Тръгва ли свлачище от разкрития за далаверите край морето?

Разследване на седмичника “Капитал” за очевидни ( и известни от години на всички местни хора) далавери на местната управа в черноморския курорт Приморско най- – сетне предизвика свлачище от въпросителни за безобразията в търговията с имоти срещу “услуги”. Отприщи се разговор за това, че магистрати се черпят с апетитни терени край морския бряг чрез подставени лица, техни деца, регистрирани като бедни роднини , нуждаещи се ( от терени за строителство на хотелчета).

Крайморските общини от доста време са обект на безпомощно шушукане. Симбиозата на местната власт с националната лакомия на всякакви влиятелни прелетни птици, свили гнездо по върховете на държавата, е не по – малко зло от други схеми за пладнешки грабеж (като т.н. заменки например). Локални величия се превърнаха в национални величества по незаконно забогатяване.

България се управлява от страха. При най-малкия пробив в неговата обвивка се отприщва разговор на потиснатите досега потърпевши. Това проличава най- ярко в моменти, когато падне някое табу. Приморско “повлече крак” и е вероятно този път тази диря да не бъде заличена от вълните на конюнктурата, заливащи пясъчната ивица.

В студиото на Нова телевизия тази сутрин прозвуча тезата, че всъщност такива неща стават навсякъде : “ Само Приморско ли е, ами в Царево какво е …”, вметна един от коментаторите в дискусия за актуалните събития от седмицата.

Давам думата на “Репортери без граница” да допълнят недоизказаната от телевизионния екран реплика за това “ какво е” и в Царево . Съобщението е на списвания от българи ( нали властта у нас уважава много живеещите и работещите в чужбина български журналисти, нека се вгледа в сигнала) лондонски сайт Kafene:

Репортери без граници” против сплашване на български журналист

Правозащитната организация “Репортери без граници” осъди опитите за сплашване на журналиста Атанас Чобанов от кмета на град Царево.

Представители на местните власти са влезли в имота му в село Варвара на 13 май и са казали заплашително на родителите му, че действат от името на кмета Петко Арнаудов и, че дървеното им бунгало е незаконно.

Чобанов незабавно е съобщил за инцидента в полицията и прокуратурата, като е поискал случаят да бъде третиран като влизане в чужд имот без разрешение и злоупотреба с власт.

Властите в Царево нямат никакво юридическо основание за тази визита, съобщи “Репортери без граници”. Семейството на Чобанов съвсем очевидно е станало жертва на опит за сплашване, който в България обикновено предшества по-жестоки “предупреждения”.

Призоваваме правителството да вземе мерки и да осъди поведението на местните власти, както и да разследва случилото се, пише в съобщението на световната правозащитна организация.

Чобанов каза за “Репортери без граници”, че е убеден, че властите в Царево са реагирали в отговор на негово разследване на злоупотреба с публични ресурси и корупция.

Кметът може да ме съди за обида, ако не харесва статиите ми и аз ще докажа в съда, че съм прав, каза Чобанов. Методите, използвани от него, са характерни за стария режим. Това, което ми се случва не е изолиран случай.

Местни журналисти стават често жертва на яростни реакции от страна на управниците, но те не смеят да се оплачат, защото са икономически зависими и се страхуват от отмъщение, казва Чобанов.”

20 мнения за “Тръгва ли свлачище от разкрития за далаверите край морето?”

 1. Независимо дали личностите ни харесват, трябва да сме благодарни на усилията на ГЕРБ, че има воля далаверите в държавата да се разкриват и наказват. Това възмездие го чакаме от 89-та година. Не се случи с червените. Дано се случи с “героите” на мутиралият ни преход, в който се набъркаха всички цветове.
  И след толкова години трябваше да открием като общество, че не политическите възгледи ни разделят толкова много, колкото отношението ни към спазването и прилагането на закона.
  В днешния ден мерилото – ПРЕСТЪПНИК ИЛИ НЕПРЕСТЪПНИК.

