Борисов да уточни кои българи са му по – мили

Жалко е, че българското правителство взе такова решение, ръководейки се очевидно от „популистки съображения” , заяви еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали по повод решението на българските власти да не въвеждат забрана за тютюнопушене в заведенията. “ Аз лично не бих се съгласил с това решение“, посочва Дали, цитиран от БНР.

Боя се, че господин комисарят е неосведомен или подведен. Решението да се угоди на едно лоби, което не изразява мнението на мнозинството (или поне няма доказателства за това), няма как да се нарече популизъм. То е нещо по- лошо. На практика става дума за особено голяма по своя мащаб оперативно интересна демонстрация как действа корупционния натиск върху законодателите. След като могат да постъпят така по въпроса за здравето на хората, обосновавайки тезата си със загриженост за здравето на туризма, на какво ли друго са способни? Това е въпросът. Но не само.

Най- фрапиращото е, че антиевропейската мярка на гражданите за европейско развитие на България е на показ. Мотивацията за нея не само не е скрита, а е ясно артикулирана: трябвало да се помогне на туризма. Сякаш туристите, особено от ЕС ( нали са ни приоритет!?) си умират да ни дишат цигарения дим и без него направо ще ни бойкотират плажовете и хотелите.

Случаят с отмяната на веднъж вече взетото решение за спирането на цигарите по кръчмите е класика в жанра “ за каквото и да говорим, става дума за пари”. Внушенията, че грижата за пушачите била израз на загрижеността за събиране на повече пари в хазната от туризма, са връх на цинизма. Ако държавата, ухажвана от ресторантьорите, така разбира пълненето на хазната, на входа на България май ще трябва да се сложи табела: “ Внимание, опасно за живота”! Защо тук парите са по –важни от здравето на хората ( друг е въпросът дали спирането на цигарите би навредило наистина на туризма).

Щом и в ЕС не схващат какви са движещите сили на демонстративното незачитане на човешкото здраве у нас и ги свеждат до твърде безобидното обяснение с “популизъм”, европейското ни развитие явно е неразбираемо и на брюкселски език.

Същевременно премиерът Борисов демонстрира патриотизъм, като се накара на европейски инвеститори, че не работят в България така, както в собствените си страни. Той обясни тона си с това, че българите са му “ по – мили”. Кои българи? Явно има предвид онези, които са в състояние да преобърнат един закон в своя полза.

Наистина, мила родна картинка в милата ни Родина!

24 мнения за “Борисов да уточни кои българи са му по – мили”

 1. Г-н Инджев,нима забравихте ,че те се интересуват не от европейските туристи,и не за здравето на българите ,а за комфорта на руските изроди,които превзеха курортите ни.

 2. На въпроса ми към министър Трайков десетина дни преди да приемат закона на второ четене „Имате ли причини да вярвате, че не-либерализацията на забраната за пушене ще повлияе негативно на икономиката и туризма на България и ако да – какви са те. Ако не – борите ли се за запазване на забраната и как“, той отговори с две изречения. Каза: „Боря ли се – не, не се боря. Нека го кажем така: тази промяна събра значителна подкрепа в Парламента.“ За сравнение, на другите въпроси след публичната му лекция, Трайков отдели по минимум няколко минути.

 3. Ако като става дума за хора с твърди принципи,те са си като движещи се автомобили по релси т.е. особен вид безумие глупост ,а за спасение и с курортна усмивка на сатирата!

 4. Явно само с клетви няма да се получи,надеждата ми е за “осъден на смърт в името на народа”….апела ми към всички болни от рак е да си вземат за изпът по някои мизерник от облажилите се от отмяна на закона или в най лошия случай,да бъде един от 65-те депутати гласували за отмяната му….

