Дянков:чужда мишена на свойски интереси

Не знам доколко е достоверно твърдението на червения депутат Петър Корумбашев пред сайта Bulgaria News , че премиерът Борисов му казал за вицепремиера Симеон Дянков : “махам го до края на май”. Доста екзотично е тъкмо пред Корумбашев министър-председателят да “сподели” най – съкровената тайна на държавата, свързана с горещото желание на червените и техния президент Първанов на всяка цена да отстранят Дянков от правителството.

Знам обаче, че Дянков от доста време е приоритетна мишена на опозицията. Евентуалното му сваляне би било попадение на опозиционните стрели “в десетката”. Това е политически въпрос от първостепенно значение и не искам да гадая каквото и да било без яснота от страна на Борисов по въпроса.

Абсолютно ясно е в същото време, че Дянков се е превърнал в дразнител, който създава главоболия на премиера и в този смисъл не може да се изключва нищо…

Не е моя работа да преценявам аргументите “за” и “против” експертните качества на Дянков, но по отношение на политическата окраска на атаката срещу него и днес стана ясно на какво наблягат неговите опоненти. Видният представител на БСП Георги Пирински (единственият висш партийно –държавен служител от времето на Живков в днешния парламент), обвини днес впарламента Дянков, че е заплаха за националната сигурност на страната и че е “чужд, сляп и глух” за нейните проблеми.

Чужд! Това е внушението, което упорито прокарват политици, като някогашният заместник – министър на търговията в НРБ Георги Пирински. Колегата му Петър Димитров беше дори по – откровен, когато призова Дянков да си ходи в Америка, възкликвайки от телевизионния екран, че му било писнало от министри, чиито деца не говорят български.

Нека да припомня с какво Дянков се оказа не просто чужд, но направо злодейски враждебен. Ето накратко какво заяви той на 15 октомври 2009 г. :

Ако се направи пълен икономически анализ, ще се окаже, че АЕЦ „Белене“ не ни трябва.

България е водила досега енергийна политика на принципа „каквото каже Русия“ и съобразно група партийци, свързани с проруски интереси.

Идеята за построяване на всяка цена на АЕЦ „Белене“ е лансирана, без да има икономически анализ, без публичен дебат.

Българската държава въобще не трябва да се меси като гаранция или като заеми около АЕЦ „Белене“.

Дори и да има икономически смисъл от тази централа, не е ясно как проектът ще се финансира, особено по време на тази криза, посочи той и оцени като несериозна идеята да се строи едно такова голямо съоръжение и след това електроенергията да се изнася.

Дори да се построи, няма да има достатъчно търсене на тази енергия, особено в чужбина.

На тази своя позиция, изразена по такъв категоричен начин, той не е изменил и досега. Да се чудим ли, че се оказва толкова омразно чужд в страната, в която свойски се разпореждат и се боричкат за кокала лобитата на руските стратегически енергийни проекти?

23 мнения за “Дянков:чужда мишена на свойски интереси”

 1. g-n indjev, 4eta vsqka vasha statiq, no se pitam, do koga ste ima dobri jornalisti (kato vas) i slaba politika ( kato nashata)…kolko pove4e trqbva da si otvorim o4ite i do koga ste strelqme samo s dumi…a 4esto i dumite bivat ubivani s kurshumi???

 2. То неговото щастие,така и така си е, утешено нещастие в ръцете на Времето,
  и не зависи от положението,а от р а з п о л о ж е н и е т о !

 3. a Bai Boika shte izrazi li niakoga kategorichno svoiata pozicia po vaprosa?

  ili gleda da slusha za da ne mu darpa ushite drugaria Putin.

 4. Добре, че дойде Симеон Дянков. Така БСП си намери друг виновник за всички беди в държавата и Иван Костов може поне временно да си почине. 🙂

 5. Г-н Инджев

  Разбира се, когато са разклатени философските и партийни про-Руски икономически интереси, реакцията е ясна, НЕУДОБЕН!

  Харесвам Дянков, но си мисля дали е удобен на Борисов? Хора които следят това, вероятно им прави впечатление, сред Борисовите фаворити, Дянков не е сред тях! Казусът е интересен, ще го следим и ще видим!

  Впрочем политическия нарцисизъм на Борисов, може да върне Дянков в Щатите!?

