Прецедент с президент?

Ето още една гледна точка към явно все още забранената за българските медии криктика към президента на РъБъ, публикувана в „СЕМКИ И БОНБОНКИ“.

Може да извадим полза от далаверата с Гоцевия мезонет
“Обществото е лишено от защита срещу заразителния пример на корупцията, чиито метастази тръгват от върха на държавата. А щом за главата е позволено да се вмирише, всеки индивид с престъпни наклонности се чувства направо поканен да ги развихри.”
“Президент на РъБъ”
Иво Инджев
Не съм съгласна само в едно с Иво – че височайшата корупция заразява само индивидите с престъпни наклонности. Не, далеч по-опасно за обществото е, че тя деморализира обикновения човек. Което и Иво го разбира, защото с големи букви пише: “Хората гледат нагоре и си казват: Аз да не съм по-долу”.

Книгата му за укрития президентски мезонет ми вторачи вниманието в безобразния факт, че няма механизъм за проверка и санкции за т.нар декларации за имуществено състояние на министри, депутати и прочие висши длъжности, вкл. и за президента. Не подали декларация – много важно, некфа парламентарна комисия морално ги укорява. Подали декларация, в която спестили това-онова – пак се разминават с нефелния морален укор. Отделно че, въпросната комисия няма никаква възможност да проверява верността на подадените декларации, както и да налага санкции за неверни данни в тях или за неподаването им.

Мисля, че има прост и ефикасен начин да бъдат проверявани, съответно санкционирани висшите ни държавници за укрити доходи и имущества – да бъде натоварена Сметната палата с това, чрез надлежно изменение на закона. Тя е независим орган извън изпълнителната, съдебната и законодателната власт, което дава максимални гаранции за безпристрастност и независимост от политическата конюнктура.

Обект на задължителните проверки трябва да са депутатите, министрите и зам.министрите, шефовете на агенции, висшите съдии и прокурори, президентът и вицепрезидентът. При проверката Сметната палата има право да изисква от всички органи, имащи отношение към имущественото състояние на гражданите (банки, данъчни служби, нотариуси, общини и т.н.) необходимата й информация, която те са длъжни да предоставят, със съответните санкции за тях при мълчалив отказ. За изисканата информация отпадат всякакви изисквания за банкова тайна, лични данни и подобни.

При проверката Сметната палата има право да се връща определен брой години назад, равни на началото на мандата на лицето, което проверява, вкл. и когато проверката е започнала след приключването на мандата. Също така при недеклариран имот има право да изисква всички данни от момента на възникването му (идеята е да установи всички препродажоби и прехвърляния с цел да се заличат следите).

За започването на проверка Сметната палата може да бъде сезирана по конкретни факти от съда, МВР, прокуратурата, министър-председателя, данъчните служби, парламентарно представените партии, както и да се самосезира.

При установяване на недекларирано имущество и неимуществена собственост, и на недекларирани доходи Сметната палата налага санкции, които с оглед на високата обществена опасност на деянието (с което и започнах – че вмирисването на главата заразява цялото общество) трябва да бъдат високи – примерно глоба в размер 50% от стойността на недекларираното имущество, неимуществена собственост, или доходи; която отива в полза на републиканския бюджет. При неподаване на декларация санкциите също трябва бъдат високи, колко точно е въпрос на допълнително прецизиране.

Налагането на глоба от Сметната палата не отменя плащането на дължимите данъци и други плащания, свързани с укрито имущество или неподаване на декларация, регламентирани в други закони; както и не отменя евентуални санкции по Наказателния кодекс. Също така Сметната палата задължително предоставя данните за укрито имущество на МВР, прокуратурата и данъчните служби, като им препоръчва да ги изследват за наличието на престъпление или данъчно нарушение.

Сметната палата е задължена да огласява публично (в Интернет, възможно е и в медии) и в доклади до парламента установените от нея данни за укрито имущество или неподадена декларация – от кого е сезирана, какви факти е установила, какви глоби е наложила.

Мисля, че такова изменение в Закона за Сметната палата би получило както широко обществено одобрение, така и одобрение от Евросъюза, за който ненаказуемата корупция във висшите етажи на властта ни е станала пословична. Също така не мисля, че която и да е политическа сила би имала морален ресурс да се противопостави на подобно изменение.

И, да се върна към книгата на Иво Инджев: един от първите, който трябва да бъде проверен по новия закон, е Георги Първанов.

