Отзвук от появата на “Президент на РъБъ”

От блога на Галина Вълчева:

Връщам се от едно много приятно второюнско парти, на което ни събра журналистът Иво Инджев.
В емблематичния клуб “Синия лъв” в София Иво представи новата си книга със “самоговорещото” заглавие:
“ПРЕЗИДЕНТ НА РъБъ.”

Ако очаквате да седна да ви я преразказвам, ще да ви кажа направо, че това ми е невъзможно.

Набързо, защото и аз самата тепърва ще чета и препрочитам, ще ви направя моята класация “В ДЕСЕТКАТА” на заглавия от книгата, които си харесах прелиствайки я и прочитайки в движение:

“Когато фурнаджийските лопати се мислят за прави”
“Първановосигнална реакция”
“Организаторите на сафаритата и софрите”
“Щуробаджанащината на Първанов управлява РБългария (Резерват България)”
“Въпросът за липсата на въпроси е въпросът на въпросите”
“Когато Батко е самият Татко на нацията”
“Най-добре танкерите да дойдат”
“Здравствуйте ботушки”
“На изтОчения фронт- нещо ново”
“Първанов рекламира “Южен поток “край Охридското езеро”

И освен “В ДЕСЕТКАТА” не е ли и в ДЕСЯТКАТА тази великолепна игра на думи?

А самият Иво, още на втора страница ни “посреща” с ВЪВЕДЕНИЕ В ЕСТЕТИКАТА НА ФОНЕТИКАТА, уточнявайки:
“Всеки българин би произнесъл съкращението РБ (Република България) като РъБъ. В стремежа си да наричам нещата с истинските им имена, реших да запазя естетиката на фонетиката.
„Президент на РъБъ” е опит за запознанство с истината от „най-висша инстанция”. И е монолог за несъстоялия се разговор в българските медии. Инстанцията е толкова висша, че се е превърнала в „свещена крава” начело на стадото. Имаш крава, пиеш мляко. Ако нямаш, пиеш една студена вода.
Пих една и ми подейства лековито. Препоръчвам я. Избистря паметта. Камък може да ви падне от сърцето. Разширява зениците, кръгозора и свития от страх стомах. Лекува болки от чупки в кръста и артрит от коленичене. Вода от извора ви предлагам и на вас. Запознайте се с непознатия ви президент на РъБъ.”

Стига толкова!
Дано успеете да си купите книгата и да й се насладите лично.
От мен приятно четене.

Въпреки плисналия дъжд, който започна в началния час на събитието и спря почти, да не кажа – съвсем, в самия край след върволицата от хора, изредили се през тези близо два часа и половина, за да получат автограф.

Нещо като “в кавички”.
Дъждовни. Символично пречистващи.
Може би най-вече автора.
Не го жаля, ама си представям нишката на “лошата енергия”, която – няма как- го е омотавала докато пише.
“На добро е, Иво, този дъжд” – му казах малко преди да ми напише лично:

“НА ГАЛЯ”

И още…

Иво Инджев представи новата си книга „Президент на РъБъ“
03 Юни 2010, 16:05
Източник: News.dir.bg
Иво Инджев
Сн.: Булфото

Книгата разследване за злоупотребата с властта „Президент на РъБъ“ представха вчера журналистът Иво Инджев и издателство „Ентусиаст“ в градината на ресторант „Синият лъв”, предаде Булфото.

Въпреки излелият се проливен дъжд много ентусиасти дойдоха да поздравят автора и да си закупят книгата заедно с автограф. Сред гостите се забелязваха бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов, екс председателят на ВКС Иван Григоров, атлантикът Соломон Паси, синият шаман Евгений Дайнов, журналистите Огнян Стефанов, Тодор Токин и Люба Кулезич, кинаджията Евгени Михайлов, актьорът Анани Явашев, музикантът Кирил Маричков, художниците Георги Липовански и Божидар Икономов, много приятели и съмишленици. Специално за представянето в България пристигнаха и двете големи дъщери на Инджев Ива и Ани, а той доведе и двете си по-малки дъщери Елена и Нина заедно със съпругата си оперната певица Росица Павлова-Инджева.

И още…

Президент на РъБъ

By Ivan Bedrov 03.06.2010
6_finНе ме изненадаха лицата, изненада ме броят. Половината хора наблюдаваха представянето на новата книга на Иво Инджев от улицата. Много хора и всички бяха дошли сами.
Без служебна организация, без венци и цветя, купени с държавни пари.
За разлика от някои други премиери. Просто си купете книгата “Президент на РъБъ“, прочетете я и после я дайте на някой познат, за да може и той да я прочете. Интересно е.

снимка: Ладислав Цветков
И още…

Иво Инджев с четирите си дъщери на премиерата на „Президент на РъБъ“

3 юни 2010, 14:41
София, България
Книгата разследване за злоупотребата с властта „Президент на РъБъ“ представха в градината на ресторант „Синият лъв” журналистът Иво Инджев и издателство „Ентусиаст“.

https://i0.wp.com/static.blitz.bg/thumbnails/220/201022/20100603.galrmxngpf.jpg?resize=220%2C151Много ентусиасти дойдоха да поздравят автора и да си закупят книгата заедно с автограф, видяха репортерите на “Булфото”.

