Чуждото лоби плаши България с руски енергиен блицкриг

Изпълняващият длъжността президент на Молдова Михай Гимпу определи 28 юни за Ден на съветската окупация. Той съобщи, че в понеделник, 28 юни, пред сградата на правителството в центъра на Кишинев, ще бъде поставен паметник на „жертвите на съветската окупация и на тоталитарния комунистически режим”, предаде РИА Новости, цитирана от агенция „Фокус“

Освен това Гимпу настоява от Русия да изтегли незабавно войниците и военната си техника от територията на Молдова. В момента руски военни са разположени в Приднестровието в рамките на международен мироопазващ контингент.

Да сте чували някога тук изобщо да се говори за съветска окупация? Няма такова нещо. Защото тя се осъществяваше със старателното слугуване на нейните български защитници, чиито наследници се проявяват подобаващо и сега.

Президентът Първанов и близките до него червени политици водят все по – откровена кампания в защита на съветското наследство. Не им стига паметникът в центъра на София, на който от името българския народ ( т.е. на сталинистите, наложили властта си тъкмо в условията на съветската окупация) се изразява благодарност за същата тази съветската окупация, но и минават в пропагандно настъпление в защита на постъветските паметници в България, замислени като енергийни проекти с часовников механизъм.

В устата на пропагандистите вече се търкаля думата „война“. Пръв видя задаваща се „руско – българска енергийна война“ бившият министърът на енергетиката и икономиката от времето на „тройната коалиция“ Петър Димитров. Днес със същото плаши и Румен Овчаров, друг бивш началник от енергийния сектор, свързан с полагането на основите на въпросните проекти. И за да е ясно на всички какъв е идологическият подтекст на бойния вик, Овчаров обвинява опонентите си по темата, че си позволяват да не са съгласни с него заради…американския посланик.

Самозваните местни говорители на руските интереси дори не си правят труда да вникнат в понятието „война“. То изисква две страни. Какво може да противопостави България в една „война“ на руския енергиен монопол? Нищо. Жалко е да се каже, но е така – няма с какво да стреснем нито „Газпром“, нито която и да е от другите руски армии, завладели пазара на горива у нас. Тъкмо обратното: те са в състояние да направят каквото си искат с миниатюрния български пазар без да усетят дори минимално сътресение във финансовите си баланси.Така че България може да се защитава в рамките на органичените си за маневриране възможности на напълно зависим клиент, но не и да „воюва“. Което е известно на другарите тук и явно им доставя удоволствие.

Друг е въпросът, че когато Русия наистина обяви война на България с газовата криза през януари миналата година, руското лоби в политиката се опита да оневини доставчиците за сметка на транзитиращата Украина, пледирайки за „равнопоставеност“ в търсенето на отговорност – теза, която беше изцяло руска ( в нито една друга европейска държава, засегната от спора между Москва и Киев, това не пролича толкова явно).

Така че говорителите на Кремъл у нас са прави в едно- война може да има и в това отношение думите им трябва да се приемат като заплаха от руски позици. Война може да започне и да води Москва под някава форма на наказателен „блицкриг“ срещу практически беззащитната България. И писъците на руското лоби целят да я оправдаят в зародиш, като прехвърлят вината върху потенциалната жертва.

32 мнения за “Чуждото лоби плаши България с руски енергиен блицкриг”

 1. Няма да ни се размине, че ще ни пернат с опакото на ръката, ще ни пернат. Важното е да сме готови за това. В края на краищата, или целуваш една ръка, или те халосва с опакото си. Докато се освободиш от зависимостта от нея. Нека не забравяме др.Макиавели, който ни учи, че малките държави съществуват само затова, защото големите не могат да се разберат помежду си. Ами, нека да си направим изводите.

