Слави, Люба и славолюбието на фалшивото им шоу

В духа на традицията новините да се подразбират от премълчаването им, директорът на „Новини и актуални предавания“ в БиТи Ви Люба Ризова потвърди в „Шоуто на Слави“ някои публични тайни.

Като избра да открои сегашния си началник Вики Политова като жена, без която нямаше да я има БиТи Ви, но не спомена Светлана Василева като истинският мениджър, сглобил и ръководил телевизията( Вики Политова отговаряше по онова време за рекламата), Люба Ризова не само поласка началството с днешна дата, но и със задна подпечата слуховете за отстраняването на Василева- нещо, което никога не беше потвърдено официално. Причините останаха отново неизяснени. Но прескачането на заслугата на Василева за създаването на екипа на БиТи Ви в контекста на 10 годишнината на телевизията не оставя съмнения за лъжите и недомлъвките, изречени, когато Василева беше отстранена след задкулисен скандал със задкулисния собственик Красимир Гергов. Най – вероятно разривът беше свързан с пропуска печелившият формат „Биг Брадър“ да бъде грабнат от конкурентната Нова телевизия.

Нещо повече, нито Трифонов я попита, нито Ризова пожела да спомене за Албърт Парсънс като шеф на телевизията. А как само го споменаваха преди при подобни телевизионни автореклами! Но само до момента, когато той внезапно беше „повишен“ и изтеглен от България в седмицата след скандала около предаването „В десетката“ от 8 октомври 2006 г. , довел до моето напускане на БиТи Ви ( повече по темата можете да прочмете в книгата „Президент на РъБъ“). Ризова косвено потвърди с това, че той наистина е бил прогонен, като и Светлана Василева. Защо иначе ще бъде “погребан” в такова “знаково” интервю -сякаш не беше най-голямото началство цели 6 години? И защо да не бъде споменат? Ако беше вярно, че е повишен и по тази причина напусна България скоропостижно, защо да не чуем какви нови успехи жъне? Ризова се подмаза на местното ръководство, защо ще “пропусне” уж катапултирания на по-висока  позиция Парсънс ( както беше оповестено тогава).

Освен на сегашното си началство, Люба Ризова се опита да се хареса и на „зрителя“, заявявайки обобщаващо, че бил „изключително интелигентен.“ Не смея да се надявам да попадам в тази категория, но пък смея да твърдя, че с реакцията си на въпроса на Трифонов, дали е имало случаи политици да са оказвали натиск върху новинарските емисии на БиТи Ви, Ризова подцени интелигентността на обикновения зрител. Отричайки, тя се издаде, че смята „изключително интелигентния зрител“ за обикновен глупак.

Сред „пропуснатите“ акценти в този самохвален разговор за непрестанния възход Ризова избирателно припомни, че Симеон Сакскобургготски откри първата новинарска емисия на Би Ти Ви. Но „не си спомни“, че първият събеседник в първото публицистично предаване ( казваше се „В десетката“), излъчено на следващия ден след първата новинарска емисия, беше президентът Петър Стоянов. А първото пряко включване в новините на прохождащата телевизия беше осъществено с премиера Иван Костов от Икономическия форум в НДК. Явно днес тези факти не са за хвалба в нагласената рекламна схема на съгласувани въпроси и отговори в „Шоуто на Слави“. Иначе от същата весела трибуна можете да чуете всякакви гръмовни тиради за свободата на словото в защита на истината ( такава, каквато им се привижда).

Какво пренаписване на историята на една телевизия!

„Водещата телевизия“ води за носа зрителите си за публично известни истини, а какво ли остава за очакванията на „изключително интелигентния“ зяпач да получи от новините и публицистиката на тази медия нещо като закрила срещу лъжите на овластените хора в държавата, на които една истинска телевизия би трябвало да опонира!

“Публицистика“ ли казах? Какво беше това? Не беше ли жанр, в който журналисти с опит и лично мнение, доказвано с години, отстояват позиции напук на конюнктурата? Може би. Но в рекламното шоу на Люба и Слави за този погребан формат не беше отделена и една дума. И с основание. Той беше опериран от Би Ти Ви, която с последното си „интервю“ с президента Първанов се опозори за пореден път като инструмент на копуцията и фалша, поощрявани от най-високо място в държавата.

