Червената папчица и Големия СИВ

Мили деца, вече ви разказах сибирската приказка за „Снежанка и трите енергийни проекта“, която трябва да е стоплила сърчицата ви. В нея се говореше за една мащеха Зубков, на която огледалцето казало, че нейният проект в Белене бил нааааай-добрият на света. А сега пак ще стане дума за един големи зъбки, но не на Зубков, а на Големия сивеещ Бойко. Настанете се удобно в столчетата ( и не давайте да ви пуснат по тях тока, че става все по-скъп).

Червената шапчица си вървяла през страшната гора на прехода с потребителска кошничка в ръка. Подсвирквала си химна на МВР, за да си вдъхва смелост. „Мевере – добре, мевере-добре“, припявала тя всеки път, щом й се привиждал някой недоарестуван или вече освободен от корумпираните съдии злодей. А такива в гората ги има на всеки километър.

Отивала при баба си чак на майната си. Тя била сто годишна и болна от червен вятър в главата. Какво ли нямало в кошничката за нея: нямало лекарства срещу амнезия, защото бабата помнела всичко ( макар и избирателно) и не прощавала нищо никому. Но пък имало вкусни договорчета, готвени на дългогодишен газов огън, хрупкави комисионни, пържени в нефтен сос и много други подобни вкусотии, любими на бабата ястия, приготвени по рецептата на мама КПСС.

Не щеш ли от гъсталака на прехода изскочил голям посивяващ от грижи Бойко. „Залегни“, страшно изръмжал той и заснел с видеокамера успешната акция по респектиране на червените шапчици. Респектираната внучка обаче не проявила голям респект и обяснила на чист руско-български, че просто отива ма майната си при баба си. „ А що дириш в тази тъмна гора, където жив инвеститор не смее да припари“, недоверчиво попитал големият сивеещ Бойко. „Търся си белята за Белене, където по думите ти са заровени едни милиарди, та съм решила да ги изровя и да ги вложа в новата ядрена централа, та да има с какво да стопля душата и кокалите на стогодишната си баба след още сто години“, отвърнала звънко Червената шапчица.

Припнала след туй малката палавница и право при баба си.А тя била на легло и явно не била сама. „Ау, бабо“, с престорено смущение рекла червенушката, „ защо са му толкова големи..ъъъ, зъбките на големия сив до тебе- да не би да те изяде“? „СИВ умря , ма, няма го вече Съветът за икономическа взаимопомощ“, троснала се бабата с траурен отенък в гласеца. Явно малко недочувала. Сълзи на смесица от умиление и носталгия потекли от старческите й очи. Но като една мъдра старица все пак се усетила: „ Аааа, този тук ли? Не бой се, той само така си приказваше предизборно. Я дай да видя дали ми носиш любимите договорчета и комисионни , че ако разчитах само на СИВ нямаше да имам такъв голям корем, в който доста сиви и зъбати съм побрала“!

Закачили си портрета на Р.Овч. на стената и пратили един есемес на главния ловец на прехода да се присъедини към пикника с пушката си за 50 000 лева, че да ги пази от гадни журналистчета. „Хем и раздавача на порции да доведеш, че аман от министри, чиито деца говорят английски“, наредила бабата, която помнела завета на др. Димитров ( бивш раздавач на енергийните порции в руската тройка на властта): да бъдат гонени от гората им такива типове, дето не владеят чистия руско-български.

И си заживели щастливо. Докато някой ден не се появи Червената папчица за изчезващия незащитен дори от Ирина Бокова и нейния юначен ЮНЕСКО вид „български избирател“, комуто дължим щастието да ни разказват приказки преди избори, а след това да ни разказват играта.

39 мнения за “Червената папчица и Големия СИВ”

 1. Страхотно е!
  И много тъжно!!!
  Като във филм на Чарли Чаплин!
  Като да се чувства човек част от най-ограниченото и глупаво племе на света…
  Когато свикнеш и се отчаяш…е малко по-леко!

 2. Великолепно!!!! Хорър, за приспиване на малки деца и стари олигофрени. Ужасяващо е!
  Свалям шапка, ако трябва да се поклоня някому, знам на кого.

 3. Чудесен стил, попадението е право в “десетката”! С техния соцжанр – политическа сказка (приказка) по техните глави. Жалкото е само, че въпросните глави калъпени от материята, с която наливаха 45 години основите, никак не е от лесно податливите.

 4. Благодаря Ви г-н Инджев за разкасаната “приказчица”.Но за съжаление българският избирател никога не прозирал лъжците!Единствен Иван Костов изгони руски дипломати и спря руснаците да минат през България,но българинът винаги е имал къса памет!

