Властта намръщено призна, че има влиятелни медии в интернет

В новия избирателен кодекс интернет страниците ще бъдат третирани като медия и ще се наказват блогъри, които публикуват клевети срещу участник във вота. Същото ще важи и за пуснатите в социалната мрежа “Фейсбук”,пише Монитор.

Това стана ясно от думите на председателя на временната комисия за изработване на изборния закон Искра Фидосова. Причината за промяната е, че до момента в уебпространството няма никакъв законов ред за регулация на информацията, която обикаля мрежата. За да бъдат максимално конкретни, от изборната комисия са изпратили искане за тълкувание на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за да дефинират максимално конкретно интернет сайт, собственик на интернет сайт и социална мрежа. Идеята е при публикация да има субект, който да носи отговорност, обясниха експерти. “До момента у нас интернет не се разглежда като медия и не подлежи на регулация, което е крайно време да бъде поправено”, разясниха още IT специалисти.

Освен информационните сайтове като електронните вестници или информационните агенции наказателна отговорност ще носят и собствениците на блогове, както и участниците в уеббазираните социални мрежи, разясни още юристката. “Ние поискахме тълкувание от транспортното ведомство, за да можем да бъдем възможно най-прецизни, включваме и блоговете и уеббазираните социални мрежи”,  категорично заяви Фидосова.

В закона, регламентиращ вота, изрично се въвежда забрана за публикуването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания. Въвеждат се и задължения и за собственика или администратора на уебсайт, накърняващ правата и доброто име на кандидат или на лице, което представлява партия или коалиция. Една от санкциите ще бъде правото на отговор да се публикува на същото място, със същия шрифт и без никакъв коментар.

От тази информация могат да се направят различни изводи. Но ще се спра само на един от възможните:

Урааааа! Признаха ни за важни! Цивилизацията дойде в България по обичайния начин. В страните, където интернет се взима насериозно и отдавна е спечелил уважението на публиката в състезанието за вниманието на обществото, мястото и значението на блоговете и сайтове се определя именно от извоювания от тях престиж сред читателите. И у нас това е факт. Но ето, че и властта се досети да го забележи. И как? Със заплахи ( наричани за удобство „регулация“).

Не твърдя, че няма логика в аргументите за приравняване на отговорностите на най-модерната форма на обществена комуникация към печатните и електронните медии. Но е показателно, че за това „признание“ властта се досеща именно в опита си да наложи някаква форма на контрол върху единствения медиен сектор, който й се изплъзва. Това е римейк на усилията на управляващите да направят нещо подобно чрез т.н. интерфейс. Тоталният контрол по тази линия не успя и ето че опитите за усмиряване на опърничавите блогове и сайтове продължават. И трябва да се признае, че , поучени от горчивия си опит, властите са избрали този път теза, която трудно ще намери опоненти. Който го направи, рискува по условие да бъде обявен за „клеветник“ или най-малкото за защитник на клеветата.

Няма да е убедително да твърдя, че не го приемам лично. Трябва да кажа, че признанието за важността на блога, дефиниран вече като медия ( когато трябва да „яде бой“), носи и известно истинско удовлетворение. Например си представям как „наклеветения“ от мен Първанов ще получи същото място в блога ми да отговори, че не е бракониер, не е имал намерение да „консумира“ два мезонета, в които негов близък приятел служи за прикритие на апетитите му, не е получавал като подарък от бивш митничар своя частен фолксваген, не е изпращал служители от ДАНС да заплашват певицата Мариана Попова и да я принуждават да раздава интервюта под негова диктовка, не е опитвал чрез свои хора в бизнеса да купи мълчанието на в. „Уикенд“ по „деликатни“ за него въпроси през есента на 2008 г., не е притискал чрез свои чиновници медии, не е наводнил администрацията и подчинените му служби с близки и близки на техните близки хора и – все „клевети“, подробно развити в книгата ми „Президент на РъБъ“ и които ще продължавам да публикувам в блога.

