Гладуващият Котев не преде пред стрелящото куче

След като се уверих, че т.н. водещи електронни медии не искат или не могат ( защото не им разрешават) да забележат гладната стачка на българския ядрен физик Георги Котев, реших да надзърна ден по-късно в печатния еквивалент на тези средства за масово премълчаване на неудобни теми. В края на краищата на вестниците им трябва повече време да реагират – може пък да са преодолели техническите затруднения и да се прогледнали!

Отварям с трепет сайта на в. „Труд“ и какво да видя на първо място: „Куче простреля стопанина си“ . Настъпило пушката на задната седалка. Невероятното събитие станало в Нова Зеландия.

Е, казвам си, може пък другият флагман на свободното слово да се е възползвал от слепотата на конкурента си и да е произвел сензация, като е запълнил тази празнота с някакво развитие по темата за гладната стачка на нашия сънародник в Брюксел. И какво мислите се мъдри на първо новинарско място в сайта на „24 часа“? Същото. Само че с важното уточнение още в заглавието, че кучешкото прострелване е било „отзад“. От текста става ясно и точно коя буза е пострадала – лявата. Но човекът се отървал без сериозни последици от кучешката ( а всъщност човешка ) небрежност на задната седалка. Жив и здрав, но „попал в газету“!

Не му го пожелавам, но гладуващият Георги Котев има шанс да бъде удостоен с високо интелектуалното внимание на българските „водещи“ медии само в някой животински контекст. В човешкия, който предвижда поне елементарно човешко съпричастие, май няма шанс. Не и в днешна европейска България.

Сензациите у нас явно не са разрешени. Голям съм наивник.

33 мнения за “Гладуващият Котев не преде пред стрелящото куче”

 1. Като му обърне внимание някоя фолк певица, ще му обърнат внимание и медиите. От тук явно не става… 😉

 2. Господин Инджев,однаждый многих лет тому назадь,Линкольновская Америка,как и правильная Болгария горевали,потом, что теряли други у которых не было состояния или мундиры официльльного положения.
  Личные достойнства с сильным характером,никак не отвечали марионеткой…
  Бывает и скромность,которая превосходит всякое понимание и переходит в полоне самоотречение и граничить даже с святостью,как у Стамболова,например…
  Как следутеь приравнивать настоящие,которые видять ьдальше и глубче во волнах смутного времени….
  Всем лесорубам извстна старая пословица:”Дерево лучше всего измерить,когда оно повалено.”

 3. Уважаеми г-н Инджев, връзката между гладната стачка и стрелящото куче ми изглежда очевидна – след като кучето може да простреля стопанина си, защо да не опушка и стачно – гладуващия? Направо ми звучи като хуманно предупреждение към г-н Котев от страна на цитираните от Вас вестници, че така или иначе върви безредна, неконтролируема стрелба по живи хора. Пък той, ако иска, да си гладува…

 4. Г-н Инджев, а как е в днешна европейска Европа. Май и тя си трае срещу руски газ. Имам впредвид големите официози които доста често се цитират иначе.

 5. На първа страница на сайта на 24 часа е също и “Радомирки раждат вкъщи за по-евтино”.

  Ама и Вие, господин Инджев, сте намерили къде да търсите да четете сериозни новини. Това 24 часа отдавна (сиреч никога) не е вестник. За подобни издания Марк Твен е казал, ако не прочетеш вестника си неинформиран, а като го прочетеш ставаш дезинформиран.

 6. …А представяте ли си, Г-н Инджев,В.Велева, с прясно изпечена баница на Брюкселския мегдан, в подкрепа на г-н Котев!? И връчващите знака Стамболов зад нея! Мила родна, демократична идилия…Да не забравя гоцката !
  O, Tempora, o mores!

 7. Какво означава това:

  http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/peti/cm/784/784441/784441bg.pdf
  ?

  ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ
  Комисия по петиции

  “Забележки на Комисията относно петицията

  б) Използване на рециклиран уран:
  Българският орган по ядрена безопасност е използвал независим изпълнител
  (шведската фирма „Studsvik Nuclear AB”), който е потвърдил, че количеството на
  изотоп U232 (индикатор за наличието на рециклиран уран) отговаря на сертификата
  (т.е. няма доказателства за използване на рециклиран уран).
  Дори и да е бил използван рециклиран уран U236 (такава е практиката в някои атомни
  електроцентрали), това не би оказало пряко въздействие върху безопасността на тези
  реактори.”

