Руският патриарх Кирил и методичното присвояване на кирилицата

Нямах намерение да продължавам темата за 24 май като наследен цирей от неравностойните ни отношения с бившата ни метрополия, но самите наши доскорошни колониални владетели са пожелали да го спукат. Само регистрирам изтичането на гнойта по свидетелства на очевидци, цитирани от Vesti.bg и други информационни източници.

“Изненадата този път дойде от присъствието на посланика на Русия във Ватикана Николай Садчиков. Това е първата поява на висш руски дипломат на честването в Рим на Деня на славянската писменост и на българската култура и просвета.”

Защо ли така изненадващо за първи път руската държава припознава 24 май за свой в столицата на католицизма? Четете по – нататък и ще ви стане ясно как в днешна Русия политиката, религията и пропагандата действат заедно като света троица на имперските интереси.

“Националните знамена на Русия, на страните от Общността на независимите държави и на Гърция, носеха днес облечени изцяло в черно младежи по време на шествие в Москва по случай Деня на славянската писменост и култура.

На снимка на репортера на агенция ЕПА Сергей Чирков се вижда и един български трикольор, но България не се споменава в информациите на руските агенции.

Близо 40 хил. души участвали в шествието според ИТАР-ТАСС.

Начело на тържествената процесия крачеше патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Участниците носеха и знамена на православни младежки организации, на висши учебни заведения, московски райони и на международния студентски форум “Вяра и дело”, свикан тези дни в руската столица.

На церемония на Василиевския склон близо до Кремъл главата на Руската православна църква припомни, че в основата на руската история е делото на светите братя Кирил и Методий – “учени, които ни дадоха азбуката, литературния език и преведоха на този славянски роден език божието слово”.

От този момент, по думите на патриарха, “започна израстването на духовната култура и националното самосъзнание на славяните”.

Патриарх Кирил подчерта, че въз основа на руската национална култура “израсна световно известна литература, формира се език за междунационално общуване на много народи, принадлежащи културно и духовно към руския свят”.

Разбрахте ли сега, вие, които четете тези думи, написани на кирилица, на кой свят живеете? Това не е светът на българските букви, европейските ценности и атлантическите ангажименти. Това е руският свят ( ни повече, ни по – малко). Руската църква, като инструмент на империята, не си поплюва. На нея не й стига собствено паство. Тя претендира да има свой свят и претендира да попечителства над други народи – досущ както Брежнев “помагаше” на Афганистан – безкористно и интернационално.

Език свещен на моите деди, не си ли втрещен от езика на деди Кирил?

64 мнения за “Руският патриарх Кирил и методичното присвояване на кирилицата”

 1. Иво, те руските смрадливи калимявки са ясни. Ами нашите, нашите “духовници, духовници, че и полковници” какво правят в тази компания? Какво питам и аз, служат на началниците си, че и мястото добре избрали- да се вижда в цял свят!
  Цитирам информацията от МЕДИАПУЛ:

  “За първи път в традиционния за 24 май молебен пред гроба Св. Константин Кирил Философ в римската базилика „Сан Клементе” освен представители на Българската православна църква тази година участваха и руски и украински свещеници…”

 2. Език свещен на моите деди, не си ли втрещен от езика на деди Кирил?

  Не съм втрещен, защото всичко е точно. Гърците Кирил и Методий преписват гръцката азбука, като добавят два-три знака за покритие.
  Руснаците я правят световна, защото са световна сила.
  Балъците сме ние, защото се оставяме да ни затворят в нея като в клетка – далеч от западната цивилизация…
  Плодовете на това “просвещение” реват по абитуриентски под прозорците ви в момента.

 3. Славяни преди 15-ти-16-ти век не са съществували.Руския империализъм прегръща славянската идея ,която е измислена от хърватски свещенник .След това всичко е насчено към налагане на тази версия с ясна за цел-руско господство!

 4. Коя ли “ползваща” кирилицата държава някой ден ще се превърне в държава на духа? В настоящето. А сегашното настояще дава еднозначен отговор – никоя.

 5. За съжаление този процес на присвояване е започнал още от Петър Велики, който е постановил ГРАЖДАНСКИЯ ШРИФТ, с който да пише и печата империята, вкл. и Църквата. На царя изобщо не му е било до българските културни претенции, той си е градил империята. А българите , учили в нея, завръщайки се , носят печатарската технология за българските печатни книги именно с букви по имперския ГРАЖДАНСКИ ШРИФТ, така че ние май днес пишем на ПЕТРОВИЦА, а не на КИРИЛИЦА

 6. И аз бях шокиран от тези сведения по новините днес!
  Особено от “промъкването” на руския “посоль” с нашата делегация. Как става тази работа? Ами, те македонците (като честни българчета), поне си измолиха второ място в аудиенциите във Ватикана по случая. А руските “носители на култура за вси славяни” се промъкнали покрай БГ натрапниците в туй тържество на “руската писменост”.
  “Целите се напарихме и пак не не се научихме да духаме”, беше писал Апостола до войводата си, по повод попълзновенията на “освободителите”, към Отечеството ни.
  Още сме тъй!

  Вие г-н Инджев особено, пък и ние, днес можем да се чувстваме като хъшове – пишем си и страдаме по загубеното си (вече) Отечество.

 7. Хубаво е да повторим повечко пъти на кой свят живеем. Кирилица – българи, македонци, руснаци, украинци и .. толкоз. It’s sharing time

 8. Голямата измама започва от наименованието”славянобългарска азбука/писменост/”.Такова животно няма.Тя е плод на комунистическите внушения/а може би и преди това/и няма нищо общо с историческата истина.Това,което започват гърците Кирил и Методий,но всъщност реално завършва Климент Охридски с Наум,Сава,Ангеларий и др.-е славянската азбука.Кл.Охридски създава първият славянски университет/около 860год./в Охрид и дълги години пребивава по земите на днешна Полша и Словакия борейки се за налагане на славянската писменост.Столетия по-късно тази писменост се налага и по царствата населяващи днешните земи на Русия.
  В Македония от 1860 год честват създаването на кирилицата и нейният реален създател,разпространител и утвърдител Климент Охридски.

 9. Колчооо, Колчо, Кирил и Методи преписват гръцката азбука, като и добавят два-три знака за покритие, но тяхната азбука там си и остава, мъртвородена. Тая азбука, дето ние с тебе пишем сега е съставена от българина НАУМ, един от учениците на Кирил и Методии, като самия той кръщава азбуката си “кирилица”, на името на Кирил. Така че и братята руси пишат на писмо, съставено изцяло от българин.Не им прави чест това, което правят сега, но това не е нещо ново за тях.

 10. това,което се слчва е изключително опасна тенденция.само преди 20-години руснаците не знаеха нищо за 24-май и си мислеха,че азбуката им е измислена от ленин.

 11. Денят на славянската писменост, за която заслуга имат Кирил и Методий, би трябвало да е за глаголицата. Все пак те са създали нея като първо начертание и е трябвало да обслужва славянските народи за църковни нужди (разбирай византийско влияние). А Климент Охридски създава “кирилицата”, на която пишем днес.
  И латиницата, и съвременната кирилица, са производни от гръцката азбука. Тя пък е произлязла от арамейското (или староеврейското) писмо – копирането е не само в основната подредба на звуците, но и техните имена (алфа-алеф, бета/вита-бет/вет, гама-гимел, делта-далет и т.н.).
  Любопитното е, че буквите Г и Д от глаголицата силно наподобяват ръкописните букви от еврейския Гимел и Далет. Съвременната ни буква Ш е идентична на знака Шин/Син от еврейското писмо…
  Дали случайно, или не съвсем, глаголицата има поразително сходство с грузинската писменост…
  Та, чия е писмеността “кирилица” е доста смешно да се говори, след като е създадена в тогавашните предели на Княжество България (все още не сме били Царство). Особено като се има предвид, че власите (румънци) са писали на кирилица до края на по-миналия век, а сега не смеят да си признаят! Пък и названието КИРИЛИЦА се въвежда доста по-късно, когато България просто не е съществувала заради Османската империя… Ако бяхме останали държава, сега азбуката най-вероятно щеше да се казва БЪЛГАРСКА!

  По-важното е историческото значение – след като са били изгонени от Моравия, учениците са отишли не къде да е, ами в България. Затова трябва да се отдава заслуженото уважение и към Цар Симеон. Умишлено не казвам Първи, защото не сме имали Втори (Саксгобурготски не е българин, а и не е управлявал като цар никога, освен през 2001-2005). От тук се е развила културната експанзия. И като всяка уважаваща себе си средновековна държава, България също е имала амбиции да господства под една или друга форма над съседните и не толкова съседни народи. Така, както са го правили и гърците (с гръцката азбука и култура), и латините/римляните (съответно с латиницата, която впрочем е най-масовата писменост в света, благодарение на британци, французи, испанци, португалци…), така, както са го правили и руснаците.

