Коментар без коментар за наследството на коминтерна

МАКАР ДА СЪМ УБЕДЕН ПРОТИВНИК НА АНОНИМНОСТТА В ИЗРАЗЯВАНЕТО НА ПОЗИЦИЯ, ПОНЯКОГА ПО ПАРАДОКСАЛЕН НАЧИН ЕДНО АНОНИМНО МНЕНИЕ ПРИДОБИВА ОБОБЩАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ „ОТ ИМЕТО“ НА ХИЛЯДИ „АНОНИМНИ“ ХОРА. ЗАЩОТО ЗВУЧИ ПРЕДСТАВИТЕЛНО.
ТАКЪВ Е СЛУЧАЯТ С НАПИСАНОТО ОТ “Балтимор” В КОМЕНТАРА МУ КЪМ СТАТИЯ В БЛОГА, КОЙТО С НЯКОЛКО ИЗРЕЧЕНИЯ Е КАЗАЛ МНОГО И „ОТ ИМЕТО“ НА МНОЗИНА.

МОЖЕ ДА СЕ СПОРИ ДАЛИ ТОЧНО ВЪПРОСНИТЕ ТОПОНИМИ НА СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ ТРЯБВА ИМЕННО ДА БЪДАТ „ГРЪМНАТИ“ ИЛИ САМООСВОБОЖДАВАНЕТО НИ ОТ ТЕХНИЯ СИМВОЛИЗЪМ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ПО ДРУГ НАЧИН, НО ЗА ОСТАНАЛОТО СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАМ КАТО ДОМАКИН НА ТОЗИ БЛОГ ( Иво Инджев) :

“Когато се събрахме през 1990 г. на Цариградско шосе на митинга на СДС си рекох: „това беше! свърши се!“.
Ама…
Когато Е. Бакърджиев гръмна мавзолея си казах: „край вече. това беше! свърши се!“.
Ама…
Е, сега ще кажа: „Когато го гръмнем паметника на съветската армия и Альошата“ ще започне свършекът. Тия двата паметника НЯМАТ МЯСТО в България! Те символизират една окупация и ние трябва като свободни граждани на ЕС да го потвърдим. Трябва да покажем, че не сме забравили хилядите жертви на комунизма в нашата страна. Това е най-малкото, което можем да направим за тях, нас и децата ни. Палачите в България за техните деца се погрижиха. И доводи от сорта: „нека останат, това е история“, „това ли е най-важното нещо сега, дайте да нахраним хората“… са пълна демагогия. Йезуитщина и цинизъм.
На всички, които искат работещи институции, „храна за хората“ (?!), ще кажа: Няма да има работещи институции, няма да има „храна за хората“. Ще има корупция. Ще бъдем чалга-общество. Нихилизма и малодушието няма да ни го простят бъдните поколения. Как е възможно една Германия да може да си изрине авгивиете обори, а ние да се чудим още „дали да влизаме в Европа“ ?! И никакви доводи: „да де, ама това е Германия“, не минават. Ако нашите бащи и деди по фронтовете така са си мислели, сега България да я нямаше”.

79 мнения за “Коментар без коментар за наследството на коминтерна”

 1. Всичко мара втасала…
  че като гътне паметниците ще цъфне и върже…

 2. Точно така пич,ще взривяваме всичко що е останало от комунягите.След Альошата ще гръмнем и НДК щото е построено от омразните комунисти.Нали така?А кво ще кажеш за хората родени през комунизма?Да вземем и тях ли да гръмнем,що ли?

 3. Напълно е прав Балтимор, и то тъкмо в този момент, че трябва именно да бъдат грамнати паметниците на Съветската армия и на Альошата. Ако не бъдат гръмнати, нищо няма да стане и зловещата ни зависимост от “северния брат” ще ни носи нови и нови беди. Един мой приятел, Бог да го прости, веднъж ми каза на улицата следното:

  – Виждаш ли тоя грозен символ там на тепето? Докато не го разрушим, няма оправяне. Аз ще съм най-щастлив когато една българска гаубица (мощно оръдие) с право целене пръсне на парчета тоя “паметник”. Ех, дали ще доживея да видя тоя исторически момент?

