В Гори свалят Сталин, в Търново реабилитират Живков

Паметникът на Сталин бе свален от пиедестала на централния площад в родния му грузински град Гори. На мястото му ще бъде изграден мемориал в памет на загиналите грузинци през август 2008 г., когато руски войски бомбардираха и обстрелваха Гори, съобщи Дарик радио.

Министърът на културата, спорта и опазването на паметниците на Грузия Николаз Руруа, който обоснова решението на властите с окупацията на Грузия от болшевиките през 1921 г. , заяви:

„Според мен Сталин беше политически престъпник. Ако искаме да сме независима, съвременна и свободна нация, в Грузия няма място за такива уродливи съветски идоли”, заяви Руруа.

Свалената статуя ще остане в града и ще бъде монтирана пред сградата на музея на Сталин, съобщи градската управа.

Българският прочит на грузинската новина предизвиква въпроса: трябва ли да дочакаме руски бомбардировки (в духа на заплахите за газова война на Русия с България), за да разпознаем в болшевишкото монументално наследство сталинистките паметници у нас? Или ще продължим да се правим , че не разбираме какво и кого символизират грамадите от чугун и гранит в София, Пловдив, Шумен, почитани като …символи на свободата ни?

Колкото повече напредва десъветизацията в балтийските страни, в Полша, Унгария, Чехия, че и Молдова ( вече! ), толкова повече ни личи изостаналостта в самоосъзнаването. Напредваме обаче в назадничавостта. В Гори свалят Сталин от пиадестала, а във Велико Търново се канят да реабилитират Живков с паметна плоча.

А дали общата ни изостаналост по какви ли не показатели в ЕС няма нещо общо с това или е просто „съвпадение“?

Масовият убиец ( на сънародници) Сталин може да е вече низвергнат в родината си, но у нас масовото съзнание е убийствено безразлично за прикритите форми на сталинизма, които парадират с присъствието си по българските земи. Защитава ги руското посолство, БСП, сателитните й организации и пратените във властта от тях избраници. Но най-вече ги крепи безразличието на масата български граждани. Те просто не желаят да се замислят за лъжата, която хвърля сянка върху всички ни всеки ден в София, Пловдив, Шумен…

Щом не проявяваме желание да изпълзим от тъмните усои на кървавите лъжи за миналото ни, да не се надяваме да бъдат извадени на светло истините за настоящетото ни.

30 мнения за “В Гори свалят Сталин, в Търново реабилитират Живков”

 1. Трябва да се махнат всички паметници на партизани и съветски войски. Особено онази на “освободителите”, който доста нетипично стои между стадиона с името на Васил Левски и университета с името на Климент Охридски. Разбира се, нека не се унищожават, а да се съберат на едно определено място (защо не и в някой ъгъл на Борисовата градина), където който иска да ходи да ги гледа и да им поднася венци, че са го освобождавали половин век. От достойнство сигурно.

  Унгарците са направили нещо такова още в началото на 90-те
  http://en.wikipedia.org/wiki/Memento_Park

 2. Напълно Ви подкряпам в това начало на размърдване на националното съзнание. Но мисля, че не е нужно да изразходваме колосални средства за тяхното физическо премахване, а просто да ги променим визуално и преименуваме. Примерно Альоша в Пловдив може, от група склуптори да се промени в един грандиозен паметник на Ген. Владимир Вазов, пред когото най-голямата империя свали знамената си. Паметника на съветската армия в София, пак по подобен начин да се промени примерно в символа “На нож”(по подобие на картината на Ярослав-Франтишек-Юлиус Вешин), увековечаващ героизма на Българските воини. Мисля, че ако интелигенцията в България подхване една такава идея, тя ще намери подръжка от народа.