  Руснаците не ми ги пишете братски славянски народ, защото и те като нас са пришълци сред славяните. Това, че говориш славянски език, не значи, че си етнически славянин. Руснаците са шведско племе, което май не е било обичано от нито един свой съсед, където и да се заселят.

  А дали е имало 1 българско знаме по време на манифестацията в Москва, изобщо не е тема!
  Ако бяха 1000 българските знамена, щяхме да слушаме вайкане как отново сме се били п(р)одали или нав(л)е(к)ли… та чак и присъствие сме имали там!
  Ако руснаците са решили да си честват празника на писмеността (подражание от нас), какво лошо има в това?
  “Македонците” пък твърдят, че кирилицата е тяхно дело и са го дали на всички братски славянски народи… дори на далечния славянски братски монголски народ…

  Едно нещо трябва да е ясно: След като в България не се въвежда цялостна политика за възраждане на самосъзнането и прекъсване на робския манталитет, всякакви такива прояви само ще ги сочим укорително с крив показалец.
  Негативизмът е проникнал до дъното на душите ни. Затова и чалгата е поп-култура тук!
  Тази държава има нужда от силен народ със самочувствие и с родова памет.
  Ако в Москва са били развявани знамена на Русия и останалите в кюпа, заедно с гръцки знамена, изобщо не изпитвам завист, яд или нещо друго!
  Четох много внимателно памфлета за непрокопсаните православни държави и съзрях доста логика в казаното. Но и възникнаха паралели – Италия и Испания, които не са православни, ама никак, са също толкова зле, колкото и Гърция.
  Изобщо това с приобщаването на България в християнството какво точно благо ни донесе, освен кирилицата? Имахме траен мир с Византия ли? Имахме християнска помощ от католическия и православния свят, когато настъпваха фесовете и чалмите със зелените байраци с полумесеци ли? Или след освобождението България отново беше цяла и силна, благодарение отново на християнските държави Австрия, Франция, Англия и Русия?

  Така че, за да не бъдем вечните сульовци, дето пишат неграмотно (все по-често на латиница), нека да погледнем какво се случи в България на 24 май! Дали имаше огромни ентусиазирани групи хора, които възприемаха днешния празник не само като неучебен/неработен ден! И колко трибагреника се развяваха из улиците гордо!

  Майната му на руския Кирил Не-знам-кой-си!

 12. Длъжен съм в тази връзка да вметна нещо лично, един спомен, абсолютно верен, който ето сега изплува в съзнанието ми. Става дума за времето, в което бях студент по философия в Санкт-Петербургския университет (началото на 80-те години). Спомням си прекрасно как русначето, с което живеехме в една стая на комуналката-общежитие, остана много изненадано като разбра от нашите думи, че “руските букви” всъщност съвсем не са руски, а те са български, и от България са били пренесени и разнесени в Русия и в други страни. Той не беше чувал нищо за Кирил и Методий, и дори след като му разказахме как стои въпроса, продължаваше невярващо и подигравателно да се отнася към думите ни, зер, “вие май, подобно на бълхата, се имате за нещо много голямо, простимо е”. Ухиленият гадничко руснак ни вбеси дотам, че като излязохме с приятеля ми да пушим на коридора, почнахме да обсъждаме дали да не го набием тоя нахалник, щото е хем незнаещ, хем се прави на голяма работа, абе типичен съветски комсомолец, ако можете да ме разберете какво означава това изчадие (по-старите разбират или поне се досещат ако не са живели в СССР тогава). Интересна подробност е – в интерес на истината трябва да не я подмина, нищо че може да се оцени съвсем неадекватно – че Сергей Игнатов, сегашният министър на образованието, младежта и науката по същото време, в което се случва горната случка, ни беше състудент, живееше с нас в същото общежитие, общягата № 4, намираща се на ул. “Шевченко” № 25, на Василиевския остров. Той учеше на историческия факултет (египтология учеше), и си спомням, че често встъпваше с руснаците в подобни спорове (за азбуката и пр.), а пък помежду си ги псувахме, щото тогава оскотяването на “съветската младеж” беше твърде много напреднало, беше един вид в развета си. Нас руснаците ни възприемаха обидно покровителствено, но дълбоко в себе си ни презираха (това се усещаше, пък и те не го криеха), а също така постоянно ни подиграваха, имам предвид държавата ни, страната ни. Щото управниците на комунистическа България тогава се държаха крайно унизително, подлизурски спрямо “великия СССР”, дърдореха нелепици за “вечната дружба” и за “нашите братушки”, а пък в средите на широкото обществено мнение цареше убеждението, че СССР издържа България, един вид сме техни храненици, т.е. че те ни носят на раменете си. И понеже тогава положението в Русия, даже в Москва и Петербург, беше много тежко, празни магазини, само картошки и зеле можеше да си купи човек, и отвратителна “свинина” (мазно свинско), донякъде ги разбирам и оправдавам, щото пък тяхната пропаганда се хвалеше, че СССР помагал, изпълнявал своя “интернационален дълг” спрямо “братските народи”, а пък нали българите тогава уж бяхме техния “най-братски народ”. В същото време ние пък, българските студенти там, живеехме с убеждението, че огромният гладен пазар на огромната комунистическа империя изсмуква безпощадно целия ресулс на българската икономика, на земеделието и на животновъдството ни, и по тази причина споровете между българи и руснаци в общежитието все се въртяха около това “кой кого храни” или “кой кого издържа”. Факт беше, че като се почне от български чушки, домати, грозде, дини и какво ли не, та се стигне до луканката и сиренето, в огромни за нашите мащаби размери, всичко се изнасяше за “братушките”, ама какво е това за тях, капка в океана, нищо че то всъщност обрулване скромното ни производство?! В същото време обаче руснаците смятаха, както вече казах, че СССР нас ни издържал, че нефтът, танковете, “Москвичите”, “Ладите” и пр. били ни давани ей-така, даром, поради което често избухваха словесни прения и дискусии между българи и “съветски человеци”, в които, не мога да си кривя душата, активно участие вземаше и сегашният български министър на просветата и науката Сергей Игнатов. За него още много мога да пиша, познавам го много добре, ама засега се сдържам, че всичко може да се изтълкува неправилно.

 13. Към Будимир Генов:

  С фактите от историята , които припомняте , няма как да не се съглася. Колкото до оценките – също, но почти. Испания и Италия може в момента на тази криза да са същото толкова зле по финансови показатели , колкото Гърция, но са икономики, които са несравнимо по-големи и устойчиви ( особено Италия, която не случайно е част от Г-7). Ако трябва да се илюстрира тезата, че и в света на католицизма има бедни държави, то примерите са налице в Централна и Латинска Америка ( там пък драмата е във въпроса защо северната част на Америка, заселена с европейци, но преобладаващо от протестанти в началото, е огромна икономика и световна сила, а южната едва сега дава подобни плодове в лицето на Бразилия, Мексико, Чили….).
  Италия и Испания трудно могат да бъдат наречени “бедни”държави. Докато двете най-бедни в ЕС са тъкмо Румъния и България, а сред “старите” това е Гърция. Т.е. на дъното твърдо сме “ние”.

  За огромния православен брат, който по божията воля гази в злато, диаманти, нефт, газ и др. прородни богатства, но постига жизнен стандрат за народа си далеч под европейското ниво, да не говорим..

  .Истината, колкото да не ни е приятно, е че няма просперираща православна държава. Временно и относително изключение беше Сърбия в рамките на Югославия, когато Западът и СССР се надпреварваха да изливат там милиарди по геополитически причини. Но и там рухнаха след края на “златния дъжд” от чужбина.

  Колкото и да ме ругаят по тази тема, такива са фактите. Който не си знае диагнозата, няма да се излекува.
  Стрелбата по приносителя на лошите вести не ги прави по-добри…

 14. приятно изключение е Финландия, където една от основните религии е православното християнство; записана и в конституцията им като религия със специален статут, наред с лутеранството.

