Ракът победи орела и щуката за пушенето

Споровете за това как да се материализира най – безболезнено ползата от пушенето по кръчмите продължават, та пушек се вдига.

Вече всички разбрахме, че за българския туризъм вредата от чистия въздух в заведенията е голяма. Цари нещо като почти консенсус ( т.е. почти бременност) сред натоварените с бремето да бдят за повече цигарен дим на публични места, че туристите, особено европейските, си умират от желание да хванат рак тъкмо в нашите чудесни барове, ресторанти, кафенета и дискотеки. Ето защо им се предоставя тази възможност по законодателен път. Иначе могат да предпочетат да отидат в Исландия, която напоследък има изгледи да се превърне в главна дестинация за любителите на пушеците от Европа и Америка.

След като си изяснихме по принцип ползата от цигарения дим за здравето на кръчмарския бизнес, сега предстои да научим и други тънкости. Например каква е тънката разлика между дишането на съседския цигарен дим между нощно и дневно заведение. В нощните тровенето явно се препоръчва и на крехките организми, защото само алкохолът и децибелите не помагат за бързото им съзряване като клиенти на здравеопазването. А и лекарите трябва да ядат, нали! Докато в дневните обаче законодателят е склонен да прояви нечувана строгост към пушачите. Може би защото денем е срамно да се види през витрините деградацията на обещанието да бъдем граждани за европейско развитие на България? Само че това е жестоко. Ограничават се правата на пушачите да дишат в лицето само на пълнолетни. А непълнолетните какво да правят, да си харчат парите и за цигари ли, след като вече са си дали левчетата за марихуана? Непълнолетните явно ще бъдат принудени да си пушат тревата някъде наоколо (както и досега) в очакване на смрачаването, когато ще могат да вдишват на аванта облаците дим в нощните заведения.

Освен по възраст, часови пояс и каприз на собственика , който да има право да решава дали да си трови клиентите, гъвкавост се очертава да бъде позволена законодателно и на териториален принцип. Ако кафенето или ресторантът ви е  до 50 кв. метра, сам ще решавате дали да се смилите над натрапниците непушачи. Ако обаче заведението ви е с един сантиметър по-голямо от 50 кв. метра, решават вместо вас от ГЕРБ и “Атака”. Какво точно ще решат – и те не знаят. Но все нещо и все някога ще решат, както стана ясно от днешния парламентарен ден.

Ако сте непушач, носете си ролетка и мерете заведението – откриете ли заветния сантиметър повече в задименото помещение– право при Бойко Борисов или Волен Сидеров. Може и при Цветанов, за да “отпочне” акция “ отровителите” ( само в рамките на закона може да се отровителства, нали така).

Особено ми пълни душата признанието, че ограниченията за пушенето нямали смисъл, защото никой нямало да ги спазва. Тази логика възпроизвежда с абсолютна точност шопско – анархистката максима, според която законът е врата в полето ( и само глупаците минават през нея).

Обръщам отново внимание: новостите в поощряването на пушенето на обществените места ще станат узаконен факт тъкмо на 1 юни – ден на детето пушач ( по неволя) в България. Ако не друго, за децата ще бъде здравословно да получат ценен урок по лицемерие, без което шансовете им да доживеят до зряла възрасту нас са нищожни.

23 мнения за “Ракът победи орела и щуката за пушенето”

 1. Особено ми пълни душата признанието, че ограниченията за пушенето нямали смисъл, защото никой нямало да ги спазва.

  Te po drugite zakoni li sadiat?

  ili prosto po sebe se?

  Tajno, no verno…

 2. ако ми се предостави възможност да покажа възмущението си на практика,не бих се замислил….осъждам на …..всички депутати гласували със “за”за отмяна на закона против цигарите,щом гласуват без да мислят и аз няма да мисля.желанието ми е:-всички носещи техни гени да се разбилеят от рак,проклинам ги и се надявам скоро да им се случи,с пожелание към велислава дърева и асен агов,нека да почне прокобата ми с тях

 3. само едно уточнение – благодарение на усилията на правителствата на сакскобургготски и станишев цената на марихуаната гони цената на кокаина. цялото мероприятие беше предназначено, за да могат децата да преминат на амфетамини – които вече са безбожно евтини. та по-скоро децата ще хапят/смъркат покрай заведенията…

