Руският посланик не чул за завоя, кара направо

Не съм чувал нито една дума за замразяване на строителството на АЕЦ „Белене”, заяви в Шумен посланикът на Русия у нас Юрий Исаков във вторник.
Българската страна търси стратегически инвеститор, а руската страна прекрасно разбира тази ситуация и се стреми да помогне. Що се отнася до замразяването на петролопровода “Бургас-Александруполис”, доколкото ми е известно, и тук е допусната некоректна формулировка. Става дума за това, и това достатъчно ясно беше казано от страна на българските власти, че преди да се пристъпи към проекта “Бургас-Александруполис”, е необходимо положително екологично заключение. Докато няма такова заключение, не може да става дума за реализация на проекта, коментира още посланикът.

Абсолютно с разбиране и 100-процентно уважение се отнасяме към такава позиция на българската страна. Действително темата е деликатна и без 100 процента увереност, че този проект ще бъде екологически безопасен, би било неразумно да се пристъпи към него, категоричен бе Исаков. Тук се разбираме прекрасно с българската страна, отбеляза той.

„Никога не съм криел, че темповете на реализация на нашите проекти биха могли да бъдат по-високи”, каза още руският дипломат. Неведнъж сме казвали на българските ни партньори за това, че има всички основания да предадем на нашето сътрудничество по енергопроектите по-голяма динамика, по-голяма скорост. Второ, ние разбираме прекрасно, че такива мащабни енергопроекти, които ще се реализират в България, а аз съм уверен, че те ще се реализират, са сложни, каза посланик Исаков.

Не всичко може да се реши на момента и понякога възникват неуредици, но това не бива да засенчва главното – реализацията от България на тези проекти. Тук, и искам особено да го подчертая, главният интерес все пак е на българската страна. Това трябва да бъде ясно – реализацията на тези проекти може да даде ново геополитическо качество на България. Да повиши нейния авторитет, да повиши нейната значимост и като икономически, и като енергиен, и като политически партньор. Това е абсолютна аксиома, коментира дипломатът.

Той допълни, че не се срещал с българските власти след изявленията на Бойко Борисов, но има много добра комуникация и с него, и с министъра на икономиката. /БЛИЦ

Посланикът не се е срещал с българския премиер! Дали пък затова не е чул това, което чухме всички ние? А дали е чул, че България прави завой от Русия към Америка, както твърдят от списание „Форбс“? И чул ли е, че Борисов не само не отрече за завоя, но дори уточни как той е бил направен още с влизането на страната н НАТО? С което доста се разграничи от простичко формулираната от Първанов политика на равно отдалеченост от Москва и Вашингтон. Трябваше да минат три години, за да чуем най – сетне опровержение на президентското изречение : „еднакво съм си близък и с Джордж и с Владимимир“.

Москва се прави, че няма такъв завой и кара направо. За целта праща „глухи“ посланици с инструкции да не признават реалностите на българската магистрала. Ти им „намекваш“, че въпросните руски проекти не могат да се случат, а той , сякаш нищо не е станало, повтаря: щестанат, ще станат. Подразбира се , че ще станат дори без България и нейното правителство да го желаят.

Разбираемо е, че Русия си гони своя интерес, който предвижда увековечаването на българската зависимост от Русия в ключовата за икономика област като енергетиката . Но е неразбираемо как това не се разбира от всички тук, които се правят, че не разбират главното: става дума за руския, а не за българския интерес. Президентът Първанов пожела ( изпреварващо, ден преди изявлението на Борисов) да форсираме усилията си за АЕЦ „Белене“. А бившият премиер Станишев обвини настоящият, че работел за чужди интереси. С което за пореден път доказа, че интересите на България са му чужди, щом стане дума за това да се защитава руският интерес в България.

Друго е имал на ум Радой Ралин, но и за този случай е валидна епиграмата му: „Сит търбух, за народа глух“. За народа на България това означава да кажеш в случая „не чух“!

37 мнения за “Руският посланик не чул за завоя, кара направо”

 1. Поздравления за точният коментар! Дано повече хора да го прочетат.