 15. пс

  налага се уточнението обаче, че по-голямата част от финландците принадлежат именно към протестантската църква

 16. PITAM OTNOVO I ZA KOI LI PAT,PREDI DA UZREIAT AKO VAOSTE VTASAT,NIAKOI GLAVI,ZASTO BULGARKATA DIPLOMAZIA OTNOVO E PO BELI GASTI I BEZ TFCHNITE
  I IZPITANI SAIUZNIZI,KOITO I UJAJO POBEDENI OT NAS PAK SA NI UVASHVALI MAKAR I NIAKOI SAS ZAKASNENIE!!!
  EDIN MALAK I NEVINEN VAPROS?
  KOGA I PRI KOGO BESHE?
  I NE TRIABVA LI DA SE PRIZNAE STAMBOLOV KATO TALANT NOMER EDNO,A OT TAM NASETNE,DA SE PODREDIAT EFEKTNO I OSTANALITE V ZALA I JURY,DOKATO SLIAPA BULGARIA
  VMESTO ZIALA I SILNA E POSTOIANNO EBAVANA!!!!!OT SULIOVZI?
  OTNOVO VI PRIKANVAM GOSPODIN INDJEV,DA SE ZAEMETE S TOZI VAPROS,A PREMIERAT DA SE OGLEDA OSTE VEDNASH!VATIKANA I SVETIAT PRESTOL NE SA SLUHAINI GRESHKI OT VREMENATA NA ASEN I BRAT MU PETAR!
  ZA KALOIAN DA NE GOVORIM ZA FERARA I SJIZMATA!

 17. Gospodin Genov,mnogo vi molia za MALKO razbirane-ne sme “suliovci” -pishem na latinica,zashtoto niamame kirilica,no sme balgari i mileem za rodinata si!S drugoto napisano ot vas sam napalno saglasna.

 18. Компютърът ми блокира, та за всеки случай пускам текста на коментара си още веднъж:

  Длъжен съм в тази връзка да вметна нещо лично, един спомен, абсолютно верен, който ето сега изплува в съзнанието ми. Става дума за времето, в което бях студент по философия в Санкт-Петербургския университет (началото на 80-те години).

  Спомням си прекрасно как русначето, с което живеехме в една стая на комуналката-общежитие, остана много изненадано като разбра от нашите думи, че “руските букви” всъщност съвсем не са руски, а те са български, и от България са били пренесени и разнесени в Русия и в други страни. Той не беше чувал нищо за Кирил и Методий, и дори след като му разказахме как стои въпроса, продължаваше невярващо и подигравателно да се отнася към думите ни, зер, “вие май, подобно на бълхата, се имате за нещо много голямо, простимо е”. Ухиленият гадничко руснак ни вбеси дотам, че като излязохме с приятеля ми да пушим на коридора, почнахме да обсъждаме дали да не го набием тоя нахалник, щото е хем незнаещ, хем се прави на голяма работа, абе типичен съветски комсомолец, ако можете да ме разберете какво означава такова изчадие (по-старите разбират или поне се досещат ако не са живели в СССР тогава).

  Интересна подробност е – в интерес на истината трябва да не я подмина, нищо че може да се оцени съвсем неадекватно – че Сергей Игнатов, сегашният министър на образованието, младежта и науката по същото време, в което се случва горната случка, ни беше състудент, живееше с нас в същото общежитие, общягата № 4, намираща се на ул. “Шевченко” № 25, на Василиевския остров. Той учеше на историческия факултет (египтология учеше), и си спомням, че често встъпваше с руснаците в подобни спорове (за азбуката и пр.), а пък помежду си ги псувахме, щото тогава оскотяването на “съветската младеж” беше твърде много напреднало, беше един вид в разцвета си. Нас руснаците ни възприемаха обидно покровителствено, но дълбоко в себе си ни презираха (това се усещаше, пък и те не го криеха), а също така постоянно ни подиграваха, имам предвид държавата ни, страната ни.

  Щото управниците на комунистическа България тогава се държаха крайно унизително, подлизурски спрямо “великия СССР”, дърдореха нелепици за “вечната дружба” и за “нашите братушки”, а пък в средите на широкото обществено мнение в Русия цареше убеждението, че СССР издържа България, един вид че сме техни храненици, т.е. че те ни носят на раменете си и пр. И понеже тогава положението в Русия, даже в Москва и Петербург, беше много тежко, празни магазини, само картошки и зеле можеше да си купи човек, и отвратителна “свинина” (мазно свинско), донякъде ги разбирам и оправдавам; щото пък тяхната пропаганда се хвалеше, че СССР помагал, изпълнявал “безкористно” своя “интернационален дълг” спрямо “братските народи”, а пък нали българите тогава уж бяхме техния “най-братски народ”?!

  В същото време ние пък, българските студенти там, живеехме с убеждението, че огромният гладен пазар на необятната комунистическа империя изсмуква безпощадно целия ресурс на българската икономика, на земеделието и на животновъдството ни, и по тази причина споровете между българи и руснаци в общежитието все се въртяха около това “кой кого храни” или “кой кого издържа”. Факт беше, че като се почне от български чушки, домати, грозде, дини и какво ли не, та се стигне до луканката и сиренето, в огромни за нашите мащаби размери, всичко се изнасяше за “братушките”; ама какво е това за тях, капка в океана, нищо че то всъщност обрулваше скромното ни производство!

  В същото време обаче руснаците смятаха, както вече казах, че СССР нас ни издържал, че нефтът, танковете, “Москвичите”, “Ладите” и пр. били ни давани ей-така, даром, поради което често избухваха горещи словесни прения и дискусии между българи и “съветски человеци”, в които, не мога да си кривя душата, активно участие вземаше и сегашният български министър на просветата и науката Сергей Игнатов. Който като млад сякаш беше по-различен от сега, ама какво да се прави, годините не прощават никому.

  За него още много мога да пиша, познавам го много добре, ама засега се сдържам, че всичко може да се изтълкува неправилно.

 19. Идеалният вариант е всички русколиэачи т.е.”русофили” да си заминат завинаги в СССР-няма грешка – в СССР.В реалният вариант без много шум да бъдат навряни където им е мястото-на бунището и да не им се позволява нито политически,нито икономически,нито в културен аспект да имат присъствие в България

 20. Абе хора, вие по история колко имате?Братята(ГРЪЦКИ) никога не са стъпвали на територията на България,ТЕХНИТЕ УЧЕНИЦИ разпостранили азбуката тук,следователно какви претенции имате?Същите, предполагам, както и всички народи, които ползват тая азбука…

 21. Как ли ще реагират сега всички “национално отговорни политици” и онези БАН-дити, които до скоро протестираха. Дали ще защитят България и науката …….

 22. Ало-о-о-о, къде сте сега, бе ченгета и чернодрешковци.
  Не виждате ли че руснаците се пънат и това да ни откраднат.
  Хайде, изправете се най-сетне и покажете, че сте БЪЛГАРИ!!!!

 23. Мегаломанството в най-голямата робовладелска империя СССР или сега каквото е останало от нея, си е национална болест. От публикациите в руския печат след перестройката изчислих, че по времето на Сталин са загинали 90 000 000 милиона руснаци – и тук са НАЙ, НАЙ…. Ама нещо не тръбят: ” В нашата страна живота на населението не струва пет стотинки.” Че те си предаваха брат- брата, син- баща си. Има и много свестни и интелигентни хора. Мисля,че участниците в едно предаване което много харесвах – “Какво, къде, кога?” щяха да повярват на Ангел Грънчаров, че използват българската азбука. Този тъпунгер дето се е хилил ехидно и се е подигравал сигурно е потомък на онази част от руското население, която е била доброволен сътрудник на КГБ / били са милиони/. Има много мъка в необятната руска страна / и тук са НАЙ/, но тя е предначертана за свестните.

 24. само че да уточня – азбуката , която ползваме е така наречена кирилица, създадена от Климент Охридски.
  Комунистите подменили главната мисия на братята – разпостранение на християнството с разпостранение на азбуката, КОЯТО ДНЕС НИКОЙ НЕ ИЗПОЛЗВА!!!!!!!!

