Що е шистов газ и има ли почва у нас?

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОБИВА НА ГАЗ ОТ ШИСТОВИ НАХОДИЩА, АЛТЕРНАТИВНИ НА РУСКАТА ГАЗОВА ЕКСПАНЗИЯ В ЕВРОПА, ПРЕДОСТАВЕНА ОТ Г-Н ХИНКОВ:

„Според публикации в световните медии поне 40 големи енергийни компании търсят шистови газови находища – всички големи са на този пазар и работят усилено. Освен британската BP, Royal Dutch Shell търси находища в Швеция и Украйна, Exxon Mobil – в Унгария и Германия, а ConocoPhillips и Chevron са в Полша. Eurenergy Resource Corporation ще сондира в Южна Англия.

Много компании очакват разрешения за сондажи във Франция. Според оценките на геолозите районът на Гренобъл и югоизточна Франция са интересни с това, че там находищата са много по-плитки, отколкото в Парижкия басейн.

Китай също е заразен от „шистовата лудост“.

Как се добива „алтернативен“ газ?

Разположеният в шистови и глинести слоеве газ не може да бъде извлечен оттам с традиционния метод на сондиране, тъй като не се намира в концентрирани находища, а е „разпръснат“ из пластовете. През 2008 г. американските експерти успяват да разработят технология, която успешно съчетава метода на хоризонтално сондиране с т.нар. хидравлично разбиване.

Този процес създава ефекта на хидравличен удар чрез инжектиране на вода, пясък и химикали в подземните слоеве. Това позволява да бъде „събран“ разположеният там газ без необходимостта от множество отделни кладенци. Създадените кладенци обаче трябва да се разполагат по-гъсто един до друг заради спецификата на шистовите находища, а и получената смес от вода и химически вещества носи риск за водоемите наоколо, което на практика изключва разработването на този вид находища близо до населени места.„

Предполагам, че доста хора не знаят за какво става въпрос, когато се говори за „алтернативен газ„. Затова си позволих няколко цитатата по темата. Нещата не са особено безнадеждни за България. Oставa да се надяваме, какво друго.

57 мнения за “Що е шистов газ и има ли почва у нас?”

 1. Газпром и Лукойл имат сериозен интерес в областта на разработката на находищата на шистов газ в България 😉

 2. Засега никой не знае какви са страничните ефекти от подобна интервенция в земната кора, така че не би било умно да се хвърляме първи и да ставаме опитни зайчета. Плюс това, мисля, че вече на всички стана ясно колко струват ВР – и пукната пара не струват. Разливът със сигурност догонва Чернобил с ефекта си.

 3. Дали пък тоя пуст “шистов газ” няма да ни спаси от руската, този път енергийна, окупация?! Тия проклети американция, току-виж, този път нищо чудно да ни спасят от руска окупация?! Те и с измишльотината си, наречена интернет, спасиха свободата на словото в България, та от окупация ли няма да ни спасят?!

 4. И после няма само в САЩ да показват как се запалва водата от чешмата. Много хубава технология – ще си караме и колите с “вода”. А ще пием само Девин на Доган (освен ако и тя не започне да се пали).

 5. г-н Инджев, благодаря че коментарът ми към предния пост послужи за цялостна публикация в блога ти, който редовно следя. Но информацията която цитирам там е всеобщо известна, стига човек да кликне в гугъл ако се интересува.
  Ще допълня някой неща по темата, без да съм кой знае какъв специалист разбира се и които за съжаление не предизвикват чак такъв оптизъм, какъвто би ни се искало.
  Например:-ако приемем че приблизителната себестойноста на добив от шистов газ възлиза на около 150-200дол. /според някой американски статистики, където най вече се използва този метод за сега/ за 1000куб.м, то този добив трябва да се извършва в близки до потреблението райони за да се избегне оскъпяването по преноса. За добива на шистов газ са необходими огромни количества вода, както е казано и в материала, чрез които се извършва изместването на газа от земните пластове, тази вода не е чиста в нея се добавят химични реагенти, което води до опаснот от замърсяване на подпочвените води. Добрата новина е че в момента компаниите работят по този проблем за заместването им с безвредни такива. Друг проблем, може би най-сериозният:- ако при традиционите находища един сондаж може да се експлоатира около 30г. то при шистовите залежи сондирането трябва да сменя позиционирането си през няколко месеца, най-много година, което за гъсто населана територия като европейската и в частност българската, североизточна България , води до някой сериозни затруднения от екологичен харектер.
  Това са само някой от многото детайлите по въпроса, които може и трябва да се уточнят.
  Почва има, въпросът е какво и колко ще се намери под нея, пък ако тръгне работата, да се надяваме че ще остане нещо от почвата след това, не само лунни кратери и комисионни. Не че ще е за първи път.

