Приманов и Първаков – историци от една школа

Русия оценява, че България никога не е воювала срещу нея,както и по времето на Съветския съюз, каза акад. Евгений Примаков в своята лекция по повод представянето на новата си книга на български език “Светът без Русия?“ и подзаглавие “Докъде води политическото късогледство”\ БГНЕС\.

Колко лъжи и колко горчиви смешки има в тези топли ( и по-точно претоплени като вкиснала стара манджа) думи на типично съветско-руско корупционно официозно говорене, което цели да подкупи податливото на подобни пропагандни кремълски подания българско т.н. обществено мнение?

Ще започна с чер(ве)ния хумор по отношение на хипотезата, че България някак си е могла да воюва срещу СССР -формално не е, наистина, но пък СССР въпреки това я окупира и възлага на своите местни сатрапи да водят войната за унищожаване на реалните и мними противници на българската съветизация.

Ако имаше тук антиколониална въоръжена съпротива, както в Алжир, Виетнам, Конго и т.н., може би щеше да може да се говори за водене на война от страна на България срещу Съветския съюз. Но тази съпротива по нашите земи е смазана в зародиш и после отново е прекършена с унищожаванвето на горянското въоръжено съпротивително движение чак в навечерието на смъртта на Сталин. Даниела Горчева написа от Холандия в издаваното от нея списание „Диалог“ изключително интересна статия, според която в България въоръжената съпротива срещу комунистическия режим е продължила най-дълго в съветския лагер.

За останалото- направо не знам как да го квалифицирам. Все пак говори академик Примаков, светилото на съветската историческа и външнополитическа мисъл. Той не знае ли за бойните действия между България и Русия в Добруджа през Първата световна война? И не е ли чувал за артилерийския тероризъм на руския флот, довел до десетки убити и ранени ( включително жени и деца) във Варна и Балчик, но и предизвикал яростната съпротива на българската брегова охрана? Не казвам, че това е прекрасно, но е факт, че и в двете световни войни България е във вражеския на Русия и СССР лагер.

По повод на „никога“ мога да се върна и по – назад. Чак до разоряването на България от киевския княз Светослав. Благодарение на неговите варварски, подкупени с византийско злато услуги, България губи за два века своята държавност ( резултатът е т.н. византийско робство, пряко следствие от целенасочения погром на Светослав над България).

И без да воюва срещу ( несъществуващата по онова време, но неспоменавана по никакъв начин от руската дипломация като понятие до самата 1877 г. България), а срещу Турция, Русия систематично разорява българските земи при военните си походи през нашите земи. За разграбваните, опожаряваните и обезлюдените български селища, чиито жители, с десетки хиляди при всеки поход, отвеждат с кервани московските войскари, пише в многобройни свои статии в „Горски пътник“ не друг, а идеологът и практикът на българското национално освободително движение, признатият професионален революционер на възраждането Г.С. Раковски.

И този академичен „познавач“ беше награден с почетния знак на държавния глава на България? Може да е по – четен там в Русия, но трябваше да е по – начетен, преди да се изказва по тази тема тук.

Но пък и наградителят му е продукт на Института по история на БКП, където е започнал трудовата (?) си дейност. Лика – прилика. До неприличие.

26 мнения за “Приманов и Първаков – историци от една школа”

 1. Чудесна статия г-н Инджев. Източният фронт е активизирал “петата колона”. 😉

  ПС. Забелязах за корекция:

  1) “пропагандни кремълски подания”

  -> мисля, че е “подаЯния”;

  2) “И без да воюва срещу ( несъществуващата по онова време, но неспоменавана по никакъв начин от руската дипломация като понятие до самата 1877 г. България), а срещу Турция,…”

  -> мисля, че е: “И без да воюва срещу ( несъществуващата по онова време, но неспоменавана по никакъв начин от руската дипломация като понятие до самата 1877 г.)[!!] България, а срещу Турция,…”

 2. да, България не е воювала срещу Русия и СССР, но Русия/СССР срещу България с артилерия и с дипломация: Берлинският конгрес, двусмислената политика на прелиминарното правителство 1978-1879, Съединението, Независимостта, Първата Световна и Ньойския договор, както се спомена, през инфилтриране на терористични групи – виж за справка поведението на Георги Димитров и Васил Коларов след Септемврийското въстание. След това опитите за подривна дейност и т.н. – до наши дни.

