Бор(и)совите акции

Каквито и комплименти да е получавал Бойко Борисов, никой не може да се сравни със Сергей Станишев, който го обожестви. От парламентарната трибуна лидерът на БСП призова ГЕРБ да мълчи, когато фактите говорели. Искаше да каже друго, но всъщност на мястото на „боговете“ в известния афоризъм сложи борисовата партия.

Това недоразумение е част от обърканата картинка на политическата борса, на която акциите на управляващите уж спадат, но при евентуални избори с днешна дата биха спечелили по-голямо мнозинство.

В пространно интервю за в. „Гласове“ Цветозар Томов заклеймява властта с такива страховити констатации, че ако една десета от тях са основателни, ни чака пълен фалит по всички възможни икономически, социални и политически показатели. Единственото положително нещо като резултат от неизбежния апокалипсис, пророкуван от Томов, е, че …Първанов си чакал реда. Той щял да спечели, както излиза.

По – ясна индикация от това, на какво разчита конспиративното планиране на „бащата на нацията“ при очаквания от него махмурлук на нацията, (на)здраве му кажи!

Поводи за тревожни въпроси и констатации наистина има. Годишнината от изборния триумф на ГЕРБ логично предизвиква (опити за) анализи. Но някак си се натрапва впечатлението, че бягането от отговорност продължава да бъде любимият фитнес на анализиращите. На принципа, че успехът има много бащи, но при криза всеки се дърпа от бащинството на тежкото наследство.

Удивително е да се наблюдава един от най-големите абсурди в държаватава, който продължа да се разиграва на политическата борса. От години никой не иска или не може(?) да съобщи параметрите на енергийните договори с Русия. Формирането цената на руския газ се оказва нещо повече от държавна тайна – ако беше такава, все някой щеше да я издаде. Публичната тайна май е по – страшна: не се знае!

На политическата борса факторът „скок на цените“ вещае хаос и това не е хаосът на пазарната непредсказуемост, а типичната безстопанственост, която се създава целенасочено в угода на частни интереси. По същата схема бяха разграбени огромни активи в държавата – фалираш едно предпиятие и го купуваш евтино. Това ли чака „предпиятието България“, която е свръхзависима от руската суровина?

Шефове на агенции за контрол тъкмо на тези параметри, като Ангел Семерджиев, философстват по темата, сякаш боравят с хипотези, а не с конкретни числа. Премиерът Борисов и енергийният му министър Трайков час по час си противоречат и вкупом, без да имат явно обща позиция, коментират различно твърденията на руския вицепремиер Зубков за евтиния руски газ за България, който поскъпвал на българска територия.

В средите на бившите управляващи разнобоят също е пълен. Овчаров въвлича сред отговорните за подписането от него договори премиера Станишев. Той пък не си спомня да е участвал ( Станишев не помнел също да е предлагал на Първанов да става премиер – явно амнезията, по реален или мним повод, е сред любимите му отбранителни оръжия).

На всичко отгоре посланикът на САЩ Джеймс Уолрик публично посочи проблема с прозрачността и предизвика истински вой сред другарите Първанов и Станишев срещу „чуждата намеса“. Защо, нещо неизвестно и лошо ли каза той, като констатира същото, което знаем всички – че нищо не знаем за параметрите на основния политико-икономически проблем на страната в момента?

Борисов обича да декларира, че българите са му най- важни. Време е да го докаже. Трябва да рискува да ядоса руснаците, като направи публична информацията за ценообразуването на вносните руски суровини. В противен случай бор(и)совите акции на управлението му ще падат. Готвят се да ги придобият тъкмо онези, за които искането за прозрачност по отношение на руската енергийна хегемония означава „чужда намеса“ в техните си руско-български дела.

25 мнения за “Бор(и)совите акции”

 1. На премиера му трябва само един “пощенски гълъб” каквито са имали французите преди десанта на съюзниците в Нормандия/1944/ и Ротшилд след Ватерло/1815/,когато борсовите акции на френските ценни книжа,са изкупени на безценица и препродадени с баснословни печалби,а звездата на Наполеон,угасва.
  За да успокои България и най-вече Европа с палма за първенството ПО ЧИСТА ЕНЕРГИЯ през 21 в.,г-н Борисов,не трябва да се помайва,а да СОНДИРА В в Крим бъдещите постъпления от Южен поток заедно с ортака доставчик.
  И така, с ядрено канадско-американско изделие за АЕЦ,30 години са му в кърпа вързани.
  Тогава Вежди Рашидов ще повдигне вежди,ако за организацията и експлоатацията централата се ангажира не “чернобилската”,а желязната германска дисциплина,
  поне за 3/три/ петилетки,когато синца от тоталитаризма,сме си отишли а България ще е отървана от утопията.
  С такъв аршин,и замах,освен за Югоизточна Европа,ще е полезен
  и за “инвеститорския рай на г-н Путин” в Башкирия до 2020 г.,а Русия ще е ударила залпово по няколко заека и без се “хаби” срещу нас “прусаците” на Балканите!
  Дали ще ме принуждава един ден,да замествам това съществитено,с друго,да не дава Господ!,зависи само от него!
  Но не е весело!

