Алекс Алексиев: добро начало на освобождаването от руската енергийна зависимост

ИМАХ УГОВОРКА С АЛЕКС АЛЕКСИЕВ ЗА ПОДОБНО ИНТЕРВЮ, НО АГЕНЦИЯ „ФОКУС“ МЕ Е УЛЕСНИЛА, КАТО МЕ Е ИЗПРЕВАРИЛА. ПУБЛИКУВАМ ГО „КАТО СВОЕ“, ЗАЩОТО В НЕГО ОТГОВОРИТЕ СА ВАЖНИ, А НЕ ВЪПРОСИТЕ И ТОВА КОЙ ГИ ЗАДАВА.
Алекс Алексиев, научен сътрудник на Хъдсон Институт, Вашингтон D.C., пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Алексиев, в петък премиерът Борисов заяви, че България се отказва от проектите „Бургас – Александрополис” и строежа на атомната централа. Как бихте коментирали това изненадващо решение.
Алекс Алексиев: Първо трябва да кажа, че решението, поне за мен, не беше пълна изненада тъй като новото правителство изрази съмнения по тези проекти още от самото начало. Що се отнася до моята реакция, смятам че решението е напълно правилно. И служи на истинските национални интереси. Остава само Борисов да обяви, че страната също се отказва от третия съмнителен руски проект, “Южен поток” и българската енергетика има шанс да бъде поставена на съвсем друга и много по-здрава база.
Фокус: Защо смятате че тези проекти са съмнителни?
Алекс Алексиев: Защото са проекти, които преследват по скоро политически, отколкото икономически цели. Главната им цел е да продължат българската енергийна зависимост от Москва както и да осигурят на Русия (например посредством „Южен поток” или „Северен поток”, които поляците вече наричат Молотов – Рибентроп поток) нови възможности за енергиен шантаж спрямо Европа. По мое мнение, фактът, че България двадесет години след падането на комунизма е все още почти напълно зависима от Русия за газ и петрол, е един скандал, на който е крайно време да се сложи край. Ако Борисов успее да се пребори със силните интереси зад тази зависимост и да я прекрати, това ще е едно ключово постижение.
Фокус: Какви вреди носи на България тази зависимост, според вас, ако тя съществува?
Алекс Алексиев: Вредите са и политически, и икономически. В политическо отношение многобройните фирми, фирмички и лобистки групировки, които защитават интересите на руски монополи като например „Газпром”, са в същото време проводници на проруска политика на всички нива на политиката, включително най-високото. Големите трудности, които имахме като държава при прехода от тоталитаризма към демокрацията, до голяма степен се дължат на добре окопаните проруски интереси като се почне от комунистите и Държавна сигурност, и се стигне до енергийната мафия.
От гледна точка на икономическите интереси на българите, погледнете например какво става на пазара за газ. Чета във вестника, например, че монополистите искат да повишат цената на газа с 23%, което значи, че и парно, и ток, и всичко останало също така ще се повиши за народа, въпреки тежките кризисни условия.
А каква е ситуацията на пазара? В целия свят цената на газа пада и то доста стремглаво. В момента спот цените за газ, както и фючърсните сделки, са половината от цената на дългосрочните газпромовски контракти. Ако ние бяхме умни да си осигурим алтернативни източници на енергия още през `90-те години, сега можехме да купуваме евтин газ от Катар или другаде. Това правят в момента в западна Европа където зависимостта от Русия е само 25%, а не 100%, както е при нас. Испания, например, току-що сключи десетгодишен договор с Катар за доставка на 12 милиона тона втечнена газ ( LNG).
Фокус: Защо пада цената на газа? Това не се знае добре в България.
Алекс Алексиев: Има няколко причини, част от които са конюнктурни и временни, други са системни и дългосрочни. От временните бих изтъкнал падането на консумацията с 2% в света през 2009 поради кризата. Това доведе до свиването на руските експорти с 10%.