  Кога Русия/СССР не е воювала срещу България и изконните й интереси? И кога България с нещо е уронила руските интереси и/или е потъпкала с даден акт руското национално достойнство?! Даже и за азбуката си мълчим. За кратко сравнение:България и Киевска Рус през 70те години на 10ти век.

 3. Колко полезно би било да имаме повече Инджовци.Държавата ни немаше да бъде на това дереже.

 4. Другарят Гоце Первановий не може да схване даже и това, че като демонстрира така нагло симпатиите си, всъщност демонстрира не друго, а своята историческа, идеологическа, ценностна, морална и прочие несъстоятелност, непълноценност и ограниченост. И също не може да разбере дори и това, че демонстрацията на подобна късогледа идеологическа пристрастност в угода на една чужда сила е абсолютно несъвместимо с поста, който това недоразумение все още заема, бидейки държавен глава на България.

  Като се махне от институцията, която оскверни предостатъчно за тия 10 години, ако иска, нека да иде да спи в Мавзолея на Ленин, нежно прегърнал мумията, но докато е президент нека да не ни натрапва в очите своята комунистическа ограниченост, щото си играе с огъня и с търпението на нацията.

  Ако тази наша нация не беше такава, сиреч, прочута с многотърпеливостта си, ако нашенци не бяха с такива дебели волски кожи, ако бяха поне малко по-чувствителни спрямо това, което се нарича национално достойнство, отдавна да бяха изритали с ритници този нагъл емисар на Кремъл и на КГБ, представящ се за “държавен глава на България”, докато иначе постоянно показва, че служи и работи само в угода на Матушката на червените кратуни: СССРо-путинска Русия…

 5. Г-н Примаков за своето време след великолепна група от колоси на руската имперска външнополитическа
  доктрина,а вероято и дяволски начетен човек,трябва да е отчел предимства за дългосрочните цели на Русия и тези на своя български домакин.
  Разбираемо е,покрай езиковияи енергиен завой за македонизма,
  преди г-н Б.Обама,да покаже и събуди ответни мисли у госта си г-н Медведев към Силиконовата долина.
  Тъй като от статии и коментарите в блога Ви,става ясно,защо често майки!,е споменаван и Раковски,за Вас лично и ОТНОВО би било справедливо,да се заемете -когато и както решите- с Генерал ни последствия и влияние върху
  историци,и една трудна им любов към топлия беломорски бриз.
  Всеки дом е чаша пълна с търпение.

 6. ima li drug prezident v EU i NATO koito da e nagradil Primakov ili niakoi drug ruski drugar ???

 7. Иван Вазов

  На руските воини

  О, руси, о, братя славянски,

  защо сте вий тука? Защо сте

  дошли на полята балкански

  немили, неканени гости?

  Желали би вас възхитени

  да срещнем со сълзи и с китки…

  Но идете вий настървени,

  на грозни зовете ни битки!

  Желали би вас да прегърнем

  и тоз път сърдечно, горещо.

  Но взорът ви свети зловещо…

  Как ръце сега да разгърнем?

  О, руси! Аз друг път ви славях

  за подвиг велик и чудесен,

  високо ви лґкът поставях

  във мойта душа, в мойта песен!

  Вий някога знаме Христово

  развяхте за благо човешко –

  строшихте ни игото тежко,

  а днеска ни носите ново!

  И пак не ви мразим (не крия:

  обича ви още народа);

  но любим и свойта свобода,

  стократно пµ любим я ния.

  За тоз кумир ние се бием

  и с чужд, и със близък упорно

  и няма ний врат да превием

  пред никакво иго позорно!

  О, колко ви, братя, жалея!

  О, как би желал, братя клети,

  свобода и вам и за нея

  кат нас да живейте и мрете!

