Нов атентат срещу Стамболов – този път поръчителите не се крият

Георги Първанов бе награден с картина на бик и почетен орден “Стефан Стамболов” за “личен принос към българската държавност” от Института за теория и практика на лидерството “Стефан Стамболов”.
Поводът бе научна дискусия за: “Лидерство и национална сигурност”, посветена на 115-ата годишнина от смъртта на Стефан Стамболов в БАН.

Логично е на Стамболов да бъде отмъстено посмъртно с тази подигравка, след като отличието беше връчено от Светлана Шаренкова, водещ борец за увековечаване на българско-съветската дружба, опакована наново като руско-българска. Шаренкова е и другарка в живота на Димитър Иванов, бивш шеф на 6-то на ДС, бивша дясна ръка на (левия по убеждение), покойния бос на „империята“ Мултигруп Илия Павлов.

Димитър Иванов, настоящ собственик и издател на бившия орган на ЦК на БКП „Кооперативно село“ ( днес в. „Земя“) си учреди партия с името на Стамболов. Сега си има „Институт“ на името на държавника, известен като най-решителния противник на руската хегемония в българската политика след освобождението.

В гаврата по право участва и Стоян Денчев, внедрен като главен серкретар на кабинета „Беров“ в края на 1992 г.. И той асистира при награждаването на Първанов. Денчев и друг път е дефилирал с прочувствени изяви в памет на беззащитния срещу такова посегателство Стефан Стамболов. „Стамболовистът“ Денчев е ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информатика. Цивилните интелектуалци Иванов и Денчев действат от името на БАН.

Такава е накратко епикризата на събитието. А вие си мислехте, че „наглите“ са в ареста!

Напълно естествено е тъкмо откровените лобисти на руския интерес в България да се гаврят с паметта на Стамболов. Това е отмъщение за дързостта му да се опълчи на руската намеса в българската политика, която довежда до скъсването на дипломатическите отношения в периода, когато прозападна млада България постига истински чудеса в развитието си и по тази причина си спечелва уважителното прозвище „ Япония в Европа“.

Даже и през Втората световна война Царство България не събира кураж за нещо подобно, макар да е в съюз с Германия. Германофилите били убедени в победата на могъщия си съюзник, но въпреки това не се решили да постъпят като Стамболов и да се конфронтират пряко с руската мечка.

Награждаването на Първанов с отличие на името на Стамболов се вписва плавно в прехода от комунизъм към друга форма на цинизъм. Това е акт, пряко свързан с поредица от събития в новата ни история. Продължение е на обстоятелството, че демокрацията беше сервирана на България по волята на СССР , по указание на генсека Горбачов и с личната намеса на посланик Шарапов. Съветските адепти сглобиха ударно първата нова конституция в постсъветския европейски лагер ( един от нейните идеолози Гиньо Ганев е днес „безпристрастен“ омбудсман на РБ).

След кратко разклащане, през 90-те години на миналия век червената пета колона се прегрупира и стабилизира в управлението като инсталира начело на България Георги Първанов. Награждаването му с отличие на името на политика, който символизира всичко, което Първанов не е, е акт на некрофилско отмъщение към паметта на редкия по своята решителност български патриот, загинал при това от ръката на наемни убийци. Техните дири никога не са разкрити документално, но винаги са били издайнически ясни с кървавите си отпечатъци, водещи към трона на руския самодържец.

Най-малкото, което може да се каже по този повод за „руската връзка“, е че унизеният от властното управление на своя премиер Стамболов български княз Фердинад е бил петимен да си спечели признанието на официална Русия с отстраняването на стария хъш – първо като министър-председател, после и физически. Знаейки това, Фердинанд „най-случайно“ се оказва в чужбина по време на разправата със Стамболов в центъра на София, при която наемните садисти, предупредени за носената от жертвата противокуршумна ризница, го посичат с многобройни удари по главата – най-вероятно с големи касапски ножове, отрязвайки му дланите, с които се опитвал да се защити.

Отсътвието на Фердинанд от България ( отбелязано от европейска преса с явни намеци за нарочен сценарий) става подозрително удобно алиби, което цели да свали от персоната му отговорността за поръчковото убийство. После? После Русия благоволява да допусне до себе си държаният в немилост Фердинанд и така той, след като прекрачва през трупа на Стамболов, тръгва по пътя на осъществяването на мечтата си да получи на всяка цена статут на цар.

