Борисов призова Трайков да си трае

Както можеше да се очаква, премиерът Борисов все пак разсея невероятното предположение, че някой негов министър може да го опровергае. На ”билярдната маса” на публичното управленско говорене се разигра следната комбинация.

Най – напред Борисов разби с един удар дългогодишните догадки за съдбата на проектите “Бургас – Александруполос” и АЕЦ “Белене”. Единия обяви за мъртвороден поради опасности от екологичен характер и даде пример с катастрофата в Мексиканския залив. А другия, истински проблематичният, посочи като невъзможен за осъществяване по финансови причини. Ударът му обаче завари неподготвен министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. В карамбола на импулсивните реакции той изрази недоумение от думите на началника си и дори възкликна : “ не мога да повярвам, че го е казал”!

Ако някой обаче е имал съмнение кой има последната дума, трябва да се запознае с продължението на карамбола. В интервю за БГНЕС, придружено с видеоматериал, само часове по-късно Борисов навря в съответната дупка топката, която без много да му мисли му върна Трайков. Премиерът не само потвърди, че няма никакво недоразумение, но и буквално се закани на Трайков. Без да го споменава поименно, но със съответната строгост в гласа, Борисов отдаде реакцията на министъра на неговата младост, посъветва го да мисли, преди да говори и процеди през зъби : “ сигурен съм, че няма повече да греши”!

Междувременно сред страничните зяпачи на карамбола от публиката се обадиха двама ключови кибици в енергийната игра. Президентът Първанов, както се разбра сега, явно е имал изпреварваща информация за удара на Борисов и ден по-рано направи без никакъв видим повод изявление за необходимостта от ускоряване на решението на АЕЦ “Белене”. Направи го в синхрон с официален ултиматум от Москва България да обяви решението си за “Бургас – Александруполис”. Интересно, нали? Тези хора май знаят предварително какво се кани да каже българският министър- председател!

Нервите си изпусна “човекът енергетика” в червеното ядрено лоби Румен Овчаров. В незабавна реакция на казаното от Борисов той внесе разяснение за пред другарите и другарките с твърдението, че премиерът искал да угоди на американците. И се надявам да е прав! Защото не се съмнявам, че на американците им е много угодно, сигурен съм, да няма петролен разлив в Бургаския залив, да не се нарушават европейските екологични разпоредби по сухопътното му трасе и да не се унищожава финансово България с участие в абсолютно непосилен проект в Белене, който на всичко отгоре няма и стотинка обосновка за възвращаемостта на закопаните в него милиарди. А защо на руснаците им е важно напук на тези опасности техните проекти да се осъществят, това е въпрос, на който Овчаров явно не желае да отговори.

На фона този сблъсък от почти планетарен характер, все пак не може да не бъде зададен дребният въпрос: министър Трайков няма ли да подаде оставка? През седмицата главният прокурор Борис Велчев обясни пред медиите, че се учудва как уличени в прекрачването на правилата магистрати не подават оставка. Това е личен избор, припомни той. Точно така. И не мога да повярвам, че един министър, който и да е той, до такава степен е готов да се откаже от суверенното си право да не бъде министър, когато е сътворил гаф от калибъра на възклицанието по адрес на премиера: “не мога да повярвам, че го е казал”.

И като ще спекулираме с това кой на кого угажда, по тази логика трябва бъде зададен въпросът: Трайков на руснаците ли угажда? И има ли място такъв министър в правителството на европейска и атлантическа България?

65 мнения за “Борисов призова Трайков да си трае”

 1. 1.Въпросите Ви г-н Инджев са поразяващи и точни в духа на дилемата:
  …Интуицията или Късмета?…
  2.За щастие на съдбата на България за навирането на топката в съответната дупка -надявам се!-разбирате,че както разликата в астрономическото време,така и безсънието са в полза на първата…
  3.Дано минавайки през Перник на път за Благоевград,за премиера да е останала някоя бройка от “На ръ бъ”,преди да заиграе щеката в карамбола!
  С т а в а ли ясно,защо при 25 часово денонощие, се с т а в а един час по-рано!
  4.И дано след “шута по задника на могъща компания около известния разлив”,не закъснее и съчувствен проектот Р.Бъчварова за послание околи “палатковите жертви” след новата тргагедия от Мисури
  5.Останалото е за овчарски геги!

 2. АЕЦ “Белене” и “Бургас-Александруполис” са лакмус за действителната решимост на Борисов да постави интересите на България,пред тези на Русия.Нещо,което за последните 65 години си позволи само правителството на ОДС между 1997 и 2000 г.При това с уговорки.Никога друг път през този период правителствата на България не са се осмелявали да накърнят интересите на колониалният ни владетел!