 6. И да допълня нещо много важно. Дори и лунните кратери да останат, в което се съмнявам- задължителното им рекултивиране ще бъде включено в договорите за експлоатация, е за предпочитане пред руското енергийно и политическо робство.

 7. Здравейте, г-н Инджев!

  Благодаря за подкрепата която сте ми оказали през дните на кратката ми стачка… Пиша този коментар, по-скоро като писмо до Вас.

  Преди минути писах и обяснение до хората от комитета в моя защита и за краткост ще Ви го препратя. То е следното:

  Искам да внеса едно важно уточнение. Аз самият не съм решавал да прекратявам гладната стачка. АЗ БЯХ ПРИНУДЕН ДА ГО НАПРАВЯ! От белгийската полиция.

  За мен така проведеното мероприятие е успешно, защото показа още ведъж възможностите на ядрената мафия. Аз утре формално ще се опитам да подам искане в община Брюксел за разрешение за протест, на която следва да ми се отговори до 10 дни. Но съм свръх песимист, след случилото се днес. Междувременно продължавам трескаво да мисля с какво да ги изненадам пак. Очевидно е, че те не могат със законови средства да ми запушат устата.

  Със сигурност случаят ще търпи развитие и по възможност ще Ви държа в течение.

  Още веднъж голямо благодаря!

 8. “Безнадеждни” и “инжектиране на… химикали” е ключа към “алтернативния” газ. В САЩ върви доста разгорещен спор за това какви са последиците за подпочвените води и човешкото здраве от това инжектиране на химикали (отровни впрочем – а някои секретни). Не е лошо някой да подбуди интереса и към този аспект. Видяхме до какво води алчността на шепа хора по време на кризата в Мексиканския залив – малка вметка http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/07/13/AR2010071306291.html?hpid=topnews (благодаря на Димитър Генчев за информацията).
  А относно шистовия газ – не много научно, но достатъчно интересно > http://www.imdb.com/title/tt1558250/

  В никакъв случай коментара ми не е упрек към статията на г-н Инджев, а само още един аспект към темата която разглежда тя.

 9. След толкоз много лоши новини в последно време, това е една наистина добра новина!!!

 10. Преди да говорим за шистов газ и т.н. hydraulic fracturing може би е добре да се види този филм:
  http://gaslandthemovie.com ,
  за да се разбере “стойността” на шистовия газ.

 11. Към hinkoff:

  Тъкмо общодостъпността на информацията, събрана от Вас по темата, я прави годна за публикуване на вниманието на широката публика. Не бих публикувал “научен доклад” , не му е мястото тук, а и нямам претенцията да оценя стойността му. Темата обаче е толкова нова и същевременно -толкова важна, че трябва да започнем да се ограмотяваме…
  Много ми харесва мисълта на Пикасо ( с цялата й условност в практиката извън живота на един артист): “Правя каквото не умея, за да се науча”.

 12. Ако Америка не съществуваше,светът щеше да е назад поне 50 год.Наистина,американската научно-технологична мисъл над 50% е реализирана от чуждоземни учени,но важното е коя държава е създала условия за тяхната изява.Когато преди 25год се заговори и тръгва интернет в САЩ,всички гледат като теле в железница.Както и когато преди 150 год заработва първият в света нефтен кладенец в Пенсилвания.Така ще бъде след време и с шистовия газ,всичко ще се приема като нещо нормално,стига да го имаш.А иначе,руснаците наскоро писаха,че техен човек е открил копютъра/?!?!/Но тяхно всепризнато световно откритие е “методът на управление при който 100 год народът им вода да гази и жаден да ходи”.

