Край Камчия (строителен) шум се вдига – Путин пристига!

Губернаторът на Московска област Борис Громов предложи на жителите на руската столица да си купят хеликоптер, за да избегнат задръстванията..

Аз летя с хеликоптер. Вие също трябва да си купувате хеликоптери вместо коли, така няма да имате нужда от пътища“, заяви губернаторът Борис Громов, цитиран от агенция РИА Новости.

Руските високопоставени представители рядко попадат в задръствания, тъй като имат син буркан на колите си, позволяващ им да се движат без да се съобразяват с правилата и да преминават безпрепятствено през задръстванията. Жителите на Московска област имат около 400 частни хеликоптера, заяви Громов, но пропусна да спомене, че частни самолети нямат право да летят във въздушното пространство на Москва. /АФП

Прочетох тази информация тъкмо в момент, когато наблюдавах бурната строителна дейност на огромен хотелски комплекс в устието на уникалната българска река Камчия. Строителството вероятно е законно. Нищо, че вече започна активният туристически сезон. Формално в община Аврен не става за туристическси комплекс, където строителите са длъжни да спрат да работят ( и ако може да не мачкат пришълците с бетоновози, както вече се случи с една шотландка на друго място на красивото ни черноморие).

Кранове, камиони с кални гуми, десетки спрели край пътя, стесняващи и без това трудния достъп към реката автомобили. Това част от гледката в резервата, който предстои да бъде посетен през септември от самия руски премиер Владимир Путин. Ще прерязва летната на комплекса, известен като „обекта на московския кмет Юрий Лужков“.

Когато разбрах за Москва и хеликоптерите (като част от градския транспорт) първо си помислих, че надменният „съвет“ е бил даден на московчани тъкмо от Лужков. Той е може би най-емблематичният управник на Русия от гледна точка на несменяемостта – нещо като московски самодържец още от времето на Елцин ( жена му пък е най-богатата рускиня, постоянно присъствие в светските хроники за живота на богаташите в Русия). Такива хора губят чувство за реалност. При посещенията си в България например Лужков обича да припомня с господарско самочувствие, че плаща на обекта си край Камчия „московски заплати“ на няколко стотин българи. И водещите на телевизионни предавания, които се надпреварват да го канят, го гледат предано и без забележки.

Но и от устата на Громов, знаменит като съветският генерал, „извел“ от Афганистан окупационния корпус на СССР, подигравката към съгражданите му звучи подобаващо. Той е лично протеже на Путин и явно също е придобил усещането за политическа недосегаемост.

Историците оспорват твърдението, че последната френска императрица Мария Антоанета наистина е изрекла „крилата препоръка“ към френския народ да яде пасти, щом няма хляб. Мит или не, приписва й се. Както се вижда обаче управленската наглост не знае граници – нито във времето, нито в пространството. Тя вирее там, където има самозабравили се властници.

И за да се върна към „московската връзка“ и наглостта, да попитам още веднъж дали някой ще започне операция „наглите“, за да чуем отговора на въпроса: кой прати бетоновозите, платени с парите на московската община, в резервата „Камчия“?

На самото устие на реката има паметна плоча за подводничарите, изпратени от СССР в България с диверсионна мисия през войната. Тази плоча, на фона на всеобщата разруха в околноста, осяна с изтърбушени бунгала и пустеещи някогашни ресторанти и механи, явно с радва на специално внимание. С нови, големи букви, на нея е написано на руски „Вечная память“. Грижат се хората за покойните съветски граждани от български произход , пострадали от „монархофашизма“.

А дали тази епитафия не подхожда повече за уникалната природа на резервата, над който сега стърчат огромните стрели на строителните кранове?

26 мнения за “Край Камчия (строителен) шум се вдига – Путин пристига!”

 1. Вече загубих ищах и да коментирам г-н Инджев,така и така на премиера Б.Борисов,му предстои среща с г-н Путин в Москва,струва ми се на 15 юли т.г.
  Преди месеци занимавахме света с мъдри идеи за “онорис кауза”,(по-късно за зайци и архари) и престолната столица едва удържа “бетоновозите” в своя университет,
  но не би да са се свършили? мечтателите в Бургас?
  Щъкат навсякъде без срам и свян
  Само режисьорът на филма “Опълченците не Шипка” допуска епизод в който подобни юнаци,се натискат да обясняват горещо и коленопреклонно,как ще изнесат богатирите-освободители,ако ще и на гръб…та се налага братът на императора и върховен главнокомандващ,едва да процеди:
  “Спектакъл,та спектакъл…ну приведите их!!!
  Другото е било предмит на разговор между Скобелев/струва ми се!/ и Осман паша,след предаване на сабята,но съдържанието му не е п р о в е т р и в о….
  Слава богу,че г-н Путин е прозорлив човек и умело, ще покаже
  на ласкателите пътя…