Много по-важни са системните причини, които са от революционен характер и ще направят бъдещият пазар неузнаваем. Най-важната е откритието на огромни количества от така наречената неконвенционална газ в Щатите посредством нови технологии като хоризонтално сондиране и хидравличнo разбиване на шистови слоеве. Докато само преди пет години се смяташе че американските газови залежи са почти изтощени, сега експертите прогнозират достатъчни запаси за сто години. Това значи че най-големият консуматор на газ в света отпада като вносител и се превръща в потенциален експортьор. За „Газпром” това е много лоша новина, тъй като огромните, но много скъпи за експлоатация газови залежи в Ямалския полуостров, като Щокман, например, щяха да бъдат разработени най-вече за LNG износ в Америка. Сега разработването е отложено отново и надали ще се случи скоро, ако въобще се случи.
Друга причина е силното развитие на експорта на евтина течна газ, за която вече споменах. Страни като Катар, Алжир и евентуално Саудитска Арабия, ще играят все по-голяма роля на пазара за сметка на Русия.
Фокус: Искате ли да кажете че „Газпром” и Русия губят мястото си на най-голям доставчик на синьо гориво в света?
Алекс Алексиев: Това, което казвам, е, че те ще загубят монополната си позиция в Източна Европа и ще срещат все по-силна конкуренция в Западна Европа. Времената, когато те можеха по всяко време да заплашват и шантажират клиентите си със затваряне на кранчето отминават. Отминава също времето, когато те можеха да налагат дългосрочни контракти с цени от $350 за хиляда кубика газ.
Погледнете фактите. В средата на 2008 г., „Газпром” имаше пазарна капитализация от $350 милиарда и твърдеше, че скоро ще стане най-голямата компания в света с капитализация от $1 билион. В момента пазарната й стойност не е много повече от $120 билиона с борчове които се доближават до тази сума.
Неясните перспективи водят и до изчезване на инвеститорския интерес от Запад, а руснаците нямат пари за разработване на нови находища. Така че в момента „Газпром” няма достатъчни резерви нито за „Северен поток”, нито за „Южен поток” и продължава да ги подържа по чисто политически причини.
Разбира се, проблемите на „Газпром” са лесно решими, ако Русия тръгне по пътя на демокрацията и свободния пазар. В момента използването на енергия в Русия е три пъти по малко ефективно от Китай и шест пъти – от Америка. Ако енергийният пазар се освободи и „Газпром” се приватизира и стане нормална фирма на пазарни начала, огромни количества газ ще се освободят за експорт. Но тогава, той няма да може да служи като главния инструмент на нео-империалистическите амбиции на Путин.
Фокус: Какво значи всичко това за България?
Алекс Алексиев: Според мен, тези развития са добре дошли за нас, ако правителството реши твърдо да се бори за енергийната независимост на страната. Няма да е никак лесно, поради дълбоко внедрените проруски политически и бизнес интереси, но е необходимо за бързо икономическо развитие на страната. Това, което трябва да се направи, вече се прави в много източноевропейски страни. Например, освен да разчитаме само на Набуко, ние трябва много бързо да привлечем инвестиции и технология за изследване на потенциала ни в областта на шистова газ и въглищен метан (coalbed methane, CBM). Експерти са убедени, че в България има залежи, които чакат да бъдат открити. В Полша току-що откриха повече от билион кубометра шистова газ, което е достатъчно за двеста години консумация пак и за експорт. В Унгария перспективите са също отлични в падината Мако, както и в Румъния, Виенския басейн и т.н. Общо залежите на неконвенционална газ в Европа са най малко пет пъти по големи от тези на натурална газ. Друга насока която е обещаваща е дълбоко сондиране на черноморския шелф, който въобще не е изследван в българската си част. Междувременно в цяла Източна Европа се засилва сътрудничеството в съвместното използване на LNG терминали и тръбопроводна мрежа и газови хранилища. Всичко това трябва да направим, за да не изпаднем отново в положението, в което Путин и „Газпром” ни поставиха в началото на 2009.
Решенията, обявени от Борисов в петък, са едно добро начало в тази посока.