 5. Mi to tochno s nevavejdaneto na zabrana za pusheneto v zavedenijata ste se navredi na turizma, govorja za zapadnoevropeiskite turisti, koito v po-goljamata si chast veche sa sviknali da ne se pushi v zavedenijata i dori pushachite otchitat predimstvata. A nashte restorantjori, kato gi opushat i odimjat edno hubavo, te ste se prenasochat da pochivat drugade. Pri tova pravitelstvata na Zapad sa izchislili, che da se grijat za horata zaboleli i s uslojnenija ot pusheneto struva mnogo po-skapo na darjavata, otkolkoto zagubata na zavedenijata, a i v interes na istinata te pak si imat klienti. Taka de, njakoi hora njakade po sveta sa osaznali polzata ot grijata za zdraveto, uvi nashite polititsi ne sa…

 6. Ако Бойко Борисов не лавира и не отстъпва тук-там по куп проблеми, консервативните сили от всички области на живота – политически, правосъдни, синдикални, научни, университетски, църковни, олигархични, общински и пр. и пр.ще го смажат, заедно със съидейниците и партията му!Представете си само една национална стачка или една една едновременна манифестация по всички градове на селата,у организирана от тях.!Това ще бъде краят на един простодушен,но много- обещаващ политически опит. Много говорел?! Ами кой политик в последните 75 години освен Никола Петков е говорел така искренно и достоверно? Това е невероятна крачка в политическия живот на тази страна, просмукана от лъжата и келепирджийството.Забележете как се съпротивлява корумпираното правосъдие и сега, в момента на това управление – условна присъда за крупно присвояване на оня крадльо, от трамваите!Оправдаване на оная измамница, вдовицата на Косьо Самоковеца! Зарежете тютюневия дим за сега – оставете този човек поне правосъдието да оправи и да знаете, че дори само за това един ден паметник ще му се вдигне някъде в центъра на София.Но това наверно ще направи следващото поколение, а не тези изпортени хора, които сме днес.Аз не разбирам от политика, но разбирам от лъжа и истина. Между министър-председателя Бойко Борисов и президента Първанов разликата не е в идеите, а в човешкия тип, към който принадлежат.Единият лъже като говори без да казва нищо, а другият плеска простодушни, но така верни приказки!Изразена във време тази разлика между двамата е почти вековна. Хайде ако не му помагаме на този човек Бойко, поне да не му пречиме!Предлагам да изтраеме за малко този тютюнев дим. А понататък можем не само да спрем да пушим в кръчмите, ами да минеме и на вегетериатски кюфтета за мезе, ако това е в “ползу роду”.

 7. браво,Аврамов,точно така е! На някои много им се иска да се върнат немеца,турчина и съсела,за да могат на воля да си крадат!

 8. До Дончо Цветанов:

  “Гражданите за Европейско Развитие” на България, намериха за “спешно” да допуснат ГМО и разрешат пушенето, вместо да приемат закони за решаването на проблемите на страната в областта на здравеопазването, на правозащитата и правораздаването, на медийния пазар и т.н и т.н.

  Вместо да провеждат реформи ГЕРБ провеждат в момента активна обществена кампания за МАНИПУЛИРАНЕ на обществото в полза на ГМО.
  През средно 2 дена държавната телевизия облъчва с про-ГМО материали.

  Да напомня на удобно “забравилите”, че ГЕРБ се опитаха да променят ГМО закона тихомълком, зад гърба на обществото и когато гражданите реагираха, остро и категорично, ГЕРБ намериха за удачно да ЛЪЖАТ И МАНИПУЛИРАТ, че законовите промени са поради изисквания на ЕС.

  Следвщото е, че разрешиха пушенето – акт на узаконено лобиране.

  Ако за вас МАНИПУЛИРАНЕТО на обществото и ЛОБИЗМЪТ не са проблем, то за истинските български граждани очакващи дайствително европейско развитие на България това са НЕТЪРПИМИ прояви на прилика с БСП/ДПС.

 9. Дончо Аврамов написа:
  “Хайде ако не му помагаме на този човек Бойко, поне да не му пречиме!”

