Новини за вчерашния (ми) ден

Vesti.bg

Иво Инджев: Пристрастен съм, разбира се

Всеки желаещ може да изрази и обратната гледна точка, коментира журналистът по повод новата си книга “Президент на РъБъ” .

“Знам много повече от това, което съм написал, но съм съобщил само нещата, за които съм сигурен. В книгата ми има много неща, които са публично известни, но много малко коментирани.”
Така журналистът Иво Инджев (Ivo.bg) коментира в предаването “Неделя 150” на БНР новата си книга “Президент на РъБъ”, която излезе преди няколко дни.
На премиерата, която събра около 500 души, той обясни, че не е имал намерение да я пише, но го е провокирал президентът Георги Първанов.
През 2006 г. журналистът беше уволнен от Би Ти Ви, защото в авторското си предаване “В десетката” съобщи, че са получени имейли, в които се твърди, че президентът притежава мезонет на стойност 100 хил. евро на централен булевард в София.
Първанов е главният ми антигерой, но не е главната тема в книгата, казва Инджев, който през 2008 г. беше разкрит като агент на бившата държавна сигурност от Комисията по досиетата.

Той я определя като “опит за запознанство с истината от най-висша инстанция” и “монолог за несъстоялия се разговор в българските медии”.
Чрез нея Инджев кани читателите на среща с президента, който не познават.
“Обществото е лишено от защита срещу заразителния пример на корупцията, чиито метастази тръгват от върха на държавата. А щом за главата е позволено да се вмирише, всеки индивид с престъпни наклонности се чувства направо поканен да ги развихри. Което и стана”, пише авторът.
Относно съкращението “РъБъ” твърди, че е единственото в целия текст. Всички споменати в него присъстват с реалните си имена, не с псевдоними или инициали.
Сред тях е и Мариана Попова, която и до днес отрича да е имала връзка с държавния глава. В книгата на Инджев обаче пише друго. Вчера в предаването “Станция Нова” на Нова телевизия коментарите му попритесниха певицата, която (случайно или не) се оказа следващият гост.
Журналистът разказа и за ловната страст на държавния глава, за митовете за връзките му с жени, за прословутия мезонет в центъра на София.
Иво Инджев не отрича, че книгата му е пристрастна.
“Публицистиката е дело на човек с позиция. Всеки желаещ може да изрази и обратната гледна точка”, казва той.

————————————————————————————-
ПРАВО НА РЕПЛИКА ОТ МЕН, ИВО ИНДЖЕВ, КЪМ КОЛЕГИТЕ ОТ Vesti, С НАДЕЖДА ДА ГО ПУБЛИКУВАТ

“Първанов е главният ми антигерой, но не е главната тема в книгата, казва Инджев, който през 2008 г. беше разкрит като агент на бившата държавна сигурност от Комисията по досиетата.”

Това пишете вие.

От уважение към вашия сайт, вашите читатели и истината трябва да напомня, че изобщо не съм “разкрит” от комисията по досиетата. Още от началото на 90-те години в интервюта сам обявих част от истината за моята съпричастност към онова минало. Като студент бях предполагаем бъдещ сътрудник на комунистическия шпионаж ( нарича се “стипендиант”, но стипендия не съм взимал).

На финала на следването си, с писмена декларация, с чието фотокопие разполагам, сам се отказах от “лакомствата” на такава кариера ( изразяващи се в обещания за пари, власт, кариера, пътувания ). Това разказах преди близо 20 години пред в. “Демокрация”. Познавате ли някой друг да го е сторил ( по отношение доброволния отказ и доброволния разказ за него – ако познавате, запознайте ме, моля)?