 25. майче римляните са наричали slove-роби,англ. SLOVEN-повлекан,немарливец.
  ДЯКОНА е казал: Който ни освободи- той ще ни пороби. Горните факти и коментари се вписва в “братската” грижа и обсебване на българското

 26. Ех, невежество, което има външен израз на Национален нихилизъм!!!
  Първо, св. братя Кирил и Методий не са гърци…
  Второ, те не са и славяни… Правилно забеляза в поста си един от пишещите, че Славянизма се появява късно, само че през 18 век и не от хърватски свещеник от страна на Павел Шафарик – чехо-словак. Тогава чак се ражда Панславянската идея, при това тя не е руска, но скоро е присвоена от Руската империя, защото ловко обслужва имперските й интереси…
  А по онова време в солунските земи са живели различни народи, най-големият от които е Българският. Затова един летописец точно от същото време говори: “В цяло Солунско не можеш да чуеш гръцка реч – навред е Българска!” Днес, сервилните на СССР-Русия Български историци го превеждат във варианта “навред в Солунско се слуша СЛАВЯНСКА реч”… По онова време обаче, тя е била Българска и никаква друга… По същия начин, допреди 60 г. Гърция наричаше Българите в Северна Гърция “Българогласни елини (гърци)”, сега, възползвайки се от десетилетната предателска политика на Българските комунисти ловко се е поправила и вече ги нарича “Славяногласни елини”…
  Та тези от вас, които твърдят, че св. братя са гърци, наливат вода във воденицата на антинационалната Антибългарска политика на руските марионетки у нас – БКП-БСП.
  Но не това ми е мисълта да подчертавам… Идеята ми е друга и тя отдавна е изказана и сериозно мотивирана от един автор – Емил Георгиев във великолепния му труд “Нашето Аз, Буки, Веди”, Българска просвета, София 1981 г.
  Там той категорично доказва, че св. братя Кирил и Методий изобщо не са създавали Кирилицата. Той установява, че тя не е създадена нито от Климент Охридски, нито от Черноризец Храбър. Идеята му е много логична и тя е:
  Кирилицата се е оформила, вследствие работата на редица Български книжовници още от преди св. братя, като това е бил дълъг процес и е продължил даже във време на техните ученици… Та Българските книжовници за нуждите на огромното по онова време Българско царство въз основа на Гръцката азбука, на 2 латински букви i и j, заедно с една еврейска буква, въз основа на която създават Ш и Щ и още куп старобългарски рунически знаци, за които нямам клавиши на клавиатурата, а и те с годините на правописни реформи постепенно отпадат, като комунистите през 1944 г. помагат да изчезнат други 2 от тях и в крайна сметка се оформя един нов продукт, наречен неизвестно от кого в чест на св. Кирил – “Кирилица”. А самият св. Кирил хал хабер си е нямал от тази азбука… Така и брат му Методий…
  Така че, по онова време това изобщо не е “славянска”, нито “гръцка” или още по-малко “руска” азбука, а е азбука, създадена изцяло за нуждите на една мощна и голяма Българска държава-империя. По онова време Кирилицата не е позната, нито е в употреба никъде извън пределите на нашето царство. С други думи, като поява и като творчески акт, Кирилицата Е БЕЗАПЕЛАЦИОННО БЪЛГАРСКА АЗБУКА.
  И нещо за Руската литература да кажем. Това го пише в историческите книги, стига да има кой да чете.
  След смъртта на Цар Симеон Велики, нашата империя отслабва и става плячка на няколко бандитски похода на Руски пълчища, предвождани първо от руския княз Светослав, а после и Владимир. За първия се говори, че майка му Олга, била с Българска кръв, но това не е доказано. Както и да е, руските грабителски походи плячкосали, опожарили и опустошили източната част – около морето, Дръстър-Силистра (където изклали елита на града)и прекрасната Българска столица Велики Преслав. Е, хитро отнесли ЦЯЛАТА СИМЕОНОВА БИБЛИОТЕКА СЪС СЕБЕ СИ НА СЕВЕР. Един известен от тогав труд, наречен “Симеонов сборник” изтрили името “Симеонов” и написали отгоре “Светославов (по името на нашественика-княз)”. За куриоз и до днес той е известен така в Русия – като “Светославов сборник”, което си е фалшификация на историческата истина. Е, у нас сервилните автори го наричат “Симеонов-Светославов сборник”, когато го цитират.
  Та от тогава, като е отнесена цялата Симеонова, Българска библиотека в Русия, е положена основата и на Руската писменост – всъщност Българска, и на общия вече за всички руски език, който не е нищо друго, освен формация на Църковно-славянския, а последния по дефиниция е “руска редакция на Старобългарски език”. Тогава се полагат и основите на “великата” руска литература – тоест те са Български.
  В основата на руската култура и литература стои златната Българска азбука, език, литература и култура.
  Който не го знае, да си го набие в главата, че вече до гуша ми дойде от нихилистични исторически фалшификации!!!

 27. Пардон, пропуснах да направя и някои важни изводи:
  Първо, не ми е ясно защо у нас в такъв случай празнуваме Деня на Славянската писменост?
  Това трябва да е Празник на Българската писменост
  Второ, защо в Русия празнуват св. братя, като основатели на тяхната азбука, литература и култура?
  Тяхната литература, език и азбука идват директно от България и нямат нищо общо с делото на св. братя Кирил и Методий…
  Бай дъ уей, защо в Полша, Чехия, Словакия, Сърбия изобщо празнуват Св. братя Кирил и Методий?
  След тях немските духовници напълно унищожват всички трудове на Глаголица (това е азбуката, на която са писали братята) и напълно изчезва тази азбука от земите им. Тя е оказала някакво кратко въздействие само от порядъка на има-няма 50-60 г. След което напълно е унищожена. До скоро глаголица се срещаше само върху чешките банкноти-крони. А с приемане на еврото тя ще изчене и от там…
  Освен това, римокатолическите проповедници изместват и православната традиция, дето са я занесли някога св. братя…
  Та, така де, какво точно празнува на 24 май целия “славянски” свят?
  Едно голямо нищо – един твърде кратко съществувал фантом.
  Докато сърби, днешни македонци, влахо-румънци и руснаци дълги векове са използвали Кирилица и Старобългарски трудове, родени в Българската империя и поставили основите на азбуката, езика и литературата на всички тези народи…
  Та, пак питам, какво точно празнува “славянския” свят на 24 май?
  Един културен и исторически, но преди всичко политико-имперски АБСУРД!!!

 28. И да продължа коментарите си:
  Празнуването на св. братя Кирил и Методий – едно кратко явление на Европейската история, без никакви значими културни и литературни резултати, на практика измества другото и вековно, най-значимо явление в цяла Източна Европа – Великата Средновековна Българска култура, легнала в основата на Културата на Източна Европа – во главе с Русия, Беларус, Украйна, Румъния, Сърбия и Македония. По всяка вероятност от нея са черпили чехи и словаци, въпреки, че няма ясни и точни данни за това.
  Но даже и без последните, главната заслуга на всичко това е на Средновековната мощна, голяма и влиятелна Българска империя. Това трябва да се празнува, а не някакви си фалшиви и невидими дела, без никакви културни резултати, освен легендите, които се разказват за тях – на св. братя Кирил и Методий, нищо, че по всяка вероятност са били Българи…

 29. Точно преди 40год.в Москва 3ма руснаци щяха да ме пребият защото аз рекох,че кирилицата е измислена от Кирил и Методий, а те твърдяха,че от Ленин!

 30. Бих предложил г-н Инджев да напише едно циркулярно писмо с пояснения що е славянска писменост и що е българска азбука и да го адресира на всички управляващи и опозиционери, които явно не са в час с материята. Да спомене съветският академик Лихачов,който призна, че кирилицата е българската азбука. За съжаление вече(непоправимо ли е?) и в ЕС фигурираме с кирилица, а не с българска азбука. Представете си френската да се нарича латиница…
  Познавам и други като Вас, г-н Грънчаров, макар и малко. Смея и себе си да причисля към тези, които
  доказваха на руснаците откъде е тръгнала “тяхната” азбука – през 60-те и 70-те години(не зная така ли е все още)в Московския исторически музей в дъното вдясно имаше карта. На нея беше показан пътя на кирилицата от Охрид през днешна България на север, северозапад и най-вече на североизток – Киевската Рус и по-нагоре към руските земи. Впрочем до края на 40-те години празникът ни се наричаше на Светите братя Кирил и Методий и на българската писменост/азбука.

 31. Великият Пушкин казва – Или всички славянски реки ще пълнят руското русло или да пресъхнат!
  Не коментирам!

 32. Поздравления за Вас г-н Инджев!

 33. Нещата загрубяват.
  Българите малко знаят за Кирил и Методий и делото им като част от българската политика. Съзнанието( и знанието) на българския народ е с години манипулирано и подчинено на политически интереси.
  Четете електронната ми книга” ЗА АЗБУКАТА ИЛИ ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ ХОД” в електронното списание “ЛИТЕРАТУРЕН СВЯТ”

 34. Имам спомен от едно неделно предаване на Асен Сираков по БНР /в началото на 90-те години от миналия век/, в едно издание на което гостува посланикът на тогавашната руска мимикрия ОНД /ако не се лъжа, а може и да се лъжа за текущото име на федерацията/, та Асен го попита какво е станало с 14те волски каруци, които Патриарх Евтимий е изпратил за Киев от Велико Търново, когато османлиите настъпвали. Шарапов с полвин уста каза нещо от сорта “да, ние ги пазим, тези ръкописи са безценни” и пр, и пр. По това време избухна пожар в Ленинградската /тогава/ библиотека – точно в отдела за старобългарски ръкописи и по БНТ бе споменато, че са изгоряли 30 хил(!) ръкописа. И това – след като са оцелели през ВСВ и блокадата! Старобългарски светски и църковни документи вероятно има не само в сегашна Русия, а и в Грузия, Украйна, чичо ми – бивш библиотекар преди 9.IX на Военна академия Г.С.Раковски ми е разказвал за ръковписи в Казанската библиотека. Наистина ли всичко е унищожено по дяволите?!