 3. Като чух реакцията на Трайков, си помислих: “Край, тоя разгневи Бойко, вече момчето е пътник!”. Това че не се овладя и не показа дипломатичност е голям негов гаф, ама може ли човек да предвиди какво ще каже и направи премиера?! Явно само Гоце може 🙂 В този ред на мисли не е зле да се прочете и това: Нежен сърдечен стон на нещастна комунистическа душа – след съобщението, че Бойко Борисов спира руските енергийни проекти Облаците над премиерската глава взеха да се сгъстяват. Върху Гоцевата – също. Щото ако сега иска поне с нещичко да помогне на страната, на която е президент вече 10 години, трябва повече не да защищава само руските интереси, а да помисли малко и за българските. Затова той немедлено следва да отпътува за Москва, там да използва сърдечните си приятелски връзки с таваришч Путин, да преговаря и да се опита да предотврати гнева на руския самодържец, т.е. да направи нужното Русия да не прибегне до санкции и искане на компенсации спрямо неверната на руските интереси България. Ето това трябва да направи наш Гоце Първанов ако беше български държавник, а не руска пионка.

  Някой верва ли че ще го направи? Аз не вервам в такъв род чудеса. Невъзможно е, нема такъв филм…

 4. На министър Трайков никак не му е първица да се прехласва по руските виждания за енергетиката на България. През септември миналата година, за среща с с руския енергиен министър Сергей Шматко, той заявява: « Проведохме интензивни и много интересни разговори по големите проекти с руско участие в България, както и за договорите за доставка на газ до 2013 г. Впечатлен съм от министър Шматко, мислим по един и същи начин за работата по големите енергийни проекти (…) “Белене” е един от най-добрите, които осъществява руската страна.» – Разбира се, може да се приеме, че не горното е най-искрената позиция на Трайков, а че той просто си е една амбициозна българска шматка, податлива на внушения, която са успели да пробутат в правителството заинтересованите. Но и в двата варианта, изходът за него си е единствено през вратата. И дай Боже Румен Овчаров, докато все още има възможност да се изказва публично, все по-често да установява «американската връзка» на българската държава.

 5. Кардинале,би ли могло да се очаква че някой ден ще кажеш нещо свързано,логично,пластично. В журналистиката има такъв критерий-пластичност на изразяването.А ,абсурдните ти идеи само разконцентрират,остава още малко да се потрудиш,за да разбереш напълно идиотизма на комунизма.

 6. Г-н Инджев, споделям до голяма степен писаното от Вас досега.Не мога да не призная обаче, че от “Трайков на руснаците ли угажда?” ме повя пропаганден хлад. Очевидно в РБ е много трудно да имаш позиция и да не бъдеш стигматизиран. Напълно съм съгласен, че Трайков трябва да подаде оставка, но не защото няма място в правителството на “европейска и атлантическа” България, а защото ББ очевидно не го бръсне за …… министър. За щастие махалото, на което се вози ББ този път се отдалечава от руската мечка, но беше доста близо през есента. И се питам, защо след като става дума за независимостта ни от “нашите освободители”, не си платим тези 2 млрд лв неустойки от резерва, за да не се окаже, че ако решим да го направим след година руснаците ще са произвели дотогава оборудване за още 4-5 млрд и тогава пак ще слушаме същото.

 7. Очевидно защитава нещо, само ден по-рано на върос на В.Николаев, отговора беше: “Аз като човек на бизнеса … ” нито уточни кой(чий) бизнес, нито пък беше помолен да го направи .. Очевидно в това правителство бизнес да искаш .. А на Премиера за половината от приказките наистина не са за вярване 🙂

 8. А ако някои си играят,че “България не е разбрала!” зам.външният министър М.Райков го казва на международна кръгла маса,че се преосмисля енергийната независимост,
  и на България,и на Европа.
  По-ясно? Дори не, и от кристално чистата вода!

 9. “защо след като става дума за независимостта ни от „нашите освободители“, не си платим тези 2 млрд лв неустойки от резерва, за да не се окаже, че ако решим да го направим след година руснаците ще са произвели дотогава оборудване за още 4-5 млрд и тогава пак ще слушаме същото”Кръстев | юни 12, 2010, 10:51

  Ето един смислен въпрос!
  Какво е това мотане, което струва много пари?

 10. Гаф има!!! Ама е гафче, защото не е за първи път този разнобой в правителството! Съжалявам, но не мога да отдам толкова голямо значение на случилото се. Атрактивно е, но не чак толкова, когато се замисли човек.
  Проблеми в енергетиката има и така с ГОВОРЕНЕТО СИ – Борисов само ги задълбочава.

 11. Поредният изстрел “в десетката”!! Поздравления, Господин Инджев!!
  Понятието “оставка по собствена инициатива” обаче, по свещените земи, по които ходят нашите “висши” не вирей!! За жалост…

 12. Във времена на ярост,гняв и комунистическа утопия, мъдрият народ се бореше срещу “дърти чугунени глави застинали като статуи от филм на Р.Вълчанов и след 1989 г.!”,с обяснението,че яростта им избива “да трошат прозорци на американски легации!”…
  Припомням,че е отговорност на водещия на този блог 2010 г.,да се грижи сам за последователност,
  “работеща гъвкавост” и пластичност
  на мислите!

