Отровено, вместо откровено отворено писмо до медийните шефове

Публикувам без намеса отговора на двама колеги на днешното отворено писмо на властта до медиите. Нямам принос към изразеното от Галина Вълчева в нейния блог мнение, озаглавено “Цялата съм в слух”, нито добавям нещо към написаното от цитирания от нея Атанас Чобанов.

Единствено присъединявам своето заглавие, с което искам да кажа, че отвореното писмо е отровено с неискреност, защото състоянието на днешната, именно днешната журналистика, е плачевно, но много удобно на управляващите, които се къпят в медиен комфорт. Те наследиха и приеха с радост това състояние на журналистическата нищета, готова да им служи и на тях. Това е факт, който не става по- малко верен от обстоятелството, че журналистите бяха превърнати в теляци от предишни управления с решаващата дресировка на главнокомандващия Първанов. Каква е неговата роля – това уточнявам в книгата си “Президент на РъБъ”, която ще се появи на 2-ри юни 2010 г. А сега давам думата на Галина и Атанас.

———————————————————————————————————————-

Цялата съм в “слух”

Предвещавам интересни следващи дни.
ДО и СЛЕД отговорите на Главните редактори на медиите до Началника на кабинета на министър-председателя.

Днес Румяна Бъчварова им изпрати ето това писмо:
“Обръщам се към Вас като представители на българските печатни и електронни медии, като ръководители на обществените медии и БТА. Повод е публичното изявление на президента Георги Първанов от вчера – 29 май, че е свидетел на осъществявана от правителството „Последователна кампания за натиск върху медиите”, която, според него, цели „Да бъдат уплашени определени медии”.
Такава констатация е крайна и тревожна. Затова, в интерес на всички български граждани, независимите медии, в интерес на авторитета ни на демократична държава – член на ЕС, е да има пълна яснота по основанията и истинността на твърдението на държавния глава.
В тази връзка апелирам да изразите позицията си дали твърдението на президента Първанов съответства на обективните факти за политиката на правителството към независимите български медии и дали:
1. Има случаи, в които от името на, или чрез представители на българското правителство е бил оказван натиск върху редакционното и новинарско съдържание на медиите, които представлявате;
2. Сте срещали действие или решение на българското правитество, с което са били ограничавани правата на медиите ви да бъдат свободно финансирани, развивани и разпространявани;
3. Тълкувате решението за намаляване броя на членовете на регулаторните органи и в частност СЕМ и КРС, като ограничаване независимостта на българските медии и влияние върху редакционната им политика в интерес на правителството
Очаквам Вашите честни и публично заявени отговори на тези въпроси. Те ще покажат дали президентът Георги Първанов има основания за своите критики или в името на прикривани политически цели манипулира общественото мнение, за да подрони доверието в политиката и реформите, които провежда българското правителство в момента.
Вашата оценка и позиция е важна преди всичко за всеки един ваш зрител, слушател и читател, които имат право да знаят истината за независимостта на българските медии.”

За мен Румяна Бъчварова винаги е била един много смислен и нормален човек.
Познавам я като социолог и шеф на социологическата агенция Маркет линкс. Прогнозите й винаги са били премерени и всичко, което е казвала е било много близко до реалистичните резултати и действителност.

Честно казано, изненадана съм от това писмо.
Не ми се вярва тя да е авторът на идеята обаче. Но дори и така да е, със сигурност отговорите, които ще получи си заслужават вниманието и последващите анализи и коментари.

Само че, аз като човек от “бранша” бързам да изразя своята скептичност за резултата и ефекта от този премиерски ход.

Ще напиша моите кратки отговори, без никакви претенции за меродавност и социологическа правдоподобност.

По т.1 – Има ли случаи, в които от името на, или чрез представители на българското правителство е бил оказван натиск върху редакционното и новинарско съдържание на медиите, които представлявате?

Отговор: Руми, аз не вярвам, при така зададен въпрос, че очакваш да получиш отговор “ДА”, нали? Първо, защото в България за Главен редактор – самоубиец не съм чувала !?!
Та нали най-малкото ще бъде линчуван от колегите си журналисти – веднага и на момента, ако направи такова признание?! А ако просто повярва на искреността на вашето питане – много скоро ще му се наложи да освободи поста, защото няма собственик, който да държи лимонка с дръпнат взривател?!
Наистина, не доумявам как очаквате честен отговор при така зададения въпрос?!

По т.2 – Дали сте срещали действие или решение на българското правитество, с което са били ограничавани правата на медиите ви да бъдат свободно финансирани, развивани и разпространявани?

Отговор: Хахахаха! Тук вече избухвам в смях! То и руското правителство не би си позволило да издаде такова решение?! Тези решения, Руми, ти много добре знаеш не се издават в писмен вид! Не мога да повярвам, че може да очаквате отговор различен от НЕ!