  1916

 8. Заради кремълското клозетолизие на гоцэ сырыщныка се срамувам, че съм българин. И срамът ми е още по-голям, защото ако бях поданик на тошовата Задунайка, която хората по света не отличаваха от Удмуртска или Башкортостанска АССР – иди -доди. Но да си гражданин на европейска и НАТОВска България, и един граовски цървул и продажен мерзавец да позори страната ти-това си е срам и резил.
  ДЕМОНСТРИРАЙ ПРЕЗРЕНИЕ КЪМ ТОЗИ НЕГОДНИК, пиши гоцэ сырыщныка с малки букви и с руски добавки!

 9. ГДБОП са разбили сайта на Манолов- Читанка. Няма го Солженицин, няма го Бунич, няма го Суворов,няма го Захари Стоянов, няма го Вазов. Остана саде една българосъвтскадружбакатослънцетоивъздухазавсякоживосъщество.

 10. Gornoto stihotvorenie e mnogo prochuvstevo za da moje dr Primakov (kakvo primakva ne znam) i dr Paravanov (za nego znam che pravi paravan na KGB v BG)
  da go razberat.

  Dolni, prodajni tvari kato Goce & co da otidat da jiveiat v SSSR.

 11. Товариш РъБския президент сигурно е чел книгата на примаков на руски (бил я прочел на един дъх). Дори си водил бележки – сигурно също на руски. Гоцэ се е обръщал към служителя на КГБ с обръщението “коллега” предвид обстоятелството, че и двамата са осъществявали родолюбива дейност в службите от времето на соца. И то все в полза на една и съща “родина” – съветската. Това, което прави Гоциту на обществената трибуна си е направо национално предателство и то по един особено арогантен начин – облъчва “масите” с измислена от Института по история на БКП българска история като същевременно по всякакъв начин тика РъБъ в прегръдката на Путина. Разбира се, от това той получава финансови големи шлемове и затова не е “млад” (по Дянков). И докато неговата персона е ясна за всеки що годе интелигентен човек, какво можем да кажем за българското общество? Единствено това, че младите и можещи хора продължават да търсят реализацията си вън от пределите на РъБъ… А тук остават потенциалните руски поданици, които всяка сряда пеят руски революционни песни в Ла Страда заедно със съветския военен хор. И в тази връзка забележете наситеното русофилство, бликащо от РъБските медии. Да са ни честити!

 12. Очевидно е,че Гоце като истиски историк от БАН целенасочено участва в манипулирането на българската история в полза на руски интереси.
  По време на добруджанската битка 1916 г.по време на Първата световна война конницата на ген. Иван Колев разбива елитната 20 000 руско-казахска конница и ги изхвърля от България. Това са думите на ген. Иван Колев към войската:
  Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!
  Крайно време е Института по история към БАН да се закрие и да се основе нов, без всякакви петолъчки в него.

 13. Що ли пък не съм учуден от познанията на мастития академик висш номенклатурчик от класа.Такива като него или не познават историята или я изопачават както им е угодно.Справка раздавача на ордени,който се обяви за спасител на нацията в най новото време,като си върна мандата.А беше толкова просто, нямаше нужда от спасител като него, напротив имаше нужда да се спасим точно от такива плеймейкъри като него.

 14. Параванов мяза на млада надежда от Политбюро. Параванов е страхливо човече, което служи за параван на московските интереси в България. Примаков е прав, че България не е воювала с Русия (което вероятно е накарало Параванов да се подмокри от умиление), но е факт, че Съветския съюз е обявявал нищо предизвикана война на България – 5.09.1944г. и така подло поставя държавата ни в групата на победените държави дължащи репарации и компенсации на СССР, за които и днес Москва претендира Като Булгартабак например.