 2. Това не е само усилие на ГЕРБ! Това е усилието на всички граждани, журналисти, полицаи, съдии и прочие … само трябва държавата да не пречи на този процес.

 3. Още един Боинг 737 се разби бе господин Инджев, ще спретнем ли няколко наказателни статийки за него или както обикновено ще чакаме руски самолет?

 4. Към stefan:
  (Само)наказателни “статийки” ( ами не ги четете!) има само в глави , като Вашата, които не могат да направят разлика между наслагването на многобройни фактори при една катастрофа с правителствена делегация на борда ( което прави случая световна новина в продължение на дни) и самолетна катастрофа изобщо.
  Отново: не се самонаказвайте, никой не ви кара да четете нечий личен блог, освен собствената ви злоба, която търси изява.

  Но щом толкова настоявате, ето една подробност от катастрофата, специално ката за вас:

  “Първият пилот на разбилия се в Мангалор Боинг 737 на самолетната компания Еър Индия е бил руснак. Това предаде индийският ТВ канал CCNN-IBN”.

 5. Просто, но гениално! “България се управлява от страха”. Нещо като продължение на “преклонена глава сабя не я сече”. Бих добавил, че даже “защитената смелост” на подобни герои на местно или национално ниво, е само разновидност на дългата ръка на страха. Разбира се реакцията на семейство Чобанови, не се вписва в тяхните представи за “нормално поведение” и води до объркване в редиците на “смелите”. Все пак, човек се пита, колко ли наглост и безскруполност може да понесе населението на държава, в която едно дървено бунгало на обикновенни граждани е изведнаж незаконно, а хотелите на “крайно нуждаещите” се магистрати и други страхораздаващи – законни!???

 6. Г-н Инджев, за какво наслагване на фактори говорите когато имахте цяла статия за надежността на руската техника”Престижът на руската авиация е фронтовата линия за Москва”, аз бих го нарекъл-наслагване на един фактор(корена на който е – показване кои са лошите за да се сетим сами кои са добрите – обикновена пропаганда). Интересното в случая е, че за миг не се споменават истинските причини за трагедиите от този тип – бедните държави винаги изостават с ресурса на техниката, можем да си позволим само евтина техника, която и не поддържаме. Та руснаците са заели сегмента в световния пазар за евтина авиационна техника, в това няма нищо лошо или недостойно. По вашата аналогия – не можем всички да си позволим да караме мерцедеси и кадилаци(Боинг).
  Ако държите да не сте журналист еднодневка, против които често въставате, редно е да не третирате читателите си като почитатели на ежедневниците – за разлика от тях ние си спомняме какво сте писал дори и преди 1 месец и преди година!
  Не се величайте, не чета вашите статии вече, доказателство за това е, че постнах темата съвсем не на място. Вместо да се радвате че имате опоненти с които да изясните къде се намирате в общественото мнение вие просто използвате “бан”. Въставате против комунизма а се стремите да се заобграждате само с ласкатели, които са доволни от вашето мнение, това не го разбирам. Злоба търсеща изява? Непозната ми е тази емоция, Вие сте първият обвинил ме в това, предполагам обърквате изявата на някои емоции. А за изявата – нима този блог не е изява, вие не търсите ли изява след като сте си направили блог? Аз има къде да се изявявам, и след като мнението ми не представлява ценност тук няма да пиша. Аз търся предизвикателство и хора които да ми докажат, че не съм прав, ако тук няма такива хора за какво ми е да пиша, аз държа да се развивам.