37 мнения за “Слави, Люба и славолюбието на фалшивото им шоу”

 1. Г-н Инджев, по принцип много рядко си позволявам коментари към Ваши статии, въпреки, че ежедневно ги следя и прочитам. Обикновено сте “в десетката” с анализите на актуалните и важни събития, но, честно казано, темата за бТВ, Слави, Ризова и Парсънс е просто “на рЪбЪ”, ако не и извън всякаква актуалност. Телевизията на турските сериали, феодалното старче Слави и невидимото, но осезаемо присъствие Гергово отдавна няма свой облик и се крепи само на външните продукции на Магърдич и Любо Нейков. За мен сте късметлия, че не работите вече там.
  Много по-любопитно ми е Вашето отношение към акцията на Явор Колев и ГДБОП, ударила “покрива” на организираната интернет-престъпност – онлайн-библиотеката читанка.инфо. Както може би (не) сте научили, поради доброто информационно затъмнение, криминогенната обстановка в страната вече е спокойна, след неутрализирането на престъпната група от 6 човека, качвали нелегално (и с некомерсиална цел, очебийно) КНИГИ. За мен, това е новината на седмицата, за която тепърва ще се шуми много.
  Поздрави.
  P.S. Вашите две книги не съм ги срещал онлайн в посочения сайт. Би ми било любопитно обаче, Вие, като съвременен автор, как бихте реагирали, ако срещнете в интернет сканирано копие на Ваша книга?

 2. Че шоуто е фалшиво го знаем.Преди време когато “Първан Първи”беше гост Слави не му зададе нито един неудобен въпрос.Беше отблъскващо да ги гледа човек.Слави дето се перчи,че говори каквото иска се умилкваше като пале на Другаря. Може би този гост е спуснат ОТГОРЕ!,за да опровергае твърденията от”Президента на РъБъ”.

 3. Останаха ли зрители на този Трифонов пасквил все още? Аз си мисля, че никой не е гледал това интервю,а може и да греша? Като нищо има издадена заповед от първанката от Сирищник всички подчинени нему да гледат, да ръкопляскат и да обхождат интернет пространството с остроумни коментари.

 4. т.н.шоу на слави отдавна е покрито с плътна пелина от пошлост,цинизъм и нагаждачество.А т.н. редколегия от сиромахов и сие достигна върха на дъното на обективната творческа изява.От един от флагманите на демокрацията и свободното слово,слави от Учиндол се превърна в обикновен сервитьор на развалени яйца/запъртъци/.Благодарение на масивният щит,който му е спуснал Кр.Гергов и “рейтинга”ала андрей райчевски,те си мислят,че с тази гоцевиада ще изчистят нечии окаляни ръце,хвърляйки мръсотията нашироко върху други.За наивността на подобни нечистоплътни занимания народът е казал-когато волът рие,на гърба му пада.

 5. Това БиТиВи с неговите задкулисни игри си е истински Плод и зеленчук какъвто го нарече и К. Гергов.Само че под излъсканата отгоре стока е пълно с развалена продукция,че чак смърди.И нито СлавиЛюбя, нито РизоСлава ще накарат интелигентния потребител да се спре пред щанда им за да гледа разни Викита и Анита и тяхното мрън мрън.

 6. Въпросът Ви относно отстояването на позиции напук на конюнктурата,
  вероятно един ден-за жалост-би могъл да е и правилен,но не и уютен като всяко погребение.
  За размисъл и сравнение,Ви връщам към идентични случки между Рузвелт и ген.Макартър и съвсем пресния между Белия дом и ген.
  Стенли Маккристъл от Кабул.
  Причините са еднакви,а цифрите
  -различни!-за брой,въоръжение,
  огнева и др.мощ,бюджет и т.н.НО на нашите военни: министър и началник на отбраната,с тяхната
  8-ма рота от Карлово,към ИСАФ -никога няма да им дойде и на ум – да го “мерят” със със 119.500
  души и 600 млрд.бюджет за “зелени барети” и други,което е -пикантно- но печелившо само за тиража на “Нюзуик”.
  Да не говорим,че засяга същината на демокрацията:върховенството на цивилните над военните.
  Сталин може да е чел отчояните писма на “пощурелия” американец,
  но застава зад Де Гол в Москва,
  едва когато вятърът е бил благоприятен и удачен за интересите на Русия….останалото екзотика чужда на Рим,дори и Анибал или Антоний,да са чукали най-сладострастно!!!
  За точното място и точното време вече сме разговаряли!
  Остава само “високото място” в вържавата,но точно то е въпрос на отреденото му време,а и всеки си има своите Люба и Слави…Може и да е тъжно,но факт!