  “Заключение
  – относно техническите въпроси:
  Комисията ще продължи да следи развитието на ситуацията, като отправя
  допълнителни запитвания до отговорните български органи по ядрена безопасност
  относно технически въпроси, свързани с Договора за Евратом.
  …”

  Не предполагам или предпоставям нищо. Винаги се опитвам да имам възможно най-много информация по даден казус.

 8. Г-н Инджев, пак ще споделим горчивината си с вашата статия-тя разбира се не е единствената в объркания ни живот.Какво да направим? Нещата стават така , както не трябва…

 9. Наверно тук се проявява мистичния страх от Русия – защото главният участник в това събитие е Русия.Мамооо, айде без!Българският интелигент е трениран в продължение на петдесе години в истината, че страданието на съвестта е нищо в сравнение с материалния недоимък. Дано Котев да е предвидил, че няма да получи никаква нравствена или политическа помощ от братята си и че такива акции са съпроводени с ужасно чувство на самота.Тя е позната на всеки, който е правил нещо добро за този народ – Левски, Ботев, Бенковски и пр. Нас ни бива само да празнуваме празниците на нашите велики самотници – с руйно вино и кюфте, естествено. Я, ако Котев вземе да умре от глад – тази дата ще влезе в националния календар.

 10. bravo ivo, no i MEDIUS citira evropeiskite pravila: Bruxel pita- nashite otgovariat vinagi ustavno…i kato gramnem obache, niama koi da otgovori…

 11. а не е момента пресата да вземе отношение по такъв клатещ се въпрос като енергетиката,ще има ли тръба,ще има ли поток;ама кой точно поток,ами централата гьол ли ще е или не,как искате да се ориентират и да вземат правилното медийно решение спрямо г-н Котев,който заслужава само уважение

 12. Ето и ново 20 – Серьожа Станишев – Ватмана има 7 обвинения за загубени от него 7 секретни документа, но понеже е неосъждан, може и да се размине само с административно наказание. Ето това е, наместо да лежи 7х2 14 години в затвора, той ще продължи да дава акъли. Може би така е по-добре за нас, защото той е глупак и с всяка нова глупост която каже намалява шансовете на БКП да се върне във властта.

 13. А не мислите ли г-н Инджев,че ако събитието бъде отразено в CNN и Euronews нашите медии няма накъде да мърдат?

 14. Dali e lud ili ne dali e prav ili ne niama nikakwo znachenie za mediite. Te sa dlujni da otbelejat nowina, w koiato sa wklucheni: bylgarski grajdanin, iadrem fizik, atmona centrala, narushenia, Bruksel, protest, institucii. Twurde mnogo neshta zameseni samo w edin sluchai, za da ne se otbeleje. Wsichko drugo e desinformacia.

 15. Охо-о-о г-н Инджев! Значи цензурка, а? Да съм Ви обидил случайно? Да съм имал груб и неприличен език? Не! Значи просто не Ви изнася какво съм написал и затова не разрешавате да се публикува на блога Ви. Жалко, мислех си други работи за Вас. Е, сега се видя кой какъв манталитет има….

  P.S. Пиша това с пълното съзнание, че и то няма да види бял свят, т.е. безсмислено е. Но ей така, за спорта ….

 16. “Нагли” ли били, казахте? Тоест, гадни, продажни, нахални, подкупни – комай е все едно? Има ли по-голямо нахалство от това да се барикадираш в службата си, от която са те уволнили? Или да не се извиниш за гафа с подарения апартамент на президента, какъвто май няма, или да наричаш тези от форума, към които си се обърнал с думите “коментирайте”, с обидни думи? И имали, г-н Инджев, някой със здрав мозък, по Вашия аршин?

 17. Към розовата:

  Явно сте от онези (за мен от женски род, не знам как иначе да спрягам една “пантера”), които се наслаждават на самопровъзгласяването си за жертви.
  Обявихте ме, че съм се бил възползвал ( как точно – пари ли печеля или “слава”?) от един болен човек и смятате , че това не е обидно?
  Не съм ви бил познавал, пък съм ви оценявал еди как си…
  Ами как да ви познавам, като се криете?
  Нарекохте ме простак…
  И смятате, че съм длъжен да ви позволя да ми повръщате на килима на всяка цена?
  А вие познавате ли Котев, че го обявявате за болен (луд)?

