Служител на президента разиграва пенсионери-инвалиди

Ани Момчилова:

ЗАЩО ЗАПОРИРАХА СМЕТКАТА НА ЕДНА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ, А СЪВЕТНИК на ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ПРИНУЖДАВА ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ ХОРА ДА МУ ПЛАЩАТ ДЪЛГ НАПРАВЕН ОТ НЕГОВА ФИРМА, А ПРЕЗИДНЕСТВОТО ГО УКРИВА?

Председателят на Национално сдружение “Българска старина” обвинява главния експерт по сигурността на информацията на президента Първанов ген. Христо Цолов Марински

Г-жо Момчилова, как се забъркахте в тази история?

Няма нищо забъркано по отношение на нашето Сдружение. Просто на 31.03.2009 г. по ел. поща получихме от Уни Кредит Булбанк писмо, че ни се запорират сметките за неплатен наем през 2003 година. Незабавно проведохме цяло разследване, какво, кога и как е станало това и кой е виновен.

Какво открихте?

Ген. Христо Марински човек от президентската институция и неговият съдружник Кунчо Дешев (бивше ченге) имат охранителна фирма БМД “Протекшън” ООД. Опитват се да накарат нашето Национално Сдружение “Българска старина” да им плати минали задължения – наем за три месеца – май, юни и юли 2003 г., режийни разноски. Водело се е и дело, за което ние не сме известени. ЦЕЛИ ШЕСТ ГОДИНИ НИЕ НЯМАМЕ НИКАКВА ПРЕДСТАВА НИТО ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА Марински и Дешев, нито, че се е водило такова дело. Ще съдим държавата в Страсбург.

Каква е ролята на ген. Марински в случая?

Използваческа. Хитрец, напипал възможност за облага. Така нареченият (защото за мен ГЕНЕРАЛ – значи чест и достойнсто)ген. Марински по онова време е член на Управителния съвет на “Българска старина”, което му помага на наеме за охранителната си фирма евтин офис в центъра на София в сградата на М-во на културата на пл. “Славейков”.

Как една охранителна фирма става член на Национално сдружение “Българска старина”?

– Това го издейства ген. Марински. По това време Председател на Сдружението е Борис Минчев, а Марински е член на УС на НС “Българска старина”. Няколко пъти ми подхвърлиха, че зад това се крие и пачка пари. Защо пък да не е вярно!? Кой каквото е могъл да закачи от една неправителствена организация с нестопанска цели и да се възползва от привилегиите, които тя дава, правил го е. Марински, например, се е обзавел с евтин офис за охранителната си фирма. Не си е плащал членския внос, да работи нещо в Сдруженето пък хептен, целта е била само да избозае каквото може!
На мен ми е чудно, как един обикновен милиционер в транспортна милиция става генерал при тази липса на морал?! Този въпрос бих го задала няколко пъти! Стига да има кой да ми отговори. Смятам, че господин президента би могъл да ми отговори, щото той, струва ми се, започна да раздава генералски звания на кило.

Защо не са си плащали?

Охранителната фирма ползва три години офиса, но се изнася без да уведоми сдружението, бягат като мошеници. Заедно с тях изчезва и компютърът и принтерът и….! Защо да плащат като още при наемане на офиса са си послужили с измама (правилника за наемане на офиси в сградата е да имаш нещо общо с културата, а каква култура развива охранителрна фирма?), защо да не направят още един удар в своя полза? Решават: “Да плащат групаците!” А, че напускат никого не уведомяват (липсват документи за прекратяване на споразумението).

Уведомихте ли президента, президентската администрация?

