И в морската столица като в административната…

След като обявих представянето на книгата „Президент на РъБъ“ във Варна е редно да напиша нещо за него. Как мина?

Както се очакваше. С присъствие на граждани в отсъствие на медии ( списъкът на онези, които бяха известени от издателството е дълъг и изчерпателен). В крайна сметка нмаше основания да се очаква, че морската столица ще реагира различно от административната, в която командата „залегни“ на главнокомандващия се изпълнява безпрекословно от повечето медии. Изненадващото изключение във Варна ( в София беше „Нова телевизия“ , отразила в цели две предавния книгата като факт) стана „Радио Варна“. Излъчено бе интервю от 25 минути с моя милост , което е по голямата част от записа от малко повече от 40 минути.

Освен срещата със симпатични хора, представянето във Варна ми донесе и допълнителна информация за това, че мнозина са убедени в нещо като заговор на търговци и разпространители срещу появата на книгата по нареждане от „центъра“. Знам какво си мислят скептиците – че си въобразявам, че се мисля за важен и т.н. Но предпочитам да вярвам на историите на хората, които удивително си приличаха.

На настойчиви запитвания в различни книжарници дали имат „Президент на РъБъ“ някои търговци чистосърдечно си признали, че имало голям интерес, но те нямало да я продават. Защо? Амииии….

Една продавачка дръпнала настрана интересуващия се купувач конспиративно и му прошепнала ( забележете!), че имало „нареждане от най-високо място“ книгата да не се разпространява. Друга продавачка възклинала, че в началото продала 200 книги, но внезапно дошло нареждане повече да не продава.

Няколко читатели бяха дошли от Балчик, където книгата изобщо не се е появявала. Купиха си по няколко броя, за да запълнят „пазарната ниша“ в своя град, като снабдят свои близки и познати ( да ви прилича това на „зареждането“ със салам и тоалетна хартия при пътуване до столицата във времето на постоянния дефицит в НРБ – или поне малко, защото дефицитът тогава беше истински, а не изкуствено предизвикан?).

Една госпожа буквално ме шокира с новината, че през 1987 г. (?!) си била кръстила сина на…мен. Гледала ме по телевизията. И пожела да напиша нещо хапливо на баща й в посвещението ( бил на 80 г. и бил много чепат и критичен, вероятно и към моя милост). Признавам си, проявих слабост и му посветих книга с подпис от „кръстника“ на неговия внук ( ако историята ви се вижда измислена, госпожата, читател на блога може да я потвърди).

Но най-интересното научих от очевидец, който заяви, че по време на полет премиерът Бойко Борисов е бил забелязан да чете „Президент на РъБъ“ и да си води бележки. Този „слух“ наистина няма как да потвърдя. Спазвайки етичния кодекс на българските журналисти трябва да предупредя, че има само един източник, който може да направи такова потвърждение. Преди това си остава слух, макар и напълно достоверен от гледна точка на свидетеля.

Някой репортер може да го попита. Ще бъде интересно да научим отговора.

Опитите да се остави ефектът от книгата да „изтлее“ с времето обаче са обречени на неуспех в близка перспектива. Вчера в София и Варна, скоро и в Пловдив, и в други градове ( най – вероятно след ваканционния период).

48 мнения за “И в морската столица като в административната…”

 1. Ами не става ли книгата да се разпространява от мургавите търговци заедно със стекче контрабандни цигари?

 2. аз лично ще си я купя – мисля,че книгата ако е актуална и интересна, забраната само ще повиши интереса към нея

 3. Аз си купих книгата по Интернет. Моите искренни поздравления, вече съм към финала.

 4. Търсенето създава пазара, ама това е малко трудно да се проумее от кухите парчета все още живеещи в средата на 20 век.