 7. Докато родните радио, телевизии и вестници в цялото си “многообразие” не са нищо по-различно от онези архаични радиоточки по лагери, бригади и казарми, ще се налага да научаваме достоверната информация само през филтъра на някои блогове, съдържанието на които може да се нарече: ЕЛИТНА ЖУРНАЛИСТИКА.

 8. За всеки мислещ е ясно, че т.н. “национални” телевизии са всичко друго, но не и български. Основната цел на съществуването им е печалбата, което обуславя АБСОЛЮТНАТА им сервилност, ПЪЛНАТА липса на истинска журналистика и ТОТАЛНОТО им очалгарване / видиотяване, матеариализирано в купища “печеливши формати” и агресивно налагане на ЧАЛГАТА като заместител на културата.

  На мен МИ СЕ ПОВРЪЩА от БТВ и НОВА.

  Спасението е САМО в мрежата и малки вестничета като Стършел.

 9. Пламен Тачев е прав,у нас,имаме много
  и най-различни впечатления от лица,
  които са несравними с Василева,но стоейки далеч от всяка пошлост,не е ли повод да се радвате на повече,което други
  няма да имат след време, с доста увредено присъствие.
  Вие сте нестандартен човек,а умните жени като Таня Стоянова, ги усещат тези работи.
  Една друга Таня,за която тепърва ще чуем,е не по-малко прозорлива,
  но не се хабете напразно…Оня отгоре си знае работата!
  Бъдете здрав,нищо повече!

 10. Браво! Спомням си твоя лаф “очегледно и ушеслушно”. За съжаление телевизията става много послушна. А в такава не виречт публицисти.

 11. С нетърпение очаквам Вашия коментар на операция “Читанка”, г-н Инджев. Аз повече НИКОГА няма да си купя и една буква, излязла от ИК “Труд”.

 12. И с янки и без янки в “своя” двор,
  но крал Артур,както винаги си е в десетката!

 13. Мога само дословно да повторя казаното от ARTHU- “на мен МИ СЕ ПОВРЪЩА от БТВ и НОВА”.

 14. Г-н Инджев, хубаво е да се припомня истината.
  Жалко за Светла Василева, не е случайно, че точно тя е изгърмяла, поне преди години беше единствения светен човек “горе”.
  В НТВ ситуацията естествено е същтата.

 15. „Публицистика“ ли казах? Какво беше това?

  Това е една отдавна изучавана специалност в университетите на Европа.Европа ли казах?
  Добре, че Ви има господин Инджев и благодаря на родителите Ви,макар,че сте се разминали.Поздрав от сърце.

 16. MAR,въпросът не е до Труд.Аз от години изпитвам отвръщение към този класически манипулатор.Въпросът е,че не могат да се крадат пари от автори и съпътствуващите ги професионалисти.И тук логото”наука и знание” звучи гротеско.Не може за щайга домати или чувал картофи да те съдят,а за кражба на хилядократно по-скъп човешки труд да си неуязвим.Америка за това е най-велика,защото всички форми на интелектуалния труд са отвсякъде защитени с изключителна строгост на закона.Защото светът се движи от мозъка ,а не от лопатата.

 17. Добре бе Гари, а писателите които искат само там да им се публикуват книгите,или само там да тъсят поле за изява(и по незвисещи от тях причини)! Машината заработи, но не в правилната посока(мое мнение)!А че законност и правила са ни най нужни сега спор няма!

