Русия разкри, че АЕЦ “Белене” е най-добрата на света

Руският вицепремиер Виктор Зубков днес възпроизведе в София приказката за „Снежанка и трите проекта“. Застана пред медийното огледалце в София и го попита: „ кой е най-добре проектираният проект на ядрена централа в света“? И огледалцето му отвърна без да се замисля, че това е АЕЦ „Белене“.

Изобщо не си измислям. Зубков използва точно този суперлатив за АЕЦ „Белене“ пред репортери. След срещата си с премиера Борисов в българската столица той заяви скромно, но категорично, че имаме честта да ни проектират най-добре проектираната централа в света ( а ние да не сме оценили това?!).

Това се казва разкритие! Нищо чудно главният енергетик на РБ , президентът Първанов, да му е подшушнал, че тук вече е на мода президентският почин за прозрачност. Така истината за пазената от съветско време тайна за най-добре проектирания проект на света ( нищо, че пак според Зубков, имало досега 8000 забележки по проекта) най-после ни беше съобщена. Макар и с известно закъснение гласността възтържествува. Дали ще има и перестройка на цялата постройка – Зубков не казва. Засега.

Това, че ние, българските джуджета, сме живели досега в заблуда, не е толкова важно. Обичаме си Снежанка дори когато ни яде от паничката и от хлебчето. И особено й се наслаждаваме да я заварим неканена в креватчето ни. Сега вече знаем истината и трябва да си спомним, че съветското джудже винаги е било най-голямото джудже на света. По силата на тази традиция е логично и съответният поект да е най-добре проектираният проект на света.

Много по-ценно е, че западните принцове, които се дърпаха, най-после ще бъдат просветени. Те, невежите, злонамерено са си въобразявали, че АЕЦ „Белене“ не само не е най-доброто място за инвестиране, но и никак, ама направо абсолютно не става за инвестиционно ухажване.

Очакваме злонамерените инвеститори, вторачени в саркофага на Чернобилската АЕЦ, да се втурнат кой пръв да събуди с многомилиардна целувка най-добре пазената руска тайна за остров Белене, където без ковчези са погребани незнайни, но многобройни жертви на съветско – българската дружба.

Има само едно смущаващо обстоятелство в преразказа на приказката. Зубков не играе ли злата мащеха?

31 мнения за “Русия разкри, че АЕЦ “Белене” е най-добрата на света”

 1. Нещо не разбирам, и имам питане. Който знае отговора, да го обясни, не само на мен.
  Известно е /от историята/, че който /в България/ се е опънал на Русия, е изгарял. Сега сме в ЕС.Не говоря за НАТО, това е друга опера. Та, ние сме в ЕС. Малко или много, суверенитетът ни е ограничен в рамките на ЕС. Малко или много. Много или малко. Доколкото мога да схвана, Борисов се опитва да използва това /или поне се надявам/. В края на краищата ЕС можА да затвори блоковете в Козлодуй. Не виждам проблема да откаже да даде съгласието си и за Белене. Освен ако решим, че сме си напълно суверенна държава / каквато сме били между освобождението и освобождението/. Истината е, че днес суверенитетът ни е отворен, можем да се позоваваме на него, както можем и да се позоваваме на ограничения ни такъв. Всъщност, като изключим агентурата на Москва в България, друг проблем не се вижда.

 2. Първото нещо което ми дойде на ум,когато прочетох че пректът за АЕЦ “Беляне” е най- добрия в света бе,че СЪВЕТСКОТО ДЖУДЖЕ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО В СВЕТА.Ще добавя и че най-големият мини-компютър е РУСКИЯ.Тази гигантомания на руснаците ,от Петър Велики насам,е впечатлявала не само местните мужици,но и бедните духом и материално хора по света.А в Ръ-Бъ те не са в малцинство,за жалост!

 3. Без да имам желанието да влизам в спор с Г-н Инджев по въпроса (или с който и да е от читателите на блога му), мисля, че с изказването си Зубков не изразява толкова грандоманско задоволство и нереалистично прехвалена оценка на проекта, (нещо характерно за руската пропаганда като цяло), колкото съдържа в себе си саркастична забележка за темповете на реализация на проекта. С други думи по мое мнение с цитираната фраза иска по скоро да каже, че едва ли в света има атомна електроцентрала от подобен мащаб (малък), която да е токова продължително проектирана и дискутирана. В същност подобно цинично насмешливо отношение е характерно за официалната руска риторика, която неотдавна ни оприличи на неверната невеста на балканите, по повод плановете за разполагане на елементи на ПРО на територията на Република България (РъБъ).