 6. И без да е анализатор от ранга на Иво Инджев,човек се досеща откъде духа вятъра към Дянков.Още преди встъпването си в длъжност този непознат за родните играчи индивид заяви недвусмислено и категорично,че е антикомунист и ще се бори с всички средства да направи икономиката ни по-честна и пазарна и независима от Русия.Още с тези думи стъпи на пързалката.Затова още от първия си ден той се оказа “министър работещ с примка на шията”.Бе нарочен за отстрел и това се превърна в задача N1 за всеки съпричастен с червеното,лапането и дядо Иван.Начело с цялото президентско войнство! Невзрачният и услужлив путинофил Параванов се превърна в рицар и раздрънка прашни доспехи и ДСарски иширети в преследване на главата Дянкова.Толкова по въпроса.
  Колкото до Бат Бойко…,какво да кажа? Досега това,което е сигурно при него е,че нищо не е сигурно.Мени си позициите с лекотата на каратист,който на всяка цена избягва директния контакт.И повечето пара – в свирката!Засега!

 7. Интересно е как таваришчите боравят с понятията “свои” и “чужди”; руските интереси за тях не са чужди, а са свои; българските интереси, които защищава Дянков, били за таваришчите-комунисти… “чужди”. Ерго, с това свое заключение те признават, че Русия си е тяхното отечество, е мястото на тяхното котило, а пък България я чувстват като съвсем чужда. По-категорично и то собственоръчно, от самите комунисти, подписано доказателство за национално предателство едва ли може да има. От глави, пълни с петолъчки (и сърпове и чукове), явно всичко може да се очаква…

 8. Лично аз смятам, че Дянков е едно от най-точните попадения на Борисов в тоя кабинет. Дянков демонстрира истинска лоялност към интересите на държавата. Интелигентен и културен дразни много със своя прям език (каквито са повечето икономисти)особено другарите. Дянков се е доказал не в България, а на запад – там където повечето от върлите му опоненти не биха ги взели и за пожарникари. Естествено е да е трън в очите. Не е шоумен (като някои) и това може би дразни още повече и заблуждава, че е “слаба ракия”.
  Ако Борисов смени Дянков, мисля че тоя път няма да излезе сух от тая работа. Крушето ще е яко. Проблемите на тоя кабинет освен наследените от предното правителство, световната криза е може би и самия Борисов. Съчувствам му искрено, ама… 😉 Борисов трябва по най-категоричен начин да опровергае слуховете. Ние знаем как и кои ги създават – имат си цял институт за това АОНСУ, че и Академия (на “науките”).

 9. Петър Корумбашев, съвременният Иванко, убиецът на Асеня, явно взаимства от лексикона на английския “Sun” по отношение на Бербатов. Ако знаете колко ми е отвратителен този набор от словесни комсомолски хватки – с презумпцията да няма възражение. Национална сигурност на страната, проблеми и съпричастност! И отчужденост, слепота и глухота за тях! Многозначителна пауза! Ех, жители на Първанландия със светнали очички! Не Ви ли се ще да вдъхнете малко въздух, 21-ви век е вече, разпуснаха Комсомола.

 10. По-горе изказалите се колеги казват всичко,което приемам безусловно.Само ще допълня-ако Борисов се подведе на манипулациите и посегне на Дянков,грешката този път ще е фатална.Дянков е абсолютния стожер на правителството и затова злонамерниците го атакуват нон стоп подмолно със злоба и ярост.

 11. Е,Г-н Грънчаров,оставте тези чуждици,снижавате казаното от самия Вас,при това няма нито черени ,нито злени,нито бели депутати,има комунисти,ако са от БСП и ДПС. Оставте боите и цветовете на мира,а се занимавайте с политика.

 12. 1.Ако се направи пълен икономически анализ, ще се окаже, че АЕЦ „Белене“ не ни трябва. – Питам, има ли такъв анализ НАПРАВЕН, или няма? Защото “ако”, нищо конкретно не означава!

  2.България е водила досега енергийна политика на принципа „каквото каже Русия“ и съобразно група партийци, свързани с проруски интереси.- Доколкото на мен ми е известно, единственното енергийно предприятие, собственност на руска компания е нефтохима. Енергоразпределението е в ръцете на европейски компании, ТЕЦ-те и ВЕЦ-те също. Че в БГ има “лобита”, верно е. Има руско, американско, германско, австрийско, френско, само за Българско не съм сигурен.

  3.Идеята за построяване на всяка цена на АЕЦ „Белене“ е лансирана, без да има икономически анализ, без публичен дебат.- Мисля че идеята за построяване на втора атомна, е от времето, когато и аз и Дянков сме били ученици. Нека да се провери и изкара в пресата. Но да се говори с цифри, а не с “аз мисля”, “аз предполагам”.

  4.Българската държава въобще не трябва да се меси като гаранция или като заеми около АЕЦ „Белене“.- С това донякъде съм съгаласен. Но контрола по БЕЗОПАСНОСТТА на централата трябва да е “жестоко прецизен” от страна на Държавата или съответният държавен орган.

