И Кремъл сит, и А(гн)ЕЦа цял

Годишнината от парламентарната победа на ГЕРБ е ознаменувана днес от телевизионен отчет на вътрешния министър Цветанов, от празник на МВР и химн на МВР. А защо не на МФ ? Ще има ли химн на Министерството на финансите и отчет на финансовия министър, който поне малко да прилича на инвентаризацията на успехите на МВР?

Както се казваше в един доста грозен виц за нацистки концлагер и организараното там състезание по плуване между концлагеристи, които потъвали мигновено при скачането в басейна: „Дааа, трудно се плува в солна киселена, драги слушатели“, казал нацисткия „спортен коментатор“ по радиото.

Така е. Трудно се плува в наследения пазарен гьол, в който от години олигархичните щуки се въртят около преялите с власт хищни политици и си делят плячката, докато все още я има. Времето обаче се промени, задухаха кризисни ветрове и пасажите с „шарани“ ( по израза на премиера Борисов) останаха да се щурат тревожно в гьола край Белене.

Какво става, секнаха ли подкупите, че цари такава суматоха на фронта на руските енергийни проекти?

В един от първите си коментари с прогнозен характер за съдбата на сегашното управление „предсказах“ преди година очевидно: съдбата на днешната власт ще се реши от вчерашните господари на България. Не само милиадри долари, а и твърде големи стратегически интереси са заровени в основите на руските енергийни планове за пълно и трайно обвързване на България.

Ето че министър-председателят Бойко Борисов също дефинира очевидното: успехът на управлението зависи от договарянето с Москва. Ако го направя, както искам, ще си пиша шестица, заяви той.

А как иска? Като намери западни пари за подклаждане на руските интереси за осъществяване на ядрен енергиен постчернобилски пробив в страна от НАТО и ЕС? Нали това означава да бъде намерен ( неруски) страгически инвеститор за АЕЦ „Белене“ ! И руснаците ли трябва да го търсят ( с някакъв специално изобретен за целта руски макроикономически микроскоп), че съдбата на непоносимия за българсксите възможности обект трябва да зависи от договарянето с Кремъл? За всеки случай да повторя: нали от намирането на западен инвеститор зависело построяването на централата – защо тогава от договарянето с Русия щяло да стане ясно дали Борисов ще си пише шестица?

Уж е ясно най-важното – че зависим от Русия, а се оказва все така неясно какво точно иска властта в България, която се опитва да осъществи максимата: „ И Кремъл сит и А(гн)ЕЦа цял“.

20 мнения за “И Кремъл сит, и А(гн)ЕЦа цял”

 1. До МВнР и приемната на МС изпратих
  следния отговор,получен
  ц и р к у л я р н о
  от американския президент:
  ———————————-
  “Mr.President,your kind message certainly coincided with the birthday of America and a debate,
  witch remembers the nation,once mobilized its powers for World War II.
  If Your Excellency, wins it,
  achieving a true shift in energy dependence,health-care,moreover embracing a clean energy-future,your name will be mentioned in same breath with American presidents,able and willing together as nation and arrange the trip in the future,moreover leading the country by own merit and hard work of an ordinary man,who loves and stay also behind his family,
  Respectfully
  /sent,05/07:06.10 E E S T-Sofia/
  ———————————-
  Длъжен сам да информирам кратко и ясно,останалото,просто-преценки на други равнища,а един ден ще са въпрос и на самата История.
  Американците и техният елит умеят да създават впечатление,че ще споделят своите семейни скърби и радости.
  Вие го знаете.Ползвам възможността да изпратя поздрави на Вашата съпруга,която със сигурност е превела проучутите думи на Паисий Хилендарски звучали
  някога пред храм паметника
  Ал.Невски,при посещение на друг американски гост.
  Блогът Ви помага за вразумяването ни!Това е всичко и Ви благодаря!
  Употребих думата циркулярно,за да са спокойни неспокойните!
  Щом девизът ти е:”Нищо друго,освен Бог!” разбираш по-добре и многострдалната двойка “Гого и Ева!”