  Що се отнася до Духовността… Вчера бях в Чирпан. Попаднах /без да искам всъщност/ в една чудесна атмосфера на българщина и родолюбиЧ Хвала!

 35. Иска ми се да напиша направо – трябва да сме по-големи шовинисти. Да, но така директно изказано стряска, свързава се с призивите на фашизираните националисти. Затова ще изпиша – позитивни шовинисти в културната сфера – положителен елемент в иначе отблъскващата натрапчивост на патриотизма, един вид противопоставяне на културния нихилизъм надхвърлящо националистическите си аспекти. Всъщност, радетел съм на нещо на пръв поглед просто – да отговорим на въпроса на Паисий и като българи, но и като европейци, на които не е необходимо той повече да бъде задаван. Това би могло да стане, не ако спорим за етническия произход на този или онзи културен стожер (или „трегер”), в случая – на Светите солунски братя, а като убедим европейските ни съграждани, че без наличието на ренесансовата като визия духовна среда и съответстващата й ценностна система характерна по онова време изключително за българската държава, делото им, въпреки наднационалното си предназначение, би останало само подточка от летописа на общата ни европейска средновековна история.

 36. Колчооо, Колчо, Кирил и Методи преписват гръцката азбука, като и добавят два-три знака за покритие, но тяхната азбука там си и остава, мъртвородена. …
  ……………………………

  Posted by Маринов | май 25, 2010, 0:18

  ……………………………

  Маринов, Мариноо-ов, средно хитър българиноо-о, защо празнуваш Кирил и Методий, а не Наум и Ангеларий?

  Важно е, откъде е тръгнало, а не как е еволюирало, ама какво да ти обяснявам на теб точно, чедото на бай Марин Мотиката.
  В моята реплика става дума, че не сме спечелили от кирилицата, а напротив.
  Колкото гърците спечелиха от епичната борба да изпишат еврото с тяхни си букви.
  Тук ще прочетеш всякакви теории, само не и нещо разумно – да въведем латиницата, докато е време.
  Явно е, че джонатанасовците по нашите земи люпят семки и хич не им е до софтуера на Великата Шаячна Правда…

 37. Приятели, чували ли сте думата БЛАГОВРЕМИЕ? Като я срещнах, много я харесах, после я осъзнах и на края се изплаших, когато я видях в израза БЛАГОВРЕМИЕТО ИЗТИЧА.
  Изтича благовремието за написванетио на истинската Българска История, защото парчетата от без това разхвърляния пъзел, ще се окажат пришити към чуждо величие.
  Не искам да живеят наследниците ми във велика чалгария!
  Хубави закачки ни подхвърля Хазяинът, само дано не се укажат упражнения против атеросклероза!
  Поздрави!

 38. Плътта на българската държава създаде хан Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата.- Това го е казал същият академик Лихачов, който не е “признал” за кирилицата,че е българска азбука , а наложи в Русия това твърдение.

 39. Георги Митев, идеята за циркулярно писмо е блестяща. Отправяте я към Иво Инджев, но мисля, че трябва да е на политическо ниво – напр. официален протест към международната общност – да й се обясни, че кирилицата е българска азбука, която се ползва от всички славяни. А БАН защо спи!!! Те също трябва да пуснат циркулярно обръщение. Ами еврокомисаря ни в ЕО!!! И тя ли спи!!!

 40. Дори ООН и ЮНЕСКО ,дори и Европейската общност да обявят ,че създателите на слвянската азбука са славяни-българи(религиозни дейци),съвременния Български народ ,като цяло е неграмотен,психически слаб,нецивилизован,циничен,живеещ в постоянна физическа и духовна нечистоплътност. Тези фактори доведоха до намляване и израждане на българския етнос и той продължава да намалява.Резултатите от живота в България са повече от скромни. Мнозинството от Българския народ живее бедно и примитивно,липсват минимални прояви на граждански протести в рамките на закона. Будните хора у нас са изключително малко. Въпреки малкото грешки ,които допуска нашия домакин,Г-н Инджев,той е феномен в българската журналистика и публицистика. Един ден,неговия стил,похвати ,метафори,исторически аналогии и пр. ,ще се изучават от нормалните българи.Засега, той е оставен наъвн от движещите сили в областта на словото. У нас винаги прогресивните личности са аутсайдери. На нито един достоен българин не се сбъднала каузата,включително и на най-силните личности,Ботев,левски,Константинов,Стоянов Славейков и др. Вземете всички останали пишещи,тук-там се появява някой,допъни нещо,каже нещо свое,но мащабността на Иво Ижджев зсега е непостижима,който иска и смята ,че има възможности,нека да последва неговия пример,по-добре ще е за всички мислещи ,пишещи и четящи. Той притежава еридицията на истински Европейски интетелктуалец. Но комунистическата сган го е пласирала достатъчно встрани. И е добре,поне хората ( комунистите това не могат да разберат) да знаят,че всеки съвременен интелектуалец е този,който иска да мисли.Всеки,който знае,че човешкия живот се движи от причини,всеки,който цени своя живот и не желае да го жертва в култа на отчаянието. Циничната импотентност на българския болшевизиран народ води нещата до неминуема трагедия. Комунистческите дерибеи не признават нищо човешко,те са изградили една полудържавност,една полудържава и резлултатът е налице-полунация,дори още по-лошо ,подобие на народ. Стадния принцип е валиден и до днес-“някой да ни оправи,който и да е ,ама да ни оправи,така не може повече…” . Може,драги сънародници,може ,и още как,защото сме безмозъчни. И какво празнуваме,работата на хора,които са си свършили работата преди много векове,а нашата работа никой ,никога няма да празнува. Ние не вършим нищо….Ако се покаже паметта на някой от създателите на азбуката и ни види дереджето,веднага ще остане огорчен,неговия труд е без покритие. И ще протестира пред празнуващите ,ще забрани да споменават неговото име. Празник на наивността и безпомощността. И държат нашите президенти и министри зад гърбовте си портретите на достойни българи,а нямат нищо общо с тяхното верую. Какво общо има Българския президент Първанов с Ботев,нищичко….

 41. Генчо Власов, чети, пиши, но не се оливай. Ето така, такива като теб създават тираните.
  Иво е добър журналист с чувство за отговорност и действително един от малцината, които заслужават да бъдат четени от разумния скиталец из Интернет, но не си ти този, който може да оцени кой и как ще остане в историята.
  Ако ти стигаше ума щеше да разбереш, че тая твоя работа прилича повече на майтап.

  Едно от най-големите поражения нанесени на българския народ, едно по-скоро странично явление, донесено с полета на червените криле, беше еманципацията на глупавия простак. Той повярва в себе си, издигна простотията и невежеството си в култ и започна да оценява и громи всичко, което би се осмелило да кръжи в небесата над него.
  За това се сетих, когато прочетох скромните откъм мисъл, но пълни със самочувствие думи на Ген. В.

 42. Интелектуалец,никакъв интелектуалец не си ти,а комунистическа гнида,само те. тези смрадливци използваха и използват крилатата им фраза “… не си ти,който …”. Защото само комунистически мерзавец може да измисли такова нещо,сиреч,абе не си ти,а аз и моите мръсници сме тези,които ще кажем,вие сте предатели,простаци, врагове на народа,проводници на буржоазната идеология и империалистическата диверсия. Такива като мен създават тираните ???, я си помисли добре, комуноидно говедо,такива като мен ли. Искаш ли да се запознаем лично и да се убедиш,че не си прав. Какво от моите думи би превърнало една личност в тиранин. Не казваш с кое си съгласен и с кое не си от коментара ми. И ти си комплексар,нищо друго,или бивш отговорен другар.Кой е този “глупавия простак”,глупак и простак ли е този,който да държи в подчиение 30 години един народ, като че глупакът е народа,търпял го половин век. Няма по-тъп народ от нас, особено днес. Слушай българско радио и телевизия и се наслаждавай на върховния цинизъм и простащината на водешите и интервюираните. Слушай изказвания на Министър-предсеадатели,президенти ,министри и пр. на какъв език говорят. Тъпотия до шия. Само на мен не приписвай самочувствие,много съм далече от такова усещане,изглежда не можеш да обориш думите ми,затова използваш отново болшевишката терминология. Слабак си,братко,по петобалнта система си -1. Нищо не си казал,само ме предизвикваш да те обиждам,но аз съм си такъв- простак към простаците и безобразен към безобразниците,особено към комуноидиотите. И друго,аз изразявам мое убеждение към дейността на Г-н Инджев,неангажирано и неопределено от никого. Аз и моите колеги сме на това мнение,който иска,нека да ни коригира,но няма да могат точно такива като теб,никакъв шанс. И за да не останеш с впечатлението,че си ме разобличил казвам отново: Иво Инджев е изключително качествен и ерудиран публицист,засега единствен у нас,и затова отстранен от центъра на еволюцията в България,впрочем,такава няма. Почти съм сигурен,че ще си остане без много последователи.. Което е нормално за ненормална дъражва и още по-ненормален народ.И друг път,пак ще го кажа. Генералите държат на дисциплината и постоянството си,нали така?

