Интервю с glupak

Неотдавна читател ми зададе 10 въпроса и пожела да му отговоря. Отговорих му. Нарекох отговора си “Интервю с prostak” (той сам се беше подписал така). Поласкан съм, че сега друг подобен читател иска да ме заговори. Макар, че далеч не винаги отвръщам на неприлични подсвирквания, реших да удовлетворя и неговата молба, подписана с не по-малко правдивия псевдоним glupak.

Ето какво ме попита:

“glupak
glupak@abv.bg
Изпратено на 30.05.2010 в 13:46
Кой плаче за президента. Г-н Инжев, не бяхте ли вие този който се беше барикадирал и не искаше да напуска БТА, след като беше освободен от директорския пост. Предварително Ви благодаря за отговора г-н Номенклатурчик.”

Отговор:

Не, не бях аз. Едни глупаци измислиха тази лъжа, за да могат други да я повтарят и до днес.

Онова, което глупаците така и не пожелаха да разберат (или не можаха) e, че на 3 юни 1993 г. премиерът Беров издаде противоконституционна заповед за уволнението на директора на БТА Иво Инджев. В чужбина с лекота разбраха противозаконността на този акт. Вестници, като лондонският “Индипендънт” ( “Независим”), посветиха на абсурда цяла статия още на следващия ден. Глупаците у нас обаче и до днес не вдяват. А парадът на глупостта у нас се командваше не от независими издания, като “Индипендънт”, а от техни антиподи като “24 часа”.

В конституцията ясно пише, че само НС има право да назначава и освобождава директора на БТА. Отказах да нарушавам основния закон солидарно с правителството. Продължих да ходя на работа и междувременно спечелих дело във Върховния съд. След което в същия дух се произнесе и Конституционният ( само с един въздържал се, на червения съдия Арабаджиев).

Не искаха да си признаят откъде идва атаката, но им се наложи. Принудих ги. От името на ДПС Шерифе Мустафа вече открито внесе въпроса за гласуване в парламента и Кадир Кадир, замествайки Александър Йорданов ( в момента бил до клозета) настоя депутатите да гласуват веднага именно в този момент( беше последният работен ден преди отпуската на НС). И мнозинството на БСП и ДПС ме уволни. Още същият ден прекъснах почивката си, прибрах се в София и напуснах БТА. За първи път , 17 години по – късно, стъпих отново там тази пролет на премиерата на новата книга на Петко Бочаров- а имах предложение да се завърна на шефския пост още през 1997 г., но го отхвърлих и си останах журналист на свободна практика в “Свободна европа” ( съобщавам публично тази подробност за първи път).

Глупаците и до днес ми вменяват “кариеристични” подбуди след измислицата на “24 часа” , че съм се барикадирал ( интересно как, с маси и гардероби ли?). Трябва да си наистина много голям глупак , за да не разбираш, че кариеристите се подмазват на онези, от които зависи поста им. А аз бях тежко скаран с президента заради ролята му в свалянето на правителството на Филип Димитров и дори му бях изпратил официално писмо, с което го уведомявах, че повече няма да присъствам на месечните инструктажи, прикривани като вечери с главни редактори. С премиера Беров, чието управление ще се запомни като периодът на укрепването и структурирането на организираната престъпност у нас, бях в тежка публична публицистична война. Както и с мнозинството на БСП и ДПС в НС.

Дори след като спечелих делото осъденият от мен Беров ( да ви е известен друг подобен случай в българската история журналист да осъди премиер?), без да му мигне окото, злословеше по мой адрес в стила на “24 часа” (пазя си паметно негово интервю в “Труд”, в което от висотата на премиерски пост обяснява, как се бил справил с Иво Инджев, който “пикае в кабинета се”). В омаскаряването ми бяха стигнали дотам да публикуват схеми на кабинета ми в БТА с указания къде точно “пикая”. Разни лумпени ме сочеха по улиците с пръст и се кикотеха в лицето ми, други направо храчеха…Вестник “24 часа” имаше по онова време около 300 000 тираж, а и никак не беше сам в тази гнусна кампания. Както се вижда, лъжите му оцеляват и се тиражират и днес.

Да, междувременно ми изпратиха шефа на Първо районно да ме заплашва, но след като му показах конституцията ( течеше делото във Върховния съд), той моментално си взе секретарката, която беше довел да стенографира и се омете. Така че никога не съм бил “извеждан с полиция”, както ( кой знае защо – за мен би било чест!) им се иска на глупаци като вас, повтаряйки тази измислица и в днешно време по форуми и вестници.

