Немски урок за немите български избиратели

Президентът на една страна от ЕС подаде днес оставка, която влиза в сила незабавно. “Съжалявам, че моите коментари мога да доведат до неправилно тълкуване на един важен и труден въпрос за нашата страна”, каза той.

На президента му се наложи да подаде оставка заради изказване, което поражда аналогии с тоталитарното минало на страната.

Спокойно, братя и сестри! Това не е “Президента на РъБъ” Георги Първанов, който заяви, че се гордее с принадлежността си към тоталитарната ДС и който редовно подклажда носталгията към тоталитарна България. Най – пресният пример беше на празника на авиацията този месец, когато Първанов направи реверанс към военните от времето на НРБ, поставяйки знак на равенство между армията от царско, тоталитарно и днешно време. Все едно германският президент да сложи нацистката и днешната германска армия в един кюп, защото защитавали родината ( тъкмо така се изрази Първанов).

Оставка подаде германският президент Хорст Кьолер.

Той обоснова решението си с острите критики срещу неговите изказвания за Афганистан. Неотдавна той заяви, че страна като Германия, която силно разчита на външната търговия, трябва да знае, че военните интервенции са необходими, за да се отстояват германските икономически интереси.

Думите му бяха изтълкувани като подкрепа на противоконституционно използване на германски военни в чужбина, защото защитата на германските икономически интереси не се нуждаят от никакво обяснение и настояването за такова е проява на липса на респект към най-високопоставените органи на управление.

Спорното изявление на Кьолер бе направено при връщането му от посещение в Афганистан.

В интервю за радио Kultur, цитирано от “Ройтерс”, президентът заяви, че страна като Германия, която силно разчита на външната търговия, трябва са знае, че “в извънредни ситуации военната интервенция е необходима, за да подкрепи нашите интереси, като например маршрутите за свободна търговия и да предотврати нестабилност в региони, която може да има негативно влияние върху нашите възможности за търговия, работа и доходи”.

От президентската служба заявиха, че думите на Кьолер са се отнасяли за участието на германската войска в настоящата европейска антипиратска мисия за гарантиране на морските пътища в Аденския залив, но интервюиращият твърди, че е останал с впечатлението, че коментарите се отнасят за участието на Бундесвера в операцията в Афганистан.

Изказването на Кьолер породи многобройни критики, включително и от представителите на управляващата коалиция на Ангела Меркел. Според тях Кьолер е избрал неподходящи думи, които напомнят за нацисткото минало на Германия.

“Икономическите интереси не са причина за участието ни в Афганистан”, заяви министърът на отбраната пред телевизия ARD и допълни, че защитата на морските маршрути е обоснована от гледна точка на германските търговски интереси.(Дневник)

36 мнения за “Немски урок за немите български избиратели”

 1. Преводът мой:

  Die Unterstellung, er habe einen grundgesetzwidrigen Einsatz der Bundeswehr zur Sicherung von Wirtschaftsinteressen befürwortet, entbehre jeder Rechtfertigung, sagte Köhler am Montag in Berlin. Das lasse den notwendigen Respekt vor dem höchsten Staatsamt vermissen.

  Упрекът / като инсинуация /, че е бил за участието на Германия в името на икономически интереси, не би могло да бъде извинено по никакъв начин. Това означава, че липсва необходимия респект по отношение на най-високия държавен пост.

 2. Все пак проф. Кьолер не е родом от Сирищник, пернишко.

 3. Постъпката на Хорст Кьолер е жест на почтен човек, което ме убеждава, че той действително не е имал предвид някаква германска хегемония а единствено защитата на морските пътища от пиратски набези. Но както и в случая с Филип Димитров, чието име също забъркаха с оръжие и друга държава, от благородството на тези хора печелят политическите им противници, които безскруполно ги подтикват да си подадат оставките.
  Жалко наистина, вместо достойните постъпки да натрупват някакъв положителен потенциал в обществото, от тях се възползват опортюнистите за увеличаване на собствените си шансове.

 4. Случаят с оставката на германския президент (и съпоставката поведението на Кьолер с нескончаемите гафове на гоцэ пэрванавый) показват според моята “моралистична позиция” следното: немският президент има съвест и морал, следователно е личност; пэрванавый с поведението си показа и доказа, че чисто и просто е комунист и е неспособен на промяна и очовечаване. Между комуниста и комуноида, от една страна, и личността и човека, от друга, разликата е колосала и се измерва със светлинни години. Ако една сутрен гоцэ се събуди, преживял нощен нравствен катарзис и поврат, и в резултат, изпитвайки угризения на съвестта, си подаде оставката, подобно на германския президент, Вселената няма на понесе тази аномалия, и ще се разцепи в страшен рев. Което показва, че няма опасност да ни сполети такъв природен катаклизъм: комунист да започне да има съвест, морал, да почне да изпитва отвращение към лъжата и пр.