  5.Дори и да има икономически смисъл от тази централа, не е ясно как проектът ще се финансира, особено по време на тази криза, посочи той и оцени като несериозна идеята да се строи едно такова голямо съоръжение и след това електроенергията да се изнася.- Тука вече Дянков започва да изпада в противоречие със какзаното от него самият в т.1 и т.3… Относно кризата: именно по време на “след криза” се започва осъществяването на големи проекти, защото “кризите” по-принцип не са случайни явления и при тях мулти компаниите и банките съответно стават още по-мулти. Те започват да търсят “начини” как да си завъртят новите “кризисни” пари, така че да ги направят чисти. Но именно за това е и професията на хора като Дянков, да намират пари и проекти. Проект има, “SHOW ME THE MONEY” !

  6.Дори да се построи, няма да има достатъчно търсене на тази енергия, особено в чужбина.- Мисля, че в България когато един ден (а аз вярвам че това ще стане) се построят магистрали, паркинги по тези магистрали( Дянков знае за какви става дума) и тяхното осветление, хотели и мотели по тези магистрали, ЖП линии за скоростни влакове, когато българското население започне да се увеличава и търси условия за бизнес, когато автомобила премине на ел. зареждане ( предполага се до 15-30г. това ще стане) и т.н., България ще има “крещяща” нужда от ток, но тогава за Дянков надали някой ще си спомни.

 13. На всеки здравомислещ е ясно, че АЕЦ Белене е нужна единствено на Русия (геополитически и може би икономически)и на крадливите рубладжии от БСП (русофилско и щедро заплатено).
  На България тази АЕЦ е ненужна и ОТ НАС БЪЛГАРИТЕ ЗАВИСИ ДАЛИ ЩЕ БЪДЕ ПОСТРОЕНА(за съжаление отдавна не вярвам на българите).

 14. Срещат се в нета съобщения за 85 тома анализи на БАН,които не доказват необходимост от втора АЕЦ.
  Според работещи в областта на ВЕИ,
  цената на МВ инсталирана мощност е достигнала 1 млн.евро и ще продължава да пада.
  Ако се сложат на
  кантара безопасността и екплоатационните усложнения и се елиминират чуждите интериси,всеки ЧЕСТЕН учен, икономист или политик може да прецени какво е необходимо на българския народ.
  Нарочно не написах държава, защото мерака на много хора сега е тя да бъде каца без дъно.
  Поздрави!

 15. А на червения питекантроп Пьотр Дмитриевич детите говорят только по-русский… Потому что неговата супруга е някаква СССРска блядь. Това на времето беше връх в стратегиите на БГ комсомолцокомунягите. Следване в СССР, сближаване с КГБ или ГРУ и накрая някоя Наталья Сирхееевна или Сирхейна Натал`евна във влака за слънчевата Задунайка- вот тебе счастье!
  Дянков заслужава подкрепата на цялата некомунярска, неСССРска, проевропейска, нормална и рационална българска общественост.Истерията на кремълската шайка е достатъчно показателна, кой е истинският й враг. Да са викнали срещу тулупите Бездар Димитров или Вежди? Йок! Дръж се Дянков!

 16. Неприятелите на моите неприятели са мои приятели – щом вятъра брули толкова силно по човека с очилцата значи всичко е наред.

 17. Тук, май, се оформя вражеска яйчейка!

  Осторожно, товарищи, Белене было, будет и пребудет!

  Kаулбарс и плодовете на неговата мисия в България
  Захарий Стоянов

  Христо Грънчаров, народен представител – удушен и насечен
  на парчета.
  Христо Зограф, също народен представител – убит и мозъкът
  му човъркан с ножове.
  Димитров, околийски началник – хвърлен от моста в реката,
  гдето станал на парчета.
  Папукчийски, учител, съсечен с ятагани!
  Варварството е извършено в Дупница на 28 Септемврий във време на изборите.

  Четвърти път е тоя. Четвърти път е тоя, как жестоката съдба и подлите обстоятелства са ме принуждавали да пиша некролози на наши български мъченици, на наши народни хора, паднали сиромаси от сребърната рубла на руското правителство! Дядо Райчо, поручик Сербезов, поп Ангел Чолаков – где ги? Знаят читателите – да им не дигаме гнилите кости!