За останалото питайте Доган. В момента той пишел книга за Левски, научих днес. Очаквам и той да бъде награден. Например с картина с коч и с отличие на името на колегата му Иван Вазов ( нали сте забелязали, че Доган обича да се обръща към хората на словото, доколкото репортерите в парламента могат да бъдат определени така, с „колеги“?!).

Също логично, нали?

46 мнения за “Нов атентат срещу Стамболов – този път поръчителите не се крият”

 1. В десятката!
  “Стамболов стига дотам в противопоставянето на империята и нейните домогвания да командва в София, че по негово време преименуват дори катедралата „Александър Невски“ , за да не носи названието на руския светец.”
  Това мисля,че не вярно.
  Катедралата е преименувана на
  Св.св.Кирил и Методий ,когато руснаците по време на Първата св.война навлизат в Добруджа и бомбардират Варна и Балчик.
  След това по времето на цар Борис
  връщат старото име.

 2. Таман се чудех каква е логиката и дали “феодалните старчета“ са го измислили това,а то си имало обяснение-легални атентатори и атентаторки от знайни и незнайни институти.Старчетата били за параван на очевидно не е млад.А, той и Ахмед очевидно не е млад (милионер) и да бърза с книгата, че “Стара планина“ два пъти трудно се отказва.

 3. Не мога да се стърпя да не кажа, колко съм възмутена от наглостта на тези другари, които си позволяват да петнят името на Стефан Стамболов.Те даже не са достойни да се нарекат българи, още повече да споменаваме имената им редом с имената на такива велики герои на миналото ни.Чудя се, защо не хванат пътя за Русия и да не се връщат.

 4. Това наистина е подигравка с паметта и името на Стефан Стамболов. Но този проблем от деситилетия се подминава от обществото. Ние продължаваме да “използваме” имена на български герои и светини за назоваване на футболни отбори, някой рещил и си кръстил института или фирмата, създал “награда” и я раздава както той прецени. “ЦеСеКаРя” излиза и вика на цяло гърло “смърт за “Левски” и “Ботев”. Верно че е игра на думи. Но е обидно, обидно и глупаво. Въпроса е: Къде е Парламента? Подобно кощунство и използването на имена на национални герои трябва да се забрани със закон и стане само приоритет на законодателната власт, с гласуване 9/10 от депутатите(примерно). Подобен е “случаят” и с храм-паметника “Александър Невски”. Обидно е когато централният храм на България е наречен на руски пълководец. И ако в България наистина има интелигенция като “класа”, нека сега да е момента, да се направи един проектозакон и да се действа.

 5. Просто нямам думи.
  “Личен принос към българската държавност”???
  Явно е възможно, щом Манджуков получи “Стара планина”.
  Това за Доган и книга за Левски не може да е сериозно…но пък той се е доказал като безпрецедентно нагъл. ще се гръмна направо!
  Ех, как не поживя по-дълго Стамболов…

 6. Абе да не е било “Личен пренос от българската държавност”?

 7. чета си начи президент на ръбъ(доставена онлайн, във варна не се намира иначе) и доста се втрещих от новината. очаквам значи скоро негово величество да се провъзгласи и за рицар на третия райх.

 8. “Награждаването на Първанов с отличие на името на Стамболов се вписва плавно в прехода от комунизъм към друга форма на ЦИНИЗЪМ.” Точно!

 9. Г – н Инджев, много Ви уважавах като журналист. Не пропусках “В десетката”, но откакто Ви свалиха предаването, започнахте да падате много ниско с вашето русофобство и с долните нападки към президента. Вие не уважавате не само личността Първанов, но и президенстката институция. Изкарвате се по – голям историк от него и по католик от папата. Съжалявам Lи заради жлъчността, която демонстрирате. По – отмъстителен сте от Кеворкян. Жалко за журналистическия Ви талант, който сам погребвате.