 5. Янко Янков и държавата…
  June 28th, 2010 · Post your comment (10 Comments)
  Email This Post Print This Post

  Ако разчитах само на българските медии нямаше да разбера, че на 21 юни, посред бял ден, в центъра на София е било извършено покушение срещу един от малкото истински антикомунисти с биография в България и известен правист проф. Янко Янков. Просто нито дума никъде. Мълчание навсякъде в средствата за информация, освен в някои от блоговете, откъдето научих и аз за поредното безобразие на държавата. По обяд, пред Съдебната палата/!??/ в столицата двама мъже събарят на земята проф. Янков пребиват го и му чупят на няколко места дясното рамо. Човекът потърсил помощ в Пирогов, а там го връщат да си закупи лекарства за 1 500 лв., въпреки че е здравно осигурен. С една дума го отпращат да се лекува в къщи. Сам да се превързва, да си намества счупения крайник, да се гипсира и дори да си извърши хирургическата интеревенция…

  В същото време в същото лечебно заведение лекуват самоковският екшън-герой Юри Галев, въпреки че не рачил да се осигурява здравно. Просто разлика в т. нар „обществен статус” между двамата. Единият мутра, футболен бос и местен олигарх. Неосигурен в Здравната каса. Другият – политически затворник, правозащитник и виден юрист. Осигурен в Здравната каса. Нооооо. Единят получава лечение, другият е отпратен за самолечение. Такива ми ти работи стават в нашата мила, сбъркана, бандитска, тежко комунистическа държава.

  Е още нещо. За Галев пишат вестниците като за национална ценност. Интервюта със семейството му, широко са отразени „подвизите” му от Самоков до Монтана през Перник и Боровец, всички телевизии изпращат репортери до Бели Искър, Миролюба Бенатова се разнежва в четири предавания, а вестникът на Тошко Тошев прави нещо като „разследване”, в което са отразени версиите и „славния и героичен път” на планинския властелин, защото той бил от „романтичния период” на прехода. За проф. Янков – нито дума никъде. Нито дума. Въпрос на ценностна система в обществото – дирижирана и манипулирана.

  Стана ми тъжно, много тъжно, защото проф. Янко Янков е един от малкото българи, с които можем да се гордеем.

  Помня го от Великото народно събрание и първото му изказване от трибуната – „Незабавно трябва да се докарат досиетата с мотокари тук, да бъдат под граждански контрол, а не в ръцете на комунистическите палачи.” Квадратна челюст на волеви човек, забързан към своята правда, безспорно юридически ерудит, с лека насмешка към политическите си опоненти, фанатично търсещ причините за злото. Здрав корен от родното северняшко село Клисурица, убеден правозащитник и антикомунист, за което е арестуван през 1984 г. и по-късно обявен от Амнести интернейшънъл за политически затворник № 1 на комунизма в България. Брат му е убит от тайните служби, семейството му съсипано. Освободен е от затвора през 1989 г. и създава своята БСДП/немарксисти/, после Либерален конгрес, възобновява политическата си битка с комунизма, която продължава и до днес. Преподава психология и философия на правото в Пловдивския университет и е автор на повече от 50 книги.

  Проф. Янков е комай единствения, който непрекъснато бомбардира посолства, съд, прокуратура, държавници за юридическата несъстоятелност на БСП, за упражнявания от нея геноцид към българския народ, за всевластието на тайните служби и престъпленията, извършвани от тях и до ден днешен. Скоро заведе иск за 1 000 000 лв. към БСП подробно аргументирайки нейния престъпен характер и цялостната и` юридическа несъстоятелност. Самият правозащитник няма съмнение кои са извършителите:

  „Това са хора на управниците, на ДАНС и на мафията. Отворете сайта ми и ще видите какво съм писал през последните два месеца. Пребиха ме същите хора, за които писах – служители на ДАНС.Само преди два месеца директорът на правния институт към БАН, който е много близък с тези служби, ме предупреди, че ако не спра да се боря срещу мафията, ще пострадам”.

  И му вярвам, защото в същата тази свръх тайна и секретна служба заместник-началник е небезизвестният Иван Драшков, който не позволи на един друг велик антикомунист – Георги Констанинов-Анархията – да е член на Комисията по досиетата, защото бил терорист, понеже … капичнал паметника на Сталин през 1953 г. Това е нивото на тайните ни служби, драги читатели! Нивото на човек като Драшков е същото като на Юри Галев. И, ако се случи нещо с този Драшков или някой от колегите му и тях ще лекуват, като Галев, не като Янков. Държава?!?