Останалата част, свързана с моята работа в Ливан, където нямаше как да попадна като кореспондент, без да “пристана” на онези, на които вече веднъж бях отказал, споделих пред в. “Гласове”. На цели две вестникарски страници. Също по собствена воля. Стана възможно в момента, когато досиетата на комунистическото разузнаване най-после се оказаха достъпни и по този начин получих възможност да прочета и разкажа публично въпросният епизод от своята биография ( който , смея да твърдя, никак не е определящ за моя мироглед, особено от камбанарията на днешната ми осведоменост). Направих го доста преди констатацията на комисията по досиетата. Намирам, че това ме прави различен от всички, които чакаха да бъдат посочени и да козируват с маршова стъпка , че много се гордеят с миналото си.

Тъкмо поради факта, че съм изключение сред “гордеещите се”, което ми е струвало и ми струва доста нерви, бръчки и всякакъв “пропуснат” келепир вече повече от две десетилетия, реагирам болезнено на неистината.

Не съзирам в написаната от вас неточност умисъл, но бих се радвал да ме “реабилитирате” пред вашите читатели с фактите, които припомням.

В добавка съобщавам намерението си да осведомя желаещите да узнаят повече по темата в бъдеща своя книга. Заявявам го за първи път.

Сами преценете дали това е новина, достойна за разгласяване от вашия сайт.

44 мнения за “Новини за вчерашния (ми) ден”

 1. Браво! Нека има хора, които да кажат истината колкото и малка да е тя. Браво!

 2. Баси… стига вече с това ДС и с тия “ченгета”. “Държавна сигурност” е създадена много преди 9 септември 1944, самото название е достатъчно показателно за същността на тази служба.
  Все едно някой да седне да обяснява бил ли е или не е бил сътрудник на ФБР, ЦРУ или КГБ, еб@ти!

 3. защо не пуснете тук въпросните фотокопия, страници от гласове и ако е възможно и досието. така платените дс-арчета най-накрая ще млъкнат. що се отнася до мен – напълно ви вярвам – знам за студентските агитации за външно разузнаване от други източници.

 4. 100% внушение си е това. Аз не бях много запознат по въпроса, пък и съм 91 набор и баща ми ми е казвал, че сте говорил за тези работи в интервюта още в началото на прехода. Позачудих се – “абе то не се ли знаеше отдавна за тези неща”, ама добре, че сте направили добавката. Замалко да ми паднете в очите :D. И наистина мисля, че доста хора споделят мнението ми, че ще е добре да пишете по темата в следващата си книга. Благодаря!

 5. Пуснаха най-после предаването по Станция Нова.Браво на Люба Колезич,че е поканила Инджев.Добре беше.А Марияна Попова на практика си призна за връзката с гоце.Препоръча да не се интерисуват журналистите с кой си ляга ,а как пее.Горката.

 6. Новина си е, и още как. А иначе:

  “Президента, коГОТО не познават”. Потресаваща неграмотност тресе дори вторите по интелигентност журналисти в света.

 7. za jalost, za da se dopylni pornografijata na Bg medii, v poleto na bloga se poiaviavat reklami za “single ladies in your neighborhood” i te nikak ne otgovariat na tona na bloga s… rozovoto si belio… moje bi browser-yt mi e kriv, no ako ne, triabva da vidite kakvo v nastrojkite na domain .bg im pozvoliava tova…

 8. Иво, мисля , че е крайно време да се напише едно браншово ръководство за журналистическата професия. Със едър шрифт и да се раздаде на всички срещу подпис ,които се подписват във ведомост зрещу занятие ЖУРНАЛИСТ. Толкова непрофесионална гилдия в момента в РъБъ маи няма в момента. А , сещам се за още една – ПРЕЗИДЕНТ. Мисля си ,че най-големите злини и ядове в нашата нещастна държава за последните 20 години идват от непрофесионализма на тези две професии , или по-точно упражняващите тези професии.