 43. Виж какво, “Власов”!

  Прегледах личното ти дело. Там няма и един, едничък факт, който да доказва, че ти е било неуютно при народната власт.
  Затова, продължавай да си налягаш парцалите, а не ми се прави на герой по блогове и маскенбалове.
  Ако искаш лична среща, уточни кога и къде – ще дойда!

 44. Интелктуалец,прегледал си ми….,няма да кажа какво,прегледал си си твоето нещастие. Остави този ник,той не е за теб,само обезценяваш думата, ти си оригинален комуноидиот и твоето място е на изток от Москва,защото столицата на Русия е чисто капиталистическа,силно развит буржоазен град,няма нищо комунистческо,само изсъхналата восъчно-кокалеста мумия на Ленин. Всичко около неговия музей лъха на капитализъм. Дори персоналните пенсионери-генерали и маршали не ползват руски коли,а Мерцедеси,БМВ-та, Бентли-та и др. Преди две години бях там, видях стари приятели,нямаш си представа с какъв комсомолски плам и план руските болшевики строят капитализма,много по-качествено от комунизма. Нашите комуноидиоти като теб,не могат да стоят на малкия пръст и на най-бедния руски комуно-капиталист. Сега,ти ако страдаш,че комунчетата не са те класирали за много техен човек и да ти дадат пари да отвориш бензиностанция ,или строителна компания като идеолога на българския комунизъм Александър Лилов,грешката не в комунистите,а в самия теб,не си бил достатъчно техен,достатъчно предан на делото на комуно-идиотизма. Ти си бил просто,редови комуняга,без никакви привилегии. И сега си във вакуум,а е късно да се докажеш,няма как,пък и годините ти не са малко. Изпуснал си влака,драги, а до машиниста няма шанс да се добреш ,поне в този живот.Друго,не казваш на публиката кое дело си ми прегледал-това в МВР,ДС,служебното ,или партийното. Навсякъде имахме дела,нещо не си изчерпателен. За каква “народна власт” говориш бе мухъл,как може да вменяваш на изстрадалия народ,че е мърсувал и дерибействал. Никога народ не управлява,никой не му дава да управлява,още повече пък комунистите-бандити. Народна е само мъката-трагедия,дори и ти се мъчиш,защото знаеш,че държавата и народа са почти загинали.И отново доказваш тезата ми,че си мръсник,казвайки да си налягам парцалите.Само комунист-тежка категория може да изговори такива думи,вие сте получовеци,вие сте мръсници,ей,човекоподобие,отказвай се от тази болест,че природата ще те накаже,то се видя,че Господ няма,нали можеш да си припомниш наказанието което понесе най-големия диктатор в българската история. Нали не е изпитвал удоволствие някой да убие дъщеря му,ненавършила 40 години,или вие ,болшевиките се радвате на всяка смърт,щом като е в името на комуно-идиотизма. Добре ,че дъщерята на Сталин избяга в Щатите преди няколко десетилетия,досега си живее спокойно там,да,да,да, сещаш се мръснико,за Светалана Алилуйева ства въпрос. Тя ли не е знаела какво е комунизъм. Сещаш се гад такава,че и сина на Хрушчов живее в тази “прокълната” от комунистическата сган страна ,да, за Сергей Никитиевич Хрушчов става въпрос. А за дъщерята на Кастро вече сам можеш да се сетиш къде живее.И не съм герой,никога не съм бил и няма да бъда,както и комунист,никога не съм бил,няма и да бъда.Един сбъркан и пропаднал човек съм,нищо повече.И за постоянство,казвам пак.Думите на Иво Инджев се стоварват като боздуган върху комунистическите ви глави,но резултат няма,защо ли,ами защото главите ви са много малки и въздушни и винаги попадат между шиповете на боздугана и винаги оцелявате.А думите на поета -терорист са феноменално верни,за вашия идиотизъм няма бронебойни патрони и никой ,никога няма да ги открие. Скоро ще се видим,че сега съм малко болнава,имам кръвно и ще продължим словесния двубой,но само словесния,ако ползваш друг вид двубой,отсега се предавам,победата е категорично твоя,не мога да те пипна дори,нямам никакви сили,виж,мозъка и езика ми работят ,но на тихи обороти,нищо не става от мен.

 45. Генерале, много думи, малко мисъл. Благодаря на коментиралите статията- научих и си припомних доста….

 46. Освободител, всеки първокурсник от факултета “Сигурност” на МВР в кв. Симеоново,веднага ще се досети,че ти си Интелектуалеца. Да,думите са ми верни,защото всичко е истина,но те на са за комуноидиоти. Вие не можете да ги разбирате тези неща,не ви е дадено просто. Ако си прав,щеше и други да те подкрепят. Лечение,братко,лечение от болшвевизма,нищо друго…

 47. Nai prostata statiq , koqto som 4el naposledak, i zasto li ne se iznenadah 4e e pisano ot subekta balkanski..I.I

 48. Интересен форум.Езикът ни бил гръцки…
  Гръцкият език има 24 букви и 21 звука,а чистите звукови форми са близо 18.Какво следва от това.
  Ние използуваме близо 30!
  Някой да е срещал световен шампион по шах-от Гърция или Кипър?
  А за руснаците-всичко ще си дойде на мястото.Трябва им време!
  Господин Инджев знаете много добре,че именно езикът ни отличава
  от другите…Защото по-съвършен от него няма.

 49. Чета всеки ден и всичко от Иво Инджев. Прекрасен е! Чета разбира се и коментарите. Не знам кой стои зад никовете Vlasov, osvoboditel и интетелктуалец, но в случая подкрепям мнението на последните двама и моля, моля не съм комунист!

 50. Киров,ако не си комунист,няма да го казваш,нормалните хора никога не казват,че не са комунисти,на тях им личи ,дори и една дума да кажат,а вие сте комплексирани като крадците,които като ги хване полицията,веднага казват,не,не съм откраднал нищо. Я като не си комунист,прочети още веднъж коментара ми и кажи,кое не е верно от него(посочи един-единствен неверен факт),а после дай извод.Изводи се правят на основата на фактите и тезата. Дайте вие вашите факти и вашата теза. И ти си комунче,братко,оригинално комунче,защото навремето комуноидиотите тръбяха от сутрин до вечер колко е зле на Запад и в Щатите,но не ни даваха да ходим там и оградиха границата ни с телени заграждения-кльнове,чиито козирки бяха насочени навътре към българската територия , а самите съоръжения също бяха навътре,а не на самата гранична бразда. Сети ли се,кого бранеха,прав си,нас,българските граждани бранеха да не отидем на запад и да умрем от мъка и беднотия при капитализма. И после казаха,снемаме загражденията и започваме строежа на капиталистичскоо общество и буржоазната класа. Е,първото все още не е построено,но буржоазията я създадоха без забележки,перфектни буржоа си имаме,от срдедата на комунистическата сган. Нали нямаш приятел,нормален човек,който да е буржоа,всички са бандити.А моите тези почти всички съвпадат с тези на Г-н Инджев,учили сме в Москва,затова, изглежда.

 51. кехайов,ти правиш лиразлика между език и азбука,изглежда не. Славянската азбука е преработка на гръцката,това е всеизвестно.Както и латинската има много гръцки букви. Е,писмеността е нещо по-различно,попрочети повечко.