 4. И аз се сетих за “най” нещата на руснаците.
  Най гърмящите реактори,най здравите болни,най високите джуджета.

 5. Много точен коментар на г-н Маринов. Ний на който и да се “опълчим”, все “горим”. Може би, “провидението” ни помага и затова сега за премиер си имаме “пажарникар”. Дано да потуши “огъня”. Лошото е, че в някои случаи, когато пламъците са огромни, пожарникарите просто остават “сградата” да изгори докрай, защото няма смисъл от саможертва. Единственно се стараят да ограничат разпространението на “огъня” да не обхване “съседните сгради”. Обикновенно решението се взима от “застрахователната компания”, където сградата е “застрахована”. Затова е хубаво, да си застрахован поне в две различни “фирми”. По-трудно е да те “оставят” да “изгориш” до край, освен ако не са се “договорили тайно”.

 6. Ако някой още не е разбрал за коя милиция става въпрос, коя е страната и има ли тя почва у нас – ето още малко Маяковски: Республика наша
  строится,
  дыбится.
  Другим
  странам
  по сто.
  История –
  пастью гроба.
  А моя
  страна-
  подросток,-
  твори,
  выдумывай,
  пробуй!
  Радость прет.
  Не для вас
  уделить ли нам?!
  Жизнь прекрасна
  и
  удивительна.
  Лет до ста
  расти
  нам
  без старости.
  Год от года
  расти
  нашей бодрости.
  Ех, ако можехме да ги боднем, поне мъничко!

 7. Към Маринов и инж.Л.Маджаров:
  Вероятно не сте го и предполагали,
  но коментарите ви “съвпаднали!” и с тезата на титанична пернишка аналитична мисъл,че НЕ трябва да се делим на “фили” и “фоби”,дори да помогнем на “удивените” руски партньори,да разкрият къде по трасето се оскъпяват
  …междувременно поскъпналите крайни продукти в т.ч. нефт,газ,
  ток електричество..и особено най-добрите изделия…
  При отсъствие на въображение потомствата на бърза ръка,стават въображаеми кумири,а фантастичните им обожатели,
  принасят в жертва сегашнте поколения….
  Др. Станишев дава най-много три години на сегашните смутители и демони!
  Какво били правили 9/девет/ години други?
  Що за въпрос:
  Анализи и прогнози!

 8. Тъкмо гледам и се наслаждавам на едно от многобройните върхови постижения на руската култура – Спящата красавица на Чайковски с Диана Вишньова – и ето ти ново развитите в сагата с Белене. Русия поставя мнозина по света и в случая в България в ужасно положение и едно шизофренично ментално раздвоение. Непоносимо агресивната, високомерна руска имперска политика наистина буди отвращение и вгорчава насладата от произведенията на високата руска култура. Просто тези две области – руската култура и руската политика – трябва доколкото е възможно да се разделят и разграничат. Интересното е, че при Америка е точно обратното. Америка не е създала почти нищо наистина стойностно в областта на културата, но за сметка на това е велика демокрация. За разлика от демокрацията в антична Гърция, която е свързана и с културен разцвет.

  Впрочем всички велики сили имат големи политически грехове в миналото, но повечето от тях са извлекли някаква поука и днес се държат що-годе цивилизовано – с изключение на Русия, която живее с геополитическите категории на XIX век.

 9. Гражданина Борисов е отличник по петобалната система на другаря Путин.И сега за едни руски енергийни проекти да си разваля успеха на шестица няма смисъл.А и като център нападател и голмайстор много добре знае, че и 0 на 0 е един добър резултат.Да бави топката в редовното време, пък ако и в продълженията не вкара, при дузпите в калабълъка, ако съдията не забележи може и две три дузпи да наниже.Иначе вместо невероятна футболна драма ще има такава газова.И дано Господ е още българин, при все, че Очаров, Димитров и очевидно не е млад ще викат за противника.Важното е празника да стане.