 13. Простете за въпроса, но как така премиерът взривява такава “бомба”, а Трайков не знае? Това означава ли, че Борисов не се съобразява в решенията си по толкова ключови проблеми с министрите си (без значение от ресора) или просто звима решения, заслепен от прожекторите на камерите, като утодарен от мълния, за миг. Струва ми се, че не е редно Трайков да не е информиран, дори премиерът да има право на подобни ходове, пак ми изглежда проява на лош вкус от страна на Борисов…толкова некоординирано и лишено от мисъл. Нали за това се назначават министри, които взимат заплати и за това гласуваме за премиер, който да формира КАБИНЕТ. Излиза, че най-голяма антикризисна мярка може да е отпадането на министрите и всички, около тях, а Шива-Борисоов да си работи сам ?!?!?

 14. Според мен от цялата случка най-тревожното е не съдбата на Трайков, а фактът, че Първанов, използвайки “закрити източници”, получава информация, която не би трябвало да има. Стои въпросът как ще му бъде пресечен достъпът до тази информация, за да не продължава да злоупотребява с нея дори след като вече не е президент.

 15. Г-н Антонов,и Б.Борисов е от “стара
  коза яре”!,а и призивът на Жан Виденов,”президентът да не се надскача!”-не се появи случайно!! а е в унисон вероятно,и с вече активирана линия на ГЕРБ,само за представителни функции на
  държавния глава!
  Въпрос на Интуиция,и не само да отстреляш овен,или да смачкаш “безобиден журналист!”!

 16. Браво Борисов,браво Инджев!Всички гоцево-руски глупости са воденичен камък на българския врат.Гърмящата ежедневно руска индустрия и произвеждащите само оръжие и водка не може да бъдат допуснати за експерименти на Европейска територия.Европейския комитет за ядрена енергия НИКОГА няма да им даде лиценз за остарели и взривоопасните технологии.Вече три пъти кандидатстват и ги отхвърлят.
  А Трайков,може би е бил вербуван при съвместната екскурзия с резидента на РъБъ в Австралия.За това да се маха бързо.

 17. Днес в едно предаване министър Плевнелиев каза,че правителството има решение ,което не е това което Борисов “оповести”.Ние какво управление имаме-парламентарно или еднолично!А това ,че Първанов и Борисов се сдърпват пред публика ,не означава че нямат “топла връзка”.

 18. MM-daaaa-ne e losho da se paz4opli tozi vapros:KAK goce POLU4AVA INFORMACIA OT KABINETA?Mnoooogo mirishe…

 19. Боже Кръстев,какви неустоЙки да им платим,какви 2млрд,какви 5 лв?Нито има утвърден проект,нито те имат утвърдена технология,нито има цена на бизнеса.Те могат да си произвеждат каквито си искат железарии,а претенции за пари може да имат само към гоцево-овчаровата групиравка.Другото би било типично мутренски рекет.Макар че това е норма в русия,в Европа няма да мине.

 20. G-n Indjev,

  mnogo Vi haresvam. Kato ostavim konspiraciata na strana, i vsicko drugo, koeto ste napisali … Vie oste ne mojete da prevuzmognete, che Vi uvolniha zaradi “kibika” Parvanov. I, nima haresvate tova, kkoeto e kazal, kakto razbiram vashiat Bog, Boyko Borisov otnosno tozi ‘GAF’. Ne znam, no vsichki internet portali otraziha sabitieto edinodushno. Nyamashe edin, koyto da namekne, che de facto e kazal tochno obratnoto. Razbiram, che ima razlika mejdu reporter i jurnalist, no vse pak ima redaktori. Veche pochvam da si mislya, che tryabva da izdadat naruchnik kak da interpretirame dumite na Boyko Borisov. Distribuciata mu ste zapochne ot svetovnite lideri (prosto taka informativno da ne gi zabludim), ste mine prez JURNALISTITE i nyakoy drug nategach, susto da se zapoznaat i reporterite, i nakraya da stigne do naroda. Zastoto, g-n Indjev, ste se stigne do tam, che g-n Borisov ste kazva NE, vsichki ste sme s naglasata za NE, no MS ste izlezne s izyavlenie…”E, kade sam hvarlil BOMBA? Estestveno, imah predvid DA”. Neprostim, ‘politicheski’ (ili…), gaf! Dori tozi pat, ne kaza: “izvinyavayte!”.

  Opredeleno BB e kibikat v tazi situacia.

  G-n Traykoy: svalyam mu shapka! Sigurno e izyal nyakoy shamar, no evala!

  Za luboznatelnite, vlezne v saita na ministerski savet. Otidete v grafa Biografii: Boyko Borisov; Cvetanov; a na Dyankov CV-to e nay-privlekatelno-10 reda.

  Priatno chetene.