 3. Тук знаменитото изречение би било:
  “Шом,освен Полша,Унгария,Чехия и Молдова,от тъмнината на миналото изпълзява и Грузия,премиерът да извади безапелацинно на светло нашето настояще и закрачи уверено,
  и по-убедено към голямата цел
  на България – която му подскаже История та и неговата Интуиция.
  Така ще си свери и часовника с мобифона 4-то поколение,което подариха от САЩ на г-н Медведев,и
  чието притежание още не е уредено по закона на Руската федерация,
  поради високата си стойност недопустима протоколно за скъпо дарение,така както е и в Америка “

 4. Абсолютно точно.Ние българите сме големи назадници.За двайсет години а направим една мравешка крачка напред после хайде двайсет архарски назад.Едни и същи теми ги асимилираме по сто пъти.То не бяха декомунизации, то не бяха архиви на ДС, то какво ли не беше и ха сме решили,че нещата са изговорени и приключени то пък се намери някой неразбрал в кое време живее.Ами как да разбере като така си решаваме въпросите че още е в сила приказката от едно време “Хубава работа ама българска“.

 5. Отказът от решително скъсване с комунистическото минало е коренът на всички проблеми. То позволи бившите слуги и господари на диктаторския режим да прелеят спокойно в демократични води,превръщайки ги в зловонно блато.Административно-управленческия апарат на държавно-феодалната социалистическа система се подстрига,преоблече и си остана на същото място където си беше и преди.Икономика,финанси,силови структури,международни канали,всичко си остана в общи линии по старите места. Само дето контрола на държавата почти изчезна.”Куче влачи рейс,диря няма хей”….
  В нормалните,развити и богати страни “комунист” е мръсна дума.Символ на екстремизъм,нихилизъм и политическа безотговорност.Колкото е по-изостанала и бедна една страна,толкова повече “матриал” има за идеите на “общия казан”. В България,като бивша страна от СССР нещата си останаха шизофренично разкрачени.Както и прехода.Както и цялото общество.
  Престъпленията на комунизма в човешката история вече не са тайна,заключена в стоманени сейфове с гриф “строго секретно”.Тази идеология на гладните,слабограмотни, неквалифицирани и социално озлобени тълпи от зората на индустриалната революция отдавна е на бунището на историята. Но нейното наследство не е! Комунистите ни принудиха да продължим да живеем в руините на техните коптори. Да ни управляват техните деца, да минаваме покрай паметника на съветската армия и да слушаме Лили Иванова.
  Толерантноста към комунистите е гаранция за продължаването на техните издевателства над обществото.Те друго не знаят.Както и техните синове-бизнесмени,които съществуват само защото са се впили като паразити в държавата и смучат. Това е реалността. И ако някой си мисли,че у нас “нещата са сбъркани”,нека отскочи до Русия за да види чий модел следваме и кой поръчва музиката!

 6. “Първа програма” и жълтата преса, масово поглъщани от народа-прасе, който всичко яде, трябва да бъдат държани под отговорност за този нов “имидж” на ТЖ, защото няма брой без мутрата му, да не говорим за непрестанното ретОширане на тоталитаризма по телевизията.

 7. Кардиналът ги е натъманил като Великолепна шесторка,която плаче за една щастлива /7/седмица и Николай Младенов,няма да се лута из балканските зандани,които са отправили “не един метеор” в забвение като Венизелос,Пашич
  Титулеско,или младотурците с мечтите им за двойна хегемония възнасящи се по стръмнините на Делфи недалеч от бялата Итея и хамовете на древните оракули…
  Евразийският вариант на българската царска дипломация дълбоко вкоренена още в Браила и обогатяван без предразсъдъци,с нагледния опит на великия Потемкен,в Атина,е бил освободен от плесенясъл формализъм,и с топло славянско участие с неприсъщи северняшки черти още от викингите,но с умел сарказъм и хапене…
  Настрана от величавия дълг на Кемал за съседите турци,гръцките примери, с позабравени у нас военни преврати,гонения и коронясвания,биха били много полезни,ако неговата тъжно-известна предшественичка,не беше объркала “стъпките на румбата…”и
  укрепила вечната сила на всяка дарба за проемственост в държавността…
  За това вече и самият Данков няма да е циция,защото точните фананси,
  право,вътрешен ред и всеобхвтен поглед без щуране,ще са измежду много опасните “термопили” за нашите л е в и р а ц и,способни да тласнат каруцата на премиера по нанадолнището….

