Г(л)адна стачка срещу гладната стачка на един Българин в Брюксел

Гладна стачка пред сградата на Европейската комисия в Брюксел започва ядреният физик Георги Котев ( подробности за аргументиите му можете дза видзите в e-vestnik). Протестът му е срещу престъпленията на ядрената мафия и заради отказ от прозрачност по въпроси на ядрената безопасност в България.
Решението си той оповести преди месец с нарочни писма до посланиците на европейските държави и САЩ у нас, както и до официалните български институции.

Котев е 45-годишен. През 1991 г. е завършил Московския енергетичен институт, а след това над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика, бил е главен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ „Козлодуй”.

Ето какво пише той в писмо до посланиците на страните от ЕС и САЩ в София:

Причината за протеста ми е, че на 10 юли се навършват две години откакто разкрих за пръв път публично за груби нарушения в атомната електроцентрала. Надявах се на разследване и изясняване на скандала, но вече почти 24 месеца съм свидетел на пълна блокада и бездействие от страна на националните и европейските институции, които съм сезирал. Процесът на разследване е тотално блокиран. Протестът ми ще да бъде безсрочен. Мога евентуално да прекъсна гладната стачка, ако някоя институция влезе в нормалната си роля да ми даде възможност да работя за изясняването на скандала, заяви пред Frognews.bg Георги Котев.

Според него гладната стачката е последна форма на протест срещу едно уникално, мащабно криминално престъпление, което не само че не се разследва, но се прикрива, а и продължава да се извършва. В институционална блокада българинът обинява прокуратурата, следствието, Министерски съвет, Министерството на икономиката и енергетиката, Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ.

По време на работата си в АЕЦ Георги Котев установява, че централата работи с нелицензирано ядрено гориво, внасяно от Русия. Според него то най-вероятно е отработено в европейски централи, след това е рециклирано в Русия и изпратено в България. Така руснаците ползват страната ни като база за ядрени експерименти, а над 500 милиона евро са щетите от далаверите с нелегалното гориво.

Георги Котев декларира следното:

Уважаеми дами и господа, ДЕКЛАРИРАМ, че ако до 10 юли 2010 г. не получа нужната подкрепа и съдействие от оторизираните европейски институции, а чрез тях и на българските такива, не ми остава нищо друго освен да обявя и започна гладна стачка. Да, именно безсрочна гладна стачка, в знак на протест срещу този двоен стандарт в отношенията между европейските институции и техните граждани. Ще протестирам гладувайки, ако даже това да ми струва и живота, срещу фалшивите призиви за скъсване на криминалните връзки на България с престъпни кръгове от Русия, призивите за борбата на всички нива с корупцията и организираната престъпност, когато с гореописаните обстоятелства на практика се върши точно обратното.

Да сте научили нещо за това от българските медии?

България е страната, в която мълчанието не само е злото- то е универсално, изпитано средство за бавно умъртвяване на критика и критици. Мълчалвите указания на държавата те да бъдат премълчавани мълчаливо, но дружно, се изпълняват от средствата за масово плямпане на всякакви глупости като за световно. Световното обаче приключи. Остава ни местното първенство по надмълчаване.

38 мнения за “Г(л)адна стачка срещу гладната стачка на един Българин в Брюксел”

 1. Moga samo da svalia shapka na tozi chovek.

  Takav bezprecedenten kurage e dostoen za tova.

  Dano primerat mu bade posledvan ot poveche balgari nai-veche u nas.

  Ima za kakvo da se stachkuva i na sito i na gladno.

  Dolu chengedjiiskata mafia…

 2. Тва някво media coverage някъде въобще получило ли е? Някъде в европа?

 3. Със сигурност се знаят повечето подробности по случая, но сега се правят опити да се изнудват руснаците с цел предоговарянето на енергийните ни проекти. Имаше една новина която остана незабелязана – че рашките пък са спряли приемането на отработено ядрено гориво, което сега стои в БГ.
  В момента се ритат под масата, но за пред медиите – се разбират все по-добре!

 4. За съжаление, за това научих само то Фрог Нюз. Не че искам да им правя реклама, но те са май от малкото медии, които дават и другата гледна точка.

 5. “Да сте научили нещо за това от българските медии?”

  Както премълчаха убийството на 24-годишния Борислав Райнов. Посъщият начин премълчаха и последвалият протест пред парламента.