  S Uvajenie,

 21. Съхрани Господи и това “момче” Гари Бекет,което е казало всичко с 80-90 думи!
  Много ми напомня за един друг Бекет от мъгливия тогава Албион,Томас, преди столетия.
  Но пред “нашия” няма мъгла и още по-малко в Европа!

 22. Думите на Борисов и Райков желаех да чуя от години. Това е позицията на една истински европейска страна, а не на руска провинция.
  Какво ще кажат сега “Русолизец Храбър и компания” не е важно,нека да си продължат да вият (всъщност да блеят – Р. Овч.).
  А пък Трайчо може да им бъде изпратен с колет на Дондуков 1, с копие на Позитано 20 & руското посолство – за спомен от преходния период.

 23. Е, няма да е зле от сега да се подготвим да си позънзикаме малко през зимата – като дар от “братушките” .
  Всъщност ще лъсне още веднаж наглото лице на путинизма, че за тях няма бизнес, а само имперска политика.

 24. А и стягането по ново по-убедително присъствие в Афганистан и по-стабилни
  ВМС към 2015,подсказват,как министри
  като г-н Аню Ангелов, са си траели,
  но са наясно с командите “дясно на борд!”

 25. Аз пък се чудя, кой препоръча на Бойко Борисов Трайков за министър на Икономиката, енергетиката и т.н.?!
  Направо голяма грешка!

 26. I kakvo ot tova – “Punta mara”t.e. BB shte napravi tova , koeto si misli. Ako shte i Gospod-bog da mu dade savet. Ne chuvstvateli edna po-strashna diktatuka ot predishnata. Devizat mu e – tuk se slusha moyta volya az sam kapitana.

 27. Прав си ГАРИ-БЕКЕТ.

  Какви неустойки, какви 2 млрд. И кой ни задължи с тия 2 млрд.?! Първанов-Овчаров… Та и без централа, да остане “нещичко”, за старини! 😉 Със сигурност щеше да стане, ако бяха спечелили изборите, а сега … не знам?

 28. Вижте, аз попринцип не се интересувам достатъчно от политика, за да знам кое как става и дали е изгодно. Не мога да дам обосновано мнение трябват ли ни тези проекти или не.
  Но едно нещо ме притеснява най-много – как така решенията се взимат изведнъж и еднолично и то така, че министрите да не знаят за тях?? Едва ли само въпросният министър е виновен, тъй като това е решение, което трябва да бъде взето след дълги размисли и консултации с експерти, тоест в него трябва да участват най-малкото и министърът и премиерът. Премиерът обаче изведнъж изтърсва някакви еднолични решения. Герберите хвалят решимостта на премиера, опозицията – обратното, а май никой не се сеща да се зачуди защо не за първи път министри не са наясно с политиката на правителството им.

 29. Г-н премиер,дори и един високо интелектуален блог,не е основание да признавате някаква друга власт над себе си,освен самият живот,
  веднъж изконсумиран ПРИНЦИПЪТ НА ИЗБОРНОСТТТА,чрез дискусия
  Самата власт навсякъде по света, е БЕЗШУМНО ДЕЙСТВИЕ,особено след като в личен план сте приключил с дарителски и завещани собствени ТЛЕННИ земни органи.
  Якобинци и болшевики,оптимати и популари,са постоянни пияници
  във властта,но ако като човек с Мисия,забавите приобщаването на кадърните със собствен и на народа,усет,ще берете много ядове без self made men,като Вас самият.
  Вместо думи,колекционирайте поуки от Историята със сходни съдби като Вашата!

 30. Г-н Инджев хубаво е всичко което сте казали, но за Трайков не съм съгласна.Решението от страна на Премиера е неизвестно за него, по всичко личи. Мисля, че на Бойко Борисов му е нужно повече такт и респект към екипа,който уж ръководи.Иначе одобрявам Герб-просто имат шанс по много външнополитически въпроси,касаеши ЕС и България едновременно.Бих искакала да ви помоля, ако разбира се прецените,как виждате “немедленната подкрепа” на министъра на просветата и премиера за откриване и действие на Международен университет в Перник?Приемете моите уважения.

 31. Prochetoh povecheto komentari i ostanah s neprijatnoto vpechatlenie che kritikarite daje ne smejat da si pishat imenata a sa s izmisleni pizdonimi njakoi ot koito mi zvuchat i smeshno – Rishaljo li Drisljo li. Moje bi v KGB taka e moderno. Pavlov

 32. какво ще правим без газ, без петрол?Голяма работа, че се отказваме от проекти, нито русия,нито америка ще страдат, а май ние ще обираме круши

 33. Независимо от мотивациите, всеки практически ход срещу руската инвазия в България трябва да бъде подкрепян.

 34. Какво е това бизнес? Правене на пари. Спирайте да дрънкате за имперската политика, който има нещо което се търси, разбира се, че ще продава. До сега щях да фалирам и да оставя децата ми да гладуват,ако в магазина ми от ромите и пенсионерите не взимам пари за мляко, хляб. Типично в духа на социализма тези приказки, само че сега слушаме запада, а те мислят ли за нас?