 2. “Наглите” е добра идея, стига да има кой да я осъществи. В този случай обаче,скептицизмът ми е в повече. Като видяхме колко мощно и организирано е лобито на руските енергийни проекти/интереси, имам предвид “Беле-Неее” и останалите от “Шлема”, които (ако се осъществят) ще поставят “на карта” съществуването ни (на населението на цялата територия,наричана България).Това определение, разбира се, никак не ми харесва – предполагам и на Вас. Но това е истинското отношение на руските властници и олигарси, не без помощта на местните им, в днешни дни повече от добре платени с комисионни, слуги. Така че, ако не се “събуди” т.нар.”гражданско общество”, чийто будител Вие се стараете да бъдете, по-скоро наистина да кажем “Вечня памят” на прекрасния лонгоз на Камчия, който си спомням от детсвото си, увит с лиани и дива растителност и огласян от крясъците на безброй диви твари.

 3. Не знам дали аз чета блога отскоро или тенденцията на блога се е променила, но имам чувството, че се превръща в “да плюем руснаците”. Те като всяка голяма държава си имат и добри и лоши страни /в момента не се сещам за добрите, но следва да има някакви/. Ние трябва да гравитираме към добрите /без гъзолизане и “клякане”/. Нека Лужков да дава “московски заплати”, само да няма нарушения, а ако има – тук идва разследващата журнлистика, а не “мразим руснаците” журналистика. Това, че родното БСП си/ни продава да не казвам какво, е друга работа.
  Искам да прочета една статия за Америка по време на войната в Афганистан – 80-те имам предвид. Защото авторът зачекна темата. Искам да прочета статия за войните в Афганистан и Ирак сега. За хилядите деца останали сираци, за обеднения уран в бомбите в Сърбия. За мълчанието на Америка миналата година, когато Израел нападна Палестина и изтреби сума ти хора.
  Няма черно и бяло – т’ва не е “Оливър Туист”.
  Така, господин Инджев, правят големите държави – devide et impera, дори да умират хора някъде, не ги касае. Така че не плюйте само Русия, Америка сега /след падането на желязната завеса/води по точки, а Джордж Буш мл. би трябвало да го съдят в Хага като военнопрестъпник.
  Едните извиват ръце за газ, другите пускат бомби за петрол.
  Ние като европейци от малка и бедна държава, трябва да защитаваме интересите – първо българските, след това на ЕС. Германия, Франция и др.- това са държави, които съвместяват добра грижа за своите граждани с балансирана международна политика.

 4. Искам да се поправя. Първо: “Вечная память” и
  Второ: Като си прочетох коментара -никак не ми хареса. Излъчва някакво чувство на обреченост, което никак не ми е присъщо. Затова предлагам да направим подписка или някава друга форма на протест и като европейски граждани да не позволим на азиатските “моголи” и техните местни лакеи да ни лишат от поредното кътче от Рая – България.

 5. какво ли би написал като коментар бай Захария или Стамболов може би пак трябва да излезе сам на дунава със едно топче да ги спре ама вече няма такива като тях даже и Вазови ги няма а скоро примерно до 30-50г. даже и българи няма да има а след 100г. името даже на държавата ще е друго даже ми идва едно на ум пустинна крайморска… важното е колелото да се върти може и като перка на хеликоптер или като лимка в главата на изперкали власници все тая

 6. ” Naglost- eto vtoroe schastie ” kazvat rusnacite.
  Tozi savsem se e samozabravil ot mnogo pari …golovu poteryal…

 7. “Rubljovka – Straße zur Glückseligkeit” е документален филм,който прави портрет на една област,която се намира на около 30 км.от Кремъл и се е превърнала в оазис за новобогаташите на Русия.Обаче там живеят и една малка група бедни хора,които се чувстват “като индианци в резерват”.Сред жителите на тази вилна зона се числи и самият президент Путин.По Рубльовка,която се асоциира от обикновените руснаци с богатство и власт,се придвижва и ескортът на Путин,който като някой феодал хвърчи по посока Кремъл и обратно.
  http://www.rubljovka.de/
  http://www.rubljovka.de/content/view/15/29/lang,de/

 8. Ето нещичко, което има отношение и към тази тема, и към всички теми в блога на г-н Инджев: Ний, наше величество гражданите! Струва ми се да се мисли и по такива теми, та затова си позволих да ви информирам, че съществува подобен текст.