  Това каза този човек, учител, Стачо Станев се казваше. Не доживя да види това, което си мечтаеше. Бог да го прости, почина през тази зима…

  Искам да дабовя и още нещо. Когато преди години се почна дискусия в Пловдив за гръмването или преместването на Альошата (и тогава кметът Гърневски се ангажира да стори това), си спомням една оживена дискусия по въпроса. Тогава една другарка скочи разярена и изкрещя следното слово:

  – Как не ви е срам, да пръскате народна пара за такава групост като преместването на Альоша! И колко ще струва това “преместване”? Няколко милиона? Срамота! А защо не дадем тия милиони за нещо по-належащо и необходимо, примерно, да запълним дупките по няколко улици, или пък да построим един-два жилищни блока за крайно-нуждаещите се пловдивчани – я каква жилищна криза е, а нищо не се прави?! Безсрамници, гадни седесари, паметникът на Альоша им бил проблемът!

  Това трябва да е било към края на ХХ век, не си спомням точно годината. И на това “обществено обсъждане” моя милост, която винаги е имала голяма уста, взе думата непосредствено след разгорещилата се и така “аргументирано” и “убедително” говореща поклонничка на Альоша и СССР; та моя милост благоволи тогава да рече следното:

  – Драга другарко! – при тия думи другарката взе да ме кълне от място, щото тя не била вече другарка, а вече била “госпожа” – Искам да Ви кажа нещичко, което ще е съвсем кратко. Искам да Ви кажа, че е наложително да бутнем паметника на Альоша, и то по една единствено и най-основателна причина. И тя е: в страните, в които няма паметници на съветски войници, т.е. в страните, в които не е стъпил съветски ботуш, драга другарко, там просто няма дупки по асфалта, представяте ли си? Хората в такива страни не знаят що е това дупка в асфалта! И жилищна криза няма в тия страни, които няма паметници на альошовците, които, сиреч, не са благоденствали под дулото на шмайзерите на альошовците! Представяте ли си?

  Та значи работите стоят така: ако не бутнем паметниците на Альошовците никога няма да заприличаме на страните, в които няма дупки по асфалта! Стана ли Ви сега ясна връзката между паметника на Альоша и решаването на проблема с дупките по асфалта?

  Това й казах на онази другарка, която повече не се обади след моята кратка реч, а, както забелязах, че след изказването ми почна да се гърчи на мястото си, от устата й почна да тече зелена пяна, щото я обхвана тих бяс.

  Минали са повече от 10 години оттогава, и у нас дупките по асфалта още си стоят, а паметника на Альоша също още си стои там, горе, като грозна и граблива двуглава птица.

  Нещо повече, преди година и нещо Лукойл и Газпрам дадоха няколко милиона да се ремонтира и укрепи паметника. И тогава руският емисар по управлението на Задунайская, именно таваришч Първанов (или братът му близнак, именно, Серьожка Дмитрич, не помня точно), разреван от умиление, дръпна една възхитителна реч за “братята-освободители”.

  А дупките по асфалта в подножието на паметника стават все по-големи и справяне с тая беда няма.

  Значи моята шега с онази другарка тогава нищо чудно съвсем не е била само шега…

 4. Впрочем, пропуснах да добавя още нещо, важно е: докато не гръмнем Альоша и Паметника на Съветската Армия в София, дотогава цените на руската газ за нас ще продължават да бъдат най-високи в цяла Европа! Защото нима някой уважава поробени страни и народи, които сами не съзнават, че са поробени?! Нима една империя може да щади окупиран народ след като самият този народ благославя робството си – и го увековечава с паметници?

  Затова наистина си аслужаваме съдбата руснаците да ни третират като поробена страна и да ни слагат каквито си искат цени и на газа, и на нефта, и дори да ни натискат насила да строят на българска територия своя атомна централа!

