Президентът на РъБъ ще направи решителна крачка напред

Президентската администрация и депутати от БСП поискаха паралелно от премиера отговор на въпроса дали по време на разговорите му с шефа на ЦРУ Леон Панета миналата седмица в София е била обсъждана темата за евентуален политически проект на президента Георги Първанов, информира Дневник.

Повод за питанията е информация на вестник “Труд” за визитата на Панета, в която се казва, че “по време на срещата е станало дума и за политическия проект на президента Георги Първанов”.

В същата статия се посочва още: “Директорът на службата по събиране на тайна информация в ЦРУ – Майкъл Сълик, директно заявил на Борисов: “Ти си бъдещето, кажи как да ти помагаме.”

В тази информация за внезапната президентска загриженост липсва обаче основният въпрос. А той е: срещал ли се е изобщо шефът на американското разузнаване Панета със самия Първанов по време на визитата му в София? В сайта на президентската администрация няма информация за това, а и в медиите нямаше подобно съобщение.

Не е чудно президентът Първанов да не знае какво точно си е говорил премиерът Борисов с началника на ЦРУ – особено в контекста на обтегнатите отношения между двамата държавни ръководители. Но си е направо оперативно интересно обстоятелството, че българският президент е бил подминат от Леон Панета. Защото не друг, а тъкмо държавният глава отговаря по конституция за еквивалента на американската служба, която в България се нарича НРС. Ако това е така, както излиза, значи САЩ дават недвусмислен сигнал за отношението си към българския президент, от който става ясно, че (най-малкото) му нямат доверие.

Дори и да е имало среща Първанов- Панета, защо ни спестяват информацията за нея, докато от страна на правителството направиха от посещението на важния представител на Белия дом голямо медийно събитие? И още нещо: ако Панета действително се е интересувал от партийния проект на Първанов, значи го смята за тревожно явление, достойно да бъде обсъждано на междудържавно ниво.

Но и тази хипотеза да отпадне, в крайна сметка е достатъчно скандално президентът да обвинява в лъжа министър – председателя, вменявайки му разпространяване на невярна информация за събитие от такъв ранг. Тъкмо такова е внушението на питането, дали наистина оповестеното в пресата дискутиране на политическите амбиции на Първанов са били тема за разговор с шефа на ЦРУ.

Изобщо, колкото повече наближава краят на Първанов като необезпокояван от критики политик, толкова повече започва да се оплита в ходове, които издават несъответствието между мераците и възможностите му. Ако перифразирам Радой Ралин ( както ми припомни в блога Севделин Панев), президентът на РъБъ май предстои да направи решителна крачка напред.

39 мнения за “Президентът на РъБъ ще направи решителна крачка напред”

 1. Естествено е, че американците не могат да имат доверие на Първанов, явяващ се доверено лице на началника му по линия на КГБ Путин. Знае се, че Първанов завежда тайните руски дела в Задунайская (която се прочу като “троянска кобила” на Русия в Европейския съюз и НАТО), затуй някои го определят като руски (п)Резидент на България. Защо му нямат доверие американците ли? Ако просто е: американците споделят някаква важна тайна пред Първанов (агент Гоце от ДС, филиал на КГБ), то Първанов ще си счупи краката от бързане за да я предаде ведната на началството си в Кремъл; да не им е изпила чавка ума на американците да разговарят с Първанов или да му кажат нещо по-така, нещо конфиденциално или секретно. А доколко доверието им пък в Борисов е оправдано, ще се разбере съвсем скоро…

 2. Малеей, тоя е толкова бита карта, че даже вече не е и оперативно интересно лице за ЦРУ!

 3. Г-н Грънчаров, преди 2-3 години предупредихте да се няма доверие на Борисов. Тогава също предричахте, че скоро ще се разбере, че не може да му се има доверие…Та…Колко скоро ще разберат американците могат ли да му имат доверие…Все пак искам да знам от кой момент нататък аз да му вярвам.

  Иначе, американците не вярвам само поради подозрения относно Първанов да го избягват.

 4. НЕКА ПЪРВАНОВ ДА СИ ПИТА “ТРУД”.НАЛИ ТЕ СА СЪОБЩИЛИ ЗА ТЕМИТЕ НА РАЗГОВОРИТЕ.ОТ КЪДЕ ИМАТ ИНФОРМАЦИЯТА ,СЛЕД КАТО РАЗГОВОРИТЕ СА БИЛИ СЕКРЕТНИ?ОТ КЪДЕ ЗНАЯТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА ТЕЗИ РАЗГОВОРИ? ВЪОБЩЕ ДА СИ ПИТАТ ВЕСТНИКА. ТА НАЛИ ТОЗИ ВЕСТНИК Е ФЛАГМАН В РАЗРАБОТКИТЕ И МЕРОПРИЯТИЯТА НА БКП/ДС.