 13. За:K A R A N D A S H и ЗРИТЕЛ:
  Тъй като още с “Герника” Пабло Пикасо,че прави каквото не умее,за да се научи,прегледах “ленноста американска” за минути и забелязах,
  че “остойностяването” на шистовия газ,ще бъде облекчено от добива на енергия с помощта на мнооого скъпите!!!:вятър и слънчева енерегия
  Вашето мъжество г-н Котев,се прояви и преди да е стигнало до фазата на епитафиите,а пристанът тук е като на Пепеляшка,която виси пред полуотворени врати в омакване,да я пуснат да влезе….

 14. ,доказа,чe….!!!
  в оЧакване….!!!
  -Very sorry!!!….

 15. Россия и велика,но и как линкольновский генерал Мак – Клелан,человек болном медлительностью!.
  Его искали долго и безуспешно,
  чтобы отстранит от командования потомакской армией.
  Получая пропуск к Мак Клеллану,чиновник пообещал доложить о результатах,эсли ее найдеть:
  -Она на месте!В этом-та и вся беда!-сказал президент.

 16. Ние веднъж да намерим газа,дето тройната коалиция го е скрила толкова надълбоко,за да не го намери БоБо, пък дали ще го вадим шистово или по класическия начин няма значение.Пък после да видим как Газпром ще ни праща притеснителти писма, каквито са получили Овч. Дими. и Серж. и което ги е принудило с извити отзад ръце успешно да подпищат едно договорче до 2030 г.Апропо руските газовици винаги са искали да има посредници при доставките, едно че тия посредници са с 51% тяхна собственост ами и самия Газпром си е абсолютен посредник купувайки евтин газ, пускайки го по техните тръби и продавайки го скъпо на европеските крайници.

 17. Много статии по темата има в http://naturalgasforeurope.com/, специално за Европа. Добивът на този газ е реална алтернатива на руския, ако не добит в България, то в Румъния и Полша. Едва сега започва да се процежда информация в България, защо ли?

 18. Днес прочетох,че Б.Борисов е на мнение ,че проектите “Набуко” и “Южен поток” не се биели помежду си и било възможно да се реализират и двата.Това изцяло противоречи на анализите по тази тема в германската преса.Тук се твърди,че Газпром защитава своя монопол като за целта не подбира средствата.Отдавна проектът “Набуко”, който е политичести проект,подкрепян от ЕС като много важен за диверсификацията на Европа, е трън в очите на конкуренцията от Газпром.Проектът “Набуко” ще струва около 8 милиарда срещу 25 милиарда за “Южен поток”.Тъй като ЕС желае построяването на “Набуко” едвали RWЕ/част от консорциума “Набуко”/може да си позволи да се присъедини към “Южен поток”.Основният проблем, който стои пред проекта “Набуко” е свързан с доставчиците на газ от Азърбейджан и Туркменистан,който много умело лавира между Русия,Китай и консорциума “Набуко”.На по-късен етап като лиферанти се предвиждат ОАЕ и Иран.Наблюдателите смятат,че единият от двата проекта ще загине.Това е свързано и със съвсем новата ситуация на газовия пазар от 2009г., когато Американците много успешно се намесват със производството на шистов газ.Северна Америта вече не е зависима от вноса на природен газ.По твърдения на Амеританското енергийно министерство, неконвенционалният добив на газ може да покрие нуждите на САЩ за 90-120 г. напред.Америка изнася газ в Европа и това води до понижаване на цената и ситуацията коренно се променя.Доскоро Газпром залага на дългосрочните договори, като цената на приподния газ е обвързана с цената на нефта.Обаче поради икономическата криза потреблението на газ спада ,а и допълнителните количества течен газ,които идват на пазара натискат цените надолу.За пръв път от десетилетия клиентите имат избор.Обаче шефът на Газпром А.Медведев смята, че кризата е само моментна и дългосрочните договори и в бъдеще ще доминират.Европа получава газ главно от западен Уренгой,където 2/3 от залежите са вече изчерпани.Единствените запаси ,от които Газпром ще печели и в бъдеще се намират на п-в Сахалин ,които могат да достигнат до Европа и по подкрепения от ЕС проект”Набуко”.
  “Търговията с газ и нефт е нашата дрога :човек се нуждае все повече особено ако цените експлодират”,казва Медведев.Неговите критици смятат,че той и Путин гледат на газа като на оръжие.
  Ако Б.Борисов наистина смята,че и двата проекта могат да се осъществят това означава ,че не в час и явно не е осведомен достатъчно.

