Преклонена глав(н)ица пред доставчика на газови проблеми

В статията „Американците ни вдигат газа пак- да се вдигнем на протест пред паметника на американската армия“ представих огледалния образ с „вината на американците“ за рязкото поскъпване на руския природен газ. Всички схванаха сарказма. Не и другарите от тройната коалиция.

Бившият отговорник за настоящия скъп газ др. Петър Димитров оприличи днес политиката на България спрямо Русия като …обявяването на война на САЩ, на които нищо не сме направили, но ни бомбардирали. Забележителна аналогия от времето на войната, която приключи с окупация на България от СССР без българското правителство да е обявявало война на сталиновата империя – тъкмо обратното, Москва прегазва българския официален неутралитет. Но от Петър Димитров може да се очаква да се възмути от този факт колкото от Георги Димитров.

Може би нямаше да си заслужава коментара, ако това изявление не беше характерно за политическата каша в главите на твърде много хора у нас. Техният събирателен образ говори от телевизионния екран чрез др. Димитров. Стане ли напечено, димитровската чета с строява веднага в руския обоз и започва да попържа Америка. И да плаши с война с Русия ( от името на Русия). Както и да внушава антитурски настроения – Турция щяла да спечели от сегашната политика на България, повтори Димитров вече изречената от Станишев „заплаха“.

Зад всичко това прозира зле прикрито зларадство, че Русия е в състояние да налага условията си. Димитров даде пример с Украина и Беларус в стил „преклонена главица, сабя не я сече“. И посъветва да не си позволяваме да дразним „доставчика“. А дали си спомня, че по време на газовата война на Русия срещу нас през януари 2009 г. самият той бранеше „доставчика“ и дори откровено „преиначи истината“ с твърдения, че сме били предупредени от Москва за предстоящото спиране на газа? А се оказа, че това „предупреждение“ от декември предишната година е било циркулярно писмо до всички купувачи за опасност от спирането на доставките по принцип, но нареждането на Путин да бъде „врътнато кранчено“ посред нощ при близо минус 10 градуса в началото на януари си беше вероломен акт. Тъкмо той може да бъде оприличен на агресия без обявяване на война дори!

Избирателната памет на Димитров и подобните му трябва да бъде припомняна заради избирателите – дано поне те си спомнят с кого си имат работа, когато бъдат призовани отново да решават съдбата си.

39 мнения за “Преклонена глав(н)ица пред доставчика на газови проблеми”

 1. От Пресцентъъра на НС бил смъкнал плакат изобразяващ трима велики в делова обстановка като “момчета за 1 милиард!!”
  Мартин ките на лидера на СДС ще да са осиротели /без и т.н.,/за да обозначат, че авторът е казал всичко което знае,в условно съкращение,…

 2. Такива като др.Петър Димитров са само за ” Музея на Комунистическата глупост”. Звучи толкова архивно , и си мисля понякога , че изразите които така тенденционно разхвърля из медийното пространсто са преписани от древни каменни плочи , датиращи от миналото хилядолетие.

 3. “…ако това изявление не беше характерно за политическата каша в главите на твърде много хора у нас. Техният събирателен образ говори от телевизионния екран чрез др. Димитров.”

  Точно същото си помислих и аз тази сутрин. И отново се ожалих, че деля много неща с тези объркани хора и дори им позволявам да решават съдбата ми…

 4. Пак играеш курвенската.Газовата война не беше срещу нас,а срещу Украйна.И то защото украинците не искаха да си плащат.Ние бяхме потърпевши от украйнския тарикатлък.
  Ама ти откъде да се сетиш,нали ти плащат да пишеш и ти пишеш.Като нямаш акъл за друго,така е…