  Между другото, проф. Янков многократно предупреждава власт, институции, посолства и международни организации за отправяните му заплахи, защото е станал трън в очите на настоящите тайни служби, но не получава нито един ред отговор. Логично съюзът на юристите-демократи определят покушението като „семантично послание от страна на мафията, превърнала българската държава в свое нискойерархично звено”.

  И какво излиза: в държавата членка на ЕС можеш да протестираш свободно, да пишеш и ровиш в тайните на тайните служби, да размахваш словото и интелигентността си срещу вятърните мелници на комунизма, но единственото, което получаваш е бой, почупени кости, неразбиране и отказ от лечение, не си удостоен дори с бланкетно внимание от страна на Негово величество властника, което е синоним на някой от поредните мутанти на комунизма. Но ако си мутра, олигарх, офицер от тайните служби или просто удобен угодник можеш да разчиташ на благоразположението на държава, властници, па дори на лекари. Направо ме е страх да запитам проф. Янко Янков дали като политически затворник не се е чувствал по-свободен, отколкото в мнимата свобода на демокрацията?! Защото, струва ми се, знам отговора. Защото България отчаяно се нуждае от истински десни люде, защото набедените десничари бистрят участието си в гей-парада или как да осигурят депутатско място на бившия шеф на тайните служби Димо Гяуров, или да осъществят „важната” операция с връщането на същия Драшков пак като шеф в ДАНС. За борец за човешки права, активен антикомунист, интелектуалец и виден юридически ум като проф. Янко Янков няма място в „дневния ред” на новите десни, няма място дори в болничната стая, защото „времената са други”, времената са на хора като Галев и Драшков – еманация на „новия ред”. И за пореден път се убеждавам в правотата на оня, който бе казал „Деца, радвайте се на войната, мирът ще бъде ужасен!” Няма да спомена името му, защото същите „органи” ще ме обвинят в световните грехове – те го умеят това – но е безспорно прав за общества като нашето.

  На проф. Янков му предстои тежка операция, вероятно раните ще отминат, физическата болка също, но дали някой ще се замисли за корелацията му с държавата България…

  Източник: Toross

 6. е нямаше как насред работен ден да се оди в кристал. та накрая клекнахме и си поръчахме книгата онлайн. живот и здраве, автограф следващия път.

 7. Г-н Инджев, какъв е тиража вече, колко книги са продадени?

 8. Извинявайте, че не е по темата – г-н Инджев – защо не се кандидатирате за генерален директор на БНТ?

  Мисля че това ще е шанс за преобразяването на тази обществена медия и превръщането и наистина в “обществен фактор”. Мисля че вие сте много подходящ и сте се доказали в най-важните области за една такава позиция – журналиситчески талант, морал, смелост и отговорност.

  ИВО ИНДЖЕВ – ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНТ – ние ще ви подкрепим. Смятат ли и други ваши читатели че тази кауза трябва да бъде подкрепена?

 9. Нека добавим, че нямаше изненада в отсъствието на т.н медия, но беше толкова приятно да видиш почитащи истината хора,забързани да купят книгата, говорещ (освен пишещ) без преструвки автор,доказал достойната си позиция, елегантното музициране на квартета – усещане за предстояща промяна – този път дано е истинска!!! От активността на четящите зависи – ако не са по-долу от автора 🙂 – да е жив и здрав! Прочетох книгата – това е не само документ – човек си казва – има надежда, все пак.

 10. Днес в 10.30 останах удивен от факта,че в тъмно червеният Добрич открих случайно два екземпляра на книгата Ви.
  Разбрах от приятели,че и в други книжарници има по една или две бройки.
  На мен ми изпратиха книгата от София,но искам да кажа на нормалните добричлии/не на чугунените червени глави/да си я купят

 11. 1.Г-н Инджев,не се учудвам г-н премиерът е длъжен в името на всичко свято,да си свери часовника,а и с какво друго би могла,да му бъде най-полезна Интуицията,която го различава от късмата при г-н президента,
  наистина на ръ-ба,който много добре знае,че временното е това,което е трайно…
  2.Разбира се прав сте в едно:много от обреченото
  да изтлее,ще възвести в обозримо бъдеще и едно трудно начало….