  Лек ден на всички и приятен уикенд!

 9. Х-ха-ха! Само жената на Лужков строи в България незаконно! Г-н Инджев, прозирате от всякъде. Истинският журналист трябва да е обективен!

 10. Ето вижте какво се случва,когато идиотите строят по време на туристическия сезон.Само абсолютни идиоти могат да сътворят подобно нещо.А властта спи или се прави,че спи.А дали въобще има власт?Или нещата опират до Св. Влас?Властта и Св. Влас.Господин Инджев,мисля,че това е добро заглавие за една Ваша статия по случая.Ако желаете да го направите,разбира се.

  http://www.dnes.bg/video/2010/07/02/betonovoz-ubi-turistka-shofioryt-biagal-ot-jandarmeriia.93800

 11. Когато ви връщам към стари статии и коментари-било по родова памет за Велбъджката битка или за едно обречено племе визирайки турски защитник при обсадата на Плевен,
  бих могъл да добавя с мощта на компютера,не само….
  ———————————-
  … родови предания а и факти…
  ———————————-
  извлечени с лингвистични и др.умения от световния тезаурус, съхранил безценни и невероятни бисери от нашата история,но се отказвам да подхранвам,завистта на наши историци министри и президенти от които се искаше само малко човечност и прозорливост.
  И така след 30 години престижна дейност,още 15 в калта за подигравка с дълги години нощен труд,който единствено бе възмезден
  малко от последния работодател-комуто станало неудобно!!! -и сега си кърпя здравето.
  Това последното ви го казвам,
  защото,ако не друго,то поне съм наясно-освен с факти- как се връзва началото на коментара с думите ПЛЕМЕ,МЪЛЧАНИЕ И ЗЛО,за да сме в тон с творби на този велик “злосторник” Иво Инджев
  Бъдете живи,здрави и търпеливи с девиза на перигорските графове:
  “Нищо друго,освен Бог!”
  Той никога,не е подвластен на времето!

 12. Към Вики. В Ирак и Афганистан Америка води война с ислямизма, който подобно на фашизма и комунизма представлява опасност за западната демокрация. Ако утре искаш да ходиш с фередже продължавай да пишеш подобни коментари в блоговете.

 13. Към Jonh Clever:
  Защо не се борят с ислямизма в Саудитска Арабия, където шериата се спазва най-строго и доскоро жените не можеха да карат кола?А там не е само фередже, ами при 40 градуса ходят маскирани като нинджи. И си имат пребиване с камъни за изневяра и рязане на ръце за кражба.

  Избирателно е пич, там където може.

  Не спасиха горките кубинци от Кастро, ми те доскоро не можеха да притежават мобилни телефони. Та нали там е комунизъм, ама сори, много близо до Флорида.