 4. Не мога да повярвам, че живея в такава държава. С цялата ми глупост аз говоря наляво и надясно на всеки срещнат, че нещата ще се оправят защото в нормалния свят, в света на ЕС, държавите “двойкаджии” просто няма как да правят големи глупости и по естествен начин ще влязат в релси. Все пак човечеството се развива, а не обратното, нали! И сега тези от ГЕРБ и Атака просто ме върнаха в 1-ви клас. С цялата си наглост, с ясното знание, че мнозинството граждани (пушачи и непушачи)са за ограничаване на пушенето, че това е само и единствено лобизъм в интерес на някои депутати и близки до тях, те гласуват обратното. Все едно е напук, подигравка, експеримент с хората. Доказано е, че нещо не се спазва, когато е направено сложно. Това го направиха по най-сложния начин, именно за да не се спазва, но да го има написано, да им е оправдание после да кажат “Знаем се ние българите, че няма да се спазва”. А сега непълнолетните щото няма да ги пускат. Вече на всеки вход на кафене ще има проверка на лична карта! Отиваш на хотел с родителите и на закуска и вечеря ще има проверка за лична карта. Ако не (както написа някой във форума на дневник.бг) родителите ще носят храна по стаите. Ама така е в държавата на половинчатите неща. Тук всичко ни е наполовина (че и по-малко). Предлагам да сменим името България с името Почти*. Как ви се струва например Република Почти? На мен почва да ми се струва идеално като се има предвид какви ни управляват, но определено незаслужено като се има предвид какви хора сме ние дето ни управляват. А аз си мисля, че от нас все пак става нещо. Ама тези другите? Тези другите какво ще ги правим?

  *Almost, от филма Апокалипто
  п.п. Въх, добре че го отмениха този лош закон, че резервациите по хотелите бяха намалели рекордно, ама сега хората ще видят, че всичко е наред и масово ще се насочат насам като алтернатива на Турция, която посмя да забрани пушенето (тъпаци).

 5. Здравей,Иво!
  Чиста работа!Тук в Елхово масово се пушат цигари на цена 2лв.кутията.При това цигари произведени в СРЮгославия.Интересно нали..?В червена кутийка,марка FAST.В същото време ги разбирам пушачите!Почти 5лв.за кутия цигари си е множко за Бегето.Монката Дянков що псувни отнася…Вина за това имат както Ваньо Танов така и самият Премиер…

 6. Този път депутатите от ГЕРБ се оляха.Поначало да се прави закон с различни условности-дневни,нощни,квадратни метри,над-под години,/а защо не и за различните полове и цвят на кожата?/-тотална глупост е такъв закон.Законът трябва да е кратък и ясен по американски-или ДА или НЕ за всички и всякъде.

 7. Г-н Инджев,сега писах два пъти към статията “Крепне вечната дружба…”
  но постингите изчезват-или има хакер или технически проблем.

 8. Тез хора не пътуват ли из Европата? На всякъде е забранено тютунопушенето на обществени места. Като искаш да пушиш в къщи или на улицата. Нали уж влязохме и ние в Европа, що не спазваме европейските правила ? Аз живея на една от най- предпочитаните туристически дестинации в света. Тук на всякъде е забранено пушенето и това не пречи на почти 6-7 милиона туристи да посещават островите годишно. Май гнилото е в Българското царство, а не в Датското?

 9. До господата, които дават пример с Америка,
  Там г-да, има заведения за пушачи и за не-пушачи. Всички заведения са оборудвани с системи за циркулация на въздуха. Индивид до 21 г. няма право да купува цигари и алкохол, няма право да посещава заведения след 22ч. В случай че закона се наруши, “гори” собственика на магазина или заведението. В ресторантите не се пущи, но има отделени места за това извън местото, където се хранят хората. На цигарите все още няма “идиотски надписи” от рода на “пушеното убива”. Що се отнася до закон за тютюнопушенето, той наистина трябва да се въведе, да бъде МНОГО подробен и МНОГО точен в изразите, да определи изисквания към заведения и ресторанти относно вентилацията на помеченията и техният климатичен контрол. Така ще има хем повече работа, хем всички ще са доволни. Но това е мое мнение….Нека да не постъпваме както в “миналото”, когато нещо на някой не му харесва, да го забранява. Що се отнася до задравето на децата, да се забрани по подобие на САЩ, ПРОДАЖБАТА на алкохол и цигари на индивиди до 18 или 21 г. и за това да е подследствен съответният “продавач” като му се отнема лиценза завинаги. Така е в САЩ. Между другото, само като информация: В САЩ, основно в големите градове колите задължително минават контрол на емисиите. При проверка на емисиите, ако автомобилът покрие стандарта за изгорелите газове, плащаш 15-20 $, ако не го покрие, не плащаш, дават ти в писмен вид от какво е “болна” колата, отиваш, ремонтираш, и след като покриеш стандарта за емисиите плащаш. Ако някой сервиз “пусне” автомобил с лощи емисии да “мине”, сервиза (собственика) губи лиценз за извърщване на тази дейност в бъдеще завинаги.