  Но да видим какви ще са новините от Брюксел. Обзалагам се, че добре охранените евродепутати (свикнали на усмивки пред камерите и четене на деклараций) няма да много да си развалят рахатлъка (и вдебиляващото спокойствие), и съответно или ще застанат пред снимащите камери и ще го позатулят с фраковете си или ще се задоволят с един призив декларация.

  Но да видим ….

 6. Ето още нещо което нашите медий няма пуснат. Според пусналия видеото това е циганска сватба на която гости са МВР шефове. Аз лично не познавам МВР шеф и затова казвам – не знам. Но има и един ромите в черно ясно се вижда с пистолет на колана. Едва ли е ще да е законен. Та пита се, ако това са шефове в МВР , то кога ще се стигне до там, че ще арестуват някой от тия дето са го заобиколили. Отговора е с понижена трудност.

  http://www.vbox7.com/play:222f1398

 7. Дали е стачка или мълчание все тая,
  вероятно си остават едни от трудните за опровергаване аргументи ,като шумен диалог на собстственото “аз” със съвременността!

 8. Как може един евродепутат да взема заплата 16х.евро на фона на световната криза. Какво на практика работят и какъв е полезния продукт от тяхната работа.Добре охранени и осигурени,защо ще си развалят рахатлъка с някакъв си гладуващ и то от Б-я.

 9. Във връзка с развитието на енергийните проекти предлагам да организираме официална траурна церемония (например пред президенството или пред руското посолство) и да погребем Българската Независимост. Можем да разпространим и некролог:

  “Днес на 12.07.2001 след дълго и продължително боледуване от радиация и натравяне с горива, почина крехката и млада Българска Независимост. Въпреки (или благодарение на) всеотдайните грижи на политически акушери и на значителна международна помощ, младата Българска Независимост предаде богу дух.

  Каним всички опечалени (т.е. неспечелили) на последно поклонение, за да се помолим за душата й и за душата на всички Българи.

  Мястото и часът на поклонението ще бъдат допълнително съобщени.

 10. Господин Инджев, благодаря за поредната статия. Сигурна съм, че гладната стачка ще остане неглижирана,така както са неглижирани много въпроси, свързани с морала на палитическата ни класа.Много бих се радвала да заемете едно достойно място в българските медии, защото има крещяща нужда от хора като вас.Трябва да се обединят моралните, знаещите и можещите, а не посредствеността,намерила път на живуркане.Бъдете здрав!

 11. На фона на гладна стачка в Брюксел, тук в България ядене и пиене на корем и подпис на договори без да ги четем.А другарят Димитров бивш министър сигурно би казал “Стачка в Брюксел,значи намеса във вътрешните работи.“Българските медии те пък от кого да се учат да отразяват сериозните неща при толкова неглижиране на институцийте на важните въпроси.

 12. Явно целия български народ(в България и в емиграция)трябва да направи гладна стачка за да се направи нещо.Гоце да не дреме,а да каже(ако има лице).И без това му остана само волейбол на аванта и горчиви спомени които ще си ги ближе цял живот.

 13. Към Валерия:
  Вие сте права,че много неща ще оътанат неглижирани,но фона на включването от “Газпром” и на RWE в Южен поток,след отказа му миналата година да участва в проекта АЕЦ “Белене”,които освен, че ще означава “аут” и за другия проект – “Набуко” – с който Европа залага на диверсификация на енергийните си източници от средноазиатските държави.
  Пътя от Береговая до Италия/с “Ени”/ и Франция с
  /”Електрисите дьо Франс”/ е разведрен от от не по-малко “крещящи” -разбирай влиятелни!- участници от 7-то ВНС,като Ж.Желев,Г.Ганев,С.Станишев /?/,стожери на надделялото държавническо чувство без омраза.
  Няма как,човек,да не се вслуша с умиление от думите на омбудсмана Г.Ганев,че “Конят ни е буен и иска много грижи и привързаност!.”
  Трябва като норма да се преподава и внушава,защото парламентарната република е единствената ,която е могла да се установи тогава,
  макар,че странно и незнайно защо, г-н Местан вещае догодина още по-голямо разделяне помежду ни с отгледаните досега политически страсти,а г-н Пирински мъдро заключава,с народната поговорка:
  “Ела зло,че без теб,по-зло!”
  Защо ли всички са се вторачили в 90-те години на 20 в., когато бил на мода избрания от Де Гол,модел на полупрезидентска,или президентка република…..
  Просто й се чудя на Валерия,защо не си спретне като г-н Станишев форум като този на уважаемото сдружение”Конституционализъм и демокрация!
  И умно и убедително по избрания път за тлеене и живеене!
  Часовници някакви са спряли и т.н.,досущ като за Време разделно!

