Цецка Цачева дебаркира в Свищов и преряза (виртуално) лентата на АЕЦ “Белене”

Председателката на парламента Цецка Цачева заяви, че е оптимист за изграждането на АЕЦ “Белене”

Смятам, че това е проект от изключително значение за икономическото съживяването на района, заяви Цачева.

Според нея, втората атомна електроцентрала ще бъде построена, но при ясни правила за финансиране и ангажименти.

Последиците от икономическата криза не дават възможност на българската държава да участва в проекта със собствени средства и управляващото мнозинство на ГЕРБ търси стратегически инвеститор за централата, каза председателката на парламента.

Според Цачева построяването на АЕЦ “Белене” ще промени визията за района. Като последица от изграждането на този голям стратегически обект ще се съживи не само икономиката, но ще се възродят образованието и здравеопазването.

Председателката на парламента участва в общоградски тържества в Свищов по повод 133-та годишнина от Освобождението на града.

Какъв извод се налага от това лаконично, но и същевременно изчерпателно експертно-политическо извънредно компетентно мнение, което с няколко изречения обобщава всичко, от което народът, държавата, регионът и Европа ( ядрена енергетика е това, не „касае“ само един вилает!) имат нужда?

Изводът е, че България, Русия, ЕС дори нямат нужда от референдуми, парламентарни дебати и задълбочени проучвания за построяването на най – спорната ядрена централа на континента. Имат нужда от Цецка Цачева!

Като убеден противник на закопаването на България с руския стратегически проект на наша (земетръсна) земя, съм облекчен от прогнозата и оптимизма на г-жа депутат номер едно. Когато с нея водихме задочния спор за Румяна Желева като „безспорна и незаменима“ българска кандидатура за еврокомисар, Цачева беше на мнение, че Желева е олицетворението на България в най-добрия смисъл на думата. Заяви го в „12 без пет“, когато и шефът й Борисов вече признаваше с половин уста провала на Желева и видимо се гърчеше в безизходицата как да се отърве от собствената си грешка.

Явно има надежда да се освободим от руския ядрен боздуган на шията, щом Цачева е оптимист за намирането на митичния инвеститор. Вместо да се бутат да си влагат парите в чудесната перспектива да се напечелят, инвеститорите се крият, а онези, коитосе бяха излъгали избягаха. Но това не разколебава вярата на Цачева в успеха на провала.

Изразявам личната си благодарност към г-н Борисов, че е позволил на г-жа Цачева да даде такъв ясен сигнал за успокоение, че няма да се строи руска атомна централа на острова – музей на открито на комунистическите репресии, избран напоследък да стане гробница на съвременната българска икономика и нейното окончателно заробване от една отделна държава. „Който ни освободи, той ще ни зароби“, казвал апостолът на свободата. Явно Цачева е чувала за неговия завет и затова ни подготвя за поредния си провал в прогнозирането.

Предлагам сега Цачева да се изкаже, че е песимист за построяването на магистралите „Тракия“, „Хемус“ и другите пътни обекти от които България действително има нужда. Но понеже, за разлика от АЕЦ „Белене“ с нейното „регионално“ ( според Цачева) значение, магистралите няма как да са обекти от местно естество, този път да се произнесе направо от парламентарната трибуна. Няма нужда да бие път чак до Свищов, нищо че там са дебаркирали руските войски преди 133 години, което е разбираем ( като за нея) повод да пререже (виртуално) лентата на местното предприятие АЕЦ „Белене“ .

Ако това не се случи ще смятам, че пътното строителство, от което зависи развитието на икономиката ни, продължава да буксува и слуховете за затрудненията в тази област са основателни. Само Цачева може да ги разсее, като заяви, че са верни!

14 мнения за “Цецка Цачева дебаркира в Свищов и преряза (виртуално) лентата на АЕЦ “Белене””

 1. един пич я нарича милата Тетка явно не сме народ който да може да отсее плявата от житото а кат няма жито и плявата става според бойко само може би колко е жалко че май скоро нема да си върнем държавата поне не и в блзките 500г.да сте чули някой умник да е казал че ще увеличи парите за образованието че ще съкрати парите на паразитите от мвр дори само споменаването на мвр ми навява спомени от едно близко минало от което ме побиват тръпки да сте чули че някой ще разкара паразитите от администртивната хранилка няколо стотин нищо неправещи които даже си позволяват да ни псуват захлебвайки от нашите пари така че такива бисери ще стават всекидневие дали изречени от ТЕТКА или разнобойко все тая нас няма да ни има както не сме и тук и сега за съжаление

 2. Казах каквото имах да казвам и за външни министри,за,премиери, цар и патриарх!!!,останал е сал един генерал и п р и м е р а с Щварценегер,който “висеше виртуално” във връзка с покана за участие в цитираната наскоро в блога Ви, инаугурация м.г. в началото на януари,за което и Вие лично знаете г-н Инджев…
  Останалото зависи от премиера!
  С председателя на парламента имаме само еднакви схващания за ощетения капацитет на Северна и Северозападна България,и той не е по-различен от същите с тези на стратега на БКП, г-н А.Лилов,но от там на сетне неговата и на останалите изобретателност – преди и след – са само в диапазона на г-н Първанов:”щъ съ оправим,но да не тичаме пред вятъра!!!”И е прав човекът!!”Н а й с,а?