 2. Не мога да си обясня защо Русия продава газта на Европа за 160$ на 1000 куб. метра, а на България за 380$.Ако Овчаров и сие са договорили тази цена, защо т.н. гражданско общество и медиите не им потърсят отговорност. И на децата вече е ясно, че новото увеличение на газта има за цел да постави непослушния Бойко на колене, както това стана с Украйна, а сега и с Беларус.Затова трябва да бъде подкрепен.

 3. Другарите Петър Димитров и Румен Овчаров да се запознаят с речта на другаря Примаков, а не да ни плашат с войни от изток пък били те и газови.Ние с братушки не воюваме пък на другарите като им се воюва с американския посланник, моля.И да не забравяме все пак да назовем виновните за всичко, международното положение, загниващия капитализъм и разбира се Костов,който не ще Тне биг шлем.

 4. Чрез http://news.yandex.ru проследих три часа,маршрута и събитията,преди и около историческото посещение на прозорливия руски президент г-н Д.Медведев в САЩ,който ще уважи късно днес покана на президента Обама за вечеря.
  Като Ви чета, нещо не ми се връзва с нашенска овча завист със злоба и вятърът между Сан Франсиско и Вашингтон,но на госта
  били подарили и I P h o n e 4G и той поздравил сънародниците си от
  “Twitter”.
  Не ми изглеждате хуморист с повишена киселинност или любител на сатирични сентенции,където дори на освирепялият хумор не му е до смях.
  Приднестровието си е и малко “нашенско” а предци на жителите на Кишинев са свеждали глави пред
  Самарското знаме и паметната саможертва на опълченци,най-добре
  е описана от И.Вазов,чиято сага и “пример” за родова памет,стига до там,дали е “наш или или на буржоазията?”.
  Прави са,не е техен,а на уморена България!

 5. Днес се публикува дългосрочната енергийна стратегия на България.След одобряването и от НС ще бъде факт окончателното зачертване на РъБестия шлем.България няма да бъде експериментална площадка на допотопни технологии, реализирани от загубила всякакво международно доверие страна.

 6. Ами точно това говоря безброй пъти,България си е комунистическа държава по манталитет и дух и антикомунистически мероприятия на държавно ниво не са практика. Как си представяте,че български комунист ,ще се опълчи срещу антикомунистически действия. Както комунистите ,така и хората в България ,все още не знаят и не искат да знаят,че Царство България е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА в Света и Европа,на която Съветския Съюз обявява война,до капитулацията на Германия,през Втората Световна война. Единствената,ей момчета,единствената. Точно България е била голяма “заплаха” за Съюза и точно ,когато Съветските войски категорично побеждават германските и ги изгонват от съветска територия. Тъп и бетонен е нашия народ. Засега не е възможно да се промени нищо. И друго,няма червени политици,нито комунистически политици,има само комунисти. Комунист не може и не иска да води политика, това е далеч от неговата същност.Комуниста само лъже,краде и убива,НИЩО ДРУГО!

 7. КАКТО ВИНАГИ СТЕ ПРАВ И ТОЧЕН Г-Н ИНДЖЕВ! НЯМАМ СЪМНЕНИЯ, ЧЕ ПУТИН/КРЕМЪЛ СА ГОТОВИ НА ВСЯКАКВА АГРЕСИЯ (БИЛО ВОЕННА КАТО НАПР. ГРУЗИЯ, БИЛО ИКОНОМИЧЕСКА) ЗА ДА ПОСТИГНАТ ЧАСТ ОТ ВЕЛИКОИМПЕРСКИТЕ СИ АПЕТИТИ. А ГОЦЕ, Р.ОВЧ., ПЕПО ТЪПИЯ И ДР. АГЕНТИ НА МОСКВА У НАС ЩЕ СЕ СКЪСАТ ОТ НАПЪНИ ДА УГОДНИЧАТ НА ГОСПОДАРИТЕ СИ!

 8. До Jonh Clever:
  ама ти наистина ли не разбираш защо има такава разлика в цената? Мога да ти предложа моята версия – нали никой не си мисли, че “руското лоби” защитава руските интереси безплатно. Та НИЕ плащаме цената, а разликата се връща в частни банкови сметки. Може и да се сетите без моя помощ кои са титулярите на банковите сметки.