 9. Прочетох книгата,фактологическия материал е обемист, автора има изключително силни обобщения,има и прекалено емоционални,част от фразеологията обаче не е стилна,използват се приоми от примитивизма на съвременната българска полу-публицистика,което снижава нивото на книгата. Явно,физическата близост на автора с българската преса и публицистика е оказала влияние… Не се открива ясна целенасоченост, основната идея,фабулата е трудно откриваема, а ранга на Г-н Инджев и неговата ГРАЖДАНСКА позиция са много показателни за днешна,заспала България,или както аз я определям на ККБ. В почти всички материали ,включени в книгата,моята диагноза,моето определение е категорично потвърдено-обективно,поименно,хронологично.(малка нескромност). Ако има някой,нека да посочи поне едно нещо,което не определя България,като комунистическа кочина. При това,авторът подава информация за Държавата и Държавния глава. Какво остава за по-потайните възли на комуноидното подобие на държава,където тактическото и оперативното прикритие ( и покритие) е много силно.

 10. Гари,за каква връзма си е признала дамата с Г-н Първанов,моля ,бъди по-конкретен.

 11. Темплар,материала на Г-н Беров е някаква смесица от морални норми,факти,метафори,исторически факти и пр. Груби грешки с официални,юридически,служебни и др. категории. Няма крайна оценка,основен извод,има само нещо,че е разбрал Вера Мутафчиева. Което не касае читателите,а по-скоро него,от което съвсем не сладва,че и читателите са я разбрали….

 12. Има на нашия блог един комунистъически мерзавец,който не дава и дума да се каже срещу комунистическата банда,или няма ник,или е Х,или още две подобия на ник. Комунчо-маймунчо,не се прави на идиот,извинявай,всички комунчета са идиоти и да вменяваш на по-младите какво е ДС. ДС преди Девети е била действително служба за сигурност на Държавата и закоността. А ДС ,след Девети е също служба за сигурност,но само за една прослойка,тази ,на комунистическата банда,узурпирала Държавата. Така че,не изливай повече отрова в това пространство,пиши си в комунистическите сайтове,на ръце ще те носят там,тука винаги ще бъдеш разобличаван и псуван,поне на генералско ниво,марш на ….,комунистическа свиньо. Съжелявам за обидата на едно от най-полезните животни за хората,но така е прието.

 13. Както виждате Иво, тая тема винаги ще се връща.
  И както се оказва, хората които четат най-малко са журналистите ваши “колеги”.

  🙂

 14. Прочетох уводните страници на книгата още два пъти. Там има поне една дузина изводи и мисли,които биха били повод(всяка по отделно),да се напише по една книга за всяка от тях. Някои мисли на Г-н Инджев се разбират по-добре,ако се прочетат по няколко пъти. Невероятно картинен анализ на ситуацията в ККБ. Този анализ доказва,че с комунистиеския октопод не е възможно да се води не само борба,но и никаква дискусия. Понеже Г-н Инджев е единствен журналист-публицист у нас на такова ниво,хипотетично казано,последователи не могат да се намерят в никакъв случай. И по пътя на нормалнта логика,следва,че той остава сам на “коня”. Това пък е потвърждение на досегашната практика у нас,най-достойните,най-ерудираните,най-будните и пр.,да останат без последователи. Налага се,отново да припомним броя на доброволците,които се включват в четата на Ботев,след слизането й на брега на Дунава. Никой не казва и никой не иска да каже този брой,защо ли ,защото е срамен….каузата на Българските будители на заспалия и до дне снарод е претърпяла пълно фиаско,нищо от техните надежди не се е сбъднало… Индиректно,Иво Инджев показва,че скоро няма да могат да се направят никакви сериозни промени в полу-политическия(полу-мафиотския) режим на управление на Р. Б. Това го доказва безапелационно и Министър-председателя,който каза,че главната задача на Правителството е повишаване на благосъстоянието на народа,болшевишки лозунг,”пар-екселанс”. Правителството на Р. Б.,както и на всички правителства по Света няма такава цел,не е и възможно да има. Благосъстояние не е правна категория,а много лична,много условна, много емоционална. Всяко правителство има за цел да осъществи спазването на законите и да се бори срещу нарушителите им. Всеки сам определя дали живее в условията на благосъстояние,или не. Няма юридически критерии за това. Тези думи приличат като лозунга на БКП-“Грижата за народа-основна грижа на Партията”. Видяхме как са се грижили бандитите за народа-съсипаха го.Книгата на Г-н Инджев е оазис(единствен) в публицистиката у нас. Дано снабдява с “питейна вода” повече четящи. Достойна стъпка,на достоен човек,скромно казано…