 19. На спътника на Сатурн – Титан имало морета от втечен метан. Чудно как не са ни предложи братята американци газ от там. Вместо гадния руски газ.
  Задачата на България е да бави топката. Отказ на руснаците но не директен а чрез отлагане до безкрайност…

 20. КОЙТО ПУСНЕ ХАМЕРИКАНЦИТЕ ДА ДУПЧАТ И ЗАМЪРСЯВАТ СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ,ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА СЪС СЛАВАТА НА ОТРОВИТЕЛ НА ЖИТНИЦАТА НИ.НЯМА УТВЪРДЕНА БЕЗОПАСНА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ДОБИВАНЕ НА ШИСТОВА ГАЗ.НЕКА ХАМЕРИКАНЦИ И РУСНАЦИ СИ ПРАВЯТ ОПИТИТЕ У ТЯХ.

 21. Незнам откъде произлезе тоя термин “шистов газ”, предполагам е неправилен превод на някой журналист на англ. дума shale, което е седиментна скала, аргилит. Въобще тея скали не се казват шисти, но както и да е. Газът в тези скали е същият както в традиционните находища, извлича се по технология на Халибъртън чрез хидроразрив на пласта (нагнетяване на вода, добавки и пропант) под налягане в пласта, който обикновено е на доста голяма дълбочина (обикновено над 2000 м) и при правилна работа не носи риск за повърхностните водоносни хоризонти и водни басейни. България има голям потенциал.

 22. Здравейте,

  много може да се пише по темата. Само едно не разбирам. Защо всеки се е вкопчил в това дали сме под руска зависимост или американска. Да ви кажа честно не ме интересува от къде ще взимаме газ. Всичко зависи от хората, които ни управляват, т.е. от самите нас. Ако Русия иска едно, ми да си иска, ако Америка иска друго, ми да си иска. Само едно ще ви кажа, американците са много по-лошо нещо от Руснаците. Ще дойдат, ще изтровят земята и подпочвените води и после какво, България да го духа. Не им искаме газта. Не ги искам изобщо. Препоръчвам на всеки от вас горещо да гледа филма “zeit geist” (в замунда го има) и да види за какво става на въпрос. Малко се ограмотете преди да приказвате и да давате мнение. Ние Българите сме такива философи по всичко….
  Приятно гледане на всички и после пак пишете.

 23. Хората в регионите където се използва тази технология са болни и умират от страшни заболявания, защо никой не говори за това???
  Поредното безумие на българските управници.
  Но ако ние не направим нещо, като общество, ако не се съпротивляваме, дали тази смърт няма да ни се полага!!!
  Българина вече не е човек, той е чудовище което се храни единствено с пари и нищо друго не го интересува.
  Нека не сме вързани за руския газ, какво от това, когато възнамеряваме да съсипем природата и децата си!

 24. Шистовия газ няма да реши екопроблемите ни.Дали ще горим въглища, петрол,или каквато и да е газ,противоречи на зелената идея.Ако вярваме в нея,трябва да наблегнем на възобновяемите източници.А иначе ‘шисти’ идва от немския език.

 25. Разяснението е добро, полезно. Но не мога да повярвам на очите си, че от 15 юли 2010 в текста стои “особеННо за България”… Много Ви моля!

 26. към Тодор:

  Беше редно, когато се възмущавате от една грешка, да сте стриктен и по отношение на факта, че посоченият от вас текст не е на автора на блога.