 5. Пустата хамелеонщина! Б нашата гора ако не посивееш явно няма да оцелееш! Благодаря за приказката! Никога не бях чел по-тъжна. Даже и “Малката кибритопродавачка” на Андерсен не ме е натъжавала толкова. Все пак там става въпрос за едно дете, а не за цял народ или държава! Бойко го избрхаме да оправи България, а не да оправя себе си, което е най-тъжното в цялата прказка. Излиза, че пак нищо не сме избрали! Погледнал се Илия, пак в тия! Тъжно, много тъжно!

 6. Телеграма-депеша от Първия Главен Ловец на Републиката:

  До служещите в повереното ми Н-ско ловно стопанство.
  Другари, разпространявани от недобросъвестни граждани, носят се упорити слухове, че вълкът, за който пише в своето изложение другарят Перо и плагиатстващият покрай него, някой си Инджев, е бил убит в резервата от подопечни на ведомството ми чиновници изпълняващи длъжността ловци, II-ра и III-та степен, на прехода. С настоящето, искам категорично да опровергая тези твърдения, като противоречащи на генералната линия на гласувалата ми доверие Партия и да ги изоблича и заклеймя като вражеска пропаганда целяща да разколебае изграденото през годините уважение към всеотдайните труженици на ловния занаят. Както другарите знаят, сивият вълк, по съображения от висше партийно естество, е защитен вид в родината ни, и в частност в нашия резерват, и без специално разрешение от най-високо място, отстрелването му не може да бъде обект на несъгласувано мероприятие. Ние обаче следим редовно и дори поощряваме неговото придвижване с оглед оптимизацията на необходимото санитарно прочистване на зачислената ни дивечова диверсификация.
  Слуховете за смъртта на ендемичния за прехода ни сив вълк, и в този случай, са силно преувеличени. Единственото, за което се споразумяхме с отговорните другари от Висшия Съвет на националното сдружение на ловните дружинки, е да предприемем действия в посока на освобождаването от вълчите лапи на дълбоко уважавания от нас доайен на ловната идея – бабата (да не се смесва със значението й на майчин език) и на нейната достойна наследничка в лицето на подрастващата й внучка – Червената шапчица. Държа най-отговорно да заявя и подчертая, че при така проведените действия, на вълка не бяха нанесени никакви животонесъвместими щети, и дори и препоръчваните първоначално от другаря Перо камъни, не бяха въведени в коремната кухина на горепосочения вълк. С което, на любимия на всички в резервата отрицателен герой – вълкът Сивчо, беше дадена възможност и занапред да съществува, да се развива и да плаши, за радост на децата, мало и голямо в приказното пространство на родния ни преход.
  Ваш другар и началник:
  Първия

 7. Историята въобще е един постоянен касационен съд,а тази на отделния човек,само дневник в който той,сам възнамерява да напише една история,
  но написва друга и неговият истински час на смирение е едва когато сравнява написаното,с това което е направил….
  До тук!

 8. Има ли някой все още съмнения за интелекта на Бойко? Направи каквато можа за страната и обществото. Време е за друго.
  Белене е замислена като комунистическа централа. Повече политика отколкото нужда. И комунистите свирепо я защитават. Защо? Всеки българин да си го зададе този въпрос!

 9. Писах ли тук преди малко…не писах ли…???!!! Явно така ми се е сторило, след като коментарът ми го няма! Ще трябва да вземам мерки…:-)

 10. Браво, г-н Инджев,
  все едни такива целомъдрени ни ги сипите,все едни такива поучаващи ни ги сипите, та си мисля – ама толкова много мисли покрай вашите умни словоизлияния ми идват, че чак си викам – защо да мисля, като ви има вас. И си викам, защо не ви изберем за главнокомандващ, ако за друго не ставате, поне за празноприказващ ставате.И тогава дано ни докарате ДОБРИТЕ, тези, дето са през девет земи в стотна, да ни оправят, да ни махнат и енергетика и всичко, което ви ДРАЗНИ и свързано с това да РАБОТИ ЕДНА ДЪРЖАВА, т.е. дооправят, и като ги докарате, с вашите винаги СВЕЖИ, ПРОФЕСИОНАЛНИ и все в този дух УМНИ напътствия ни довършите, защото види се, така не можете се успокои, но поне тогава няма да слушаме брътвежите и всички УМНИНИ, които ни съветвате през ден и които ако бяхме послушали, отдавна нямаше и 7.5 млн да сме, а ХИЧ.
  ПЪЛЕН НАПРЕД, г-н Инджев, дерзайте за доброто българско, да се надяваме, че скоро ще си намерите друго занимание, където ще сте далеч по-полезен.