 9. FYI, зЕми се в рЪце. Няма значение чии са сметките. По важно е дали е млад и ли не е млад.

 10. Аналист,ти къде итоваш бе,пич,за каква всякаква агресия говориш,да не си нещо….Я не плаши публиката,така се прави агресия и тои към страна от НАТО.

 11. Четох, че президентът на Калифорния (която е част от съюзната държава САЩ) Шварценегер , успял да изкопчи финансиране от 1 000 000$ на година от президента на Русия Медведев, за да бъде потдържан ФОРД РУС в Сан Франциско, който пък е остатък от Руските имперски амбиции в миналото. Направи ми впечатление този ход на Мистър Вселена и го сравнявам с хода на президента на Молдова. Ако пък в България някой започне да претендира за неоходимистта от създаване на “окупационни” дни, аз питам колко ще са те: един за Византийска окупация, един за Отоманска, един за Съветска, тези дни почивни ли ще са и дали ще са платени от бюджета?. За себе си мисля, че ходът на Шварци е много по полезен отколкото ходът на Гимпу. Колкото до паметниците в България, защо просто не им сменим имената и така спестим пари, които биха били похарчени за тяхното “събаряне”. А “четата” на Първанов може да си говорят за “война” с Газпром, колкото си искат. България е член на ЕС и мисля че Русия няма да иска да предприема някакви “драстични” ходове имайки в предвид нейната европейска ориентация. Друг е въпросът, че ОНЕЗИ(в случая основно фирми до БСП) вътре в България, които държат МОНОПОЛА на разпределението на газта и другите енергийни източници ще се борят със “зъби и нокти” за да го удържат и ще се правят на “военнолюбиви”. До колкото аз имам информация(която може и да е грешна), Газпром продава газта на Български фирми на 126$/1000 куб.метра, а до потребителя достига на цена 240$/1000. Кой и защо взима от потербителя 100$ “отгоре” не е ясно. Шефа на Булгаргаз казва, че трябвало да вдигне цената на газта с 24% за да оцелей ФИРМАТА. Според мен, или трябва да се махне този шеф, или да се закрие фирмата. Не може някой да си вдига цените, за да му оцелей фирмата. В криза обикновенно се свалят цени, съкращават се разходи и т.н.. Ходът на Бойко Борисов, със завой “на дясно” е много добър и дано да се намери нов източник на енргоносители за България, да се създаде някакъв вид конкуренция, и дай Боже от това да спечели потребителят. Защото за нефт и газ, България винаги ще зависи от външни доставчици.

 12. Задавам си само един въпрос: каква част от българите ще застанат зад усилията на сегашаното правителство за откъсване от руската енеригийна орбита и каква част са готови от русофилски инат и вкоренена назадничевост да се наредят зад ужасните мракобесници от БСП? Защото мисля, че битката която предстои – и то по волята на бившите комунисти – ще бъде изнесена по села, градове, площади за да се създаде мнението, че народната воля е за осъществяването руските енергийни проекти? А тях ги бива да създават такива безредици!Наверно предстои да вземем участие в борба срещу едно от най-гнусните предателства спрямо българите. Мисля, че там трябва да преместим вниманието си.