 10. т.н. “най-добър проект” на два пъти е отхвърлен за одобрение и лиценз от Европейската ядрена агенция ,защото НЕ отговаря на съвременните изисквания за безопасност.И все още нямат лиценз.Но какво да искаме от хора,за които Москвича е Мерцедес,а Запорожеца-БМВ.А Ладата е разбира се-Крайслер.

 11. Сравнително рядко се случва да не споделям мнението на г-н Инджев (а и повечето пишещи коментари тук), но този път е точно така.
  След като френското лоби в ЕС затвори реакторите на Козлодуй, а ТЕЦ-овете на Марица продължават да тровят цяла Тракия, може ли някой от вас кратко, аргументирано и ясно да посочи енергийния път на България? При положение, че въглищата са един от най-гнусните (и привършващи) източници на енергия, и че не сме Велика Сила, за да решаваме сами нещата, какъв е проблемът, че реакторът е руски, па макар и не най-модерен? Зависимост? Разбира се, както бихме били зависими от някой друг, например Германия или Франция, ако строяхме европейски тип реактор. Нищо лично против французите, както и против руснаците – това е бизнес, макар и в голям мащаб. И ако ние не си гледаме интереса, що се сърдим, че руснаците ни хм… “клатят”? Да не би французите да са казали, че ще ни подарят 3-4 млрд. евро? Или сме отказали на Германия да ни построи реактор? Кучето е заровено не в Русия, а в това, че сме меки китки, щом някой произнесе национален интерес. Да ядрената енергия не е безопасна. Което не пречи 80% от тока във Франция да е от АЕЦ. Накратко, това е положението и е глупаво да не се съобразяваме с даденостите. Като нямаме воля, пари и закони за все още скъпите соларни и ветро-инсталации, ще делим атома, ще си се друскаме на Москвича и ще събираме за Мерцедес. Ама е детинско да ходим пеша през това време, не мислите ли? Ако нещо може да се направи от наша, “обществена” страна, то това е внимателно и до дупка да контролираме и следим как се строи Белене, от кого и за какви пари, за да не плащат после и внуците ни, а само децата ни. Но, моля, не ги обричайте на тъмнина, само защото имаме “горчив исторически опит”.
  P.S. Що се отнася до 8-те хиляди забележки, четох, че са отстранени. Някак по се доверявам на такъв реактор, отколкото на такъв “без забележки”, които впоследствие излизат…

 12. Да беше и злата мащеха Зубков, все щеше да й се види края, но в живота, както някога писа Радой Ралин: “Уж все доброто побеждава, а пак кривдата остава!”

 13. Абе, г-н Инджев, аз като обикновен гражданин на РБ много пъти съм си задавал въпроса “Защо всички русофили, троянски коне, петоколонници и прочие титани на зловредителството на България не си купуват нищо, което да е произведено в тяхната любима Русия?” Вижте им колите, битовата техника, дрехите и т.н.В същото време искат, ама много искат, ох, как им се иска да им купим руска АЕЦ. В тази връзка си спомням, че в “Литературная газета” от времето на перестройката имаше една хумористична рубрика “Рога и копыта” и веднъж там бяха публикували следното “съобщение”: В Н-ской швейной(шивашка) фабрике появилось нововведение. Руководство решило больше не писать на изделиях фабрики “Сделано в СССР”, потому что это и так видно”.

 14. Към Витгенщайн.
  Относно американската култура се сещам за някой имена като Марк Твен, Едгар Алан По, Джеймс Купър, Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Фокнър, Стайнбек, Труман Капоти, Кърт Вонегът, Джеръм Селинджър, Джак Керуак, Чарлз Буковски, Мартин Скорсезе, Френсис Форд Копола, Куентин Тарантино, Джим Джармуш, Орсън Уелс, Елия Казан, Марлон Брандо, Чарлз Чаплин, Милош Форман, Стенли Кубрик, Джордж Гершуин, Джим Морисън…………тук спирам защото имената започнаха да ми идват в редици по четири.

