Знаете ли Че?

Като премиер Сергей Станишев беше упрекван от своите, че бил прекалено „десен“. Някои видни дейци на партията дори я напуснаха по тази причина и си създадоха своя партийна алтернатива. Като Илия Божинов, който явно беше достатъчно разгневен на „десния“ тандем президент-премиер, за да издаде публично Първанов като поръчител на рекет от страна на Алексей Петров срещу негова таксиметрова фирма още през 1999 г., когато бъдещият държавен глава беше още само соцлидер.

Поначало е интересно да се види, как бранителите на (уж) пролетарските традиции всъщност се дърлят помежду си на корпоративно милионерско ниво, делят бизнес територии. В това ненадминат си остава вождът и учителят на Станишев др. Първанов. Той се обгради с олигарси, живее хедонистично, но иначе апелира милозливо към „социалното“ колчем излезе от механата, в която е тропнал поредното хорце на сватбата на някой едър собственик и влезе отново в образа на „социалния президент“ като за пред телевизионните камери.

Сега , когато замириса на (местни) избори, Първанов и Станишев подновиха заиграванията с антифашистки събрания на белокоси избиратели – ръждясалата, но многобройна електорална червена гвардия.

Някогашните железни сталинисти биват периодично припознавани като полезен скраб. Неговото рециклиране цели сега Станишев с изказването си, че по време на криза БСП трябва да стане „по-лява“. Криза на какво? На икономиката или на партията? Явно си признава, че в опозиция е добре да подхвърляш душевна виагра на същите онези другари, които с презрение подминаваш с премиерския си мерцедес.

Но в търсенето на лявата символика БСП прекраали по пропагандна линия. В морската столица Варна, за почуда на някои чужденци, партийният вестник“Дума“се рекламира с огромен билборд на Че Гевара. Неспособните да четат български може би си мислят, че рекламата е на конкурентна кубинска или венецуелска туроператорска фирма, която кани туристи да видят кубинския остров на латинокомунизма преди да е потънал в морето от завърнали се имигранти след неизбежното рухване на режима на Кастро. Как да знаят горките чужденци, че става дума за открадната от Ботев „Дума“, която изпреварващо е претворира в (пропагандни) дела призива за повече ляво на Станишев.

Че Гевара е представителен за БСП колкото Хенри Осми за НДСВ. Авантюристът от Аржентина от десетилетия е кумир на крайните левичари и анархисти, но доколкото символизираше един неподвластен на Москва комунистически избилик на далечен континент, в страни като България беше „толериран“ колкото Троцки и Мао. За такива като него си имаше стандартна идеологическа псувня: „опортюнист“!

Вместо да си рекламират вестника с „героя от Лайпциг“, който красеше първата страница на „Работническо дело“ близо половин век, червените посягат сега към „опортюниста“ Че Гевара. Може би си мислят, че така ще влеят свежа кръв в редеците си, като привлекат младите, които напук на неразбираемия свят около тях се разхождат с тениски с лика на Че.

А знаете ли че, Че е доказан масов убиец? Е , не чак колкото др. Сталин и Ленин. Но пък лично е разстрелвал идеологическите врагове. За кеф и назидание. Явно такъв вожд припознават днес тукашните идеолози, които търсят кръпка на столетното си знаме чрез „обаятелния образ“ на един болно амбициозен, митологизиран като „светец“ на левичарството авантюрист.

22 мнения за “Знаете ли Че?”

 1. Предишната и весела статия бе удостоена с интелигентния хумор на Джони Ди,който -не е за учудване- веднага схванал защо сме държава чалга.
  Помня и Че,преди да го “захапят” революционно техните, и нашите на свой ред,се натискаха за поредно модно обновление и модренизиране,
  та така и до днес,повече от век.
  Светът се и умори и вече не ни се чуди,а когато Н.С.Хрушчов – преди повече от половин век – поведе “четата на социалистическия лагер” за ОС на ООН,пристанищни власти определиха,съвсем случайно за акостиране кея,който винаги са ползвали фирмите за боклука.
  Когато някои офицер от преториански свеждаше поглед пред озареното от “божествена” светлина лице на “чичо Калигула”,
  се налагаше да обяснява,че го
  заслепява струещата светлина
  и че като земен Провидението му забанявало, да слуша какво си говорят боговете…
  Такива ми ти неземни работи….

