От Чикаго до назадничавите тук: запознайте се с Георги Котев

Защо съм против гладната стачка на физика Котев

Сряда, 14 Юли 2010

Коментари на Петър Стаматов – редактор на Eurochicago.com и на Петър Божинов, преподавател в Чикагския университет, бивши колеги на протестиращия в Брюксел българин

На 12.07.2010г. физикът Георги Котев обяви безсрочна гладна стачка пред Европейската комисия в Брюксел с искане евроинституциите да предизвикат независимо разследване за подмяната на ядреното гориво на АЕЦ „Козлодуй”. Българинът работил 17 години в централата е категоричен, че новото гориво е нелицензирано у нас и може да бъде опасно, а държавата ни е ощетена до този момент с близо 500 млн. лева.

Петър Стаматов:
Следя постоянно какво се случва на площад «Шуман» пред сградата на Еврокомисията, какво съобщават медиите и ектронните издания за стачката на Котев. Чета и коментарите и форумите в тях. Забелязвам, че за много хора не само написаното от ядрения физик, но и действията и мотивите му остават загадка. За разлика от тези хора аз познавам Георги Котев повече от 20 години – учихме в един университет, макар и различни специалности, работихме в АЕЦ Козлодуй, срещахме се в годините след като напуснах централата – и в София, и в САЩ. Познавам близките му, знам дори малките му племеници. С една дума – бяхме доста добри приятели. Докато в последните месеци отношенията ни охладняха, а след като обявих, че съм против стачката му, дори почти се скъсаха. И от тогава практически не се чуваме (не броя отделни кратки СМС). Да, аз съм против стачката му. Ето защо няма да чуете от него нито моето име, нито моя уебсайт. Но въпреки, че съм против безсрочното му гладуване, аз не мога да го оставя. Подкрепям го, защото виждам как организирано се нахвърлят към него, как искат да го обявят за какъв ли не, та дори за луд.
Ще започна поред.

Бил посредствен специалист. Не е вярно! Признавам си, че и аз, като повечето читатели, не съм наясно как може да се докаже, че едно ядрено гориво е приготвено от рециклиран уран, но абсолютно отхвърлям обвиненията по негов адрес в некомпетентност. Ако беше некомпетентен, нямаше да проработи толкова години на едно от най-отговорните места в АЕЦ. Нямаше да има награди, и то не за послушание, а за нововъведения в производството. Фактите говорят, че е един от най-добрите по специалността си в България и ако не беше така, неговите твърдения отдавна щяха да са разбити на пух и прах. Защо ли до днес никой от нашите големи авторитети (не говоря за големи началници) не излезе с името си срещу него?

Бил глупак. Не е вярно! Котев е с много висок IQ (Ай Кю – коефициент за интелигентност). Повод да се запознаем като студенти станаха общите ни увлечения по математика и занимателните задачи и главоблъсканици. Знам какви са условията и изискванията да покриеш теста на Менса и съм убеден, че Котев спокойно може да членува в този клуб. А и вероятно той е минавал такива тестове в АЕЦ. Там в специална лаборатория ни проверяваха общата интелигентност, психологическата пригодност. На такава проверки не подлежаха само… началниците в централата.
Аз не съм против ядрените централи, за мен по-опасни са хората, които ги управляват.
Ще поясня. В АЕЦ «Козлодуй» на високи постове са работили хора, за които главният психолог е предписвал, че, поради IQ < 95 т.е. по-нисък от средния, не би трябвало да заемат ръководни длъжност. Преровят ли се архивите, сигурно ще се открие, че иначе симпатичният екс-шеф на централата Иван Генов също има забрани да заема отговорни постове в АЕЦ. Не съм убеден дали сред обикновените хора е добре известно, но и за трагедията в Чернобил причина е субективният фактор – това са началниците, провеждащи изпитанията, от които е произтекла аварията.

За мен разликата между американските, френските и др. западни реактори и руските такива е огромна. И не казвам, че руските са по-лоши. Просто философията им е различна. На Запад залагат повече на техниката, а при руснаците по-главен е човешкият фактор – на операторите и техните ръководители са гласувани много по-големи отговорности. Ето защо и нашите оператори в Козлодуй са несъмнено по-добри специалисти от западните. И все пак е разбираемо грешките при хората да са по-чести, отколкото при машините? Сравнете само, какъв е процентът на смъртните случаи по пътищата, заради отказване на техниката в автомобилите и какъв – заради самите шофьори.