О, да! И какво!? Укриват го. То не бяха електронни писма от наша страна, то не бяха телефонни разговори, то не бяха специални пратки с документи. Най-накрая, наскоро успяхме да изтръгнем и писмен отговор. Било частен юридически спор. Ние им пишем (приложихме дори подписка от нашите членове) за неморалният генерал Марински, те се правят на глухи, невидели-неразбрали. Но лично от президента нямаме дори запетайка.
Президентската администрация прикрива ген. Марински вече две години. Защо Георги Първанов мълчи? Лично до него сме изпратили цялата документация. Защо не го извика и да му каже: “Ген. Марински, оправи кашата, в която си се забъркал и си ощетил хората или напускай Президентството!” А, той продължава да работи там, ощетявайки стотици хора! Ако президентът знае, а не реагира, какъв авторитет ще има този президент, ако пък не знае – що за екип си е събрал!

Колко са парите, които трябва да плащате?

– С лихвите вече са се натрупали около 10 000 лв. Да не говорим, че освен Министерство на културата за неплатения наем на охранителната фирма на Марински, ни съди и Военното издателство. На заседание на УС през 2003 г. в края на февруари, Ген. Марински се изхвърли и обеща да плати едни афиши на сдружението на стойност 300 лв., но да ги поръчаме във Военното издателство, тогава аз бях само председател на Клуб “БУДИТЕЛИ” клуб за култура към Сдружението. Обеща, но ни даде само 150 лв. след хиляди напомняния! Когато ги занесох в издателството и казах: ”Ген. Марински каза да не се притеснявате, ще ви плати и останалите 150 лв.!” оттам реакцията беше: “Ген. Марински ли?! Оле мале, търчи- лъжи!” И ето, преди няколко дни ни се обадиха, че са завели дело срещу нас за 420 лв. с натрупванията, има и частен съдебен изпълнител, спират всички банкови сметки на сдружението, които вече и без това са спрени заради първото дело – отново свързано с ген. Марински. Така се спира дейността на единствения у нас и чужбина ВАРИЕТЕТЕН ПЕНСИОНЕРСКИ ТЕАТЪР “СОФИЯНЦИ”, който е структурна единица в НС “Българска старина”, а участниците в него са пенсионери- инвалиди. Прибраните от сметката ни пари и преведени на М-во на културата са пари дадени от спонсори за работата на театъра. Цялата ни дейност е спряла. Пропадат не само концертите което имат широка известност , но и проектите които искахме да осъществим по европейските програми. На сметките могат да се превеждат пари, но те веднага ще отидат за погасяване дълга на двамата мошеници Марински и Дешев. Няма да позволим това да се случи. Не и заради човек на социалния президент!
Хората в Президентството упорито укриват ген. Марински. Искаме адреса му за да знаем къде да го призовем. Веднъж ме свързаха с него по телефона и той каза: “Теб какво те интересвува! Коя си ти, че ще ми държиш сметка?!”
Ако се интересуваш как завърши съдебната сага по въпроса, ето как. ВКС отказа разглеждане на МОЛБАТА НИ ЗА ОТНЯНА НА РЕШЕНИЕТО НА СРС!? И тъй като ние през цялото време водехме преписка и с ВСС се получи смайваща история. Нито едните, нито другите знаят как да прилагат ГПК. По кой да искаме отмяната? По стария ГПК или по новия. Пълен разнобой. Което говори за хронично болна съдебна система. И аз отправям призив към Министъра на Правосъдието г-жа Петкова, да се заинтересува от случая и да си ограмоти хората. Ще съдим държавата в Страсбург, но кого ще осъдим? Нас си, заради безочието на двама души решили да печеят на чужд гръб, но с помощта на цялата президентска институция. За морал и дума не може да става. А който се интересува от фактите (не са само тези), да заповяда. Все пак, остава открит въпроса: Знае ли Георги Първанов за простъпката на своя генерал или не знае? А, ако знае, но мълчи..!?
Но имам и един въпрос към тези които са сключили договор за охрана с тази фирма – спокойно ли ви е като знаете какъв е морала на собствениците на тази фирма!?