 14. По всяка перфидна загриженост,в т.ч. и по нарастваща заплаха от Иран с ядрено оръжие до месеци,
  най допадат коментарите на постоянно будните “капии”, вазови герои от “Чичовци”, внуци и правнуци на пияндетата от някогашните кръчми,когато обсъждат например Ромел или Пърл Харбър…
  Но са безумно точни с “едното нищо!”,ако стане дума за последния призив на Русия и Медведев за сдържаност на аятоласите….
  По съдържание и изобретателност обаче,форумте на нашите велики сдружения са къде,къде по-убедителни и все така от Владимир Илич и Йосиф Висарионович…до днес!!!
  Добре че народите си имат своя Василий Иванич,Петка или Марусия картечарката…на будьоновци!!!

 15. Г-н Инджев, ако вярате на Котев, мислите ли че тази статия е достатъчна като подкрепа?

 16. Г-Н ИНДЖЕВ, БЛАГОДАРЯ ЗА ПЪЛНАТА ИНФОРМАЦИЯОЯТО ДАВАТЕ! АЗ РЕДОВНО И С УДОВОЛСТВИЕ СЛЕДЯ ВАШИЯ БЛОГ. СЪС СЪЩИЯ ИНТЕРЕС ПРОЧЕТОХ И ДВЕТЕ ВИ КНИГИ! ЧОВЕЦИ КАТО ВАС (НЕ ХОРА – ХОРА МНОГО, НО НЕ СТРУВАТ!) СА ГОРДОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЪМНЯВАМ СЕ ДАЛИ Г-Н КОТЕВ ЩЕ ИМА УСПЕХ ПОРАДИ ПРОДАЖНИТЕ МЕДИИ У НАС И В ЧУЖБИНА! ДЕРЗАЙТЕ!!!

 17. Към flyco:

  Дали му вярвам? Интуитивно му вярвам.

  Това, което е безобразно, е пълната липса на реакция.
  Медиите дъвчат всякави идиотщини, но на гладната стачка на един ядрен физик, който се бори за кауза, не за проценти върху заплатата, няма никакъв отговор – все едно, че го няма!

 18. Аз също му вярвам при това не интуитивно, а съм убеден, че има подмяна на горивото. За да стигна до това убеждение се запознах с десетки страници документация публикувана от Георги Котев тук: http://bit.ly/cLarxt

  Освен това разкритията на Котев бяха подкрепени от колегата му Александър Белковец, който беше уволнен от АЕЦ, макар че страда от рак на щитовидната жлеза.

  Прочетете какво казва Белковец тук:

  http://e-vestnik.bg/5684

  Както в доброто старо чекистко време гадовете се опитват да изкарат Котев едва ли не луд. Само че неочакването “полудяване” и на неговия колега Белковец им развали схемата.

  Освен това би било доста тревожно ако се окаже, че двама ядрени физици с многогодишен стаж в АЕЦ Козлодуй, които наблюдават поведението на ядреното гориво са с психически отклонения, не мислите ли?

  Доста по-вероятно е няколко министри и директори на АЕЦ да се окажат престъпници, да им се повдигнат тежки обвинения свързани с националната сигурност и да търкат наровете и гърба на шефа на килията поне 10 години.