 35. горкият г-н Трайков, трябва да има до себе си не бодигард, а ясновидец, за да не стават гафове

 36. Поради липса на всякаква етика в ККБ,изказването на министър,без предварителна консултация с Министър-председателя е акт на пренебрежение към последния. Въпросът е много важен,а важни неща,които са от компетентността на Правителството е редно да минават през Председателя на Министерския Съвет. Ако пък съответния министър има да каже нещо,по-различно от Мин-пр-ля,има съответна практика за това. Но у нас задължително трябва да се говорят глупости,предизвикателства,закани,а народеца да гледа умно.

 37. Б.Б.спира руските енергийни проекти, гръмнаха медии. Голяма работа-накривиха капата на Русия. Нали Турция и Гърция няма да зъзнат на Коледа, защото ще имат и петрол и газ. Нищо, ще ходим на гости при тях.

 38. Белене – най-ужасната дума в Българския език!

  Да поизтръскат олигарсите и да си платят дълговете!
  Кой ги е направил, а? Кой е подписвал?

  БАН и обществеността никога не са били съгласни. А кой ни го налага?

 39. Неустойки за аеца ще им платим, когато те ни платят неустойките за спрения газ т.е. “на куково лято” както викат у наше село! То си беше направо терористичен акт от страна на самодържеца Путин!!!
  А що се касае до мижитурката Трайчо, от постъпката му е ясно, че не е дорасъл за такъв пост и е нечия подлога!
  Браво Борисов, браво Бойко! Бате Бойко “бъди мъж и на думите си дръж” както се казваше в оня виц.

 40. Попадна ми още нещо интересно за Дянков :
  1. Уволнява директора но Елби Булгарикум като казва, че резултатите са лоши.
  2. Като чуват за това японците пращат благодарствено писмо за това, че са МНОГО ДОВОЛНИ ОТ ДОСЕГАШНИЯ ( ВЕЧЕ УВОЛНЕН ) ДИРЕКТОР.
  3. Когато назначават “лошия” директор , предприятието произвежда 60 кг. закваска за 1 година.
  4. В момента се произвеждат средно 220 кг. МЕСЕЧНО !
  Аз съм бизнесмен. За мен е важен езика на фактите и парите.

 41. Г-н Кръстрев каза: “„Трайков на руснаците ли угажда?“ ме повя пропаганден хлад. Очевидно в РБ е много трудно да имаш позиция и да не бъдеш стигматизиран. Напълно съм съгласен, че Трайков трябва да подаде оставка, но не защото няма място в правителството на „европейска и атлантическа“ България, а защото ББ очевидно не го бръсне за …… министър.”

  Интересно, но и аз като човек, който следи енергийната тема от години, си помислих същото: Абе на този Трайков какво му става?! Не е ли български министър, не знае ли прости неща, които дори аз виждам… Да не споменаваме исобщо, че министърът си е министър и си има мнение и позиция, но мин-председателят е институцията, която в крайна сметка определя основните насоки на политиката в отделните сфери – азбучна истина. Защо Борисов не е счел за необходимо да му съобщи предварително за решението си, се обяснява от реакцията на Трайков, която издава и уменията му, и позицията му.

  Доволна съм от Борисов. Дано не се отметне. Решението да не се строи Белене и да се замрази Андрополус е само в наша полза, по много показатели. Крайно време е да се пререже тази връв, станала руски инструмент за извиване на ръце.

  С ходен пример от предишното управление: Четох преди малко в [mediapool.bg], че един високопоставен генерал, Симеонов, така се притеснил като чул, че “министътът е бесен! бесен е!” на неговата позиция, че подписал отпускането на милиони за нещо, което не одобрявал. После, след като подписал, осъзнавайки, че се поддава на натиск, писал докладни записки да обоснове позицията си. Това не е просто липса на професионализъм и кураж да отстоиш позицията си, заради което си сложен там, това е малодушие и съучастничество.

  Така че и министрите заслужават да бъдат контролирани и така е по цял свят. Според мен Трайков е получил задачата да се среща и разговаря с руснаците, за да проучи тяхната позиция, а не да взема такива важни решения на своя глава. И тук Борисов е прав. Ако Трайков си подаде оставката, ще се разбере, че е подкрепял позиция срещу интересите на България и срещу протестите на хората от Бургаско срещу тръбата. Ако реши да остане, сигурно ще пише бумаги колко не е съгласен, колкото да си върже гащите и да се скрие “ама те ме накараха”. Да, скандално е и не виждам защо ако не си съгласен, трябва да седиш на мекия стол.