Сред гостите се забелязваха бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов, екс председателят на ВКС Иван Григоров, атлантикът Соломон Паси, синият шаман Евгений Дайнов, журналистите Огнян Стефанов, Тодор Токин и Люба Кулезич, кинаджията Евгени Михайлов, актьорът Анани Явашев, музикантът Кирил Маричков, художниците Георги Липовански и Божидар Икономов, много приятели и съмишленици.

Специално за представянето в България пристигнаха и двете големи дъщери на Инджев Ива и Ани, а той доведе и двете си по-малки дъщери Елена и Нина заедно със съпругата си оперната певица Росица Павлова-Инджева.

/БЛИЦ

https://i0.wp.com/static.blitz.bg/thumbnails/220/201022/20100603.byvvkyindk.jpg?resize=220%2C149 https://i0.wp.com/static.blitz.bg/thumbnails/220/201022/20100603.rctirpvmcs.jpg?w=825 https://i0.wp.com/static.blitz.bg/thumbnails/220/201022/20100603.xwrcsvpirm.jpg?resize=198%2C144

42 мнения за “Отзвук от появата на “Президент на РъБъ””

 1. Днес едвам успях да взема последната книга…като топъл хляб вървят!

 2. просто завиждам на уважаемата Галя,че притежава книгата.

 3. Намирам се на 2500 км. от “Синия лъв” и мога само благородно да завиждам на тези, които са присъствали на премиерата!! Но най-късно през август ще имам книгата в ръцете си. Вече е поръчана. Знае ли се, до тогава може Резидента да е направил решителната крачка – напред !!

 4. и аз като Евелина: блазя ти, Галя и всички, които имате възможност да прочетете книгата! Пазете си я, че току-виж, някои сме ви я дръпнали от ръцете. 🙂 Ех, де да можеше… 🙂

  Поздравления, г-н Инджев! И всякога напред и никога назад, само напред!

 5. P.S.

  само напред, защото пред Вас няма пропаст. собствените ни дела павират и пътя ни.

 6. Поздравления за дизайна на корицата – много е оригинален 🙂

 7. За съжаление, вчера не успях да присъствам на представянето на книгата. Моите опити да си купя книгата, засега удрят на камък – навсякъде е изчерпана. Г-н Инджев, поздравявам Ви и Ви моля да помислите за допечатка (ако е нужно).

 8. И аз страшно съжалявам, въпреки че бях на 2,5 км от събитието. Но така и не успях. Дано издателят организира продажба по Интернет.

 9. Към Боки:

  Публикувах координатите на издателството на възможно най-видно място ( под корицата на книгата) за желаещите да получат информация за начините да се сдобият с книгата – включително по интернет.

 10. не искам да звучи, като критика, но как да видя под корицата на книгата за издателството, при положение, че търся книгата…моля публикувайте ги тук в блога.

 11. Съжалявам,че вчера други дела ме замотаха и не можах да бъда в *Синия лъв*.
  Изпуснах възможността книгата да бъде
  подписана от автора,но няма да изпусна възможността да купя тази книга…
  Книгата се предлага и в книжарници *Хеликон*-нали не се лъжа…
  Поздравления ,г-н Инджев…

 12. Майка ми е успяла да купи книгата, та дори и с автограф от Иво Инджев. На 72 години е и добре, че живее в центъра! Благодаря на нея и на него, и нека всичко върви по вода! На автора пожелавам това, което не може да се купи с пари – здраве и дълъг творчески живот!

 13. поздрави и явно само възпитанието ти е спряло да напишеш цялото заглавие – наръба сесисере/НРБ-СССР/.пълна червена отрепка.

 14. Поздравления, г-н Иджев! Предвкусвам удоволствието от предстоящото четене.Приемам го като малка компенсация от съдбата за това, което ни се случва всеки ден, в последните 20 години.

 15. Много бързо сте претупали събитието.Човек да не закъснее два часа.

 16. Браво г-н Инджев! Браво за хубавата книга превърнала се в събитие, браво за начина на поднасянето й, браво и за свежия полъх, който се излъчи от София!

 17. Големият Иво ни показва с думи прости как се цели десетката, когато искаш и имаш воля и талант за това. Поклон пред неговият талант.Пази се Иво, че тез ченгета-мекерета нямат спирка пред всякави гадости.Желаем ти в бъдеще много успешни ситуации!

 18. Ivo,
  Congratulation!
  You always conduct yourself with intelligence, humor, dignity and class, not to mention your ability to give a context & put your fingers on events before they become a history.