 2. да се чете”от преторианската гвардия”

 3. “Че Гевара е представителен за БСП колкото Хенри Осми за НДСВ”.

  Не отдавна Дмитриевич написа книжката “Защото сме социалисти”, корицата на която беше плагиатствана от корицата на албума на Битълс Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band, като едно от лицата на корицата беше именно на Джон Ленън, чиято музика е била забранена в България и моите родители са слушали тайно.

  На корицата на книгата, редом до Джон Ленън, можеха да се видят и Стинг, баба Тонка Обретенова, Иван Вазов, Гошо Тарабата и Тодор Живков, мисля, че и сам Станишев се беше изтипосал.

  Другари, до сега ние бяхме изправени пред ръба на една страшна пропаст, но ето че най-накрая направихме решителна крачка напред!

 4. Когато Ви пиша по посочения по-горе начин,обикновено става след задълбочен анализ и в потвърждение на факта,че за ключови и епохални въпроси премиерът Бойко Борисов-наистина-освен да Ви чете доказва и присъщата му интуиция,видно от новината към 13 ч.,че се разбира по-добре със своя колега В.Путин,
  отколкото с опозиция
  ….без частичката “та”…!!!!
  Благодаря Ви,че ми дадохте възможнст няколко пъти,да заявя,че по ключови въпроси за
  Р У С И Я и с Цар,патриарх или с премиер,нямаме фундаментилни различия…..
  Разбира се,няма как да не знам,че президента Медведев е тръгнал за Силициевата долина защото много,ама ного “обича” туризма….
  България ще запомни и Вашето място в дадения “болен” исторически момент…

 5. Моя коментар от 13.25 ч. стана известен в 13.38 ч.и на българския премиер и в Белия дом и в 14.43 ч. блога на Иво Инджев.

 6. Стига плюва, Бе!Охлюв! Цел живот ще си списващ в блогове!
  От къде пък, такъв морал в един доносник и ДеСе агент, къде се научи на тея мъдрости? Предполагам, че в СССР, там Ви правеха едни такива умни и морални!
  ОХЛЮВ,при това дърт!

 7. Не,Иво! Почти никой не знае,че команданте Че е бил свиреп убиец и садист. Десетилетия наред целенасочено му се гради образ на идеалист и мъченик на правата вяра. За ляво-анрхистко-комунистически-националосвободителни-социалистическо-антиглобалистки и какви ли не движения и идеологически турлюгювеч образът на Че Гевара е удобно лого и реклама. Нещо като рекламен пенкилер за всякакви ляво и анти ориентирани и миригледно дезориентирани елементи.

 8. Ами не, не знаят, тъй като невежеството най-бързо навлизащата идеология и мода в страната е невежеството. Дори и да знаеха, би ли имало реално значение за тези, към които са отправени символите по билбордовете, а и специализирани младежки уеб сайтове? Би ли повлияло това знание на вота им, който в крайна сметка дефинира поне частично битието им както в краткосрочен, така и в дългосрочен план? Знаете отговора.

 9. На всички негови политатели – ПОСВЕЩАВАМ…
  Дано осъзнаят че се кланят на една кървава митологема…..

  “Това е революция! И революционерът трябва да стане студена машина за убийство, която е мотивирана от чиста омраза.”. Като омразата е нещо, разпространявано от него активно сред хората от неговия ранг: “Омразата е елемент на борбата; безжалостната омраза към врага е това, което ни тласка отвъд естествените човешки граници и ни трансформира в ефективни, яростни, селективни, и студени машини за убиване.”
  за всеки случай, да уточня – авторът е Ернесто де ла Серна…