Измененията не са сложни като юридическа техника и може да бъдат направени тази година, защото не са вероятни парламентарни обструкции – повтарям, трудно ще е на БСП или ДПС да обяснят защо са против, а съм сигурна, че Синята коалиция ще ги подкрепи. Не са вероятни и вътрешни проблеми в ГЕРБ, тъй като хората им освен че са нови във властта, са обект на железен контрол от страна на бате Бойко, сиреч не са повече застрашени – отколкото така и така са

Ако някой от четящите това го познава (бате Бойко да познава), нека му подхвърли идеята – ако има дори частичен резултат, за авторското право хич няма да ме е грижа.

17 мнения за “Прецедент с президент?”

 1. Ех, мечтии… Няма как да се сбъднат тия пожелания, не и в обозримо бъдеще.

  Иначе аз попаднах на едно крайно интересно четиво, макар и не актуално вече:

  http://www.umnicite.com/%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2.html

 2. Гоцев мезонет,да бъдат проверявани и санкционирани висши държавни служители,морален ресурс(в ККБ),Сметна палата,укрито нарушение,наличие на престъпление,или данъчно нарушение, максимални гаранции за безпристрастност,нефелен морален укопр,няма механизтм за проверка и санкции,длъжни да предоставят,мълчлив отказ,висока обществена опастност на деянието……….. и мн. други фрази. И с този “арсенал”,да се очаква победа над героите в книгата на Г-н Иджев,Боже мили,ама как може такава наивност. С тази омекнала в зародиша си фразеололгия,комунистическата сган само се смее до захлас. Наивността е едно от главните ‘достойнства’ на на българина. Комунистите високо я цен(л)ят и цакат. Да използвам и аз един от похватите на Иво Инджев.

 3. Сега ще дам два коренно противоположни примера. Противоположни по манталитет на политическата класа. Когато избраха Гайтнер за финансов министър в екипа на Обама, журналистите откриха, че е “забравил” да си плати данъците отпреди десетина години в размер на около 50000 долара. Наложи се да ги плати още същия ден, придружени с мелодраматично извинение. Другия пример е с лилиПутин. През 1992 г. той е още никому неизвестния заместник на кмета на Санкт Петербург Собчак и председател на Комитета за външни връзки. Двамата решават да продадат един много рядък метал (мисля, че ставаше дума за скандий) на цена около 70 дойчемарки. Истинската цена на този метал е над 300000 долара за килограм. Били са продадени 7 килограма от този метал. Но, никой и досега не знае каква комисионна е получил лилиПутин. Типична кагебейска сделка. И няма разследване, няма съд. Това е учителя и вдъхновяващия пример на нашето гоце.

 4. Който иска, винаги може да се свърже с регионалния си парламентарен избраник и да го попита защо такъв закон няма. Нали затова е демокрацията…

 5. Прекрасна идея. Искам да предложа неща за доразвиването и.
  1. Да се разреши сезирането на Сметната палата от граждани / жърналисти при съмнения за неточност /уктиването на информация от задължените да я подават.
  2. Да се разшири кръга от “задължени” лица с този на висши военни, полицаи,но и всички магистрати в т.ч прокурори.
  3. задължително да се “пипне” законът за конфликт на интереси, като се разпростре наблюдението на имотното състояние и над близките на гореупоменатите. Илюстрирам: Да се забрани заемането на магистратска / военна / полицейска ръководна длъжност ако близък роднина има хотел, фирма за търговия с охранителни средства и подобни. Зет ти има хотел – не ставаш за прокурор.Вярвам идеята е ясна!
  4. Да има открит достъп до информацията. Всеки гражданин / жърналист да може след легитимиране да провери обявеното от “задължените” и провереното от Сметната Палата.

 6. Много силна статия на Невена Гюрова – впрочем, по-горе никъде не се споменава името й, което не е редно; винаги следва да се знае кой е написал даден текст, за да не бъдат подведени читателите.

  А идеята й най-напред да бъде проверен за мезонетите и за пушките си нашият любимец и пръв тарикат на республиката Гоце Първанов е превъзходна – нямам думи даже! Ако някой от обкръжението на Бойко Борисов му я подхвърли и ако той я захапе – щото това му дава шанс завинаги да се справи с Първанов – ще стане голям скандал и голямо чудо.