 14. Г-н Инджев , с Ваше позволение бих искал да направя малко допълнение към поста на г-жа Ева Рот , тъй като бях чел , че живеещите в тая Рубльовка даже НЕ ЗНАЕЛИ КАК ИЗГЛЕЖДА РУБЛАТА , а пък аз първоначално не повярвах.
  Сега като видях “индианците” в клипа и за малко да се потвърдят предположенията ми но после си помислих – да , наистина едните работят само в “зелено” , за тях е ясно , а другите като ги гледам май познават само копейките. Така че това горното може би е вярно.
  Но по интересното е свързано със синеокия левент който така красиво е изобразен елегантно яхнал коня. Това че нямало да се кандидатира отново за президент го дават за стопроцентово. Но не защото искал да се оттегли а защото щял да възглави новото въплъщение на евразийската идея. Тук има един господин който често я споменава нея в постингите си но не уточнява какво е.
  Това пък за което пиша аз го лансират и прокарват много сериозно из руските сайтове и медии , и то съвсем не “жълти” а сериозни източници. Не е ясно още какво ще бъде – съюз ли , държава ли , империя ли или ще има някакво ново , непознато име но важното е че седалището е вече определено и то е ….. Москва , разбира се, нима може да има по-подходящо място.
  Определена е и титлата на главния в това , да го наречем “образувание”– щял да се казва ГОСУДАРЬ. Идеята включва също синеокият от картината пръв да заемел високия пост.
  Това е руското разбиране за евразийската идея , за каква друга евразийска политика , движение или идея става въпрос на други места не е толкова важно. Важни са главните направления. Няма да е чудно ако тази идея се е пръкнала именно оттам , от Рубльовка но какво значение има това – изобщо идеята е вече “във въздуха” , възможно е и в много от хеликоптерите над Москва да се обсъжда разпалено.
  За нас , българите , (помислено е и за нас) като граждани на новото евразийско образувание е важно че правим невероятен скок тъй като се превръщаме за кратко време от европейци , каквито сме отскоро в евразийци (или може би евразиатци), не е ясно точно какви но със сигурност ставаме още по-грандиозни от сега.
  Тя идеята не е съвсем нова тъй като едно време също е имало подобна и се е прокарвала чрез всеобща електрификация , а сегашната се прокарва чрез всеобща газификация или по точно с нейната диверсификация, но както знаем всяко ново нещо е добре забравено старо , важното е да се намери начин да му се вдъхне нов живот.
  Щях да забравя да спомена най-главното , госпожо – от Гибралтар до Шанхай щяло да се разпростира “образуванието” , така че се оказва че засяга и Вас.
  От Москва са убедени че нямало проблем с европейците – Саркози , Берлускони , Янукович твърдо подкрепяли идеята само Лукашенко се опъвал но това е само засега. За французи, италианци, украинци не се говори защото може би се предполага че твърдо ще подкрепят президентите си. От Пекин даже били съгласни със всичко и със седалището на столицата и с това кой да застане на кормилото, най вече след като още през 1958 г им било наредено да не предизвикват разногласия (както се спомена тук от един друг блогер) , те дружно и дисциплинирано , както подобава на истински китайци изпълнявали ролята на умрели лисици , вече им било писнало и само чакали момента. Само една забележка имали – главния да се казвал Велик Кърмчия, но в края на краищата кандисали на руската версия.
  Само Меркел не била ясна. Може би защото се чувствала много главна в ЕС.
  И за нашия хубвец нищо не се споменава което е пък пълна загадка.
  Та затова , уважаема г-жо Рот , свиркайте , когато тръбата стигне германския бряг и дойде Шрьодер с фанфари да завари последния tie-in и да ви покаже как се прави и ви каже как звучи даже това по сибирски. Ние пък ще ви свиркаме от юг когато другата тръба стигне нашия черноморски бряг.
  Извинявам се за използването на балканската (все още) терминология но го правя за по-разбираемо , че трябва да синхронизираме действията си , да си сверим настроенията и нагласата , да видим как се възприема идеята тук и там , нали така. А може би тя се обсъжда вече у Вас , Вие ще кажете. Абе с две думи трябва да си СТИКОВАМЕ (както щяло да звучи по евразийски или евразиатски, няма значение) всичко до най-дребните детайли.
  Ако пък не , просто си свиркайте и ние ще си свиркаме , добре е че има такива места с особено висока раждаемост на оригинални идеи като Москва и въпросната Рубльовка където мислят и за вас и за нас.

 15. Jonh Clever, замятайки фереджето си слащ бурката си, Ви питам. Вас и Иво Инджев, в духа на обективнта журналистика!

 16. До Кардинал Ришельо,
  Пожелавам Ви да сте здрав и да не губите ищах!!! Колкото си може, повече пишете, за мен е удоволствие да чета написаното от Вас….. Благодаря на г-н Инджев за създаването и потдържането на този блог, както и на всички участници в него!

 17. Към Вики. Управляващите уахабити в Саудитска Арабия не са организирали разрушаването на Близнаците в Ню Йорк и са в добри отношения с Америка. Световния ислямизъм е цяла идеология, чиято цел е разрушаването на Западната цивилизация, същото което целяха нацизма и комунизма и чиито носители са други – опитай се да разбереш кои. А иначе всеки е свободен да си вярва в каквато си иска религия , но няма право да я налага със сила на другите.

 18. Странно, г-н Инджев, а почему Вы не упамянули, что данный лужковский объект будет САНАТОРИЙ ДЛЯ БОЛЬНЫХ ДЕТЕЙ? Неужели это плохо, что болгары-строители, работающие на этом объекте, получают з/плату, хоть и московскую? Неужели плохо, что этот объект после ввода в эксплуатацию, продолжит обеспечивать работой и з/платой местное население? Была в мае на экскурсии на Камчии…. “Кранове, камиони с кални гуми, десетки спрели край пътя, стесняващи и без това трудния достъп към реката автомобили.”- такой картины, не видела…. А вот некоторое запустение и неухоженность в кафешках и на причале в глаза бросалась, но в этом, я думаю русские не виноваты….