 19. След заслужените фанфари,
  подкрепата на онези,които дълго и изцяло държаха на умерен и премислен режим-стена срещу “потопа” от прилагателни,без ОФ-патос !!!
  Отсега се замисляйте над думите,
  които са били най-обобщаващи за всички цветове на земята,а те ще са били най-изразителните,макар и б е з ц в е т н и…..
  Нишо от това,което си заслужава,
  да се знае,не се подава на преподаване….

 20. Pozdravlenia g-n Injev. Spodeliam radostta sas vsi4ki vashi po4itateli. Badete zdrav Vie i semeistvoto vi.

  Harrison

 21. А ние от село 🙂 как да се сдобием с копие, онлайн книжарница примерно ?!

 22. First of all dignity and class,more over now,when “flash news” are covering the space how Hungary apparently might follow Greece, were even the lowest pension reach 600 Euros and the Salary some 1500!
  God save the Queen y/or the President!

 23. Gospodin Indjev, veche pritezhavam knigata. Na “prima vista” e strahotna. Bih jelal samo da imam Vashiya aftograf. Ako Vi padne put kum Varna, drasnete kratuk e-mail kude moga da Vi vidya. Uveryavam Vi che nyama da sum samo az. Pozdravi. PV

 24. Поздравления, г-н Инджев!Благодаря че Ви има!

 25. Към Иван Б.

  Моля, обърнете внимание на публикуваната под корицата на книгата в блога информация за връзка с издателството!!!

 26. До всички, които се интересуват:

  В он-лайн книжарницата на “Хеликон” книгата вече е изчерпана и не може да се купи. Все още поръчки могат да се правят в “Пингвините” на адрес http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=39250&cat=168

 27. Бях леко разочарован от представянето на книгата – от една страна “печатния” афтограф и от друга не добрата организация – многото желаещи да присъстват на събитието на малко пространство, слабото озвучаване. Капчицата разочарование обаче се разсея още с прочита на първите няколко страници.
  Чудесно представяне образа на президента на РъБъ. Особено показателен за неговия характер и на неговите съпъртийци /невярвам някой да си мисли, че той се е обезпартиел и дистанцирал от своите “другари” в името и за благоденствието на РъБъ/ е случаят с преобръщането му от противник в радетел за присъединяване на РъБъ към НАТО. Така израза от “Матрицата” – “Следвай заека”, в случая с “другарите” става – “Следвай парите”!
  Благодарности за книгата! Здраве и късмет Ви желая г-н Инджев!

 28. Не можах да присъствувам на събитието по представяне на книгата Ве, но ще успея да си я набавя. По-важното е, че можете да я споделите с нас, за което Ви благодаря и желая много здраве и успех в живота!

 29. На всички желаещи да закупят и прочетат новата книга на Иво съобщавам , че книгата за сега я има в изобилие на пл.”СЛАВЕЙКОВ” .Приятно четене.

 30. The mission is not accomplished yet! Сърдечни поздрави!

 31. Поздравления за книгата ! Впечатлени сме 🙂 Много ни харесва стила

 32. Исках още снощи да изразя поздравления и да посоча още един отзук, който намерих из нета, но при събмита не ми се появи коментара и съобщението, че очаква модерация. Не се появи нищо. После опитах още веднъж, но ми даде, че не мога да публикувам един същи коментар.

  Виждам долу вдясно, поне на моя Интернет Експл 8 знак за грешка. Това е обикновено е при Джава скрипт грешка.

  Само за инфо.

 33. Ами, след съмнитването на последният ми комент знака за грешка изчезна.

  Пак – само инфо.

 34. Дали премиерата на книгата на Веселина Томова „БГ АФЕРИ. Алексей и останалите”, случила се на следващият ден след презенатацията на “Президент на РьБь” може да се смята като ОТЗВУК, или просто е случайно съвпадение? Не знам защо, но мисля че е ОТЗВУК….но сигурно греша.

 35. Поздравления, г-н Инджев! Прекрасно четиво! Щастлива съм, че успях да купя книгата Ви в деня на представянето й, на което нямах възможност да присъствам.
  Лилан-Анна

 36. Колко ли вода трябва да изтече,за да се пооправи,донормализира българското племе, на български блог се пише на латиница,а някои демонстрират владеенеот на чужди езици,а какво да правим ние,дето говорим само български,да си търсим преводачи,така ли.

 37. За разлика от предната книга, този път си я купих от квартално магазинче за книги, и когато попитах за нея не ме гладаха странно 🙂

  Вече я прочетох дори – дали господин Президента на РъБъ я е прочел вече и той 🙂

  Поздрвления за труда!

 38. Книгата я няма в Пловдив. Поръчали само десет книги за целия град. Срамота!

 39. Кога да очакваме безплатна версия на книгата по интернет? Ако това наистина е послание без търсене на търговска печалба, би трябвало книгата да достигне до максимален брой хора, най-вече тези като мен, които сме напуснали България точно заради персонажите в книгата. На практика няма никакъв начин да се сдобия с книгата, защото само цената за пощенските разходи е в пъти по-голяма от стойността на книгата и се обезсмисля покупката.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.