 5. Трябва да ни е като обица на ухото – в последните години същите тези московски възпитаници катастрофираха България при Луканов, после при Виденов, при Станишев ни се размина на косъм поради друг тайминг на финансовата криза. Те бяха министри при Виденов – само това е показателно за смешната ни търпимост към тези рубладжии. Но то няма как да не се отрази на страната.
  Катастрофирали министри, политици, банкери не получават никога втори шанс ! Това е аксиома за една нормална страна. У нас май още не е. Съответно – си плащаме. Поредният текезесар си позволи да ни поучава от името на чужда държава – ние не реагираме с линч, както е нормално. Ние се правим, че спим. Или подремваме с надежда това да не се отнася директно и непосредствено за нас, когато няма друг просто, за когото да се предназначи. После се “събуждаме”, “изненадваме” и започваме да търсим дявола зад кадър, правейки се че не го виждаме пред нас. Гяволи ! Едно време това беше значима оценка. И май все още е …

 6. Това е последица отплъзналата като октопод растяща реставрация на миналото,което се представя носталтично колко било добре “тогава”Г-н Инджев,какво мислите за намерението на общинарите във В.Търново да поставят паметник на Т.Ж.в града?В града на Патриарх Евтимии и построен от Колю Фичето…

 7. Димитров предложи българското правителство да преговаря с Русия по следния начин: “Тежка е ситуацията, има криза, ние с вас правим „Южен поток”, правим „Белене”, „Бургас – Александруполис”, това са големи руски интереси, дайте да видим българския интерес, да балансираме тези две неща.” И по този начин в характерния си стил потвърди чии са интересите в енергийните проекти от “Големия шлем” и че българските интереси просто ги няма. Вариант да не сме чак толкова зависими от Русия можел да се намери тъкмо, ако се отиде на преговори с Русия.

 8. Пешо Оптимистът знае, че „преклонена главица, сабя не я сече“.
  А дали знае, че на наведен гръб се случват и някои други работи /малко под гърба/…?

 9. Това недоразумение – Петър Димитров не заслужава да му се обръща внимание. Глупостите, които бълва вече няколко години по енергийно-руски теми са толкова примитивни, че вероятно и съпартийците му се вбесяват. Дори не ме засърбява ръката, като го слушам…Друго си е Румен Овчаров – умен, безскрупулен и нагъл до безобразие – значително по-добро приближение към олицетворението на истинското комунистическо зло – той събужда в мен чувствата, които Гьобелс изпитвал, като чуе думата “култура”.

 10. В историята изразът “какво би станало ако…” е доста глупав и без смисъл, но нека да го ползваме като илюстрация. Та какво би станало с Русия, ако по време на Втората световна война, България не беше спазила неутралит и беше изпратила 300 хилядна армия на Сталинградския фронт. Разбира се, в знак на благодарност и братска любов, Русия ни обяви война и всички знаем последствията от това. Няма ненаказано добро!

 11. Днес в Труд” има статия за цените на газа в Европа. България има една от най-ниските цени, така че май не е проблем цената на газа, а нашите доходи и това, че не можем да си я позволим. За това едва ли е виновен злият Путин, дето ни спрял топлото като ни било студено, а някой дето ни е натиснал в дъното и продължава да смуче от нас. Наши родни крадливи ръчички,в комбинация с некадърни главици, от началото на демокрацията до наши дни ежечасно ни навират в киреча, без оглед на цвят, пол и религиозна принадлежност. Та и Вашият подход е доста избирателен,но всеки има право да се чувства умен и значителен.

 12. Излезе днес новината от Варна, където министър Трайчо Трайков (едва ли е там за представянето на “Президент на Ръ Бъ”) е заявил, че “Има шанс да предоговорим с Русия цената на газа.”
  Как да го разбираме? Имайки опита от изминалото столетие, ако склоним главица пред АЕЦ “Белене” и Бургас-Александрополис” може и да седнем да предоговорим цената на газа, така ли?
  Няма що, хубав “цуг-цванг” ни извъртяха комуняжките предатели!

 13. Какви за тези “журналисти”, които все още канят и дават думата на хора като П. Димитров, Гоце, Станишев??? Хора, за които фактите доказват безспорен провал и лицемерие??? Сутрешните блокове носят огромна вина за нищоговоренето в Бг. Толкова им е акъла на бг журналистите…
  Продължаваме да чакаме истински капиталист-политик в БГ. Бойко се провали защото управлява като Т. Живков-слабо и по най-малкото съпротивление.