Едно интервю на Венета Венкова

10 мнения за “Служител на президента разиграва пенсионери-инвалиди”

 1. Но странно защо, госпожата жалваща се, не е задала въпросите относно членството на “генералът”, във въпросното сдружение. Или са си правили сметки за “връзка” с президенството. Пропуснали са само, че “генералите” са по-големи сметкаджии.
  А когато стане въпрос за “съветниците” на т.нар. президент, ми се доплаква, като се сетя от чии джобове им се плащат заплати и комисионни.

 2. Г-н Инджев,Вашата статия съвпадна с едно друго събитие около “коварства и любов на Балканите!”,които освен след Византия,като явления, столетия,
  са гонили съня на нашия елит по източния въпрос,Съглашението
  и Тройния съюз…
  В неговите най-нови измерения,нямаше как България с тежкото бреме на своето най-ново токсично минало:след воини,
  погроми,воини и нови погроми,да бъде по-убедителна,пред пратеника на Барак Обама,например защо
  не е в състояние,да си поговори веднъж завинаги по-достойно с Русия по примера на чехи,поляци или унгарци,например,а трябва всеки път,да отучава “поредния поп, свикнал на пържен боб!” било при Александър III,Николай II, Й.В.Сталин,Н.С.Хрушчов,Л.И.Брежневили тандема Путин-Медведев…
  Момента след столетия бе уникален!
  Отговорът би бил,само един:
  Много др.народи като държавни форамции,са били далеч по-виновни от българския??? по време на колосални исторически схватки,
  които при това,са щели да бъдат и по-гибелни за руския народ,но в последна сметка,го отнасяме ние,които се държим като прости гяури и помежду си и спрямо…
  другите!!!
  И не търпим нищо по-читаво!
  Каква е разликата между НС на Царство България при обявявяне война на Англия и Америка,
  вчерашното което се “къпе” в прослава на СССР,или днешното,
  пред което висят тъмните сенки на планетарните предизивкателства на 21 в.?
  Но м и м и к р и р а и не се опитва да даде знак дори “проформа”,за по-достойно поведение “край духа на депутата Д.Пешев”,например!
  Интервюто на Венета Венкова е само още един пример,при това точно толкова,или повече,още една
  илюстрация към онези,които дори и като историци,не се спират в интрес на собственитеси босове,да не пропуснат удобния момент и не разиграят някой фарс към “своя си “Филов” или “чуждия Бекерле!”
  А иде реч за нещо съвсем просто:
  КЪДЕ НИ Е ДИВЕРСИФИЦИРАНЕТО 2010?
  Или още столетие,ще бъдем A Whore on the Balkans?
  Венета заслужава уважение както и един Марков,например,но докато родния “Рим” се тресе на “Палтинския хълм” би било желателно,да се върнете и към силата на своя талант,тъй както са се постарали, да го предвидят
  Боговете!
  Още в края на м.г. Ви “обещах” бременна 2010 г.!

 3. В 17.16 ч. се появи декларацията на ДСБ къде е най-доброто отредено място от Историята за нашите държавници.
  Това ми дава възможността,да потвърдя отново,че блога на
  журналиста Иво Инджев е бил четен внимателно!
  Мястото на вски един от тях,така както и на отделните обикновени граждани-симпатизанти-привърженици на демократичното мислене,се определя,от постоянство,доказани аналитични умения,да погледнат бъдещето а зрелоста на поредните лидери,да водят пройзводителна и прозападна
  България към трайна защита на националните интереси.
  Същото бе заявено и на И.Трифонов,
  начело на Секретариата на президента Желев след деполитиизрането ми ранната зима на 1990 г.
  По понятни съображния трудовата заетост на сегашния премиер още при Царя и последвалите заявки към г-н Костов в Канада,с нищо не са променили неизменното ми отношение към примера на Стефан Стамболов,а помня почти без изключение изброените фигури в декларацията на ДСБ,освен Царя,но не като невръстен владетел.
  За всичко останало нямам думи или хумор,а Филип Димитров,не ми се чини да е наблизо,за да сравним събитията по Френския революционен
  календар….
  Но Първият консул отдавна е в блога!

