Президентският с(к)андал

Написах книгата.

Заглавието е “Президент на РъБъ”. Прочетете РБ, (съкращението от Република България) на глас и ще разберете естетиката на фонетиката. Бяхме НъРъБъ ( или НеРеБе). Сега сме (на) РъБъ.

Президентът Георги Първанов е главният ми (анти)герой, но не е главната тема в книгата.

Злоупотребата с власт, преминаването му от комунизъм към хедонизъм, метастазите на президентския непотизъм, усещането му за безнаказаност, проявеният от антуража му непукизъм и монтираният в основите на всичко това медиен механизъм са сред основните акценти в книгата. Нейните критици ще я разчетат като проява на реваншизъм. Няма да споря с този примитивизъм.

Заслугата за книгата е споделена. Първанов сам се натрапи за съдружник. Първо ме замери с президентския си с(к)андал. Издайнически се размириса на страх от истината. Едно старо журналистически куче усеща тази миризма. И евентуално решава да полае по кервана пък каквото ще да става.

Повече от три години по – късно Първанов ме въодушеви с инициативата си да разсекрети една стенограма. Каза, че било от стремеж към по – голяма прозрачност.

Следвайки неговия почин, разсекретявам и аз каквото мога в книгата “Президент на РъБъ” . В името на прозрачността.

38 мнения за “Президентският с(к)андал”

 1. Чудесно г-н Инджев!Аз ,като Ваш читател, Ви поздравявам и смятам,че свободолюбивия Дух има нужда от такива хора като Вас.

 2. Би било хубаво, да можем да я поръчаме онлаин – защо не направо през блога?

  Нека някои да го смятат за реваншизъм, но единственият журналистически “трън” в петата на президента със сигурност причинява лек дискомфорт на Гоце.

 3. 4eta Vi s udovolstvie i 4akam knigata s netarpenie. Badete zdrav!

  Harrison

 4. Поздравления г-н Инджев! Къде можем да намерим книгата?

 5. Г-н Инджев,макар и не винаги да приемам като свои вашите позиции и анализи,не мога да не кажа,че няма друг журналист в РъБъ с такова виртуозно перо,смела и ясна гражданска позиция.И непримеримост.Не се изненадвам,че сте единствен.И Стоичков е единствен и неповторим.Върховете винаги са самотни и повече брулени от ръзнопосочни ветрове,отколкото галени от одобрителен поглед.Защото са много високо.

 6. Г-н Инджев,вксички въпроси които задавате и изводите,които правите трябва да насочват към генерално действие,без значение на конкретната личнос,а именно : да се направи невъзможно или поне много трудно появата на подобно управленско поведение в бъдеще,като това от последните 65 години в страната.Всички опити за възхвала на социализма и особено на неговите практики,трябва да се пресичат безкомпромисно.В противен случай младите ,които не помнят “прекрасното” време ще допуснат отново грешаката е ще повярват на обещатията,след които идват тоягите.

 7. Поздравления! Това заслужават всички селски, дребнави и недостойни прояви!

  Ще я чакам с нетърпение.

 8. Към J. :

  Книгата ще се появи на самото представяне на 2 юни от 18 ч. в ресторант “Синия лъв” в София.

  Информация за това может да видите, като кликнете върху корицата на книгата.

  Изчерпателна информация за това къде и как може да бъде закупена книгата, включително електронно, също ще публиквам своевременно.

 9. Поздравления! Ммм, предчувствам удоволствието!

 10. Темата за Сандал Цървулански от Сирищник е много благодатна,защото изобилства от материал.И сигурно под перото на Инджев е пресъздаден шедьовър,който ще предизвика широк интерес.Не само у нас.И диаспората ни в Америка и Канада ще я очакват с нетърпение.

 11. Хубава новина, дано да успея да си я набавя тази книга! Тройно удоволствие – от старото журналистическо куче, от остроумния Иво и от чудесната личност г-н Инджев! А и в трудни моменти най – добре ми действа словото на човек, когото много уважавам.

 12. Перото Ви е благодатно, имате талант и неведнаж сте обект на уважение и възхита. Новината за книгата ме изненада и зарадва.Ще следя публикациите във връзка с нея. Искренни пожелания за здраве и свежи мисли!

 13. Много съм доволна, че не оставихте темата, защото Първанов е типичен, а не изолиран случай и дава представа защо и как (не) работи политическият процес в (Нъ)РъБъ.

  Моите лични поздрави към Вас, г-н Инджев. Радвам се, че Ви има точно такъв, какъвто сте.

 14. Хубав повод да пием по една бира в ресторант „Синия лъв“ в София!
  А за “президента” – право в десетката 🙂

 15. За мен Иво е българския, съвременен и неподражаем “knight of the pen”. Но мисля, че само този блог тесен за него е. Добре би било да пробие в масови издания, защо не в Дневник или Капитал, където да го четат повече българи. Поздравления за новата книга която очакват всичките му фенове!