 18. Към Ясен:

  Вие сте се барикадирил зад лъжата за барикадирането – толкова можете.
  Написал съм “коментирайте”, а не “лъжете” – това с барикадирането е една от най-тъпите лъжи, с каквито се храните и после ги севрирате, прекарани през храносмилателната ви система.
  Колкото до Първанов и апартамента – тук вече наистина произвеждате наистина миризлив гаф…

 19. От “Труд” са обърнали днес внимание на Георги Котев… само дето надълго и нашироко разясняват аргументите, с които руската компания, доставяща ядрено гориво, отрича обвиненията…

 20. Замислям се дали бих могла дотолкова да се жертвам за нещо, в което вярвам, за да стигна до гладна стачка. Не съм сигурна. Но това не ме кара да мисля, че г-н Котев е луд, напротив, кара ме само да го уважавам, но и да се моля да се откаже от тази форма на протест.
  Ако той обаче е прав и горивото наистина е рециклирано и се държи непредсказуемо? Тези, от които зависи това да се провери и не го правят, не ги ли интересува собствената им безопасност?
  И още нещо (от сайта еурочикаго), оказва се, не знам защо не съм учудена, че на тестове за интелигентност в Козлодуй не се подлагат само началниците!!!!

 21. И още нещо, което пропуснах. Какво може да се направи:
  – да спасим г-н Котев;
  – да се предизвика проверка на твърденията му.

 22. Г-н Инджев, не съм Ви наричал простак. Само казах, че се държите като такъв, защото се нахвърлихте към мен с обиди. Ако сте се почувствали обиден, моля за извинение. Ще изтрия тази дума от “недопуснатия” си постинг и ще го пусна отново. Ще разрешите ли да се появи в блога Ви?

  Извинявам се също така за обвиненията във “възползване”. Разбира се, че не ви обвинявам в печелене на пари на гърба на човека. Имах предвид по-скоро “яхане” на медииното събитие, ако ме разбирате какво искам да кажа. Но ще се извиня и за това, щом се чувствате обиден.

  А Котев го познавам бегло и го обявявам за луд по-скоро заради характерната за такива хора упоритост да не признават очевидното и да живеят в някакъв свой измислен свят, където само те са прави и са истина от последна инстанция. Също така като експерт, четейки текстовете му, стигам до същото заключение. Разбира се има и друга възможност – да си напълно здрав и всичко да го прави само защото не беше назначен за началник на мястото на предишния. Но това аз не го вярвам. Считам Котев за честен, но напълно заблуден и най-вероятно болен човек.

  P.S. Сега ще редактирам “забранения” постинг и ще го пусна отново. Надявам се в името на свободата на словото да му разрешите да види бял свят.

 23. Г-н Инджев, не очаквах от Вас да се държите по този начин и да обиждате. Не ме познавате, за да ми давате квалификации, да коментирате манталитета ми и да ме наричате “болен мозък” и да ме сравнявате с изнасилвач. Когато аз казвам, че Котев е болен, имам предвид точно това – болен. Това не е обида. А пък Вас въобще не съм обиждал и не съм Ви давал квалификации, въпреки че мога. Аз съм човек със собствено достойнство, специалист, с професионална биография много по-впечатляваща от тази на г-н Котев. Нямате си и идея какво преживях в последните две години. Всяко поредно “разкритие” на Котев рефлектираше при мен с изписването на нови кофи мастило за всякакви справки и доклади, искани от многобройните институции проверяващи сигналите му. Не можете да си представите какво значи две години отново и отново да обяснявам “че нямам сестра”. Всеки има право да сигнализира за нарушения и първоначално не ми пукаше, въпреки че като квалифициран специалист виждах безпочвеността на Котевите обвинения. Но когато след многобройни разследвания се установи, че всичко е кьорфишек, а Котев продължава да обвинява, това вече се превръща в тормоз. Защото той няма да приеме друго заключение от който и да е експерт или институция ако не потвърждава неговата теза. Г-н Инджев, погледнете и от другата страна. Разберете че десетки честни и почтени специалисти се чувстват омерзени от това някой постоянно да ги обвинява в страшни престъпления. Да, въпреки че моето име не е споменавано от Котев, аз се чувствам обвинен. Защото съм активен участник в събитията като експерт и знам, че аз съм правия, а не Котев. И понеже знам че ще попитате защо не си напиша името…. Не го пиша, защото не искам да съм поредния заклеймен от една групичка от “поддръжници” на Котев, които го използват за нечисти цели. Не визирам Вас. Изглежда Вие попаднахте в цялата тая работа заради съмненията Ви за посягане на свободата на словото, без да се намесвате по същество в спора. В този случай обаче сте сбъркали. Случаят не е това за което си мислите. Иначе досега европейските институции и Международната агенция по атомна енергия да са ни разпердушинили. Това е засега.

