Президентско рамо със стиснати палци за Борисов

Ако не сте забелязали още, обърнете внимание на чугунената прегръдка в центъра на София. Паметникът на съветската армия изобразява прегърнати, хванати за ръце съветски окупатори ( така се наричат официално по документи) и български посрещачи. А отдолу пише, че българският народ е благодарен.

В този стил, макар и привидно с елементи на свободна борба за пред публиката, сега се разменят потупвания по рамото и ръкостискания под формата на „преговори“ за руския газ, в които България няма преговорни позиции. Според енергийния министър Трайков, положението е безнадежно за цената на газа, защото България е изцяло зависима от Русия „както никоя друга страна“ в Европа. Премиерът Борисов пък откровено заяви от парламентарната трибуна, че имало извиване на ръце. Подразбира се „на първо четене“, че е взаимно.

Представяте ли си как един безсилен до безнадежност „преговарящ“, поставен в партер, „извива ръце“? Явно инквизицията е едностранна.

На този „преговорен процес“ президентът Първанов заяви днес, че „стиска палци“. Така той „ударил рамо“ на Борисов.

Със стиснати (в юмруци) палци Първанов удря рамо на правителството с извитите ръце и така му подлага крак. Поставяйки знак на равенство между неравните страни в разговорите, вербалната му подкрепа в стил „изберете българското“ е зле прикрито злорадство от предрешения провал на „българското“ и призив да се примирим с руската хегемония след имитация на преговори. „Ха, сега да те видя, като си толкова юнак”, подхвърля Първанов на Борисов край тепиха.

Очевидно чугунената традиция, увековечена чрез сталинисткия паметник в столицата ни, тържествува за пореден път на върха на държавата ни!

13 мнения за “Президентско рамо със стиснати палци за Борисов”

 1. Така президента поставя знак за равенство с премиера, сякаш двамата работят за една кауза, а последният се явява негов пратеник в Москва. Ех, как ги умее Първанов тези работи!

  Той има и диференциран подход към хората. Един удря после го потупва бащински по рамото, не за да му се извини, а за да го насърчи, че е тръгнал в правилната посока. Други пък ги удря, а след това ги игнорира. И това го умее! Но в едно съм сигурен. С неговият политически и човешки морал далече няма да стигне. Той няма да бъде игнориран, а просто за винаги забравен!

 2. In any c a s e, no doubt,Sir f o r “o u r C e a s a r”:
  “I a c t a j a l e a e s t!”
  (Жребият е хвърлен!-лат.)

 3. Г-н Инджев, благодарение на Вашия блог, както и на други подобни, да не изреждам (читателят може просто да погледне отдясно в полето “връзки”), изпитвам удоволствието да видя как на върхушката на БКП/БСП и се разкатава майката. Което, да си призная, силно ме радва! И обнадеждава.

  Когато се събрахме през 1990 г. на цариградско шосе на митинга на СДС си рекох: “това беше! свърши се!”.
  Ама…
  Когато Е. Бакърджиев гръмна мавзолея си казах: “край вече. това беше! свърши се!”.
  Ама…
  Е, сега ще кажа: “Когато го гръмнем паметника на съветската армия и Альошата” ще започне свършекът. Тия двата паметника НЯМАТ МЯСТО в България! Те символизират една окупация и ние трябва като свободни граждани на ЕС да го потвърдим. Трябва да покажем, че не сме забравили хилядите жертви на комунизма в нашата страна. Това е най-малкото, което можем да направим за тях, нас и децата ни. Палачите в България за техните деца се погрижиха. И доводи от сорта: “нека останат, това е история”, “това ли е най-важното нещо сега, дайте да нахраним хората”… са пълна демагогия. Йезуитщина и цинизъм.

  На всички, които искат работещи институции, “храна за хората” (?!), ще кажа: Няма да има работещи институции, няма да има “храна за хората”. Ще има корупция. Ще бъдем чалга-общество. Нихилизма и малодушието няма да ни го простят бъдните поколения. Как е възможно една Германия да може да си изрине авгивиете обори, а ние да се чудим още “дали да влизаме в Европа” ?! И никакви доводи: “да де, ама това е Германия”, не минават. Ако нашите бащи и деди по фронтовете така са си мислели, сега България да я нямаше.