Котев е луд. Не е вярно! Ако да кажем той някак си е успял да премине през ситото в централата, (казах вече, че и това се случва), то тогава защо ДАНС работиха с него? Една година той им сътрудничеше – нима са такива некадърници да не го разберат и да го оставят на такова възлово място в централата? Защо компанията, в която той работи сега в Италия, и в която доколкото знам също са научили и са против стачката му, не са го уволнили? Кой би искал да си има работа с него, ако беше луд? Не мога да не си спомня какво бе казал Ботев: „Свестните у нас считат за луди…”
Плащат му да твърди клевети. Не е вярно! Не е трудно да се докаже, а и в ДАНС отлично знаят, че Котев замина абсолютно сам на свои разноски и никоя организация или конкурентна компания не седи зад него. Известно е, че той живя по евтини квартири и хотели и с месеци не бе получавал заплата, докато се утвърди на новото си работно място (пак като физик) в Италия.

Бил кариерист, направил го заради пари. Не е вярно! Не е ли нормално след като сте отработили съвестно 15 години в една компания и за поста на пенсионирания Ви началник няма друг кандидат, който да има нужната квалификация и знания, освен Вас, да очаквате най-после да Ви издигнат? Парите също са важно нещо, но помня в Москва, където повечето се занимавахме и с търговия, Котев въобще не бе сред нас. И докато много от студентите се връщаха в България с цели контейнери със стока, то той си бе взел единствено някакъв телевизор. Отделен е въпросът, че се интересуваше от първите стъпки на борсата в България. Умееше да си прави сметката, броеше и стотинките, но благодарение на способности и липса на алчност (колко души изгоряха в началото в разни пирамиди), успяваше да си докара някой лев към заплатата. Пък и сега в Италия му плащат добре. Ако парите бяха мотива му, що не си седи в Италия, а е тръгнал да стачкува?
Ще спра до тук. Не казвам, че е идеален, но че е искрен и честен човек, за мен няма съмнение. И може би именно оттам идват и най-лошите му качества – трудно прави компромиси и не прощава изневери. Всъщност това не е толкова лошо за един физик, нали?

Иначе той е доверчив и вярваше в ръководството на централата, нали се обръщаше за справедливост към тях. Вярваше в ДАНС – активно им сътрудничеше. Вярваше на част от медиите у нас, докато му забраниха достъпа и до форумите в тях. Беше почитател на Иван Костов, докато разбра, че политиците се интересуват първо от себе си. Вярваше в Европейските инстанции, докато се оказа, че те повече се осланят на българската държавна администрация. Сега май единствено вярва в разума на хората, които ще се заинтересуват да разберат дали наистина не са манипулирани.
А това не е трудно, особенно при огромното количество контролни органи, които получават заплати от държавната хазна, за да изпълняват такива функции. Достатъчно е да се направят нови и независими проверки дали горивото е било лицензирано. Да се потърси отговорност защо при предишната проверка (на която всички се позовават, че уж не е открила никакви нередности – виж линк) по документи мистериозно липсват цели 6 ядрени касети. Да се попита ядрения регулатор АЯР защо не е проконтролирал, че «библията» на АЕЦ, документът Техническа обосновка на безопасността (ТОБ), не е съответствал на горивото повече от 4 години. Защо Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е заявила пред министър Трайков още на 16.10.2009 година «издаването на заповедта за извършване на финансовата инспекция в Козлодуй ще бъде съобразена с административния капацитет на Агенцията» (виж PDF документа – AEC_G-Kotev_MIET_Agen-fin-inspekcia (1)), но и до ден днешен няма резултати или не са огласени? Защо след като в Европейската комисия и Европейският парламент са стигнали до разкритието, че се е работило няколко години с неактуализиран софтуер, не е поискано разследване на човешкия фактор и следите от корупционна схема?