Колкото до поста ми, до него стигнах след подписка на огромна част от колегите ми в БТА. Тя отлежа близо година в МС през 1990-та, защото Андрей Луканов не желаеше да й даде ход, а му беше ясно, че няма алтернативна кандидатура ( поради което държеше БТА “във въздуха” без титуляр начело.

Призовах от телевизионния екран в новините в 22 часа българските журналисти да не се подчиняват на заплахата на Луканов, които той плашеше с прокуратурата ако пишат за предстоящата стачка срещу неговото управление.

Подкрепаджии са ми казвали по-късно, че моята проява в съботните новини е била изтълкувана като знак за някакъв прелом в колебанията на мнозина в напрегнатата ситуация. Ако не помнят това зрителите със сигурност са запомнили, че “Панорама” стоя със замръзнала заставка десетина минути – Луканов беше звънял в телевизията, както звъня и на мен да ми нарежда чрез БТА да бъде разпространена заплахата към журналистите. С очите си видях в гримьорната пребледнелите физиономии на Кръстьо Петков и Константин Тренчев ( но, признавам, не помня появиха ли после в самото предаване).

След като Луканов подаде оставка от премиерския пост, новият министър-председател Димитър Попов направи предложение на президента Желю Желев и с негов указ бях назначен за директор на БТА. Това се случи по волята на поне 500 “номенклатурчици”, мои колеги, които 3 години по-късно също направиха подписка в моя защита, г-н glupak.

А най-интересното в цялата история е, че доста медии и автори се ангажираха да обясняват колко правилно и издържано от юридическа и управленска гледна точка било злополучното решение на Беров за моето неосъществено от него уволнение. Но след като Върховният и Конституционният съд разбиха псевдо аргументите на моите преследвачи категорично, те не само не се извиниха за лъжите си, но и продължиха да сипят обиди – както правите и вие, г-н glupak.

За сметка на това същата година на конгрес на Асоциацията на европейските журналисти в Гърция стотици колеги от цяла Европа аплодираха на крака моята позиция в този конфликт в знак на солидарност. Още тогава се замислих дали да не се наричам “бивш български журналист”.

В днешно време тази идея ми се струва все по-актуална. Особено след като виждам, как президентът Първанов застава в позата на защитник на медийната свобода, а глупаците пък защитават него от …мен. Точно вълкът да бъде пазител на стадото ( журналисти) – това ми идва в повече. Предпочитам да съм черна овца, но не и част от мършата. Това е водеща тема в книгата ми “Президент на РъБъ”, чието представяне предстои на 2 юни 2010 г.

26 мнения за “Интервю с glupak”

 1. Е, най-накрая някой да го каже! Благодарности!

 2. Разбира се, че тЕ са между нас. Във въпросът на “глупак”, се чете оригинална българска омраза и интрига. А възниква и въпроса, не е ли “глупак” същия този “простак”??

 3. За съжаление, клеветите наистина често имат силен и дълготраен ефект. Както знаем, принципът им е: “Аз ще обявя, че сестра ти е [тук цензурирам], а ти после ако искаш доказвай, че нямаш сестра.”

 4. Дали глупак или простак или … каквото и да е подобно, все си е червендалест алчен шумкарин или негова издънка.

 5. Бележита дата са избрали за Вас г-н Инджев!
  1.Като професионалист с 30-35 години опит разбирам защо на кея с възкръсването от попелта на Търновското царство при псрещането на княз Фердинанд,
  Стамболов е сложил и портрета на Раковски,умно прозрял столетия
  по-рано ролята на майка му по укрепване на крехката ни държавност,… и тепърва, ще се сещат за нея като дипломат с друг ръст…
  2.Но винаги съм се възхищавал от Ботев,чийто баща-даскал Ботьо Петков в съседното село Осен,вероятно го е кръщавал в нашата църква (1847.г.)
  3.Сравних делата и перата им с това на Хосе Марти и нямам думи за приликите и отликите!
  В блога Ви казах много отдавна,че ни предстои бременна със събития година,но опита и годините са подсказали не само на мен,че в болно време,само кучето е другар на човека по негово мнение,но какво мисли кучето по този въпрос,не е известно…
  След като полеем с по една бира и поредния Ви шедьовър,ще дойде време,да си кажем и защо Времето не си губи времето!