Приятно четене на отговорите на тези „клевети“ на същото място и в същия обем!

36 мнения за “Властта намръщено призна, че има влиятелни медии в интернет”

 1. Един цял червен щаб ще докара обема на отговорите, но ние къде ще се спасяваме тогава от грозните им мутри, заплетените неясноти-лъжи и отвратителния изказ?

 2. Време беше Голямата новина,да изгрее часове преди началото на астрономическото лято 2010 г.,и й се вдъхне живец,така както е при поява,престой и сбогуване със света,и всеки да се представи със самоличността си:било за почести,
  заслуги,праведен жевот, или за обиди,клевети и хули…
  Разбира се,че вярвам в човешките добордетели като в билките:
  Доста са с лечебни своиства,но малко и лековити….
  А да се освободиш от тшеславие навреме е полезно,дори когато ловуваш….

 3. Лошото е, че виждам как може ЗЕС и новит медиен закон да бъдат свързани така, че да може да се установява съвсем законно самоличността на неудобните на властта хора…

 4. в горното медиен закон да се чете избирателен кодекс

 5. Според мен т.нар. “клевети” и каквито и да са публикации в уебпространството (без значение верни или неверни) могат да се третират като медия, вестник и т.н. следователно както има вестници със “жълти” новини, така и към всяка публикация в интернет може да се подхожда като с такава. Не трябва да се слагат каквито и да са ограничения – все пак свобода на слово има всеки 😉

 6. От днес нататък вместо Р.Овч ще пиша “Ред Шепърд” или “Кармазъ Чобан” 😉

 7. Тоя плондер ясно откъде е взел идеята. От няколко месеца в Русия го гласят закона.

 8. Усилията на ДС дейците да контролират Интернет продължават. Не случайно тече такъв лов на педофили в нета. През ден четем за сгащени педофили. Целта естествено е да се демонизира Интернета и участниците в него. Едва ли не да излезе, че най-големите боклуци са в мрежата.

 9. Сега вече съм сигурна, че ще има все повече анонимни блогъри и Фейсбук профили, който ще използват премаршрутиране на IP адресите си през САЩ например, и които никакво МВР и нищо няма да може да проследи. Камо ли да хване, а още по-малко да осъди…

  Защо се опитват да налагат цензура в единственото пространство в България, което е наистина свободно? Това е кощунствено! Аз въобще не се радвам, че публично са признали блогърите за медии. Блогърите нямат нужда Бойко Борисов да ги признава, за да бъдат медии, при това признати. Още през изминалото “синьо лято” стана ясно, че блогърите, интернет и социалните мрежи са местата, на които можеш да прочетеш някои истини и да се почувстваш наистина информиран. Аз за себе си, а и много хора за тях си разбрахме, че нашето място за обмен на информация е онлайн. И аз лично се молех никой да не го пипа. Но ето че посягат и на него. Не че няма начин да се справиш и с това, но защо? Защо непрекъснато ни принуждават да заобикаляме закони, без да сме престъпници, за да се почувстваш свободен да изразиш мнението си? Хм, досещам се – за да имат причина да “ловят престъпници”. Вероятно акциите на полицията след въвеждането на тези безумия ще се казват “блогърите”… или “интернетаджиите”…

 10. Otvratitelno napravo ako tova bade prieto – znachi kato doidat izbori da si malchim i nikakva kritika, zastoto to te kak ste definirat tochno kakvo e kleveta i kakvo ne? To pri nas dosega nikoi mastit prestapnik ili korumpiran politik ne e razoblichen i nakazan ot pravorazdavatelnite organi – te vse njamat nujnite dokazatelstva. I mnogo interesno kak ste nakazvat uchastnitdite v blogovete – ste im zabranjat da pishat li ili ste gi vkarat zatvora? Toja film sme go gledali i ako ste pravjat restavratsija na totalitarnoto ni minalo dalech njama da stignat – neka da smajat kritiklata, neka da ni upravljavat otveka sastite chevenotikvenitsi i proizvodnite im i pak ste falirat darjavata i prodanjat danoto… A za lelejanite otgovori na ‘klevetite’ vaobste njama da si gubja vremeto da gi cheta.

