Радио “Свобода” с първи отзвук за “Президент на РъБъ”

Узбекският архар продължава да преследва президента на България

превод от текст на руски предоставен от авторите на репортажа излъчен на узбекски език по Радио “Свобода” на 2-ри юни.

http://www.ozodlik.org/content/article/2059823.html

Ловът на рядък планински овен в Джизак преди две години струва твърде скъпо на българския президент Първанов.

Узбекският лов принуди Първанов да дава обяснения и сега стана тема в нова книга.
На 2-ри юни в София, столицата на България, известният журналист и писател Иво Инджев представи новата си книга посветена на разобличаването на президента Георги Първанов.

Названието на книгата е “Президент на РъБъ”. Книгата е посветена на незаконните действия и лъжите на президента на България. Тя завършва с отделна глава за президентския лов в узбекистански резерват на рядък овен вписан в “Червената книга”

Пред Радио “Свобода” авторът Иво Инджев обясни защо главен герой на книгата му е станал президентът Георги Първанов.

– “За съжаление нашият президент е известен в българското общество с това, че лъже. Много неща казани от него са лъжа. Неговият лов в Узбекистан до днес не е загубил актуалност. Той даде обяснения, твърдейки, че по време на официалното посещение е действал по графика. Но в официалния график не пише нищо за Нуратинския резерват в Джизакската област. Искам да напомня на читателите, че историята с президентския лов в Узбекистан още не е приключила” – казва българският журналист Иво Инджев.

В изявленията си до този момент президентът твърди:
– “Не съм убил архар”.

Първо заек, после овен

Президентът на България беше на официално посещение в Узбекистан от 5-ти до 8-ми ноември 2008 г. Малко след като официалната визита приключи се появи информация за посещението му в Нуратинския резерват, във Фаришкия район в Джизакска област.

Разговаряйки с жителите на територията на Нуратинския резерват нашият кореспондент изясни, че българският президент е влязъл там с оръжие с цел да ловува.

Събеседникът ни описва подготовката на посещението на госта, която започнала две седмици предварително.

– “Най-наред подготвиха пътя. Почистиха пътя, асфалтираха. Чистота, най-главният приоритет беше чистотата. Направиха много за това” – казва събеседникът ни.

Той предава и думите на милиционерите, охранявали президента на България.

– “Докарали 40 домашни заека и ги пуснали за лова. Така казват милиционерите, които са били там. Те казват, приготвихме за него един открит УАЗ” – разказва нашият събеседник, чието име не разгласяваме от съображения за безопасност.

– “Дойде той, седна в този УАЗ с един телохранител и шофьор и тръгнаха. Стреля в зайците, пак-пак-пак, казват милиционерите. Но не слиза и не поглежда дали е улучил” – преразказва думите на милиционера жителят на Фаришкия район.

След като се настрелял на зайци в Айдаркул, президентът пренощувал там и сутринта пристигнал в резервата.

– “Пристигна рано сутринта, на развиделяване, примерно в 6 сутринта. След това не се върна в Айдаркул. Но първият лов беше там, в Айдаркул” – твърди събеседникът.

Той потвърждава, че в Нуратинския резерват са влезли 13 български гости и именно президентът на България взел на прицел планинския овен.

Сътрудници на Нуратинския резерват, които помолиха да не бъдат назовавани имената им разказаха, че самият премиер-министър на Узбекистан Шавкат Мирзияев им е дал заповед да пуснат президента на България в резервата с оръжие.

По техните думи поради това никой не протестирал, че тези действия по узбекския закон се считат за бракониерство.

Защо именно планински овен?

Штефан Михел преди няколко години е изучавал планинските овни в Нуратинския резерват. Според него интересът на бракониерите към архарите се обяснява с това, че месото им е много вкусно.

