Въпрос с повишена чудност към Борисов и останалите

Връзката на видния политик от ГЕРБ Лъчезар Иванов с митничар, за когото той ходатайствал злополучно, предизвика най-големият досега вътрешен партиен скандал сред управляващите. Както обикновено, каратистът Бойко Борисов приложи хватката да използва едно залитане в своя полза и обяви отстраняването на Иванов като своя заслуга. Може и да е вярно. Но…

Ако наистина тъкмо Борисов е настоял по „Нова телевизия“ да бъде излъчен репортаж, уличаващ дясната му ръка в парламента от времето на Тройната коалиция, както твърди самият премиер, излиза, че само по подозрение е възможно един не особено важен (все пак) действащ политик да си понесе последиците от заиграването с влияние при кадруването в митниците. Дотук – добре.

Борисов обаче продължи контратаката си и попита медиите защо мълчат за други подобни случаи, споменавайки конкретно Доган и Овчаров, за които всъщност се вдигна доста медиен шум.

Тогава и аз да попитам: защо всички мълчат за изнесените от мен факти ( да, факти са, стоя зад твърденията си), че самият Георги Първанов е получил в битността си на заместник председател на БСП личния си автомобил „Фолксваген Голф“ С 7461 РТ като подарък от своя близък приятел, бившия шеф на митницата в Перник Венцислав Деянов. Същият, след като прави този подарък, се е прославил се като клиент на съда, който успешно финтира цели 17 пъти с отлагане на делото срещу него за присвояване на голяма сума- това щастливо избавление от лапите на правосъдието вече се случва на Деянов в разгара на първия мандат на президента Първанов. Той междувременно се е отблагодарил като назначава в своята администрацията приятелката на митничаря Магда Шишкова , с която Деянов живее на семейни начала. След което Деянов продължава дружбата си президента. Първанов води щедрия си приятел Деянов дори в „Шоуто на Слави“ при гостуването на Зорка Първанов. Там са заедно в публиката с другия техен общ другар Владимир Лазо. Неговата строителна фирма пък започва масово да печели държавни поръчки и бележи ръст от невероятните по каквато и да било пазарна логика близо 2000 процента за 4-те години след като гръмва „слухът“ за мезонетите на Първанов, на които Лазов се оказва пък собственик( цитирал съм в книгата нотариалния акт).

Описал съм случката с подаряването на автомобила с подробности под заглавие „Чара на митничара“ ( за улеснение – стр. 107 ) , за да стане ясно, че не е някакъв слух, а е събитие, за което има свидетелства. И това е само едно от безобразията на недосегамия ни президент, описани в книгата ми „Президент на РъБъ“.

Знам защо на медиите това „не им е интересно“. Но Вие, г-н Борисов, защо мълчите?

От години упорито вървя срещу течението и отказвам да споделя удобното и лесно смилаемо от публиката твърдение, че всички политици са маскари. Платил съм си цената за това. Как обаче този път да защитя тезата, че няма солидарно мълчание по изнесените от мен факти в книгата?

Уважаеми политици, защо мълчите? Толкова страшно ли ви се вижда да коментирате това, на което хиляди читатели се доверяват? Или е по-важно да не се „клати лодката“, в която се вози т.н. елит?

19 мнения за “Въпрос с повишена чудност към Борисов и останалите”

 1. Точно така г-н Инджев пишете и продължавайте да вадите кирливите ризи на Първанов и другите като него. Може и да няма реакция от прокуратура и медии, но ние които четем поне няма да се заблуждаваме от сладките приказки които се леят от техните уста. Видов ден винаги има. Важното е да има разследващи журналист с позиция за да излизат в публичното пространство материали за това какво вършат на тъмно а някои и на светло.

 2. И за мен също е много странно как така не обръщат внимание на подобни разкрития? Явно много ги е страх! Докато има зомбирани пенсионери, да гласуват за червените другари, България няма да се оправи.

 3. На мен хич не ми хареса намека на Г-н Борисов, че той контролира какво излиза в медиите. Аз поне така го разбрах. Иначе откъде накъде от НТВ ще му звънят за разрешение?!? Няма логика, АКО са независима медия.

  От друга страна май се отнася към тях с доста повече такт от предишният им господар гоце.

 4. На мен пък, драги Милен Иванов, ми се струва, че и Бойко е “тактичен” по отношение на медиите също толкова, колкото и предишния им господар, именно, Гоце Първанов. Всеки господар на медиите, независимо дали се казва Гоце или Бойко, няма как да е тактичен по отношение на медиите, щом като им е господар.