 5. Естествено е един началник на ЦРУ да игнорира руска подлога. В случая, за мен по-странно е това, че в-к “Труд” разполага с информация за личния разговор на Премиера с високопоставено лице на ЦРУ.
  Дано да не съм прав, но работата изглежда почти толкова нагласена, колкото при “изявленията” на Юрген Рот от Софийското летище за посещението му при кмета Борисов, които на практика се оказаха изявления само на кметството. Е, едва ли Майкъл Сълик ще си губи времето за упровержения, както направи Юрген Рот.

 6. PS: Ето и маникулацията на пресслужбата на кметството
  от 14.11.2008. На Юрген Рот са приписани следните думи:

  “Разговорът беше открит и сърдечен и аз съм изключително доволен от него. От кмета на София научих много ценни неща, нова информация, която ще ми е полезна в моята работа.”
  и още:
  “Ролята на Бойко Борисов в борбата с организираната престъпност по времето, когато беше главен секретар на МВР, е много по-голяма, отколкото аз предполагах, свършил е много повече неща, отколкото си мислех”, продължава “цитатът”.
  ————–
  Потърсен от сътрудника на Mediapool в Берлин Милен Радев, Юрген Рот, който бе на път за софийското летище, изрази изумлението си от съобщението на общината, като каза, че то не отговаря нито на съдържанието на проведения разговор, нито на неговите думи след края на срещата.

  “По време на тридневното си посещение в България се сблъсках с похвати, каквито едва ли има в друга европейска държава, но последното засенчва всичко”, каза той.

  “В тази си форма съобщението е абсурдно и предава недопустимо произволно оценката ми за проведената среща”, заяви Рот.

  “Приписаните ми думи не отговарят на стила ми, с който характеризирам партии и личности в други страни”, продължи той и допълни, че не е негова работа да призовава да се гласува за една или друга партия.

  “Истина е, че когато Борисов ми разказа за трагичната история на своите баба и дядо, които са били репресирани, по човешки разбрах неговата позиция към БСП. Действително Борисов ми даде информация за борбата с организираната престъпност, която аз ще имам предвид, когато пиша следващите си книги”, добави той.

 7. тези са луди гоцето да се обади на обама и да го пита що си говорят без него в софия ако му стиска де ама кат знае колко е оцапан смелия авджия пита слугинчето щото знае че горкото още пие водата от вмирисаните им чорапи дет ги пере и я мисли за минерална хитряга истински историк на бкп а промяната е толков лесна едно законче да се пипне и да се добави принадлежалите към стуктурите на бкп и на най ниски нива и в бившата дс/дали/ нямат пожизнено право да заемат каквито и да е постове в държавата дори и избираеми недемократично но етично и чесно към бъдещите поколения и гочето от утре историк на бкп много се търсят по селата седат вперили поглед в нивята и викат сега кой ще я оре

 8. тези са луди гоцето да се обади на обама и да го пита що си говорят без него в софия ако му стиска де ама кат знае колко е оцапан смелия авджия пита слугинчето щото знае че горкото още пие водата от вмирисаните им чорапи дет ги пере и я мисли за минерална хитряга истински историк на бкп а промяната е толков лесна едно законче да се пипне и да се добави принадлежалите към стуктурите на бкп и на най ниски нива и в бившата дс/дали/ нямат пожизнено право да заемат каквито и да е постове в държавата дори и избираеми недемократично но етично и чесно към бъдещите поколения и гочето от утре историк на бкп много се търсят по селата седат вперили поглед в нивята и викат сега кой ще я оре само бкп

 9. Че Първанов е “пътник”, ясно е на всички. Порблема е, кой ще е, или кои ще са следващите евентуални “кандидати”. Има и друг вариант, да се преминава към монархия. Симеон “каза” преди две-три седмици, че много добре се чувства в България. Пък и това е най-добрият път за него да си “върне” имотите на 100%.

 10. По повод искането за публичност на една стенограма за близка среща от 4 ти вид с един близкоизточен държавник, администрацията на Първанов заяви,че “има места на паметта в България, места на институционалната памет. Нека всички държавни институции отговорно да трупат тази памет.Утре ще дойде следващия президент, той ще има достъп.“
  Хайде БЪ СЪ ПЪ депутатите са ми ясни,правят се на опозиция ама администраторите президентски къде се натискат и те между шамарите.Когато водачът на тяхната дружинка стане един ден Премиер министър след няколко петилетки ще разберат.А до тогава да четат в.„Труд“,от където ще се информират кой с кого за какво си е говорил.