 13. Русофилството е проклятието на България!
  Поколения българи са зомбирани в преклонение и кучешка преданост на Големия Брат. От детската градина,през училището, казармата, университета, службата, дори в пенсионерските клубове животът без руско(съветско)влияние бе невъзможен. Приказки, анимационни филмчета, книги, филми, телевизия, учебници, технически ръководства и машини, дори бита,(телевизори, прахосмукачки, транзистори, хладилници, автомобили и т.н. и т.н.).ВСЯКА ЧАСТИЦА ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА БЕ ЗАВИСИМА И ПРОСМУКАНА ОТ РУСКО (СЪВЕТСКО) ПРИСЪСТВИЕ! И сега тези фанатично вярващи във всичко руско и съветско с религиозен плам скачат като ощипани на всичко което засяга Матушка Рус! Тук България няма място, освен да демонстрира робската си преданост и да се сгуши в краката на Кремъл, скимтейки от благодарност!
  А за илюстрация,моля ви да прочетете отново коментара на „инат“! Подобно скудоумие и безмозъчна аргументация са типични за зомбираните. Във времената,когато НЯМАХМЕ ИЗБОР купувайки единствено съветска техника,критерият за качество бе „ДА Е ЗДРАВО“. И малкото наистина издържливи изделия докарваха до умиление гордият им притежател. Без значение,че като модели,технология и качество бяха на десетилетия назад в сравнение с техните аналози оттатък Желязната завеса! Само фанатик би изтъквал качествата на телевизор „Рекорд“, прахосмукачка „Тайфун“, часовник „Полет“ и хладилник „Зил“ при наличието на „Сони“, „Самсунг“, „Сименс“, „Либхер“, „Дженерал Електрик“ и още стотици и хиляди фирми и продукти,правещи за смях „постиженията“ на съветския технически гений. „Москвич“ до „Мерцедес“! Как да не изпаднеш в умиление? И сега добивно-преработвателната икономика на Империята си кара в същите коловози.Не автомобил, не телевизор, не прахосмукачка, а ДОРИ ЕДНА ВАФЛА НЕ МОГАТ ДА ИЗКАРАТ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР!!!!

 14. Русия обяви война на малка България!
  Окупира я!
  Изби интелигенцията.
  Русия трябва да плати репарации!

 15. Руският народ ще запомни през 2012 как неговият президент се оттърсва, като своя домакин,от тежкарската и душна атмосфера и по 13-14 блюда на осбняци,дачи,зимни дворци с “дипломация на бургерите”.
  Но се усеща,въпреки сменящото се настроение за Афганистан,че и до края на тази,не е съдено да приключи безпроблемно и бързо!

 16. Цената е в пъти по-висока от европейската, защото Овчарчето отиде и предоговори изгодния за България договор, който имаше тогава.
  Целта е ясна – изместването на Булгаргаз и заменянето му с руската фирма Овергаз. Сашо Дончев го каза преди няколко дни в прав текст.

 17. Както всяка статия, така и рази ни подтиква към размисъл и нужда от реакция. Кой и как да реагира. Та управляващите нима са българи и се борят за развитието и запазването на България и народа? Нима министри,президент,съдии и прокурори мислят за бъдещето на родината си и не я ограбват?Кой да вдигне глас,да направи протест? Кой?

 18. За съжаление искрата на нервност,не след дълго,ще се разпали от щуране,загърбване
  на икономиката и развитето на страната,особено след изчерпване на заряда от охулваното минало,но точно това явление,не е желано,
  когато започне поддъжане на огъня с “тънки и овъглени” съчки.
  Дано се замислят и плеймейкъри на ГЕРБ,когато ги изгърби бремето и на задаващи се тройни избори!

 19. “…или целуваш една ръка, или те халосва с опакото си…”/Маринов/
  Ръка се целува от уважение. И такава ръка едва ли би те ударила. А нашите енергийни лобита не целуват ръце, а зад..ци. Ако Р. Овч., Гоце, Пешо-оптимиста и подобните им бяха толкова загрижени за интересите на България, нямаше да преподпишат договора с Русия при такива неизгодни условия. Същата работа е и с Белене и с нефтопровода – важното е да си приберат комисионните, а какво ще стане с България, не им пука. “Голям шлем” ли? Не, голям ч.ен!

 20. Един прост въпрос.
  На коя страна в тази война са Р.Овч. и П.Дим.

 21. Абе, Kostadin, къде е този коментар “на инат”, че не можах да го намеря? Искам да публикувам твоя коментар заедно с цитирания от теб коментар на някой си “на инат”, ала не мога да го намеря, та кажи къде се намира барем?