 8. Много ме кефите днес и само остава да ви припомня как звучеше едно време проф.А.Балабанов на първия ми превод от Илиадата на български:
  “Пей за гнева на Ахила,сина Пелеев богиньо,гибелний гняв,що докара мъки безброй на ахайци….!
  Същото важи и за нашите велики и големи от зората на демокрацията
  …тшеславие и гибелна завист,и така докато дойде отначало първият консул а след неговите бакий и дедо….а има начин да има начин,но нали над Дунава все се мръква,а от зори Тиберий си язди коня до Деде Агач,….тъй де!…до Александруполис и му било само до екология…!!!

 9. В България трудно ще стават европейските практики докато дерибейства Оня на РъБъ,агент не само на ДеСе и още по-лошо на РъФъ.Преди 4 год уплашиха гласоподавателите ,че националиста Сидеров е много опасен и избраха хрисимото агънце от най-загубеното Бг село.Но агънцето Гоцко се оказа сибирски вълк.Да е проклет Яне,че отвори капана и пусна пак вълкът свободно да ръфа/ъ/.

 10. след като тази седмица нашта велика треньорка по худежествена гимнастика направи изказването по една от националните телевизии, че някой хора в държавата трябвало да се замислят, че още преди време тя като била при Ванга и тя ударила по масата и казала: Америка няма да ни помогне, ще ни помогне русия. предвам думите по памет. няма такъв цирк, няма таква държава, няма такива гъзоблизци, няма такива хора…и тия хора имат български лични карти, наричат се българи. чудя се какво да мисля и как да се чуствам.
  поздрави:
  Калоян Марков

 11. Колко грешна пара изпотрошиха, “с мизансцени” след ОКЗНИ с ДПС/?/ и с “аргатуване на Джефри Ван Орден”,с /РЗС/,само и само,да си увековечат рахатлъка мобилизирайки
  спонтанния ентусиазъм на народните
  маси,без да се усетят заблудените и манипулирани “овци”…!
  Не се знае,колко още,ще чисти “от снагата си” бат,Бойко,докато намери с нашия Мойсей Обетованата земя…!
  Когато Сидеров,се изпуска,какво “би съкратил,ако стане премиер!!!”
  означава,че или е зарибен с очаквания за същите “слаби ангели”,или “подаването” е двойно….а това ще постави на изпитание г-н Костов,а ако поуките не са направени,следващ
  в а р и а н т Х2011,няма да ни се размине!
  Засега Гари,тече поливалентна сценировка!!!

 12. Мисленето, главите на българите трябва да се изчистят. За паметниците място ще се намери-но еволюцията в мисленето е по-трудното нещо. Тези символи,които ни заобикалят на някои хора пречат, а за другите са кумири.Да не забравяме, че тези кумири отглеждат и хранят вече трето поколение комунистически наследници и те остават несменяеми и дълбоко окопани във властта.Да му се чуди човек на Дмитриевич за позицията???!!!Нима той не принадлежи към желаещите се да се облещят на обществото?По-дълбок контекст има този гей-парад-тук можем да съзрем не наивно присъствие, а твърда решимост…

 13. Мдаа, тружениците със сърпа и чука още си стоят отгоре на министерски съвет. Е петолъчката я махнаха, но сърпа и чука още си стоят. Дали това е случайност? Нееееее мисля такаааа……

 14. Калояне, и аз винаги съм се чудил, защо се расъждава по тоя начин:
  “кой ще ни помогне, кой ще ни даде нещо, ние сме много малки и сами нищо не можем да направим…”.

  Такова робско мислене не е на добре. Защо трябва да разчиташ на някой друг?
  САМ ПАДНИ, САМ СТАНИ.

 15. Освен паметници в прослава на руските окупатори имаме паметник на американските летци бомбардирали София. Намира се в Кула. Откри го бившияг противник на НАТО-Гоце преди 6 години. За сметка на това няма паметник, а защо не и пантеон на загиналите наши летци при отбраната на София, да не говорим за трагичното състояние на паметниците на загиналите през ПСВ.

