Знак за какво е почетният знак за Примаков?

Президентът Георги Първанов награди с почетния знак на държавния глава председателя на Търговско-промишлената палата на Русия и бивш руски премиер акад. Евгений Примаков, бивш ръководител на Първо главно управление на КГБ (външно разузнаване) “голям учен, политик и държавник, дипломат на световно ниво вече десетилетия наред”, по думите на домакина.

През 1996 г. Примаков става министър на външните работи. На финала на управлението на президента Елцин е министър – председател до 1998 г. – само година преди Путин да поеме на кормилото в Кремъл уж по благоволението на президента, но всъщност по волята на реваншистките кръгове, взели връх в страната в края на управлението му. Във външната политика тъкмо Примаков задушава краткия проблясък в руската история от времето на Елцин, през който доминира нагласата на Москва за сближаване със Запада. Този завой става пистата, по която Путин до днес гради руската стратегия.

Като премиер на Русия Примаков олицетворява руската съпротива срещу разширяването на НАТО в зоната на бившата съветска периферия в Европа. Заедно със своя колега Александър Авдеев, когото повишава в ранг първи заместник – министър на външните работи за добре свършената работа като посланик в София, Примаков има лична заслуга по забавянето на българското членство в НАТО. Особено ярко това проличава в противопоставянето му на операцията на НАТО по усмиряване на Милошевич. Тъкмо от този период е и близкото му познанство с изгрялата българска социалистическа звезда Георги Първанов.

Какъвто и пост да заема в Русия през изминалите от тогава години, Примаков е чест гост в България и неизменен събедеседник на българския държавен глава на официални и неофициални срещи с него (много по – чести дори от аудиенциите на Първанов при Путин). Няма да е пресилено да се каже, че никой друг чуждестранен гост не е бил приеман толкова пъти от Първанов през двата му мандата. Защо ли?

В духа на внезапния порив към прозразчност и разсекретяване на стенограми, обхванал напоследък българския президент, би било интересно да узнаем за какво си говорят двамата на станалите традиционни посещения на Примаков тук, включително като сътрапезник по време на летните отпуски на Първанов в резиденция „Евксиноград“ и в други уединени места.

11 мнения за “Знак за какво е почетният знак за Примаков?”

 1. “Почетен” знак срещу рубли. Мечтата на рубладжиите в действие.

 2. Цитат:
  “Какъвто и пост да заема в Русия през изминалите от тогава години, Примаков е чест гост в България и неизменен събедеседник на българския държавен глава на официални и неофициални срещи с него (много по – чести дори от аудиенциите на Първанов при Путин). Няма да е пресилено да се каже, че никой друг чуждестранен гост не е бил приеман толкова пъти от Първанов през двата му мандата. Защо ли?”
  Бившият ръководител на Първо Главно Управление на КГБ, яростен противник на Европейския Съюз и НАТО е един от най-често посещаващите България руски политици от много години насам. Ако някой се хване да проучи в колко фондации членува,какви награди и почести са му оказвани,колко пъти е цъфвал по водещите медии с интервюта,мнения и анализи по актуални проблеми,неизменно би се запитал: “Защо ли?”

 3. Работата е ясна. Борбата за енергетиката е ожесточена. Сега и прекият шеф на Гоце е дошъл да го съветва. И нашият цървул му дава награда. Всеки момент очаквам и оня куц кон Овчаров нещо пак да се изцепи. Абе, докато не измрат, няма отърване от тях. А в Русия вече са убедени, че сме безгръбначни. Но специално за Гоце, никак не грешат.

 4. 1.Пориви от типа на тези,които сочите г-н Инджев,няма,как да има,особено на уединени места…
  2.След Смолни само в ленински илюзорни призиви е имало намеци за откритост и прозрачност…
  3.Естаблишмънът на всяка, уважаваща себе си държава,е длъжен да може-друг е въпроса кой колко умее, не само да гледа,но и да вижда далеч!….
  4.Преди малко колега,се опита добросъвестно с примери от “Съвети към сина!!!”,да хвърли светлина с поуки от исторически багаж на Кобургите например,но поне в блога!,досега никой не се е запитал,защо БКП раздели на два полюса Гешев и Червенков,
  вървяли един до друг след катафалката на Д.Благоев..
  5.И защо Муравиев в Кайро е разчитал /в разправиите с англичаните!!/ на българските военни….
  6.Г.Първанов е млад и не му желая зло,и когато му е писано,ще си отиде,а България ще я бъде и й дължат поне уважение към паметта на погубения като мърцина елит…
  7.Преди малко,и сега,едва се сдържам, да не добавя,че моята дъщеря е пра-пра внучка на опълченец от най-кръвопролитните юлски или августовски?!? боеве при Шипка и кавалер на императорски георгиевски кръст…
  Но това е история,както и самият Примаков…
  Отделен е въпросът,дали и кога ще напише книга,за Русия и 21 в. …

 5. Към 20.30 ч. -струва ми се!- все още не се бе появила новината,че няма македонски,а само български език!
  Сега вече,е ред и на др.Инджев!

 6. Иво, имах те за по – интелегентен, а ти си бил обикновен лизач

 7. Басил, много интелЕгентно разсъждение!

 8. Както обещах,положил съм клетва,налага се да се приложи познатата псувня….Василе,избери си най-нечистоплътния клошар,който да го набие в мрътвата ти комунистическа глава,а преди това,да му излижеш най-обикновено топките. На мръсниците,с мръсотия. Разбра ли Вася,болшевишка свиньо, това е само предупредителна,ама много толерантана псувня,ако продължиш да ругаеш Инджев,без да е заслужил,ще последва по-страшна,ставай човек,или си загубен.

 9. А бащата на Примаков е убит от болшевиките,но той им служи вярно.Също като Н.В.Цар Симеон. Убиха баща му,разстреляха чичо му,а той служи на КГБ,браво Царе,добре,че не възкръснаха О’Бозе почившите ти близки,на всички им се ….на гроба. А княгиня Еводкия,ако беше жива,нямаше да понесе тази гавра с Българската династия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.