 11. Длъжен съм да допълня,г-н Инджев,
  че ако г-жа И.Федосиева желае да бъде полезна на своята партия и своя народ,би било най-добре след лятната жега,с думи и дела,да вдъхне живот по европейски на “идейната сърцевина на ГЕРБ” по повод на:
  -концептуало дефектни проекти като тези на ДАНС;
  -такива на бивши премиери;
  -проекти на президенти в т.ч.и по държавността;
  -и такива във външната политика и финансите;
  Така,като заесенее,преди първиая сняг,няма да се се “берат ядове”:
  -било след “условни”присъди за наши граждани като Спаска Митрова;
  -било за “мънкане”пред Оли Рен;
  -било и за “неволи” с МВФ;
  (като “изпити по никое време”в духа на написано по друг начин от писателя Б.Райнов)
  И за Коледа българските трапези,
  ще напомнят отрупани шведски маси и като сватби на наши деца!
  Дали ще й завидят?Има си хас!Да не би в този блог,който дава тон,да е по-различно…но ако е било разбрано,й пожелавам да издържи в изпитанията!!!
  А ако е и весел човек,да “даде едно рамо” и в проекто закона!

 12. Това наистина ще е добър автогол. Дано стане и дано бъде строг вариант, за да обърне внимание западната преса и да дава по-често трибуна на ъндърграунда ни в Мрежата. А иначе технически са загубили битката още със създаването на TCP/IP 🙂 Наште постинги все ще се четат!

 13. Добре де, ако аз пиша в блога си на 100 метра извън България, а самият сървър се намира в Австралия, да речем, по кое законодателство ще бъда бъда преследван съдебно? За всеки е ясно, че българските закони се пролагат само на българска територия, а пък как и в каква степен се прилагат и Господ не знае. Нека сме на ясно, аз нося отговорност само ако попържам Гоце и Бойко на нашенска територия. Инак става конфуз, като този, при това международен. Едва ли гръцки или австралийски съд ще ме
  преследват, че съм наклеветил Гоце Доносника.

 14. Абе в (милиционерска)полицейска държава какво очаквате?! Следваща стъпка – “ше спреме и интернето, ако требе”. 😉

 15. Днес дочух, че и в любимия в-к “Труп” са Ви цитирали, господин Инджев :]

  Към Torro: а какво ще кажеш за Сергей ДС? ;]

 16. Важното е божествената Искра,да не казва всичко,което мисли,а да обмисля всичко,което казва,защото има и една друга “богиня” с името надежда,но искреността й под формата на лъжа,понякога и успява…!!!
  До мен ли пак,опря,за богини и Троя?За войните си има и полководци,
  за да гасят пожари!!!

 17. Г-н Инджев, замисляли ли сте се, че всъщност Гоце следва формулата, оставена от Фердинанд на Борис?
  Давам само два примера:
  “На публично място ти трябва да се преструваш, че ги незабелязваш, че не подозираш даже съществуването им, защото ако обърнеш на тях внимание, то значи да ги посочиш на народа или на водачите му и тогава последните ще се всмукват повече в техните говори и писания.”
  Аналогията с отношението на Гоце към Вас е очевадна.
  Ето и още само един, макар че мога да добавя още поне пет:
  “Подбирай за полкови, бригадни и дивизионни командири хора с пороци, за да можеш да ги държиш под страха на наказанието.”