 27. Природозащитниците изнасят,че добивът на шистов газ може да бъде катастрофален за околната среда и здравето на хората.В САЩ има движение за пълна забрана на този добив, което, естествено не е в интерес на големите компании, добиващи нефт и газ, а последните активно са подкрепянини от платени политици и журналисти, подобни на…

 28. Общественото мнение в Европа е преобладавощо против добива на шистов газ поради доказани вреди за околната среда в следствие на замърсяване на подземните води с неизвестни химикали и повишаване на сеизмичната активност в районите на добива. Севанън на Франция дори забрани добива му http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2011/06/30/97002-20110630FILWWW00709-schistele-senat-interdit-la-fracturation.php .

 29. Здравейте!

  Водени от желанието да запазим природата в България създадохме Фейсбук група “Ние сме против Българският Чернобил – добива на шистов газ”, която се намира на адрес: http://www.facebook.com/groups/101979483232395 . Всеки е добре дошъл.

  Поздрави.

 30. Гледайте филма на Джош Фокс “Земя на газа” (Gasland). Филмът е документален, получил е първа награда на фестивала Сънденс 2010 и показва последствията от добива на шистов газ, а те са далеч по ужасяващи от това което в момента някой в България изобщо може да си представи.

 31. А, и освен това г-н Инджев сте написал че във Франция много компании очакват разрешения за сондаж.
  Когато човек няма представа от нещо е добре да не пише. Във Франция добива на шистов газ е забранен За незаконен сондаж се предвижда една година затвор и глоба от 75000 евро.
  Компанията която оперираше там се казва Matador corp. и след забраната във Франция от 30.06 2011 загуби 20% от стойността си

 32. Към Stamatovia:

  Точно вие сте от тези, които пишат без да знаят да четат.
  С колко големи букви да ви напиша авторството на публикацията, за да схванете и да не се излагате със заяждания на личностна основа?
  Като не ви е по сили четенето, не пишете препоръки кой от какво разбира и какво да (не) прави.

 33. Тези два реда на Хинков ли са?

  “Предполагам, че доста хора не знаят за какво става въпрос, когато се говори за „алтернативен газ„. Затова си позволих няколко цитатата по темата. Нещата не са особено безнадеждни за България. Oставa да се надяваме, какво друго.”

 34. Ефектът от замърсяването на ПИТЕЙНАТА ВОДА и почвата при извличането на шистов газ чрез така наречената технология “хидравличен удар” е ПОТРЕСАВАЩ!! Ако ви се струва пресилено гледайте този филм свободно качен в You Tube;
  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc&feature=related
  Всеки здравомислещ човек трябва да приеме за своя мисия да не се допусне добиването му в България, защото тогава от красивата ни страна ще остане само в спомен от песен на Емил Димитров!! Просто гледайте филма и ЩЕ ВИ СЕ ИЗПРАВЯТ КОСИТЕ! Потресаващо е!!
  Ето Линка:

 35. Напълно съм съгласен, че не трябва да стъпват тук такива компании, те ще овършеят докрай всичко каквото могат, ще си направят максимизираната печалба и ще се изпарят като дим, но след тях ще оставят потоп и мъртвило – болни хора и отровена природа. Дали им пука за вас и Бг мислите?

 36. Както сам сте написали “През 2008 г. американските експерти успяват да разработят технология, която успешно съчетава метода на хоризонтално сондиране с т.нар. хидравлично разбиване.” – твърде рано е да разчитаме на нещо, последствията от което още не са известни… или всъщност тепърва стават известни. Да не делим на лоши и добри, руснаци и американци, когато става дума за българската природа.