 11. засега е невъзможно да се отгатне нищо,по-добр е да се изчака,но и американците имат някакъв спциален стил на флиртуване с руските власти,много неща са еднозначни,но някои будят недоумение,подобно като англичаните. на нас,обаче по-прилягащо е ,да сме трайко,малки сме и немощни. И е по-добре да не ставаме нито коне,нито кобили,нито катъри,само “трайко”. Защото,когато атовте се ритат…..,какво беше после,че дъртия ми мозък блокира. Пример за такова поведение е Цар Борис,така ли е Г-н Грънчаров,а?

 12. От тук прочетеното си правя само един извод, ГОЦЕ ЯЖ ЛАЙНА .

 13. Проекта на Гоце ще бъде мъртвороден, никой не вярва на този ДС доносник с фес и приятел и защитник на мафията и олигарсите и не на последно място на руските икономически и имперски интереси в България !

 14. Иво, още един път – Поздравления за книгата! Няма да оставя тук коментар, а въпрос: Кога ще напишеш нещо по актуалната международна тема – още повече че ги разбираш тези работи?

 15. Затъналият в тинята Резидент едва ли може да направи и половин крачка,а камо ли решителна крачка от РъБъ.

 16. Г-н Инджев, чета и се радвам, че най-накрая има структуриран, смислен и подкрепян от факти разказ за приключенията на Първанов. Благодарен съм ви, че сте го съставили. Всичко добро и… пазате се.

 17. Не подценявайте ДС школата. ГеПе-то може да е едно мижаво първанов, ама едно големо ГОЦЕ. Бой докато шава(т)! И накрая и един “контролен”, за всеки случай. 😉

 18. Явно го е заболяло Гоце, как така ще идва шефа на ЦРУ и няма да му се обади… Още повече, че Панета преди това е бил в Русия, какво безобразие една бутилка водка да не донесе поне… Гледам по чуждите информационни агенции, навсякъде пише че посещението е било неочаквано. Но за сметка на това в Румъния Панета се е срещнал с всички, и с президента, и с премиера, и с шефовете на тайните им служби и контраразузнаването 🙂 Нашето момче яката се е изложил на Запад явно, щом толкова демонстративно го подминават. Гоце, Гоце, и твоят ред ще дойде, има няма 2 години останаха…

 19. Новия проект на гоце е про руски-олигарски комунизъм, запада няма никакъв интерес да се връща комунизма, затова и ще му бият шута.

 20. Открийте разликите- ЦВЕТАНОВ ЦИТИРА БОТЕВ ПРЕЗ СЪЛЗИ, А ГОЦЕ УПОТРЕБИ БОТЕВ

  Цветанов цитира Ботев през сълзи
  Със сълзи на очи вицепремиерът Цветан Цветанов изрецитира вчера стиха на Христо Ботев “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”. Вътрешният министър се просълзи в края на словото си по повод 134 години от подвига на революционера и неговата чета на връх Околчица. Без да чете текст, Цветанов подчерта, че трябва да се гордеем с българи като Ботев и Левски, които са ни оставили една чиста и свята република. “Нека България да бъде по-силна, България да бъде тази, която всички ние желаем за бъдещето на нашите деца”, призова Цветанов събралите се на паметния връх.
  След словото му, да поздрави множеството, излезе певецът Веселин Маринов, който изпя “За теб, Българийо”
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-06-03&article=327136

  Първанов употреби Ботев в битката срещу кабинета
  Президентът Георги Първанов употреби честването на 2 юни за разчистване на политически сметки с управляващите. За критиките той си послужи ловко с публицистиката на Ботев по време на зарята във Враца. С прецизно подбрани цитати от творчеството на поета Първанов целенасочено внуши известна аналогия между деспотизма на турския султан и днешната власт в България. И за да не бъде разбран погрешно, направи специални ремарки в словото си.

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5993&sectionid=16&id=0000101