  За мен потресаващо скандална е позицията на Първанов и като президент, и като партиен функционер, и като личност. Тази акция на Гоце е по-скандална и по-сериозно-опасна и от онази със стенограмата и Дянков. Като президент НЯМА прерогатив на коригира политиката на правителството и това е грубо вмешателство в чужди прерогативи! Така и не се чуха разумни доводи защо да има Белене, следователно сегашното му изпреварващо на всичкото отгоре изявление е единствено опит за давление, опит за манипулиране на обществото, война със собствения кабинет за защита на чужди интереси, което си е повече от скандал. И този преставлява нацията, която на практика предава?!

 42. Появиха се съмнения, че има изтичане на информация от МС към т.нар.”президенство”, което повече прилича на резидент на чуждо разузнаване или интереси (не съм наясно с терминологията), което е много тревожно.
  Този линк има връзка с темата
  http://frognews.bg/news_24285/Sezonat_na_absurda/ и ако човек се напъне може да отсее зърното от плявата. Знае ли някой какво има в тази сграда на ул. „Хайдушка поляна” № 12 и защо тя трябва да се изкорми основно. Възмовно ли е да има връзка между двете събития. Г-н Инджев, моля коментрайте.

 43. На “Кардинал Ришельо;
  Имам се за “средно интелигентен”,НО, в НИТО едно Ваше писание в този блог,НЕ МОГА на разбера прекалено “АКАДЕМИЧНИЯ” Ви стил на изразяване.Явно/според МЕН/ мястото Ви не е тук!

 44. Мисля че Трайков защитава интересите на онези олигарси в БГ, които очакваха, че при едно евентуално одобрение на нефтопровода (от който наистина няма нужда), щяха да “усвоят” за построяването му около 350 милиона пари на данъкоплатеца. Защото престъпление е именно усвояването на държавни (или европейски) пари от “частни приятелски” фирми. Затова, макар и “еднолично”, решението на Б.Б. е правилно. Същото се отнася и до АЕЦ Белене. Да се намерят частни инвеститори, нито лев от бюджета да не се влага. Държавата да контролира безопасността и екологичните норми и налага законни, страшно високи глоби при евентуални не дай-Боже аварии (вижте как ВР не почиства залива, понеже по закон, ущърба ще и струва само 75 милиона, а едно почистване отива към милиарди долари, които държавата трябва да извади от сметката на данъкоплатеца, което е “добре дошло” за акционерите на ВР). Но проблема в БГ си остава електроразпределението( жиците). Докато то е в частни ръце, българският гражданин ще бъде принуждаван да плаща висока цена за доставен киловат/час електриенергия. Не напразно Б.Б. ги “скастри” преди една-две седмици.

 45. г-н Инджев, днес срещу вас бяха разпространени едни злостни въпроси, въпроси целящи да уронят вашият престиж и добро име. Адресите са зададени от един сайт пълен с измислици от анонимно лице. http://neverojatno.wordpress.com/2010/06/11/ivoindjev/
  Надявам се да датете достоен отговор на тези манипулации и да запушите устата на таваришчите.

 46. Любезният въпрос изисква любезен отговор – открай време Трайков угажда на Русия – щом се появят руски лобистки интереси – той е на разположение и следователно няма място в правителството. Внася известна надежда фактът, че ББ се еманципира – доста впрочем недвусмислено, нещо което почти не е правил до момента в битието си на премиер… Сега на ход е Русия, а нейните ходове винаги са леко зловещи. Справка – Катин…

 47. към Атанас Павлов:

  Както сам казвате, става дума дума за анонимно лице ( юридическо или физическо?).

  Поласкан съм от примитивния начин, по който се опитват да ме предизвикат след появта на книгата. Това е косвено признание за безсилие пред фактите в “Президент на РъБъ”. Ако имаха друга възмогжност, биха ме смачкали. С такава тъпа кампания само потвърждават моята правота.

  Ясно е, че са избрали тактиката на премълчаването. По заветите на Живков реагират на принципа ” да се поснишим, докато бурята премине”.

  Тъкмо на това олиго(френско ) безсилие , кото е доста повече олиго, отколкото френско, се дължи малоумната им идея да ми “зададат въпроси”, но се надяват внушенията им да бъдат приети като отговори. Няма обаче да кажа кое точно е чиста лъжа. Не участвам в тази провокация.

  Всъщност те знаят, че няма да им отговоря. Правят го от години. И понеже не им угаждам, пробват пак. Смесват публични факти ( т.е. , няма как да претендират за “разкритие”), с откровени лъжи, с които ме заливат вече второ десетилетие.

  Но тези хора толкова могат. Вождът им Първанов изригна (по мой адрес персонално) със самочувствието, че си решава проблема. И даде лош пример на слугите си. Сега те ялово го копират, но постигат същото – вият срещу луната.