 37. Към Добромир:

  Ехооо, Вие сте поредният, който пише, без да чете. Нищо подобно не съм написал. Не и аз. Честно казано, омръзна ми…

 38. Видях че действително не сте автор на публикацията така че си взимам забележката назад, въпреки че все пак сте я поместил. Нямам нищо лично против Вас, напротив.
  Лично аз нямам никакви симпатии към БСП меко казано, просто по стечение на обстоятелствата познавам до някъде действителността в САЩ и знам на какво са способни добивните корпорации, а то, пак ще повторя надхвърля многократно страховете на хората в момента. Като знам какво правят в Луизиана или Пенсилвания (и това е в собствената им държава)не искам да си представям какво ще направят тук

 39. Ето я ИСТИНАТА ЗА ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ:

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

  Филмът е с български превод. В youtube излиза веднага. Правен е в САЩ и показва какво ни чака, ако позволим на щатските концерни да се развихрят и в България. Щом в самите щати те правят това, което е във филмчето… Смятайте какво ще направят тук – в страната-колония, която всъщност презират. Правителството на САЩ явно е подложило нашето на политически натиск, за да подпише една предателска, просто убийствена концесия с “Шеврон”.

  Всяко правителство е вършило по едно голямо национално предателство. Това правителство (на ГЕРБ) ще бъде запомнено завинаги именно с ТОЗИ договор, който ще унищожи страната ни. Предтекстът е уж “енергийна независимост” от “злата и страшна Русия”. Но истинските мотиви са други, вие всички много добре знаете КАКВИ. Общо взето – каквито бяха мотивите на Костов да подари БГА Балкан на Гад Зееви, и т.н., да не ви припомням.

  Сега, когато наистина остават броени дни до подписването, тази тема се крие от медиите, премълчава се умишлено или се омаловажава, на хората, които протестират се запушват устата с присмех или със запхлахи, коментарите се цензурират. Явно е, че мин. Трайков и преди всичко Б.Борисов ТВЪРДО СА РЕШИЛИ ДА ПОДПИШАТ НА ВСЯКА ЦЕНА. Това ще ги прави национални предатели. Като такива те и ще останат в българската история.

  Има само едно нещо, което е най-важно: България не е за два дена! Нищо не е по-важно от екологичната и чистота. За да бъде чиста и красива за децата ни и за поколенията напред. Никаква “енергийна независимост” или пък икономически интереси не трябва да заплашват най-ценната ни перла – самата ни страна. “Милионите от концесионни такси”, които обещава Трайков, ще ни излязат през носа, ако изобщо някога ги видим. Те ще причинят екологически щети за милиарди евро или даже щети, неоценими с пари – буквално превръщане на плодородните български територии в пустини.

 40. Към Владислав Митев:

  Така е: и при комунизма непрекъснато ни показваха онази част от критичните към тяхната си действителност “капиталистически” филми, за да се убедим колко гадни са империалистите.

 41. Иво, така и не разбрах каква ти е позицията по въпроса, би ли могъл да дадеш ЯСЕН отговор: ти ЗА или ПРОТИВ добива на шистов газ в България си? Да знаем с кой си имаме работа все пак 🙂

 42. Към Документални:

  А сладко от бели череши да ти сервирам и да ти измия краката не искаш ли?
  Като не знаеш ( и не говори в множествено число, моля, освен ако не приложиш списък с документално потвърдени имена на онези, които са те поставили начело да си им говорител), кой те кара да с мъчиш да четеш неприятни четива?

 43. и аз да добавя – след малко четене в уикипедия, видях че добиването на Шистов газ е вече забранено в доста големи държави…

  в една част от случаите – след доказано замърсяване на питейна вода и инциденти

 44. което навежда на мисълта – че големите и силни държави като не дават 🙂 дай да изгърбим някоя малка и слаба държава 🙂

 45. За коментара към Владислав Митев. Е, аз съм ги виждал тези циреи из Америка,има ги дори около големи градове в североизточните щати, да не говорим за юга- Тексас и Луизиана, така че никой не може да ме убеди че това е “червена анти империалистическа” пропаганда. Ще направя снимки на такива места и ще се опитам да ги разпространя в България. По скоро ми се струва че човек трябва да е с доста примитивно, във същността си комунистическо мислене за да може да приема всичко което идва от към братските държави (в случая САЩ) безрезервно, и автоматично да отхвърля това което идва хипотетичния враг.Тоест не съгласния с линията на “партията” която и да е тя. Вероятно има поколения които са толкова увредени от комунизма че разсъждават по комунистически дори когато смятат себе си за антикомунисти.
  Аз познавам в някаква степен Америка и я донякъде я обичам,заради хората които са изключително добронамерени макар и леко наивни(разбира се не всички). Винаги обаче ще съм против когато нещо наистина лошо идва от там, а добивните корпорации са единствените истински “гадни империалисти” такива каквито ни ги описваха българските журналисти в ранното ми детство.