 7. На въпрос,как оценява случващото се у нас,Царят отговори на журналисти от БТВ,че за анализи е много бавен човек…
  На 22 май 1996 г.,като на човек с умения да мълчи на няколко езици за – очевидното -и с една дума-
  точно 15 години,все добавят да вървя по дяволите,но така привлекателно,че би трябавало,да съм горял от нетърпение и да вървя отдавна по пътя на свлачището!!!ако не знаех,че детелината пез пролета е надежда,но през есента само сухо сено…
  И на ум не ми е минавало,да се съревновавам с Негово Величество
  на интересни теми ,около “динята”,
  дали е зеленчук или плод….
  още повече,че и “елипсата е видяла и патила окръжност”,за да бързам:
  “Езикът зад забите е най-доброто оръжие в споровете!”
  Ще дойде време и за заслуженото място на И.Инджев в интервюта по ключови въпроси на държавносттта,
  може би когато и София върне жеста на Рим със статуя на Дж.Гарибалди…по примера на столичани с тази на Ив.Вазов,в Италия!!!

 8. Към Стефан:

  Не се величайте като опонент – опонент е човек, който опонира. Вие правите нещо друго, търсите повод за заяждане доста злополучно:

  “Първият пилот на разбилия се в Мангалор Боинг 737 на самолетната компания Еър Индия е бил руснак. Това предаде индийският ТВ канал CCNN-IBN”.

  Изобщо не ме интересува “къде се намирам в общественото мнение” – търсите ме там, където вашето злобно въображение ме праща.
  И ни най-малко не се “обграждам само с ласкатели” – щом сте толкова велик “опопент”, опитайте се да се обградитие с ласкатели, за да видите дали е лесно.
  Щом има къде да се изявявате, изявявайте се. Но в момента се изявявате тъкмо тук, като кукувица в чуждо гнездо и едновременно с това откровено лъжете, че съм “използвал бан” – изживявате се като жертва.
  Имате самочувствието на коректив ( комуто препоръчвате да се радвам заради самият факт, че е снизходил да ми “опонира” – както претенциозно наричате заяждането), а не можете да напишете собствени разсъждения в собствен блог например…Ами блеснете със собствени усилия на собствена територия, щом се смятате за блестящ.
  А дали съм журналист еднодневка – нито сте вие този, който сте журито ми, нито изобщо ме интересува. Защото не разсъждавам с категориите на вечността, колкото и да ви е трудно да го проумеете, подозирайки ме за нещо, което се върти в собствената ви глава по собствените ви критерии.

 9. Аз търся предизвикателство и хора които да ми докажат, че не съм прав, ако тук няма такива хора за какво ми е да пиша, аз държа да се развивам.

  Posted by Stefan | май 22, 2010, 9:38

  И като се развиеш – настиваш…

  Ех, Стефане, ех, буйна главо, изпреварил си си времето.
  Няма го вече член Първи, нито го има Първият, а изобщо, май и като член, никой не те навестява и ходиш немил-недраг по блогове, по блогове и паланки – да громиш врага, враг още злосторник, мале моя юнашка.
  Защото и сам врагът си е враг, нали, Стефане, розова моя войводо?
  Само си помисли дали не си сам враг на себе си, Стефчо и защо не оставиш другите да се преборят да станеш някога гражданин, защото явно е, че слугуването ти се е усладило, но и приведен не е работа цял живот да изживееш.

 10. А законно ли е въпросното бунгало? Не се разбра! Защото ако ни е насран задника, нямаме право да пискаме срещу чужди безобразия.

 11. Съжалявам,че се включвам в този спор не по темата.Поредицата статии за катастрофата над Смоленск ме жегнаха емоционално,нещата,които г-н Инджев каза,си ги помислих и аз като чух за първи път новината.Но след това ми стори,че моята антируска нагласа е прекалена.Не знам кое правилното,не споделях авторовото мнение на 100%,но това няма да ме спре да следя блога,защото в дугите 99% г-н Инджев защитава тези,които поддържам и аз.