А ако след проверките се окаже, че Георги Котев не е бил прав, нека го съдят.
Ето и аз сега осъждам неговата гладна стачка. Осъждам я, защото все още вярвам в ЕК. Осъждам я, защото, ако му се случи нещо в Брюксел – нещастие, самоубийство (и други хора свързани с АЕЦ са го правили – линк) или ако умре от глад, как ще се докаже имало ли е опасни за всички нас нарушения в «първа атомна». А това е от голямо значение и за дилемата да имаме ли «втора атомна» в Белене. Против стачката съм, но да го оставим ли да умре?

Петър Божинов *:
«Анализът на Котев е задълбочен, прецизен, и се обляга на конкретни данни и факти. Този анализ недвусмислено доказва, че има касети, които не са с типичното ураново обогатяване. Всички критици до този момент не засягат техническата страна на дискусията. Никой не е излязъл да спори срещу фактите, които Котев е доказал, а центърът се измества на лична основа. Може би това го тласка да прибегне до такава крайна мярка. А да си посегнеш на живота, не е по християнски.»

*Петър Божинов е физик, бивш колега на Котев от АЕЦ Козлодуй, в момента работещ в Чикагския университет, където е разработен първият в света реактор от Енрико Ферми. Имейл: petter.bojinov @ gmail.com

EuroChicago.com

16 мнения за “От Чикаго до назадничавите тук: запознайте се с Георги Котев”

 1. За пореден път ви благодаря, г-н Инджев! Прекланям се пред куража ви.
  Бъдете здрав!

 2. “От Чикаго до назадничавите (?)тук: запознайте се с Георги Котев”…

  Не го разбирам?

 3. Attn.Peter S t a m a t o v y/or Peter B o j i n o v:
  Dear Sirs,your dignify attitude,
  moreover that from the Institute ref.with the name of Enrico Fermi,seems good enough to be worry and additionally very important in trobles,as faced by your colleague K o t e v.
  In any case announced only through the blog,that some quick appearing of the advanced western technology -it means USA and Canada- after a marriage with German discipline, may introduce internally in Europe and worldwide needed peace witch concern the second plant.
  Events as they evolved confirmed meanwhile,that Canadian Minister of Trade,had had met our PM.
  As you know we are limited with 5 bns c/m of gas but “Chevro” was engaged meanwhile to reach a quantity of 25 bns c/m,which might change the Rules of the play in South East Europe according challenges for clean energy in the next decades.

 4. все пак са останали чесни българи не са съгласни но и не са омаяни бог да ние на помощ макар той одавна да ни е забравил а и ние май не му помним името дано нашия брат има сили да издържи по дълго та да му обърнат поне малко внимание може би някой от големия слем голям майтап президента дали може да вземе някакво отношение ама шлема му е затворил устата и очите молим се за нашия брат и се възхищаваме на силата и дързоста му дано е жив

 5. ОТНОВО БРАВО, Г-Н ИНДЖЕВ! АЗ ЪСЩО ПОДКРЕПЯМ МОРАЛНО Г-Н КОТЕВ, НО МЕ Е СТРАХ ДА НЕ ИЗПЪЛНИ ЗАКАНАТА СИ ДА ГЛАДУВА ДОКАТО ЕС СЕ НАМЕСИ! ТАКЪВ ЦЕНЕН ЧОВЕК НЕ ЧИВА ДА УМИРА!!!!

 6. Хайде да подкрепим Георги Котев, да дадем повече гласност с Ваша помощ Г-н Инджев във Facebook или по друг начин, за да предизвикаме проверка, надявам се.Аз съм за!!!Благодаря!

 7. Подкрепям всеки,който се бори за истината,особено когато е общонародно значима!

 8. Следя нещата от новините,дано този човек има здрави нерви да се пребори и докаже какво става в тези среди и политики.Днес по новините споменаха,че в Смолян имало проблем с мечките.Няма ли кой да каже на Гошо да си вземе пушката и да успокои малко тези хора по селата?

 9. Става все по-заплетено. Цитирам: “Защо след като в Европейската комисия и Европейският парламент са стигнали до разкритието, че се е работило няколко години с неактуализиран софтуер, не е поискано разследване на човешкия фактор и следите от корупционна схема?”

  Т.е. ако вече по въпроса са се произнесли и от европейската комисия, и от МААЕ (Маждународната агенция за атомна енергетика) , и от българска страна, и след като няма шанс никой от изброените да се самосезира и да си преразгледа заключенията, то май няма да има разрешение на проблема и излиза, че той е обречен да умре.