 16. -Йййхаа, каза старият каубой бат Илия. Скоро ще имаме щипната булка, т.е президент.

  Мисля, че това което най-мразят комунистите е да видят собственият си реален образ. Мисля, че те имат нещо като раздвоение на личноста. Ние сме спасителите на бабите и дядовците от една страна, а от друга, ние крадем та се пушек вдига, но след това нямаме спомени. Щото не познавам някой в тази държава, който да не е видял те кой са и какво са, само те си вярват на искрено глупостите.

  Гоце определено много ще се обиди. Интересно ми е дали ще започне да вие или ще се направи, че няма представа за какво става въпрос.

  Аз съм за второто. Хайде да си спретнем едно интернет залагане.

 17. Най-напред и преди всичко, искрени поздравления за книгата! В съзнанието ми сигурно ще остане като битката между Давид и Голиат. Имаш мойте адмирации, Иво! И един малък детайл само в интерес на истината. Горещо се надявам да си споменал някъде, че заглавието й идва от една епиграма на Радой Ралин: “Преди бяхме НъРъБъ, след това направихме решителна крачка напред.”

 18. Поздравления г-н Инджев, ще си я купя. Защо не включите повече герои в следващата ? Има материал за енциклопедия наоколо.

 19. Бихте ли могли да дадете повече информация за книгата, къде и как може да се намери или поръча. Живея зад граница и бих могъл да помоля някой в Българя да ми я купи. Темата Първанов може би няма да съществува след 20 години, но феноменът ще остане заедно с неговият анализ и детрониране;) Затова искам непременно да я имам! Е, че дори и без автограф;)

 20. винаги съм Ви уважавал,г-н Инджев,но Вие все повече се изявявате като един от малкото- ако не единствения трезвен журналист на фона на пияния ни народ!!!! май с доста малки изключения-става въпрос за народа!!

 21. Към Росен:

  Ще има изчерпателна информация за всички възможности за поръчване и купуване.
  Нека да се появи самата книга на 2 юни…
  Благодаря ви за интереса.

 22. Към Сивделин Панев:

  За пръв път чувам точно тази епиграма ( иначе знам доста), но за мен е част да имам нещо общо в мисленето с Радой ( познавахме се, но не по тази причина казвам, че е чест за мен…).

 23. Иво,поздравления за книгата!
  В суматохата да не забравиш да изпратиш на Първанов първото копие на книгата,с автограф.Надявам се да имаш писалка със златно перо.
  Покани го и на промоцията, писмено и официално, даже може заедно да пораздавате малко автографи по време на събитието.

 24. Kъм Арсен Льопен:
  Намирате ме в момент,когато по-важно,
  е да полеем събитието в “Синия лъв” в тези жеги с по една бира….и да помним винаги,че за съжаление,високите дървета, се измерват най-добре,когато са паднали,но и Вие и Жоржета Божанова,която не съм забравил,би трябвало,да сте наясно,че в защитата на универсални ценности,
  точно това състояние,не подхожда за отстраняване на злото
  в политическия процес с наложена ни самота!!!!
  Иво Инджев е явление за правилната
  България и Съдбата ще бъде благосклонна към него!

 25. Gospodin Injev ,Vie ste Iavlenie. Poiaviavate se na to4noto miasto, v to4noto vreme. Dobar znak za Balgaria. Izpitvam 4uvstvo na nzionalna gordost.

  Harrison

 26. Прекрасно господин Инджев, а ще стане ли “след София и в други градове”????
  Естествено с Вашето присъствие!!!
  Ако имаме късмет ….

 27. Поздравления,г-н Инджев !Кога най-после ще има по-широка трибуна за Вашето перо ?!
  След всичката “плява”по телевизии и радиа,всяка вечер непременно чета блога Ви за утеха и за самочувствие !

 28. Уважаеми Jonh Clever,Иво Инджев няма място нито в Дневник,нито в Капитал,нито в което и да е повече или по-малко казионно издание.Навсякъде сивата и мътна река ще го обезличи в някаква степен.Той трябва да върви единствено към създаване на самостоятелна медия и то електронна.Хартиените до 5-6 год съвсем ще си стопят.Добри идеи в тази посока,още преди 6 месеца имаше АСТОР.

 29. Edna mnogo hubava aziatska pogovorka glasi- PRAVOTO DARVO HVARLIA PRAVA SIANKA -blagodaria vi.gn. Indjev-vie mi davate nadejda!

 30. супер!
  Чакаче книгата с нетърпение. Дали Гоце този път ще каже нещо, или гузно ще замълчи? Интересно ми е дали ще се появят отзиви за книгата в медиите

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.