 10. Мислех, че след химна на МВР съм получила имунизация срещу лошия вкус, но уви все нови и нови щамове кич ни заливат…

 11. Сериала с наглите действително продължава. Но на мене ми е много интересно какво ще се случи с журналистка Гайтанджиена от Нова телевизия след “приятелското” обаждане на самозабравилия се народен избранник Лъчезар Иванов…
  Най-вероятно няма да има повече нейни разследвания в тъй наречените “родни медии”. Случвало се е и преди…

 12. Какво ли си пожелават звездите, когато видят падащи хора?!Ако правиш най-доброто, на което си способен, няма да имаш време да се тревожиш, че няма да успееш. Иво отново е в десетката. Това е положението. Нещата са от ясни по-ясни,ама май много сме падналите, а и напоследък много се тревожим!

 13. Не ще да е било излишно,да се занимава водещ,целия блог и обществото, с термини като:
  – Евразийска външна политика;
  – Руска Силициева долина; и
  – Кавказкият регион като инвеститорски рай в т.ч. Чечня,Ингушетия и Дагестан;
  – до 2020 г.
  – Така измерен с хилядолетни аршини,призивът на руския премиер г-н Путин,за мир и просперитет,не само не е амбициозен,но много мъдро и предвидливо подсладен с нови 400,000 работни места.
  Считано от днес и много следващи десетилетия,гениалната
  прозорливост на Стамболов достойна за България на Симеон Велики,ще си остане тъжно-известен носталгичен спомен,а Петър I и Екатерина II,трябва да почиват в покой,защото махалото на Новият Рим,ще да се е преместило по-на запад!
  Всеки народ си заслужава и евреите и управниците,които има!
  Шатобриан го е казал по-добре,но се е отнасяло за други хора,а не за сбирщина от “нагли” и “циници”.
  Дори и да се “притекат бури” с такава цел,която гали ухото на западняка печалбар,българското мяукане,ще непомня библейското агънце в ръцете на Аврам.
  Това бе всичко!

 14. Наистина с това награждаване на първото ни руско мекере Първанов с орден, носещ името на най-големия борец за запазването на българската свобода от “наште освободители-наште поробители”, е гавра с паметта на Стамболова, която едва ли може да бъде надмината! Срам и позор за тия мерзавци, които си позволиха да се изгаврят по толкова грозен начин с паметта на великия българин Стамболов, апостол от национално-освободителните борби и най-виден държавник на България, който, милият, даде и живота си за нея. (По причина че текстът стана по-дълъг, моля, ДОЧЕТИ ТУК: Орденоносецът Първанов за сетен път разкри грозния си, арогантен нравствен лик, способността си за пълно безочие и безсрамие)

 15. Какво бе!?Какво не му харесвате на Гоце!?Че му подарили картина на бик – ами той си е бик.Я колко каки набоде на к…,на рогата си,де… А за Стамболов – това е най-голямата
  подигравка с паметта му(доскоро І място държеше сравнението на др. Костов със Стефан Стамболов…)Май наистина тоя народ трябва да се изтреби и,ако има 1000-2000 останали с читав генофонд,да се започва отначало!

 16. Наглоста на Гоце и неговата клика наистина е безгранична.

 17. Не знаех, че в България има институт по теория и практика на лидерството. Това е поредната алабала, също като Гоце.

  По хоби съм музикант и като малък пишех музика, тогава много амбицирано момче, единствения начин да се пробиеш тогава, а вероятно и днес, беше да влезеш под кожата на някой от “великите” български композитори, до един редови членове на Партията во главе с професор Александър Райчев. Та, тези велики композитори бяха посредствени майстори на додекафонията (стил в музиката) и на концертите им ходеха само жените им и най-близките им приятели.

  Та и с наш Гоце е така. Награден от свои приятели, правещи посредствена додекафония в науката – съвсем малка и ограничена клика, която е напълно без значение заради липсата на принос към каквото и да било.

 18. Ясно,точно и изчерпателно! В компанията на тази продажна сган,(Гоце,Митьо Гестапото,Светланка Красная и Тенчо Денчев-Мултака),дори споменаването на името на великия БЪЛГАРИН Стефан Стамболов е гавра с паметта му. А те,милите руски подлоги,дори институт спретнали на негово име! Чак да се просълзи човек. От погнуса и възмущение!

 19. След безумието веднага се сетих за хорото на гроба на Стамболов след погребението му,и си мисля,че хорото продължава……….

 20. do georgi Velev
  съвсем малка и ограничена клика,…

  savsem ne sam saglasen s vas tai kato tazi malka klika na praktika opredelia sadbite na tazi teritoria.