37 мнения за “Алекс Алексиев: добро начало на освобождаването от руската енергийна зависимост”

 1. Господин Инджев, всичко което казва г-н Алексиев Вие вече сте го разисквали във Вашия блог и то многократно. Липсват Ви само приведените цифри, но пък те са второстепенни за един политически анализ. Бъдете сигурен, като човек на “терена”, Вие звучите по-убедително от бившия съветник. Виж, по въпросите на исляма (чийто дневен ред отдавна вече е сложен на масата), със сигурност бихте се допълвали с него по-възможно най-добрия начин.
  Намесих се обаче не толкова, за да потвърдя качеството на Вашия анализ, а защото ми стана интересен паралелът, който открих между факта, че руснаците се правят на глухи за предприетия завой от ББ, а американците за това, че завоят беше последван от нов завой (поредната уговорка). Както се знае, в областта на интересите същественото се крие в детайлите и всяко твърдение на премиера е като заповед в казармата – само предпоследно. Окуражаващо е все пак, че в лицето на Алекс Алексиев американците дават едно рамо на продължаващия да проявява колебливост ББ. Интересно е да се проследи с какъв ход от своя страна руснаците ще се опитат да наклонят везните в тяхна полза.

 2. Ако някога някой се е съмнявал в “думата на Съдбата!”,появата на Алекс Алексиев, ме връща преди много време,когато г-н Филип Димитров,му обърна внимание,по въпроси, по които един след друг си правиха оглушки ред калфи,
  математици,танцуващи и поетично напудрени външни министри.
  В блога отдавна бе изведено и отделено,името само на Виктор Вълков,т.е. БЗНС,когото-така или иначе БКП-понасяше още при Тато, и преди БКП,да “усвои завоя” с “проклятието” ДПС,увековечило името на г-н Костов!
  Нещо повече, не!! народен артист,
  а народен певец фен на Царя,
  колкото бе и фенът велик кмет-демократ,или Надка,например? ми устрой среща със Стоян Ганев,
  която бе осуетена с цена от 20 години изпитания!
  Когато сравните оценката на Алекс,за думите казани от ген.Борисов,в петък и досегашното ми отношение към него като към Първи консул,ще остане само шеговития нюанс “като добро начало по кардинален въпрос!!
  Но и то стига,ако сме разумни,
  когато – и ако – тръгнем в посока,що са то сгрешени данни от С.Дянков, и ?!от нетърпеливи
  ю п и т а !

 3. Ще ми бъде интересно да разбера дали чрез енергийни игри от типа “Голям шлем” не е била финансирана и БСП, а може би и новия политически проект на Гоце. Жалко само, че народа от край време в тая игра е “мор”.

 4. Една дребна неточност: “Погледнете фактите. В средата на 2008 г., „Газпром” имаше пазарна капитализация от $350 милиарда и твърдеше, че скоро ще стане най-голямата компания в света с капитализация от $1 билион. ”
  Последното би трябвало да е трилион. Билион и милиард е едно и също.

 5. Ето този човек трябва бъде в едно студио с р.овч. и гоце. Винаги ми е било смешно как хората, които са против проруската политика го заявяват открито, а проруските ни политици го правят “за България”. Сакън да не си помислим, че е интерес на Русия…

 6. Г-н Инджев,при анализа на А.Алексиев относно енергийната независимост на страната в светлината на желаното от целия свят,и пазарно и ефективно, демократизиране на Русия,с помощта -и на шистовата газ,
  въглищния метан и на възобновяемите енергийни източници – биха могли да се направят много интересни изводи,и за-явно- желани от др.партии корекци в кабинета,и по
  стратегически проекти,за които Турция и Румъния одма се “избиват”,стига България,
  да ги е отхвърлила – както за потоци,и АЕЦ-ета,така и за Бургас Александрополис.
  Въпросът ми към Вас е:
  Кому трябва да се каже един ден:”Прости им Боже,те не знаят какво вършат!”
  Ако прецените,би могъл,да се включи и Гари Бекет с едното:
  “Изж ги бе, Спасе!!”

 7. Музика за душата на изтормозения нашенец.
  Алек Алексиев отново разказва играта едно към едно.
  Ммм, червения сектор нито иска да го прочете, нито иска да го разбере – тяхната родина не е България.
  П.С. А освен това американците си бият редовно негрите..

 8. Нищо ново под слънцето.Все повече официални медии ще публикуват компетентни мнения противоположни на първаново-овчаровите внушения/П.Димитров не го броя защото е спукана топка/.Тъмнината,с която облъчваха бълг.народ ще се разсее,както и илюзията за светлото комунистическо утре.А иначе,за запознати с материята ,Ал.Алексиев не казва нищо ново.Даже и доста повече фактологични подробности биха могли да се кажат.

 9. Гари,ами ти като знаеш повече от Алексиев,дай бе,дай твоите знания,човека не пртендира за изчерпателност.кардинале,ти пак нищо не каза,но първо оправи граматиката и правописа,после и стила. Все пак,БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК има и стил. какъв е твоя-никакъв.