 2. “Успехът на управлението зависи от договарянето с Москва. Ако го направя, както искам, ще си пиша шестица, заяви той…” Сега не остана нищо, освен да пуснем химна на МВР…

 3. Когато премиерът Борисов почне да говори за шарани, трябва да се има предвид, че тия приказки за шараните ги е усвоил от Тодор Живков, който, ако си спомняте, изнасяше паметни слова за шараните и “штуките”; понеже самият премиер едва ли ще признае авторско право върху тия приказки на Незабравимия, та рекох да припомня, в интерес на истината, това обстоятелство…

 4. Наверно руският натиск над Бъългария е по-значителен, по-безпардонен и по-нечестен отколкото можем да предположим.А мощната им пета колона както виждате действа чрез далече небившите комунисти.Но като плюс на ситуацията можем да отбележим, че за пръв път българо-руските отношения излизат от зоната на мълчанието и гросо модо ние, българите успяваме да ги следим и да четем коментари за тях Намирам, че това не е никак незначително за страната, за която българо-съветската дружба е била “като сълнцето и въздуха” в продължение на половин век.Предполагам, че в Москва вече са започнали да презират агентите си – Първанов-Станишев-Овчаров-Петков-Димитров и други -като негодници.Защото тяхния опит за намеса в полза на проектите се оказа твърде жалък и безрезултатен.Е, има ново под българското небе, нека почтено и с доза доволство да го признаем.Но, ние обикновените избиратели заставаме ли зад правителството в тази сложна и така важна политическа игра? Някакво писъмце, някакви окуражинтелни редове… Засега по нищо не личи. Искаме Бойко да размахва меча, а ние да надничаме иззад стобора.

 5. Нещо много важно и интересно: Граждани влизат в битка с огромната мощ на статуквото. В него се съдържа една безкрайно важна и плодотворна идея, за сбъдването на която обаче трябва да се работи. Щото само да мърморим, напълно бездейни в практическия обществен живот, едва ли е особено голяма добродетел; трябва и да си запретнем ръкавите и да почнем да правим нещо смислено, не общи приказки, а проекти (решения и пр.) за решаване на проблемите…

 6. До Стамен Стоичков

  Няма да е лошо да си преведете написаното на вългарски. Така има по голяма вероятност някой да го прочете и също така да разбере обяснението под него.

 7. За Ралица Ковачева:
  Ралица,в битостта си само през последните 15 години,с какви ли не премиери,вътрешни,външни и правосъдни министри,и др. елитни
  дейци,имах интересно удоволствие,
  “да се видя задочно…”
  Дори 1-2 вечери в различни години Съдбата ме срещна по служба като охрана на имоти,но ще запомня въпросният певец със студио на крачки от “Монтерей”,поласкан и малко озадачен ,че го пускам така и без пропуск….
  Мога да разбера Стефан Данаилов и др.,тъй като считано от времената преди 1989 г. нямаше как да бъдем и “грешници” и живи,но не и да слушам текст и аранжимент без уточнение:”…и кое продажно братство,посяга на народното богатство и кой го пази..”? като лази постоянно към него….
  В посочения отговор на английски е сгушена и думата clean energy
  future ….
  За шестици може и да има мегдан,
  ако министър Вежди Рашидов ни подскаже,кой е българският Стамболов на 21 в.!
  Ще чакаме!
  Препоръчвам на всеки,комуто е необходимо “изпразване”,да не се зъби излишно,защото ОТНОВО ПОВТАРЯМ,ако прекалят ще направя разлика-с безспорни факти-между стотиците хиляди заслужили в МВР и малкото нечитави техни колеги от сферата на обвинението и съда,както и тройната партийна хамелеонщина,икономически изгодна на заслужили дейци на изкуството в криза…
  Министър Цветанов го знае,но е прав,че трябва време и че са безкрайни екзотичните пипалца на по-едрите пипала а още повече,че в мрежите им попадат, и поради наивност, и незнание мнозина известни,а нямаме право да помрачаваме тяхната кариера и заслуги пред Отечеството….
  с известната:”Абе имаше нещо за тоя човек ама той ли беше бил или него го бяха били…не знам,ама и т.н.От там и до… сестрата!
  И така,само да доказваш!
  Ако сте следяла щом и бившият коалиционен елит е малко смутен,
  премиерът г-н Бойко Борисов,
  надявам се,тепърва ще ни изненадва
  до 15 юли т.г.,защото не е само Москва,който не вярва на сълзи!

 8. Съвременната междудържавна политика е доста по-сложна игра от “не се сърди човече”.Неаналитичните и недобронамерени коментатори е ясно какво ще кажат.Но Борисов води с голям резултат в тази сложна дипломация,която си е чиста битка.И ще постигне всичко най-изгодно за България.За това червеношийките пляскат с проскубани крилца,защото дори и сред тях има хора,които виждат нареждането на пъзела.