 19. Г-н Инджев,зададени Ви бяха някои въпроси по които с интуитивни разбирания,личеше,че се доближавате до премиерската интуиция,която ще му трябва утре, други ден в Москва!.
  Случайно или не,американският посланик Джеймс Уорлик,ще ни “подсети днес за перспективите от разработване на шистовия газ
  с американски компании”.
  С две войни дългово бреме от 14 трилиона,дефицити поне до 2015 г.,и боздугани на шията,Америка ще ни подскаже в Столичната библиотека,че Берлускони и Саркози,са само плей олд,а не плейбой,и така лесно няма,да се хванат на “изоставено” магаре в калта,като “Набуко”,за да бъде прецакано с RWE АЕЦ или “Южен поток”.
  Стара Европа,отново си го “нахендря”,както при Цимпе,Видин и Варна,преди столетия и така,докато се осъзнае едва във Виена,когато е спрян Мехмед Завоевателя.
  Във Вашия блог,многократно повтарях,че ни трябва евроазийска политика,а цената или ще осъди епохално България или ще я закопа,което не е позволил хъша Стамболов.
  В Москва – преди да се чукнатс водка – има само един полезен е ход:
  Канадско-американски АЕЦ и нов прочит от страна на днешния руски елит,за “вардарско-тракийска”оценка на българската хегемония в Югоизточна
  Европа с чиста енергия до 2030 г.
  Тогава и предшествениците ПРЕМИЕРСКИ преди столетия и хилядолетия,ще почиват спокойно!

 20. CHICHKO LENIN OSHTE V ZORATA NA REALNIA SOCIALIZAM E DAL UKAZANIA KAK DA SE BORAVI S ISTINATA KOGATO UPRAVLIAVAME TRUDESHTITE SE MASI…

 21. Г-н Инджев,на 12 юли “леко и като с перце!” Ви обърнах внимание,на появата на Ф.Кастро,който днес 13 юли,добавя онова,което Ви “спестих” в коментара:
  В средата на лятна жега,с дългово
  бреме,и без него,основополагащата
  доктрина американския народ,
  дори и неговата дипломация,да скара двете Коре/я/и,дори и да не успее, да постави на място,когато,
  когото и където,трябва – ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ, ЩЕ се ИЗПРАВИ НА КРАКА,АКО ТРЯБВА И САМ,НО НЯМА ДА СЕ ОГЪНЕ,ПРИ КАТАСТРОФАЛНА ЯДРЕНА ВОЙНА….да не дава Господ!
  Дали е прав,КОЙТО го предрича,не е важно,но ако Първият консул,си въобразява,че пернишки анализ и
  мислене,ще го изведе на добър край,трудно ще успее,ако не прояви свръх интуиция,и много
  майки ще останат жални…..
  С България,ще се съобразят и малки и големи,именно защото Стамболов пред повече от век,е разбирал най-добре от “тяхната безмерна любов!” към отреденото от Твореца географско разположение
  на един малък народ….
  Ако първият български княз плаща
  с короната си,Фердинанд I,Борис III с кръщанета,женитби и Вяра,а г-н Живков с хитрини,още тексасецът Буш,го каза в Уест Пойнт,който не е с нас, против нас….
  Всеки велик и достоен човек,още повече с руски дух,разбира такъв език!

 22. Г-н Котев не разказа ли всичко това преди много време – по ТВ СКАТ или ЕВРОКОМ ?

  Как да го подкрепим освен препредавайки статитята на г-н Инджев?!

 23. Една, но далеч не единствената, опасна точка в родната ядрена енергетика (разбирай в цялата наша индустрия) може да бъде представена чрез перефразата на известната сентенция на Айзенхауер – “Мнението на техническите специалисти (у нас, в оригинала – военните) не струва пукнат цент, особено по технически (в оригинала – по военни) въпроси”. Създаването на гигант от мащабите на АЕЦ Белене развинтва докрай манията за бързи печалби на самозваните ни експерти в бизнеса и в неговия приоритет дори пред Господа – Бога, че клетият човечец, запознат с материята, който гладува, просто е потърсил някакъв начин да го чуят. Такова животно 100% безопасност няма, дори и при образцова работа! Да припомня ли, че при аварията в Чернобил бившият СССР е изгубил 50 млрд. долара за 6 месеца, което критично е нарушило баланса му не само за текущата година? Колко подводници трябва да нарежат хора като покойния Илия Павлов, за да се оправим? При нашите лесно и мощно ентусиазиращи се разбирачи на всичко в интерес на печалбата? Не искам да добавям кои родни университети продължават да ги бълват, пълни със самочувствие, в изобилие!