 15. Известни са усилията ми за умерена пристрастност в тона:
  – по поетия път от Ивo Инджев!
  – както и този на Иво Берoв!
  – видно и от коментарите в линка на Templar -преди ,по време и след прехода- с позакъсняли, в пробуждането леви,като “герои на Сервантес”!
  – не на последно и този на на Vаsil за бедата от липсата на призвание и непрофесионализъм някои ключови професии.
  Това би могло при евентуални обстоятелства,да промени кардинални намерения и решения,но да оставим и Времето,да си каже думата.
  На този Иво желая успех,здраве и семейно щастие!

 16. До Ген.Власов:

  Има и други генерале, не е само Иво Инджев, за радост. Е, не са много, ама има. Може би Иво е най-продуктивен.

  Лично на мен ми харесват блоговете на Едвин Сугарев, Иво Беров, статиите на Даниела Горчева в http://mediapool.bg , сайтът http://www.desnite.eu/ .

  А темата си е гадничка, ама кои я направиха такава. Същите тия, които ни “освободиха” от Тодор Живков. И искат да забравиме какво е било. Много искат да забравиме. Искат да не питаме. Да не ровим в миналото. За национално помирение говори (той, ГеПе). Да се гушнем, па да се прегърнем, па да управляваме, да управляваме, да управляваме заедно(?!) … “до пълната победа на …”, маината им.

 17. Г-н Инджев, пиите си редовно лекарствата. Същото да правят и държащите ви исо тук, защото сте “на ръбъ” да полудеете от злобна отмъстителност и панически страх. Питам се, от какво се страхувате. Бойко и вся остальная полицейщина на държавата е с вас. Вие сте с тях и от тях от самото начало и до края на света … Мога да си отговоря само с това, че се страхувате, ужасявате се от себе си. Е, това е непреодолимо без медикаменти.

 18. Искрено съжалявам, че не успях да дойда на представянето на книгата и да си я взема с автограф.
  Не успях да реагирам навреме и в този блог, но ето, сега имам тази възможност.

  Поздравления г-н Инджев! Струва ми се, че отново сте на дневен ред 🙂 Което може само да ме радва. Вие сте просветител, който трябва да достигне до повече хора.

  А иначе е ясно, че сега ще дъвчат и оплюват където и когато може. Нали говорим за български медии? Какво са българските медии без да изопачават фактите, да манипулират и да подвеждат? Да не говорим, че Гоце все още ни е президент…

  Главата горе – много хора стоят зад вас, г-н Инджев!

 19. Към ( феновете) на Hipokritus:

  Понеже правя, каквото правя, с физиономията си и името си, имам право на единствената възможна самозащита срещу анонимните агресори.
  Смятам да публикувам подобни свинщини с адреса на кочината им.

  Това е, което мога да направя по въпроса за позразчонстта по адрес на хипокритите, лицемерите:

  Hip@govno.mail
  77.85.25.67

 20. Добавка:
  от 1-ва до 27 минута е Иво.

  Насладете се!

 21. Хип, ти си класически! Агресивен, вулгарен, объркан, комуноиден човеЧЕЦ. И анонимен, разбира се. Класика!

 22. Аз лично имам доста забележки към Иво Инджев, най-вече че изразходва енергията си за не най-необходимите за България теми, както и че притежава нещо като като че преиграно високомерие…Но смятам че в “Десятката” беше едно от малкото качествени предавания в страната…Уволнението му беше и едно от доказателствата за същността на Първанов…Очаквам че Бойко Борисов ще се намеси, след края на мандата на Първанов и ще възстанови “В десятката”.

  ПП.
  Тук пиша рядко и винаги се изненадвам, като отвреме-навлеме написаното не се появява. Да не би да има цензура?