 9. На “Гари Бекет”;
  Има една много хуваба “шопска” приказка:”Надай се мажо на ПИЯНА жена”.Не е лошо да ВЛЕЗЕТЕ в час УВАЖАЕМИ!!!

 10. До Димитър К
  Препоръките Ви за превод не са били необходими на други,и ако нещо,като “нечувано и недопустио Ви смущава”,щеше да бъде спряно поради дълга и отговорността на водещия.
  Междувременно,ако и когато желаете
  препрочетете и коментарите на колеги като А.Грънчаров,Ралица Ковачева,Гари Бекет и др.
  Ще Ви бъде от полза и са на български!
  Но Гари е най-точен,когато визира кой води потенциално с много добър резултат.

 11. Господа, бих искал да задам един въпрос във връзка с технологията която ще се внедрява в новата АЕЦ. Ако кякой е наясно – нека да обясни.
  Защото това което се случва наполедък е много обезпокояващо след като Анечка Василиевна Кушченко–Чапмън и нейните дружки се провалиха с трясък . Докато съществуваше МРЕЖАТА имаше надежда за някаква модерна технология а сега, западняците като ударят кепенците и на нас пак някакъв чернобилски самовар ще ни турят. Още повече , че руснаците са обещали повече да не правят такива работи.
  Ето какво е казал по повод на това другаря Путин преди няколко дни при откриването на някакъв форум по технологиите, цитирам:
  “НИЕ НЯМА ДА ЗАВЛИЧАМЕ ОТ ГОСПОДАРСКАТА КУХНЯ ВКУСНИ ПАРЧЕНЦА ТЕХНОЛОГИИ И ПОСЛЕ СКРИШОМ , ПОД ОДЕЯЛОТО ДА СИ ГИ ХАПВАМЕ ТИХОМЪЛКОМ , БЕЗ ДА МЛЯСКАМЕ ИЛИ ДА ГИ ПРЕПРАЩАМЕ НАНЯКЪДЕ”.
  Оригиналният текст се намира тук : http://www.lenta.ru/news/2010/06/30/legit/
  Не го ли намирате за страхотно образно това сравнение!!! Удивително проличава психологията на ратаите , които са работели у помешчиците, за едната мизерна прехрана и са дебнели момента да свият нещо лакомо.
  А ние къде сме тук в цялата тази ситуация, ще останат ли за нас някакви трохи след като нашата братушка е решил да става правилен ратай и да не тараши повече из “господарската кухня”?

 12. Гражданина Борисов е отличник по петобалната система на другаря Путин.И сега за едни руски енергийни проекти да си разваля успеха на шестица няма смисъл.А и като център нападател и голмайстор много добре знае, че и 0 на 0 е един добър резултат.Да бави топката в редовното време, пък ако и в продълженията не вкара, при дузпите в калабълъка, ако съдията не забележи може и две три дузпи да реализира.Иначе вместо невероятна футболна драма ще има такава газова.И дано Господ е още българин, при все, че Очаров, Димитров и очевидно не е млад м-рдер ще викат за противника.Важното е празника да стане.

 13. Преди мно-о-ого дни един Яне беше написал тук, че не бива да се вярва на колективната мъдрост на невежи. Една година след този истеричен призив имаме следната картинка: премиер-позьор, който не умее да запамети поне това, което е казал преди половин час; задушлива МВР-пушилка; контрабанда като за световно; разходи на администрациите като за олимпийски игри; неработещи министерства; уплашени депутати, изпълняващи ролята на глинени гърненца по столчетата на Парламента; безумни безумия и тъпи тъпотии зад всеки храст и при всяка шумка; нанай-пари от Европа; ниво на чужди инвестиции под санитарния минимум и прочия, и прочия, и прочия… А знаете ли какво ще стане на изборите за кмет на София догодина? Ще победи кандидатът на ГЕРБ, въпреки всичко. Ега ти и мазохизма!!! Докога, о ближни, ще се надяваме на колективната мъдрост на невежите!?