  Но чудеса не се случват често и дори никога: аз не вярвам, че Бойко Борисов ще възприеме една такава идея. И знаете ли защо?

  Ами по една най-проста причина: ако Бойко позволи да бъдат извадени на показ мръсните ризи на Първанов, ченгесариатът на ДС, на който Първанов е пръв избраник, любимец, най-предан послушник и най-доверен слуга, ще направи така, че да бъдат извадени такива мръсни ризи на самия Бойко от неговия борчески период, че на нашия супермен главата му ще се замае и свят ще му се завие!

  Ето затова Бойко ще си кюти и ще кротка Първанович. На това му се вика “мирно съвместно съществуване във взаимен интерес и с прехвърчане на най-леки искри с оглед да не заспи публиката”.

  Нали си спомняте какво каза на учредителния конгрес на ГЕРБ: “За Първанов никой нищо да не говори, забранявам да се говори за Първанов! За него ще говоря само аз!”

  Сега ясно ли ви е защо се е изразил така?

 7. Към Ангел Грънчаров:

  Невена Гюрова не е споменала себе си, а се е обозначила само чрез блога си , така че реших да не я подписвам без самата тя да е пожелала това…

 8. Панев,ама пак ли в класово общество живеем,какво е това “политическа класа”,откъде ги взимате тези термини. Кой попада в тази класац и по какви критерии. Ама няма ли да има край на тази наивност. Има ли партии,които не се включват в “политическата класа”. Може ли даден човек да спада към “политическата класа”,ако не членува в политически партии,ей така,самостоятелно. Има ли някакъв подбор,цетка и пр. Навремето,за да е члем някой на БКП,трябва да има беден,пролетарски ,или селски произход,да вярва в бъдещето на комунизма. В какво вярва сегашната българска “поличиеска класа”. Не би могло цяла класа да няма верую. В тази класа визат заедно комунистите,гербовците,атакистите,седесарите,депесарите и др. Така ли,всички- вкюпа. Нещо не се връзва.И тази класа,увеличава ли,се намалява ли,какви процеси са налице в нея. И ред въпроси. У нас,няма нито класи,нито партии,всичко е организирано по мафиотско-комунистически маниери. Всички задружно лъжат и крадат народеца.

 9. ПАК ВСИЧКО Е ВЯРНО. ИСКАМ ДА ИЗПОЛЗУВАМ СЛУЧАЯ ДА ВИ ПОЗДРАВЯ ЗА ВЕЛИКОЛЕПНАТА КНИГА “ПРЕЗИДЕНТ НА РъБъ”. ТОВА КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ МОЖЕ ДА НАПРАВИ САМО ИВАН КОСТОВ!!! КОЛКОТО И ДА Е НЕПРИЯТНО НА НЯКОИ ДА ГО ЧУЯТ!!!

 10. Към БКП (Gen. Vlasov):
  Най-малко съм очаквал, че ще ми се наложи да дефинирам общоприети термини, но за да затвърдя още веднъж убеждението ти в наивността ми, ще ти отговоря. Най-общо казано “политическа класа” са всички политици, по-конкретно политиците, които са имали власт и са управлявали и още по-конкретно, всички които са преминали през избори и са ги спечелили. Аз, например не харесвам политическата култура и минало на Бойко Борисов, но има едно нещо, за което му свалям шапка. Това, че на всички до втръсване повтаря думата “избори”. Това е демокрацията – безкрайни избори. А, що се отнася до българската “политическа класа”, и БСП, и ГЕРБ, и Атака, и СДС, и ДПС са съставна част на тази класа. И да негодуваме, и да ругаем не можем да променим така създалата се ситуация. През мойте очи веруюто на БСП/широки комунисти е отмъщението, а на СДС (и надявам се на ГЕРБ) – върховенство на законите. Над законите е само любовта.