По т.3 – Тълкувате решението за намаляване броя на членовете на регулаторните органи и в частност СЕМ и КРС, като ограничаване независимостта на българските медии и влияние върху редакционната им политика в интерес на правителството?

Отговор: Тук, моят отговор е – ДА! Знам го опит през всичките тези години на съществуването на НСРТ,СЕМ и КРС.
Особено като имам предвид новото съдържание на тези “органи”. В състава им се предлагат политически обвързани хора, без консултации с журналистическата гилдия и организации!
Начело на КРС продължава да стои човек, срещу когото се води съдебно дело.
На мен лично ми е интересен и фактът, че новият БНР-шеф се избира с един брой членове на регулаторния орган, а БНТ-шефът ще се избере с друг брой и състав, например?!

Но това, за момента може би не е толкова важно.

По-скоро си мисля, като сте тръгнали да питате медиите, защо не го направихте по друг начин?
Ясно е, че отговорите, които ще получите от Главните редактори са точно тези, които очаквате.
Интересно ще бъде, ако попитате хората, подчинени на тези Главни редактори, дали мнението им ще съвпадне с висшестоящото?

Виж, Руми, дори и да няма никакъв натиск от правителството върху медиите в България, журналистите в тази страна работят,най-малко, под невероятна автоцензура, защото са достатъчно разумни и много бързо усещат платноходката, в която се возят, подир кой вятър се обръщат!

А тя, платноходката, се обръща, защото последните 20 години ясно показаха, че в България не може да има частни медии без политически чадър или закрила при очевидни икономически интереси. Но понеже икономическите интереси в тази страна са в пряка зависимост от политическото управление, на всеки четири години, в най-добрия случай, медийните платноходки променяха курса си.

Аз съм в професията от 93-та година и съм видяла, чула и преживяла,лично, твърде интересни моменти в творческата си биография и за това си позволявам да изразя скептицизма си за ефекта от това, което сте предприели.

Както виждаш, пиша това мнение в своя скромен блог, защото едва ли бих имала възможност да го изразя някъде публично.
Имам предвид, то, да бъде отразено в свободните и независими медии.

И още нещо се сещам.
Имаш ли информация какво точно се случва във Военния канал, който е на подчинение на Министерството на отбраната? Чувам, че някакви промени се “случват” там? Провери! Интересен би бил отговорът на поставените от теб въпроси от шефа на този ТВ канал!

Та така.
Продължавайки да се изненадвам от зададените въпроси и посочените “адреси”, от които очаквате отговорите, препечатвам едно писмо-отговор на журналиста Атанас Чобанов. Струва си да се прочете:

“Натиск има, името му е безнаказаност

писмо-отговор до Бойко Борисов

Уважаеми г-н министър-председател,

Позволявам си да отговоря на въпроса Ви до главните редактори на медии дали е оказван натиск върху тях. Аз не съм редактор на медия, а съм независим журналист, списващ един скромен блог. Там аз съм си най-главен, да. От този блог в Европа разбраха, че Вашата фаворитка Румяна Желева е съдружник във фирма създадена от Държавна Сигурност. Какво последва знаете, така че преценете сам дали в нашия век медиите са това, което са били преди 100 години, и дали медийното влияние и медийната свобода се мерят от креслата на главните редактори.

Моят отговор на Вашия въпрос е: да, има натиск над медиите. Има натиск най-вече над хората, които правят тяхното съдържание, а това са българските журналисти. Много малко са независимите и смели журналисти в България и те са обект на икономически, физически и най-вече морален натиск. Последното е най-страшно. Това е усещането, че нямаш защита от страна на властта. Това е увереността, че ако пробват да те убият с чукове или с нож убийците никога няма да бъдат хванати, че ако мутрите влязат в редакцията и те заплашат с киселина властта няма да ги търси и да ги намери, защото носят вестник с печата на… Народното Събрание.

Тези случаи са подробно описани в докладите на международните правозащитни организации. Сериозни хора го казват, с други думи. Обърнете им внимание, понеже Вие, нали, в тях се вслушвате. Да, случаите са от предишното управление, но сега на Вас ви се пада да разкриете извършителите и да извадите страната от дъното на класацията за медийната свобода в Европейския съюз.

Но честно казано и Вашият косъм не е много чист. Защо се врътвате сърдито, когато се спомене ТИМ? Нима не Ви е известно, че тази групировка е прибягвала и е в състояние да прибегне до заплахи за физическо отстраняване на конкуренти? Известно Ви е и някой ден това ще излезе и в медиите. Не сега, защото ги е страх. От ТИМ се страхуват, господин министър-председател. Едни журналисти от Варна даже подписаха писмо против гражданските организации, които имаха куража да се опълчат на тези мутри. Това писмо е уникален български принос в темата за медийната свобода. Уникален и срамен.