 12. Дали са подранили или са навременни усилията на сегашното правителство в борбата му срещу престъпността от всякакъв тип? Това вече зависи в голяма и степен и от нас, тъжните граждани на тази страна – заставаме ли категорично зад тези усилия, включваме ли се да помагаме преодолявайки страха си и вечните български прагматични съображения – абе, айде без! Стой си настрана и им гледай сеира!Къде са подписките и събранията на населението, които да подкрепят усилията за законност, добро правораздаване, ефикасно следствие и пр. Нищо няма.Няма ни за да разберат хайдуците и нечистоплатните политически сили, че не само “Бойко и Цветанов”, а целия народ иска създаването на нормално или поне по-нормално общество. Поставяйте строгите си оценки и върху домашните на българина, г-н Инджев сритвайте го за да се разбуди и да се освободи от срамното подчинение на съдбата, в което се мъчат да го вкарват дървените изречения на президента и опозицията БСП и ДПС. Моля ви, коментирайте в тази насока избора на Георги Стоянов за председател на Съюза на филмовите дейци. Избора на този роден в Москва дядо доказва каква назадничевост цари в средите на кинодейците, това е нещо като интелектуален саботаж на съвремието! Той вече бе председател и то по времето на Тодор Живков!Тази восъчна фигура от музея на госпожа Тисо вече оповести, че щял да се бори за субсидии. Нека пък ние, простите и обикновените зрители да се борим срещу даването на субсидии на негодници, които са изостанали десетки години от времето си.Същия социалистически повей вее и при театралите – носталгия по времето на социалистическата гарантирана заплата, никакво поемане на риск и убедеността, че тези наверно стотина театри в страната са крайно нужни на българина. Лично аз знам, че са много.Време е да им бъде казано не само от институциите, но и от нас, гражданите.

 13. Не забравяйте и за безобразията в община Несебър с оземляването на “свои” хора със земи от студентската база и учебната база на НСА, където кметът беше изпратил полиция срещу студентите.

 14. VESELINе, имаме право!

  “За милиони нема закони, за кокошка нема прошка”.

 15. Веселине, законно е, доколкото е родено в полска фабрика преди 30 години и на него има дискретна месингова табелка, удостоверяваща този факт. Но дори да беше незаконнородено, пак няма нужда от строително разрешение, за да поставиш дървено бунгало в двора си.

 16. В помощ на СТЕФАН-Русия е абсолютен световен шампион по авиокатастрофи с 13 пъти/тринадесет/ повече от средните за света.!!От няколко години са започнали усилено смяна на своите с американски самолети.Това,че българските медии са абсолютен пас за многото мрачни новини от Русия,не значи ,че ги няма.Малко хора знаят,че населението им намалява ежегодно с 1млн души и вече е едва 140 млн.За сравнение САЩ растат с 4 млн на година и са 310млн.Особено тревожно е изключително ниското средно дълголетие на мъжете им-58год-сравнимо с няколко най-бедни страни в света.

 17. Да пък Иво! Не съм ШъглаШен! На Стефчо цели 2 коментара си посветил, а на мен пък нито един. ПРОТЕСТИРАМ!
  .
  .
  .
  А на Стефчо баба ще му даде шекерче да ми нанка сладко, сладко. Ето баба:

  – съве… пардон, руските пилоти са НАЙ-ДОБРИТЕ ПИЛОТИ на земното кълбо и … малко по-натам даже.
  -А от американските са поне 5 пъти по-добри!
  -А на всичко отгоре пилотът на Air India е май бил… сърбин. Сърбин бе Стефчо, сърбин! Урааа…

  -Хайде, кажи баба: thank you [тенк ю]!
  -Спосибо!

 18. Балтимор, трябва да има наказание и за открадната кокошка и за откраднати милиони! Естественно с различно по размер наказание.

  Атанасе, питах само! Що се ядосваш ако всичко е наред?:) Преди години мойта майка се разболя и след няколко години почина от чиновнически тормоз, че е построила в собствения си двор, до старата ни къща, която можеше да падне всеки момент – нова. Това преди близо петдесет и кусур години. Днес в квартала нищо не е пипнато и всичко си е както си е било. Но нея вече я няма…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.