 3. Явно Цачева си е извела поука да не застъпва веднага първата теза на държавния и партиен ръководител.Иначе ако беше повторила думите му изговорени пред посланниците за някакво замразяване “Готови сме да разговаряме с всеки, който може да каже откъде ще се вземат пари за проекта, иначе това са само голи приказки. За строежа на централата са необходими 26 млрд. лв. и не се знае кога тя ще се изплати” щеше да види общоградските тържества ама друг път.Важното е голите приказки да не са чак толкова голи,а да вдъхват оптимизъм за района, за образованието, здравеопазването и раждаемостта може би …

 4. “…Желева е олицетворението на България…”- абе чудя се къде е този мечешки вир, да ида да се удавя…

 5. Чрез Цецка управляващите явно вече бият на “район” (“изключително значение за икономическото съживяване на района”), тъй като при евентуално допитване ще стане ясно, че живеещите в него (най-пострадалите с човешки жертви при земетресението във Вранча)са естествено против този АЕЦ. Бият на “район” и затова, защото страната и в настоящия момент изнася половината от ел.ток, който произвежда (а има и мощности да произвежда 1,5 пъти повече), така че за тях е все по-трудно да ни залъгват колко е необходимо това заробващо начинание за страната.

 6. Помните ли разказа на Добри Жотев “Джорго Кучето”.
  Една от поукете е, че докато се вдига шум в единия край на селото,не се знае какво става в другия. В същност- знае се.
  Прочете го и се посмейте със здраве!

 7. Ex Антони,Антони!Пунктуацията в българския език явно ти е ПРОТИВОПОКАЗНА???

 8. Ако е вярна интернет клюката за миналото на Цецка Цачева – като стругар и партиен член в плевенски завод, тя е изпратена да учи право, където като РабФакчка влиза без изпит, и след 3 години задочно шлайфане на материята се връща на бял кон като партиен секретар в тогавашния окръжен съвет на гр. Плевен – то не виждам място нито за въпросителни, нито за питанки, нито за чуденки дори относно щуротиите, които бълва поредният пембян ГМО разцъфтял в сянката на тучната герберска ливада.
  Интересното е друго. Като фигура от структурата на властта, но фигурант от герберското (само)управление, на нея сякаш й е поверена ролята на кьорфишек, след издимяването на който, началникът на пиротехниците по сценарий отново ще се появи, за да увери сеирджиите, че е взел нещата в свои ръце и, когато му дойде времето, ще палне лично правилния фитил.
  П.С. Имам едно предложение. След като образованието и здравеопазването, според както това го мисли висшистката Цачева, зависят от руската ядрена енергия, то нека тези два сектора да преминат под опеката на мин. Трайков – ще попаднат при точния човек. Хем и на руснаците ще има кой да им вика аго (за да им стане драго), хем и някоя и друга икономия ще се реализира, та да може и пенсионерите да се залъжат с някой и друг летен дрим.

 9. Струва ми се, че не е толкова важно дали Цецка Цачева е била стругар, партиен член в плевенски завод, дали е Цецка или Тетка, и дали на някой не му стои добре на телевизора. Въпросът е за енергийната стратегия на България.
  Ето ви линк за обществено обсъждане
  http://www.mi.government.bg/bids.html?id=319199
  който разбира и има мнение да го изразява.
  Другото е чесане на езици в стил Argumentum ad Hominem.

 10. Гларус, много си точен за Цецка. Какво тук значи някаква си личност ? Допусни обаче за момент, че не всеки държи да убеждава някого в нещо. Argumentum ad Hominem е грешка, но само когато се опитваш по този начин да наложиш мнението си. Когато това е само един от начините да си направиш густо с персонажа, става въпрос за стилистична фигура. А дали тя ще ти допадне като чесало за езика ти, това вече си е лично твой проблем.

 11. Цецка-Аецка. Така е известна сред широките кръгове от населението тази импозантна дама. А ако някой счита, че това изявление, направено в много тесен ктръг в Свищов радва хората от крайдунавския град, много се лъже. В Свищов хората не искат АЕЦ Белене, но информационното затъмнение тук е пълно. НЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ!

 12. Я идете да видите каква визия има районът около Козлодуй! Какъв просперитет, какво развитие! Ха ха ха!

 13. Към Гларус:
  В текста на „Енергийната стратегия” има и хубави неща, но и големи неточности, например: „Енергията от ВЕИ има един основен недостатък – тя е значително по-скъпа в сравнение с енергията, произвеждана от традиционните източници – въглища, природен газ, ядрено гориво. Това представлява бариера пред разпространението на ВЕИ по пазарен път…”
  Цените на „традиционните източници” за кВч, сравнени с цените на природния газ, могат да се видят от следната таблица на Овергаз: http://www.overgas.bg/Page.jsp?language=Bg&unid=AAB3022071FA27DFC2256E5B0048FF09&rootunid=794F7E8D9A8512B6C2256E5B0048D5D0
  Това е обаче при цените на газа в началото на април. След поскъпването му с 25 -30%, цената на един кВч, получен от природен газ, ще надхвърли доста тази на същия кВч, получен от биомаса, която, както знаем, е най-разпространеният ВЕИ (всъщност и при старата ниска цена на газа цената на един кВч от дърва е по-малка, а не „значително по-скъпа”, както е записано в Стратегията). Ето приблизително цените на един кВч, получен при изгаряне на биомаса:
  – Дърва за огрев: от 1 м3 = 500 кг, при 65 лв/м3, при калоричност 3000 ккал/кг следва: 0,046 лв/ кВч при КПД на горивното устройство (печка, котел) 80%.
  – Екобрикети: от 1 тон , при 240 лв/т,при калоричност 3800 ккал/кг следва: 0,067 лв/кВч при същото КПД;
  – Дървесни пелети: от 1 т, при 320 лв/т, при 4050 ккал/кг (стандартни) следва: 0,079 лв/кВч при КПД 85%.
  Е, как така това, което е значително по-малко, е „по-скъпо”?
  Аз бих поспорил и за цената на ел.ток, произвеждан от ВЕИ, защото цената му е субсидирана, но темата е много дълга.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.