 2. Във връзка с увековечаването на братските отношения, още от Режима на Пълномощията, се организира пожизнена ALL INCLUSIVE обиколка на Колима и прилежащите територии – с предимство се ползват членовете и симпатизантите на херсонско-сирищниковата партия БСП. Отпътуване – ВЕДНАГА

 3. Е нека и руският посланик да каже нещо, няма нужда да се стряскате толкова. Пък и никой не казва какви енергийни източници ще ползваме, след като се освободим от зависимостта от Русия. Как ли ще реагираме, ако ни хлопнат вратата с трясък, вместо да я оставят притворена. Инак на този човек – руския посланик, физиономията не му знам, за разлика от тая на Уорлик, дето ми е във всички новини и вестници. Пък никой не се дразни…

 4. Не отдадим наше право налево! – казва Валерия Новодворская 🙂

 5. Много попадения сте имал в десетката,
  но за тази статия,имам ишах и аз да припомня,постоянното ми убеждение, като кардинал и основоположник на френскита държавност,че плитическият
  ръст и геополитическите интереси на Русия,няма защо да бъдат монопол само на една и при това “цветна партийна бременност”.
  Точно в този блог,но не знам дали го четат, било чужди посланици,
  било нашият елит,многократно бе повтаряно,че в памет на Иван Сусанин и великият Руски дух на нашия съсед,едно достойно и взаимно изгодно,сътудничество би било по-удачно лекарство срещу яловото високомерие,както се “подразбира” и от думите на един каратист.
  Но за истински,безшумен и точен завой,в работен план,никога не е късно в т.ч. и със своевремннни заявки за истински прелом,ответен на знамениетото руско майстоство в тази област.
  Българският народ не е сляп и неблагодарен,но сиромахомилството му разгони фамилията!
  А това ще бъде дело на др. ловци на бисери през 21 в.
  И дано се разбере без салтанати,
  сельодка и водка,навреме в Москва !
  И.Инджев е сполучил с призива,преведен по нашенски:”Дори на вас ви бе неудобно от нашите блюдолизци,
  така че давайте направо,така ще ви бъдем по-достойни партньори,като много други!

 6. Получих си книгата.
  Всеки може да напише всичко, но посвещението към родителите ти Иво, са най най доброто, което някога съм чел.

 7. Все си мисля,че бате им Бойко накрая ще кандиса на руснаците.И ще обяви взетото от правителството решение за ,,национално отговорно,,.Поздрави!

 8. Иво Инджев е стар шпионин и лакей на всички режими. Предполагам, че основното му занимание винаги е било постоянно да се ослушва, да плюнчи пръст и да дебне откъде духа вятъра.Хич биля защо ли някой го бръсне за слива ? За съжаление той не е единственият трепетен ветропоказател в тази страна. От удивителното количество на последните идват и бедите ни. Аз лично може би ще замина от тук на свой ред.

 9. Да можех да се зарадвам на казаното от Борисов.
  Ама не мога!

  Като си припомня досегашно криволичещо управление на ГЕРБ и многото “последни” решения се страхувам да не се окаже и решението за руските проекти “последно”.

  Ще има място за радост едва тогава, когато в официална пресконференция се обяви РЕШЕНИЕ на правителството.

  До тогава – само искрица новопоявила се надежда, че българските интереси са най-после на дневен ред!

 10. За MAR:
  Тъй де,тъй …за притворени врати иде реч,а не за притворство,макар че и то е измежду др. умения,
  които не са предмет на обучение
  ….
  Макар и сам селяк,Тато интуитивно ги умееше тези работи,но не наконтените и преуспели днешни якобинци с фракове,и кринолини като за чалга …
  За МАРИНОВ: Същото се случи и при мойте родители,докато циврех,че не са активни борци “срещу фашизъма и капитълизъма!!!”,а майка горката,само си мечтаела да ме види преводач….
  Но поне не се оскверни тяхната памет,макар и някои,да не доживяха
  снахи и внуци….като супер в превода и в полза на десетки хиляди наши съотечественици с почтен труд….
  Впрочем Вашият коментар означава нещо най-важно в живота!

 11. Предполагам, че руският посланник е чул и разбрал добре “сигнала” изпратен от Българския премиер. Ако приемем условно България като място за игра на Blackjack, интересно кой ще е “следващият” dealer. Дано да не е от Батуми или Поти,Грузия. Държа да е от ЕС. В противен случай, пак ще има вероятност от попадане на “черни” петна по “залената покривка”.