 15. да така е рекъл великия Генерал Колев, дълго време забравен, за да прекръстят най сетне във Варна една улица на Него, която преди това се казваше – Толбухин! забравяха го удобно комунистите от които произхожда и Първанов, защото е набил Русите като маче у дерек, а селата и досега там носят иманата на падналите Български герои: Полковник Дяково, Поручик Чунчево, генарал Киселово и т.н.
  Президента Първанов се изложи много и подля окончателно вода на какъвто и да е проект за бъдещето си. Сега е време да връчи и посмъртно орден Стара планина с Лената на другаря Андропов

 16. др.Гоце да вземе да отиде на лов в необятната руска таига и дано имаме кьсмет да не се вьрне никога !А не да раздава ордени все едно раздава листовки!

 17. И пишещите и четящите този блог няма какво ново да нуачат и кажат за човека на РъБъ.За всички е ясно,че ТОЙ е плеймейкъра,човека ,който прави играта на руските и български олигарси.Подава им перфектни топки,скрити пасове,дриблира и лъже страхотно,НО не може да вкара гол.И няма да може защото е съвсем гол!Скоро всички ще забравят,че е имало такова човече.

 18. Налага се съществена корекция на Г-н Инджев. Допускам,че е станала неволна грешка,но го моля да се опита да се коригира. България никога не е била нито в някакъв лагер срещу СССР,нито пък вражески. България никога не е водила антисъветска политика,особено по времето на ВСВойна. Когато под заплаха от насилствено нахлуване на Вермахта в страната,от страна на 12-та армия,дислоцирана в Румъния,с численост над 530хил. войника,Българските власти свалят гарда и на 1-ви март подписват Тристранния Пакт. Тогава,нито проф. Богдан Филов,нито Първан Драганов,нито Н. В. Цар Борис са знаели,че Германия и Съветския Съюз ще се скарат помежду си,няколко месеца по-късно. Но към тази дата,много преди България да подшише този договор, с единственото условие,България да не се ангажира военно,Съветите имат договор с Германия,още преди близо две години и съгласувано окупират почти цяла Европа. Така че,България не е могла,нито фактически,нито практически,нито дипломатически да е застанала на страната на “вражески лагер” срещу Съюза,просто няма как. Не вярвате,ами Българо-Съветските дипл. отношения се запазват на ниво посланици,до Съетско-Българската война,обявена от болшевишката сган на 5-ти септ.1944г. Нашия посланик е Иван Стаменов,Съветския-Александър Лавришчев. Къде са тези два вражески лагера,в които един срещу друг са СССР и Царство България. Имате още съмнения,ето още мало факти. На 15-ти окт. 1939г. мин-пр. Георги Кьосеиванов обявява пълен неутралите в започнала ВСВ. След 22-ри щни,мин-пр.прпф Филов обявява втори неутралитет по отношение на започналат Германо-Съветска война. На 25-ти август 1944г. Иван Багрянов обявява тери пълен неутралитет към германо-съвесткия конфликт. И( това не е достатъчно така ли???? Ами в началото на шли 1941г.лично Сталин приема бълг.пълн. министърв СССР,Стаменов и го поздравява във връзка с дейсността му по пуговаряне на транспортиране на многобройната Съветска легация и съв. предстваители от Германия,около 1200 човека. Пожелал е ,Стаменов да препрати поздр. телеграма до Цар Борис и Българското правителство. За какъв “вражески лагер ” става въпрос,където България е заела антисъветска позиция. Отново моля уважаемия Г-н Инджев ,да преразгледа мнението си.

 19. Поздравявам БЪЛГАРИН АНТИКОМУНИСТ за позоцията му,но той е единствен,другите се прозяват.

 20. към БКП ( ген. Vlasov)

  Благодаря за предложението. Не си преразглеждам мнението. Имайте си гледната точка, но не очаквайте тя да се възприема от другите.
  Много съм стар, за да бъда превъзпитаван тепърва.