 2. чудя си има ли нормално мислещ човек из БГ смятащ, че индивида Борисов е имал имал реални акции относно управлението на БГ.

 3. До Кардинал Ришельо,
  “Прусаците на Блаканите”- най-после, след години четения колко сме “лощи”, една “забравена” фраза, след която тръпки ме побиха, и започвам да си вярвам, че можем и ще успеем. Верно, че не е весело, но не е станало и тъжно. Благодаря !!!!

 4. До KALCHOMANIQ:
  В този блог,при все че водещият е и прям и честен човек,т.н., изоглавени -вероятно и ангажирани “другари” по техни си критерии!!! -скачат като ужилени,дори когато смогнещ да похвалиш:
  – малкото нормални и оцелели от БКП;
  – или разрешените от г-н Путин “първи плахи разтопявания на ледовете” в САЩ или Силициевата долина,например;
  В този смисъл би било наивно,да се очакват чудеса следващите няколко месеца,но ако дешифрирате нюансите на израза накрая за “ловната слука” на Русия,и какво не би било весело,ако се установи заблуда,че управление обременено с
  токсични наследства,популизъм или събрало “интересни” експерти,ще се отърве от “блокада” изграждана от ДПС и БСП с години,означава,ДА НЕ СМЕ ВИ РАЗБРАЛИ,НО НЕ Е ТАКА!
  За МВФ алармирах още в края на м.г.,да не говорим за харчове и заспали реформи…

 5. Драги KARANDASH:
  Надявам се, сте схванал тъжния извод,дори не за армиите на дълго подготвян фердинандов генералитет,
  а за този от 1885 г.начело с майор Д.Николаев,въведен в офицерско звание от Султана,
  Р.Петров, Хр.Попов и други капитани от българските “Термопили”!!!.
  Ще дам и един друг пример:
  Сравнете призива ми към последните
  български министри за ПРИЕМСТВЕНОСТ във външната политика и тази за ИЗБОРА НА МОМЕНТА, когато за първи път след четири години 83 годишният бивш кубински президент,”случайно” посещава-тази сутрин- Националния център за научни изследвания в Хавана и колежката на г-н Инджев,Роса Баес взривява света…
  Става дума не за идеология,или лични предпочитания,а за умения в продължаваща суша с опоскван бюджет от злосторници,каквито не помни и ранният комунизъм
  …в държавността….
  Въобще не иде реч за позеленелите от яд Николай II и Вилхелм II,когато сестра му – баба на испанскта кралица София – ни го “начуква” дори с Кавала ….
  Какво чудно,ако не след дълго се намерят -също случайно- допирни точки по стратегията за спасяване на Земята, а днешните титани на българската аналитиична мисъл,
  обират пиарно само “фъндъци” и при това от ВЪЛНАТА НА волейбола или тениса..ДА КАЖЕМ….!

 6. Г-н Инджев, появи се една идея, време е да се мисли и за това; ето какво написах по този повод: България с президент Иван Костов вече ще е една съвсем друга, качествено различна България – достойна, силна, просперираща.

  Интересно ми е в тази връзка лично Вие какво мислите по този вариант: Иван Костов да е кандидатът на обединените десни сили на изборите за Президент на България догодина?

 7. До министъра на вътрешните работи:
  Г-н Цветан Цветанов:
  Уважаеми господин министър,когато един “Клавдий” от виртуалния свят, цени Вашите изводи за зловещото влияние на екзотични фигури от подземния и надземен свят,пренаселен и обсебен изобилно от тшеславни и еманципирани жени и мъже на
  ———————————-
  “Палатинския хълм”
  ———————————-
  в днешния наш Рим,с манипулирни
  и ужасяващи средства да съхрани властта си,имайте предвид,че имам доказателствата и за
  въвличането на наивни граждани за такава перфидна цел повече от 20 години.
  И като “куцащ владетел”-колкото и да е странно!!!-за втори път, заявавм в един блог,че Съдбата се е погрижила,да разпростре Вашия прозорлив покров на защита за точно определени заслужили артисти, “изправени лице в лице” с “Агрипина”.
  И се радвам,че съм бил прав,а препълненият салон на Дома на киното,го потвърждава!
  Желая Ви успехи в търпението,
  измерено и с моето от началото на прехода!
  Ave!