  Я да видим руските газови клещи колко са здрави. Т.е. дали държат в партер и европата.

  Поне за сега откъм тадева нищо не се чуе.

 10. Високият IQ не е гаранция, че ставаш за добър ръководител. Преди години, в Харвард е направена статистика, че средните по успеваемост студенти в много по-голям процент преуспяват в живота, в сравнение с отличниците. Аз не познавам г-н Котев, но от начина му на говoрене, видян и чут в You tube, пък и от гореизложеното разбирам, че той е затворен в себе си човек, “саможив” и има трудности при комуникацията с другите. Може би е голям физик, но не вярвам да става за ръководител на колектив от хора, за което е претендирал, съгласно текста по-горе. Такива хора обикновенно растат по “хоризонтала”, като специалисти, а не по “вертикала”. Относно каузата, заради която гладува, разбирам че той не е съгласен и с проверката направена от независимата Шведска компания, т.е. той не е съгласен с нито една институция, било то българска или от ЕС, а вярва само на своите доводи. Лично аз, не подкрепям избраният от него път, чрез който да установи истината. Да гладуваш, или да се хвърлиш от горният етаж на сграда не е начина да пребориш “злото”. Иска се търпение, сподвижници и силни доказателства.
  ( в един от коментарите, където г-н Котев е сниман с плаката на гърди, на площада в Брюксел, се казва, че има грешка в “английският” надпис. Аз не съм специалист лингвист, но ако е сгрешил, добре ще е да се поправи.)

 11. Bravo, Ivo Indjev!!!
  Blagodarya, che Vi ima.
  Zatova Vi obicham– za Vashata smelost i chestnost!

 12. до назадничавите-няма грешка в плаката-нямате ли речници бе .отворете ги-WONT

 13. Опасявам се да не се насочи изслушването (ако има такова) в дебат по ядрена и теоретична физика, т.е. академично мнозинство или отделни експерти/агенции, които са срещу неговите доводи, да потвърдят, че това са допустими, използваеми и безопасни методи за използване на “новото” ядрено гориво, макар Г-н Котев да твърди обратното. Той е там отстоявайки принципи и морални ценности – безкористно, заслужаващо адмирации
  Очевидно има неспазване на производствени алгоритми и лично облагодетлстване (предполагаемо) и както в повечето производства в БГ и там също не се спазва технологичния процес.
  Но, също важна е конкретиката:
  1.какви са рисковете за безопасната работа на реакторите, ако продължи тази практика, да излязат от строя с катастрофални последици
  2.какви са рисковете за радиоактивно изтичане за населението
  3.какви са финансовите измерения от подмяната – негативни, позитивни – едва ли
  4.важно е да не свежда протеста до технологично-производствено отклонение, а за дебат за последиците от него, ако има такива и са предвидими въобще.

 14. Drugarju Karandash

  Преди години, в Харвард е направена статистика, че средните по успеваемост студенти в много по-голям процент преуспяват в живота, в сравнение с отличниците.

  Zashto citirate Harvard koito se namira v Boston, Ma, USA a ne citirate nekoe veliko prouchvane na MoskovskII GosudarstvenIIIII…
  Institut?

 15. PS
  kam Karandash otnovo.

  U nas niama nikakvo znachenie sredniak li sis, otlihnik li si.

  Vajno e da si nashe momche – komunistche, agentche, donosniche ili i 3te v 1no

  Taka che Harvard sa savsem neaktualni na teritoriata na Goce et Co (made in USSR (SSSR)).

  Pozdravi nai-sardechni

 16. До Doko,
  Докич, значението на думата ДРУГ в българският език е ДРУГо, различно от руското. Използваното от Вас “Drugarju”(не съм лингвист) от коя ДРУГа езикова група идва и какво ДРУГо искаш да кажеш? Ако е “обръщение” към някого, когото не познавате, може да използвате Sir, или ДРУГото-Mister, както е в Харвард. Може и само karandash, ако ДРУГото Ви затруднява…. Иначе, за ДРУГото, здраве да е!!!
  Pozdravi nai-sardechni!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.