  Таке е г-н Инджев.
  Не бива да се казва на ГЕРБ нелицеприятната истината, че са лобисти и клиентелисти. Не бива да се говорят истини – това е “антипартийно, антинародно” и “пречи” на “борбата с престъпността”.
  На такива “реакционни елементи”, “жертва, но и проводник на вражеска пропагандакато” като Вас не бива да се дава трибуна.
  Затова и аз “горещо подкрепям” следенето в мрежата.
  Следващата стъпка на МВР в “борбата с престъпността” може да спирането на достъпа до определени сайтове – практика разпространена в “демократичен” китай.

 10. По-скоро решението изглежда като демократично – тук хората искат да се пуши и се избягва конфликт, особено след като законите по принцип се заобикалят и се приемат от част от обществото за нещо едва ли не лошо.
  Стратегията ми изглежда правилна – прилага се закон, ако ще се следи той стриктно да се спазва. Стига толокова “хартиени” правила.
  Разбиращите за вредата от пушенето не би трябвало да правят компромис с това, т.е. ако не пушиш не би трябвало да ходиш на места където се пуши. Силата движи законите.

 11. До kраля Слънце,
  ТУК
  от Ваш верен поданик

  коментар с уважение

  Мургавите, а не руските изроди превзеха туризъма ни.
  Не са виновни руснаците, които идват да пият и ядат боклуците ни.
  Ние предлагаме на света Черга, Цървули, мургави пипирутки, глинени съдове, шопска салатКА, мръсотия и никакъв туризъм.

  Случайно ли е, че преди туристическият сезон 2010 излизат данни за 500 000 болни от хепатит ТУК ?
  Случайно ли е, че всяка вечер гледаме как туристите ще бъдат заразени с хепатит в ресторанта ТУК ?
  Може ли да се каже :
  циганска работа;
  гръцка работа;
  или руска работа ?
  Руснаците ли варят ужасните бълвочи в казани на всяко село ТУК ?
  Руснаците ли пречат да се създаде празнична атмосфера в страната ?

 12. Към Дончо Аврамов:
  “Хайде ако не му помагаме на този човек Бойко, поне да не му пречиме!” – По логиката, ела зло, че без теб по-зло? – Лобизмът за “нашите” българи смятате, че е за предпочитане пред този за “другарите”? Дори и да е така, въпреки че разлика между едните и другите почти няма, какво общо има това моментно нагаждачество с принципите в политиката? От пъдар или от управител се нуждаете? Борил се бил Борисов (и Цветанов) с престъпността. Пак ще го припомня – и Мусолини го е правил – успял е на времето си да натика всички мафиоти зад решетките.
  Ако ние продължаваме по този път – да се радваме на ефектни изпълнения, като африканци на чувалите с ориз от хуманитарните помощи, вместо да се запретнем и преорем политическата си нива, още дълго време ще чакаме все някой друг да ни “оправя”.

 13. Г-н Аврамов,
  Кое точно Ви кара да смятате, че Борисов е искрен?
  Колкото до останалото – нека не бъркаме достоверността с откровения примитивизъм!
  Да не говорим, че сравнението с Никола Петков е доста абсурдно и дори правото да изразявате свободно мнението си не Ви дава основание да петните паметта на този човек по един така елементарен начин.

 14. Stiga populizam!

  Ako vaprosat e da se pecheliat pari imam slednite vaprosi:

  1. Spechelenite pari ot prodadenite cigari koito shte se pushat v zavedeniata shte li sa poveche ot izharchenite pari za lechenieto na zabolelite ot rak na belia drob, infarkt i insult?

  2. spechelenite pari ot tezi cigari shte li sa poveche ot parite razdadeni na lobistite ot kontrabandistite?

  kogato se napravi “razchet” na tezi dve “pera”, togava Bai ti Boko et Co da mi govori za polzi…

  Ne sam kragal idiot vse pak…

 15. Световна демагогия,цигарите са под юрисдикцията на държавата,а се збарнява пушенето им на публични места. Вместо да не се занимава изобщо с производтво. По подобие на наркотиците,вредни са,опасни са,държавата не само,че не ги произвежда,но дори арестува производителите им. Средно положение е най-приемливо,държавата да забрани пушенето на публични места,но да спре да ги произвежда,или определя цените им. те да се определят от частните производители,както се приизвеждат бозата и карфиците.