 11. Г-н Панев, значи живеем в класово общество,но кои са другите класи,освен т.нар. от Вас(и не само) “политическа класа”. Аз,например ,определено не съм там,завършил съм строителен техникум,(после съм учил в СССР),има ли за мен някаква класа,към която мога да се причисля. Вие,каква професия имате и спадате ли към някоя класа и коя,как се влиза,по какви заслуги и критерии се влиза в даден класа. Казвате,че най-общо …към полит.кл.са политиците,които са имали власт.Значи,в тази класа спадат и лица,които са били във властта,но сега не са там,така ли. Ние с Вас сме били министри,сега не сме,занимаваме се със строителство,но пак сме си в “политическата класа”? Озадачаващо е чувството Ви към Министър-председателя Б. Борисов,че повтарял една дума,в случая,”избори”. Навремето все ни повтаряха,че живеем в пълно благоденствие и строителството на РСО върви успешно,по пътя към комунистическото общество. Всеки ден,многократно-радио,телевизия,вестници,списания,колективи,предприятия,болници,учреждения и др. Виждал съм лично в Трета градска болница,на стената ,до входа,залепен стен-лист и заглвие :”Морален кодекс на строителя на комунизма”. Е,оказа се,че нито комунизъм е имало ,нито строителство,а пълни лъжи и кражби. Същото става и сега ,с думата избори. 20 години все избираме и какво избрахме,до къде стигнаха фантазиите и мечтите ни в тази посока??? До никъде,България си е комунистическа кочина. В книгата си,дори Иво Инджев използва тази дума.Последната Ви,впрочем предпоследната мисъл е направо неверна. БСП не са нито широки,нито тесни комунисти,те са си комунистическа паплач и не отмъщават на никого,защото няма на кого да отмъщават,защото никой не им е направил нищо,защото никой НИЩО не може да им направи и никога не може да направи,не е ли така.А СДС ни излъга,не знам дали сте бил в ККБ ,когато скачхме като луди ,а Иван Костов и компания ни охлади надеждите,като покри кражбите на комунистите по времето на управлението на техния лидер ,Виденов. За какво върховенство на законите говорите,което се прилага от СДС. Такъв филм не е режисиран в ККБ. За никого няма такъв критерий,я посочете някой от “политическата класа”,който спазва това върховенство. А за думата любов,поне тук,на този блог,няма място. Вие да не сте поет,или психолог,нищо лошо,но все пак….В ККБ ,няма полза от нищо,особено от избори,класата на комунистическо-мнафиотската банда е непокътната. разите акции,октоподи,мвъшливи,нагли са си чиста проба,бегай Вълчо,че ще те гоня няколко дена,нищо повече.

 12. Абе, то убави предложения, ама таа сметна палата от кой е нзначена и съответно кой тя ще назначи за тези проверки.

  Още една камара отдели да хрантутим ….?

  Те с чувала с пари ги хващат и после ги пускат, че и наглите им физиономий трябва да ми развалят вечерята, та една това ли ще ги уплаши.

  Нещо ме е избило на песимизъм.

 13. Много добра идея, достойна за преди избори. Все пак идват избори за президент. Не знам дали ще намери отзвук в партиите, които са парламентарно представени, но за един евентуален президентски кандидат това ще е много добра платформа и народът ще го подкрепи.

 14. Идеята е хубава, но на този етап неосъществима. Сметната палата, начело с В. Димитров, е орган за мокри поръчки. Ако някой трябва да се злепостави, пращат му Сметната палата. Ако трябва да се прикрият далаверите – прикриват се. Например в Българското национално радио от години има зловещи далавери, на генералните директори се строят апартаменти и се подаряват от фирми, спечелили обществени поръчки. Но тъй като и предишната и сегащният директор са под чадъра на агент Гоце Седефчов, нищо не се констатира. Така че, тепърва Сметната палата трябва да бъде оздравена, измъкната от хищните нокти на президента Първанов, и едва тогава да се продължи напред.

 15. Миро,Българскто радио може да е всичко,но не национално,не може и да бъде,ама това е друга тема. Да,там е действително кошер за търтеи,взимат големи пари а ползата от БНР е почти никаква. Втората програма е почти неслушаема, многото програми -редакции за други езици са абсолютно безполезни и отживяли времето си. Кой албанец ще слуша Радио България,кой канадец от Квебек ще слуша програмата на това радио на френски,или мексиканец-на испански.Американците,-на английски…… А немскоговорящите народи в Европа,сядат пред приемниците си и търсят с нетърпение на Къси вълни да чуят интересните предавания на радио България. Руснаците от Владивосток,Москва,Петерсбург,също. А 70-милионна Турция,направо не може без предаванията ни н атурски. Всеки ден се подготявт 60часа емисии за чужбина. Богата държава,силни емисии,слушаемост голяма,ефект-поразителен,ама нулев. И данъкоплатците,плащаме ли,плащаме.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.