 19. Към Еля:

  1. Не е лошо да се дават “московски заплати” на бедните българи. Лош вкус е ( меко казано) това да се съобщава като благоволение от един довчерашен селяндур със самочувствие на благодетел спрямо крепостните селяни в България.
  2. Санаториуми могат да бъдат строени навсякъде,но не и в уникален природен резерват, където НЕ Е ПОЗВОЛЕНО да се строи – само мафиоти и господари, като Лужков, си уреждат такива привилегии.
  3. Не са виновни руснаците за разрухата. Не съм писал нищо подобно ( понеже пишете на руски, допускам, че не четете добре български), а българските им слуги. Тук е приложена класическата престъпна схема на съзнателното фалиране на един обект ( цял комплекс!) с цел да се улесни купувача. Някой трябва да попита Станка Шопова, която представя интересите на Лужков тук, как стават тези неща. Тя знае. Бивш шеф на фалиралия комсомол в България е.
  4. Огромните кранове, камионите с калните гуми и струпаните покрай тесния път десетки автомобили са си тук – елате и вижте. Пледирате за обективност, но се излагате с твърдения, че нещо не може да бъде, ако не го виждате лично ( в момента). Друг е въпросът важат ли правилата за спиране на строителството през активния сезон за обект, чийто господар е Лужков.

 20. Не , да говорят или пишат на български или някакъв друг език те не само че не искат , и през ум не им минава. Много обичат обаче да се забавляват , четейки на български , като при това задължително влагат руското звучене, с което фактически се гаврят с нашия език , същевременно превивайки се от смях. Всички около тях са обект на такива издевателства , и украинци , и белоруси , а за тези които имат други азбуки обичат да пускат пародии на тяхното говорене на руски. Това се наблюдава всекидневно и по телевизиите им .
  Това , че не се чувстват гости у нас е даже залегнало в комунистическия им фолклор и всички го знаем , как няма да дават съвети и изказват “загриженост“. Това е само на този етап.
  А в Южна Осетия сега правят руския език втори национален.
  То натам вървят нещата и по нашето черноморие. Може да се получи така че българските сегашни и бъдещи строители и прислуги да трябва да седнат и сериозно да си преговорят падежи и окончания за да могат правилно да си пишат молбите за постъпване на работа.
  Било запустяло и неподредено , а това че в тяхната провинция цари пълна воня , разруха и нищета няма да видят, както въпросната Еля , която тръгнала да ни съветва и пише “упАмянула“ вместо “упомянула“. На родния си език.

 21. Към Иво Инджев и Стефан, много благодаря Ви за коректен отговор…
  Към Росен Йорданов, благодаря че посочи грешките…. К Вашему сведению, я не русская, и не корчусь от смеха, читая на болгарском языке. И очень благодарна тому болгарину, который учил меня своему языку…

 22. NA TURSKI LI ISKATE DA SE GOVORI PO CHERNMORIETO.IVO INDJEV MNOGO EDNOCVETEN SI SINDROM OT MINALOTO NAVQRNO

 23. Към John Clever

  Ами това имах предвид, че не е до идеали ами до интереси. Америка се бори избирателно. И уахабити-муахабити не я интересуват, дори да трепят хора за глупости. Просто са си взаимоотношения между най-голям износител и най-голям вносител. Мирни, че ако стане война и лудите ислямисти вземат та запалят кладенците…

  Така, че което ми казахте за бурката няма никакъв резон. Просто USA са си набелязали и овладяли съюзници, без оглед дали там се пазят човешки права и дали има демокрация – освен Сауди Арабия мога да посоча Египет и Пакистан. Там могат да правят каквото си искат, но с другите/като Ирак, който както се оказа нито има оръжия за масово унищожение, нито е участвал в септембър елевънт/ се борят за демокрация -уж тяхната.

  Та да не си говорим глупости за демокрация и идеология. Влияние, пари, ресурси. Нищо общочовешко няма в тези войни. И без да си размахваме ценностите на западната цивилизация, защото тези ценности не повеляват – “може да се убиват жени с камъни за изневяра, когато държавата , в която това се прави това е в съюз със САщ”.

  Та пак за комунизма – що не се бориха толкова години с Кастро?

 24. Пропуснах, че можеха отдавна да се поборят за демокрация със Северна Корея, щото там е много гнил комунизмът /макар, че те му викат по друг начин – “чучхе”, но си е военизирана авторитарна система с култ към вожда/.
  Принципът “разделяй и владей” е абсолютно отразен на политическите карти – 2 Кореи, 2 Германии /преди обединението/…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.