 16. Не обобщавайте и не заключавайте така категорично и недоказано:все още страните, в които пушенето на обществените места е забранено не са променили процентите на заболяването на рак на белите дробове.Аз също съм против тютюнопушенето и съм вече от дванайсет години непушач след многогодишна и ужасяваща употреба на 2 пакета цигари дневно.Но нека се борави с проверени и доказани данни, а не с бомбастични, плашещи изречения.Какво значми това напр., което е написано в един коментар на Аврам Дончев по-горе: “Разрешиха пушенето (тези от ГЕРБ)”. Това е шменти-капели – кога е било забранявано, та да го разрешават!Просто нека бъдем не само мотивирани, но и добре аргументирани когато се борим за кауза в обществото. Що се касае до Бойко Борисов, кръвожадността с която мнозина се нахвърлят върху него ми прилича на трудноизлечимо боледуване, проявено вече по отношение на Иван Костов.А когато Борис Танушев ме пита дали се нуждая от пъдар или управител, аз ви отговарям, че се нуждая от Уинстън Чърчил за министър-председател на България.Но най-искрено ви споделям: моят реализъм говори, че в страна наскоро излязла от дългия стаж на политическо безправие и невежество и не съградила още гражданско общество, избора на Бойко Борисов с всичките му дефекти е крачка напред и то голяма.Ами да, драги Танушев, трябва да се радваме като “африканци на чувалите с ориз”, аз не намирам нещо срамно в това – цяла Европа ни съзнава като държава, твърде изостанала в развитието си, защо да се преструваме, че не е така?Ако следите добросъвестно, а не преднамерено опитите на днешното правителство да наложи искренност и здравомислие ще видите, че при всички верни забележки по отношение на Бойко Борисов, при всички колебливи отивания и връщания, той коренно се различава от предшествениците си, които вече започват законово и правосъдно да влизат в понятието “престъпници”.Още един път ще го кажа: да влизам все още в задимено кафене за мене е по-малко важно отколкото да прекрачвам прага на съд,в който вярвам.Дано в тази посока Бойко Борисов да не бъде принуден да се откаже от борбата си. Това ще бъде по-страшно от отказа или отлагането на борбата с тютюнопушенето.А последната проява на яростно лекомислие и неаргументираност е Артур – неговият коментар ме превръща в удушвач на демокрацията. Ами, как да реагирам… Хайде, ще го нарека темпераментен събеседник.

 17. Пушачите, подкрепят държавния бюджет, понеже акцизът върху цигарите е висок, а “умирайки” по-млади не тежат на бюджета с пенсиите си. Така за непушачите има повече пари….. Не знам дали ресторанта, бара или кръчмата е “обществено заведение”. Доколкото ми е известни, те в повечето случаи са частна собственност. Не “разбирам” на какво са “против” непушачите, на пушека получаващ се при “изгаряне” на нещата по-принцип, или на пушека идващ при изгаряне само на тютютна, дали “недоволството” им е насочена против употребата на цигари, или са против само на пушека, получаващ се при употребата на цигари. В първия случай, “победа” ще има “само” ако забраним цигарите и създадем нова допълнителана “полицейска” структура, а във втория случай, се борим с премахване на “пушека”, което може да се постигне не чрез “забрана”, а чрез “техника”.

 18. Пиша от Турция, където съм в момента на почивка. Тук на всякъде има надписи, че съгласно закона, пушенето на обществени места е забранено. Да се стягат нашите туроператори, сега всичките туристи от Турция ще се изсипят в България. И ще се реваншираме за тези злощастни 500 години, през кото у нас не е било на власт отговорно правителство като това на ГЕРБ.