Защо мълчит когато немският разследващ журналист Юрген Рот казва, че не се чувства в безопасност в България? Или това е в реда на нещата? В реда на нещата ли е Румен Петков, за когото има ясни и недвусмилени данни, че е прикривал алкохолната контрабанда на “Пещаците”, да казва, че журналистите трябва да бъдат “удряни по ръцете, краката и устата”? Във всяка нормална европейска държава той щеше да е политически труп след такова изказване. Не и у нас. Защо Ви е толкова удобен този враг на свободното слово и на разследващата журналистика? Кажете, г-н Борисов! Заради спонсорството от “Пещаците” за ГЕРБ ли?

Така че Вашето питане е лицемерно и безпредметно. Няма да чуете от главните редактори, че сте притискали медии, не. Но няма да намерите достойни журналисти, които да Ви провъзгласят за гарант на медийната свобода в България.

По-скоро ще кажат, че от едната страна на монетата е ликът на Гоце, който издава вълчи билет на всеки неудобен журналист. От другата страна е Вашия лик, като разпределящ държавните пари на обръч от подбрани медии, за да чувате от тях “Осанна”.

С тази монета се купува послушание и подмазвачество, не и свободно мнение.

Сполай Ви, че ме прочетохте, ако това изобщо е стигнало до Вас.

Атанас Чобанов”

Та, както се казва: “Цялата съм в слух!”

37 мнения за “Отровено, вместо откровено отворено писмо до медийните шефове”

 1. ако не се смеех на въпросното писмо, щях да плача. На кого му е притрябвало да си губим времето с въпроси в писма, на които отговорите са ясни откакто ББ отпразнува победата си с “Батальона се строява…” в не-помня-коя-столична-чалгарница след изборите. Не че преди това не се строяваше! Никой шеф на медия няма да изиграе Райна Манджукова №2, просто ще подпише отговора – задължително в стил as you like it – просто разлчино оформен, с your sincerely… Не че ме е тръшнала симпатия към гоце! Въпросът е в степента на строяването, все още има прекрасни изключения в това отношение, макар и твъъъърде и все по-малко малко…

 2. Това с монетата много ми хареса. Не можеш да играеш на “ези-тура”. Каквото и да падне – пак същото.

  Иначе не знам дали писмото е отровено, но си е абсолютно безмислено.

 3. преди години когато иван славков бил шеф на телевизията дошла една немска група.фронтменът носел голям кръст на шията си.веднага попитали славков как да го снимат с тоя кръст.
  – да не искате да окачи сърп и чук?-отрязал ги.
  иво и оги не питат ами карат направо през “лука”.тия дето има оказват натиск май сами се натискат.

 4. Благодаря ти, Иво!
  И виж,като едни истински журналисти, почти в пряко включване,от мястото на събитието, ТЕ, главните редактори отговорят:
  Проверка почни!
  http://www.standartnews.com/news/details/id/69664/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE
  Най-интересен обаче е отговорът на горкия Валери Тодоров, прясно преизбраният шеф на БНР ?! Този човек явно още не може да се освести от подарения му втори мандат и не се чува какво казва:
  “Валерий Тодоров, директор на БНР: Не смятам, че медиите са подложени на натиск. Не съм прочел писмото, днес е неделя, но ще го прегледам, за да стане ясно какъв вид натиск се има предвид – политически, икономически.”
  Аз какво разбирам – че натиск има, но ще чакаме Валери Тодоров да ни каже – политически ли е или икономически?!?!

 5. Правилно! Главни редактори-самоубийци няма – кой ще си ритне току-така трудовата книжка???
  А показател за ЦЕНЗУРА е “хуморът” в т.н. хумористични-сатирични шоу предавания – хумор пълен с…порнография вместо с политическа сатира – това са така наречените “панталонади” – т.е. нечистоплътен хумор с мирис на мръсно бельо – за този вид хумор няма цензура…а повечето уж политически коментари имат привкус на…чалга!!!

 6. Мисля си доста често какво различава корупцията от почтенността, честността от лицемерието, все неща от този род и почти винаги стигам до следния извод – корупцията е организирана, тя се защитава организирано, социалност, чийто синджир е десетки пъти по-здрав от този на почтенните хора.

  Струва ми се, че без организирани действия срещу тази машина нещата ще са с подобни резултати. Интернет може да бъде добра среда и да спомага за групови инициативи – пращане на мейли от групи хора, флашмоб-ове и какво ли още не.
  Не се познаваме, но имаме общи интереси да няма корупция.
  Свободата, Санчо, е на върха на копието.

 7. Въпросът е дали заедно с личните блогове има повече от 20 свободни журналистически медии в България?