 14. Генерал Маринов. Заявявам, че нямам нищо общо с него, освен фамилното име, и не бих искал да имам.Надявам се, че това име и езиграла своята отрицателна роля в историята и занапред, ако не носи полза, поне да е неутрална. Никакъв неутралитет, г-н Сотиров, незявисимо от неутралитета, войната ни беше обявена. Правителството е имало тогава едно единствено спасение от нападението на СССР. Това е било. обявяването на война на Германия. Целия кабинет ебил съгласен с обявяването незабавно война на Германия, което евентуално би попречило на СССР да нападне България /не знам доколко щеше да я спре/. Военният министър, генерал Маринов се е противоставил, поискал е да се изчака, тъй като имало 100000 армия в македония и щели да пострадат. Трябвало да се изчака до осми.девети септември. Е те така дойде девети септември. Интересното е, че целия кабинет е осъден, а генерал Маринов е останал във висшите етажи на властта и при новата отечественофронтовска власт.
  Дааа, совите не са това, което са.

 15. В Нюрнберг осъдиха Националсоциализма като престъпна идеология. Кога в България ще се проведе процеса срещу идеолозите и последователи на Сталиновия социализъм.Тогава ще станем нормална и просперираща държава, където политиците не са национални предатели.

 16. Целият въпросМАR е,че събирателния
  образ с думата “някой”-т.е. родни
  крадливи ръчички и некадърни главици от 1989 г. “още в движение…!”,с връзки,с напудрено образование и още по-слаб опит,точно по комунистически, се отрекоха от приемственост на охулена монархия и буржоазия, по-безмилостно и от гилотината на Френската комуна във всички сфери на човешкото битие….
  Ще Ви предложа нещо по-точно за “избирателния подход…и правото на всеки,да се чувствува умен и значителен”…
  Разбрах Ви,но ми кажете,ако желаете, следното:
  Ясни са силите,които местят пешките на българската щахматна дъска…но при избора на философ,седесар или партиен другар-наше момче!,чия би била вината за ежечасното навиране
  в ки/?/реча?-на Иво Инджев или на
  на “Болярския съвет”,условно казано…
  Не съм сляп привърженик на “Антигона”,но разбирам и стремежа
  на “Креон” към имуществена
  уседналост!!! заради ранга му…
  Но ако имаме примери, че не върви с,”коси фан тути!”,чии уши трябва да се издърпат-най-вече за неумения !!!!
  на Инджев или на “Креон”?

 17. Много сте прав г-н Инджев,железните им глави и гюлетата им в тях ще има дълго да дрънчат по всички техни слугинажи за Русия.Нали същия тоя товарищ не каза ли, че през лятото доматите поскъпнали ,понеже чужденците на тръгване от България си купували с касетки и имало недостиг?!Гьонсуратлък до небето.

 18. Към MAR:
  По повод предложената от г-н Овчаров акция “Плямпачите”, според мен заслужава повече внимание, това на премиера,да се разберат в даден момент със своя колега г-н Путин и да намеят баланс в интересите на двете държави.

 19. Да не си позволяваме да дразним доставчика …. О, боже. Това така добре пасва на приказките за пазарна икономика, конкуренция и т.н. Но ми идва на ум някакыв руски анекдот (по памет) : какво и остава на жена, която е изнасилвана и не иде помощ от никъде? Да се отпусне и да се наслади …. Май точно това (в превод на български) ни казва много-уважаваният другар … Може би това не е било анекдот а черта на нечия политика ?

 20. И р. овч. потвърди, че и да сме се били дърпали за цената на газ, в крайна сметка е трябвало да я договорим /да се чете “да се подпишем под каквото ни казват”/, щото иначе ще ни врътнат кранчето. Не го каза точно с пези думи , но все пак в прав текст /като за комуняга/. То затова го има лафа, че България ако била в Сахара ще внася пясък. Вместо да си вържем коня, се впрягаме в талигата и се молим господарят да не плющи силно с камшика.