 22. Чета коментарите с удовлетворение и безпокойство,че от “пасове по тъч-линията”,макар и кадърни,и ние и съфорумци от др.блогове,сме “предадени”от партии и лидерчета с кратко срочни котерийни цели.
  Видяно,преживяно,и отстоявано повече от 50 години ми подсказва очаквани нестандартни ходове за парламентарно оцеляване,но ни предизвиктелства с историческа.
  значимост.
  Докато не укрепнат конституционно,
  само представителни функции на президента,така че данъкоплатците и да не го познават,поредните исторически и велики,ще вреждат себе си,приятели или близки като “наши” или конюнктурно удобни,но ще страда приемствеността в държавността!
  По много белези личи и пътя мълчаливо заложен-преди години- от “бащи на нацията”,но нека не изпреварваме и събитията и Съдбата!
  И тя като в арията на херцога на Мантуа е “вечно подвижна,безгрижна
  и м а м и!” ….мммм!

 23. Сега вече наред са Беларус и Монголия. Така Болхарската Задунайка, начело с гоцэ сырыщныка и неговата шайка ще остане единствената СССРска база, ако не и колония.

 24. Доколкото разбирам всички ние тук коментиращите сме за откъсване на РБългария от руската енергийна зависимост! Имам обаче един въпрос към всички: А сегашното правителство иска ли го това наистина или само са популистки изказвания и изместване на “старото” лоби с “нашето”, смяна на едни “не млади милионери” с по-млади. Скоро ще се навърши една година откакто ГЕРБ са на власт, но не съм чул и 1 метър тръба да е поставена за изграждане на тръбопровод за доставка на газ от друг доставчик! Или греша. Ако греша поправете ме, дори и ако сте чули само за преговори по този въпрос. Аз смятам, че това е въпрос от първостепенно значение за така прокламираната СИГУРНОСТ на държавата ни и следователно този въпрос досега трябваше да бъде решен поне “на хартия”!

 25. Война ще има и вече има, но с нашето енергийно лоби.
  Пак ще повторя нещо:
  Международната цена на газта е като в 2003 год. Спот цените на Газпром също. Цената на долара също е на нива от 2004-2003 год.
  Което значи, че цената на газта и енергията в България би следвало да е същата като в 2003 година!
  Защо само в България цените са такива е сега е “загадка”, както загадка е и защо Булгаргаз и НЕК са на загуба в условията на пълен монопол. Загадка обаче няма да е затриването на цялата българска индустрия и потребители. Докато в чужбина цените на електроенергия и газ падат, тук с благословия на държавата се качват.
  Цени на газта: http://borsi.blog.bg/photos/71246/Gaz_____9(1).gif
  Спот цени на Газпором: http://borsi.blog.bg/photos/71246/gaz_H.gif
  Цени – EUR/USD: http://borsi.blog.bg/photos/71246/original/forex_1.gif
  Цени електроенергия: http://borsi.blog.bg/photos/71246/original/ELECTRICITY%20BASE%20LOAD(1).gif

  Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384&v=wall

 26. Г-н Василев,строежа на газово трасе не е като тръба ВиК.То не е за самостоятелни играчи,вкл.и заради парите.Но за НАБУКО от ЕК бяха казали,че огромната проектна и договорна работа ще я приключат до есента.Планирано е до края на 2013 газта да потече.Според мен,не е изключено проекта да се забави поради кризата и рязкото намаление на потреблението.Интересна е ситуацията с допълнителните връзки с Гърция и Турция с цел подсигуряване срещу руски своеволия.Но за това трябват доста излишни пари,тъй като използваемостта им е така или иначе само предполагаема.
  Според мен Южен поток няма да се строи и не заради България,а заради Украйна.През нея сега минават 5 пъти повече газ отколкото е предвидено през потока и се задоволяват всички евентуални потребители от Европа.Русия има вече там отявлен проруски президент и няма да му разклати устоите,намалявайки техния газ,за сметка на южната тръба.И реално това винаги е била една абсолютно луда икономическа инвестиция,целяща само политически натиск/най-вече върху Украйна/.А и да се пълнят двете трасета нито има толкова купувачи,нито Русия може да разчита дългосрочно на теглене на газ от съседните 3-4 държави.След НАБУКО и новите технологии за шистов газ,консумацията от Газпром ще слезе под10%/при сегашни 25% средно/