 46. Към Stamatovia:

  Първо: САЩ е “братска” държава ( по аналогия със СССР, явно) само в главите на такива, като Вас. Някак си така се оправдавате…

  Второ: примитивно и комунистическо е наистина да вменявате собствения си примтивизъм в оценките на непонятния Ви свят ( както сам признавате за “циреите”, видни като такива на повърхността), на другите – в случая на на онези, които четете, макар да са “примитивни” (че кой ви кара, четете си готините, истинските аянтикомунисти).

  В “някаква степен” може да познавате Америка, но това не Ви прави познавач по темата, по която се изказвате “леко наивно”.

  Явно ранното Ви детство продължава.

 47. Във същност като написах братска държава се пошегувах точно с мисленето на хора като вас за които има само една правилна линия. Познавам много добре технологията на хидравличното разртрошаване, имам инженерно образование и смея да твърдя че мога да преценя процеса доста професионално.В момента правя PhD точно върху хидравлични машини, подобни на тези използвани в процеса на хидравлично разтрошаване.

 48. ХОРА ПРЕСТАНЕТЕ СЪС СЛОВОБЛУДСТВОТО ПО ТЕМАТА,ЗАЩОТО ЦЕЛТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ Е ТОЧНО ТАЗИ, ДА СЕ ОТВРАТИМ ОТ ТЕМТА И ЗАД ГЪРБОВЕТЕ НИ ДА СИ ПРИБЕРАТ КОМИСИОННИТЕ,ПЪК ЗА НАС ОТРОВИТЕ.АЗ ЖИВЕЯ В ДОБРИЧ ИМАМ СИ ЧУДЕСНА СКРОМНА КЪЩИЧКА НА СЕЛО,КЪДЕТО БЯГАМ ОТ ЖЕГИТЕ,ДИШАМ ЧИСТ ВЪЗДУХ,СПА ЗДРАВО И ПИЯ ВОДА ОТ ЧЕШМАТА!НЕ БИХ ПОЗВОЛИЛА С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА СИ ПОРЕДНАТА ЛУДОСТ,С КАКВИТО И ОПРАВДАНИЯ ДА Е ОБЛЕЧЕНА.Тук в Добруджа нищо не ни остана,освен една чиста природа и земеделие.Като не внасяме газ ще трябва да внасяме жито.Не го ли разбрахте!?TАЗИ НЯМА ДА Я БЪДЕ!ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА.ПРЕЗ ТРУПОВЕТЕ НА ДОБРУДЖАНЦИ!

 49. Явно няма да е през труповете на добруджанци. Скромното събитие по изливането на отровата в земята на с. Рогозина бе отбелязано със скромното присъствие и отразяване от няколко журналисти (по сигнал на граждани)…. и толково. В България – всяко чудо за три дни.Елате да видите какъв е минималния ефект върху околната среда от “проучването” на Русгеоком” – пчелите се събират на рояци и са неспокойни, пият вода от басейна с отровите, земята се тресе на 3 километра около сондата……И понеже явно това ще бъде въпрос на оцеляване, чудя се къде да се дяна….

 50. “Всичко е шашма” е казал поета, а аз добавям и “мръсна политика”.
  Днес всеки разбира и е спец в областа на шистовия газ?????????????, а всъщност е само марионетка на ония дето казват “стани да седна да попапами аз”.
  Е било вредно….., опасно…. !!!!!
  Питам а кое не е? -Да се върнев в каменната ера.
  Разберете първо имали газ, а у нас преспективите са добри. После му шите ризата. Да екологията е на първо място, но да степенуваме приоритетите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.