  Kak niama pone edin ot aktjorite v tova nagrajdavane koito da ne e chenge. Pardon – agent. Pardon donosnik.Deto sluji na BG.

  Svolach ruska…. sas stalinska posredstvenost, leninski nagon, dimitrovska glatka i chekistka jestokost.

 21. 1984

  Все по-силно е усещането, че живеем в книгата на Оруел. Гледаме мача отблизо, дет се вика.
  Все по-често след като угася ужасен телевизора или припряно затворя някоя страница с новини си казвам:
  “Това е. Това вече е дъното. По-зле не може да бъде!”.
  “Може, може…” – обажда се оптимиста.
  И става все по-ясно, че за човешкото падение граници няма. Което пък значи, че вероятно има надежда. След като има движение, то има и шанс да го обърнем. Нагоре, вместо надолу.
  Дали?
  Къде беше “горе”?!

 22. БАН-аджии бе г-н Велев, БАН-аджии… Институт по диария на лидерството.

 23. Към HH:

  Има случаи, когато да паднеш в нечии очи е комплимент. Вашите не съм ги виждал , но явно нямате очи да застанете с името си зад позицията си.
  Колкото до “жлъчността”, тя е за предпочитане пред раболепието пред нищожествата, пък били те и президенти, които се катерят по главите ни тъкмо на себеподобните си. Това, че сте много, често пъти “болшинство”,не ви прави да сте прави.

 24. Поздравления!!
  Само това да бяхте написали, г-н Инджев, щеше да е достатъчно:
  -…прехода от комунизъм към друга форма на цинизъм..
  -…Награждаването му с отличие на името на политика, който символизира всичко, което Първанов не е…

 25. Безсрамие, наглост, цинизъм и гавра.Качества, типични за комунистите.

 26. Ами и аз някога се чудих как царят честит прави коалиция с тези изгонили семейството му от България, но се оказа, че може.

  Явно лапачката е велик стимул. По-велик от това да се изпикаш на гроба на баща си.

 27. НН, не мога да не Ви отговоря, защото написаното от Вас е обида и към здравия разум.
  Така че:

  1. Когато човек отправя сериозни обвинения е редно да започне с фактите, преди да стигне до заключенията. В случая, квалификациите: “падате много ниско”, “долни нападки” и “отмъстителен” е редно да дадете, едва след като посочите неверните твърдения (най-малко) в публикациите на обсъждания журналист. С факти!
  Можете ли?

  2. Във времето, което упорито и методично искат да върнат матрьошката-майка Първанов и останалата камарила, не критиката, а самокритиката се приемаше за висша ценност. Критика се случваше само с висша санкция и то след като внимателно са планирани последствията от нея. Редно е да научим вече, че критиката не е право, а задължение, дори повече – дълг. Да си свидетел на наредност или неправда, дори престъпление и да мълчиш, значи да съучастваш. Травмата от бутафорната самокритика и изкривеното разбиране за критика с течение на времето, обаче, все по-малко е извинение за ефимистични възклицания от рода “Ох, колко ме разочаровахте!”.

  3. Да си по-голям историк от Първанов едва ли е трудно, като се има предвид, че неговата “специалност”: “История на БКП” е апотеоз на подлостта и лъжата. Какъв оксиморон само! “История” и “БКП” в един израз! Доста нагло е да се наречеш професионалист, а да не познаваш и да не можеш да ползваш инструментите, които изисква твоята професия. В случая това са езиците. Освен руски, историкът Първанов, може би ползва латински и древногръцки?
  !?
  Тогава арабски? Не!
  Фарси? Иврит?

  Е поне френски и немски? Също не ?!
  Виж ти!

  4. Г-н Инджев не се нуждае от защита и аз не се опитвам да му бъда адвокат. Моля да ми прости, че се намесвам в един, привидно, личен спор.

 28. И се възцари едно лидерство,когато знаеха знаците на Зодиака,но не и препитателните знаци-типично за класическия триъгълник:мъж,жена и бутилка водка…
  Сега да “изгасим” лампите!И аз бях до тук!