 27. Нма членове и не един в законите ни които касаят членовете на ДКЕВР и други енергийни мафиоти, които предвиждат дълги години затвор, за саботаж, икономически престъпления, щети волно или неволно нанесени на държавата, на цели стопански отрасли, на отделни стопански субекти и на индустрията като цяло.
  На това отгоре, вместо да дават пари за глупости (като петролопровода Бургас-Александруполис или южен поток), да се действа максимално бързо, за терминал за втечнен газ (нямам идея в Солун или на наше пристанище), за да можем да внасяме от всякъде, а не само от Русия. Да се види къде другаде наоколо (Гърция, Хърватска, Албания и т.н.) има такива терминали, ако няма, може ли да се направи и там и може ли да се свържат газовите мрежи. Нужни са минимум 2 точки на доставка (ако може поне една извън проливите – за да не може и Турция да ни притиска под натиск от Русия) и дори някоя от тях да не е икономически ефективна, само от спада в цените на газта ще наваксаме.
  Нормално е в бизнеса да не се разботи с един доставчик, а поне с 2-ма 3-ма, за да не ти извиват ръцете. От Северна Африка, през Норвегия до Венецуела или САЩ, газ има, цени също. Така и цените ни ще се изравнят с тези на фючърсите и спота, а самите предприятия ще могат да хеджират, ако цените пак се качат както преди 2 години. Само със започването на строеж на терминал, руснаците сами ще се разтичат да предоговарят, защото ще си загубят монопола. Самия договор също не е зле да се извади, да се види по какви цени все пак внасяме?!

 28. Костадине,русофилство няма и не може да има в сегашни условия, сегашната анлогия на това явление е комунистическа преданост към болшевизма и респективно къ Русия.Тези същества ще си лелеят към Русия,дори там да стане и потоп,дори и феодализъм да е,дори реки от кръв да течат,те си знаят своето. А в плитическо-икономически смисъл,това са мафиотски игри и страх от насилие между клановете. Убиха такъв високопоставен комунистически функционер,като Луканов,та сегашните джуджеета,ще ги освиткат,докато се объдрнеш. Русофилия и русофобство са стари термини и смисъла им е почти неприложим в днешно време.

 29. Аз от икономика не разбирам , но прочетох нещо в една книга и много ми допадна.”-Всичко в България има още една дума.Например:вода, книга,мотика и всичко което има име, носи още едно и то е “русиа”.Всеки човек,който има име “русиа” е българин.Затуй ни мразят всички – и турци,и гърци,и македонци, и румънци и целият свят.Не искат да се знае! Не искат да се знае че българите са обхванали почти всички земи, пръснали са се навсякъде където им очи видят!Все бягат,все ги прогонват,дано нацията се заличи и изчезне от земята.Но тя не чезне!Как ще чезне,когато има силна кръв и тя не се мени дето и да идат!Яяяяяаааааа!Разбираш лииииии!Разбираш ли какво ни правят другите!Гонят ни!Гонят ни дано се заличим!Дядо Йордан се приведе малко и рече:-Слушяй и го запомни добре! Мама ми каза,че българите били във всички държави по света.Тяхните знаели това,но го пазели в тайна,че ако рекат да се обединят, мамицата им ще разгонят.И още нещо-дядо Йордан се приведе още повече- казва ми мама,че пак руснаците ще са на власт, но кога, в кои години, не се знае.Дядо Йордан се озърна на всички посоки да се увери,че никой не го е чул.Продължи да плете и една сълза се отрони от лявото му око.-Когато се сетя за мама, все рева-като за оправдание рече дядо Йордан.”