 8. Включвам се и аз като бивш (ако такава категория въобще съществува) журналист в полемиката на гилдията с откровено отровния си отговор.
  Чудо трябва да се случи, за да дочакаме една власт да зададе за себе си нериторични въпроси.
  Манипулация само че се среща и от двете страни на барикадата. Един вид, каквото повикало такова се обадило. Любимия въпрос от преди 10-ти: Защо обичате братския съветски народ? сега ни е зададен под формата на троен куиз / Възможни отговори: – 1. защото е братски (близките взаимоотношения между властта и редакциите), 2. защото е съветски ( общите корпоративни и финансови интереси), 3. защото е народностен (съкращаване на регулаторните функции на президентството за сметка на парламентарните). – Изборът на отговорите е в зависимост от щата. Щатен ли си, отговаряш и на трите точки с риторика или реторика, по избор. Не заемаш ли платен пост в родината, можеш обаче да си позволиш да се правиш дори на “Homo Ludens” и да се гаргариш с менторите на куиза, още повече ако работиш в чужбина и въобще не зависиш от тях. Но и в двата варианта без отговор остава “подгряващият въпрос”, т.е. който никога не се задава, но се подразбира – а въобще обичаме ли Го? – него, въпросното на подвъпроса във въпроса – Правителството и в медийна частност Правителят му (ББ) – мандалата на ” трансформационните обрати в реформаторските стратегии на универсалния симулакрум на собственото ни постпреходно неслучване ” (компилацията е моя но оригиналът идва откъм Стамбо).
  В заключение, един призив: За Бога братя не купувайте (от пропагандната стока и на двете страни)!

 9. Защо имам усещането, че “отровеното писмо” не се отнася до Вълчева и Чобанов. Едва ли ще има значение колко е вярно това, което казват. По важно е “гладните” редактори какво ще кажат, а те знаят по-добре.

 10. Предлагам материалът да бъде озаглавен не “Борисов пита медиите дали ги притиска”, а “Борисов притиска медиите да му кажат дали ги притиска”.

 11. Иначе не знам дали писмото е отровено, но си е абсолютно безмислено.

  Posted by безпартийна

  Хич не е безмислено, а е много коварно даже… На луди ви направиха, ей! Задават ви дневния ред и вие джафкате като по команда.
  Сериозните въпроси са съвсем други…

 12. Представям си Барак Обама или А.Меркел, или Саркози да изпратят подобно писмо до медиите в техните страни…Че те ще ги побъркат от хумор, сатира и забава. А тук – не е смешно! Също така, това не може да се случи в Италия, защото премиера веднага ще купи/продаде(според случая). Сега очаквам и писмо от Дянков до бизнеса дали по някакъв начин им пречи на работата, притиска и влияе:)

 13. Това трябваше да се очаква,но отвори вратите на ада и боя се ще опре или до виртуозна игра, да се свири по най-тънки струни,или до чегъртане по най-слабите…
  Става въпрос за нещо като битка при Трафалгар и от премиера се иска,нещо като обезоръжаваща смелост за таран срещу противник с много умения,но не на последно място,свобода за Р.Бъчварова и шперц за собствено “харакири” с широк профил с бърз и точен мерник
  …срещу Непобедима армада!
  Пазил е Тато и не му е простено,
  да не е научил от него умения за точни попадения в целта:
  “За Партията за народа,фащизъма си беще еднъ беда,а само сме жънале и копале,вие по-ги умеете тънките работи,само мола ви,да е прилично,да хваща око и на краставичари да не продавате краставици…”
  Но би могъл и да каже и :
  “Дойдох,видях и победих!”
  Каква ти тук Вълчева или Чобанов,от другата страна само това и чакат,да го увлекат като глупака Мюра или Нелсън и да го довършват в изтощителни индивидуални фехтовки.
  Както казвал Бисмарк,докладвайте на пролет,сега ако Балканите ни вкарат в една след това няма да помним,кой и защо е започнал?

 14. Ако Борисов не бе реагирал, тогава президетските клакьори ала Аднрей Райчев+Кънчо+Живко и т.н. щяха да кажат,че “мълчи защото е гузен”.Класически параграф 22.Все пак по-добре е че реагира.Защото е факт,че освен Гоцев натиск,правителствен няма върху медиите.А че някои си налагат автоцензура-така е в целия свят,макар и при нас да е по-силно изразено.
  Демокрацията не е свободия и безконтролно поведение,защото това би било анархия.Това важи в по-голяма сила и за медиите,защото те оказват по-голямо въздействие на обществото,отколкото съблякал се на площада гол младеж.Най-важното за медиите да не са поръчкови,а не толкова дали даден журналист пише”царят е гол”.Мълчанието им също може да е поръчково,но може да е и самоконтрол/автоцензура/,тънка като конец разлика.И тъй като медиите са и бизнес,всеки собственик се прави преценка дали предлага на пазара вкисната,сладникава или престояла лимонада.А пазарът отговаря както на “Труд” и “24 часа”-от 300 хил.тираж-на 30-40 хил тираж.