 18. Присъединявам се към мнението на Палпурина. Няма място за радост от факта, че блоговете са „официално” признати за медии. Това, в условията на държава, в която правосъдие и морал са едва ли не антагонисти, означава същият вид „признание”, което са получили евреите с пришитите им от нацистите жълти звезди, за да могат по-лесно да бъдат разпознавани,следени и в крайна сметка унищожавани. Замислете се само какво би станало, когато дойде време за избори и личността с кличка Гоце се включи в кампанията. По логиката на предлагания текст, едва ли не всеки ред от статиите на г-н Инджев, независимо от факта, че са били написани от преди влизането на закона в сила, може да попадне под ударите му, тъй като ще продължава да бъде, както и досега, всеобщо достъпен за всеки желаещ да го прочете.
  Утопично е да се предполага, че санкцията за „обиден” материал, при това в обилни количества, ще бъде, както това е предвидено като възможност, право на отговор в блога – впредвид манталитета на субекта на критиката той само би се злепоставил допълнително ако го направи – най-вероятната реакция на „потърпевшия” би била изправянето на съд на автора на статията или коментара за клевета и/или затварянето на сайта. Помислете си как ще реагират и собствениците и администраторите на домейни и сървъри пред заплахата да бъдат привлечени под отговорност за ежедневните хиляди публикации на техните сайтове – пред невъзможността да четат и контролират всичките за съдържанието им, те биха предпочели чисто и просто да затворят достъпа за съдържание до зависещата от тях мрежа. Признанието на властта за медийната значимост на интернет е всъщност данайски дар, за истинската стойност на който, не е зле да си припомним написаното в Библията.

 19. явно е краино време да се наложи и цензура върху това което се пише и в нета.само се чудя как не са се сетили по-рано!А наи-добре ще е всички да мълчим и да не говорим за нищо, за да им е добре на скапаните политици!ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ !

 20. Това,че властта недолюбва всяка незавизима и свободна волеизява не е новост. Новост е виртуалната реалност и затова по стар навик родните политически лилиПути(нци) се ослушват и изчакват да видят какъв челен опит ще измъдрят другарите. То не че и от други държави може да се почерпи опит в опитите за дресура на медиите,но като стереотип и традиция най-си ни пасва челния опит на Москва.

 21. Защо ли си мисля,че милионите сайтве за порно,хазарт,нелегална търговия,измами и всякаква помия в нета са им през оная работа на власимеющите. Но някой и друг блог като този и някой и друг неудобен журналист като Иво Инджев ги кара да се потят и въртят в мазните кресла. Милиони педофили и измамници в нета бледнеят пред семплата информация за нечий лов или височайша софра с любопитни сътрапезници!

 22. Иво, честито! Живият живот е пълен с чудеса – една сутрин се събуждаш собственик на медиа. Сега чакам с нетърпение да прочета опроверженията на Първанов; голямо опровергаване ще падне. Навремето баща ми казваше, че когато Господ наказва някого, първо му взема акъла. Като се поогледа наоколо човек, май много народ е наказан от Господа.

 23. Поздрави на всички! Отдавна несъм писал коментар, но доколкото ми позволява времето продължавам да следя форума, статиите и коментарите.
  Да поздравя първо Иво за “Президентът на Ръ Бъ” Не съм имал възможност да го прочета, но предполагам, че е нещо като “Dude where is my country?” на Michael Moor, което само по себеси вече си е повод за гордост, тъй като няма много такива нации по света, които да си позволят смел автор да напише нещо подобно за действащ в момента техен президент! А това не би било възможно без свободата в Интернет, която под различни “благовидни” поводи се опитват да ограничат! Так, че бдете и не допускайте това да се случва!

 24. А кой ще регулира медийното пространство в Народното събрание.На всеки обиден народен представител да му се дава възможност да излезе и да обиди своя опонент от същото място със същия щрифт без право на дуплика.Да се вземе и мнението на транспортното ведомство за движението на някои мастити адвокатки депутатки регулаторки.Анонимното псуване по адрес на властимащите се забранява, а се разрешава такова само през зъби или наум.