 11. Бойко го избрхаме да оправи България, а не да оправя себе си, което е най-тъжното в цялата прказка. Излиза, че пак нищо не сме избрали

  Az lichno ne sam glasuval nikoga za dokazani komunisticheski izdanki.
  I nai veche ne bih si pozvolil da glasuvam za pojarnikar da stav premier-ministar. Ne znam kakva e logikata na t.nar BG narod.

  Sprete da glasuvate za agenti i za polu-idioti…

 12. Извинявам се на любознателните читатели, но изпуснах да добавя пост скриптума на публикувания от мен депеш на нашия Първи:

  П.С. Ние, Аз и моите сътрудници решихме, в знак на особена почит към вълчите заслуги в поддържането на екологичното равновесие в резервата към Н-ското ловно стопанство, вълкът Сивчо да получи собствен прякор. Следвайки съветите на нашите по-опитни другари от заддунавската секция на Партията, ние се спряхме на „Ну погоди”.
  Моля горното да се сведе за сведение до всички отдели и секции на стопанството.

 13. Американският посланик г-н Д.Уорлик,бил попитал какво става с диверсификацията и очевидно е получил уверения,че ще сме енергийно независими,за да бъде известен и Белия дом,когато вилнее жегата….по Източното крйбрежие!
  Тя е дълга за кратките мигове на истинска независимост и далновидно лидерство,но на дежурния офицер при Рузвелт,Джон Вейклес /след 9.09.1944 г. член на Съюзническата мисия в България!/се паднало да информира президента,че България била обявила война на Англия и Америка….
  – Това изненада ли е за Вас?
  България е един от най-верните сателити на Германия и е естествено тя първа да ни обяви война.Не си струваше труда да ме събуждате за това!
  (По спомени на Константин Муравиев,”Български писател”,
  С.,1992 г. стр.272)
  “Листопада” у нас не е от вчера и днес и за него,със сигурност предшествениците на Н.Пр. днес-най-вече колегата му в София,пълномощен министър на САЩ /апр.1940-дек.1941/ и след това военноморско аташе в Анкара/,са могли да сравняват с подобаващи поуки,какво става,когато приемственосттта във външната политика,повече от столетие е отровена…в застояла вода….
  Един колега се изрази и след ефектното сравнение на премиера Б.Б. в Канада: всичко опира до човешкия материал, ако недай Боже! му е съдено,ЗА ДА “опере” пешкира барабар с Интуицията!!!
  ПО ВИНА НА ДРУГИ!
  Повече и не ми се говори нито за знаменателния разговор между Осман паша и Великия княз в Плевен,нито за мавзолея на Атататюрк в Анкара,нито за отредената ни роля,която от тук на сетне,ще става по-интересна!
  Повече няма какво да добавям!

 14. Чудесен анализ и още предвещава, що за приказки предстои да разказваме на децата ни, внуците ни, те от своя страна на техните деца и внуци и т.н. – жанр: трилър, ужаси, анимация, апокалипсис…

 15. И…никога повече не разказвайте такива страшни приказки,че сух памперс не остана в ЦДГ “Другарче”.

 16. Абе на тези изроди изобщо не им пука,освен ако болните от рак,който те сами им докараха,не се вземат в ръце и им разкажат играта,на тях и техните достойни наследствени изродчета…..колко са починали вследствие на тяхното слабоумно управление,триабва ли да остават ненаказани а…..едва ли има шанс да им бъде простено…..както падна измисления строй когото хвалеха,така ще паднат и нечии глави,колкото и усмихнати да са те…..

 17. даа, а ние, дечицата, като Хензел и Гретел пускаме парченца хляб по пътя към зловещата гора, където ще намерим лицемерната захарна къщичка, към която ни водят отчаяните ни зли родители, суверенните избиратели…

  П.С. психлогическите ни скриптове се крият именно в приказките, с които ни възпитават… Хитър Петър и Настрадин Ходжа…

 18. Много хубава приказка, дано на повечко “дечица” да бъде прочетена… а те да си размърдат малко малките мозъчета и да помислят прагматично, както само малките сладки дечица могат. И после като доиде време пак, да не скачат от вълнение и пълни със емоции, а да отидат и прагмати

  Поздрави и поздравления!

 19. … прагматично … да гласуват, милинките маничета.

 20. Таня смята,че ще разказваме приказки на децата и вуците си.Децата ни вече искат да се махнат и се махат от “приказната действителност ” в България.И няма да има на кого да разказваме.Б.Б ни шамароса яко.И вече всички знаем,че от комунистите и от Дядо Иван отърване няма.За нас трябва нова желязна завеса.Да не пренасяче червената зараза в Европа .