 48. Имам чувството, че ББ е казал на свойте министри: бъдете съвършено искрени в изявленията си и не се бойте от сблъсъкване на различни гледни точки.Така, хората ще ни вярват повече.Мисля, че това вече започва да се постига.Много министри вече даваха противоречиво оценки по разни явления и проблеми. Е,и? Пропадна ли някой или нещо? Тези спорещи хора са симпатични, знаете ли! Не е ли за предпочитане това пред лукавият език на предишните, от който нищо не можеше да се разбере. Помня когато министър Калфин съобщи, че по повод на “троянския кон” е имал разговор със съответния руски едър дипломат от Брюксел, оповести пред пресата нещо, което беше “казано е било по друг начин… или в друг котекст… или в друг формат. И накрая – “Случаят е изяснен”.Което за мене значеше: “Целунах му ръката и той ни прости, че се обаждаме”. Ами вижте каква отдавна заровена томахавка изкопава от земята Овчаров по повод Белене и Бургас-Дедеагач – На американците ли е обещано незнам какво си… Не мога да цитирам точно този човек, който както всичките си събратя от тяхнвата партия говори каточе ли сме в 1948 г.! Вярвайте ми – чувам противоречията между министри от този кабинет, удивен съм че те веднага получават гласност, още не мога да свикна че не следват оставки или уволненияи… и се радвам.Това е по-малко страшно от гнусния, труден за дешифриране език на предишните… на който те продължават и досега да говорят. Мисля, че трябва да бъдем спокойни, що се касае за искренността на сегашнвите политици. А убедеността ми, че няма да има беленска авантюра става всепо-силна. Нека оставим да се тревожат ония, от другата страна, днешната опозиция. Имат всичко основания.

 49. Според мен има нещо загадъчно в мотивите на м-р Трайков да възкликне: “ не мога да повярвам, че го е казал”! Това е все едно той да е чул, че приятел, заклет левскар, иска ЦСКА да стане шампион. Не Ви ли гложди любопитство? Ако “тънкото ми музикално ухо” правилно е схванало мелодията, защо заклет левскар изведнаж ще пожелае ЦСКА да е шампион?! Иначе колко му е Трайков да подаде оставка, за да покажем на фанариотите, че си искаме наша църква (малко аналогия с 1860 г.). Но тогава няма ли да остане открит въпросът поради що левскарят се е почорбарил?

 50. АСТИКЕРА,да, бизнеса е правене на пари,но руските “проекти” са за ИЗТОЧВАНЕ на пари.Те са антиикономически и антипазарни и са само политически.Отделно примитивно технологични.Очаквано всички отиват в коша.България няма да има никакъв проблем.На Русия я стяга чепика,защото изхранването и зависи изцяло от курса на долара и цените на горивата.Тя е безкрайно зависима страна,но проблемът е в нейните ръководители,които предпочетоха да станат мултимилиардери и да оставят икономиката си допотопна.

 51. Още едно мнение по темата Трайчо да си трае.
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=3447&rid=154

  До ASTERIK:
  прав си, бизнеса си е бизнес, но има едно НО! Не знам дали знаете,че по времето на процъфтяващия социализъм, напрмер, за да се абонираш за женското списание ПРАМО (ГДР-ейски вариант на БУРДА-списание със кройки за дрехи) беше задължително да се абонираш за в-к “Работнческо дело”. Ама не те интересувало работническото дело, дори не го поглеждаш, няма значение, плащаш и толкова. Така се осигуряваха милионните тиражи и заплатите на търтеите. Сега с АЕЦ Белене е същото. За да можем да купим газ и петрол от Русия, те ниизнудват да им купим остарялата технологи за 3 пъти повече пари, отколкото струва, да н говорим, че това нещо без пари да ти го дават, или дори пари да ти дават, не трябва да го пущаш в двора си. И понеже технологията им е калпава, се изкарват аргументи, ама вие не харесвате ли Лев Толстой и Мая Плисецкая или руската балетна школа. Харесвам ги, ама много ги харесвам, но заради тях няма да приема и правнуците на внуците ми да плащат за скъпа и скапана технология. Още веднъж ще го повторя: проектът АЕЦ Белене е СТАРА,СКАПАНА, НЕНАДЕЖДНА технология.Ти нали не искаш да си купиш Запорожец на цената на БМВ. Затова става въпрос.

 52. От цялата история става ясно,че поне двама души трябва да бъдат привикани на килимчето.Единия от Президентството, другия от Министерския съвет само още не знаем часът и мястото на срещите.Часът не е толкова важен по важни са местата и ако трябва да гадаем едното може да е някъде в Русия другото някъде в Банкя.

 53. Към T V A L K O V:
  Г-н Инджев,ако Ви затруднява толкова много “академичността” в един толкова неразбираем стил просто прибягвам до предпочитания от Вас Ф.Ларошфуко,за не дразним охота за словохотливост от “кухи празни шкафове”,за които според него мълчание като поведение, би било по-добро,щом нямаш доверие в себе си!
  Малко са!!,но и др.пробват,за да угодят на “босове” с вълчи вой срещу луната.
  Точно на Вас, до болка,Ви е познато явлението,но тъй като забравят,чия отговорност е блога- нека- поне аз да “отговоря!”с непоносимо остроумие,а е Ваша работа,как ще им го “преведете” по Дж.Честертон или Пубий Сир!,и ако пожелаете!