 25. Уважаеми г-н посланик,бих искал,
  да се надявам, че на академик Примаков би му било приятно,да узнае от София,не само дежурната и позната апологетика на нашия елит,но и друга ответна такава,и допълваща по-честно:
  – както проницателния руски дух;
  – така Вашите лични умения,за да отговарят още по-точно на чувствата на един целокупен народ без цветна партийна окраска;
  Те са,ответни също така и на разума и морала на Р у с и я,
  която достойно споделя своите и исторически,и планетарни отговорности пред човечеството.
  Бих искал,да се надявам,че не ще бъде далеч времето този век,когато
  универсалните човешки ценности,ще се утвърдят още по-убедително и в междудържавни отношения,след примерите т.г. на Москва и Вашингтон, и настрана от факта,че точно у нас,те са били желани и отстоявани след Шипка,и от двата народа,но с взаимна изгода,взаимно
  уважение и достойнство,така важно в поведението и на по-малкия брат.
  Нашият президент отбеляза едно щастливо съвпадение при Ваши посещения в София и Ви желая успех с тази традиция и в бъдеще,когато на българската депломация,няма да се налага,да бъде подлагана на повече изпитания, както е било при други
  случаи.

 26. Извинявамсе, че отново коментирам, но ми се случи нещо, което недвусмислено показва, че е крайно време нашите политици да стъпят на шията на този необуздан Интернет, който пак си позволява да ни намира кусури, докато ние добре си занаем, че сме правите, а целият останал свят (ни) е крив!
  Така например ако имате лошия късмет да сте си отворили сметка в многуважаваната Общинска банка (София- ул “Денкоглу #48”), която искате да проверите по Интернет всички браузъри при опит да отворите страницата моментално ви предупреждават, че положението със сертификата на сървъра на банката е следното:
  “This certificate cannot be verified up to a trusted certification authority”
  и затова по-добре веднага затворете тази страница!
  Както се казва коментарът е излишен, а за нашите управленци явно Интернет е още по-излишен!
  Само пречи и петни доброто ни име!

 27. Към пожарникарите-гербери: НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ!

 28. До GB:

  Че има много мръсни пари в БГ е ясно, но не е такъв начина да ги хващат. Дискредитацията е пълна.

  Колкото до новото закон-недоносче, ами няма да стане. Споко. Някои комунета се притесняват, че електоратът им не е много сведущ в тая най-голяма медия и бензин пикаят от яд. Ами … ограмотявайте се бе другари – ама тогава може и да прогледнете и да “развалите седянката”.

 29. Новината е чудесна. Тя само показва колко им е капацитета на мозъците. Има едно нещо, което се нарича свобода на словото. В прословутото решение на КС на САЩ: Ню Йорк Таймс срещу Съливан, мисля беше от 60-те години, се казва, че отговорност може да се търси от публикувалия материала само, ако в публикацията има злоба. И тъй като няма как да докажеш има ли или няма злоба, общо взето решенито казва, че важността на публикациите за цялостното здраве на обществото е толкова важна, че само в най-тежки случаи може да се търси отговорност на публикуващите.
  Нашите управляващи, разбира се, са далеч от всякаква адекватна мисъл в тази посока.
  Но точно тази война не виждам как ще спечелят. Ако някой прокурор успее да докаже, че точно аз пиша в точно този блог, ще го призная. Ама те вината на едни Маргини не могат да докажат, камо ли какво се случва в Интернет. Хаха. Та половината от тях не могат да говорят и пишат правилен български, какво остава за proxy, TCP, и т.н познания.
  Абе, смешна история, вместо да се занимават с нещо сериозно, седнали да мислят как да ограничат правото на изказ. Имам чувството, че са расли в пещери, майка му стара.

 30. Уфффф … направо понякога се чудя дали българските политици по природа са супер зле или просто си мислят, че народа е невероятно тъп!!!???