 5. Rodena sym v podnozhieto na Bunardzhika.Igrala sym na mizhidarka, spuskala sym se na sheina po hylma,tichala sym volno po skritite ot zelenina pytechki.Oshte ne sym znaela koi e Aliosha i ne me e interesuvalo. Zashtoto sym bila edno ot mnogoto shtastlivi deca na Plovdiv i detstvoto mi e minalo na tozi hylm i na tezi stylbi , otkydeto momchetata puskaha hvyrchila. Tam imashe edin restorant, “Golemiya Bunardzhik”, v nego beshe svatbata mi. Veche go niama -butnaha go. Izobshto niakoi se opitva da vzrivi spomenite i zhivota mi. Ostana mi samo curkvata “Sv.Mina” -tam sym hodila za zdrave da palia sveshtichki.Tia e ot drugata strana na Bunardzhika.Komunistite na posmiaha da ia butnat..Plovdivchanka sym ot neizvestno kolko pokoleniia.I Plovdiv mi e sviat kato maika i tatko.Vsichko v nego e Plovdiv- i loshoto i huavoto. Vsichko e zhivotyt na plovdivchani!Dolu rycete ot Plovdiv!Kakvi sa tezi Neronovci deto se razhdat po nashite zemi? Dokoga? Ami da vzrivim i Rimskiia stadion, i teatyra- i te sa bili okupatori!Sutvorili li ste neshto,ce vse vzriviavate?Davate li si smetka ,che ne unishtozhavate ideologicheski simvoli, a vzriviavate choveshki zhivoti, radosti i skyrbi? I za zhertvite na okupatora tova e pak tehniiat zhivot i triabva da se pomni, ne da se vzriviava.Kakva e tazi myst i zhestokost ,koiato e obhvanala bylgarina? Vse da unishtozhava?! Sega mnogo shte me pliuete, no tova niama znachenie za men.To ako horata po Evropa a i sveta vse vzriviavaha minaloto si- niamashe da ima civilizaciia!!Opomnete se!Dokoga?!Dolu rycete ot Plovdiv!

 6. Сейчась когда видимо генералу и министру повезло на счеть новые цены,можно писать с веселой, хотя и с легка завоалированным уважением к премьеру,что бог был на нашей стороне,как в Париже на мяче многих лет тому назадь.
  Эсли у Генералу другое мнение,
  причина та,что господ всегда на стоорне правых,но и онь самь молиться как Первый Консул,чтобы народ был на стороне бога.И из за этого инстинкта,успех почти обезспчен и следующий раз.

 7. Има много фактори,които ни пречат да дръпнем напред,на аз бих откроил два от тях:
  1.Да изхвърлим завинаги от употреба фразата-“ние сме малка и бедна страна”.НЕ!Ние сме по-големи от 30 страни в Европа по население и толкова по площ!Ние сме БОГАТА страна,защото нашите природни дадености,макар не нефт и газ,са не по-малко значими и превишават над 45 европейски страни.
  2.Да спрем,по какъвто и да е повод ,да взимаме пример от РФ.Това е една от най-некадърните нации в Европа.Няма никакво значение,че определени личности в култура,наука и спорт са значими,говорим за нацията като цяло.Както казваме-немците са много кадърна нация.Да си припомним уникалният пример-през 1966год СССР купува лиценза на Фиат 124 и италианците построяват в Толиати завода за Жигули/впоследствие сменено грозното име с Лада/.И сега,44 год.по-късно те не са в състояние да родят един съвременен автомобил!При наличието на супер разведки и шпиони навсякъде те имат всички съвременни технологии,НО НЕ-МО-ГАТ !Сега Путин пак им разпорежда-давайте друзья!-но по брежневу не става.Това до което са стигнали е да монтират върху шаси на Рено вариант на Дачия.
  Примерите са безброй.Ще добавя само,че Олимпийският комплекс в Сочи ще се строи основно от ТУРСКИ фирми.

 8. В Германия има достатъчно паметници,които не са “гръмнати” и от това тази държава не е станала по-различна в какъвто и да е аспект.В Австрия има огромен паметник на “освободителите” от СССР.От което австрийците не страдат ни най-малко.А на нас,наследниците на Бай Ганьо все паметниците ни пречат.И петолъчките.Тях не ги “гърмим”,а ги отнасяме някъде с хеликоптер.Обаче след това пак сме си същите.Защо ли?В Берлин има улица Карл Маркс.Защо ли?

  http://maps.google.com/maps/place?cid=3322192578875169233&q=karl-marx&hl=bg&cd=5&cad=src:pplink&ei=B3tBTNiuLsGasAaQudzqBg&sig2=pi7dlwOD2JpWnSfyR7KTlA

 9. И аз мисля, че това са символизми на които отдавна сме спрели да обръщаме внимание.