 15. Америка не е създала почти нищо наистина стойностно в областта на културата…
  Wittgenstein

  Ей, мушморок, я формулирай какво е култура, а?
  Сякаш друг е писал “наистина стойностните” неща в блога на Едвин…

 16. Към Светлозар Влайков и мислещите “по подразбиране”: макар да не се чувствам лично засегнат от квалификациите Ви, нито пък самият аз се чувствам петоколонник и поддръжник на “любимата” Русия, би ми било много любопитно да чуя най-сетне отговорите на няколко въпроса, понеже като по-млад не ми е ясно много:
  – С какво мазненето и прехласването пред САЩ е по-добро от мазненето и прехласването пред Русия? Само за мен ли е очеизвадно, че темата се измества от истинския проблем, че вече цял век и отгоре се мазним и прекланяме пред някого?
  – Посочете ми държава, която е прокопсала от близостта си със САЩ (подменете с Русия за същия резултат).
  – Не е ли време най-сетне да построим нещо в тая държава, било то и руска АЕЦ като за НАЧАЛО, пък на който не му се строи нищо, ако иска, да си стяга куфарите за Вашингтон (да се чете Москва при желание)?
  – Защо още живеете в ерата на Студената война, клишираните фрази и противопоставянето, а не осъзнаете, че така просто животът си минава покрай вас? Защото докато гледаме към САЩ, задните ни части винаги ще са обърнати към Русия. И обратното. Така че по-добре да погледнем за разнообразие към себе си.
  P.S. -Защо, аджеба, капиталистическа Германия не се оплаква, че се топли с комунистическа руска газ, ами даже пита за още? По-католици от папата ли сме?

 17. Хах, и само за културата/ на Америка/ ли става въпрос? Я направете справка в именника за носителите на Нобелова награда, колко ли американци ще откриете и колко руснаци такива.Руснаците за сега ги изпреварват по производство и консумация на водка и ловни пушки. За последното не съм сигурен все пак.Виж рускините са друга бира…стават!

 18. Този стратегически инвеститор от запада ,така и няма да си го намерят,ако ще и под дърво и камък да си го търсят.Кризата е засегнала целия свят и няма лесно да се намерят кредити,които да бъдат закопани в Белене.
  Аз се поразрових в интернет и открих интересна информация.Атомни централи има в 31 страни.В глобалното производство на електричество на атомната енергия се падат около 15%.2/3 от това количество се произвежда само от 6 страни.Най-силно зависима от нуклеарната енергия е Франция.Там 76% от електричеството се произвежда от атомни централи.Германия с 26% се нарежда на 15 място.
  http://www.iaea.org/cgi-bin/db.page.pl/pris.oprconst.htm
  По данни на IAEA,в момента в света се строят 48 атомни централи.Обаче се оказва,че подобни новостроящи се централи,рядко влизат в експлоатация.Вместо това,много от започнатите строежи скандализират с експлодиране на разходите и лошо изпълнение на строителните работи.
  Никой не е казал,че атомните електроцентрали усигуряват евтино електричество,освен това не са безопасни,а и проблема със силно радиоактивните отрадъци не е решен.Обаче,атомните централи са източник на огромни печалби за електрическите компании,които годишно се измерват с милиарди.Затова и атомното лоби е толкова силно както в Европа,така и в България.В Германия,по време на управлението на предишното правителство беше приет закон за постепенното излизане от атомната енергия до 2020г.Сегашното правителство обаче запя друга песен,с изключение на министъра на околната среда,който настоява да бъдат спазени сроковете до 2020г.
  Един от лидерите на опозиционната партия SPD,заяви че лобизмът никъде не е толкова опасен,колкото в областа на атомната енергия.

 19. Аз донякъде встрани от темата за АЕЦ и Русия, само мимоходом и малко пресилено казах, че Америка е голяма демокрация, но не е голяма културна сила. Разбира се, че американците имат някои културни постижения, макар че доста от изброените по-горе имена нямат място в един списък на високата култура, не виждам например какво правят там популярните иначе холивудски режисьори и артисти. Това е повече масова култура. В духовно отношение САЩ все пак не може по никакъв начин да се сравнява с Европа. Америка не е създадена от аристократи на духа, а от ориентирани към бизнес прагматици, освен това е все още млада нация, може и да се развие. Но от това не следва, че трябва да сме антиамериканци или да гледаме на американците отвисоко като на някакви варвари. Светът е такъв, какъвто е и Америка е такава, каквато е.

 20. Към Пламен Тачев:
  За какво “начало” на строителство говорите, господине? Та нали 45 години строихме държавата си по руско-съветски модел и техни технологии, в т.ч. и АЕЦ Козлодуй!
  За какъв природен газ говорите – по германски или български цени, или пък с германска, или българска дивертификация?