  За пореден път в българската посткомунистическа история хората които са на власт се опитват да “открият топлата вода” по начин, който да покаже колко много работят, но без да търсят реален ефект от работата си. Аз се питам само едно нещо – защо в 21 век, в ЕС на някой му е необходимо да “тълкува” или още по-лошо да инвестира парите на данъкоплатците в хиляди работни часове на държавни чиновници, които да имат изключително амбициозната задача да изготвят “конкретно дефиниране на интернет сайт”??? И тук все още изобщо не поставям въпросът за възможностите и капацитета на българските партийно агиращи чиновници да “открият топлата вода” с едно “конкретно дефиниране”, което обаче и в същото време да е достатъчно “коректно” – от една страна, към демокрацията и демократичните принципи на България и ЕС и от друга страна, към загегнатите от това медии и блогъри, които несъмнено ще почувстват заплаха срещу правото си свободно да изразяват своето мнение.

  Този абсурд може да бъде предотвратен, като инвестициите в чиновнически труд се концентрират върху това, как вече съществуващите “най-добри практики” в други страни от ЕС могат да се напаснат на българската действителност (добър пример са Германия и Автрия). Освен това, в ЕС много преди членството на България съществува директива, задължаваща всички страни членки да регулират анонимността и отговорността върху съдържанието на уебстраниците. Така че, това изобщо не е “идея” на “гениалната” българска политическа класа, а просто директива 31 на Европейската Комисия от 2000 година (Directive E-Commerce 2000/31/EC), която България трябва да имплементира в законодателството си.

  Тук обаче ми прави впечатление друго нещо, което някакси наподобава практиката около закона за забрана на тютюнопущенето на обществени места, а имено, че новата законодателна инициатива за регулация на отговорността върху съдържанието в интернет се свързва само с “вота” и предизборната кампания – т.е. пак ще побългарим нещата така, както ни е най-изгодно.

 31. GB,за каква гордост говориш и за какви смели нации,става въпрос,нещо си се засилил към жълтата фланелка. Засега Българския полународ не притежава нивата,които да го определят за нация,нещо не си в час. Подготви се и тогава поствай. И Иво Инджев е само един-единствен,нито ще бъде последван от други,нито има кой да го последва. А стадото,което ти наричаш “нация” си спи. Не вярваш,я иди в с. Петърч,или Долна Баня и попитай хората ,какво знаят за полседнта книга? Как не разбират толкова хора,че народ,роден да спи,нме може да се бори за свобода и правдини.Били му виновно политиците,а те,откъде са внесени,от остров Цейлон ли? Ние си ги избираме,спокойно,последователно,мирно и категорично. А няко се чуди ли ,чудио,законите ли ни са лоши . Не,бе пич,ние сме си шушумиги.

 32. Офф басните на Лафонтен и Крилов ще станат бестселъри.Едно време комунизма се псуваше дооста елегантно да си е…. м…та фашистите и техните врагове

 33. г-н Инджев,относно петицията за демонтиране на паметника на съветската армия, имам предложение. Понеже Съветският съюз не съществува от 20 години, да преименуваме паметника на Съветската армия – паметник на Американската армия. За целта е необходима само да се подменят някои атрибути от фигурната група, за да заприличат на войници от епохата на Виетнамската война. Но, разбира се, не трябва да спираме до тук. Следващата крачка на актуализация е да преработим паметника на Цар Освободител в паметник на Джордж Вашингтон. И тук с лека козметична работа, смяна на аксесоари и други дребни елементи можем да получим желания резултат. Не трябва да забравяме и руската църква в центъра на София. Нея би трябвало да я преименуваме на баптиска църква ” св. Томас Джеферсън”.
  Чрез този подход ще осъвременим паметниците и символите на столицата и ще станем по-симпатични и по-мили на братския американски народ.

 34. Това е скандална поправка, която ни приближава до златния стандарт в някои централноазиатски държави. Интересно дали експертите на Фидосова са запознати с препоръките на ОССЕ-организация, в която България членува.

  http://www.osce.org/fom/80723
  In the Internet age, decriminalization of defamation becomes aprerequisite for free media to report without fear of criminal prosecution about issues of public importance.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.