 5. dosega pyrvanov triabvashe 100 pyti da podade ostavka, no kyde se e chulo i vidialo komunist ostavka da podava

 6. Закъснялото любопитство въобще е плевел на любознателността,но забитото като пирон,ни в клин,ни в ръкав,в т.ч.и поради недостатък
  на дребнав ум,е беда за държавници,които като няма с какво,да се занимават, издирват за развлечение с какво се занимават другите…чиято неотелепатия е предаване на безмислици от разстояние…..

 7. Ако за близки и далечни съседи,наред с “немия пример на немеца”,се прибави
  и гъстия пушек,който се стели след събитията в Близкия Изток,до решението на Нетаняху,да отложи де факто среща в Белия дом,не подсказва ли това най-малко,как ще изглеждаме-скоро- на фона на турските,гръцки и др. реакции? /София, 18.40 ч./

 8. оня ден гоце казал някъде в пернишко че не сме правова държава и си мисля то санким ако бяхме нали и той щеше да е в затвора за козлето само и кат не му харесва да подава оставка да земе пример как постъпват хора достойни имат позиция казват я не се нрави на хората не се вързва за стола ами казва така мисля щом не ви харесва чао а гоце е историк на бкп не е кой да е

 9. Едва ли може да се намери по-драстична илюстрация за космическите години разлика между нашенските и цивилизованите политически стандарти.Какво толкова е казал Х.Кьолер-достоен и сериозен политик с безупречен авторитет, че левичарите вият така? Я си представете, че беше извършил 0,00000000000000000000001% от мръсотиите на гоцэ сырыщныка?!
  (Демонстрирай презрение към този мерзавец, пиши името му с малки букви и руски добавки!)

 10. Г-н Инджев,малка,формална корекция,все пак,генерал съм. Това,че Царство България е монархическа форма на Държавно устройство,съвсем не прави времето “царско”,нито представителите на властта-министри,генерали,офицери,войници,учители,горски,инженери и др. за “царски”. Болшевишката сган измисли тези тъпотии “царски генерал,царски офицер…” но съвсем не “царски фелдфебел,царски войник”. А и фелдфебела,и войника и каруцара в Българската войска са полагали една и съща клетва ,като генералите и офицерите.За вярност към Царя и Отечеството. Ако допуснем,че е правилно това прозвище “царски генерал”,защо не използваме фразата “републикански генерал”,ами защото не върви,не е адекватно,но всичкоите глупости и омерзения към България,преди Девети са валидни,така ли.

 11. И друго допълнение,свързано с моя генералски чин и войните,въобще. Германия напада Съветския Съюз не затова,че е била тоталитарна,нацистка диктатура,а защото Съюза се е готвил да я нападне. Това е превантивна война. Който не вярва,нека прочете “Меморандум на Германското правителство за обявяване на война срещу Съветска Русия”,предаден на Съветския посланик в Германия, Владимир Деканозов(разстрелян през декември 1953г.)от германския министър на Външните работи Йоаким фон Рибентроп(обесен през 1946г.) и на Председателя на НКИД-народен комиссариат инностр. дел,Вячеслав Михайлович Молотов ,от Германския посланик в Москва фон Шуленбург(разстрелян през 1944г.). Досеха,няма историк,който да е оборил мотивите на германското правителство в този меморадум. Да,нацизма е нещо много лошо,а болшевизма какво е,детска приказака,така ли. Докога ли,съвременните германци ще навеждат глави във връзка с нацизма,да не би целия Германски народ да е бил нацистки както и Съветския народ,болшевишки.

 12. Ако има нещо по-миризливо от гадния скункс то това е сирищенския цървул Гоце.

 13. Наистина, диаметрално противоположни личности. Единият стъпил на демократичните ценности на нашата Европейска цивилизация, а другия патологично обременен с анти – Бългаската матрица на Пан – Славянската машина. Повдига ми се от демагогията и лицемерието на този човек. Трябваше да си отиде още след случката с архара.

