И Кольо Георгиев отказал орден на 24 май

Ето как програма “Христо Ботев” анонсира свое предаване с гост:

“Кольо Георгиев е писател и драматург.
Участник в антифашистката съпротива и политзатворник.
Работил като журналист във в. „Работническо дело” и в Радио София.
Бил е драматург на Народния театър за младежта, директор на Драматичен театър „София”, председател на Съюза на българските писатели и на Агенция „София прес”.

събота, 5 юни от 17.00 часа”


А какво се получава, каква новина излиза от това предаване?

Същият Кольо Георгиев обяви в предаването, че е отказал ( на президента Първанов) да бъде награден за 24 май с орден “Стара планина”. Аргументира се с това, че този орден е бил връчен на писателя Петър Христозов, в чиято компания не желае да пребивава. Защото въпросният, който се афишира като бивш генерал от съветското военно разузнаване ГРУ, е криминален престъпник, клеветник и…т.н.

Оказва се, че не само идейни противници, морални антиподи на Първанов и компания, като поетът Борис Христов, са отказали високото ( уж държавно, но вече превърнало се в компромат) отличие тази година. Дори и хора, като Георгиев, са отвратени.

Искрено се надявам, че и моят стар приятел, композиторът Стефан Димитров, който ме изненада с това, че прие орден от ръцете на Първанов за 24 май, ще си признае грешката.

26 мнения за “И Кольо Георгиев отказал орден на 24 май”

 1. За такава реакциа се иска просветеност!

 2. Вчера ми припомниха, че и Ахмед Доган бил отказал Старата планина през 2004 – той пък заради компанията на Васил Мръчков (нали такова беше името на този в миналото главен прокурор) заради участието му във възродителния процес…

 3. KKБ е непомръднало,вледенено на абс. температура, болшевишко творение,щом като все още има такива съобщения,за участници в “антифашистката съпротива”. направо не е за вярване,а ние се занимаваме с диви овни. И “политзатворник”-ха,ха,ха,тогава комунистическата банда е била забранена и не се е занимавала с политическа,а с терористическа дейност. Комунистите са участвали в антидържавна,антинародна,диверсионна дейност,а съпритива е оказвала държавната власт. Терористите са организирани от съветските служби,чрез изпратени техни агент-български комунисти,като изпращането е започнало още в началото на 1941г-по въздух и вода. За това трябва да се говори в ККБ,а не за животинския свят на Азия. И за ордени….

 4. Ами естествено ,че Ахмед Доган отказа ордена на Гоце.Това бе силно ляво круше,което медиите го подминаха.След което Гоце легна в киреча и Доган го издои за гласовете на изборите.Елементарно,Уотсън.

 5. Ляво кроше, легна в киреча,е това ако не е “тежка” артилерия в борбата срещу комунистите,здраве му кажи.браво Гари,браво Бекет.Напред към светлите хоризонти на наивността,няма по-наивен народ от българския,нали Гари.

 6. “ха,ха,ха,тогава комунистическата банда е била забранена и не се е занимавала с политическа,а с терористическа дейност”

  Приблизително същото казват от ДС по повод твърденията, че нпр Илия Минев бил полит затворник. Нека възприемаме и полутоновете в картината на миналото си, а не само блестящото бяло на собствената си идеология и мрачния катран на опонентите си.

 7. Топло, ген. Власов, топло, ама не съвсем… И за това няма смисъл да се говори, а за цената на сиренето, ако ме разбираш какво имам предвид.

  Тоя архар, вярно златен излезе – а за това че пенсийката е двеста лева и заплатата – четиристотин т.е. стигат за един, респ. два дни нормален живот никой не пише, никой не обсъжда, никой не роптае…
  Е, не е ли робска тая работа?

 8. Наистина направи лошо впечатление това, че личност от ранга на Стефан Димитров, която по личностен и нравствен потенциал поне стократно превъзхожда “личността” на лицето, по едно жестоко недоразумение изпълняващо длъжността български президент, та лошо впечатление направи това, че Ст. Димитров позволи да бъде унизен и да получи орден от ръцете на Г.Първанов, свел шия пред него; щото той всъщност беше използван, за да се намалят упреците, че Президентът награждава с ордени само таваришчи-комунисти от собствената си партия. Като даде орден на Ст.Димитров, Гоце при такъв упрек ще каже на чист руски език: “Нет, не правда, что только коммунистам даю ордены, вот, я дал, пажалуйста, орден и самаму Ст.Димитрову!”.