 16. Костадине,а колко мислят като теб,освен аз. ККБ не може да се размрази,не може да се декомунизира,късно е,невъзможно и няма кой. Всичко е загубено.Ето още една силна наивност,Карандаш говори за нещо,което го няма,не може да съществува-“нмационално съзнание”. Ами отвори философските книги и открий какво значи това. Дори и да допуснем,че има,в това съзнание ,влиза ли комунистическото?

 17. рябва ли да дочакаме руски бомбардировки (в духа на заплахите за газова война на Русия с България), за да разпознаем в болшевишкото монументално наследство сталинистките паметници у нас?

  Щастлив съм, че имах шанса да повдигна същия въпрос по радио “Хоризонт” на 10-ти май 🙂 Не е лошо като начало да се задава периодично и натрапчиво.

 18. Калоян Марков,не съм гледал това предаване,но ще се постарая да позная от раз-Нешка Робева-комунистка до дъното на костния си мозък.Деспод по характер и циментова глава.Изключително деструктивна,но незнайно/!?!?/защо нон стоп лансирана по медиите.

 19. Ами защото пресата е прокомунистическа,президент,власт,всичко,кого да лансират,някой антикомунист ли.ККБ е непоправимо загубена,никаква светлина не може да събуди заспалия народ,ето случая с книгата на Иво Инджев,какъв отзвук има. Гледа ли интервюто на Л. Кулезич с него,пълна простотия и наглост.

 20. Към БКП (Мео, ген.Власов):
  Със сигурност и други мислят като Костадин, включително и аз -доста често мненията ни съвпадат, макар и изказани с различна емоционалност. Ако ми позволите една перифраза за резюме – истината за миналото осветява настоящето и освобождава бъдещето.

 21. Така е Борисе,точно затова руските болшевики все още не ни връщат архивите. Борка,засега сме трима,така ли излиза? Само бих коригирал малко Костадин,не е имало ОТКАЗ за решително скъсване с комунизма,защото нито един сериозен фактор у нас не се е обявил за скъсване. Какво скъсване може да има ,след като архивите за Вапцаров и другите комунистически терористи все още са секретни. Не са дали достъп до тях,дори на племеницата на Вапцаров,Мая Вапцарова,също убеден комунист,навремето Живков,дори и на един от най-високопоставените комунистически функционери,Л.Левчев,не му разреши да ги чете…. Никаква декомунизация няма и никой не разрешава да има. Ето,колко представители на “интелигенцията” у нас подкрепят и пропагандират книгата на Иво Инджев,единици, а би трябвало да организират симпозиум,а не да се занимват с педерастите и лезбийките в ККБ. Авторът подава такива умопомрачителни факти за комунистическата върхушка,а народът трае и умно тъпее. Да,трудно е да се бори някой срещу комунистическите мерзавци,дори много трудно е,но все пак,би могло да се направи нещо-по мирен и законен начин.Иво Инджев показва такив чудовищни неща,свързани дори с убийства на големи личности,а нашия народец се занимава с педерастията,Боже мили,Боже мили,защо не си прибереш …простотията ,с която заля българчетата. А някои малоумници пък организират референдум против членството на Турция в ЕС. Седеммилионна България,убита и омаломощена държавица ,да се противопоставя нан такъв колос като 71-милионна страна. Да,повече от сигурно е,че Турция не е най-привлекателната и най-демократичната страна в Европа,но ние къде сме. И за такива неща не се организира референдум. Няма такава законова процедура,по отношение на евентуална политическа позиция на Българските власти.Днес властта казва едно,други ден друго,нещата се мянят постояно. При това,България е най-пропадналата държава от ЕС,а се пъчи,впрочем,не властите,а едни сбъркани подлоги. Референдум би трябвало да има против издевателствата на комунистическата банда,а Турция е последна грижа.. Ние умираме,в буквалния смисъл на думата,а турците увеличават населението си всеки Божи ден. Къде сме тръгнали,а ,отново към пропастта. И накрая,пак ние ще станем за смях.