 15. Г-н Инджев, можете да обърнете внимание на свободата на словото в големите(набедените) демокрации, след като с охота громите посткомунистическите режими, ще има ли статия в медиата ви за случая:
  “Израел взе на абордаж “Флотилията на свободата”
  …Командването на израелската армия официално забрани на журналистите да разпространяват информация за жертвите и ранените.

  Моля да коментирате случайност ли е, грешка ли е, парадокс ли е, система ли е. Всъщност има ли връзка между общественото устройство и свободата на словото, аз поддържам тезата, че свободата на словото я има навсякъде стига да не засегне нечии интереси. Трябва да коментирате фактите защото блога ви почива на няколко основи, едната от които е сериозно разклатена, дайте ни обяснение, в противен случай как да възприемем статиите ви като сериозно изследване върху политическите и обществени събития. Сега е момента, според мен, да докажете колко е сериозен блога!
  Свободата на словото е фундаментална тема и едвали обществото е подготвено да я възприеме!!!!

 16. Сега на въпроса ще се получи и бърз, макар и индиректен отговор. От препратката, която Галина Вълчева предложи, разбрахме, кои са “независимите”, върху кото не се е оказвало наиск. Сега можем да разберем и кой са зависимите: тези, кото ще публиковат съобщение за новата книга на Иво Инджев и направят обективен коментар за нея.

 17. И Марусия и Самурай сан са влезли в тона на точно премереното предизвикателство на Румяна сан…
  Днес писах и на вътрешния министър,да не спят с Бойко на лаври от Лион Пайета,а да се въоръжат с търпение и да го дават като цар Дарий,който търпял и критиците,не и подмазвачите,които свършили повече работа на “Сашо” Македонски,….чийто даскал бил самият Аристотел,нает от Филип….
  Марусия,повече от две столетия,
  делят Линкълн от Обама,но хуморът им няма равен,което е здравословно
  за държавността…
  Ха сега,сложи ръка близо до сърцето/но не по-нагоре!!!,там на всеки пилот,ще му се види “греховно” летище!!/и кажи само парите ли подхранват интегралните личности…
  Ако зависеше от мен,щях да се зема с престоялата лимонада и натрупанта лой в сходни на Филипополис /Герговград/,селища,а и предвидливо, и отдалеч обмислени проекти!!!!
  Останалото е да оплакваш “трупа на Цезар”,но да не сложиш ръка на милионите сестреции на хазната….преди изкушенията на Клеопатра и да се оставиш да ти гъделичкат всякакви достойнства
  От там и изводите не са чак толкова весели!

 18. Днес денят се характеризира с абсолютния вой откъм медиите и интернет болгове и форуми, относно свободата на медиите в аспект Бойко Борисов и ГЕРБ.

  За мен истината е следната

  – В последната почти 1 години по-голяма част от медиите бяха заети да тиражират какви ли не глупости, заплахи, предвиждания и хули срещу Дянков, ГЕРБ, ББ и Цветанов и там където е възможно. На фона на фактическо свършеното в сравнение с досегашните правителства медиите нито са подложени на натиск, нито изпадат във венцехвалебствия. Напротив – доказани медийни “експерти” лъжци продължават да бъдат изслушвани.

  – Горното, както и народната поддръжка за направеното от правителството доказва, че всъщност медиите продължава да са под влияние на тези, които са свързани с миналото и статуквото.

  – Критиките към ГЕРБ от страна на болшинството пишеща интелигенция доказва от една страна на липса на натиск към тях, от друга може би заслужена критика, от трета липса на опит да бъдат купени.

  Така или инак цялата работа, както и основните”противници” доказва, че правителството прави опит за сериозни промени в тази закъсала, задръстена и доскоро дори и теоретично безнадеждна обстановка у нас.

 19. Коментар към коментара на г-н Инджев е излишен.Чисто и просто,Б.Борисов прави огромното мнозинство от българите на луди,след като е”поръчал на политическият си кабинет”проучване отнасящо се до твърденията на Гоце,за натиск от управляващите върху БГ медиите.Как е извършено то от Р.Коларова ,е отделен въпрос.Същественото ,според мен е,че такава стъпка се инициира от министър председателя!Дали в някоя друга свястна държава,съответният премиер министър би търсил отговора на подобно обвинение,/независимо от кого произлиза то/,по тъкъв начин или въобще ,дали би си направил труда да търси посредничеството на медиите,при условие,че а,приори,последните се приемат за частни и независими!Въобще не коментирам поведението на Гоце!!Един агент на ДС,укривал до последно този факт,не може да задава дневният ред на обществото.Страшното е,че мегаломанията и популизъма на Б.Борисов вземат застрашителни размери.И,разбира се обратно пропорционалната на това реакция на БГ медиите!