 6. Най-вероятно тези не са нито “простак”,нито”глупак”,а са едни лоши,зли хора.Евтушенко някъде редеше едни стихове-“И аз съм комунист,а все по-зли/да бъдем комунизмът повели”.За да не е безнадеждно,някой трябва да си отиде!

 7. Поздравления г-н Инджев !

  За мен е удоволствие е да чета публикациите Ви !!!

  Много успехи, а на Гоце още малко му остава после ще падне от доста високо, защото електората му е нищожен, въпреки популизма, лъжите и медиините му кампании за наша сметка.

 8. Иво,
  аз лично благодаря на “glupak” за въпроса, благодаря и на тебе, че си се хванал да отговаряш. Като започнах да чета, се запитах докога ще се хващаш на провокациите на форумните талибани, но после ми хареса написаното – изкарва на бял свят историята на събития, за които аз, като простосмъртен читател и далеч от кухнята на “голямата българска политика” няма как да знам, но си спомням за някои от нещата, за които ти пишеш тук. С други думи, благодаря, че наместваш липсващите парченца от пъзела. Надявам се да постъпят още подобни въпроси.
  Истината е странно нещо, рано или късно излиза. Имаше един анимационен филм, дето един валяк мачка една маргритка – след като отмине валякът, тя пак се изправя и се смее след него. Това е моята метафора за истината; никакви валяци не магат да я смачкат. Но опитите продължават.
  Може би ще направиш една книга по въпросите, задавани от глупаци, простаци и сигурно ще се появи още флора и фауна. Аз следя блога ти с интерес, за тебе се изказват и в други форуми – в “Афера” имаш една много яка агитка почитатели; не те пропускат по никакъв повод, реагират светкавично, като кучето на Павлов. С две думи имаш висок рейтинг, ама има ли кой да ти го измери. Нека приемем, че всичко казано от “форумните талибани” е истина, ама 100 % – и питам аз, как това променя факта, че си страхотен журналист. Досега никъде не съм прочела или чула някой да каже, че Иво Инджев не е добър журналист и че написаното/казано от него не е истина. Напротив, виж какво става, скачат като ожилени. Интерсното тепърва предстои – как ще отговорят на книгата колегите ти, журналистите. Пази боже да живееш в интерсни времена, както на нас ни се налага сега.
  Ако позволиш, нещо лично. С годините си изработих една вътрешна позиция, която много ми помага – по-добре да ме мразят за това, което съм, отколкото да ме обичат за това, което не съм. С други думи, научих се да живея независима от мнението на околните, било то хубаво или лошо. Страхотно е да живееш независим от мнението на другите. Сега се опитвам да се еманципирам и от моето собствено мнение.
  И да не пропусна още нещо, да ме прощаваш – много лошо, Иво, много лошо, че не си пикал на БТА, пропуснал си златна възможност. То това БТА какво друго заслужава. А пък и кой ли не пика и продължават да пикаят върху БТА, а пък и само върху БТА ли. Какво да правиш, стара българска традиция.
  Здраве за всички.

 9. Удивителна е способността на вашите зложелатели да се именуват по изключително точен начин – “простак”, “глупак”….
  Почти съм сигурен , че следващият “интелигентен” въпрос ще бъде от същия тоя “skapaniak”.
  А моят въпрос към вас е –
  Имаме ли ПРЕЗИДЕНТ НА РъБъ ?
  Отговорът го знам.

 10. За съжаление Prostak и Glupak са много като численост, която обаче, за радост, е обречена на стопяване до пълното ѝ изчезване.

 11. ” Предпочитам да съм черна овца, но не и част от мършата ” .Поздрави и от мен г-н Инджев , бъдете вижи и здрави ” Черната овца ” , а също и ” Овена с острите рога” са най-достойните позиции за всички , които определят себе си като цивилизовани европейски граждани. И които не искат да бъдат ” стригани от пастира и хапани от кучетата”
  Относно новата Ви книга: Предлага ли се електронен вариант на книгата , който може да се закупи и свали от интернет? Може би въпросът ми Ви звучи странно , но поради естеството на професията ми – да пътувам по необятната морска шир , нямам възможност да се сдобия с печатното издание.