– Обикновено отстрелват големите самци. Това фактически не влияе на популацията на архарите. В целия свят има цивилизовани методи за предотвратяване на лова на застрашени животни. Който иска да ловува плаща голяма сума пари и стреля. Парите ще бъдат похарчени за продължаване и съхраняване на популацията на изчезващите животни. Но в Узбекистан този метод не е развит” – твърди Штефан Михел.

Немският учен счита, че такъв лов става на специално определена територия, а не в резерват.

Трябва да се отбележи, че в цял свят има правила за ловуване на застрашени животни. Днес за отстрел на архар се заплаща 39900 долара. През 2008 г. когато е ловувал президентът на България убиването на архар е струвало 28500 долара.

Според член 204 от Наказателния кодекс на республика Узбекистан нарушаването на режима на защитени природни территории, от което настъпват големи вреди (от сто до триста минимални работни заплати) или други тежки последствия се наказва с глоба от петдесет минимални работни заплати или лишаване от определено право до пет години или изправителен труд за срок до две години.

Защо Узбекистан оказа специална любезност на президента на България?

По мнението на наблюдателите, по това време Георги Първанов е един от редките държавни ръководители на страна-членка на Европейския съюз, който посещава Узбекистан. Тогава още са в сила санкциите от страна на Евросъюза спрямо Узбекистан наложени след Андижанските събития през 2005 г. Освен това Първанов идва в Ташкент с проект, съгласно който узбекският газ може да се транспортира в Европа, заобикаляйки Русия.

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов след преговорите с президента Първанов даде пресконференция. На пресконференцията Каримов заяви, че експортът на газ ще се повиши от 17 на 25 милиарда кубически метра.

По време на визитата си българският президент предложи проекта на газопровод “Набукко”, който минава през България. Тогава Каримов се съгласи, че България е добра възможност по географски и геостратегически стандарти за транзит на узбекския газ.

Навярно знаейки, че българският президент е страстен ловец правителството на Узбекистан е направило такъв щедър подарък на президента на България – архар вписан в “Червената книга”, предполага български журналист, живеещ във Франция.

– “Най-напред българският президент трябва да се извини пред гражданите на Европейския съюз. Доколкото знам това е единственият европейски държавен глава, който е посетил Узбекистан след андижанските събития без да се поинтересува от съдбата на политическите затворници и от ситуацията с правата на човека. Възможно е чрез този лов на архар Узбекистан да е искал да реши свои политически проблеми” – смята Атанас Чобанов.

Дали в резултат на това гостоприемство е настъпило постепенното затопляне на отношението от страна на Евросъюза към Узбекистан? Дали планинският овен е изиграл някаква жертвена роля за това затопляне? Отговорите на тези въпроси могат само да се предполагат.

28 мнения за “Радио “Свобода” с първи отзвук за “Президент на РъБъ””

 1. Овенът с име “Гоце Първанов” – и с два пръста чело под разкошния сталински перчем – няма начин да не стреля в овена “Архар”; аз даже се чудя що е стрелял, като е могъл да се сбъска челно с архара, чело о чело, смятам, че лобът на тавариш Гоце е достаточно твърд, за да счупи рогата и челото на узбегския архар. Ала пък от друга страна комунистите обичат да убиват отзад, нечестно, с куршум, което и обяснява защо Гоце не се е сблъскал чело о чело с архара, ами го е прострелял така, както енкаведеецът-чекист стреля в тила на полски офицер при Катин…

 2. Част от отговора е загатнат в последния въпрос относно жертвената роля на овена за по-добри връзки с ЕС и аферима от “Набуко”.Китова мас, вкусно месо а – дори – хубаво вино и др.греховни изкушенния,за които не се споменава,трудно би било изключено за предпочитане,пред 25 млрд.газ необходими за половин милиард европейци,които-отгоре на това-са зад САЩ и Япония по по природни ресурси и ниво на възобновяеми източници на енергия!
  Познатия практицизмът на янките-южняци от Гражданската война,би бил:пйхме от шампанското,което
  ни изпратихте,а и негъра ще ви върнем!!!
  Като опре до потоп,или липса на питейна вода,пак ще преговаряме към 2030 г.