 21. Към Narodna ( а защо не и междуNarodna?):

  “все едни такива целомъдрени ни ги сипите”…Пишете вие. Обаче …”сипите” си ги вие. Да не ви ги наливам по задължение?
  Ни са напъвайтие да си се смейтие на смиешките, че ша се изсипитие с някуя херния.

 22. стил “франц кафка” поздрави, така се пише ,точно така .понеже нормалният за тези хора, език на разумните доводи и аргументи ,отдавна е умрял ,езикът на притчата в духовният свят работи.

 23. България е кръстопът не само на икономически интереси, но и на приказки на народите. Тук повечето сме “възпитани”, слушайки Андерсен, Братя Грим, следва “Шехерезада”, руски приказки и нашите родни Хитър Петър и Настрадин Ходжа. За “западните” приказки, възниква въпроса: Каква е тази майка, изпратила малката си дъщеричка през тъмната гора, знаейки че там има сив вълк?. За Шехерезада е ясно, за да не стане робиня, му разказвала приказки 1001 нощ. “Иванушка” цял ден лежи на печката, без да работи, защото знаел че има нефт и газ. Но най-много ми харсват нашите приказки, особенно тази за парата над тенджерата, и “звънкането” на парата. Хубаво е да си ги четем по-често.

 24. Браво Иво! Това е един от най-добрите Ви алегорични текстове. Благодаря Ви.

 25. Искам да добавя още нещо – детето ми порастна, но не достатъчно, за да имам внуци. Надявам се, когато ги имам, да не се налага да им разказвам тази приказка.

 26. Към Карандаш:
  “червената шапчица” първоначално изобщо не е детска приказака. Писана е за младите френски госпожици, които, ако са доверчиви, ще загубят девствеността си – червеният цвят не е случаен. Мисля, че в първоначалната версия приказката свършва с изяждането на шапчицата. Италианският оригинал на “Спящата красавица” е бил, че принцът я намерил, целунал я, тя не се събудила, така че предприел други действия, та се събудила след 9 месеца. Любопитни приказни факти. Едно време не е имало детска литература. Мога и за Андерсен да кажа много неща, но ще е офтопик ;-))

 27. Kam NARODNA ili POPFOLKNA
  Gospojo ili Gospojize’
  Bih se gordiala s Rodinata si, ako Gospodin Injev bade Prezident na Balgaria!!!!!!!!!!
  Harrison

 28. Бря, тоя все така пише и няколкото коментатора все така се надпреварват по остроумие. Резистентна психоза с лоша прогноза.

 29. Поздравления, имах нужда от такава приказка! И заблудените тикви също се нуждаят от нея.

 30. Ехей, мечти! Кога ли Български премиер или президент ще е с интелекта на Иво Инджев? Това дали ще се случи някога, а ? Аз съм сигурен, че ако Иво стане премиер България ще дръпне напред още на първият месец. Кой ли ще му позволи обаче. Гадни са комунягите, гадни.

 31. уникат…

  Макар и не по темата
  Г-н Инджев-
  бихте ли имали нещо против Вашата
  книга да се появи в някои от многобройните онлайн библиотеки.
  напълно съм запознат със закона за авторското право;смятам обаче ,че този закон е много неподходящ в случая.
  Знам,че Вашата книга е хит;
  знам ,че е трудно да се намери.
  какво имам предвид-
  ако Вашата книга се качи в Интернет да се чете свободно-
  Вие ще имате милиони читатели.
  Да,действително ,това може да се отрази на продажбите на книгата,
  макар ,моето мнение е,че Вашата
  книга в Интернет формат
  ще бъде прочетена от много
  повече хора,и много повече хора биха я купили.
  Живеем в 21век и би трябвало да се възползваме от технологиите и възможностите,които ни дават.
  ФСБ направиха подобен трик съвсем наскоро.
  Бих искал да знам Вашето мнение по
  този въпрос.
  с уважение:
  Captain Chaos

 32. Страхотно чувство за хумор!
  В края на краищата сивият вълк е само едно овчарско куче(българско)и въпреки мускулите е мекушава душа,която обича често да се дементира.Много ми е интересно обаче как ще се развие поредната партия шах между мечката(руската)и статуята на свободата(американската).Очаква се бърза размяна на фигури,след като стана известно,че Русия е предложила размяна на осъдени за шпионаж,между които и атомният изследовател Игор Сутягин срещу задържаните в САЩ руски агенти.Във връзка с този ход,даже е възможно мечката да бъде принудена да жертва и кон(български,маскиран като троянски).Струва ми се,че статуята на свободата е с много добро разположение на фигурите в момента и има голяма вероятност да измъкне коня он един г(ъ)ол,наречен Беленски.А ловецът, пръв приятел на мечката,смело изкрещява да не му се месят за газа.Ама много е смел тоя ловец,сякаш се мисли за много важна фигура в световния шах.Аз съм оптимист за развоя на играта,особено след като видях как Медведев хапваше хамбургери в Щатите.