 52. Г-н Грънчаров,за много неща сте прав,но истинското,оригиналното руско гостоприемство е неподражаемо,ако Вие твърдите,че обикновените руснаци,не комунистите са били груби,студени,негостоприемни кън нас,българските студенти,дълбоко не сте искрен. Такова гостоприемство не съм виждал никъде в България,особено сега в ККБ. нали не е трудно да направите разлика между руснак и руски комунист. Между Андропов и Солженицин. Да,и двамата са русналци,ама все пак. най-силните антикомунист в Света за всички времена са убедително тези от руски произход. Имена са стотици и хиляди,генерали,офицери,поети,учени,правозашитници,религиозни дейци,дори от техните разузнавателни служби. Я отворете нета и чукнете името на Геннерал Димитрий Поляков и топгава пишете. Или Олег Пенковский,Гордиевски,Митрохин,Калугин и стотици други.. Кога ние сме имали такива достойни хора,рсикували живота си за да навредят на болшевизма. Да,имахме двама офицери от армията,разстреляни през 1987-88г. от комунистическата власт ,политическия офицер Маргарит Димитров и офицера от РУМНО Димитур Димитров,вечна им памет!!!

 53. Ред Дук,ами кажи какво не ти харесва от статията,Г-н Инджев може да се коригира,на мен пък не ми харсва тоето мнение,ака как даго обоснова,като не се мотивираш.

 54. Дами и Господа, Българи – по Българско и пръснати по Света,

  Ако един човек наистина познава историята на създаването и налагането – без насилие, на Кирилицата, би трябвало да се гордее, че е Българин. Но за целта трябва да бъде първо култивиран – т.е., грамотен… Така пред нас стои Основният въпрос за бъдещето на България:

  Да се осъзнае, че един от най-важните въпроси за нацията е ограмотяването на населението й. Този въпрос е над всички други по важност, той е определящ както за икономическото ни развитие, така и за оцеляването ни… Той е бил осъзнат от св. Цар Борис, подпомогнал подобаващо създаването, разпространяването и утвърждаването на българскат азбука.

  И нека оставим настрана „кой – как е отбелязал или отпразнувал” Деня на нашата писменост. Нека се гордеем, разпространяваме и отстояваме истината, че българите са дали тази четвърта, призната за равна с другите три, писмености, на които може да се служи на Създателя. Смехотворни са претенциите на „всезнайковците” за влиянието на другите три азбуки върху Кирилицата – нищо не се е появило „ей така” под слънцето… Нека оставим за по-дребните души подобни спорове.

  Колко важно за България е ограмотяването на народа ни говорят според мен следните факти:
  1. Около 1976 год. по страниците на „официоза” се обяви, че у нас ~ ¾ от трудоспособното население е с начално, основно и незавършено начално образование;
  2. Около 1986 год. отново се заяви – пак там, че около 63% – доколкото си спомням, от нашето трудоспособно население е необразовано;
  3. Нямам статистически данни за днешния хал на образоваността ни, но се страхувам, че положението се е влошило;
  4. В миналото, когато често се живееше с лозунги, се казваше, че „В бъдеще най-силен ще бъде този народ, който влага най-много мисъл в труда си…” Ясно е защо сме днес на този хал…;
  5. Вече ~ 20 години „след промените” се изредиха кои ли не „Партии” в управлението на България – резултатът е почти един и същ – България си остава една от най-бедните в Европа;
  6. Медиите ни заливат с безкултурна реч и нравтсвено безхаберие ;
  7. Неграмотността взема връх и е на почит в Родината ни – вижте кои са лицата с най-голям „обществен рейтинг”…;
  8. Ценностната система на Българите е подложена на масивна смяна – попитайте хората в едно социологическо проучване „Какво ценят…?”
  9. Предавания от вида на разни „Айдъли”, транслитерирам на български този английски термин, който изглежда че вече се е възприел в нашия език, се ширят навсякъде и тласкат в погрешна посока опростачвания народ;
  10. ….

  Може да се продължи, но мисля, че и това е достатъчно красноречиво… Поради това считам, че е крайно време да се осъзнае важността от образоваността на народа ни, от ориентиране енергията му в правилната посока. А коя е тя?

  Да се дефинира Каузата на България! Да кажем ЗА какво сме ние – Българите, а не СРЕЩУ какво сме! Нека тази Кауза има 10 – 20 основни точки, но те да станат нашето верую. Да ги приемем, ако трябва и с Референдум, а след това нека Партиите предлагат платформи за постигането им. А „Народните представители” – но не толкова многобройни в един Парламент, да се отчитат на 6 мес. пред избирателите си Какво правят за постигане на Каузата и Как го правят и ако не го правят достаъчно ефективно – да си ходят, а следващият от Списъка им да заеме местото им… веднага, а не след 4 години.

  Дами и Господа Българи, да си дефинираме ли Каузата?

  И нека престанем да бъдем чуждо–фили и –фоби, а знаем, че има защо и трябва да се гордеем, че сме Българи, да обичаме Отечеството си и да се стремим в отношенията си с ВСИЧКИ други страни и народи да отстояваме НАШИТЕ интереси и цели…!

  Да живее България!

 55. Г-н Инджев, не съм изненадана, че Ви е впечатлило толкова закъснялото припознаване на нашите букви от руска страна. За поколението, към което с Вас принадлежим, е всеизвестна истина, че първия човек не е бил Христос, а Иван и че вси руси побесняваха, когато им се напомняше, че пишат с нашите букви. До тук , добре! А сега, като отпушихте духа от бутилката, накъде? Както в повечето случаи, при нас нещата избиват винаги първо в антикомунизъм и после по неведоми пътища до тотално оплюване. Чета блога Ви, темите са актуални и ми е приятно, да чета и коментарите, защото виждам различни гледни точки и за първи път съм поразена от толкова ниското ниво, за което нямате никаква вина.
  До сега май само от Паисий не сме се отказали, от което съм щастлива. А може би просто сме го забравили?!
  Преди трябваше да се пише в релсите / успоредно / на Априлската /крива / линия. Сега имаме свободата да изправим кривиците. Само не съм съвсем сигурна, че за 45 г. т.н. може до такава степен да се изкриви духа на цял един народ. Затова, колкото и да обвинявам т.н. комунисти и преди и сега, си мисля, че не ще да е вината само в тях. Руснаците бяха повече от 70 г. под много по-тежко , страшно и смъртоносно господство, ама си останаха народ. И преди пишещите тук „генерали, кардинали, интелектуалци и вся остальная сволоч” / не влагам нищо лично и споделям голяма част от написаното/, искам да помоля:
  Хора, достатъчно са ни осакатили и нас и историята ни, та и ние да я довършим с ругатни.
  Хора, може ли да запазим някои светини, без да ги оскверняваме, позовавайки се на прословутите 45г!
  Хора, изровете от душите си, ако е останало нещо там, което да не предизвиква злоба!
  Имаме си няколко свети неща, моля, не кощунствайте!
  Как някои не се сещат, че освен Кирилиметоди, е съществувал и брат му. На територията на бившата Западна Германия, в градчето Елванген, почитат името на Методи, неговото дело, има площад на неговото име и всяка година българи от цяла Германия, се събират там, да го почетат и да споменат с благодарност делото на двамата Солунски / не гръцки/ братя. А у нас се чудим какви още неща да струпаме върху тях.
  Ще се променят ли нещата, ако азбуката ни се нарече българска, а не Кирилица?! Ще се промени ли факта, че разпространението й и първите / църковни/ книги са преведени на нея от последователите им тук, в България?
  Както и да се сърдим на част македонците, че не щат да се нарекат българи, те никога до сега не са ни натяквали факта, че през 1973 г. / дано не ме лъже паметта, може да е било и ‘74г./, ЦК на БКП отмени 24 май като национален празник. Едва, когато сърбите го обявиха за техен национален празник, „мъдрите” държавни глави тогава проумяха какво са направили, та на 23 май, съобщиха, че все пак ни разрешават да го празнуваме.
  Единственият резултат от криворазбраната от сегашните ни държавни глави свобода е, че на 24 май единствено Вежди Рашидов присъства на приема по този случай, а иначе си беше още един неработен ден.
  Хора, имаме си все още две свети дати. Нека да ги завещаем неосквернени на идващите след нас!

 56. Материалът на Инджев е много, много актуален! Не само руснаците, а и македонците, че и гърците имат претенции за нашата азбука! И това не е от вчера…
  А последвалата дискусия особено към края ми заприлича на махлянска караница.
  Ами след като ние, българите, нямаме единно мнение по въпроса – кой друг да защити азбуката ни?

 57. О, драги Генов, не разбрали една проста истина “Колко по се краде от историята БЪЛГАРСКА”, толкова авторитета и РАСТЕ!!!!!! Дори И плюнката на Великият Пушкин, не мое да прелее морето БЪЛГАРСКО?????
  Така, че да крадат, да плюят воля тяхна…техните ПОТОМЦИ шъ ги съжаляват не ние!!!!!!!
  Този спор ми напомня за ВЕЛИКИТЕ пратизански подвизи преди девети, когато партизаните НАПАДАТ някоя мандра, взимат в “раниците”(от къде ли пък Ги взеха) 7-8 пити кашковал и ОСТАНАЛОТО заливали с газ, да не се изпраща на Източният фронт??? Такива ми ти работи ЧАДА … нека, чекаме сига и америчко да се заяде с НАС!!! Проблем ниц!!!:)))
  Кибик Блаже

 58. Искам само да попитам не е правилно да се каже “мИтрополия”,а не “мЕтрополия” и съответно от там “мИтрополит”,а не “мЕтрополит”….?