 14. Да г-н Инджев, за съжаление България не е Германия и морала на Гоце е диаметрално противоположната страна от този на Кьолер. Единствената ни утеха е, че малко му остана да президенства, а Господ вижда и ще съди право.

 15. Сега разбрахте ли най-после защо България никога няма да стане като Германия?

 16. Генерал Власов,със сина на посланик Вл.Деканозов разговаряхме в Москва предви да замина за Делхи “момчето” разказа пред мен и покойния ми колега,че баща му уредил влак през София до Истанбул за целия персонал на руското посолство и на българска територия само българските царски офицери,не са позволили излищно перчене на охраната от нацистите до Ниш!
  По ирония на съдбата другите смелчаги,но идеалисти,са били комсомолските другари на този бивш колега покойник….
  Когато употребявам думата легендарни,
  не е защото някои-вероятно!- някои не са се подвизавали и като убийци…..а тъкмо защото с поведението си по много тънки въпроси на държавноста,за Борис III,Гьоринг е бил само един “Пендарлия”,а самият Цар и близките му са изповядвали това,което е заложено в постулатите на днешния ГЕРБ за европейско развитие на България!
  Но то си е вечното пречистване на България,назависимо с какъв цвят е утопията!
  В този смисъл и от такива съображения заслугите за някои прозвища като комуноидно идиотски,са тъкмо за озверелите в сляпата си омраза левичари,която се измерва в същата степен на тази отсреща….
  Точно този момент пропуснаха от БСП,а им беше казано и отстоявано в личен план,когато имах възможността,да бъда чуван!!!
  Какво сега!
  И ние ли да “запушим” като в Газа или не след дълго като в Сееврна Корея,която с Иран пили нервите на един народ и неговит могъщ лидер!
  Прочети още веднъж Весо Дюлгеров!

 17. Ако малко от малко се вслушваше в по- опитните (справка гоце), сега германският президент нямаше да подава оставка, а щеше да се кандидатира за следващ мандат…

  Ей така се прави по тия географски ширини – http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/05/31/909627_redakcionen_nov_sezon_na_seriala/?ref=email_mynews

 18. Според мен, ключовото определение е “ОТГОВОРНОСТ”.

  Германският президент носи отговорност върху думите си и политическата реалност изисква той да реши да си подаде оставката.
  Българският президент не носи отговорност за думите си и политическата илюзия не изисква той да си помисля дори да си подаде оставката.

  Същото важи и за армията – отговорността й е да защитава народа и държавата от външна агресия. Дори и в случаите, когато армията се използва за агресивни геополитечски имперски цели. Затова и военното миннистерство се е казвало или Министерство на войната, или Министерство на отбраната. Войникът сам по себе си не тръгва на война. Решава го политикът, който е “избран” от народа. И отговорността за това решение е на политика. Така както отговорността за победа в битката е на армията и генералите й.

  Г-н Инджев, паралелът, който правите за армията ни от съвременна, социалистическа и царска България, може да го направите с пълна сила и за журналистиката. Без да намеквам нищо към Вас персонално.
  За разлика от немската армия на Третия райх БЪЛГАРСКАТА никога не е правила такива зверства. Може би избиването на болярите по нареждане на Цар Борис I да е направено от български войници в името на новата вяра, но това ще е единственото зверство, което може да й се припише. Заради калпави политици сме изгубили земи през XX век, въпреки че заради армията ни сме печелили битките. Участието на наши войски в Чехия е аналогично на това в Афганистан и Ирак – оправяме ситуацията там според ценностната ни система за момента. Като се разпадне Европейския съюз и пак станем част от модерния Съветски съюз ще си променим отново ценностната система. Кой знае къде ще ни забият армията тогава…

  Ние като народ трябва да имаме уважение към армията си.
  Нищо, че политиците ни и журналистите ни са същите като от НРБ.

 19. до кога ще търпим гоцко миризливеца да ни излага пред света с неговите безсрамни лъжи и лицемерие?

 20. “На президента му се наложи да подаде оставка заради изказване, което поражда аналогии с тоталитарното минало на страната.”

  Г-н Инджов, чета ви често с интерес, но тази ви статия е манипулирано популистка. Просто не отговаря на истината, че видите ли Кьолер се е разкаял заради някакви (дори не толкова скандални) изказвания. По собствените му думи той по-скоро е обиден от атаките по всички политически фронтове и, както по-горе се превежда “Това показва липсата на необходимото уважение по отношение на най-високия държавен пост.”
  Той даже казва, че “всяко извинение би било излишно, при такива обвинения в неконституционалност”.