  А щом пък ние, “обекта на медийните въздействия”, не само не схващаме колко скандално е само по себе си медиите у нас изобщо да имат господар, но и щом като спорим за това кой от господарите е “по-тактичен”, горко ни – такава държава няма как да има бляскаво бъдеще!

 5. Г-н Инджев, не съм много убедена, че блогът Ви се чете от БоБо или от други подходящи лица. Трябва да се върнете на ТВ екран.

 6. Имаше една максима ,че на жена , войник и народ угода няма. Принос на последните години унас към тази мъдрост може да се брои и добавката – журналист. Не разбирам г-н Инджев каква желаете да е ролята на Бойко Борисов в случая. Може би една пресконференция от вида “Боянски ливади” на която той с книгата “Президент на Ръ Бъ”в ръце да направи подробен разбор пред пълен набор пратеници от всички медии?Или той да сезира Борис Велчев за безобразията на Гоце?Или с книгата в ръце от трубуната на Парламента в някой петъчен парламентарен контрол да поиска нова процедура за Импийчмант на Президента ?

 7. Моята версия на това, защо ББ няма да отговори на този и други подобни-неудобни въпроси подкрепям с едиа старa басня.
  …Прасето и таралежа намерили в гората една тава с баклава. Прасето казало на таралежа – донеси вилици и ножове и ще си хапнем културно баклавичката, че аз без вилица и нож не пипвам нищо.
  Връща се Ежко с приборите и вижда – прасето изяло баклавата, лежи и грухти доволно.
  -Защо ме излъга и изяде без мен всичко – попитал той ?
  -Я не ме занимавай с глупости, не виждаш ли, че ми е тежко на стомаха – отговорило ПРАСЕТО.
  Извод:
  Отговорите на ББ са от порядъка на “не ме занимавайте с въпроси, че ми е тежко да управлявам, а ако искате “баклава”, хайде на избори”.
  Всичко е въпрос на култура, житейска и политическа.

 8. Повярвай те.Гоце се превърна в синоним и нарицателно на всичко гадно,пошло мръсно…След време ще казваме-стига си крал като първанов,стига си лъгал като първанов,не бъди мошенник като първанов,не бъди нагъл като първанов и тн.Можете да продължите списъка….,ще бъде много,много дълъг.

 9. към Vasil:

  Това, че не разбирате( или не искате да разберете), е разбираемо.Не очаквам от привърженици на Борисов да проявят разбиране.
  Но че Борисов се прави, че не разбира???
  Написал съм, че същият “Батко”, който е възлагал на “братко” държавни поръчки като шеф на пътното строителство откровено е казвал в лицето на биснесмени, че бил длъжен да уреди печеленето на търгове на приближения до Първанов собственик на мезонетите Владимир Лазов. “Батко” е в ръцете на властта, но май не искат да го питат за Първанов. Както също е Алексей Петров. Дали им е интересен въпросът, който повдигам: бил ли е начело на група рекетьори, СЛУЖИТЕЛИ на ДАНС, изпратени да сплашват Мариана Попова и да я карат да раздава ударно интервюта, в които да отрича за връзка с президента? Защото самата Мариана практически потвърди това, като отказа да коментира: бяхме в едно и също предаване по “Нова телевизия”, когато можеше да ме забие в земята по въпроса, но вместо това заяви, че “не коментира”.
  И т.н. и т.н. – има още много за коментиране в книгата, но вие “не разбирате”.

 10. Перефразирам нещо френско, което е един възможен отговор на повдигнатия от Иво Инджев въпрос:балканският политик има разум, който разумът не разбира.Тези хора нямат морални подбуди, те са движени изключително от опортюнизма.Това е тяхния разум, който нашия човешки разум не може да разбере.

 11. “Битката е жестока, но за сметка на това ще е продължителна”….. Борисов няма как да “въздейства” на Първанов, който все още е облечен в “ризнцата” на президент, но на РьБь. Дълбоко съм убеден, че Вашият труд в момента му е от голяма полза, защото Първанов няма и не може да бъде “същият”. Но “обвинението” към журналистите, че не “закачат” Доган и други подобни има смисьл. Вие самият г-н Инджев, “подхвърлихте” в една от предните публикации, че имате информация, че Доган пишел книга за Левски, а относно неговите сараи и милиони се носят легенди. “Говори” се за подписка за връщане на турските имена на определени градове. Нека не забравяме, че още от 1992г. в Хасково, трудно ще си поръчате омлет, използвайки български език. Борисов има “крещяща” нужда от журналистическа помощ, за да си разчисти пътя към евентуални реформи и тази подкрепа трябва да му се даде, въпреки, че крие и определени рискове. Той самият го каза, “на война, като на война”. Това, че “изхвърли” въпросният Иванов, еднолично, само възоснова на “слухове” му прави чест. Верно, че “ходът” му е малко генералски, но е правилен, особенно когато си във ситуация на “война”.