 33. Кремъл започва вероятно най-голямата чистка сред регионални ,управители и мжду тях контрполираната от “Газпром” телевизия НТВ,подвластна на Башкирия и Рахимов,което не значи,че местни президенти са длъжни, да не разбират,за какво предупреди Ж.М.Барозу,за какво- последните новини от Куба и -накъде сме се запътили като пишман – съюзник на евратлантиечската общност,макар и като троянска кранта.
  До тук бях и остава да наблюдаваме,защото признаците за нервност около влошаващото се социално положение в Русия,поради влошаващо се икономическо положение,не ще да са останали незабелязани и от екипа на нашия премиер.

 34. Към Captain Chaos:

  Всичко, свързано с разпространяването на книгата, е от компетенциите на издателството. Не че нямам “глас”, но така сме се разбрали и аз не им се бъркам. Сигурно сте прав за възможността повече хора да прочетат книгата, но не съм сигурен, че издателите имат интерес на този етап от “подбиване” на собствения си пазар.
  Но не е съвсем вярно, че книгата не се намира. Доколкото съм информиран, има я поне в големите градове. Видях я преди няколко дни в “Хеликон” във Варна ( в книжарницата в “Пикадили център” – беше на най-видно място, до самата каса).
  Нямам съмнение, че върху търговци и разпространители е оказван натиск, но по много конспиративен начин – никой не си признава пряко, говорят само с недомлъвки и със “забелване на очи”, гледайки нагоре, когато ги питат откъде идва намесата. Все пак не всеки се е продал – има търговци, които са продали стотици броеве и това е златната им кокошка ( процентът им, ако не бъркам, е 35 на сто).

 35. Уважаеми г-н премиер,безсилието на нашенския журналистически провинциализъм,дори и без чалгата,
  лъсва крайно неприятно,когато “наднича” злорадо с бездарие и безилие от екрана в сблъсък между “ИНТУИЦИЯТА”олицетворявани от Вас И “КЪСМЕТА”,шествал през изминалите два века и началото на този,когато “Историята ги е подбрала,но “пищят” вече истерично…
  Имам косвени впречетления от г-н Гергов,че е модерен,интелигентен мъж,но съм още по-озадачен,че с мощта на парите,не е бил консултиран творчески и по-смело,какви равностойни “дебати” между “валяци” и “жалки песнопойки”, биха му били от по-голяма полза,като най-гледана телевизия.
  Тъй като нашият премиер обича ефектните изрази и жаргони,ще добавя,и “витиево”,ако не съм цензуриран,че на неговите “шменти капели”,след като,веднъж е нагазил в голямата политика,
  трябва да бъдат противопоставяни
  по-тежки артилерийски разчети…
  Ако той ти говори за Путин,
  Медведев, Барак Обама,или дори за посланик Уорлик,и задачи на кабинета до 2020 г.,отговорността за впечатлението от подобна
  “к л а н н и ц а” във вреда на отделни “кутрета”,не е на ВАЛЯКА,не и на ченгесарския филтър,а лично Ваша,до момента когато и Историята си каже думата….
  Но нищо не пречи поради личното си достойнство и безспорни качества,да я изпреварите….
  Не очаквам,да стигнете веднага,до епохални прозрения,но и няма да сбъркате ако ги пришпорите….
  ИНДИВИДУАЛНО,макар да не става дума за българския Лари Кинг,или за Пиронкова,например!!!
  И още по-малко за тържеството на колективното мислене,така обичано от някои,духовно бедни хора…..

 36. Е-ех,”НАРОДНА”, все забравям, че има и такива българи като Вас! “Народни” българи. “Народняци” с диалект. Като “Салам Народен”, като “Македонска наденица” в комплект с албум на Слави. “Поп-фолк”-българи. Българи с “народен “, неспасяем диалект, освен в говора и в главите. “На всеки километър”-българи.
  “Българосъветски диалект”-българи!

 37. До ХЕРЦОГА НА НОРМАНДИЯ.
  Не бъдете толкова спокоен, защото едно време на подобно хапване и дружеска раздумка Сталин и Чърчил си писаха нещо върху една салфетка!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.