 3. Поздравявам Ви г-н Инджев. Днес гледах появата ви в Станция Нова. И този път бяхте достатъчно убедителен за мен. Затова ви поздравявам. Преди години, по много ваши изяви съм бил несъгласен с вас или с позицията ви, точно затова днес държа да ви подкрепя. А относно Първанката според мен този човек не само че не трябва да е в Президентнството ни. но трябва със шутове да бъде изхвърлен откъдето и да е. За мен той винаги си е бил нагаждач, предател, и т.н.

 4. moje da sam samo da 16 godini no sleda redovno poletikata ! predi va6to u4astie v predavaneto “stanciq nova” vqrvah 4e prezedenta e nai-nekorompiraniq 4ovek poletik v bylgariq za men be6e sveta voda nenapita !!! I 4ovek kato se zamisli naistina ima golqm kontrol nad mediite 6tom nesam 4ul ne6to frapira6to za nego pozdravqvam Vi 4e me otkazahte ot toq 4ovek na6to semeistvo nikoga nqma ve4e da glasiva za nego 🙂

 5. Браво Иво, браво Инджев!!!
  Брависимо!!! Току що изгледах интервюто на Люба Кулезич с теб по Нова.Стискам ти ръката.Урок по доблест- Човешка и Журналистическа.

  Винаги съм знаела, че това, което се случи на теб не е твой личен проблем, а на всичи други като теб, които отстояват истината и правата си, и ги отсвирват тихомълком и поединично, губейки ги, поради идиотщините в държавата.

  Благодаря ти за това, че направи така да се знае, че твоят “частен” случай е ТИПИЧЕН в тази държава, защото Е.

  Няма значение дали си журналист, медицинска сестра или шивач.При теб беше демонстративно нагло и безочливо пред очите на цял народ.

  С поведението си Ти, отстояваш правата и на другите незнайни и потискани, и омерзени хорица от Гоцевци…

 6. Уважаеми господин Инджев,

  много ми е трудно да опиша това, което ме вълнуваше,гледайки и слушайки великолепното Ви представяне преди малко в”Спирката на Нова”.
  КОМПЛИМЕНТ за участието и РЕСПЕКТ към ВСИЧКО излязло от Вашето компютърно перо.
  Едва днес ще ми купят книгата Ви и съм самото нетърпение.Иван Бедров го е казал много сполучливо: “Просто си купете книгата “Президент на РъБъ“, прочетете я и после я дайте на някой познат, за да може и той да я прочете. Интересно е.”Желая Ви здраве.Колкото до ЩАСТИЕТО, Вие си го имате.
  Мечтая, този заспал народ да отвори очи и уши за да не ме е срам от него,а горд, че Ви има.В този смисъл си пожелавам да има ПОВЕЧЕ ИВО ИНДЖЕВ-ЦИ и НИКАКВИ ГОЦЭТА в Отечеството.
  Поздрав

 7. Книгата ти е пълна боза.Но един бивш доносник,а сега “демократ”,нищо свястно не може да напише.
  Даже си и страхливец и нямаш доблестта да публикуваш мнения като моето,различно от твоето.

 8. Манталитетът на един държавен глава от държава,член на Европейския съюз е съизмерим с манталитета на своите приятели и идейни съмишленици от страните от бившия СССР.Путин и Путиноподобните диктатори и местни феодали с афинитет към социалистическите идеи и феодалния капитализъм са любимите другари на Президента на РъБъ. Него никой не го и кани в цивилизованите и демократични държави.Спомнете си кога се е срещал с държавен глава на държава,член на НАТО и ЕС. на нашите съюзници им е ясно с що за комунистическо-мафиотски клонинг става дума. За социалистически мутант с надпис “Сделано в СССР”.
  Що се отнася до конкретния архар,него вълците го яли.Проблемът е дали той не е символ на обяснението и символа на дереджето ни като народ – “Вълците ги яли”!