  Да, Гоце е в състояние всичко да изопачи и оскверни; такава е явно ориста и прокобата на тоя невзрачен човечец, който на моменти би могло да предизвиква и известно съжаление, стига да не беше така вулгарно-арогантен и нагъл до невъзможност…

 9. Да, вярно е , че отвеяните и “вярващи” левичари (от типа Велко Вълканов и Кольо Георгиев)отдавна се отвращават от византийското разплуване на гоцэ (като истинско лакомо селяндурско парвеню) в рушвети, чалгарство, курварлък и мутренско-кичозен лукс.Интересно обаче е дали това ще се прояви в определена политическа линия в сиромахомилското “ляво” (за днешната чешка комунистическа партия ми е думата)? А иначе и аз бих се радвал, ако голям композитор и достоен човек като Стефан Димитров захвърли тенекията в сурата на гоцэ сырыщныка.
  (Демонстрирай презрение към този мерзавец, пиши името му с малки букви и с руски добавки!)

 10. а долкоко изтичането на гоцевия мандат и отказът на първите /разбирай Б.Христов/ не е пример за простичко подражание и просто поза?

 11. Че интелигенцията ни не е читава го показа и Ст.Димитров. Сега и да връща и да не връща е след дъжд качулка.

 12. И Грънчаров и останалите са прави-дори др.генерал,главно в частта кой какво е годен да оскверни и изопачи…но от там насетне,дори и като изтерзан човек,Инджев се опитва-кога добре-,кога не толкова успешно,да се освободим от една хватка за която,също в скъпо платни “фектовъчни” зали са потрошени маса пари…
  Дали и у заблудените ще има смущаващи явления,които предрича още Буров,и не само той?
  Така е,но пяха и танцуваха като по-хитри-дори мразят събудените повече от вас,а някои им пригласят глупаво в своята плебейска ярост…
  Десетки и стотици комнтари бяха изписани с примери и поуки от Историята,но все тая…
  Може и да ме яд на късогледството,
  относно “продуктите” на отделните периоди с чукачи или ловци като Вълко,бай Тошо,бай Пенчо и туй унуй -ако щете и бая Ви Хуй! но някой стават само за Гео Милев…
  Другото е словесна риторика и един Симеон Втори ще хване под ръка Яна,Мряна,Румяна или Ирина с Пирина,а за да не се мина т в едно и Ганьо,Ганев или дори Яне/в/,за да добави:”Много интересно!”
  Срещу вас са препатили или от свои или чужди и времевото протакане ги устройва от 1989 г. насам!!!
  Някои могат и скачат и срещу Първия консул,но им “влиза” повече…
  Но всички сте прави,че смущаващите обстоятелства са налице!!!
  Но остаряваме “бавно и неустено дори”,Стамбо!

 13. Това,че Ст.Димитров е талантлив творец не го прави автоматично смел гражданин.Би било добре,но в повечето случеи е обратното.И настоящето и миналото изобилстват от примери.Все пак да му простим човешката суета.Така или иначе това е много по-малък минус от подписването на прогоцеви възвания,декларативни защити на компроментирани партии и люде,а като капак-в ръководството на такава партия и министър/естествено нищо не свършил,освен за себе си/.

 14. Борис Христов не приема държавни награди още от социалистическо време.
  Всички останали(отказали), са просто едни…хайде намерете сами думата.
  Пропагандата тук е съвсем, съвсем неуместна и няма нищо общо с морала.
  Ако чисто хипотетично поставим на една морална плоскост
  Б.Христов и Ст. Димитров, какво се оказва? Иво, замисли се малко.

 15. Колеги, не ни ли омръзна да се занимаваме с простотиите на Г. Парванов и кохортата му от верни лизачи и службогонци. От действията и бездействията на президента става ясно че, няма да подаде оставка, и няма да промени вижданията и методите си за работа като президент, какво повече може да направим с писането по форумите.

 16. Слушах Неделя 150,но Лили Маринкова даде не повече от 3 мин на Инджев.А пикаещия румен булдог се преутвърди като изключителен мръсник.Основен конкурент на гоце по всенародна омраза.