 12. Цяла Европа в известна степен е енергийно зависима от Русия.Правилно е да търсим диверсификация на енегийните източници и намаляне на силно едностранчивата зависимост специално на България от Русия.
  Но преди да заклеймяваш,плюеш и замразяваш трябва да се намерил и реализирал алтернативата, и най вече да е по джоба ти да я платиш.
  Аз специално съм глух към глупустите, които ежедневно ръси Бойко и както и руския посланик “не съм чул” думата замразявам.
  Как нормално се замразява подписан договор,по които не е спряно изработването на поръчаното уникално,отнесено
  към проекта оборудване ?
  Оправдано е Вие г-н Инджев,като журналист да не знаете,но Бойко трябва да има съветници,които да знаят.
  Как в една парламентарна република
  един проект Бургас-Александропулус,който е гласуван
  от Народното събрание,се отменя от монарха Бойко.Това следва да се направи от Народното събрание.
  Ние вместо да си гледаме националните интереси и да си оправяме дома,се вторачваме в интересите на Русия и на САЩ,типично по шопския принцип.
  Мен ме интересува, колко ще струва електроенергията за нашите деца след като бъде спрян АЕЦ Белене

 13. За:VALENTIN
  All inсlusive! и за НДСВ които натискат ГЕРБА за вот на доверие,ако е писано да става като в някогашния френски филм:”Тя танцува само едно лято!”,когато вървяха “Пармският манастир” с Жерар Филип? и “Духът на Кабасу” с Фернандел.
  Въобще и духовна и духовита България!
  Спасибо тебе,товарищ Инджев!
  Все дольжны помнить первого “сумашедшего” премиера Филип!

 14. Освен геополитически интерес – към Русия или наобратно – България, не трябва ли да се интересува кое е по-икономически изгодно за нас? Тук няма никакви икономически параметри, по които обикновен читател като мен да прецени.

 15. “А бившият премиер Станишев обвини настоящият, че работел за чужди интереси. С което за пореден път доказа, че интересите на България са му чужди, щом стане дума за това да се защитава руският интерес в България.”

  Всъщност все пак за да разберем какво за Станишев е “чужд интерес” трябва да отчетем, че за съветския гражданин Дмитрич Станишев “чужд интерес” е тъкмо българския, а пък “своя, наш, радной” интерес няма начин да не е руския. Същото може да се каже и за президента ни с коминтерновско съзнание и възпитание, за който единствена родина е не България, а СССР, респективно, Русия. Няма как за тия двамата българският интерес да не е “чужд”, а пък чуждият, в случая, руския интерес, да не е “свой, наш, родной”. Просто на тия двамата истинската родина не е България, а е СССР-Русия, така че няма нищо чудно за тази издаваща ги еквилибристика с понятията “свой” и “чужд” (интерес, в случая)…

 16. Сега след като бе напазарувана Турция с ядрените централи,колко му е Южен поток,да ни заобиколи чрез Румъния през Гърция,Йонийско море и така до Северна Италия през Сърбия,Унгария и Словения!
  Макар и Юрий,да не е Долгоруки,а Исаков,не ще да е останал “без купон в социалистически студентски
  стол”,или “с къси ръце”,когато “се чака на една опашка!!!”,за да се получи право,да се стои на друга…а още повече и около
  кръгла маса на политически и обществени разговори-непременно
  по-деликатни от някогашните обикновени преговори…..

 17. Не знам руския посланик защо се прави на ни чул ни видял обаче наскоро гледах едно интервю с бившият шеф на “Булгаргаз” Васил Филипов, който каза че стратегическият инвеститор за АЕЦа бил намерен и аха да изплюе камъчето реши да го преглътне и да удари един тик.Да не би да правим завой на 360 градуса, а господин Борисов да са го интервюирали някъде към 179 градус на завоя.

 18. Путин получи забелижителен урок за тоталитарвото си поведение,когато по брежневски разпореди-спирай им газта!Като всеки милиционер той се възприема като властелин на пръстена,но забравя,че не Европа,а РФ е зависима от доставките.Защото Европа и сега може без техните 20-25%,а след НАБУКО въобще няма да им пука да му затворят крана,ако пожелаят.Но РФ без парите от суровинния износ,има по-малък износ от България/на глава от населението близо 2 пъти/,а все още са 140 млн.Тази федерация,ако рязко не се демократизира до 3-4 год,ще продължи да се разпада.Голяма част от техните 22 републики и 4 автономии са 90%донори на Москва и това едва ли ще продължи дълго.

 19. Отново сте “дяволски” точен Гари,а и без да сте Томас или Бекет.Колко по-леки са изводите след поднесени,
  и красноречиви, факти.
  Сега дали,да допълвам защо от месеци бе ясно като бял ден,че г-н Медведев нимателно загрява!
  И да повтарям ли невинния отговор от Талейран на Тиер:ми те жените са си политика!Просто халал да му е Татяна!
  Та тя “помага” косвено и на бележития държавник Барак Обама!