 30. Имам само една бележка по сттията: местните говорители на руските интереси изобщо не са самозвани, те са изключително добре платени и като такива се стараят и престарават да си заработят хонорара. В резултат на което цените на газта по света падат, в България се увеличават. Толкова ли е трудно да се разбере това. И вместо да се носят от 9 кладенеца вода, дайте да им проверим на тези юнаци сметките, откъде и кога толкова забогатяха. Може ли някой да ми обясни защо Първанов, Станишев и Овчаров толкова пискат. Ами защото са взели и вземат пари за това и май са обещали повече отколкото се оказва възможно да изпълнят. Много “българи” са на хранилка при руснаците, ама сметката ние я плащаме. Да им спрем парите и русофобите в България ще намалеят драстично.

 31. Ад не си спомням точно през коя година дойде руската газ, ама ние и без нея можем… да си мизеруваме! Защо да не им затворим крана на трансфера?

 32. На времето големият германски политик Вили Бранд имаше една формула, която намирам за изключително точна: „Футболът е ускорен модел на живота като цяло“. Наблюдавам срещата от финалите на Световното първенство по футбол между Германия и Гана. В отбора на Германия играе ганаецът Боатенг, но ганайската публика не го освирква, аплодира го и се гордее с него. Човек се замисля – развитието на техниката, модерните комуникации и транспорт постепенно превръщат света в едно село, чиито жители са близки, уважават се, държат един за други и разбират и защитават интересите на „селото“. И видната цел е отделният човек да има „лично пространство“ не просто за да се чувства свободен, а за да може да изяви себе си най – добре, за да бъде приет, уважаван и обичан в това „село“.
  Руският тип болшевизъм изроди самото разбиране за държавата, възникнала като предпоставка за личната изява и просперитет на отделната личност от един народ в съгласие и синхрон с останалите. Този болшевизъм, спекулирайки с чувството за спаведливост на обикновения човек, обективно като същност, но крайно субективно като индивидуална система от усещания, де факто превърна държавата в една корпорация. В корпорация, в която обикновените „труженици“ инвестират в едно неясно дефинирано бляскаво бъдеще, а дивидентите прибира една ограничена група хора с безкрайни привилегии на основата на силата на глупостта на дълбоко заблудени в съдържанието на понятието справедливост хора.
  Под натиска на простата очевидност, че разделението на света на идейно враждуващи системи може да доведе до крах на самия свят, и при илюзията, че натрупаните през „светлия строй“ капиталите са достатъчни, за да се развиват по-бързо в естествената си среда, руските болшевики временно зарязаха комунизма. Но сега се вижда, че без похватите на насилническата система номерът не върви, капиталите се топят и се виждат с просто око опитите чрез серия „тунелни ефекти“ практиката на стария, добър болшевизъм да се завърне с демократично усмихната форма, но с много по-зловещо съдържание. Идеята е същата, както тази от силовите нахлувания и агресия от времето на СССР, но сега със силата на капиталите. И коя е една от териториите, много подходяща за една от първите стъпки в тази посока? Братска България, естествено, след като самият президент на тази страна е готов да жертва изцяло нарастването на социалната и икономическа значимост на отделните граждани на страната, на която е глава, в името на подобна експанзия. България никога няма да стане обективна част от съвременния свят, ако населението и не си върне естествения човешки стремеж към лична изява и значимост, към възможността всеки да управлява собствения си живот и стандарт на базата на развитието си като личност. Проекти като АЕЦ Белене, дори и да носят многократно по-висока печалба, отколкото г-н Първанов може да си представи, са ясен и категоричен път в ОБРАТНАТА посока. И заплахите на „чуждото лоби“ са си чиста проба продажба не само на националните интереси, а и тези на Европа и света като цяло. И едва ли въпросното чуждо лоби не го осъзнава това. Но има ли друг начин с бездарност да живееш в охолство?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.