 12. Сия,интересни мисли изказваш,но има някои ,които се малко глуповати,прощавай за израза,но не мога да съм по-толерантен към човек,който оприличава реакцията на група читатели на материалите на Г-н Инджев ,като тази на “кучето на Павлов”. Преди всичко,това е обида за самия Иво. Може да не си искала да го обидиш,но излиза,че почитателите му реагират по инстинктивен път,като кучета… Понеже ти живееш в Щатите,намери книгите на Ayn Rand и попрочети нещо,ползата ще е огромна.
  Второ,никой ,никого не провокира,писанията на комунистите не са провокация,а техен приом-способност на полумислене,нали знаеш,че комунистите не са човеци,а човекоподобни. Те са хора само по анатомически и физиологически признаци.Но съвсем не по морални,те не притежават такова нещо,морал… Сиреч,провокация няма.Трето,за истината. Тя излиза,но не в ККБ. Нито валяци,нито паяци могат да я покажат на бял свят. Дори да се покаже,българския народец или няма да обърне внимание,или ще каже,голяма работа. Колко човека познаваш,които искат Русия да върне нашите архиви,заграбени след окупацията на Съветския Съюз през 1944г. Кой ще отиде в Москва и Подольск и ще натовари вагоните с архивите ни и ще ги докара на съхранение в БДАрхив. Когато посочиш такъв човек( и дата),тогава метафорта ти ще стане реална,засега не е валидна.Не определяш точно “провокаторите”,наричаш ги глупаци,но има много по-точна дума,която по-точно охарактеризира тази огромна част от нашия полународ,това са комунистите,или както много ги наричаме “комуноидиотите”. Те са много по-голяма заплаха от глупаците. Глупакът е глупак за себе си,докато комунистът е мръсник за всички.Е,идва нещо,казано от теб,което е абсолютна истина. Последователи на Г-н Инджев няма и няма да има дори и след следващите му книги. Неговите почитатели сме няколко хиляди,но съсвсем не стотици хиляди и милиони…… Нали знаеш колко доброволци са влези в четата на Ботев,след като идва на брега на Дунава. Ако не знаеш,ще ти кажа,само питай. Иво Инджев е обявен за враг на комунистическата сган много отдавна и комуноидиотите така правят,че винаги да го дисквалифицират от центъра на терена. Не би могло да се очаква сега,когато излезе новата му книга,обществото да скочи и каже “Ей,комунчета,президентчета,вярно ли е написаното,ама какво правите,марш от властта, не искаме мерзавци да ни управляват”. Ще се каже нещо,комунистите ще се опитат да го разобличат и отново под завивката на прословутото българско спане.Ако не позная,Бордера не ти мърда,нали.Що се касае за обичта и омразата,това са болшевишки комплекси. Нито обичай,нито мрази,особено хора,които не познаваш и са далеч от теб. Знаеш ли каква душа,какво огромно сърце трябва да имаме с теб ако мразим комунистите,колкото Гранд Канион,нали. За физологическите нужди на Иво Инджев и БТА ,съвсем не оитива на една дама(ако се определяте за такава) да говори по този начин.

 13. Уважаеми г-н Инджев,
  Поздравявам ви, че сте взели решението да отговорите на “простите” и “глупавите”
  Аз самия, очевидно,съм изкушен да споделям мнения във форумите. Понякога ставам обект на подигравки и обиди. В началото смятах, че да се отговаря на очевидно платените партийни форумци е безсмислено.Намирах, че смисълът края на крайщата е споделянето на свободни граждански позиции. Мислех за безсмислено влизането в спор с лица, които никога не приемат различниото мнение, защото такова приемане противоречи на служебните им задължения.
  По-късно стигнах до решението, че все пак е добре да се отговаря и на платените талибани, не заради самите тях, а точно заради мислещите и искрено споделящи форумци. Добре е лъжите и манипулациите да се показват.

  Поздравявам ви за този и предния отговор – приемам ги за израз на уважение към нормалните, неплатените форумци.

 14. Добър ден на всички, дори Русия се променя.
  В Русия медиите показват промяната всеки ден.
  Мразя ссср, от време на време с тъга и малко завист гледам руски телевизии. С булката си говорим каква сила се изисква да променяш този тормозен народ.