 20. Никола,това,че до сега нищо не си разбрал по т.н.голям шлем не е нещо уникално.Доста хора не го разбират и на това разчита първановата и руска олигархия.Но кагато човек не е наясно с търговско-икономически въпроси,по-добре да не взима отношение.Защото така олеква.А вие може би в друга област тежите.Оставете на политиците като П.Димитров,Станишев,Първанов,Кутев да се правят на компетентни.На тях им отива да се оливат.

 21. Спокойно Гари,не си сам!
  Либералите Немцов и Милов в Петербург би трябвало да са
  по “обезпокоени”,когато някои по непонятни причини задържа доклад в милионен тираж с цел,да се “спази” Закон за предприемаческа
  дейност.
  Какво ще четат президентите на Франция и Русия тогава,и защо ли няма запазени екземпляри и за посочената от Вас наша великолепна
  Петорка!
  Тъй като Иво,ще реагира ,след понеделник и “раздумка” на
  27-те в Брюксел,когато С.Дянков ще “дуелира” Оли Рен,настрана от работодателя си “по проверки”: кой е по-по-най?,тепърва ще се изпише колко са 6.5/млрд/ и 4 /млрд/,”в кой век се живее?”и кой,кога и как е навредил на България!
  Но Херман фан Ромпой и Жозе Мануел Барозу много добре разбират,че Бойко Борисв има!!!тези 23-24 млрд.,
  но предпочита пожари,и не ще,и не ще,да ги даде.
  Великото ни “Бате” би рекъл:Защо бе мойто момче,защо се инатиш,но като шегаджия какъвто си е,ще добави:”Чети повече!”,когато над Дунъв,съвсем се мръкне!

 22. Bulgaria napravi zavoi nakyde ?
  Ot edna strana e korumpirana Rusia, ot druga e potynalia v problemi zapad… Shte ia ima li Bulgaria v segashnite si granici 2020-ta ? Shte byde li EU syshtia 2020-ta ? V sveta ravnovesieto e minalo… Zabravete za rusofili i rusofobi… pomislete za BULGARIA, tvyrde e apetitna i krasiva. Ne me interesuva Rusia, ne iskam neinite reaktori, ne iskam i Burgas-Aleksandropolis, s koito bihme stanali zalojnici na Ruskite interesi… Shte ia ima li BULGARIA ?

 23. И си четен и се съобразяват с теб драги Инджев,докато “репетират” на различни места: в София и Брюксел,където в нюза заместват употребената от “мен!” раздумка със спявка,а държавният глава г-н Г.Първанов,утре в “Тази сутрин!” -надявам се-ще ни убеди,че е на правилното място и време -нещо повече, по-прозорлив от Сандро,
  Кобургите,Тато,Ж.Желев,Царя и Генерала…
  Рано или късно ще опре до куражлий бодигардове,които всеки първи консул е длъжен да умее и търпи!
  Но най-напред,да се изчисти от каквото и да е,повтарям,каквото и да е тщеславие!
  Такива ще му проправят и по-жизнен
  път от този на др. гадачи….

 24. Тео,я ни обясни хронологично как си забелязал ветропказателството на Иво Инджев. И друго,кажи ни кои не са ветропоказатели в България