 23. Към Б.:

  Да, има цензура както виждате. Но не е имало предаване “В десЯтката”. Иаше “В десетката”.

 24. Ааа, забравих http://frognews.bg/, разбира се! 😉

  Posted by Балтимор | юни 7, 2010, 10:19

  Студено… студено…
  Личи си, че си далеч от действителността тукашна.
  За Едвин, обаче, си прав.

 25. Ами и аз да се “оплача” като Б. – мои коментари (инфо за линк към интервюто Ви по Нова) от 10 ч. и 48 мин., и от 10ч.59мин. също “висят” и чакат одобрение. Предполагам, че е от претрупаност с ангажименти и произтичащо от тях недоглеждане

 26. BRAVISSIMO!!!
  От година съм редовен посетител тук , винаги съм се възхищавал И на красноречието Ви и виртуозността с думите , доведена до жонгльорство (в позитивния смисъл на думата) но да сразите по толкова тънък начин HIPOCRATUS с тази «неволна» грешчица в ника му не бих могъл никога да си представя.
  Все още не съм чел книгата и коментарите засилват още повече желанието и любопитството , надявам се в скоро време да се сдобия с нея.
  Много е приятно да се чете блога Ви , а когато имаш напрежение в работата и срокове да спазваш и четеш такива тънки «задявки» направо е ободряващо.
  УСПЕХ !!!

 27. Г-н Инджев,

  както много други читатели и аз съм впечатлен от смелостта Ви да изкарвате такива факти. Не съм чел книгата, но предполагам че едва ли сте писал неща просто ей така. Още повече по адрес на “чувствителния” г-н Първанов. Всяка чест за това. Но понеже и в интервюто в Станция Нова и друг път сте споменавали че “нормалните журналисти” или хора тръгнали срещу Първанов ги е страх…или…ако не ги е…бързо “започва” да ги е страх.
  Не мога да не си задам въпроса – а Вас защо не Ви е страх? И в предаването по Нова казвате, че сте получил отново “свободата си” след напускането на Бтв. Колко може да е независим човек обаче ако има толкова силен “враг”? Човек с такава власт може на практика (ако условията в държавата го позволяват…каквото всъщност искате да докажете с книгата си) да повлияе във всяка част от живота на един обикновен (дори и много популярен) човек. Вас защо не Ви е страх?

 28. http://bnr.bg/sites/horizont/shows/obzorni/sunday150/Pages/default.aspx

  Ето къде е ЦЕНЗУРАТА!!! Вчера Иво Инджев бил ли е при Лили Маринкова???Преди около чад разговарях с нея и отговорът беше по-скоро въздържан,отколкото сдържан:ще кажа на колегите………..no comment!
  Благодаря за прекрасната кнага.
  Най-сърдечни поздрави

 29. Иво Инджев написа уникална книга и сега, вместо да си я четем и обсъждаме, отново се започват коментарите – той какво бил правил през студентските си години и т.н. Вместо някои много “умни и наясно с всички събития” хора да хванат да прочетат нещо ново – току виж установили, че не са най-компетентните по всички въпроси, пак отклоняват темата и започва да се говори до припадък за едно и също. Ама така е най-лесно, защо ти е да си най-малкото осведомен, за да манипулираш, като и най-големият глупак може да го прави. А за Мариана Попова си мисля, че човек сам приема ролята на жертва, ако не иска да бъде такава винаги има избор.

 30. Може би така бихте вдъхновили и други, търсещи път към истината, но спирани от страха си.
  Не е ли в името И на това “борбата ви”?

 31. Цялата тази истерия, честно казано ме дразни. Такъв бил Иво Инджев, онакъв бил…
  Защо не погледнат с отворени очи това, което пише – гражданската му позиция, точното перо, ако щете и патосът и гнева от червената простащина и наглост?! Човекът прави нещо хубаво и опитите да го оплюват ми напомнят за поговорката, че “Волът, като рие – на главата му пада!”
  Всъщност, на г-н Инджев просто искам да кажа – благодаря Ви, продължавайте все така! Пък те, скудоумните ще продължават да Ви плюят, но не им обръщайте внимание! Вие си имате Вашите читатели, които могат да мислят и да търсят истината.