 14. Към Росен Йорданов:
  Намирам го не само страхотно образно,но онези чийто пачи пера,не са потопени в злоба и жлъч,и ме познават истински в добнонамерени действия,знаят добре,че отдавна “психологията на ратайте”, щеше да се сблъска с непозната решителнст,”ала Костов”,
  но гарнирана с интуитивини
  прозрения на премиера г-н Боико Борисов и без боязън на ГЕРБ…
  Ако Царут или г-н президента бяха в състояние,за усет по въпроси,
  кому и как да се опрат за епохални промени трасирани още от Фердинанд I,БКП нямаше,да се мъчи,а България,да се гърчи
  самоизточвайки сетните си сили…
  Да сме благодарни,че се спасих от тшеславие като “Ония долу”,перла на знаменит писател от Латинска Америка и да оставим нещо и за Провидението!!!
  И да правим каквото трябва,а да става каквото е писано!
  Няма какво повече да се добави!

 15. Твалков,ясно е ти от кои си.Но аз не бих се наел да те коментирам и опровергавам,както и форменият глупак Петър Димитров.Най-доброто лечение с такива е самоотровата,която сами си възпроизвеждат в изобилие.Това гарантира многолетен просперитет на България.

 16. Последните дни, случайно стана така, че гледах отново, след доста време два филма, “Китайски синдром” и “Wall street”. И честно казано, понеже с годините английският ми става “по-добър”, за сметка на руския, филмите ги “разбрах”. Отговорих си и на въпроса, защо едно време, да учиш английски беше за децата на елита, а нас “ординарните” ни натискаха за руски. Но е хубаво, и двата езика да се владеят, особенно от ТОЗИ, който ще ходи да уговаря построяване на мощности за “clean energy”, финансирани от институции на “free market”. Защото, както в руския, така и в английския има ОГРОМНА “игра на думи”-не винаги буквалният превод покрива истинското им значение. А че ще ни трябва “ток”, вече е ясно: ЕС създава “конкурс” за изработване на универсален-стандартен “щепсъл”( в рамките на съюза) за зареждане на автомобилите в близко бъдеще.

 17. Състоянието на планетата и промените в климата говорят ясно, че „clean energy“ е път, който е правилен. Много се мъчат да ни убедят, че ядрената енергия също е “чиста”. Твърде спорно – дори и да оставим настрана опасността от аварийно радиоактивно замърсяване, но ядреното гориво също е изкопаемо, както фосилните горива, отделящи въглероден окис и въглероден двуокис. Това означава, че нищо отделено от него също не се възобновява. Огромните количества отделена топлинна енергия се разсейват в приземната атмосфера, а радиоактивните отпадъци според мен са истински проблем (в това число голям финансов), особено за малка страна в силно земетръсен район, нямаща изградено хранилище.

 18. Към Ангел Грънчаров по повод „Граждани влизат в битка с огромната мощ на статуквото”:

  Г-н Грънчаров, дано да сте прав в основанията си да подкрепяте целите и задачите на тази инициатива. Но обърнахте ли внимание на факта, че там 14-ти юли – денят на оперетното превземане на Бастилията но начало на кървавата френска революция, е избран за знаков : « За последен път ще използваме патетиката на 14-ти юли, когато ще лансираме и сайта и форума, където започваме конкретната работа и дискусии. Ще я използваме като напомняне към скептиците, че за Гражданското общество няма непревземаеми крепости. » На Вас ли трябва да припомням, че тази революция (като всяко изменение по революционен а не по еволюционен път) е не по-малко злокобна и «ретроградна» (избила е цветът на френската интелигенция и нация и разчистила пътя на имперските попълзновения на Франция в лицето на Наполеон) отколкото ВОСР. Но за разлика от руснаците, французите и до днес я празнуват като свой национален празник и химнът им продължава и досега да пролива кръвта на враговете им. – Дори и да оставим настрана френския шовинизъм, като проблем единствено на французите, защо едно българско гражданско сдружение приема за свой този кървав символ? Не разбират ли интелектуалците стоящи в основата на инициативата, че няма принципна разлика между 7-ми ноември и 14-ти юли? Отново ли с революционно лозунгарство ще трябва да се примамваме, по стар и изпитан метод, но неприсъщ за идеите, които вярвам, и Вие като мен, изповядвате? Ако действително датата 14-ти юли е допусната по недоразумение и организаторите имат наистина сериозни намерения, то би трябвало час по-скоро да поправят допуснатата грешка, за да могат да разчитат на сериозна подкрепата и от дясно. В противен случай, ще смятам опасенията си за лозунгарския (и в крайна сметка разводняващ и отклоняващ) характер на инициативата за основателни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.