 21. Уважаеми Г-н Инджев,благодаря,че уважихте поста ми и че изразихте позиция по него,правото е Ваше,разбира се, да се съгласявате ,или не ,с когото( и с каквото) и да е.Не бих се съгласил само с довода Ви,за старостта,аз също съм на сериозна възраст,но Ви чета упорито и сигурно няма да спра тази дейност,карам и заспалите си сънародници да четат и блога и книгите Ви,но те умно тъпеят,тяхна работа. Нескромно бих добавил към предишния си пост,че Съветския Съюз и лично Сталин ,никога не са считали позицията на България по отношение на ГСВойна и въобще към СССР за негативна и антисъветска. За вражеска пък да не говорим. Царство България,враг на ССССР!? (С каква цел…?)Кокошка,скача срещу кон,не върви ,нали. Ако България е считана от Съветските власти за вражеска(още повече,вашистка и ли нацистка),те щяха да скъсат дипломатическите си отношения незабавно,а стана точно обратното. Само през 1944г. Съветите предоставят 4 ноти до Бълг. правителство за отваряне на търговски представителства в Русе,Бургас,Пловдив. Нали не може да се счете за непроятелска страна , държава,с която някой иска да засилва търговските си връзки,особено в условията на война и когато тази страна е “съюзник” на трета страна(Германия),с която СССР води люта битка вече три години,с милиони жертви и колосални разрушения. Не,върви и това,нали.А да не говорим за дейността на Съветските дипломати в България-срещат се с чужди дипломати,посещават Двореца и правителството ,дават приеми и коктейли,лично посланик Лавришчев участва в религиозни служби на БПЦ във връзка с Освобождението на България от Турция,поднася венци на паметници и др. И това не се връзва с какъвто и да е “вражески лагер”. Издръжката на Съветското посолство в София и консулството във Варна,през времето на Германо-Съветската война,става за сметка,на Българската държава(“врагът” на Съюза). Тогава,едва ли руснаците са смятали този хуманитарен и дипломатически жест за “вражески”. Не е пострадал нито един Съветски дипломат,съветник,аташе,техн.персонал,членовете на семйствата и пр., на Съветските представители,както се казва,косъм не е паднал от тях. Това също не са вражески жестове. И за край,ще добава,че когато Германия напада Съветския Съюз и Българското (“вражеско”) правителство обявява за втори път пълен неутралитет кък “Германо-Съветския конфликт”, Съветския посланик не вярва на ушите си,чуди се как ще поднесе такава “странна” информация на Сталин.България ,имаща съюзен договор със страната,нападнала неговата страна,обявява неутралитет,вместо да изпрати войски срещу нея. Прави справка и чак тогава се убеждава в истиността на акта. И Сталин се убеждава за пореден път в нивото на Цар. Борис и Бълг. политика,въобще ,към Съюза. Тези и много други неща,руснаците все още ги крият в Москва и Подольск,а Вие знаете защо. По-добре от всички. По същата причина,нашите болшевики определят книгата Ви за глупости и клевети. Не,нищо подобно,глупави са техните глави.Чакам с нетърпение следващия Ви проект,а такъв неминуемо ще има. ККБ предлага материал,не е ли така. Блгодаря Ви още веднъж за уважението…

 22. В помощ на комунистите ,които биха искали да се очовечат и хората,които все още не знаят истината за ВСВ,комунизма,нацизма и др. Плюс Българо-съветските отношения през войната. Тогава,преди войната ,по време на бойните действия и до съветската окупация,Съветите не са определяли Царство България за нацистка държава и режим. Нито пък съветските представители у нас. Нито Съветското ръководство,нито самия Сталин. Ако България е била нацистка-фашистка страна,при това съюзник на Германия,Съветите биха изтеглили своите представители, НЕЗАБАВНО,какво ще правят съветските болшевики в нацистка страна,след като тяхната държава и народ се борят срещу нацизма и нац. режим на Германия. Не върви тези представители да си пият коктейлите заедно с нацисти в друга,трета страна и да ползват гостоприемството на българските нацисти-фашисти. Най-идиотския мотив ,срещан в историята на Бълг-Съв-те отношения е повода за обявяване на войната срещу България. Не била направила сериозен завой за излизане от войната, Германо-Съветската,пълен абсурд. България никога не е участвала нито пряко,нито косвено в тази война и всяко правителство е обявявало пълен неутралите към войната,наречена от нашите власти “конфликт”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.