 4. Уважаеми господине, “госпожата” по това време (2003) февруари бе влязла туку-що в Сдружението и не в УС, а месец по-късно Марински изчезна.Тогава дори не знаех, че е генерал и че работи в Президентството. Дължите ми извинение. Онези които са го приемали, може би те са снаели защо, но аз – не.

 5. Иво Инджев е за психиатър. Не е нормално да се занимаваш само с Георги Първанов. Това си е жива болест! Коркият грозен нещастник!

 6. Уважаема госпожо, не съм имал намерение да Ви засягам с коментарът си. Просто попитах, дали не е редно член на сдружение да се позаинтересува, кои са членовете на УС, т.е Ръководството.
  Моля да ме извините.
  Не разбрах и защо риторично питате за морал, при хора които са лишени генетично от него.

 7. Към Бойкова:

  За психиатър са онези, които нападат някой на “грозник” и с това показват, че нямат какво да противопоставят на написаното. Може да съм ужасно грозен, но съм още повече прав за вашия “хубавец”.
  А с това, че ми вменявате , че се занимавам “само” с Първанов, се изявявате и като обикновена лъжкиня. Което е типично за такива, които се натрапват с личните си нападки.
  Четете си речите на Гошко Хубавеца и болестта ви няма да ви мъчи!

 8. Ааа, г-н Инджев, без да претендирам, че много разбирам от мъже точно в това отношение, не мисля да сте грозен. Още по-малко ужасно грозен.
  Виж, душичката на Гоце е друго нещо. Еталон за грозота… Колкото и да му лъскат чепиците и да му е готина вратовръзката, някои неща не могат да се скрият. Как беше парчето на АС/DС – Dirty deeds, done dirt cheap.

 9. Към Ясен ковачев:

  Няма проблем да бъда грозен – дори държа да бъда в очите на хора, чиито критерии за “хубост” са хубостници като Първанов.
  Така че оценката й за мен има огледален смисъл .
  По-важно е друго: че има доста хора, които не могат да проумеят, че на журналиста му е задължение да се “занимава” с властниците, докато на властника не му е работа да преследва журналисти ( и да лъже на всичко отгоре, че не го прави).
  Сред овластените няма друг, (зло)употребяващ (с) властта от близо 10 години. Така че тъкмо той е най-представителната потенциална “мишена” на разследвания и коментари. Фактът, че систематично му се спестяват, прави всяко изключение от това правило търсена алтернатива от страна на публиката.
  Ей това не могат да преглътнат някои другарки, които го бранят с истерични махленски изблици. И от кого? От един толкова презрян от тях “грозник”!

 10. Уважаеми г-н Инджев, адмирации за публикацият. Поредната в десетката. Не че е имало резултат или ще има, все пак след ДРЕБНИ разговори и проблеми с ВЪПРОСНАТА ФИРМА за охрана на ГОСПОДАТА се сетих да вляза в ИНТЕРНЕТ пространството за информация. Днес просто си помислих че, от прекъснати отношения с фирмата им БМД “Протекшън” ООД и очаквани от мен 60-на лв. от невърнато капаро и недоизкаран срок на договора /относно разбития на ул. Дондуков трезор/, ме мотаят по телефона вече от 12.12.2011 година.
  Как ли се смеят НА ОЧАКВАНИЯТА МИ, а за всеки човек в България това се сериозни пари за МЕСЕЧНИЯ ни бюджет. И какво от това че пазя всички документи от началния договор, квитанция за капаро и т.н. Е ще си направя труда да ги изпратя на Комисия на потребителите НО “какво от това”. е ТОВА Е ТЪЖНАТА СТРАНА НА МЕДАЛА “НАШАТА ЛЮБИМА ТАТКОВИНА”. Г-н Инджев успех в работата Ви.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.