 9. До “KRASIMIR”:
  Мненията като твоето могат да се прочетат на много места.В “Дума”,”Атака”,”Трета възраст” и по вратите на градските тоалетни. И откъде накъде точно Иво Инджев да публикува твоите простотии? Намери си кой да ти ги публикува? Пазар за ибрикчийски и комунистистическо-националистическа бълвоч е имало винаги!

 10. e да, то без платените клакьори като красимир нямаше как да мине.
  по темата – да се надяваме, че появяването в нтв значи край на медийната забрана на инджев.

 11. Много ми е забавно да чета разпенените нахлебници на Гоце от пропагандния му отдел. Има ги във всички форуми. Този път си имат работа с известни и сериозни медии. Не им сработва тактиката да класифицират информацията като жълта и недостоверна. Бесни са. Пяна хвърлят като тоя Красимир 🙂

 12. Поздравление за участието в “Станция Нова”. Пожелаваме си да Ви гледаме по-често по телевизията.

 13. Да,бе! Ако не беше Люба Кулезич,знаеш ли кога Иво Инджев щеше да се види по централна медия? На куково лято! Нищо не се е променило.Играчите са си същите!

 14. Евала Иво, за тази сутрин по Нова.
  Давай все така!!!!!!!!!!!

 15. Не само R U J K A B G,Пл.Николов,и др.но щом и KRISTIN ни е уважил със своята впечатляваща “старост” от 16 години,най-добре би било,да млъкнат и пълзящите гадинки….всичко ще свърши добре и медийната забрана ще остане в миналото…

 16. Някои езици са като музиката,но за този на Кристин,освен,че немееш,
  предпочиташ и да не казваш нищо обидно за други позеленяли от яд и завист…да са живи и здрави родителите му!

 17. Не мога да се сдобия с книгата на Иво Инджев, но мога да предполагам за качеството на съдържанието й съчетаващо талантливо перо с гражданска доблест и смелост. Преките ми впечатления са единствено от пресниманата в блога корица – символичен цветови контраст с плакатна лаконичност – само по себе си това графично оформление е вече конотация на съдържанието. Поздравления към автора и за двете!

  За конкретната статия. Направи ми впечатление следната препредадена фраза: „ Доколкото знам това е единственият европейски държавен глава, който е посетил Узбекистан след андижанските събития без да се поинтересува от съдбата на политическите затворници и от ситуацията с правата на човека. ” – Само най-общо съм запознат с обстановката в тази постсъветска република и наложените й санкции от Европейския съюз, затова и не съм коментирал нищо отиващо отвъд „архарското приключение” на президента на РБ. Но комбинирането на фактите от радио „Свобода” ми позволи да си дам сметка , че всъщност съм впрягал каруцата пред коня. Той не се е бил впечатлил нито от бойкота на колегите си, нито от нарушаването на човешките права в конкретната държава, а пък аз искам да се притеснява за животинските такива. Вярно президент от страна членка на ЕС, ама деполитизиран комунист. Бамнал и усмъртил рогатото като едното нищо, или както от едно време още се знае, „това (куршума) е толкоз просто и логично”. За бившите му и бъдещи съпартийци личноста никога не е значила нищо, та камо ли архаря. Това обаче, което лично мен ме притеснява повече от заминалия си мърцина по съдругарски козел на опущението, е че опущен беше да си ходи, но по живо и здраво, и авджията без да му се дири сметка за проявената солидарност с един недемократичен режим. Но може би не съм чел достатъчно внимателно реакциите по случая в този блог – дано да е така.

 18. И от мен поздравления за книгата

 19. Поздрави за представянето пред зрителите!Много неща не се знаят от обикновените хора.Ще прочетеме и книгата!В къщи цял ден се радвахме на интервюто с Вас.
  На “ГРОЗИМИР” ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН !

 20. Преди повече от 70 години Елин Пелин е казал : Селянина може да извадиш от селото,но селото от селянина – никога! Дали е имал в предвид,че ще се пръкне наш Гоце?

 21. Хард,целия народ ни е селски,а не само Президента, точно селянията налива живителни сокове в корените на комунизма. Елин Пелин изобщо не е подозирал,какви селяндури сме-бедни,оръфани,мълчаливи,уплащени,търсещи с глуповат поглед “спасителя”,а той все не идва и не идва,няма и да дойде.

 22. Сега вече е време да напишат ,че всъщност не е отстрелял архар , а узбек ,който е бил наметнат с кожа на архар.Когато си на гости спазваш програмата ,която са ти приготвили домакините.И ако те са решили да се подмазат на първанов и са го завели да стреля в резерват това е техен проблем.Президента може да си е мислел ,че е заведен в ловно стопанство и не е длъжен да знае кои животни са забранени за лов.

 23. Г-н Инджев, недейте така плътно по Гьобелсq все пак. Първанов каза, че не е отстрелвал архар, каза го публично пред всички медии предавано по телевизиите. Защо продължавате с лъжата за архара? И защо вас и Бойко Борисов ви е страх от Първанов? Вместо да се занимавате с кризата, дупката в бюджета, дефицита, който непрекъснато расте, националната отбрана при последните събития, вие се занимавате с повтаряне на лъжи и своите си страхове от партията на Гоце. Крайно несериозно започвате за изглеждате.

 24. Хаха! Той Първаноолу твърдеше и че не Гоце, ама се оказа, че послъгал. Та и за архара така. Какъв Гьобелс, какви пет лева? Аз утре ако кажа пред всички медии, че Станишев е педераст…?

 25. Изразът на “бай коч “националната отбрана при последните събития” издава воня на червената партенка от бункера на гоцэ.

 26. Г-н Инджев, следя с голям интерес блога Ви може би вече година. Бях на представянето на новата Ви книга и съм щастлив, че имам възможността да я чета. Възхищавам се на работата Ви. За мен Вие сте достоен човек.
  Бъдете здрав и Бог да Ви пази!

 27. Pozdravlenie za smelostta na g-n Ivo Indjev! Vinagi sam haresvala analizite na tozi vazpitan i visolokointeligenten jurnalist! Nameri smelost za da kaje istinata za bezkrupolnoto povedenie na prezidenta -Georgi Parvanov! jalko za balgarskiat narod i za krasiva Balgaria! Balgarskiat narod i darjava nima kasmet da drapne napred, a resursi ima i to mnogo!
  Blagodaria Vi g-n Indjev za korektnostta i smelostta, koiato proiavihte!!! Triabva da razkajete mnogo ne6ta po televiziata, balgarskoto radio, vestnici za postapkite na balgarskiat prezident, za6toto obiknovennte balgari niamat finansova vazmojnos i dostap za da si kupiat knigata vi. Molia Vi napravete go za dobroto na KRASIVA BALGARIA i prirodnointeligentnia balgarski narod! jelaia Vi uspeh!

 28. G-n Indjev, molia vi vlezte v saita na balgarskata pravoslavna carkva sveti Ivan Rilski v London, predstavliavana ot otec Simeon Iliev i pro4etete komentarite na balgarite tam, otnosno povedenieto na oteca. Prevarnal e balgarskata carkva v sobstvenost. Parite, koito ot 30 godini se dariavat ot balgarite v London, ot Londonskoto siti i drugi institucii za postroiavane na nova balgarska carkva otivat v djoba na oteca. Ni6to ne e napraveno za carkvata.Prevarnal e paraklisa v targovski centar.Ako vi ostane svobodno vreme, poglednete kak se pe4eliat pari. Blagodaria VI!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.