Първанов кани дипломати в Правец, а граждани се канят да направят разкрия за местните безобразия

Президентът Георги Първанов ще проведе на 8 юни в Правец своята годишна среща с ръководителите и представителите на дипломатически мисии със седалище в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Именно в Правец!

Там назрява гражданска инициатива, която е на път да направи разкрития за злоупотреби, подобни на онези в приморско ( и в много други все още притихнали в очакване на малко възмездие общини).

В града е създадено “Сдружение за насърчаване на гражданската активност” с председател Павлин Цветков, който ще настоява и за лични срещи с държавните мъже след връчването на Бялата книга за безобразията в общината. На въпрос на БЛИЦ какви ще бъдат следващите стъпки, ако институциите не отговорят на очакванията им, представителят на недоволните граждани отговори, че ще огласи информацията в ЕК и в европейските медии.

33-годишният възпитаник на Атинския университет, специалност политически науки и публична администрация, който сега си доучва и право в УНСС, твърди, че сдружението им не е насочено персонално срещу шефа на Лукойл Валентин Златев и баща му Васил Златев, които вече са били обвинявани в публикации, че са превърнали Правец в частен град (преди две години от германския журналист Юрген Рот).

“Ние сме против това община Правец да бъде корпоративен придатък, който обслужва не жителите, а частния икономически интерес на фирмата “Тера тур сервиз”. Днес тя е на Златеви, но утре може и да не е тяхна”, сочи Павлин Цветков.

Обръщаме се към вас, за да огласим публично тревожни факти от това, което се случва от години в нашия град Правец – политическа корупция, злоупотреба с власт, политически и икономически рекет, използване на публичните институции за обслужване на частни интереси за сметка на обществените, погазване на конституционни права на гражданите”, е изложено в отвореното писмо.

Държавата през годините е инвестирала много в Правец, като родно място на Тодор Живков. Сега тези активи минават в частни ръце със съдействието на официалните институции на местно ниво, каза Цветков, който е анализирал в Бялата книга куп документи – докладни, скици, решения.

“Общински съвет, кмет, общинска администрация, полиция, поземлена комисия (ОбСЗ) и др. са превърнати в параван на неофициална, но реално упражнявана власт на частен икономически интерес. Това срастване на публичната официална власт със задкулисната, в крайна сметка се трансформира по дълбоко неморален и откровено противоправен начин в частен икономически дивидент и още повече – в реална нелегитимна власт, основните функции на която се свеждат до непрекъснато паразитиране и възпроизводство на модела в ущърб на обществения интерес”, пише по-нататък в писмото, с което съгражданите на Тато търсят намесата на централните власти.

9 мнения за “Първанов кани дипломати в Правец, а граждани се канят да направят разкрия за местните безобразия”

 1. приятелски съвет към г-н Цветков, не си губете времето и енергията, повечето медии в София ще обърнат внимание, отразявайки 3 мин. репортажи във втората половина на емисиите си. ИДВАТ ИЗБОРИ, Г-НЕ! А и да не идваха – всички прекрасно знаят кой е Златев и “за какво се бори”, а онези, които сигнализирате – най-добре-логичният въпрос – и какво от това?
  Другото е пълнене на ефирно време по форматен часовник, от което последиците и ефектът са 0, в 9.99999% от случаите!

 2. Среща с представителите на дипломатически мисии и поднасяне на венци на паметника на бай Тошо.
  Според мен гоцэ не би позволил някакви граждани да му развалят кефа с техните разкрития за местните безобразия. Най-голямото безобразие е самият гоцэ

 3. Ама признайте си – требеше ли на Леонката Панета толкоз карез да се гони, че не бил черпил лично от бунарчето на президенто за НПП (новиот политически проект)? Хайде холан, збъркали са теа дека си мислат, че др. Първанов и за тоа требе да се коси. Харно са си го рекли ората за Моамеда и планината. Е па като она не сака, он че иде – те го те на един таковата место е Правеца на ортако. На ви сéга. Тамо диван чапраз че го чекат сите кариеристи от кариерата, оти важниот е он. И както са се иступанили, право в зъркелите, може и в перчемо, фиксационно че го глеат. На капелата да му ги разпраат после тиа, дето ужким не сакали да го чуат, кой бре? Одма че им се изясни положението, че и оттатък – нема да има, тоа не чул, оня не разбрал. Така де, баш символ от некогаш си му е Правеца. Ха сега де! Същи гюл от чембера на проекто, ще грее в мозъците на екселенц-льохманите красньо-златен и той като родитела си. Ха, ха, ха!

 4. Има две добри идеи :
  На президента, да се среща с хора от дипломатическите мисии- защото е Глава на държавата и негова работа е да го прави…
  На Инициативен Комитет, да покаже нередности на Президента
  Въпросът е, може ли двете неща да станат заеддно, като си има държавен протокол , че не става така и още въпроси Защо се чака този момент, а не се посети приемната на президента . А той има ли правомощия да решава такива въпроси? Те не са ли за Прокуратурата?!
  СтаВА ЯСНО, ЧЕ ЦЕЛТА Е, НЕ ДА СЕ КАЗВА НЕЩО, КЪДЕТО И КОГАСТО НЕ ТРЯБВА, А ДА ИМА ТЪЛПА, КОЯТО ДА ОСВИРКА ПРЕЗИДЕНТА И ТАКА ДА СЕ ОПОРОЧИ ВСИЧКО В ДВЕТЕ ДОБРИ ИДЕИ
  Никога няма да одобря отстраняването на Иво Инджев от предаването “В десятката”,един ерудиран жърналист, от най добрите и пратен в глуха линия… Жалко за папагалите дето го направиха… Няма да одобря и аругантно отношение към представителя на България- Президента. Той няма начин да бъде избран за трети мандат. Всуе се морите?! Това грози българина, като незачитащ нищо и никого…светът се смее с нашите простотии

 5. Резидентът Гоце никога не е бил мой Президент! Той просто е Президент на тези, които са си го харесали и избрали. Апропо, кои са тези които ни се смеят на критиките към него? Наистина, искам да ми бъде обяснено!

 6. Защо Гоце не покани дипломатите на Бузлуджа или Ковачевци …..

 7. Дони,говориш си с ушите,президента не бил твой,ами кой е казал,че е твой,не е възможно и да бъде твой,мой и на когото и да е.Той е президент на Република България,а ти не си олицетворение на цяла държава,нали,…наивността не е добро оръжие за борба срещу мърсотията,така ли е?

 8. До ген. Власов:
  А не е ли наивно да се твърди, че светът ни се смее защото не зачитаме нищо и никого, дори и президента ни – лъжец?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.