 25. Статията ,изглежда е на Г-н Грънчаров. Прочетох по негова препоръка материала на Чергар. Не се забелязват никакви доноси,нито оплюване. Той задава абсолютно тривиални въпроси,които могат да бъдат зададени към всеки човек,независимо каква е професията му. Да,точно по тези въпроси се определяше надеждността на всеки член на „социалистическото общество“. Да,въпросите са провокативни,намекващи за евентуален комунистически фактор в семейството на Г-н Инджев,но дори отговорите на въпросите да са напълно положителни,това съвсем не означава,че самия Иво Инджев е комунист и нещо подобно. Дори и да е бил член на БКП,също не означва негативизъм. Неговата професия и длъжност,евентуално са изисквали такова членство,хората се стремяха да преживяват ,включвайки се в „ПОТОКА“,кой ти е знаел,че комунизма ще падне така лесно и бързо. При това,антикомунистически организации у нас нямаше,всичко беше заспало,с много редки изключения. Дори Г-н Инджев да извади и пет книжки за членство в БКП,КПСС,ГЕСП и др. ,моето мнение за него е категорично-убежденията му,дейността му,писането му,позицията му и пр. ,са с антикомунистическа насоченост. Точно затова той е поставен встрани от комунистическата мелачка. У нас,винаги,носителя на истината се дисквалифицира от живота,не по негово желание,разбира се. Въпросите на Чергар са просто неуместни ипримитивни,но изобщо не са донос и оплюване. Всеки дори може да си ги зададе към себе си. Ефект???-НИКАКЪВ! Дори Г-н Инбджев да е бил партиен секретар в колектива,където е работил,пак нищо не означава такъв факт. Много хора се поравят на абсолютно честни,чисти и пр. антикомунисти,забравяйки реалностите през време на диктатурата. А какво правеха те,тогава. Дъщерята на Сталин,Светлан Алилуйева избяга в Щатите,още края на 60-те години,сега живее в щата Висконсин,заедно с дъщеря си Олга. Е,ако се принизим на нивото на Чергар,какво трябва да си помилсим за Светлана. Дъшерята на най-големия комунист в Света за всички времена,а живее в Америка,при това антикомунистка. И кой ще се опита да я унижи. прочетете от нейниете 20 писмакъм прилятел ивижте какво пише тя. Ами сина на Хрушчов,и той е гражданин на Щатите,какв става сега.. И дъщерята на Кастро,и тя е вЩатите и тя ненавижда комунизма. И какво ще каже Чергар???

 26. Тео,какво визираш с фразата “стар шпионин”. Бегай на лекар,ей човече,бегай се лекувай от комуноидиотизма,че си млад човек…Марш на м.си в х-та,свиньо комунистическа.

 27. Meo, става дума за внушения, които са характерни за доносите и за доносничеството. Доносникът се вре в личния свят на другата личност, а това пространство е неприкосновено. По това най-вече се познават доносниците и мръсниците. Става дума за вършене на гадости и на подлости уж от “най-благородни подбуди”, което е грозно. Блазе ти обаче че не го усещаш! 🙂 Що доносникът не смее да си сложи името, щото много благородно пъстъпва ли?! Само на този въпрос ми отговори и тезата ти отива по дяволите…

 28. Г-н Инджев,
  По повод срещата Румъния – Газпром
  вчера Бойко Борисов отрече, че България е замразила строежа на АЕЦ-Белене.
  Излиза, че руския посланик е прав.
  Пишете нова статия г-н Инджев

 29. Иво Инджев е стар шпионин и лакей на всички режими. ……………………………….Аз лично може би ще замина от тук на свой ред.

  Posted by Тео | юни 16, 2010, 16:15

  Хапчето и на сянка! А отсъствието ти оттук, може би, няма лично да се усети…

 30. това ми напомня за стария виц, в който Тито казал на шофьора си “Дай ляв мигач и завий надясно” 🙂

 31. Естествено,че чета с удоволствие А.Грънчаров,Клавдий,Талейран и други “невъобразими” образи,но не сме литературен салон,където мастурбират”когато казват и по-лоши неща за писатели…
  Тежко от ласкателството,което стига и до агресия на колене,а любовта от пръв поглед – пак си е – голяма икономия на време..
  Ината за доноси,обаче, е само побесняла воля!

 32. Red-nick,не си прав,по-добре е да има на блога повече комунофреници като Тео,за да може тъпия народ най-после да направи разлика между човека и човекоподобието(комуниста). Не може да няма лъжа в живота,защото хората няма да знаят какво е истина. Грънчаров,ама какъв доносник е този Чергар,къде се е заврял в личното пространство,той е елемнтарен и примитивен,не му се опълчвай,защото това ,неговото е безсилие. Нито е съперник на Иво Инджев,нито с нещо го разобличава,не е нужно да се нахвърляме така злобно срещу убито животно.

 33. Коренно се разминават моите виждания по отношение на Иво Инджев и неговите анализи с тези на съименника ми, така че моля да не се бъркате.
  Към другия ТЕО – моля те, чети по-често блоговете и се постарай да не повтаряш имената на участвалите вече в обсъжданията. Вече имаше зимата такава конфузна ситуация. Наистина не съм от постоянните участници, но явно теб от скоро са те назначили да следиш блога и това е довело до пропуски пропуски от твоя страна. Моля те още веднъж, промени си обозначението. Не ми е приятно дори само като чета отзива ти и отдолу гледам моето си име. Хайде измисли нещо друго!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.