  Темата за морала и честта на българските политици изобщо не я засягам, защото на всички ни е ясно какво е положението (не розово), но нека не си измисляме теми, за да можем да развиваме нашите си тези.

 21. Забравих – а истинските причини за оставката му и какво е ставало “зад завесите” никога няма да разберем. Немски президент не подава ей така оставка. В интерес на истината това се случва за пръв път в историята на федералната република!

 22. Ако разгледаме биографиите на бундеспрезидент Хорст Кьолер и пРезидент Георги Първанов ще разберем и причините за разликата в тяхното поведение. Родения през 1943 год. Кьолер, има богата професионална история на финансов експерт и се включва в политическия живот едва през 1981 год. Неговата работа в Христиан-демократическата партия е свързана също с неговите изкючителни качества в областа на икономиката, финансиите и банковото дело на Германия. Професионалист от класа, избран за президент с гласовете на почти всички демократични партии на страната. Биографията на пРезидент Първанов е кратка, от активен комсомолец през БКП до БСП, политически кариерист, избран за пРезидент с гласовете на БСП и ДПС. Морални ценности – няма!
  Интересен коментар по темата е направил и Борис Танушев, за разлика от “коректора” на всички статии и коментари “Старшина Vlasov”.

 23. Благодаря Ви господин Инджев за яркото присъствие и възможността да се разисква върху темите, за които пишете. Благодаря много и за участието на г-н Будимир Генов. Желая здраве и успех!

 24. Винаги ми е било чудно защо на нашите държавници им е трудно да признават вина и грешки. Какво страшно има в една оставка?

 25. Разбира се от само себе си, всякаква аналогия между личностите и постъпките на немския и българския президент е неуместна. Има разлика и в начина на вземане и изпълнение на решения при немския и българския народ. Немците много мислят и спорят преди да вземат решение. Има една поговорка: Не е ум това, което идва после. Спомням си, че в предизборната кампания срещу Първанов беше издигната кандидатурата на един достоен българин, председател на Конституционния съд в РБългария – Неделчо Беронов. Не зная доколко е уместно да го сравнявам с немския президент, но съм сигурен, че той не би извършил простотиите, с които се прослави Първанов. Само че, тогава вместо спорове и размисли за това, кой е достойният кандидат, ние отидохме на риба. А сега ни боли, че Първанов няма качества.

 26. С интерес очаквам днес,деня на детето,този мазен и некачествен президент гоце,най после да вземе отношение за цигарите,които нанасят наи голяма вреда на децата.

 27. Към Мedius:

  Извинявайте, но вие не можете да ми запомните фамилията, а имате претенции да ме коригирате за нещо друго…

 28. Да, това е силен контрааргумент с грешното име, г-н Инджев 😉
  Моите уважения и извинения за грешката, неволна е.

  Ако сте бил подведен от превода в българските репортажи е друг въпрос, но може да го упоменете.

  Мнението ми е може би по-рязко, защото, както писах, принципно Ви харесвам.

 29. Киров,комунистическа смрад,не ме разжалвай,че ще ти се види нагорно, обори ме,посочи кой факт е неверен и кои мои милси. Комунистически мерзвецо,навремето комуноидната банда не ни пускаше да пътуваме на Запад,защото било много лошо и да не изживеем психологически шок ,като видим как са експлоатирани работниците. Лошо,ама не ни разрешават сами да се убедим,така и ти,косвено казваш,че не пиша верно, а не казваш кое точно. Да,горния коментар на Танушев е правилен,но това не значи,че всичко написано от всеки е последна инстанция истина,греша и аз,грешат всички,затова се четем взаимно,за да се коригираме и допълваме. Затова и Г-н Инджев има такъв блог,за общуване. Ти да не би да си мислиш,че само в теб е истината? Смешко . Ле3кувай се от комунистическите стереотипи,дори да си мислиш,че не си комунист. Обидните думи към теб бяха продиктувани от обидата към генералския чин на истинския генерал Власов,за да избегнеш подобни,никога не унижавай достойнството на тази светла личност,мен можеш,но него не.Понял?