 18. Събитията и у нас и по света,ще доведат до необходимото осъзнаване
  но така или иначе и Вашите умения,
  ще са необходими но повече или по-малко за стъпващите по нов път.
  Без да оценявам когото и да е,
  “поради мъглата” сините вече настояват за намаляване на подсушването и бюджета на МВР,от ДСБ подкрепят съботния гей парад,министър Трайков казва “комуто трябва!”,да се оправят сами,а Волен Сидеров-както предполагам-бил намерил Огнян с идентично фамилно име като моето,тъй като очевидно нещо било куцало в защитата на Спаска Митрова,поради неизвестни факти.
  Н и м а?Мнозина са безгрешни всесилни!
  Драги г-н Инджев,точно -сега за няколко часа-появата на руския президент в “Туитър” надхвърли,
  няколко хиляди,за няколко часа,и няма как,руският народ,да не е оценил подобаващо думите му:
  “Да си президент е доста сложно.
  Ако някай твърди още като стъпва в първия си мандат,че е готов да остане на този пост,два или три мандата,това е човек,който не знае с какво се е захванал или човек,който просто не е за тази работа”.
  Станфордският университет в Пало Алто,неговите преподаватели и студенти,са най-доброто научно равнище на земята,за да се оправдаят надежди на “Силициевата
  долина” и ред компании,какво е проспала Русия цял век и какво трябва да навакса през това столетие….
  И подходящо място,разбира се, да се съобщи на света,кой и как трябва да се бори на руските избори през 2012 г.
  Погледът на Иво Инджев трябва,да е отправен в бъдещето с изпитаната правда:”Правя каквото може и трябва,а да става,каквото и да е!”

 19. По спокойно Гари, да не злоупотребяваме с домакина. Само като офтопик, да те питам, знаеш ли колко струва мозъка според авторското право? Точно 15 процента от коричната цена. А сега направи сметка на домакина / и така и така му вмъкна името във връзка с публикуване на книгата му в интернет/. Само чу ме направи сметката по действителния тираж, за който ще му бъде платено, а не за тиража, който ще реализират издателите. Може и да ти светне, че не авторите са инициатори на тая простотия, а издателите. Тези същите, които ще платят на автора за 500 бройки тираж, а след това ще го ограбят. Освен това, всяко издателство трябва да предоставя книги на библиотеките. А кажи ми сега, каква е разликата между книга в библиотеката или книга, качена във виртуална библиотека? Просто не разбирам къде виждаш кражбата. Аз съм автор, макар и малък, но автор. \не ми пречи, че ще бъда качен във виртуалната библиотека. Нещата вървят напред, ако мога да направя така, че да си осребря труда \рез интернет, ще го направя. Там е бъдещето, а не в сравнението с картофите, сиренето и доматите.

 20. Драги Диков,извинявам се и на съфорумниците,че им ангажирам вниманието повече от нормалното.Ще кажа само,че при капитализма частната собственост е свещена и ползването за временно или постоянно на чужда собственост става само чрез купуване или със съгласието на собственика.Не зная какъв закон са родили нашите законотворци,може да е традиционното недоносче,но това е фундаментът.
  Проблемът с Читанката въобще не е върхов за България.Може би е на 101 или 1001 място,но не е незначителен.

 21. Gari li si,Astor li si,mnogo si pOravolineen, bih kazal zakostenial.Kogato ti e udobno davash za primer amerikancite i obratnoto.

 22. Капитализма е названието на начина на човешкия живот,преживяването ни. Дори и при комунизма,производството си беше капиталистическо,ня може да е друго. Вкарва се капитал,прави се нещо и се продава с печалба. Само че комунистите не разрешаваха хората да правят това самостоятелно,без техния диктат. Социализъм икомунизъм са абсолютни фъшкии,те са само демагогията за диктатурата. Нито е имало социлизъм,нито комунизъм,имаше само една свирепа,мръснишка,кървава диктатура,тази на комунистическите бандити. Т мелеха всички-и техни и чужди.

 23. ОТНОВО В ДЕСЯТКАТА, Г-Н ИНДЖЕВ. НО МЕН ОСОБЕНО НЕ МЕ ЗАИНТЕРЕСУВА – ОТДАВНА МИ Е ЯСНО, ЧЕ бТВ СА АГЕНТУРА НА БСП/МОСКВА И ОСВЕН МЕТЕОРОЛОГИЧНАТА ПРОГНОЗА НИЩО ДРУГО НЕ ИМ УДОСТОЯВАМ С ВНИМАНИЕ. ЗА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ – СЪЩОТО. А ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ И ДВЕТЕ ПОЛАГАТ НЕИМОВЕРНИ УСИЛИЯ ЗА ОПРОСТАЧВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО!!