 32. “Вас защо не Ви е страх?” – пита един човек г-н Иво Инджев; той не му отговаря; ще си позволя да му отговоря аз в качеството си на психолог:

  Medius, ами Иво Инджев не го е страх просто защото за една (рядко срещаща се) порода хора да те е страх е подло и грозно!

  Смятам, че този отговор, показващ извора на това, което други хора наричат “смелост” (а аз бих го нарекъл достойнство!) Ви задоволява! Представете си, и у нас има достойни хора; не са много, ала ги има. Подло е човек да го е страх, само подлеците и мижитурките ги е страх; свободната личност се срамува да се страхува – и затова не се страхува 🙂

 33. Преди мако гледах интервюто с Иво Инджев. Възхитен съм. Какъв рефлекс, каква бърза мисъл, какво остроумие и находчивост! Имах чувството, че Инджев стреля с думи като с картечница. Цели 27 минути непрекъснато в атака. Браво Иво!

 34. Г-н Грънчаров,

  как ще убедите примерно един обикновен човечец на службица някъде, в някое министерство, че е важно да има достойнство и е че е грозно и подло да не иска от предпазливост, да кажем, да свидетелства срещу някого, който с едно телефонно обаждане може направи така, че човечецът да остане на улицата. И не само това, ами има силата да усложни живота на всички, които се опитат да помогнат на човечеца. М? Децата му достойнство ли да ядат вечер и с него ли да се обличат?

  Чисто хипотетически питам. 🙂

 35. Сега, извинявайте, ама… Ако човекът не иска да каже дали го е страх, няма нужда да доразвивате темата уж от негово име 🙂 Няма нищо подло, грозно и срамно в това да се страхува човек. Както и на Изток са го казали отдавна – важното е да намерим у себе си сили да го преодолеем този страх, в името на целта, която сме си поставили, каквато и да е тя. Та така – някои хора ги е страх да крадат и убиват, но го правят, за да припечелят някой лев. Г-н Инджев… е, хайде, няма да говоря от негово име 🙂 Но му завиждам за куража… и малко се притеснявам за него.

 36. Medius, няма как до убедя “обикновеният министерски човечец” с “обикновена министерска службица”, с “обикновени министерски дечица” и пр. да избере пътя на достойнството; такъв, явно, е избрал пътя на дребнавото малодушно съществуване. Всичко зависи от нашия избор и от степента на освободеност, която сме постигнали (свобода на душата, а също и на действията); в нашите български условия, вече рекох, по пътя на автентичното достойнство не вървят несметни пълчища от влюбени в свободата и готови на саможертва за нея индивиди, а единици, а пък множеството стои настрана и гледа сеир и дебнейки “сензацийката”, а най-вече чакайки да види как те ще отидат за курбан; с извинение и тук, в много от реакциите в този блог, се съдържа нещо подобно; мнозина викат: “А така, Иво, браво, покажи им, давай смело, продължавай и пр.!”; за жалост това често го пишат анонимни, т.е. предварително застраховани, че няма да си загубят службицата заради своята извънредна “гражданска смелост”…

 37. Към Б.:
  За Вас не знам кое е вярно: дали повече вярвате или искате държавните мъже да спират и пускат предавания на медиите (болшинството частни) по свой вкус – имате твърде странни разсъждения (най-меко казано)!

 38. Според мен е важно сега Иво Инджев да не се поддава на глупави провокации – винаги ще има хора, които ще го връщат назад и колкото и да им отговаря те ще продължават да го правят. Не мисля, че трябва да се оправдава или да дава обяснения на когото и да било – направил го е вече и който се интересува може да си потърси информация.
  А за нова книга – аз лично бих се радвала много да издадете статиите си от този блог 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.