 21. За Пламен Тачев: Германия може да си прави каквото си иска по отношение на Русия до момента, в който двете си поделят Полша.
  На Турция и е лесно да си върти далаверата с Русия, защото си е опекла работата още по време на Съединението. Тогава е бил момента, когато е можело да се опарят за сичкото си бъдеще, ако са били послушали руснаците да окупират Източна Румелия, прозряли са, че руснаците тогава са щяли да окупират княжеството и те ти го съсед, какъвто не би искал да имаш. Не че самите руснаци са добре. Нещастни са. Щастието им е само в това, че не знаят колко са нещастни. Впрочем, това се отнася и за нас.

 22. Опа! Ето ви реакция!”Your comment is awaiting moderation”/Вашият коментар очаква умереност/
  Защо това не се появява ,когато се обсъждат други нации!!!Оставам го без коментар .Има мнооого интелигентни хора.

 23. Г-н Инджев много ми харесват Вашите статии а и някои от блогърите също умеят да правят интересни и съдържателни анализи които също ценя.
  Не съм способен на такива анализи и въпреки че съзнавам че блогът не е място да се разказват лични изживявания се надявам това да не е пречка да пуликувате такива.
  От 30 години , за радост без прекъсване работя в строителството и за този немалък период ми се е случвало да работя по проекти разработени от български, руски , френски, италиански , чешки , израелски и американски проектни институти. До сега по-лоши, по-неясни по-нескопосани и по-оскъдни от руските не съм срещал.
  Ако някой има по-различен опит нека го сподели.
  На строежа на атомна електростанция до сега не ми се е случвало да работя но последните 12 години съм преминал изцяло в работа по крупни енергетически проекти.
  По същия начин както и другите коментиращи тук в блога и аз не съм бил никога впечатлен от нищо произведено от СССР преди и Русия сега.
  Представата ми за руската космонавтика от детските и юношеските години като за нещо като «бяла лястовица» в тяхната наука и индустрия , като нещо действително «на ниво» и то не какво да е , а наистина космическо се срина в един миг и това беше точно преди 30 г. когато посетих павилиона на съветската космонавтика в московския ВДНХ и видях експоната «КОСМИЧЕСКИ ДУШ». Може би и някои от посетителите в блога да са го виждали също и също като на мен да им е направило впечатление. Със сигурност обаче всеки от нас има подобен на моя «икспириънс» свързан с нещо друго произведено от Русия.
  Та това съоръжение, освен че беше абсолютно невзрачно и в него нямаше нищо космическо а просто някаква помпа , впръскваща водата , душ кабина , безразборно разхвърляни маркучи и тръбички и система за събиране и отвеждане на пръските вода която пък беше нищо друго а проста , домашна прахосмукачка «Вихър» която имахме в къщи. Поне да бяха я пребоядисали в някакъв сребрист цвят и да изтрият надписа , да се заличи произхода и.
  Отказах се да гледам повече експонати.
  След доста години , бях позабравил за този епизод и ми се случи да видя по телевизията един американски филм-пародия в който се изобразяваха някакви руски космонавти с ушанки да млатят с чукове и лостове и да оправят повредилата им се станция на космическа орбита.
  Беше може би излишно сугестивно , но аз тогава си помислих че режисьорът може би е видял същия този експонат.
  Та затова в «бели руски лястовици» не вярвам.
  Според мен АЕЦ Белене , както и някои виетнамски и китайски такива ще са съживителните системи на които спешно трябва да бъде поставен един полутруп какъвто е руската ядрена индустрия след нокдауна продължаващ от 1986г. По същия начин както и автомобилната им индустрия , самолетостроенето и много други индустрии са превърнати в инвалиди и полутрупове и се мъчат всячески да ги съживят.

 24. Много странно, защо за този супер проект.които ще е номер 1 света не се натискат французите,които от всички страни в ЕС са с наи-добра енергетика ,другарите от необятната руска земя дали се замислят?

 25. Към античифут:

  Очевидно не сте сред тези “мнооого интелригентни” хора, както личи от самоопределянето ви като антисемит и от претенцията да знаете английски със смешния превод на moderation.Но пък е характерно за такъв като вас да бъдете докачлив и мнителен на тема “Русия”.