 24. Прекрасен коментар! Жалко обаче, че никой не би си позволил да каже тези неща в очите на Люба Ризова или друг висшистоящ в “най-гледаната” телевизия бТВ.

 25. ROJDI,откровено,нямам спомен да съм те засичал в блог,но ако пак си прочетеш изречението,ще разбереш,че е алогично.А това,че цитирам Америка то е защото в много отношения тя е най-яркият пример от век насам.За това от целият свят отиват там,а не в Чукотка.А който иска да си цитира Магадан.

 26. Лидер,ама и да се каже и д ане се каже в очите на когото и да е,полза,никаква. Ето,цяла книга говори на 250 страници,точно в очите и ушите на един комунистически функционер,каква полза забелязваш. А къде е най-високопоставения комунистически функционер в ККБ,къде е една длъжност в телевизията или радиото. не става,нищо не става от нас.

 27. Az za tova pochti ne gledam televizia veche – BTV pak nai-malko.

  Edno che me niama v rodnata kochina, drugo che ne obicham da me vzemat za palen idiot…

  Drugarkata Rizova i nepriatniat mi Stanislav Trifonov (porednoto dokazatelstvo che v BG mnogo hora rabotiat ne za tova za koeto sa uchili) mi predizvikvat gadene…

  I za da ne povarna predpochitam da ne gi slusham i gledam…

 28. Gari,az jiveia v America i, poviarvai,tova ne e niakakav povod za gordost.Imeno tova licemerie koeto cari navsiakade(v Bulgaria) ne moga da tarpia,a kolkoto do alogizma vijdam,che si me razbral.

 29. ROJDI,абсурдно е всички в САЩ да са доволни и горди от живота си.Но при теб решението е лесно-хващаш самолета за необятната РФ и се настаняваш комфортно.А може би така ще влезеш и в Гинес.

 30. Ще започна с цитат: “Свободата,Санчо е на върха на копието”. На ръха на копието няма безнес, няма герговия плод-зеленчук (това предаване, между другото беше направо цинично), няма смс-игрички, реалита, сапунки и славчови пошлости… На върха на копието стои стремежът към чистота, истина и справедливост.
  А пари трябва да се изкарват – то е ясно, но с чест.

 31. Ружди,ти може и на Аляска да живееш,ама хич няма да имаш никакви проблеми,да си монтираш кирилца,ако неможеш сам,питай бе пич.Този над теб е абсолютен нахалник,не се учи от него,той а нахалника на блога,тъп и упорит. Никой не чете латиница,или много рядко,не си губи времето.

 32. За мен най важната нновина за годината до момента е “разбитата престъпна група “- на виртуалната библиотека Читанка.Всичко друго е без значение-да посегнещ на свободната размяна на книги-дори и виртуални.А всеки които прави физическа книга в електронна знае колко труд е нужен.А колко хора с малко средства,болни,в затруднено положение,с помоща дори на електронни гласове могат и да слушат тези книги.А целта е некомерсиална и дейността доброволна.За това пищете.Това го има в целият свят-да разменяш книги и информация.Но територията Бг не е светът.Това е ясно.И не ми разправяйте за нарушени права итн.Аз реша ли книги няма да купувам.Отдавна намирам всичко в нета.а знаеш ли и езици просто не е проблем.светът отдавна не е съшият но в Бг са още в предният век.Не съм в Бг и не гледам телевизия от БГ защото е сбор от тъпащини.Има достатъчно чужди канали с стойностни предавания.Освен това в ерата на торентите няма филм на каквато и тематика да не може да се намери,вместо да се гледат “бозите” на която и да е телевизия.С почит и уважение.

 33. йордане,а ти дали не можеш да предположиш,че изключително много хора не боравят с компютри,или нямат възможност,в чужбина може да не е така,но у нас е така.

 34. Г-н Инджев, не доживяхме ли парадокса да се доверяваме (колкото и доколкото можем) на една държавна ТВ, финансирана от държавата и с одобрен от правителството бюджет, вместо “свободните” и “независими” телевизии? За разследваща журналистика трябва да отваряме справочниците, за да прочетем какво беше това…Шоу-предавания, sms игри и турски сериали са днес емблемата на нашите телевизии, уви.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.