 8. Уважавани г-н Инджев,

  Наскоро коментирахте, с чувство на нормална петриотична радост, “решението” на Борисов за АЕЦ Белене и т.н. проекти от “големия шлем” нататрузен, нахлузен, набутан на българите от рубладжиите Гоце и Ко.

  Тогава коментирах, че няма да си позволя да се зарадвам за България докато не видя по телевизиите официална прес-конференция, за това че спирането на “шлема” е прието и гласувано.

  Споделям сега, че съм дълбоко разочарован от Борисов и ГЕРБ, които за една година не направиха НИЩО за решаването на дълбоките, основни, системни проблеми на държавата. Няма реформа в здравеопазването, няма съдебна реформа ( там сами щели да предклагат нещо – най-вероятно да се разреши “заселването” по брегове и курорти), в МВР НЯМАЛО да се прави нищо – много работели ( нищо, че от 2000 души подлежащи на проверка за съпричастност към ДС до сега 800 се оказаха “съпричастни”), НЯМА съкращаване на хиляди чиновници в измислени и дублиращи се държавни структури, НО ИМА увеличаване на разходите, НЯМА РЕФОРМИ….

  Борисов прави нищо!
  Аз съм отчаян за България.

  Кажете ми нещо!

 9. Бойко, излъга ни. Ти стана приятел със сатаната. Явно не ставаш . Народа има думата на изборите.

 10. Народът,народът има думата,ама къв е тоя народ,една стачка не може да вдигне като хората.Всички гледат отстрани как 10 човека искат “нещо”.Народът не почне ли сам да се оправя,няма кой да го оправи.

 11. И Бойко е маскара като всички преди него

 12. Все пак, г-н Инджев, анализът на социолога Цветозар Томов е доста добър и точен. Дори се е изпуснал да издаде, че в тази политическа ситуация има опасност Първанов да спечели много.

  Г-н Грънчаров, не подкрепям идеята ви. Костов иска да работи, защото вярва и знае, че може. Аз също знам, че той може.

  Драги ARTHUR и КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА, искате да кажете, че вие позволихте на Бойко да ви излъже, т. е. излъгахте се сами. Защо се излъгахте? Защо? ЗАЩО!

 13. Драги Roque Carnisero,

  Преди година наивно вярвах, че има надежда за развитие на България. Без илюзии за възможностите и капацитета на ГЕРБ мислех, че под натиска на ЕС и “настойчивите подтиквания” от САЩ България ще закрачи по пътя на страна от ЕС и НАТО.

  Вярвах, че има достатъчно гражданска енергия и за вътрешен натиск над ГЕРБ.

  Сега мога да заявя, че Борисов е предател, който не защитава националните интереси на България,едно, заради отношението към Русия и второ, като спира реформите. Не мислете, че второто е по-малко предателство.

  Това е!
  Но се питам, все пак има ли изобщо надежда.
  При властта на чалгата, при мазните подмазвачески и продажни медии, при липсата на гражданско общество.

  Има ли надежда?

 14. Аз мисля, че Иван Костов ще е по-полезен в изпълнителната власт отколкото като президент. Президентската институция е със силно ограничени права и там може да влияе върху обществото само човек склонен към интриги и задкулисни игри. Но няма да е скоро времето когато Костов ще може пак да съставя правителство……….за съжаление.

 15. Мислите, че Костов е по-слаб кукловод от Първанов ли?
  Вярно е не е ловец, но може да стане. Президент трябва да стане честен човек. Костов може и да е честен, но се омърси от управлението така, че по-добре да не е Костов.