 12. Малко по-борбено от обикновено, но пък съвсем в правилната посока. Иво, с теб сме, плътно.
  Дали я има книгата още на “Славейков” ?

 13. Най-после и аз успях да си купя книгата!Г-н Инджев,поздравления!

 14. Иво, Успех!
  Книгата си струва!
  Чета я с удоволствие и постоянно се питам що “чинят” онези в тази държава, които по занаятие са призвани да следват закона и да налагат неговото спазване на тези които се самозабравят и го нарушават.
  Заключението, което си правя обаче хич не е лицеприятно за нашата държавност или по-скоро за липсата на такава.
  Дано тази книжка да да накара повечко хора да се замислят.

 15. Предполагам, че основното предназначение на тази книга не е комерса, нали? Опасявам се, че бойкотирането и от медиите, ще ограничи социалният ефект на нейното послание. Хубаво ще е, големите селски библиотеки, също да притежават екземпляри от нея. Не е нужно да ви казвам, че именно там искрата трябва да запали огъня, от който бурените се нуждаят, за да не пръскат семената си.

 16. С две думи,както се очакваше не е станало нищо неочаквано, но могат да се направят набързо няколко извода. Например, негласната забрана да се продава една книга осигурява допълнителен тираж. Или че като правило мълчанието казва повече неща от самото говорене. Потвърди се едно мое предположение, че Веселин Томова няма да ви покани в предаването си. Тя се изживява като голяма поборничка за истината, но досега от нея не се е отронил и звук по адрес на президентството. Както и от “най-гледаната телевизия” СКАТ.
  Доброто в случая е, че става ясно кой къде и с кого е. Истината не е лесно нещо. Завиждам на всичи, които са били на представянето.
  Моля пуснете линк за интервюто по радио Варна.

 17. Майсторе, защо не я пуснете да се продава по интернет чрез доставки по пощатата? Това е нещо ново за България, но пък сигурно не е невъзможно… А може би когато решите, че не е важно да печелите от в Читанка ;-Р.

 18. Аз лично си закупих книгата в София, от малка книжарница, където обикновено пазарувам, и не само ми я продадоха, но и ми предложиха предишната ви. Тъй като не сте ми особено симпатичен, реших да се лиша от първата книга, докато не проверя за какво става въпрос във втората. Прочетох въпросната. Предполагам, че сте прав, но тонът Ви изобщо не ми хареса – прекалено много гняв има във Вас, на моменти чак е трудно човек да ви хване мисълта поради тази причина. На места съвсем излишно повтаряте едно и също нещо по 50 пъти… Не сме чак толкова тъпи 😉 :). Аз лично не стигнах до вашата идея за изход от ситуацията, но в действителност много малко от критикуващите изобщо имат такава.

 19. Но имате моите поздравления! Наистина сте предизвикали огромен интерес!

 20. Поздравления, Г-н Инджев!!!Няма да им мине номера на другарите, колкото повече забраняват нещо, то толкова повече се търси и желае.В случая това е Вашата книга, а иначе това е свободата.Аз си купих книгата в подлеза на гарата в Пловдив, в случайна книжарница/да си призная неочаквах/, така че книгата я има и който иска да научи истината ще я намери макар и с поръчка.

 21. иво,не си прав.в софия беше и канал3.всичко може да бъде,ама сашо диков е много мобилен,и неговите репортери са винаги на мястото си.благодаря.

 22. do Drugaria D

  Drugarju,

  poneje e trudno da se ubedi ubedenia komunist v pravilnata nepartiina linia, to i 50kratnoto povtariane e malko…