 22. Как ще ги стигнем … грузинците?

 23. Не бях влизал в този форум от доста дълго,дълго време.Тъжно ми е да констатирам, че нещата са отдавна “дежа вю”,тоест вече познато. Да,вече казано… Говорене,говорене,заклеймяване…Ахкане,охкане,насочване на енергия… Веднага искам да кажа на ония,които може би ще ме попитат:” Е,какво да правим,да мълчим ли?”, че и аз не знам рецептата. Ако я знаех,нямаше да емигрирам. Но четейки искрените думи тук, въпросът сам ми дойде:” И какво?” Защото ония пак си продължават, у нас, а и в чужбина, да пълнят кесии,да лъжат и мажат… И народът да псува, да мърмори,да…навежда глава, да приема оня, на ония,начин на живот,тоест живот на колене, да краде и той мъничко,колкото да оцелее и колкото да влезе в…затвора,когато “настъпи” чертата… Докато ОНИЯ трупат ли трупат за своето пето коляно… Значи има нещо изначално сбъркано! Значи така,както продължаваме до днес, не може,не трябва да бъде повече! Но как? Да,това е въпросът,нали? На който и аз нямам отговор, нямате отговор и всички тук! И това,което правим,макар и да не искаме да си го признаем,като че ли заприличва на…мазохизъм. Статуквото не се е променило изобщо! А ние,тъй наречените блогъри? Явяват се нови свежи сили като Костадин и толкоз. Докато и той се умори като нас,докато му пресъхне желанието или емигрира. Разбира се,Иво ще остане,ще пише книги,може би за следващия президент на ръба,ще има последователи на Костадин, на ДСБ, на БКП…И какво от това? След като България ще продължава да върви така – най-бедната,най-нещастната,най-комунистическата,най-…Изглежда такава е орисията българска.Става ми много тъжно като гледам как милиони млади хора-българи се опитват пряко силите си да се вградят в живота на чуждите държави,как с огромен труд изкарват всяко евро в емиграция, но и как все с едното ухо са там,в родината…Която обаче нито иска да знае за тях,нито за техните проблеми. А и какво да очакват те,низвегнатите,след като тя,родината,нищо не прави за тези,които все още са в нея и очакват чудото. Не само нищо не прави,но и напротив – всячески се мъчи да ги накара час по-скоро да тръгнат и те в странство. Където обаче думата “Българин” е мръсна дума, където трябва да живееш и работиш така, както никога не си го правил у нас…И така нататък, и така нататък…
  Дано следващия път,когато отново “влезна” в този форум,късметът ми проработи. И да видя, и да усетя тогава,че с нашенското “дежа вю” е свършено. Че най-после и нашата страна е тръгнала по нормален път. Дай Боже,дано!Въпреки че…

 24. Не много години след настъпването на демокрацията, в България показаха по кината един грузински филм “ПОКАЯНИЕ”! Може да е било 91 или 92 г. Това според мен беше най-покъртителният филм за времето на сталинските чудовищни репресии в Грузия. Гледах филма най-малко 5 пъти… И тогава, а и сега не спирам да се чудя как грузинците успяха толкова бързо да направят тозе филм-шедьовър? Мисля си, че може би грузинският народ притежава голямо чувство за достойнство и национална принадлежност! Моля ви, вижте този филм, освен, че е много поучителен и затрогващ, той е истински шедьовър.

 25. И да добавя, че тази тема, комунистическите репресии в България, е табу и до ден днешен – ГОВОРИ