 21. Изчаках до последно в навалицата за втори кратък автограф от автора и на челната корица вече се мъдри:”На кардинал Ришельо от /традиционно и за останалите/ ….безобидния Иво Инджев.
  В дъжда едва се добрах до Веска и Кирил Маричков….последният ми бе на гости заедно с писателя,бай Йордан Вълчев,когато на много “другари и другарки: П.Е.Митев,
  А.Пантев и др.,им предстоеше да изминат пътя на дългото и мъчително завръщане със пресни заявки,като единствените републиканци шарещи из дворци,тъй де!!! историци сме и т.н. ….
  На най-известните като Ламбо,Мамбо
  и т.н.метаморфозите,не са по-разични, от тези на днешни министри под крилото на Първия консул,докато усетят или не усетят
  друго….Но то идва!
  Не,половин,а цяла решителна крачка
  може,да направи Г.Първанов,и има време,но нека първо прочете и болката причинена дълго с години на други и прозре наставленията на Ларошфуко,и примерите на истrнски държавници като кардинал Ришельо,Талейран,Бисмарк,Стамболов
  Фердинанд I,Борис III,Раковски,
  Линкълн,Барак Обама и др.но не на последно място,а заедно и поотделно, Путин и Медведев….
  Междувпрочем,за да ме разбере докрай,ако въобще може,аз също съм продукт на БКП,но не му прави чест,че запали този пожар и разтвори вратите на ада…И като мъж и като българин го съжалявам!

 22. Приятелю Инджев, все повече влизаш в стила на “Уикенд” – жълто, па макар и в политическата зона.

 23. И как ще изглежда сега прословутата ни поливелантна външна политика,когато вътрешен министър цитира през сълзи Ботев,
  а президента Байдън застава зад Израел без да е “ручал жабета и знаел за “случайните” прозрения на лошия РЗС…за които и за кай ли път,бе предупредено още вчера в блога на охуления Иво Инджев!!!
  Къде ти е синхронизациата и усета за Ботев и Раковски,др.кадровик?

 24. Засега,никой няма моралното право да споменава името на Ботев и другите достойни българи,дали живота си за племето. Нито една кауза не се е сбъднала у нас,за която те са се борили,не две,или три,НИТО ЕДНА. Долу ръцете от светите хора. това важи както за хората,така и за комунистите,когато се забележат тенденции на постигане на нещо от техните мечти,тогава се трупайте с венци и зветя,засега само срам.

 25. Кардинале,какво е това кратък автограф. Абе човек не се разбира почти нищо от твоето писане,кажеш нещо разумно и после ни зашлевиш с отнесени работи,та се налага да те чета по няколко пъти. Да,и аз получих автограф на книгата,но не се представих. Много увлекателна е,спор няма.

 26. Г-н Инджев,Вие наистина ме убеждавате с доводите си,защото те имат много общо с моето чуство за справедливост.
  Играта на думи ,която Вие владеете до виртуозност е гимнастика за закърняващите ни мозъци,подложени на затъпяване от българските медии.
  В 5 часа сутрита насила се откъснах от книгата Ви.Бъдете здрав и много успехи на трудното поприще!

 27. А чухте ли,колеги, гоцэ сырыщныка ще прави прием за дипломатическия корпус в Правец! граовският цървул иска, копнее, неустоимо въжделее да се появи, демек, като реинкарнация на правешкия си идол- Тодър с каскета. Жалки усилия- Тодър Правешкия е с класи над него. Защо ли? Ами защото Тодър с каскета нямаше абсолютно никакъв друг геополитически избор, освен да бъде СССРейски лакей. А гоцэ сырыщныка не само иска, жадува, копнее, неустоимо въжделее да бъде СССРейски слуга и кремълски клозетолизец като президент на държава от НАТО и ЕС.Ето защо Тошо е нива над гоцэ.
  (Демонстрирай презрение към този мерзавец, пиши името му с малки букви и с руски добавки!)

 28. Drugarju Kalekov,

  Vasheto mnenie ne me interesuva.

  Zapazete si go.

  Interesuva me mnenieto na Ivo Indjev.

 29. PS

  Kakav proekt be Gotzeee.

  Nie ne te iskame…

  Marsh v Sirishtnik.

  Horata ne go iskat to pak proekti pravi.

  Egati i naglite komuniagi…

 30. това важи както за хората,така и за комуниститe…
  Ген. Власов

  Генерале, ти го каза!

 31. Има пътища,които не водят на никъде, било – по тясна козя узбекистанска пътека,било – по друга със замъглена видимост…
  По лошото е,че в такова приключение държавата-за жалост- наподобява куче,което гони опашката си,но нито може да я хване,нито да се отърве от нея под небосвода на “Млечния път”,което си е и звездна липса на лична отговорнст!
  Казано е с носталгия и кратко,за да не се налага препрочитане по няколко пъти!

 32. Да, Самотник, казвам го и за двете категории ,населяващи България,а те са основно,само ДВЕ-хора(човеци) и комунисти(човекоподобия). Нещо неясно ли има,ако трябва ще се домотивирам. На презентацията не разбрах да са участвали комунисти,ако не съм забелязал,поправете ме. Докато за тържествата в памет на Ботев ,имаше и нормални хора. Ако българските комунисти започнат да се кланят и на националсоциалистите,ще има много желаещи,както това го правят по отношение на болшевиките.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.