 59. Потърсете http://www.svobodata.com/page.php?pid=3339&rid=29&archive=
  някой си Флоров(по вероятно не е българин, а ако е- срам за него!)публикува-
  ЛЪЖАТА ЗА АЗБУКАТА
  26 Май 2010

  Николай Флоров
  Всички знаем, че Кирил и Методий са създали Глаголицата, а не Кирилицата. Въпреки това Кирилицата им се приписва като тяхна. Кой тогава е създал Кирилицата?
  Смешното положение да се парадира с една лъжа не е прост факт – той слага печат върху цялата нация. Според професор Иван Дуйчев създателите на Кирилицата са може би Теофилакт и Наум. От тук обаче мъглата се увеличава: на коя азбука са писали така прехвалените ученици на Кирил и Методий в Преслав и в Охрид , които, както ни убеждават, са донесли книги със себе си от Моравия – на Кирилица или на Глаголица? И ако са писали на Глаголица, пресни-пресни след идването им от Моравия, защо не са запазени глаголическите им книги? Оставили ли са те глаголически книги във Ватикана, така както са оставили глаголическа писменост в Моравия, Хърватия и на други места?
  Тук и там в България има останали книги написани с глаголическо писмо, но самата необяснена смяна на Глаголицата с Кирилица поставя и друг въпрос: защо Кирил и Методий са избрали Глаголицата? Ето няколко възможни отговора:
  1. Глаголицата, или нейно подобие, вече е съществувала по балканските земи с преселенията на групи хора, еретици или не (павликяни, манихейци и ариани) от Армения, Персия и Сирия и византийските мисионери-просветители Кирил и Методий само са я пригодили към нуждите на славянските и български заселници на Империята;
  2. Съществуването на такава азбука може би е предизвикала църковна тотална чистка за унищожението на глаголическа литература, която е носела все още живи връзки с традициите на древността, многобожието и еретизма. Самите така наречени ученици на Кирил и Методий са мисионери от трако-македонски произход , за които е било неоспоримо главенството на църквата в Константинопол и които са работели за приобщаването на новодошлите безпросветни преселници към живота на Империята. Във византийската литература те са «мизийци» или «македони». Християнството е съществувало на юг от Дунава през цялото време от самото начало, успоредно със съществуването на непокръстени прабългари и славяни. Може би затова е била създадена и нова азбука, наречена на името на Кирил и очевидно по-близка до гръцката.
  4. Една огромна пречка за изваждане на истината на показ е глупашкото разглеждане на Византия като Гърция – един късоглед остатък от след-освобожденския шовинизъм в българската политика, продължен от мракобесието на сталинизма и неговия враждебен експанзионизъм към Турция и Гърция;
  5. В контекста на Империята цар при Борис Първи не е никаква новост и едновременното му заиграване с Ватикана и с Константинопол, е самоосъзнаването на неговата уязвимост като безверен пришълец. По-важен е фактът, че той е приел източното православие, понеже Константинопол му е обещал църковна автокефалност, а това значи че Византия е гледала много по-далеч от неговото добруджанско леговище. По тоя начин тя става главната причина за установяването на някакъв вид формация, известна като България, а не неговото решение за покръстване.
  6. Византия е имала и друга причина за усилията си към приобщаване на тия нови народи. Откъм българите това е Крум, монголски завоевател и бич божи за целите Балкани. Никой, освен славяните преди него, не е предизвиквал толкова разрушения и кланета. Българската история няма никакви причини да се гордее с такъв апокалиптичен касапин, чието присъствие по наште земи е нищо повече от монголско робство. Никифор Фока е тоя, който слага край на Крумовата орда, въпреки че след това губи живота си.
  7. Християнство и писменост в българските земи са съществували още от самото начало: траките Беси още от покръстването си във 2-3 век са имали превод на библията, вероятно на тракийски език, и може би и манастир в Светата земя. Фактът обаче се заобикаля, за да се даде предимство на славяно-българския елемент в българската история, тоест прави се услуга на руския панславизъм.
  8. Кирил и Методий са издигнати в светци, макар че мисията им изобщо не е била в България и не са създали азбуката, на която пишем, докато пет века преди тях готския водач на малаготите Улфила и неговия спътник Авксентий ( и двамата ариани по убеждение) са изпратени със същата мисия от Източната Римска Империя, за да могат готите да влязат в Крайбрежна Дакия, тоест сегашна Северна България. Не би било нищо чудно ако Улфила е донесъл със себе си глаголическо писмо още тогава за нуждите на готите, тъй като неговото родно място е източна Мала Азия. Ние така и не знаем на какъв език е преведена неговата библия, но още тогава виждаме, че това е традиционния подход на Империята към всеки нов народ, търсещ убежище в нейните територии, както и достъп до културните й и материални постижения.
  ——————————–
  Наложителни са няколко извода;
  -празници на просветата можем да имаме колкото си искаме, но без историческа истина не може да има просвета;
  – историята на прабългарите, приемането на християнството и на писмеността са само част от много по-дългата история на България – и далеч не са централно събитие, както комунистическата историография иска да повярваме;
  – взаимодействието на траки, илири и македони с Източната Римска Империя се заобикаля, както и тяхната роля в присъствието на прабългари и славяни, да не говорим за готите.
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=3339&rid=29&archive=

 60. Към Йордан:

  Зависи – ако става дума за бившата метрополия на България, която е бившата ни колониална ни владетелка, става дума именно за метрополия.

 61. Тъй като темата още не е приключена, ще изкажа едно мое предположение основаващо се не на специалността ми – тя съвпада само отчасти с историята, а на логиката извлечена от познатите ми факти.
  Приемам, че произходът на глаголицата е несигурен но мисията на Светите братя в Моравия е факт. Те са разпространявали Божието слово на език изцяло предназначен за славянско по произход население служейки си с глаголическо писмо. Няма основание богослужебните книги да са били издържани в друг, „кирилски” визуален стил близък до византийците но не и до моравяните. Доказателство за това допускане е, и че в съседната Хърватия се съхраняват и до днес по монастирите многобройни текстове на глаголица но не и в България. В нашите предели обаче е имало както славянско, така и прабългарско и тракийско и гръцко по произход население, познаващо вече византийската писменост. Нормално е, за нуждите на религиозната и светската му просветата, да се е предвиждало използването на деноминационен (общ) стил на писмеността – в кирилската азбука има и повече знаци от глаголическата (43 срещу 41).
  Ето защо, смятам за логично да се приеме, че кирилицата е изключително предназначена за нуждите на Българската държава. Нейното създаване по всяка вероятност е било поръчково, свързано с прецизно обмислените планове на Българския двор за приобщаване към обединителните за целите на държавността християнски ценности. Трябвало е и време, в което да бъдат преведени отново църковните книги, но вече с кирилица, задача с която само учениците на заетите с проповядване солунски просветители са могли да се справят.
  Дали самите Кирил и Методий са били от български произход е без значение за самосъзнанието им, доколкото тогава е било престижно да си гражданин на Византийската империя, както днес на Европейския съюз, а и духовното им служене не е предполагало етнически или национални граници. Важното е, че кирилската азбука е създадена с изключителна насоченост за нуждите на средновековната Българска държава и ако е получила разпространение и извън пределите й то е именно защото в тогавашна България са съществували обществените и духовните предпоставки за нейното разгръщане. Така че имаме всички основания да я наричаме българска азбука и да се гордеем, че сме успяли да предадем духовната й енергия и на други народи.

 62. Мисля, че е крайно време интелектулаците в България да повдигнат въпроса за кирилицата. Те трябва да наложат определението “българска азбука”, каквато кирилицата е, а народите, които пишат на нея да признаят, че пищшата на нея. Имаме уникален шанс в ЕС, като първа държава, пишеща с кирилица да искаме тази “запазена марка”. Ако целия ЕС признае това, то и останалия свят ще се наложи да приеме този исторически факт.

 63. Руският и “македонският език” са Български Език, написани на развалена печатна преса, и пренаписани на”славянска пишеща машина”! Това е не виц в стил Божидар Димитров, а Историческата Истина! Същото е и с арабско-турският, и с граматиката на шовинистите империалисти! Само Народи със своя Култура, и с най-модерните модели за образование на тяхното време се развиват с години напред!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.