 24. “Анализът на Котев е задълбочен, прецизен, и се обляга на конкретни данни и факти. Този анализ недвусмислено доказва, че има касети, които не са с типичното ураново обогатяване. Всички критици до този момент не засягат техническата страна на дискусията. Никой не е излязъл да спори срещу фактите, които Котев е доказал, а центърът се измества на лична основа. Може би това го тласка да прибегне до такава крайна мярка.”
  Това е мнението на Петър Божинов – физик, бивш колега на Котев от АЕЦ Козлодуй, в момента работещ в Чикагския университет.
  Копирах го тук за по- лесно сравнение с някои от коментарите под тази статия.
  Поздрави Г-н Инджев за подетата инициатива да разгласите и с това подкрепите делото подхванато от българският физик Котев. Един от малкото опити за преборване с Руските колониални безумства у нас.
  Има една мисъл “Велики физици-дребни философи!” Нали помните чия е? На Ленин! Усещам как стои на езика на мнозина в момента. Като се започне от Путин и се свърши с нашите комуняго-русофилски мекерета. Ама мълчат. Лошото е, че все още мълчат и европейските и световните телевизии и преса. Тази тишина плаши! Надявам се че стачката на Котев ги е заварила неподготвени и това е причината! Но явно е, че и там стават политически съгласувания на високо ниво. Залогът очевидно е много голям и това се използва от нашите сегашни “политици”!
  Всъщност такава ситуация винаги би се използвла от политиците но въпросът е за каква политика. Дали за да се защити националния интерес (Стамболов), или за да се продаде безнаказано от Европа и за лична изгода от Русия (Станишев, Гоце, Моце и Барабоце…наредете цялото БСП).

 25. Има и още раздухвани точно сега “сензации” с кучешка тематика, като внасянето в Парламента на подписка за инкриминиране на тежки издевателства срещу животни, а че един човешки живот изтлява в момента за всички нас, за децата ни, за България, никого, отговорен за случващото се, не го е грижа!

 26. Наистина се забъркваме в една безкрайно професионална тема, която няма нищо общо с това дали се дава гласност или не на проявата на г-н Котев. Не забравяйте, че седалището на МАЕ е във Виена. Защо го напомням, ако има държава която да следи внимателно наща атомна централа то това е Австрия.Много е трудно ние от нащо ниво да преценим каква е истината. Г-н Инджев дайте да се съсредоточим върху нещо което още днес трябва да се реши, а това е как да усвоим средствата от ЕС. Повярвайте ми това е въпрос, който е наистина на дневен ред и за който има решения но всички си мълчат .

 27. Розовата пантера:

  @Аз съм човек със собствено достойнство, специалист, с професионална биография много по-впечатляваща от тази на г-н Котев@

  Като сте такъв впечатляващ специалист вземете поне се подписвайте с името си. Няколко други специалисти се подписаха с името си в следващата статия по темата. Вие не смеете….

  Ето и цитат. Вероятно сте по-впечатляващ и този човек или той обслужва чужди интереси….

  Анализът на Котев е задълбочен, прецизен, и се обляга на конкретни данни и факти. Този анализ недвусмислено доказва, че има касети, които не са с типичното ураново обогатяване. Всички критици до този момент не засягат техническата страна на дискусията. Никой не е излязъл да спори срещу фактите, които Котев е доказал, а центърът се измества на лична основа. Може би това го тласка да прибегне до такава крайна мярка.“
  Това е мнението на Петър Божинов – физик, бивш колега на Котев от АЕЦ Козлодуй, в момента работещ в Чикагския университет.

 28. Do Panterata i Iasen’cho

  Drugari,

  molia idete se izlivaite v Sirishtnik i negovite okolnosti i nedeite osmardiavaite prostranstvoto podareno ot Ivo Indjev.

  Shte vi bada mnogo blagodaren!

  Pozdravi nai-sardechni (i na vashia nachalnik i kumir Agent gotzko).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.