 21. С коментара си,Вие г-н Инджев,призовавате БГ избирателите да Ви чуят и преосмислят нагласите си към Партията,чиито представител е този, с вид и манталитет на БКП функционер от преди 25 и повече години.Благородна,но неосъществима надежда.За чъст от българите Русия е двойният освободител,който ни е давал безплатно нефт,оръжие и други “благинки”!БСП-БКП има представители на цялата гама русофили:от Гоце,Станишев,.Овч.та до този нещастник,който днес напълни ТВ ефира със поредните скудоумия.Тук Кардинал Ришельо,Димитър и MAR ,пригласят с безумните си коментарии на споменатият БКП апаратчик от среден калибър.На един се привиждат нещата станали при”демокрацията”,каточели на два пъти др.Т.Живков не се напъваше България да стане поредната Съветска република.Друг вижда студа от началото на миналата година в спора между Русия и Украйна без да се сеща ,че България нямаше и няма нишо общо странзитата държава Украйна,а има договорни отношения с Газпром-Русия!Да не говорим за “КАРДИНАЛА”,който взе на прлицел Мартин Димитров….Ето,гн Инджев,това е предсавителна извадка в този блог,на онези,за които споменах в началото.Въпросът е ,няма ли утре,да речем,от трибуната на Народното събрание,някои на висок глас да изговори Вашите аргументи.Иначе,в Мрежата може да се изкажат и други аргументи в подкрепа на Вашите виждания,но колцина са онези,които ще ги прочетат и вземат под внимание при следващите избори?!БГ обществото е в плна апатия и традиционно мислещо за оцеляване по единично!!!

 22. Лица като Петър Димитров и Станишев продължават да мислят, че българския народ е много прост и се опитват да го плашат.Възможно е и да се окажат прави и да го уплашат за да се превърне тази енергия на страха в любов към колоса на глинени крака Русия.Но защо ТВ медиите помагат в опита за създаване на страх, чрез покана на събедници, които – не се съмнявайте – биха взели огромни проценти от сделките с Русия, а не дават публичност на противните мнения? Наверно има някакъв отговор от типа “руснака плаща по-добре”. Единственият начин да се разглеждат верно тези факти е да се поставят в контекста на келепирджийството, чепканлъка и далаверата.Само така те могат да бъдат разгадани, не чрез привидностите наречени идеология, политически възгледи, исторически традиции, православна религия и пр.Това, което вършат тези хора не е политика, то е далавера.Ние не знаеме какви нощни разговори имат те с бигбосовете от Москва, но можем да бъдем сигурни, че аргументите, които целят въздействие върху хората се създават там.

 23. Към P E R S E N K:
  Интересно и проницателно!
  В сутрещните,а и в някои тематични
  и специализирани,не умеят и да изслушват с цола на устата си,
  само тормозят теле зрителите си…човек едва се удържа,а и самите им шефове васе още ги задържат барабар с вината …
  Нещо като вина и мезета…но взетите за мезе,сме си ние…
  Но кой да им каже,…и Иво Инджев го няма,даже!

 24. И търпението може да прелее над РъБъ.
  Устремени енергетично в личното си светло бъдеще,нашинците патологично не забелязват скока ,който им предстои.
  В Училището на Живота всяко страдание носи мърост…Чакаме помъдряването им…И собственото си…

 25. Господа. какво правят в този блог персони като MAR, цитиращ в-к Труд и Dimitar, обвиняващ Украйна в тарикатлък?
  Аз имам отговор-правят политическа чалга!

 26. “Стане ли напечено димитровската чета се веднага в руския обоз и започва да попържа Америка.”

  Тук май има пропусната дума?!

 27. “I refused to be a fool dancing on the strings held by all of those big shots.”

 28. “…..бе дошъл със синя папка в студиото и обърна внимание на клаузата за конфиденциалност, включена в споразуменията с “Газпром” от Евгений Бакърджиев. “Всички важни неща са наследени от Синята коалиция, тъй като тогава се водиха преговорите за снабдяването на Турция с нова тръба, която да мине през България. Правителството на Иван Костов провали тази сделка и руснаците построиха “Син поток” по дъното на Черно море, показвайки ни къде зимуват раците, а след това напрежение се появи този договор за доставка на газ”….. Ако това е ИСТИНА, която аз не мога да докажа поради факта на КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ на договора, направен от СДС, които иначе са много открити, не виждам смисъла от насаждане на ОМРАЗА било то към САЩ, Турция или Русия. Излиза че истинските МАСКАРИ са в Българи и носят Български имена. Омразата е лошо чувство и води само до отрицателни последствия.