 26. Димо, с всичко съм съгласен,само с едно НЕ СЪМ. Не би трябвало да определяш ККБ за Родина,или нещо подобно. Родина е само в географско-биологически смисъл,а именно,че сме се родили и видяли светлината точно в границите на тези 111хил. кв.км. Родина,в моралния,националния,социалния,демократическия смисъл,ККБ не е и не може да бъде,просто няма как. Най-меко казано тази държавица е просто мащеха,затова много като теб са избягали от тази комунистическа кочина. Държавата България не е нужна на народа и мнозинството от него няма нужда от такава родина.Поради гореказаното,”нашата” Родина не може да направи нищо за повечето хора. Тя е истинска родина,в социален смисъл ,само на комунистическата измет,те се чувстват толкова комфортно тук,че да им се предоставят най-луксозните вили в Лас Вегас,или Флорида,няма да отидат. Те са като пиявици,смучат повече от 60г. народа,а той горкия,умира от удовоствие,ти го каза,налице е мазохизъм първа класа. Отново посочвам книгата на Инджев. Дълбокото и остро рало на неговата публицистика само се опитва да разгъне мозъците на народеца,но стига много плитко и блокира-бетонната плоча на изтръпналите им души спира всякакво облагородяване. Резултат?-ти го казваш,прав си.

 27. Да,БКП,така е. В този смисъл и аз употребявам “Родина”.А иначе не знам дали си прав,че ТЕ с нищо не биха заменили това парче територия. Напротив. ТЕ просто са непредсказуеми. Знаеш ли,че ТЕ тук,например,в Париж,са много,ама много… И все с големи къщи,къщи,а не апартаменти,и то в Париж! На хубави длъжности, на позиции,вече във френското общество. Защото и тук парата играе,ама яко играе…Знаеш ли колко щерки,синове и внуци на бивши величия са тук,повечето са женени за французи.И какво излиза? Че заразата се разпростира навсякъде.А иди им разправяй ти на тези французи какво си преживял заради тези техни жени и съпрузи,заради техните тъстове и тъщи? Знаеш ли какво ми каза един възрастен наш емигрант,когато преди дни изразих пред него учудването и потреса си от това,че тези,заради които той е емигрирал, сега го карат да им …козирува. Да,да им козирува! Това стана пред очите ми! Просто една надменна особа,рожба на един премиер,който ни обрече на безвремие,сещаш се кого имам предвид,влезе в българския магазин и започна да раздава наляво и надясно почти заповеди – знаете ли коя съм,кой е баща ми и тем подобни, вие трябва като ме видите да станете прави! А какво каза моят познат,герой в моите “парижки” книги? Човек изстрадал,смачкан,убит всячески,с вече вроден страх от смъртната присъда на комунистите,поради която 50 години не се е връщал в България. Та той ми каза – остави я,какво да я правим,да я убием ли? И почти беше готов да ми се разсърди!На мен – защото реагирах на онази!А от негова страна,от страна на жуертвата – нито вопъл,нито дума,просто покорно навеждане на раменете,поглед,забит в земята…Ех,БКП,толкова неща съм видял,а и виждам тук всеки ден,всеки миг,та затова май оптимизмъг ми,с който бях известен преди години,вече взе да пресеква. Има нещо май изначално сбъркано у нас…Но това вече е задълбаване,което иска по-обширен разговор. Бъди здрав,БКП,ти,а и Костадин,и ДСБ,и останалите свежи и пълни с енергия,разбира се,към днешна дата, приятели. Здраве и кураж! И една нова България,която би ви прилягала…

 28. Много силно,много верно,много жалко и ВАЛИДНО за всяка точка на земнното кълбо,където са се населили българските гадове. Това беше последния епитет,който Георги Марков употреби за тези мръшляци.

 29. За мен галерия “Васка Емануилова” е замислена, създадена и съществува само защото скулпторката е съавтор на Паметника на съветската армия . И въпреки че бе реституиран имота на ул. “6 септември”, където първоначално се намираше галерията, въпреки че бяха бедни и объркани години, през които държавата почти на 100% се беше оттеглила от финансиране на културата, галерията смогна да се премести на нов адрес и до днес там се развива все по-успешна дейност. Което само по себе си уж не е чак толкова лошо … но-о-о-о … докато унгарците си имат “Къщата на терора”, докато грузинците опразниха пиедистала на паметника на Сталин, ние грижливо си стопанисваме паметниците от епохата на култа на братята-освободители и “развиваме културната си дейност” в музеи, с имената на създателите на тези паметници!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.