 23. Г-Н ИНДЖЕВ! ЗАСЛУЖАВАТЕ НАЙ-ИСКРЕНИ АДМИРАЦИИ ЗА КНИГИТЕ СИ, ВКЛ. “ПРЕЗИДЕНТ НА РъБъ”. АЗ СИ Я КУПИХ ВЕДНАГА И МНОГО СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ НЕ МОЖАХ ДА ПРИСЪСТВУВАМ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО Й В “СИНИЯ ЛЪВ”. НО НЕ ГУБЯ НАДЕЖДА ДА ИМАМ СЛУЧАЙ ДА ПОМОЛЯ ЗА АВТОГРАФ!!! А ТОЗИ НИКАКВИК ЗАЕМАЩ ВСЕ ОЩЕ МЯСТОТО НА “ПРЕЗИДЕНТ НА РъБъ” ПРОСТО ОТВРАЩАВА (ЗАЕДНО С ЦЯЛАТА СИ КОХОРТА БЛЮДОЛИЗЦИ!).ОШОТО Е ЧЕ В ПРОВИНЦИЯТА ХОРАТА ТРУДНО ЩЕ МОГАТ ДА Я НАМЕРЯТ И ПРОЧЕТАТ – ЗА ДА ИМ СЕ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ ЗА МНОГО НЕ ТОЛКОВА ОЧЕВАДНИ НЕЩА.

 24. Абе разправям(-ах) ви аз, гоцето сега обмисля как да спре и интернета. Ще го спре от “най-високо място”, от космоса да речем. Ади гоце, ади душо…

 25. Най-после днес, след като взех заплата, и аз успях да си купя книгата; в Пловдив може да се намери в по-централни книжарници. Като попитах книжарката има ли я книгата, веднага ме заведе и ми показа къде стои, явно се търси…

 26. Цялата ни райска градина България е в плевели като гоце и кликата му.Продължавай смело да плевиш Иво.Ние сме с теб.Интересно ми е само,че цял народ(без комунистите)ги псува тези плевели и плужеци,а те си мислят,че дъжд ги вали.Но…рано или късно идва видов ден.Не остана.България отново ще бъде рай.

 27. Г-н Инджев,дали ще е в Столицата или в морската столица,явлението е еднакво,а за “болярския отбор” от гардовете на Тато не е било трудно или невъзможно да овладеят изкуството, направляват,насърчават
  избирателно и сменят едни с други “пешки”…
  Останалото са имена,измислени титли, по едно “коматче”хляб, малко благ мехлем с медйни изяви
  и декорации.
  Другото е от лукавого:
  ръмжене и ръфане от оцеляващи,и по-хитри нагаждачи!
  Според О.Уайлд има и едно земно прибежище за най-сложните натури:простите удоволствия
  и победата над тшеславето.Затова и родът Талейран се води от фамилния девез:
  “Нищо друго,освен Бога!”

 28. г-н ИНДЖЕВ,Няма да е голяма търговска загуба ако се направи книгата в PDF-формат. Така или иначе докараха нещата почти като преди1989г.,информационния похлупак етотален и размазващ -нормалните хора общуват през НЕТ-а /със,въпреки слухтенето /

 29. Г-н Инджев, благодаря за книгата, снощи я завърших. Както винаги, точни факти и прекрасен анализ. Подари ми я приятел от Плевен, там се продава свободно. Очартава ли се предстоящо Ваше гостуване в Бургас? Ще съм щастлив да получа автограф и да Ви стисна ръката. Приемете поздравите и комплиментите ми!

 30. До Мишо:
  Имате предвид Мишо,видовден в “райска” градина и ловци на многото истини в нея…..т.е. заблуждения продължили десетилетия!
  Тя и Пепелящка,стои пред много врати и чака,да я пуснат да влезе,но с охота я оставят или ди мие чинии, или да носи ведрото като Козет…
  Вероято искате да си припомним,
  както казва и Марк Твен,че е най-голямата скъпоценност,а “пестеливи българи за удобство я икономисват..”
  То и при закон като яма без дъно,какво друго,и той да очаква…

 31. До Sin: Вчера я купих от Славейков, почти обидих продавача с въпроса дали я има 🙂
  Много интересна беше реакцията на продавачка на книги на сергия в Перник на същия въпрос. Подсмихна се лекичко и накак си неловко и плахо каза:
  – Днес не, утре ще я имаме.
  Не съм я питала пак, може да намина отново, за експеримент.
  А за самата книга – ще се чете бавно. Всеки изнесен факт е ценен. Надявам се премиера да я прочете, май ще има доста ценен материал за размисли.