  Повечко:

  http://www.extremecentrepoint.com/?p=335

 18. Наистина забавно е да чета изявленията на господа-другарите (накратко – господарите) по адрес на Дянков. Защото, нали, някак нелепо ми се вижда Пирински, който е раждан в Ню Йорк, да нарича Дянков “чужд”. Не по-малко нелепо е изказването на Рицаря на печалния образ (П. Димитров), направено малко преди (или след) тържествената заря-проверка за Трети март, където единствено Дянков от официалните лица беше завел “чуждоговорящите” си съпруга и деца. Още нещо интересно си спомням за него – преди изборите, когато вече беше ясно, че ще бъде предложен за министър на финансите, четох интервю с него в някакъв вестник. Смаяха ме думите му, че на младини първо е записал да следва финанси във Виена, но след това доброволно е напуснал университета и се преместил в Америка, защото, по неговите думи, австрийските професори по икономика и финанси били по-големи комунисти и марксисти и от българските. Самият аз съм със сравнително лява нагласа, но нямаше как да не му се възхитя на тоя човек, който знае какво иска и какво харесва. И понеже си давам сметка, че в момента истинска лява политика би била почти пагубна за България, подкрепям Дянков с две ръце в усилията му да се справи с наследеното от господарите. Впрочем неотдавна ми мина през ума, че дори и да бъде сменен сега, това в никакъв случай не би оставило петно в професионалната му биография… разбира се, не говорим за тукашните лумпени, които по рождение са финансисти от световна величина. Всеки нормален човек би се респектирал от фактите – стабилен кредитен рейтинг на държавата (даже мисля, че го и повишиха един път преди няколко месеца) на фона на бушуващата световна криза и ексцесиите в непосредствено свързаната с нас гръцка икономика, сравнително добри макроикономически показатели, доловима тенденция към отлепване от дъното… Кой, кой на тоя свят при подобни обстоятелства и с подобни подопечни и сънародници, с подобна опозиция, с подобно наследство, би могъл да постигне много повече?

 19. Червените орди,макар и със силно оредели редици,неспирно атакуват основния стожер на правитерството.Целта им съвпада с тази на КГБ и за това главатарят им Гоце ПРЪЦванов е готов да жертва ДУШАТА за да катурне върха.Но, не СВОЯТА душа,а душата на НАРОДА,както е казал поета.Тези народни душмани винаги са гледали на народа като ОКОСЕНА ЛИВАДА върху която спокойно да си яздят конете.Но скоро ордата ще бъде окончателно затрупана с камъни и дърве, и сал един мрачен спомен ще остане в летописите народни.

 20. Ето един нагледен пример какво ни очаква с атомната централа:
  Строителството на АЕЦ в Бушер, Иран е започнало през 1975 г. от Германия. По ред причини се забавя и спира, докато през 1995 г. Русия и Иран подписват договор за завършването на централата до 8.7.1999 г. До момента обаче има най-малко 5 или 6 отлагания на пуска и настоящата година е поредната, през която се чака пускането на АЕЦ. Да не говорим за средствата, които от 3-4 млрд. $ май в момента скачат над 11. Вярно е, че в началото Русия среща трудности с “прекрояването” на немските проекти към своите, но … 10 годишно закъснение и над три пъти поскъпване ….
  Ако бях аз със сметките на ЕЛКА-та, щях да приема, че може да сбъркам, а пък и е по-трудно да се строи с друг проект на започнат обект. Само, че държавата с претенции за световна сила, която снизходително и назидатело се отнася към всички, срещи които може, ангажирала целия си потенциал, да допусне такива разминавания …
  Представете си какво зрелище ни очаква в близките 20-25 години, докато трае строителството на “Белене”!
  Аз мисля че ще се забавляваме. Като човек-реалист, за какъвто се мисля, считам, че в момента руснаците захапват много залъци наведнъж, но май няма да могат да ги изядат. А без жизнеспособна икономика, която да ги дърпа, а само с мерки, колкото да се закрепят на повърхността и да държат в подчинение населението, не мисля че самите те ще могат да се оправят скоро.
  Аз съм спокоен за министър Дянков, но да не забравяме, че премиерът сам не знае на какво мнение ще бъде утре.
  А нашето “Белене” ще се строи “от урва на урва и от век на век”.

 21. Едно нещо не съм видял от Дянков, което да направи грешно. Не виждам защо трябва да слушам когото и да било в атаките им.

 22. Арсене,брател мили няма такъв човек засега Гоце Първанов,няма и няма , борбата с комунистическите орди не се води с дребни заявки,изменение на имената им и пр. Само със силата на закона,мира,истината. В противен случай,всичко ще отиде за сетен път в реката…

 23. Комунистите строят белене за да крадат един път и втори път за съветските комунисти с моята мижава компететност не зам защо ама те си знаят.за дянков ще залепне оня виц за българите на тяхния казан в ада нямало пазачи те сами се дърпали надолу.Ако е читав човек ние какво ще правим какво ще струваме ще го унищожим.И никой няма да го защити защото сме заети да си пием ракията и да се правим на велики пред мърлявите си жени псувайки всичко наред.хайде наздраве българи!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.