 26. Първата кола която имах преди 20г. беше москвич дванайсетак. Тогава тъкмо почваше вноса на бракмите от Германия и Австрия, които освен че бщха издухани и с пренавити километражи, бяха и ужасно скъпи, така че нямах особен избор, купих москвича, беше само на 20 хил.км. Ползвах колата за работа, да пътувам.Няколко пъти това чудо на техниката ме е изоставяло насред пътя в нищото, като най-близкото населено място е било на 10-15км. Закъснявал съм за делови срещи, давал съм маса пари за пътна помощ и сервиз. Непрекъснато нещо се разваляше, бях станал почти професионален автомонтьор.
  Накрая ми писна, купих си един опел и си реших проблема. Москвича го продадох на едни цигани за 20 сегашни лева.
  Мисля че аналогията между москвича и руският АЕЦ е неизбежна. Сетих се за тази…хм, доста пресилено ако я нарека автомил, таратайка, като потрвърждение на това което е написал Росен Йорданов.

 27. Ivo ti go kaza! Kato 4etiah to4no tova mi beshe v akala! Nai-dobrite proektanti na nai-dobrata malka Atomna Bomba v Sveta 4ernobilskata Atomna Centrala!!!

 28. Ха! Гледай ти! А аз до ден-днешен си тъна в блажено неведение като си мислех, че Чарли Чаплин е чистокръвен англичанин. Хемингуей ли? Голям и културен човек е това.И оше по-голям писател, не ще и дума! И хайде да не изброявам, повечето имена, изредени от г-н Кристиян Спиридонов принадлежат на истински гении (в обратния смисъл). И как само по американски звучат.

 29. Темата с АЕЦа (а и почти всяка политическа тема) в България прилича на коментари на футболен мач. Има “заклети” фенове и на двата отбора и те викат с пълно гърло за техните против другите, като техните винаги са велики, прекрасни, първи, герои, тигри и въобще всичко най, най-хубаво, а другите са тъпи, смотани, грозни, лъжци и овце, охлюви или там каквото обидно сравнение е подходящо. И разбира се запалянковците въобще не се усещат, че в крайна сметка лапни-шараните са те, защото ритни-топковците са си направили хонорарите, магнатите са направили купищата с пари, държавата ако не хляб, е осигурила зрелища и истински футбол всъщност въобще не е бил игран.
  Това опростяване на тезите е много подчертано с руската АЕЦ. Щом е руска, значи е лоша. Щом руснаците не са направили свястни автомобили, значи електроцентралите им са бази-боже. Щом имат достижения в литературата и музиката, значи пък не може да са им лоши централите. Американците щом са най-демократичните на света (твърдение, което би накарало всеки мислещ непредубеден средно интелигентен човек да прихне в смях), значи всичко тяхно е прекрасно. Или ужасно. В зависимост дали сме фили или фоби. Тази “логика” е толкова абсурдна, че просто не проумявам как хора с претенции за някаква интелигентност могат да я ползват като основна линия на техните разсъждения. Въпросите тук трябва да са:
  Имаме ли нужда от още мощности въобще?
  До колкото разбирам – не. Населението намалява в България, има разни интересни сметки, че ако същото количество пари се дадат за саниране на сградния фонд печалбата ще имаме повече ток например. Не заставам зад това твърдение изцяло и не мога да цитирам източника, но искам просто да отбележа, че трябва да анализира ситуацията “прозрачно”, така че хората да могат да направят информиран избор, а не да водят кръчмарски спорове за и против.
  Точно тази АЕЦ от точно този изпълнител с точно този договор за точно това количество пари е ли изгодно за България или не и защо?
  Ако се строи от някой друг няма ли да е по-евтино? Надеждна ли е технологията, която ще се ползва? Какво ще става с ядреното гориво? Каква ще е себестойността на произведения ток?
  Това трябва да се питаме и да търсим отговорите, не да викаме Ура и Уууу или Rulzzzzz и Suckssss и да прескачаме от москвичи и литературна класика на ядрени технологии.

 30. Пламен Тачев направо ме разсмя с въпроси,подходящи за квартална комсомолска/пенсионерска/сбирка.Ами ВСИЧКИ съвременни високотехнологични държави са прокопсали ИМЕННО от близкото си сътрудничество със САЩ.Сащото тя е абсолютен мотор на световният прогрес и цивилизация.А неутолимото му желание да сложим руска ядрена централа/бомба/ с 8000/!!!/ константирани дефекта било едно добро начало,само че за края на България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.