 32. “…Една госпожа буквално ме шокира с новината, че през 1987 г. (?!) си била кръстила сина на…мен. Гледала ме по телевизията. И пожела да напиша нещо хапливо на баща й в посвещението ( бил на 80 г. и бил много чепат и критичен, вероятно и към моя милост). Признавам си, проявих слабост и му посветих книга с подпис от „кръстника“ на неговия внук ( ако историята ви се вижда измислена, госпожата, читател на блога може да я потвърди).” Иво,невероятен си -разбира се,че не съм тази г-жа,а искам само да ти кажа ,че докато не си построим нашата столица-европейската ,така ще е ,а всичко ,което се случва с твоята книга вече се е случвало и с вестник “Седем ” и въпреки всико успявахме да си го купуваме и да си го препредаваме 🙂 ,а сега е друго – все по-малко четем вестници и все повече пишем в и -нета и това е незаменимо.Не спирай да общуваш и непосредствено с читателите си ! Ти си нашият герой!Поздрави! Елена

 33. Книгата е много силна! Но има доста коректурни грешки. Но това е простимо, защото трябваше да излезе бързо. Успех, Иво!

 34. Малка подробност,главния герой на книгата е един от първите,прочел книгата,не е възмоно да не е така. По примера на Сталин,превода на книгата на Хитлер “Моята борба ” е преведена първо на руски,по специална поръчка на Сталин и той я е чел многократно. Деси,бъди сигурна ,че нашия министър-председател я е прочел и препрочел,само че високопоставените четящи не си признават,за да не рекламират книгата( и за да не се “унижават”). Те я знаят наизуст. И всички големи комунисти от комунистическата банда са я прочели. Навремето тези мръсници четяха всяка сутрин предаването от предищната вечер на Свободна Европа,записани на лента и отпечатани на пишеща машина. Комунистите много обичат,по-скоро,трескаво се осведомяват какво пишат и говорят нормалните хора за тях,защото самите те знаят,че са ненормални.Психясали безмозъчни глави.Най-трагичното е,че мнозинството от хорицата тъпеят.

 35. Мишо,кога се очаква България отново да стане рай,това пожелание ли,мечта ли е,или убеденост. Погребението на Юри Галев ще е утре, в родното му село Бели Искър,на 7 км.от Самоков,по пътя към Говедарци.А Янко Янков е ерудиран антикомунист,но такива като него са малко и разпокъсани,въобще антикомунизма у нас е индивидуален,неорганизиран,и по тази причина непобедим. Знаете ли какъв ефект би имало,ако представянето на книгата би било,съвместно с Янков.Той има страхотен,за комунистите страшен език,затова го бият и хулят. Има у нас един журналист,когото хулят тотално,от най-големия,до най-дребния комуноидиот. Засега,само хулят,дано не станат по-радикални,че те не се усещат понякога,впрочем те нямат усет за нищо,да внимава.

 36. До Клавдий.
  Честно казано от цялото ти витиевато изсказване нищо не мога да схвана.Прлича ми на изказванията на едни “другари”които все още много приказват,а нищо не казват.Както и да е.Продължавай Иво.

 37. Г-н Инджев, прочетох книгата Ви на един дъх и останах без д(ъ)(у)х !
  Толкова ли е страшно положението?Не намирам сили вече да вярвам, че има шанс за нас и децата ни!!Егати лакомията за пари тресе простите душици на т.нар. политици!!!Дано се задавят докато пируват и стрелят! Всички сме смъртни, просто някои забравят това.

 38. Джери,положението е по-страшно от страшно,то е БЕЗНАДЕЖДНО.Да,ти го казваш,никакъв шанс,за нитоедин нормален човек.

 39. Книгата е голямо събитие. Трябва й още повече реклама и публичност.

 40. Г-н Инджев, книжарниците щом не щат, продавайте по Интернет. Особено днес това е лесно.

 41. Поздравления г-н Инджев, прочетох книгата с голям интерес, дори със съпруга ми се надпреварвахме кой да я чете Купих я в книжарница Пингвини в Разград Има я на витрината Аз я препоръчвам на мои познати. Дано и от п ровинцията хората прогледнат
  Ива

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.