 16. Нека да направим паралел с останалите държави, които искат да са в Южен поток.Преди да заговори за газопровода Южен поток, Италия си доставя евтина алжирска газ през изградения през Средиземно море газопровод TRANS-MED. Интересно ще бъде да разберете, че разклонение на този газопровод достига до Словения, която също иска да е в Южен поток.
  Досега, ако ГЕРБ имаха намерение да диверсифицират доставките, щяха да получат безвъзмездна помощ от ЕС за терминали за втечнен газ, Бойко Борисов и Трайчо Трайков щяха да проведат в правилната посока разговорите за доставка на газ от КАТАР. В момента в който бяха в КАТАР ( най-големия износител на втечнен газ в света) Медведев пристигна набързо в КАТАР и резултатите от преговорите се покриха.
  България е член на НАТО и всяка 100% енергийна зависимост от Русия застрашава и сигурността на НАТО, защото тези т.н апокрифни газови договори с Русия могат и да са обвързани с военни клаузи и с дълбоки корупционни практики.
  Второто което остана незабелязано от обществеността е, че тези газови преговори се ускориха след посещението при Първанов на Евгени Примаков- бивщия дирактор на службата за външно разузнаване на Русия. След това енергийната политика на ГЕРБ се обърна на 180 градуса. Гоце вече стана приятел, лобиращ в Азербайджан за алтернативни доставка на газ.
  Борисов говори в последното си интервю с Бойко Василев за успешната си финансова политика, но пропуска да отбележи заслугите на финансовия си министър Симеон Дянков,за да не дразни Гоце.
  Това стана след подсещане на Бойко Василев.
  И най-неприятното впечатление Борисов направи, като заяви, че оценка за неговата политика ще му пише Путин. Ние не сме васали на Русия, оценката трябва да е написана от българския народ.
  Дори Лукашенко не си позволява такова раболепие.

 17. Г-Н ИНДЖЕВ! ИМАТЕ ОСОБЕНА ДАРБА НА ПИСАТЕЛ И ЖУРНАЛИСТ! ДЕРЗАЙТЕ – КАКВО ДРУГО ДА ВИ КАЖА! ВСЕКИ ДЕН ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ПОРЕДНИЯ ВИ МАТЕРИАЛ!!!

 18. Г-н Ев. Стратиев, определено искахте да кажете, че Ив. Костов е нечестен, но се отказахте от тази теза, като веднага след това заявихте това такава: Омърсен е човекът, не става!
  Така построена, Вашата мисъл само внушава, но не доказва нищо и прилича по-скоро на политическа агитация, а не на аргументирана позиция.
  А че позицията Ви е ангажирана-спор няма, но с какво?

 19. ПП: Моля за извинение за лапсуса – верният текст е: веднага след това заявихте НОВА такава.

 20. г-н Инджев, за първи път чувам, че Цветозар Томов е съветник на Първанов? Мисля, че това е по-скоро не истина. Това, което мога да кажа за него е, че е един от най-добрите социолози в България, да не кажа най-истинският социолог, защото отдавна тази дума има едно друго пазарно значение 🙁 Аз му вярвам! И много бих била разочарована ако вие сте прав и го поставяте близо до Гоце 🙁 Дано не е истина!

 21. Уважаеми г-н Инджев,
  Смятам, че сте човек, който се старае да бъде честен в публичните си изяви. Именно затова мисля, че не е достатъчно да се сетите, че сте сбъркал, като ме изкарвате съветник на човек, с когото не съм имал съмнителното удоволствие да се запозная. Просто не разбирам как и защо тълкувате мнението ми, че от евентуалния провал на ГЕРБ може да се възползва Първанов като нещо, което смятам за положително. Как открихте такъв подтекст в интервюто ми в “Гласове”? За да бъда ясен, ще кажа: това, от което най-вече се опасявам като гражданин на нещастната ни страна е именно риска сегашното малоумно и репресивно управление да бъде наследено от нов зализан олигархичен режим.

 22. Към Цветозар Томов:

  Използвам възможността да Ви се извиня още веднъж, този път лично и също толкова публично.
  Грешките трябва да се признават безусловно, а не в стила на бг вестниците, които намират начини да се подиграят на “жалбоподателя” дори и тогава, когато са хванати ” по бели гащи”.
  Споделям много от оценките Ви, но ми се видяха сгъстени.
  Може и да греша, както съм Ви объркал с друг (истински съветник на Първанов).
  Премахнах репликата по Ваш адрес в статията си.
  Но ако всичко това не Ви удовлетворява, съм готов да се явя на дуел (невъоръжен).
  Опитвам се да се пошегувам с несъвършенството си и се надявам на снизхождението Ви.

 23. Ах,колко страхотно,Цветозар Томов се ръкоположи като противник на Първанов,едновременно и като враг на Борисов,а знаем че недолюбва и Станишев и Костов.Известно е,че говори против турците,не люби македонците,нито Ал.Томов и Цветалин Кънчев.За Яне и царя да не говорим.Е,аджеба,отвсякъде ли спряха плащанията към твоята “социалогическа агенция” ,гусин Томов,а??

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.