  В РъБъ промяна не може да се извърши, защото левите са много и медиите са с тях.
  В РъБъ не се показват добрите и успелите.
  Виждаме предимно червени бабички, гадни комунистически старчета, бедни тютюноотровители, клошари и цигани.
  Нормалните хора се крият защото знаят, че ще ги погнат.
  Само хора като Вас могат да си позволят да говорят и пишат. На каква цена ?
  Колко хора биха посмели да станат черна овца в ляво и кърваво стадо пазено от вълци с бкп лента на ръкава ?

  Къде беше сдс тогава ?
  Къде бяха сдс докато ж.ж. ни предаваше всеки ден ?
  СДС група от нефели хора, страхливи и неподготвени ли беше или предатели ?

  Успешна седмица ?

 15. Г-н Инджев,не падайте до нивото на “глупаците”. Вие сте постигнали нивото си “въпреки”,а не “заради” някого. И хората четат статиите и коментарите ви не защото са пробутвани в най-тиражните издания и най-гледаните телевизии,а тъкмо защото не са! Отблъскващо несправедливо е менте – журналисти с посредствен интелект и манталитет на проститутки да владеят 90% от публичното пространство.А наистина кадърните, умните и с лично достойнство и кауза да имат глас единствено по сайтове и блогове. Но пък в момента по-истинска и честна журналистика от тази няма!
  Колкото до glupacite, за тях аргументи няма открити. Вие сте за тях служител на Сатаната,(САЩ,ЕС,Демокрацията,Антикомунистите и враговете на СССР и Правата Вяра). И като такъв няма как да не сте носител на Греха, Порока и Лъжата. А те,като защитници на Правата Вяра,(СССР,БКП,Ленин,Маркс,Светлото минало и Мрачното бъдеще),по презумпция са праведни и носители на Истината и Доброто. Да се спори с такива индивиди е като опит да обориш вярата на талибан с научни аргументи!

 16. Г-н Инджев, чудесно е сте взели повод и сте описали една история, която трябва да буди само срам у т.нар. български джурналисти от Труд, 24 Часа и пр. Аз за мен съм доволен, че никога не съм си купувал и чел такъв “вестник”. И никога не съм вярвал на лъжите относно “барикадирането” Ви в БТА. Интересно, защо тези джурналисти винаги премълчават “заслугите” на Първанов за напускането ви от БТВ. А то стана пред очите на всички и всички видяха как дребната и озлобена душица, т.нар. Президент как действа. Не е достойно за никой народ да търпи този селянин повече за Президент и да купува откровено слугински издания на ДС мафията. Поздрави !

 17. В РъБъ промяна не може да се извърши, защото левите са много и медиите са с тях.

  Колко хора биха посмели да станат черна овца в ляво и кърваво стадо пазено от вълци с бкп лента на ръкава ?

  Posted by Владимир Йосифов | май 31, 2010, 10:10

  ……………..

  Какви “леви” бе, майна? Превърнахте “левото” в мръсна дума, а то е политически термин! Това не са никакви “леви”: това са пладнешки айдуци!

  :::::::::::::::::::::::::::::::::

  Не е достойно за никой народ да търпи този селянин повече за Президент и да купува откровено слугински издания на ДС мафията. Поздрави !

  Posted by Sin | май 31, 2010, 13:11

  А кой каза, че народът е достоен? Това е един обезверен, подъл и страхлив народ, който няма културен и политически елит. Аз съм доказан идиот (без гуша!)и все пак разбирам, че и най-смелите ни и дръзновени “духовни водачи” са боязливи и себични.
  Защо не са на едно място и не защитават един общ фронт (един за всички, всички за един)
  публицистите: Иво Беров, д-р Т. Филипов, Явор Дачков, Едвин Сугарев, Люба Манолова, Христо Христов, Григор Лилов, Атанас Чобанов, Тома Биков, д-р Н. Михайлов и др., сред които не на последно място и нашия любезен домакин?

 18. “Защо не са на едно място и не защитават един общ фронт (един за всички, всички за един)
  публицистите: Иво Беров, д-р Т. Филипов, Явор Дачков, Едвин Сугарев, Люба Манолова, Христо Христов, Григор Лилов, Атанас Чобанов, Тома Биков, д-р Н. Михайлов и др., сред които не на последно място и нашия любезен домакин?”

  Защо наистина?