 30. Драги Кардинале,благодаря,че обърна внимание на нещо много важно в историята,САМО ТИ,другите са разсеяни с физическите и моралните недостатъци и проблеми на един деградирал комуноид. Но се налага малка корекция. Не би трябвало да се подвеждаш по думите на сина на Деканозов. Не баща му,а Българските власти,заедно с Германските ,са подготвили завръщането на многобройнта съветска легация от Берлин и многото съветски представители всичко,около 1200човека. Дипломатите са пътували в спални вагони,по двама ,с обслужване от немски стюарди.Главен инициатор е не Деканозов,а Сталин,извиква Молотов,той Берия,последния Иван Стаменов.Посланика ни посещава Кремъл,лично Сталин го приема,в началото на юли. Молбата им е била,той,чрез Цар Борис и Първан Драганов да говорят с немците. така и става. Деканозов,Тупиков Бережков и вс. останали изпълняват договорката между Съюза и Германия с посредничеството на България. Деканозов е бил под домашен арест,посолството затворено,всички съветски представители арестувани,телефонна и радиовръзка прекъсната. И ти вярваш на комунистически глупости. Я си представи,Деканозов “лети” съвсем свободно из Берлин,при Рибентроп,Гьоринг,Хитлер,или при министъра на транспорта,ей,другари,дайте ни една композиция до София,та после да отидем до Турция. Такъв филм няма и не може да бъде заснет. А кой е уредил влака на Германските представители от Москва,Граф фон Шуленбург ли ,не,недей,че става много смешно и тъжно. За тази акция на Царя и Българските власти,Сталин изразява благодарност към пълномощния посланик Стаменов с молба,тя да се пренесе лично на Цар Борис и Мин.пр-ля Филов. Е,точно затова болшевиките не ни връщат архивите,защото там,черно на бело пише,че Съюза изобщо не е бил недоволен от политъиката на Царя и България въобще. И е крайно време да разбереш,че България никога не е имала “Царски офицери”,те са били просто,БЪЛГАРСКИ.

 31. Медиус,това,че даден коментатор може да сбърка в анализите си,или да не е запознат с цялата информация,съсвем не означва,че е манипулатор и популист. Ти не грешиш ли бе комунчо,само вие,комунистите на грешите,при тях грешка няма,или ако има,тя се поправя с куршум в тила. Ти от кои си,от безгрешните комунисти,или от тези,дето коригират грешните,я ни кажи.

 32. Ама разбира се. че трябва да си подаде оставката като си “позволява” да говори “истини”. Всички “армии” в Афганистан са изпратени “само” да се преборят с тероризма и да демократизират живота на хората там. Абсолютно никакви икономически интереси те не изпълняват. Нито нефта, нито “газта”, нито “пътищата на тръби” ги интерисува. Президента на РьБь, понеже никога не казва истината, затова и не си подава оставката.

 33. До “блог-коректор” Старшина Vlasov.
  С тон на старшина, с поведение на стар комунист(председател на ТКЗС), свикнал да ругае, накичил се със звание генерал и …давАй!!
  Някой беше му казал – пиши, чети, но не се оливай… и… много думи, но малко мисли. Та това е положението старшинка. Да не си тук по разпределение? Беше казал сам за себе си, че не ставаш за нищо, само езика и мозъка ти работели. За езика съм съгласен.
  А сега каквото и да напишеш, и да се олееш, отговор няма да получиш. Както знаеш – със старшина не се спори! Понял?

 34. Кировец,ругая само мръсниците и техния елит -комунистите,никой нормален човей не съм обидил,ще продължа да ги псувам тези идиоти,защото почерниха целия народ,цялата държава омърсиха и всичко постигнато от предишните поколения. Ще ги ругая,докато съм жив,да ,не ставам за нищо,но поне мога да ругая,за тях това обаче е безболезнено,като гледам и за теб,техен човек си ,техен си….. Само кумунист може да се подиграе със старшина и селскостопански работник,какъвто съм и аз,хем страшина,хем селянин,в това си прав, твоята революционно-комунистическа бдителност ме разкри,признавам си,свалям ти шапка. Е,кои думи не са верни ,които ги казвам.Само ти си вярваш,защо не опровергаеш поне едно мнение. Нямам мисли и точка. Прост,комунистически агитатор,идеологическа диверсия на империализма и точка,а който не е съгласен, значи е ревизионост и противник на партийната линия. Е,аз съм противник на вашата,комунистическа линия.Независимо дали строите комунизъм ,или капитализъмвие сте в строеж,но нищо не построявате,само крадете народеца.И тий ,горкия,търпи ли,търпи….Ботев го казва,не аз ,или и той нищо не казва.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.