 29. И аз за пръв път сега чух за този “Институт”. Цинизъм, наглост, безскруполност – все слаби думи, за да обрисуват тази най-долна простъпка на най-долните сред долните – Гоце и неговата клика.
  Г-н Инджев отново осветли нещо много грозно в НЕ нашата България.
  Дали изобщо е възможно ние българите да се възродим отново от пепелта и да са захванем с изчистването на България от тая гнусота? Първо трябва да създадем общност или общество на българите за България с първа задача премахването на руските сивмоли – АЛЬОША в Пловдив, ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ в София, …., преименуването на централните софийски улици, на храма “Ал. Невски”, …., забрана на БКП и нейните наследници, ами ДС, какво да правим с дсарите…
  Защо ние българските родолюбци продължаваме да спим? До кога ще спим? Не мисля, че България е окончателно открадната от българите, все още има надежда да я спасим, необходимо е нещо много просто – да заработим за нейното освобождение.

 30. Към Георги Велев:
  За съжаление не са малка и ограничена клика и са със значителен принос към собственото си благополучие, защото са обсебили държавата и си дерибействат както им е угодно.
  Току що, по радио Дарик ни информират, че Лъчо мозъка подава оставка. Еми ще подаде, като е абдал и не знае какво и къде да бърбори, а и много му станаха простотиите които натвори.

 31. Невероятен цинизьм,Стамболов сигурно се обрьща в гроба и ги кьлне.Ако знаеше човекьт, които изправи Бьлгария на крака как се награждава руската подлога Пьрванов с орден с неговото име, би го застрелял.Срам,невероятен срам изпитвам,че имаме такива политици!

 32. Blagodarya,Ivo,za vuzmojnostta da cheta tvoite statii!Dostavyat mi istinsko udovolstvie,vupreki,ce zasilvat tugata ot tova,na koeto stavame svideteli vseki den!

 33. Безочието е присъща черта на българските комунисти.Същата гавра с паметта на Стамболов е и награждаването на ББ със същото отличие.Просто Гоце и ББ са две страни на една и съща милиционерско-КДС-сарска монета , а безпросветния народ и продажната журналистика си/ни ги представя като алтернатива.

 34. …а някои скочиха срещу Дянков за “феодалните старчета” / ще добави ” и сенилни”

 35. Една от базовите характеристики на Болшевизма и метастазите му е тоталната липса на легитимност.Това е дълга история,тук само ще отбележа, че за това са им щиковете-който не е съгласен -под ножа!Само че, това не стига.Внушили са си, че дрънченето на кухо, може да се прикрие с дрънкането на ордени и медали.И ги раздават на поразия.Последният случай с наградата на доносника гоце е симптоматичен с нещо друго.Западът го зачеркна.Борисов е новата фаворитка на Кремъл.Гоцевщината увисна.Приличат ми на алкохолици, които се наливат с комбинация “Тройной” и вакса.Това е последната фаза.

 36. мислех, че не могат да ме изненадат с безочие, но ето, че могли. какво уважение да имам към такъв ДСарски тепегьозлък… “дебелоочие” е доста извисен израз са тези.

 37. какво уважение да имам, когато цинизмът е превърнат в норма?! остава ми удовлетворението, че съм сред малцинството

  Бедни, бедни Стамболов, и след смъртта ти не спират гаврите…

 38. Институт по теория и практика на лидерството! След като не се получи с “народа като двигател на историята”, отново погледът е към лидерството. Дали не става въпрос за различни части на една и съща игра? Ако това е така, името на Стефан Стамболов е избрано логично, всеки може да се убеди, ако прочете спомените на Симеон Радев в частта около детронацията на Батенберг и участието на Стамболов в събитията.
  А темата “Лидерство и национална сигурност” ми звучи така: “Как да живеем бездарни в охолство” (в случая на гърба на Стамболов и на страната, за чието изграждане и независимост е дал живота си). Но ако все пак е бил засегнат въпроса, че чрез злоупотреба с лидерство (напр. лекомислена стрелба със скъпа ловна пушка в азиатска държава) се накърняват съвременни измерения на националната сигурност, нещата изглеждат по-различно. И все пак такава хипотеза не се връзва с картината (точно) на бика, далечен братовчед на козела.

 39. А някои се чудят защо внучето прави коалиции и сече вековни гори!
  На кого ли да прилича?

 40. В България доста структури и институции са създадени самоцелно и са безполезни за обществото.Но т.н.президентска институция е направо гангрена и перманентно трови морала и интересите на държавата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.