 20. то е срамно да зададеш,такива тъпи въпроси,но факта,че го правят показва ,че се надяват тези,които могат да говорят,вече да са съвсем малко на брой хора ,доста обезверени и направо вече апатични към проблемите на свободата на словото,та ако щеш и на свободата вобще,а 22-23 годишните са с по-промити мозъци(като цяло) и от тези,които раснахме в социализам.Може би,точно поради свободата на словото

 21. Аз съм подочула нещо за натиск от страна на Ирена Кръстева, която е хванала разпространението на вестниците и се разпорежда къде какво и колко да се доставя… Будките за вестници получават, каквото решат “отгоре”. По този начин има натиск върху издания, които не са в групата на “добрите”. Защото все пак ако имаш пълната свобода какво да пишеш, но ти пречат да го “доставяш” на хората, това си е цензура, мисля аз…

 22. За темата чух от новините на Канал 1 в 20.00 часа, 30.05.2010. Шефката на ББНТ пламенно говореше как никой не й казва какво да прави. Видя ми се смешно. И жалко. По простата причина, че същата тази емисия закъсня с 10 минути, не заради някакво важно общонационално събитие, а за да може Премиерът да се покаже за пореден път по телевизията, за да закрие благотворителния концерт за Хаити. Отлагане на централна информационна емисия по държавната национална телевизия, за да може да видим за поредни 3 минути Премиера, на фона на фалшиво пеещи младежи… Не, няма никакъв натиск. Няма и намеса. Партията (новата) не може да си позволи това.

 23. Казах,че са отворени вратите на ада и че ще има залпов преграден огън и от “Аврора”
  Но и това,с което са задръстени и нацвъкани Авгиевите обори,няма как,да бъде повод за триумф на на уменията и политическия ръст на управлвяащите…
  Само отявлените песимисти са хора,които при възможност да изберат едната между две злини,вземат и двете!!!

 24. Г-н Инджев,ще изкажа несъгласие с Вас относно това писмо.Още повече,че чух някои от отговорите по сутрешните емисии на някои телевизии.Толкова мазни и неопределини отговори в стил Станишев/Първанов не бях чувал в един ден.Независимо от това какви са подбудите и крайните цели на това писмо,аз считам,че медиите в България трябва да бъдат питани ВСЯКА СУТРИН И ВЕЧЕР ЗА СВОБОДАТА ИМ И НА КОГО СЛУЖАТ.Вече 65 години медиите у нас служат на една групировка,която е заграбила националните ресурси.И ако напоследък поддържат хвалебствен тон към управляващите,това е ход за “заблуда на противника” с цел бутане по нанадолнището,а не трайно обществено полезно поведение.Липсата на морал и масовото угодничество на българската журналистика не са дело на сегашните управляващи. Всичко,което се случва със страната ни през последните 20 години ставаше с активното участие на журналистическата гилдия. Затова ПИСМО ДО МЕДИИТЕ ВСЕКИ ДЕН. ДА ЗАПОЧНАТ И ТЕ ДА ОТГОВОРЯТ НА ВЪПРОСИ.НИКОЙ ,ПОСИЛАТА НА ЗАКОН В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ОСВОБОДЕН ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ДАВА ОТГОВОРИ НА ЗАДАВАНИТЕ МУ ВЪПРОСИ,В Т.Ч. И ЖУРНАЛИСТИКАТА.

 25. Г –раждани
  за
  Е-нергично
  Р-азграбване
  на
  Б- ългария

 26. Бойко изглежда строява батальона за да разбере колко унижение може да понесе.Ама те носят ,носят!Не стига,че тиражите им се сринаха-точно затова,защото те не са журналисти,а най-обикновени пощенски кутии,ами и сега ще им задават реторични въпроси.Би трябвало за тези издания-независимо дали електронни или печатни да е най-важно мнението на читателите ,а не на /поредния/Бойко.Иначе се пъчат и се правят на “Гардиън”.Горките-те са си виновни!Още,още да ги унижават,те носят!

 27. Палача до осъдения на смърт:”гъди,гъди,кого ще бесим днес?”

 28. Най-умното куче, по статистика било австралийската овчарка, защото разпознавало над сто различни “сигнала” подадени от “стопанина”, за това, как да поведе “стадото”. Същата работа и с медиите. Верно че са умни. Но не са котки. Кучето е верно на “стопанина си”, котката на “дома си” където обитава. Пожелавам на журналистите, да обичат повече “дома си”, а не “стопанина”.