 54. 17 май 2010 г. mediapool.bg “В момента България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежа на втора атомна електроцентрала, затова за нас е изключително важно да намерим европейски инвеститори. АЕЦ “Белене” може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти, както на Балканите, така и в Европа”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща в понеделник с премиера на германската провинция Баден-Вюртемберг Щефан Мапус, съобщи правителствената пресслужба.
  Оппа-а-а!Европейски инвеститор+руски реактор – интересно!А може би ББ и ТТ не са се чували от 17 май.

 55. Дано и Борисов, с присъщата си изменчивост, не се учуди и сам на себе си някой ден какво е казал, но и така е достатъчно обезпокоително да се говори за спиране на строежа АЕЦ “Белене” само поради липса на пари, а в същото време пак “поради липса на пари в държавата” в нарушение на закона да не се изкупува токът, произвеждан от вятърните генератори, в инсталирането на които са вложени милиони и са изпълнение на директивите на ЕС за добиване на ток от възобновяеми източници, и те да се спират, а токът за потребителите, вместо да поевтинява, отново да се покачва.

 56. Трайков покрай посещения си в Москва сигурно се “гоцепарванизирал” малко,кой знае дали не е удостоен с някое парично възнаграждение,за което той сега със своята реакция показва на своите спонсори,че от него каквото зависи го е направил

 57. Уважаеми, г-н Инджев, поздравявам Ви за “Президент на РъБъ”,надявам се в скоро време да ни предложите нова книга.
  Считам, че “политици” като Трайков не трябва да определят дали да се изграждат проекти като Беляне и Бургас-Александруполис, които са скъпи, неефективни, опасни и ни заробват към Русия, в дългосрочен план, поради което ще определят съдбата на България и нашата собствена съдба. Може би трябва да се организира обществен дебат по въпроса,вместо да разчитаме на колебливите декларации на г-н Борисов за отказ от строеж на тези проекти.

 58. Искам да се извиня за вчерашния си коментар, публикуван по-горе. Аз, разбира се, запазвам виждането си по въпроса, както и емоционалното му звучене, но не намирам, че е подходящо за целта на този блог да се изразява мнение по този начин. Ужасно се срамувам, че звучи така просташки, досущ като Бойко Борисов.
  Моля, ако е възможно, да бъде изтрит.

 59. Към Roque Cnisero:

  Няма проблем – уважих желанието Ви. И по принцип уважавам способността за преоценка, когато е искрена.

 60. Така е,Г-н Инджев,аз като казвам,че комунистите не са хора,някои не се съгласяват,а други глуповато мълчат. Техните примитивни реакции потвърждават думите ми. И съвсем не е важно дали комуниста се казва Първанов,или Драганов,не е важно,дали е президент,или таен агент. Те са просто неуловими и непредвидими. Идиотизма на комунизма е непреодолим в ККБ. Народа,като цяло е болшевизиран. Опитайте се дори да разберете изводите на някои,прочели книгата,помолете ги да направят това и самия Вие дайте съответен извод.Наивността на повечето хора и тук,на блога Ви е умопомрачаваща. Впрочем дали би било възможно да ме разблокирате,не смятам,че съм заслужил това,но ако толкова съм непоносим,не правете нищо,оставете така нещата.

 61. Дано най-после да се е решило за тези два проекта.Как може толкова дълго да се дъвчи тази дъвка “Белене”? Пари няма това е.Руснаците щели да ни дадат заем. Заемите се връщат а както знаем и тъпкано.
  Петролопровода- за малко транзитни такси да си разваляме Морето? Това ли е?

 62. Г-н Инджев,
  Случайно попаднах на блога ви и тъй като имам уважение и респект към вас се зачетох. Като прочетох статията ви по-горе, изводите с който я завършвате ми се сториха алогични. Или ги правите на база информация, която сте пропуснали или са съшити с бели конци. Прегледах и другите ви статии и сякаш оставам с впечатление, че водите кампания срещу министър Трайков по един уронващ името ви начин. Тъй като за мен сте един от водещите журналисти в България ми се иска да си тръгна от блога, със същото отношение с което влезнах. Какво предлагате вие не става ясно в статиите. Моля ви представете си, че в моментавие сте министър на икономиката, енергетиката и туризма. Представете си, че ежедневно сте подложен на руски и американски визити, на еврапейски интереси и на началник, който си мени мнението по няколко пъти на ден публично. Какво вие ще направите като министър? Как вие бихте се държали? Какво бихте променили? Как си представяте идеалният министър? Благодаря.

 63. Към Георгиева:

  Когато началникът ми ме унижава публично, на секундата си тръгвам. Това ми се е случвало ( повече от веднъж).
  Лесно е. Не боли.
  Освен, ако има причини за мазохизъм – хипотеза, която оставям за размисъл на желаещите .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.