 29. Към инж.Лазар Маджаров:
  1/Господине,в този блог се участвува със собствени мнения и без обидни квалифиации за други.
  2/Ако не ви издържат нервите докладвате на началството си или напускате сам.
  3/Повече няма да се зинимавам с Вас,и не забравяйте да доложите,
  че “представителната извадка” е Ваше собствено творение,но не ме интересува,как сте стигнал до тези “проницателни” изводи.
  4/Като не Ви се “слуша” отстранете се,и не занимавайте,
  останалите,че някои били затлачили и БКП и ефира!
  5/Да оставим и г-н Инджев,да Ви се порадва!

 30. Уважаеми K A R A N D A S H,не от вчера,а още след 1990 г. съм се старал като бивш члан на БКП, да се определя в българското демократично пространство,както по време на еволюцията на старите комунисти,така и по това на “новите демократи”,втехните метеморфози.
  Както е известно,когато човек каже всичко,което,когато и където, може обикновено се възцрарява мълчание.
  В блога,тъй като нямам друг достъп,съм казал всичко,което подобава за наши близки и далечни съседи,било в евроатлантическата общност,било за Русия.
  Тъй като десетина години,нашият възлюбен елит,счете за мъдро,да тества,издръжливостта ми като охранител,пак ясно точно и открито,с името си по банков път преведох малка скромна сума от много неползвани отпуски с нощни смени в полза американската
  ценностна система!
  Така ще стане и ако г-н Д.Медведев,реши да си пробва късмета през 2012 г. по откриващия се нов път и за демократична Русия.
  За Турция вече съм го казал в частта “външна евразийска политика
  за България” и на министър Н.Младенов и на неговата предшественичка,без да споменавам “велики”други.
  Напълно съм съгласен с Вас и с наученото – като г-н Станишев от Царя -би трябвало,да стане ясно защо стоя и зад коментара Ви, и защо един ден, би трябвало-недай Боже!” повече да съжалява сегашният управляващ елит.Бъдете здрав!

 31. Опитах се да кажа същото като Карандаш, но в резултат ми лепнаха етикет, вкараха ме в “представителна извадка” и ме напъдиха от блога. Г-н Лазаров, кой сега е чугунена тиква?

 32. И това ако не е признание, здраве му кажи: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/07/02/926774_ovcharov_da_se_tursi_otgovornost_za_politicheski/
  Да се търси отговорност за политически решения, е репресия, казва Румен Овчаров. Някой да твърди още, че така коментираните договори за газа и около него са търговски договори?!

 33. Към MAR:
  Отговор – И аз Ви вкарах в “представителната извадка”, защото се позовавате на в-к “Работа”. Все пак имате си правото на собствено мнение, само че на в тоя блог, пожалуйста!

 34. Днес по телевизията Р.Овч. ехидно обяви, че “Русия” поискала и затова 5 години преди крайния срок на изгоден за България договор, същият е преподписан като цената е повишена, наглеца Р.Овч. заяви, че трябва да сме му благодарни за това, защото условията за внос и пренос на газ за България са “най-добрите”, дори прокуратурата не открила повод за повдигане на обвинения срещу него, което значело, че спрямо него се води политическа кампания. Нищо ново, само потвърждава написаното във вашата статия.

 35. Магелан,естествено,че прокуратурата нито е открила нито ще открие каквито и да са нарушения в договорите на Р.Овч.Тя не е назначена от гоце да открива ,а да прикрива.А да благодарим на Господ,че Пешко Димитров така регулярно взима думата,това е сигурна гаранция,че близкото минало никога няма да се повтори.

 36. Самото споменаване на бетонната глава П. Димитров и на корумпирания Р. Овч. вече дразни. Приказките им са за замайване на олигофрени. А, защо никой не запита Димитров успял ли е с “научните” си “трудове” да срази прогнилата капиталистическа икономика?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.