 29. Целия фалш идва от пропуска,че никой не пита как и кой е подал информация на Държавния глава, Г-н Първанов,че да даде такова изявление. И дали самия той следи така подробно медиите-провокиран от неговите прерогативи,или от любопитство. Утре може да се произнесе за концерта на АС/ДС,чийто любител е.На всичко ли,което казва ,трябва да се обръща внимание,да не говорим,дали е верно ,или не. Някой бил казал,че е милиардер,ами аз казвам,че е милионер,какво произлиза от това,нищо. Някой министър може да каже,че Г-н Първанов е уловил риба,която според закона,не би трябвало да се хваща,или размера й е под правилата,какво прави обществото и медиите,ами организират предавания,дали казаното е верно и дали размера на рибата е достатъчен,или не,за да се изпържи,или да се направи рибена чорба. Натиск срещу медиите,ами покажете го,докажете го бе Г-н Първанов. И кои медии,всичките до една,вкл. и блоговете….? Само халостни патрони в ККБ,а много хора се крият от тях.

 30. Не можах да разбера нищо от писанията на всичките журналя. Единствения смислен пример беше със натиска над весникарските будки. Или давайте конкретни примери като сте толкова свободолюбиви, или замълчете, щото не казвате нищо стойносно.

  А моя коментар е следния: Не може да е свободен този, който не иска свободата. Или бъдете смели и си носете риска или се хванете със по-спокойна работа.

  По моите наблюдения по-свободни медиите не са били никога. Може би заради интернет. И все пак. Така че стига ревяхте. Народа обича силните! И лидери и глашатаи.

 31. Иво, ти като представител на коя медия се намесваш по писмото за медиите? Аз доколкото помня никой не те брои за журналист от 1-2 години…

 32. Критериите на Крепелин и Въпросите до Медиите !

  Всеки лекар знае, че когато императивните халюцинации на болния са
  станали преобладаващи, болния е в опасност, шизофреника има такива
  императивности. Те водят към най-страшния край – опасност от
  самоубийство – катастрофалния изход за всеки лекар, провала му, с
  пациент шизофреник!
  А това са част от историческите за психиатрията Критерии на Крепелин.
  И в политиката е така само, че когато задаваш въпроси към основния ти
  коректив – Медиите. Започнеш ли да ги питаш, нещо е в опасност. Да, в
  опасност е свободата на словото, медиите са така в опасност, попитани от
  политика на Власт.
  Но словото и медиите не са застрашени от властника, директно, поне така
  изглежда, и той е с чиста съвест. Какъв ли отговор са чакали завалиите от ГЕРБ? Ами той отговора се
  съдържа в питането.
  А за големите медии императивните натрапливости, еквивалент на критерия
  на Крепелин в медицината, се нарича – АВТОЦЕНЗУРА!
  Автоцензурирането за медиите е онзи път към самоубийстовото у
  шизофреника, което е катастрофа за лекаря му, неговия провал на лечител.
  Наличието на Автоцензура е двойна катастрофа и на медиите и на онези, за
  които са предназначени – обществото ни!
  Всички колеги – лекари, до един, знаят как да му противодействат,
  научени са, гарантирам.
  Как така обаче днес не стана ясно, че шефовете на медиите в България не
  разбраха, като лекарите с подобен пациент, че са застрашени, не знам и
  недоумявам. Никой не Ви е оказвал натиск, вярвам ГО! Но Вие сте в
  опасност! Не го ли разберете- загиваме заедно!
  Вие сами си оказахте такъв натиск- АВТОЦЕНЗУРИРАЙКИ СЕ така, както се
  авоцензурираха онези от Отечествен фронт, Народна Младеж, Българска
  Армия, Поглед, НАРОДНО ДЕЛО, Земеделско Знаме, Работническо дело, ТРУД (
  единствен оцелял с това име) но ….преди 25-30г.
  Вие сте освободени, от историческите събития преди 20 години, а свободни
  ли сте?
  И до днес няма нито един разследващ журналист в страната ни, не
  криминален а на социалните и политически изкривявания! На своеволията на
  властта ( без значение коя), особено по места. Няма нито един, който да
  е национално известен и да живее вън от София, от когото всеки местен
  феодал-властник да трепери. Да не говорим, че май и в София няма такъв.
  Автоцензурата, разразила се в страната, осигуряваща медиен комфорт на
  онези които спечелиха протеста, но не и душите на съгражданите ни и
  заглушаваща инакомислешите и инакопредлагащите решения е еквивалента на
  самоубиството при императивни халюцинации у шизофреника.
  Това е медийната болест, и колкото и да питат медиите какво и как им са
  казали или дали са им казвали(въздействали), толкова повече самото
  питане ще прилича на натиск!
  Натиска не трябва да е само явен! Имаме много хубава поговорка : Казвам
  ти дъще, сещай се снахо!
  Е сега да Ви кажа уважаеми главни редактори и всички отговорили,
  директно и без много да му мислят, на нелепите въпроси на г-жа
  Бъчварова, иначе достоен и умен социолог ( г-жа Бъчварова не мога да Ви
  позная) :
  Точно това Ви казаха, като Ви попитаха. Само че с факта, че отговорихте
  показахте, че не сте се сетили, тоест пак се автоцензурирахте.
  Ако обичате обаче, се отърсете от Автоцензурата!
  И “наостерете” перата си! Няма власт на Медии угодна! Ако трябва да
  перефразирам строителя на нашата родина – Ст. Стамболов – “Няма власт
  Богу угодна!”
  Иначе Класиката на Крепелин (бащата на психиатрията) не можете да
  избегнете, само че в журналистиката…края е еднакъв, и провала в
  мисията Ви дадена ви от векове…също. Но не е късно! Можете да си
  помогнете! Имате ресурса, знанията и моженето, остава да го приложите…
  сега!