 10. Drill Here + Drill Now + Pay Less = щети за 20 000 000 000$ – само от една платформа, за 52 дена…. Но иначе, философски-теоритично погледнато г-н Алексиев е прав. Човечеството, въпреки че отделя колосани суми да отиде до Марс (за Луната не съм сигурен), няма технология да запуши една дупка на 1500 м. водна дълбочина тук, на земята. Иначе, както вчера се изрази боса на ВР пред журналистите, на излизане от Белия дом, те щели да компенсират “малките” хора, т.е. американците. Чак на мен ми стана “обидно”.

 11. Уважавам Алекс Алексиев отдавна и споделям много от възгледите му. В случая обаче има една малка подробност, която ме смущава. Той като че ли наистина иска да повярва в доброто желание на ББ да се откачим от руската каруца в областта на енергоносителите. Аз не бих бил толкова ентусиазиран спрямо изказванията на премиера. Досега ГЕРБ (значи ББ) не е показал убедително, че е партия за каквато се представя и че разполага с капацитета, който се стреми да афишира. Ще ми се да мисля, че причината е само в неподготвеността и некомпетентността (могат да се научат все пак), а не в конюнктурните стремежи на ръководството на партията да си пазят рейтинга(не дай боже в предварително програмирана съзнателна политика). Все още в управлението цари пълен хаос, за часове се променят възгледи, намерения, декларации, непоследователността е доминираща. Така, че не намирам оптимизма на Алекс Алексиев за достатъчно добре подплатен с реални основания.

  Много ми се иска да греша…

 12. Мео,мео!Жива мъка сте,когато правите “чест!!!” на името си от глагола
  м е а р..т.е. жаргон на пишкам!

 13. Karandash,бегай се лекувай и ти,цинико комунистически,чевешките трагедии нямат цвят и политически отенък. Никой не бива да се подиграва с тези неща. Гинеха и гинат постояно хора,обикновени хора,които грам понятие си нямат от политика,комунизъм,нацизъм,капитализъм,за да живеят добре такива търтеи като теб,смрад болшевичка,станало ти обидно,къде си ти бе пелсен ком-ска,къде са американците,ти понятие имаш ли от Америка????

 14. Някога балтийските държави се отказаха от Северен поток по причини, сходни с нашите сега. В резултат потокът ги заобиколи и сега само подсмърчат, на на потока му няма нищо.

 15. Алекс Алексиев работи срещу България от много отдавна. Той е гнусна американско-еврейска подлога и трябва да му забранят да влиза в страната, защото работи срешу нея и целия български народ. Неговото появяванв не е случайно.
  А публикацията на г-н Инджев за тоя престъпник не говори добре за самия г-н Инджев. Както се казва няма нищо случайно…

 16. Нефтът и земният газ са изчерпаеми природни ресурси и те рано или късно ще свършат.Затова в Германия усилено се търсят алтернативни енергийни източници.През последните няколко години ,тук никнат като гъби ,съоръжения за използване на енергията на вятъра и слънчевата енергия.Точно в такива технологии трябва да се инвестира и в България.На една малка страна атомни централи не и трябват.Човечеството неминуемо ще преживее енергийта криза и ако планетата дотогава не ни е избълвала ,животът на хората ще се промени необратимо.

 17. За мен е скандално как мнения и анализи като този,с ясно изразена позиция която противоречи на руските интереси напълно отсъстват от големите медии в България!От Путин до Лилипутин,от Алла Пугачова до “Любе” и от Румен Овч. до Андрей Пантев не може да се размине човек колко пъти отвори вестник или включи телевизора.Но колко пъти сте чели интервюта с Гари Каспаров,Борис Немцов или който и да е от тези достойни руснаци,които искат Русия да не бъде държавата на мутрите,водката и КГБ.Всичко разминаващо се от официалната позиция на Кремъл е натикано в ъгъла и заметено под килима!ГОВОРЯ ЗА МЕДИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ А НЕ ЗА РУСИЯ!ТАМ Е ЯСНО!
  За съжаление и тук е ясно:
  България е протекторат на Русия.Политически,икономически,културно и енергийно.Дори и по линия на организираната престъпност.

 18. Щеше да спечели симпатии Борисов, ако, отказвайки съучастие с Русия, беше поставил доброто начало в правилната посока с началото на мандата си, преди година, и без толкова обрати, а сега – как да му вярвам, че нещата потръгват като в месеца на убийствените опашки в офисите на оторизираната банка(да не споменавам имена) за плащане на данъците – м. май, нямаше пари и за нищожните детски надбавки и средствата за социална интеграция на инвалидите, не ги платиха и за 1-ви юни – Международният ден на Детето, а на 2-ри юни. Няма да се появят навреме и надбавките за юни, обявеният срок за получаването на които е между 15-то и 20-то число на съответния месец, а направо ще се отложат за юли, но това говори за сериозни пробойни в бюджета, а изявленията на Премиера за спиране на енергийните проекти на този фон звучат като подмазване пред ЕС за припечелване размразяването на някой и друг Еврофонд като източник на спешна помощ в критична ситуация.