 24. Знаете ли защо се наложи затварянето на 1,2,3 и 4 блок на АЕЦ?
  Делегациите от Европа, които бяха допуснати до АЕЦ “Козлодуй” се ужасха първо от пътя , а след това и от бита на хората които живеят в Козлодуй и работат в АЕЦ и не на последно място хигиената и дисциплината на работнити места. Може би ще кажете какво общо има това с темата. Ами мисля, че това обяснява всичко едни хора които са вторачени в панелните блокове в които живеят града който е потресаващо грозен и в който няма книжарница за книги е какво искате да е тяхното поведение освен да си мълчат. Плюс това АЕЦ ги храни добре. С една дума всичко това за което се пише в статията г-н Инджев много добре се знае от тези които трябва, въпроса е че от тях зависят решения за които и те самите ще са потърпевши. Тази материя се разбира от шепа хора, които няма как да си обърнат собствента паница. По добре е да има общо мнение относно АЕЦ Белене да не се строи, защото ако се построи то вече е в ръцете на други хора ние няма как да влияем на тяхните решения.Построяването на АЕЦ не е само икономическо решение, то е и политическо.

 25. Този път и последната медия, на която имах доверие, странно мълчи относно гладната стачка, добре че са няколкото сайта!

 26. Присъединявам се към групата за подкрепа за г-н Котев

 27. До Д.М. Затварянето на 1-4 блокове стана по разписание след изтичане на екплоатационният им срок.

  Моля ви.

  Той е 30 години. Като се има впредвид, че пускът им е последователно през няколко години през 70-те на миналия век то е лесно да се пресметне и види, че в тази последователност бяха спрени.

  Имаше опити от страна на нашите енергийни тайкуни да ги пресертифицират за още няколко години, но не стана. По това време французите пращаха през ден “европейски” специалисти да докажат, че не може.

  В Козлодуй последният път като бях имаше 3 книжарници на центъра.

 28. До БАТ ИЛИЯ,
  Знам книжарници има но в тях не се продават романи, книги демек.Извинявам се но не се поясних.
  Що се отнася до затварянето на блоковет да това, че са морално остарели също е причина, но първите впечатления бяха тези за които писах и те никак не са маловажни.

 29. Не бих ги нарекъл морално остарели, защото французите през 90-те години след като получиха достъп им се дощя едно парченце от метала за изследване, точно защото беше удържал учудващо добре за експлоатационния период. Знаем, че непрестанната мощна радиационна бомбардировка (алфа,бета,гама) на която която е подложен материала го форсира към превръщания в други материали и от там идват много технологични трудности да се намерят материали да устискат 30 години.

  Та дадоха 1 куб сантиметър на френските специалисти. Аз от там съм запазил някой спомени добри за съветската техника. Но ще спра до тук, защото ще ме заподозрат в симпатий към Белене, аз нямам такива.

  Европейските комисий имаха принос в това, че го понакичиха с компютърни системи за следене, сравнено със старата съветска аналогова техника. Руснаците никога не са били силни в електрониката, знаем.

 30. Ще оставят сиромаха да си умре от глад! Ако всичко, което казва е факт(едва ли някой се съмнява)може и да не умре от естествена смърт, още по малко от глад!

 31. Жалко за кадърният и истински Човек с огромно Ч. Още по жалко е че в този невъобразимо криминализиран свят, единствената ценност е бизнеса – голямата пара. Но за всичко си е виновен заспалият и безразличен към всичко, български народ. При толкова много приказки както в телевизията, така и в вестници, никой не успя да обясни и убеди този заспал народ че: ако мафиоти и управници са силни с свойте милиони в банките, то народът е още по силен с своето милионно присъствие, на подходящо място и подходящо време. Нищо друго няма и не може да промени положението на работника и селянина в България. Погледнете подписката против членството на Турция. Срам и позор. Българинът го мързи да отиде само за един подпис а това което трябва да направи, е нещо мнооого повече. Така че нашият героичен в миналото народ се е раскашкал и се осъжда сам на заник. І Петров.

 32. Допълнение,
  Турците изминават стотици километри за да гласуват у нас, за да могат един ден да ни стъпят на шията отново, а българинът, не е в състояние сама да се подпише за опазването на България. І ААФЕРИМ. – Петров.

 33. гледах изказването на инж.Котев качено в You Tube и ми направи силно впечатление това беше преди време.Прокуратурата защо не се самосезира при наличието на такива фрапиращи обвинения или може би чакат Б.Б. да научи от вестниците за протеста на физика.Вместо да се назландисват, съответните органи да кажат вярно ли е това или човекът лъже или има някаква друга причина.Защо е тази мъгла?Кого покрива тя?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.