 12. В интервюто си днес Борисов достатъчно ясно и недвусмислено каза,че работата на медии,респ.обществото ,е да реагират настойчиво и неотклонно по значими национални проблеми.В никоя държава не е работа на Премиера да става говорител по всякакви въпроси,особено касаещи други институции.Не знам само как е в евроазиатска Намибия-известна още като РФ.Но и в двете страни населението е известно с името”бушмени”.

 13. Като се появи Гоце на екрана,освен
  един активист комсомолец с бледоси-
  ня риза и червена вратовръзка друго
  не мога да видя.Сигурен съм,че и самият той никога не си е предсавял
  да е на върха на държавата.
  Действията му са абсолютно комсомо
  молски.Нещо да забърше,да се прави на загрижен.Толкова е той.

 14. Мълчат защото мълчанието е злато, а златото е пари.

 15. Г-н Инджев, аз пореден път в защита на ББ. Но не в негова и не защита.

  Това което искам да кажа е, че не че той е идеалният, но представайки си, че сега можеше все още да е Станишев и сие мафия, изведнъж Боко (нека да е тиква, пожарникар, маркуч и пр.) ми става един мил и благ.

  Знам, че това не е повод си затворим очите и само да викаме давай – Давай Боко. Но (извинете ме че се повтарям), всичко което кажем срещу него не иде ли дюшеш на гореспоменатият кръг или групичка да ги наречем или мафийка, че звучи по-малко страшно.

  Вие самият го критикувате доста язвително, а в същото време ви се иска той да реагира като честен човек, т.е. да разгледа случая посочен във вашата книга.

 16. Към Бат Илия:

  Доста коментатори са писали досега, че съм се бил подмазвал на Борисов, но според вас го критикувам язвително. Няма как да отговоря на всички вкусове.
  В конкретния случай му задавам въпрос по аналогия със зададения от него въпрос. Той пита медиите защо не разгласявали скандалите окло Доган и Овчаров ( макар самият “Труд”, чрез “мадам В” да нападна неочаквано Доган ). Поводът Борисов да пита е низвергването на Лъчеизар Иванов от постовете, на които го е издигнала ГЕРБ, заради отношенията му с един митничар. Тъкмо това ми дава основания да попитам Борисов защо не реагира на връзката на Първанов с един друг митничар, която подробно съм описал в книгата “Президент на РъБъ”.рощавате
  И да ме прощавате, но е малко смешно да браните могъщия Борисов от някакво си блогърче ( точно така постъпват и онези, които ме пустосват заради Първанов – сякаш не той е президентът с огромната власт, а аз “го мачкам”).

 17. Че Първанов е президент му дължим респект, но миналото му не ме кара да го уважавам, както и настоящето му. Подобна е ситуацията и с Борисов.
  Кога досиетата ще спрат по-детайлно върху буква “Г” и буква “Б” и кой ще го направи. Излиза че всичко е лъжи. Нима Б.Б. не е бил оперативно интересен ?! А за Гоце ще кажа да си ходи по-скоро, само дето на негово място ще цъфне поредния милиционер-президент. Жалко за България! Заслужаваме си още някоя стотарка робство…

 18. Г-н Инджев, аз казах своите два основни аргумента заради които скачам да защитавам ББ.

  С това се надявам, че напомням не само на вас, но и на останалите критикуващи.

  Т.е. да така е това което казвате, но пък е и иначе.

  Мога само да изтъкна един подобен (добре – много далечно подобен) исторически момент – времето на Наполеон. Знаем, че Европа дължи на него, че е това което е днес, а не е една църковна инквизиция, със всичките му закрепостени към феодалите мужици. С изключение на свободните зидари.

  Само, че за да стигне знаем, какъв терор е наложил той и колко демократични правила е смазал.

  Но, благодарение на него Европа е това което е днес. Точка.

  Е, ако не друго, поне се надявам да съм ви разсмял.

 19. Реших да си продължа мисълта.

  Т.е. ако Боко иска да разбие тази демокрация, която комунистите си създадоха, зад която да се крият безнаказани – добре. По китайската логика – това което помага на моя враг е и мой враг, нали.

  И ако е да казва, на медийте които всички тук сме се съгласили за какво стават, какво да правят, ами по същата китайска логика би трябвало пак да е добре.

  Брей забравих, че така ще станем фашизъм. Брях, че съм прос (без т-то).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.