 10. Ако “ограниченията … нямали смисъл, защото никой нямало да ги спазва”, то тогава защо въобще има закони в тази държава.

  Май само за заблуда на балъците.

 11. Е,аз съм пушач – но с двете ръце ЗА ”пълна забрана на обществени места”…Абсолютно смешни са ограниченията,ако могат да се нарекат така тези им взети решения..

 12. “Особено ми пълни душата признанието, че ограниченията за пушенето нямали смисъл, защото никой нямало да ги спазва.”

  Лобизмът, клиентелизмът на ГЕРБ вече не е под съмнение. Това го пише за все още заблудените, за които желанието на ГЕРБ да пусне ГМО в природата не било лобизъм. И понеже дори лобизъм “не става само с ядене, трябва и акъл” лъсна и липсата на умствен капацитет.

  Но старият израз ” прост , обаче упорит” също е валидебн за ГЕРБ.
  Защото за ГМО има остра обществена реакци, но държавната телевизия и в момента продължава с про-ГМО пропагандата си. Това “естествено” няма “нищо общо с управляващите”.

 13. Странно: колкото по толерантни ставаме към педераслъка, толкова по нетолерантни ставаме към пушачите. Признавам си, ако някой пуши в близост до сина ми, няма да му скина главата, както бих направил с някой,който би му пуснал ръка.

 14. Защо да се прави като не се спазва? Да се смееш ли да плачеш ли?
  Да махнат ограниченията на скоростта, знаците по пътищата и всякакви ограничения за поведение. Ще процъфти бизнеса на погребалните агенции и болниците. Ще идват от цял свят “инвеститори” и авантюристи.
  На фона на това което се прави от Ц.Цветанов това изглежда като абсурд.
  Няма да гласувам за ГЕРБ.

 15. Най-тъжното в цялата работа е, че вашето брилиантно изложение ще бъде прочетено само от един файтон хора, които така или иначе споделят мнението ви. Останалите ще тънат в блаженото щастастие на собствената си идиотия, или в краен случай ще пищят за “правата на пушачите” (подразбира се правата им да тровят другите). И аз не мога да измисля начин как да разтръбя тази статия, а и стотиците подобни по дух и сила, по села и паланки. Яд ме е.

 16. Драги Иво отново сме на темата тютюн , лицемерие и здрав разум .Към теб и всички участници в дискусията имам един въпрос: можем ли в България да забраним производството и търговията на тютюн и тютюневи изделия.Чакам вашите отговори и след това да продължим обсъждането.

 17. Към Васил:
  Преди да Ви е отговорил г-н Инджев, аз самият имам три въпроса към Вас.
  За какво законотворчество може да се говори, след като самите законодатели не вярват, че законите съществуват, за да се спазват?
  Как си представяте, че ДПС ще допусне да се отнеме основния поминък на гласоподавателите им?
  Не мислите ли, че т.н. здрав разум при политиците е именно съобразяването с интересите на потенциалните им партньори?

 18. С”ролетка”или “рулетка”-твърдо против
  отдалечаването ни още по на изток дори от …Турция.

 19. Там Тансу Чилер им махна рулетките преди десетина години и сега са само с ролетки.

 20. Нямам думи! Наистина нямам думи! Чак сега разбрах, че нарушавам човешките права на Велислава Дърева, Асен Агов и Андрей Слабаков като не искам да се пуши в заведенията. Досега “погрешно” съм си мислел, че те нарушават моите права като ми пушат на главата.

 21. Уважаеми г-н Инджев, радваме се, че има хора като Вас и най-сърдечно Ви каним на наше събитие в недля, 30 май 11:00 – 13:00 в Южния парк. Всяка година на 31 май жителите на планетата се обединяват около актуална тема, насочена към живот без тютюнев дим. През 2010 г. СЗО избра за тема на деня „Жените в прицела на тютюневия маркетинг”.
  Убедени сме, че Вашето присъствие ще внесе много свеж дух на събитието. А може би и много дами ще се замислят сериозно, когато получат послание от човек като Вас.

 22. Уважаеми г-н Инджев, днес е тъжен ден за мен. Бях убедена че вие сте демократично мислещ човек. Изумена съм, че точно вие подкрепяте един репресивен, фашистки закон, който освен че ограничава права на граждани да ползват стока незабранена от закон, той ограничава и правата на собствениците на заведения да ползват собствеността си в интерес на собствения си бизнес. Инсинуацията която правите, че с разрешаване на пушенето в едно заведение, собственикът се превръща в масов убиец би била смехотворна ако не показваше дифицит на демократично мислене. Вие сте последния човек от когото съм очаквала да чуя това. Де факто вие заставате на позицията, че целта оправдава средствата. г-н Инджев, разбирате че не говорим за цигари,нали.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.