 17. до Гари Бекет:

  Да, нещо повече – по програма Иво беше обявен преди пикаещия, но понеже в това предаване е традиция да се провлачват разговори, то последният събеседник винаги изгаря и му дават 2-3 минути да се покашля и дя отбият номера, че е участвал. Май точно затова и Маринкова смени реда, и даде първо думата за протяжните манипулации на пикаещия, че даже и включи по телефона още една червена мумия, която не беше обявена за участие – “бившия” комунист Вацев, само и само да наближи 12 часа…

  Е, поне слушателите разбраха че е излязла книга и че е добре да я прочетат. Дано да са го разбрали, де!

 18. дами и господа, от 17.30, днес е вторият ден на “Цвете за Гошо”,заповядайте. Никога, ама по никакъв начин няма да има ” Цвете за гоцз” и това е добрата новина-много поздрави на лауреата Ст.Д.

 19. Настрана от последните “грехове” на г-н Иво Инджев,бих искал точно сега да добавя,че германският канцлер А.Меркел и руския държавен
  глава Дмитирй Медведев,казаха всичко с две думи в замъка Мезберг край Берлин що се отнася до живота на Земята,преди края
  на на века или предизивикателства пред човечеството във връзка с “изненадите” от Титан в деня на “Цвете за Гошо”!!!
  Когато К.Аштън и С.Лавров си стиснат ръцете при очаквани и вероятни изяви на Китай,Америка и /по-специално Луизиана-б.м./,ще могат да си отдъхнат,че е поставено началото на ерата на севместните операции,въпреки смешни напъни световно известни на дядо от нашето село,а и е обсъждано в скромен,но прозоролив блог на български талантлив журналист,който понесе на плещите си неимоверни страдания,
  за да “изпълни даденото о б е щ а н и е от руския президент!”, че сега трябва да се борим срещу тероризма по цялата ни планета!.
  Зарежете фустата и овена и помислете за кого е цветето,ако се включи своевременно и г-н премиера ген. Бойко Борисов,и колко много ще спечели правилната България,ако елита й -естаблишмън- от посредствени гошовци,зорлем,не си създава герои.
  И още повече,не по околовръстни пътища със спрягане на точните и ефекнни думи на народа за кума и очите!
  Те са и ефектни и успешни,защото България едва диша…за бъдещата ще има Други в духа на нейното,
  “умно” и славно минало, и европейско бъдеще!!!
  София,06/06/2010

 20. Що за демокрация, що за държава сме, като един само „полит“ агент раздава най-високата държавна награда ?! Не трябва ли тя от НСъбрание или поне от тамошна комисия да се одобрява ?

 21. … и не яжте Ст. Димитров. Той си заслужава наградата, не заслужава просто ръката, от която я получава.

 22. Браво на Георгиев.Но мотивът му за отказнещо не ми харесва.Ако е само този ,разбира се.Трябва да каже,че не приема ордена,защото е от ръката на Гоце.Май “червената му душичка”,нищо че е талантлив си остава такава.А Стефан трябваше да го признаят други .Защо трябва да забравяме за интелектуалците си,какво са дали за демокрацията,пък после да ги упрекваме.Комунистите обичат да “галят по косъма”,както се казва.Е,някои се ласкаят.

 23. Е,само нека някой да каже,че България не е комунистическа кочина,щом като са “отпуснали” за “усвояване” само 3 минути на Г-н Инджев. Слава ,слава на БКП и БСП(капиталисти)!!!

 24. Отказът на Б.Христов е принципен,докато на К.Г. личностен.Колкото до Ст.Димитров -явно тщестлавието е надделяло.

 25. Борис Христов е ПОЕТ и това обяснява всичко.
  От комунисти не се интересувам, те са болни мозъци и затова стоя много далеч от тях.
  Но останах изумена, че тук се намери човек, който да спомене ИЛИЯ МИНЕВ и то с лошо. Всички и навсякъде премълчават тази личност, може би най-светлата в новата ни история – та, за себе си аз направих сл извод – ще можем да приемем за демократична и правова държава България едва когато: 1. боклуците изчезнат от села, градове, поляни и планини и 2. Когато българите научат за Илия Минев от учебници, книги, медии. Та това е моят пробен камък за по-високо ниво на съзнание.
  Благодаря на г-н Инджев и за това, че позволява да обменяме мисли тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.