 19. Ей Доко,дай бе човеку божи,дай бе нахалник такъв да ти вкара някой кирилица,( ако трябва и нещо друго),ще останеш много доволен,защо само ти да си такъв идиот бре,кажи какво ти пречи да ползваш кирилицата. И още двама-трима безобразници,какво искате да покажете и докажете бе,говеда такива,само вие ли сте най-грамотните. Съжелявам за искените ми обиди,ама говеда сте си.

 20. Борисе,как ще стане ние обикновените маймуни да помагаме на Министър-председателя,я ни посочни този механизъ. Отоиваме една сутрин пред Минист.съвет нареждаме се и правим списък,кой са какво може да помогне на Б. Борисов. Приемат ни,разговарят с нас и одобряват помощта,така ли? Остави тази умряла наивност бе човек,никой не му пука за теб и мен.Бре че сме народ-мекотело. Б>Борисов държи все още секретни българските архиво от преди повече 70-80 години,ти искаш да му помагаш. Не иска нашите архиви от Русия,народа и специалистите-историци все още ен знаят кой кой е бил у нас,а ти искаш да помагаш на неизвстното. Ако се окаже,че сме помагали на изманиц,както вонаги досега,какво ще правим тогава,въжето и нна върбата над Искъро…нали така.

 21. Моите уважения към Дончо Аврамов. Макар че тук се опитват да го разнищят,ми се струва че запазва някаква обективност. Но като цяло мисля, че се изоставя темата на статията и се мигрира към някакъв вид политиканстване. Та по повод пушенето. Въпреки че го практикувам по никакъв начин не го одобрявам.Но въпреки това,никъде това действие не се смята за незаконно, или неморално, или противообществено. Забраната му се свързва със загриженост за здравето на околните. Най-вече децата. Добре де, ама децата нямат работа в кръчма. И не заради цигарите. Според дядо ми беше неморално малко дете да вижда пиян мъж. Като бях малък псуването беше ама наистина недопустимо на обществено място. Особено ако има и малки деца.А сега изведнаж загрижени за физическото и психично здраве на децата.
  По закон не би трябвало да съществува заведение ,без съответните разрешителни. Пречистването на въздуха в такива помещения, е изискване не от вчера. Ако то се спазва, за никаква заплаха не може да става дума.
  Не било израз на волята на мнозинството. Ами вземете справка на здравното министерство за броя на пушачите в България и ще разберете веднага за мнозинство и ли малцинство става дума. За съжаление. Или имате предвид някакво друго мнозинство.
  Не ми се вижда много правилно и позоваването на практиката на другите европейски страни. Като оставим настрана, че те доста отдавна са тръгнали по този път,факт който упорито се премъчава е, че и там има сериозна съпротива срещу подобни мерки. Много заведения в Германия се пререгистрираха на клубове за да избегнат ограничението. И това са германци!
  Според мен цялата тази шумотевица си е едно отклоняване на вниманието от значимите проблеми на обществото. И винаги ме подсеща за един пътепис на Дж.Джером. Пътувайки из Континента/Европа/, вижда надписите на купетата на влака. Пушачи и непушачи. И иронизирайки пита : значи ли че с ползването на място за пушач съм задължен да пуша. Сега пушенето във влака е забранено. Мислите ли че се спазва. И как при дестинации от по 12- 15 часа. O tempora, o mores.

 22. За бога, това беше най-безумният аргумент, който съм чувала – колко критично ще се отрази на туризма забраната та тютюнопушенето на обществени места. Мисля, че дори и по- малко платежоспособните чужди туристи не обичат да се хранят във вмирисаните на цигарен дим и с лоша вентилация (поради отсътвието на такава) български заведения. Да не говорим за по-заможните, които по принцип имат и по-здравословни навици и изисквания в това отношение.

 23. Кинг Конг с НСО охрана, и с “приятелски отношения към традиционните братски страни”, е като пародия на БДС, въведено за първи път през 30-те години, по всички Международни Стандарти, които са били по-прецизни от КоминИнтернът! Комунистите са толкова прости, че нямат място в Светът! В него само Умните Еволюират, а не оцеляват!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.