 4. Мисля, че преди всичко трябва да бъдем честни и обективни в мислите си и коментарите си. Един факт е очевиден. ББ и ГЕРБ се опитват по някаккъв начин да защитят националните ни интереси! Дори да ни се струва про-фиорма и безнадеждно, но се опитват! Да си представим подобна ситуация в “славното” ни Бай Тошово минало е просто невъзможно. Би имало само козируване на “великия” брат и безпрекословно подчионение, при това с перфидното обяснение, че се следва “единствено правилната линия – тази на Партията”! Впрочем колкото пъти комунягите дойдат на власт, толкова пъти ще доведат положението до подобна ситуация и после ще потриват ръце дожолно хихикайки в левия ъгъл на парламенталната зала.
  Но каква подкрепа срещат тези жалки опити на “Давид да извие ръцете на Голиад”? Междувпрочем Давид никога не е опитвал да извива ръцете на Голиад. Използвал е друг метод – камък хвърлен с прашка. Да виждате някакви протести на еколози, граждани, студенти! Не и няма и да видите! Товая е България господа, страната на абсурдите!
  Сноши имаше едно много показателно в този смисъл предавеане по българската еко телевизия VTV. Там един “журналист” (явно си е объркал професията, защото имам чувството, че би могъл да бъде фантастичен дърводелец) беше поканил за дискусия една “чугунена” лейди професор по политикоикономическите процеси в посткомунистическото азиатско пространство (бившите републики на СССР) и един професор физик от атомното мафиотско по думите на Котев лоби. Съжалявам, че не помня имената им. Вероятно понеже никога не са били номинирани за Нобелова награда, а пък физикът очевидно беше от категорията “дребни физици-велики философи”. Та чугунената лейди нескрито злорадстваше, че САЩ индикират слабост на позицията си у нас. Каточе ли някой е очаквал да имат много силна позиция при положение, че спрямо тях сме на обратната страна на глобуса. Ами на, не ни завел Аспарух в Америка на времето ами ни захвърлил тук в подмъдието на великата Рус! А “велкият” физик, след като подхвърли няколко азбучни истини, че ядрената енергетика е един от безалтернативните стълбове на енергетиката в бъдещето на човечеството и че алтернативните възобновяеми енергоизточници, “перките” не били по джоба на българина в момента (катче ли им нещо, което да е по джоба на българина) каза и една цинично откровена лъжа, за което се саморазкри. Каза, че той нямал нищо против АЕЦ Белене да се изгради с други реактори Американски, Френски и т. н. но съответният доставчик да реши технически затъворен цикъл, тоест въпроса с извеждане на отработеното гориво за рециклиране извън България, тъй като тя е много малка по територия за да решава сама този проблем. Да но по-късно стана ясно, че отработеното руско гориво, ше се складира у нас в “сухи” складове за период от 100 години, период в който проблемът шял да намери техническо разрешение! Нима с другите горива не е същото! И дума не обели за завършващите в момента разработки на “Тошиба” за реактор, който да работи с едно зареждане 100 и повече години! Като ще хвърляме милиарди не си ли струва да се позамислим!
  Та ето как изглежда подкрепата на родните “еколози” за усилията на Давид!

 5. Където всички, там и гол Хасан/Асен/ Иво…

 6. Към:GB
  Точно това с Япония,Канада,САЩ и т.н. се имаше предвид,като повторение на описаното от Плутарх след “изпразването на нюза” на 9 януари 49 г.към граничната рекичка Рубикон и провинция Арминиум.
  Всичко останало със стогодишното зареждане, е казано от Вас,по превъзходен начин,но са подробности за:
  Бъдещето в миналото на “Тошиба”, “Шеврон”или др.,но не и за пожарно
  отглеждане на “Давид”
  Прав сте и за това,че ще има позамисляне!
  А и Времето няма да си губи времето,дори в Русия!
  Добре е,че и граф Шувалов допринася за блога на Иво Инджев,как положено и прямо на русский!Когда нибудь и Россия встанеть от ,о сна!
  Времената са стамболвски!

 7. Един български министър председател се опълчи на съветските империалисти…и родните предатели го “погнаха” – насъскани, освирепели гладни псета. Продължават да съскат и до днес – 12 години по-късно! Хубавото е, че въпросният “сатана” е още жив и здрав(да е жив и здрав:-), за радост на “рожбите на българосъветската любов”!

 8. GB,еколозите ,в повечето страни изпълняват и други”специфични” задачи,но в България са 100%агенти под прикритие.Те никога не биха протестирали против унищожаването на гори и земи от Г.Гергов,Андрей Райчев,Станка Шопова,Банев,Ал.Станишев и т.н.,защото на картата всички тези земи са оцветени в червено,а някъде в турско синьо.За тях въобще не са важни радиолъчението от ядрените отпадъци нито разливите на нефт по черноморието.Важното е да надуват вувузела, ако се настъпи интерес на техен човек.
  А за братската чугунена прегръдка-вече на всеки е ясно,който и сайт да отворите си личи.Защото на терена са вече родените след 1980год,а те не се интерисуват от историческите партийни измишльотени .

 9. GВ, всичко хубаво хортуваш, ама кой те би по устата да подхвърляш това за някаква категория физици, които били „дребни физици – велики философи“?! Може би имаш предвид, че от този сорт “великите философи” са всъщност “дървени философи”, ама тия последните, всъщност, не са никакви философи, а са просто… дървени дървета. Философията, сиреч, метафизиката, ако ти е известно това, е в такова отношение към физиката, че просто няма как “малък физик” да бъде “велик философ”, това просто няма как да стане, абсурдно е даже да се допусне… както и да е де, обаждам се, щото се чувствам длъжен да реагирам когато някой се изпусне да каже нещо, за което съвсем не съзнава какво е казал…

 10. До Ангел Грънчаров,
  Приемам критиката. Извиняваям се сбъркал съм кавичките. Трябваше да са само на “велики”. Иначе това е реципрочна мисъл на тази на Ленин “Велики физици – дребни философи”. Още веднъж се извинявам за грешката, както и за ужасно много още правописни грещки, които допускам в бързината.

 11. Асоциативната връзка “прегръдка – чугун – под -над – газ” е понятна.В уводана литературно съчинение.Извън него е фетишизиране на склупторна група. Надграждане връз елеметарна, ради едностранчивосттта си, някогашна илюстрация. В отсъствие на тогавашните адресати и липса на днешни такива,изключая похапващите в “Грозд”, съставлява предимно чугун. Е, добре, и указателна табела. За преходност. Колкото до “прегръдката”, чини ми се, че тия дни е в инварианта “На изпроводяк”.

 12. Никой не би могъл да ко каже по-точно от Вас г-н Инджев,защото говорите със сърцето си. Присъединявам се към всяка дума, написана от вас в тези стройни редове,носещи миризмата на застоялата гнилоч в главата на Гоце Сирищников.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.