  ГИ Справедливост
  Д-р Георги Тодоров

 33. Към СМЕХУРКО.А защо ти,смехурко ставаш за смях,след като задаваш такъв въпрос към г-н Инджев?Та нима аз,като български гражданин нямащ нищо общо със журналистиката,не мога да имам мнение по въпроса:има ли натиск върху медиите от страна на правителството.Отговора ми е ПОЛОЖИТЕЛЕН,
  защото:1.Такъв въпрос зададен от премиер министъра към политическият му кабинет,е повече от убедително доказателство,че каквото и да покаже проучването на Р.Коларова,то няма да бъде ВЯРНО.Доказателства-безброй в политически и в медиен план.Б.Борисов е с нарцисизъм,който може да влезе като пример в учебниците по психология.2. Нека не забравяме,че АВТОЦЕНЗУРАТА на медиаторите е пряко следствие от споменатото по-горе за Борисов и тя едвали може да бъде обхваната от проучването,поръчано от Борисов.

 34. Към г-н Тодоров:
  Не е необходимо непременно да си шизофреник за да имаш суицидни помисли. Много повече са случаите на еднополярните депресии (без маниакална фаза) водещи до самоубийство. При тях основните отключващи фактори са екзогенни, между които е и въпросното подтискане чрез автоцензура. – Въпросът дали действително съществува при медиите осъзната автоцензура е и основанието ми за намеса тук, тъй като в коментара Ви се визират хората на словото.
  Връзката между подсъзнателното и езика е разработена в съвременната психиатрия от Лакан и без да се впускам в повече подробности, ще мина към предложения от него „стадий на огледалото” – онзи момент от изграждането на човешката личност, в която тя се научава да различава (да алиенира) „представящото се за” (отражението) от „представляваното” (субекта). Когато отразената в съзнанието представа за теб самия се разминава с очакванията ти се намесва въображението, което запълва несъответствието структурирайки го в езикови форми (изложението е много схематично).
  Та да се върна към медиите – те ще бъдат фрустрирани от вътрешната си реакция на държавната намеса само ако обекта на фрустрация – свободата на словото, би съществувал реално като неудовлетворена представа. Те обаче, ако продължа с обясненията тип психоанализа, никога не са стъпвали на пътя на изграждане чрез преодоляване на комплекси, защото са заченати еднополово (тоталитарно). Защитният механизъм, който притежават, им позволява да приемат желаното за действително и да се изживяват онирично като свободни и независими – т.е. те са структурирали (декретирали) въображаемата си представа за свобода в езиковата си комуникация.
  Хората, които дават живот на сборното понятие медии, когато произлизат от същата среда, от която и управляващите елити, (и тук вече намесвам и Ноам Чомски) фабрикуват представи изпълняващи функцията на пропаганда, затова не може да се очаква от тях разрив или разминаване с наложения моментен модел на социума.
  Огледалото (общественото мнение), в което те търсят да се оглеждат е като онова от приказката на Братя Грим, необходимо им е единствено да си отговорят на екзистенциалния за тях въпрос: „Spiegel, spiegel an die wand, wer ist die schoenste in die land ?” – или, какви сме за себе си а не кои сме за другите. Стигмати по медиите от съзнанието им за разминаване с действителността, скоро няма да се появят, защото вярата им не е мисията им а в социалната скала на заеманото от тях положение.

 35. Е,Смехурко,говедо комунистическо твоите болшевики навремето така нарекоха поета Йосиф Бродски,не бил поет,защото не бил член на Съюза на съветските писатели. Как не ви наказа Господ,този мръсник,та още тровите природата,впрочем,тя,природата си е избърсала задника с вас,комуноидиотите,но явно това не е достатъчно, вие все пробивате през всякаква мърсотия. Непробиваеми сте,прав е поета- терорист.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.