 19. Г-н Йосивов,казахте ИСТИНАТА,СДС бяха предатели,знаете ли къде са лидерите им,не е трудно да проверите,строят капитализма ,заедно с комунистите,завладяни и устремени с комсомолски плам. препоръчвам Ви да не употребявате фразата “червени бабички”. Баща ми и майка ми са близо 90-годишни ,но органически не понасят комунистите и техните атрибути-цвят,сърпове,чукове,петолъчки и др.И има много като тях,щадете ги.

 20. “Нахранете Инджев!”. Това пък какво е сега,кой да го нахрани,с какво ,къде,как,защо????? С гулия ли,или с какво. Гого,моля за пояснение…Костадин е абсолютно прав.Няма ни заедно,защото сме сбъркани,ако не сме,нямаше да търпим мръсниците. нашия народ,в мнозинството си,обича мръсниците,ама захласва се по тях дори.

 21. Г-н Инджев, поздравления за чудесно,открито и ясно структурирания отговор! На мен ми се струва, че Вие сте го написал по-скоро за самия себе си, защото и сам сте наясно, че коментарите на хора като glupak не представляват гражданска позиция, а съвсем целенасочена и умишлено поддържана провокация от страна на същите тези хора, които са допринесли за омаскаряването на българската интелигенция (в това число и Вашето). Не е необходима диплома от Харвард, за да види човек (като се разходи малко из популярните бг форуми) колко целенасочено се ‘изкоренява’ всеки негативен/инакомислещ коментар, дръзнал да критикува: Руско-Българските отношения, БСП, досието на президента и подобни. Същевременно Костов (дори извън властта от дълго време) продължава ‘да е виновен за всичко’ и керванът си върви. Очевидно ‘колегите’ от НСБОП са гъ подпукали здраво да сеят дезинформация (и най-вече да я поддържат) във виртуалното пространство…Който говори за ‘свобода на медиите’ в България явно няма никакъв досег със същите..

  както и да е – това, което исках да кажа е – поздрави за позицията Ви на достоен, открит и горд български (или бивш-български) журналист, но бъдете сигурен, че и без да отговаряте на толкова елементарни нападки, има хора, които виждат фактите и са наясно с причините цялата тази помия да се излива върху Вас – и те са тясно свързани с качествата Ви, не с недостатъците.

  Поздрави,

 22. Добър ден Gen. Vlasov,
  баба ми умря на 86 години. До последният си ден ни говореше, че ще дойдат американците. Ние и се смеехме.
  Дойдоха.
  Но червените са тук и са по-силни. В някои сфери са по-силни от преди 1989 – та.
  Gen. Vlasov, в РъБъ ние не се подкрепяме, а ония се държат и си помагат.

  Този блог е от малкото места, където човеците се показват и подкрепят.

  Ние тука влака ли чакаме ?

 23. Г-н Инджев,
  прочетох “Интревю с glupak” със закъснение.
  Сега е актуална друга тема за медийната ни сергия – смяна на собствеността на “24 часа”, “Труд”, заедно със “168 часа” и списанията на пресгрупата.
  Вероятно имате вече блогови коментари по въпроса – бихте ли ме насочили?
  Притеснително ли е от Ваша гл. т. присъствието на лицата Огнян Донев и Любомир Павлов – последният беше човекът, който фалира в-к “Експрес” като негов издател?

 24. Г-н Инджев, Вие сте живата съвест на България! Единственият истински опозиционер, който не пожела да прегъне крак и да преклони глава пред силните на деня. Вие не допуснахте никакви компромиси със съвестта си и запазихте неопетнено името си – единствен! Без да се стремите към никакви материални облаги, скромен, въздържан, балансиран в изказа си, дълбоко ерудиран и безкомпромисен към всяка лъжа! Вие сте пример за цели поколения. Защо не се кандидатирате за президент?? Убедена съм, че хората ще гласуват масово за Вас, по-достойна кандидатура от Вас аз не виждам. Кандидатирайте се!!

 25. За сравнение отпреди 100 години, когато в България, въпреки едноличните режими на “русофобите” и русофилите”, е имало повече свобода на словото, отколкото след 1944 година! Това е, защото предишните журналисти са били по-обективни, и законите са били в синхрон с Европейските Страни! Преди 100 години България е била и първите държави по частна собственост, наред със Скандинавските страни, и с Централна Европа, изпреварила Русия по култура и икономика! А Русия и другите “империи”, като нея, са били на по-ниски нива! И сега са такива!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.