 10. Неделя е и новините са забавни:
  -Според президентството и др.,
  България е страна на ниски данъци и ниско платен труд;
  -Кризата е върнала заетостта с 4 години назад;
  -Путин е с нова оферта за газта,но Станишев вещае нови избори;
  -Премиерът /ББ/ни, разчита на пълна шестица,ако се разбере с руснаците;
  -Дянков кове бюджета за 2012,но плоският данък остава;
  -Трайков го дава направо: 30% повече заради газта и заради Станишев;
  -Полша гласува за президент,а София за укрепване на ВВС и ВМС;
  Диалогът и предстоящото разбиране в Москва обхваща “Белене”,”Южен поток” и “Бургас Александропулис” до 2028-2030 г.? и повече…
  Че Гевара е един друг тъжно-известен спомен,но би било наивно,да се предполага,че Барак Обама,ще е по-малко прозорлив от А.Линкълн или Ф.Делано Рузвелт,за да не погледне още по-надалеч т.в.,когато /освен иранските учени,днес!!,други също “случайно”
  ще са стигнали и до хуманоидни изобретения….
  Ако Линкълн е гледал да запази Съюза от пъпълзновенията на Свщения съюз и Франция,с цената на всичко,за какъв дявол,
  действащият американски президент,
  ще спира пред закъснели шпионски
  скандали и няма да бъде по-гъвкав
  от Джон Кенеди,за да пречи на Путин за Латинска Америка,където Чавес,се опира на Чили,за да “чилне” ОАД без САЩ…и няма да си избие изгодата на друго място!
  Нали след време ще имаме отново “по някоя война”,като тази в “Гран Чако”/м.в./ и ще трябват отново милиарди..!!!
  Не съм “герой” от президентския
  протокол,известен в блога с употребявания от него глагол “празня се!”,но заради Иво Инджев,на хиляди ще бъде интересно,колко ще трябва,да се пише на премиера….след 15 юли!!!
  Не подсказвам!!!

 11. Това е откровение от дневника на изрода:
  “Обладан от ярост, ще окървавя оръжието си, когато убивам всеки враг, който ми падне в ръцете! Ноздрите ми се разширяват, наслаждавам се на лютивият барут и миризмата на кръв. Със смъртта на враговете, се подготвям за свещената борба и се присъединявам към победния пролетариат със зверски рев!”

 12. И едно друго откровение на комунистическия касапин:
  “Да, ние екзекутираме! И ще продължим да екзекутираме, колкото е необходимо. Това е война на живот и смърт срещу враговете на революцията”

 13. Г-н Инджев, при цялото си уважение към Вас, струва ми се че се занимавате с незначителен проблем. Ето какво пише във вече споменатата книга ватман Сергей:

  “Понякога на шега се замислям, че ако някой ден заживеем в мирно сътрудничество с извънземна форма на разум, то на власт е наложително да бъдат социалистите…”

  Вижте сега какво за какво иде реч. Вие се възмущавате от някакъв си глупав билборд, а всъщност ТЕ имат други, възвишени, космически даже бих казал, идеи и намерения. Не се споменава как че се постигне мирното сътрудничество с извънземните, но се подразбира, че социалистите, водени от Станишев и Първанов ще свирят първа цигулка. Първанов ще бъде поканен да ловува на някоя от луните на Юпитер, а Станишев ще облъчва извънземните със своите теории и ще пропагандира социализма си на тях, защото “Социализмът априори е прогресивна идея”.

  ПС намерих цитатите в интернет, да не мислите, че съм толкова богат, та да дам 4 лв и 75 ст за такава велика творба.

 14. Веселин Маринов и телефонния указател да изпее пак ще събере един стадион хора.

 15. “Социализмът априори е прогресивна идея”.
  Да! Ако не се прилага от асоциални лочности.
  И е толкова априори, колкото може да бъде реверсивен един поток.
  /Ако този, който говори, знае за какво става въпрос./

 16. Към др. Че от българския революционен окръг:
  Кажете моля, другарю, какво иска да каже авторът, коя е червената му нишка, вие лично, какво намирате за себе си в този химн (за който сте дали връзка) на жертвоготовността в името на борбата?
  Дали не откривате етимологична връзка между червенокожите и световната революция? А може би имате предвид, че трупът на др. Че най-после придобива дължимата му популярност, сравнима единствено с тази на мумията на др. Ленин? Или пък виждате (сигурен съм, че сте го забелязали) в автомата Калашников оня фалически символ, който плаче да бъде нахакан на всички, които се отъждествяват с посоката на залязващото слънце?
  Каквито и основания да имате другарю за възхвала на прославата на др. Команданте, то приемете моите поздравления и за мелодията и за момата от клипчето – бива си ги и двете!

 17. Може да видите билборда и в София, на бул. Цар Борис ІІІ. Много “арт” произведение… Образът е изрисуван от букви (името на вестника). Много стилно – като предизборния плакат с образа на “Гоце” от снимчици на народа.

 18. Че според маркетингови проучвания е най-разпознаваемият образ в света в момента. Говоря за прословутата снимка, която и от “Дума” са използвали. Друг е въпросът, че между тоя лигльо и Виктор Хара, един истински комунист, музикал и театрал, разликата е от небето до земята… в полза на втория.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.