 19. Това, че Борисов бил казал, че България ‘се отказва’ нищо не значи.
  Следва да го приемем като индикатор за настроенията на Борисов към момента на изказването, и нищо повече (както е и с много други негови изказвания). Просто сгащили го журналисти и той изръсил нещо.
  До момента няма заявен официален отказ, и едва ли ще има скоро. Изобщо няма да се учудя, ако до ден два отказването обрасне с условности, примерно ‘отказваме се, освен ако не се намери европейски инвеститор’ или ‘..освен ако екологичната експертиза покаже..’

 20. Прав си КОСТАДИН,но който желае малко да се самоинформира,може да влиза в newsland.ru и да чете поне коментариите към актуалните статии.В Русия практически липсва свобода на словото,но все пак се намират източници.В България свободата е до клюкарските новини,но никой не смее да попита,напр.”Защо приятеля на човека на РъБъ не го съдят за откраднати 7.5млн евро от фондовете,а и с какви пари закупи Дюни,Стомана Перник,хотели и огромни земи?”А той е само малко копче от шинела….

 21. До мео,
  не се подигравам на трагедията, а на думите на шефа на ВР,който нарече хората, засегнати от трагедията “малки”, след което службите на ВР се оправдаваха че анлийският му е лош, защото той “е швед”. А ти сега си помисли как така е “лош”, бритиша на шефа на бритиш петролиум.

 22. Ако г-н Медведев се безпокои за еврото, намеква за “поиракчване” на иранския проблем и едва-едва за афганистански изненади,няма как да бъдат желани евентуалнри пукнатини за нас между вековни приятелства около Мексиканския голф,когато е засегнато бъдещето на обикновени спестители и вложители.
  И Ева Рот и Костадин са га казали!

 23. Смятам, че всички български медии и блогове, които искат да оправдаят това име, а именно, че са български, са длъжни да разпространят тезите от интервюто на Алекс Алексиев. Ето, това правя и аз с помощта на един от коментиращите тук: Българските медии по темата за “епохалните енергийни проекти” обслужват официалната позиция на Кремъл, а не българските интереси!. Смятам, че по теми от съдбовна национална значимост като тази следва да сме единни в защитата на нашите интереси като народ и като държава.

  Призовавам: Да направим всичко, зависещо от нас, за да се получи едно гражданско-блогърско цунами за натиск върху управляващите, та да наберат куража и да защитят българските национални интереси в условията на толкова безцеремонен руски натиск!

  От нас, гражданите, много зависи: ние не само можем, ние сме дължни да принудим управниците да се съобразят с интересите на България, а не с интересите на ченгесаро-кагебистката клика около Путин и Първанов!

 24. Освен Ева Рот и Костадин ,и Вие,г-н Грънчаров, добре сте го казал,защото въпроси поставени от А.Алексиев,ще са
  епохални за втората половина на 21 в.,и се наместват като крйъгълен камък на философията за европейско разбиране на лицето на държавата,
  при стабилен ЕС -или крехка евро-атлантическа солидарност,преди листопада и снега!

 25. Българският национален интерес е да има газ и ток на поносими цени за всеки бг гражданин, независимо откъде идват. До тук никой не каза откъде ще дойдат, като загърбим имперска Русия. От митичния неконвенционален газ или чопленето в черноморския шелф, впрочем напълно безплодно до сега? Или втечнения газ, за който нямаме терминали, но пък докато мине Босфора става златен? Всичко това също не е безплатно, а мнооого скъпо.Чак Белене ще ни се види евтиния като теглим чертата.Тук слагаме и суперскъпия ток от вятъра и слънцето.Прекрасно е, но засега не щем да плащаме тая цена, а и не можем. Но пък А.Алексиев със сигурност знае точната фирма за търсене на “оня” газ.. А “гражданско-блогърското цунами” направо ме разрида!

 26. Алекс Алексиев: добро начало на освобождаването от руската енергийна зависимост
  Не става въпрос само за руска енергийна зависимост, а за зависимост въобще. И за зависимост от нашите партийни другари, които не трябва да припарват до власт повече.

 27. Г-н Грънчаров,наивността Ви не е силно оръжие в борбата срещу болшевишката наглост и напаст. Вие сте философ,и точно Вие,като не можете да разберете такива елементарни работи,кой тогава ще ги разбере. Лекуват се не симптомите на болестта,а причината за нея,-огнището ,заразата,възпалениет и пр. Все още ли не сте установил,че ККБ се управлява от комунисти,книгата на Иво Инджев,също доказва това. Е,познавате ли,чул ли сте някой български комунист да изразява негативно отношение към болшевиките от Москва. Такъв няма. Първо страната трябва да се декомунизира,а после да се нормализира,проболшевиките и прорусите ще отпаднат от самосебе си. Простаистина и всеки може да стигне до нея по пътя на елементарната логика,нали го знаете този принцип …….Русите все още не ни връщат зграбените архиви,а Вие искате да ги озаптяваме,ама за какво говорите?

 28. Ето го и Бай Стоян,комунистическа свиня пар0екселанс,стотици хиляди са като него у нас. Ти Стояне ,комуноидо плесенясал,какво направи за спасяването на комунизма,я ни кажи. И може ли един човек,да работи срещу цяла страна. Да не би руските комунисти да работя в интерес на България. Гадове,болшевишки.Единственото спасение е да ви зкарат в Сибир.лошото е,че сте много,такива са ви и плакатите,много сте,ама всичките сте тъпъ,само глватарите ви са хитри и ви лъжат.

 29. Здравейте,
  Не знам дали сте запознати с термина пик на петрола, т.е. изкопаемите горива се изчерпват с доста бързи темпове. Позициите на Русия само ще се засилват с този процес, Европа няма почти никакви собствени ресурси, а и нефта в Северно море намалява с много бързи темпове. Отделно е смешно да се говори, че в Америка енергията се използва по-ефективно, обратното е – в Русия няма събърбия, прочетете за това.

 30. Отделно идеите за газ от Катар са смешни, знаете ли какви са процесите на доставка на втечнен газ?
  Алтернативната енергия е съвсем мъничък процент за момента, дори Дания добива голяма част от електричеството си от въглища, дали алтернативната енергия ще успее въобще не е сигурно.

 31. До МАR:
  „Българският национален интерес е да има газ и ток на поносими цени…” – казвате Вие. Дотук добре, но защо смятате, че ще станат по-ниски, ако ни ги доставя един доставчик, т.е. монополист? И децата от детската градина вече знаят, че това е точно обратното. Или Вие сте платен клакьор и хич не Ви пука какви глупости ще дрънкате, само и само да си изпеете урока? Ами за възобновяемите източници, що за глупост е това „суперскъпия ток”? Скъп е, защото цял свят е приел те да бъдат субсидирани. Иначе как ще се проведе бързо и резултатно борба против глобалното затопляне? Кое им е скъпото – горивото ли, дето го горят и се добива в рудници или сондажи изпод земята, котлите и реакторите за изгаряне на горивото ли, системите за сероочистка ли, съоръженията за складирането на пепелни и ядрени отпадъци ли, многобройният персонал ли, резервните части за поддръжка ли, транспортните им разходи ли, супер-ситемите им за безопасност ли – кое им е скъпото, бе, борецо за българския интерес? Възобновяемият източник е прост и разсредоточен – той може да изникне даже във всеки дом и всяка колиба, той е обратното на монополизма, той може да допринесе за енергийната независимост даже и на всеки един човек поотделно. Ако искаме да имаме граждани и гражданско общество, ще трябва да бием по любителите на монополизма с всички възможни средства, прав е в това А.Грънчаров!

 32. G-n Indzev,

  Bih iskal da Vi popitam dali znaete, che g-n Aleksiev e svarzan s korporacia Rand (razrabotila i vnedrila tehnologiata na hidravlichnia udar pri dobiva na shistov gaz), CIA, Pentagona…

  I ako ste znaeli, v kategoriata na kakav e interviuiran?
  “Nezavisim” expert li e Alex Alexiev, ili…

  Izvinete za latinicata.

 33. Към Didov:

  За разлика от организираните от Москва потайни кукловоди на шистовите протести, г-н Алексиев никога не е претендирал за въпросната независимост и опитите да му вменявате това са отчайващо недостоверни. Пробвайте нещо друго-може и другаде…

 34. “Net cheloveka, net problema”, nali g-n Indzev.

  Haide, ostanete si sas zdrave.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.