  Бившите-настоящи другари са тези които трябва да бъдат отгърмени от всички държавни и и др. мегакрадливи постове.

  И да ги гръмнем и речем “свърши се” пак ще има “Ама..”

 10. Коленопреклонното и раболепно слугинско поведение на родината ни към СССР нанесе огромни поражения върху самите устои на нашата държава.Икномически ние изостанахме с цели поколения от съизмеримите с нас страни извън социалистическия концлагер.Но духовно бяхме върнати във времената на феодализма!
  Незавидна е съдбата на България,като бивша съветска република и настояща васална на Русия.Съпоставима и сродна е със съдбата на Грузия, Армения, Украйна, Беларус, Азербайджан и останалите “братски” републики. Всякакви опити за откъсване от задушаващата прегръдка на “Големия брат” водят до сходни последици. Енергиен рекет,икономически терор, политическа дестабилизация и в крайна сметка на власт идват удобни за Москва управници,които удряйки чела “о земи” възстановяват васалната роля на своите държавици. С централноазиатските републики нещата стоят още по-радикално! Просто се извършва преврат и на власт се назначава удобен владетел в почти феодални условия на “демокрация”. Единствено изключение са прибалтийските републики,но там исторически нещата са на друга основа. Освен това при тях,въпреки голямата руска диаспора създаваща сериозни проблеми,руснаците винаги са били възприемани като завоеватели и нашественици. Докато на юг от Дунав населението е склонно да изпада в овче умиление само при споменаване на свещената руска реч.

 11. Робският манталитет се съхранява и се развива дори без да си под нечие иго – той е единствено в главите.

 12. Докато Паметникът на съветската армия и Альоша са в душите и манталитета на преобладаващата част от обществото ни,България ще си остане Задунайска губерния а българите – крепостни селяни,които са длъжни да целуват ботуша на господарите от Москва!

 13. ………….- Драга другарко! – при тия думи другарката взе да ме кълне от място, щото тя не била вече другарка, а вече била „госпожа“ – Искам да Ви кажа нещичко, което ще е съвсем кратко. Искам да Ви кажа, че е наложително да бутнем паметника на Альоша, и то по една единствено и най-основателна причина. И тя е: в страните, в които няма паметници на съветски войници, т.е. в страните, в които не е стъпил съветски ботуш, драга другарко, там просто няма дупки по асфалта, представяте ли си? Хората в такива страни не знаят що е това дупка в асфалта! И жилищна криза няма в тия страни, които няма паметници на альошовците, които, сиреч, не са благоденствали под дулото на шмайзерите на альошовците! Представяте ли си?……………..

 14. Тук май повечето гости мразят себе си, като домакина. То затова поредния самозабравил се властелин, след като го коронясахме ни нарече лош материал. Ами от лош материал – лоша държава. И не са лоши тези които строят, а тези които рушат… Пример: вижте си подлезите строени от комунягите.

 15. ако комунистическто управление през периода 1944-1989 бъде официално заклеймено,ако управниците ни през този период се третират като национални предатели,няма да виждаме паметниците,но у нас за съжаление всичко е полвинчато,започнато и недовършено

 16. Защо де не спестим някоя и друга шашка тротил. Може само да се постави по една паметна плоча пред въпросните монументи с надпис на няколко езика, вкл. и на руски: “Това е паметник на окупатори, построен от палачи.”

 17. Преглеждайки бегло тъпите писания на неописуемо противният ми Иво Инджев твърде често си задавах въпроса дали
  въпросния господин е получил видимите от разстояние увреждания на мозъка си по време на следването си в СССР, или е отишъл там предварително увреден. Гледайки самодоволната му разплута физиономия на 100% политическа проститутка съм твърдо убеден, че той е генетично увреден субект.
  Почти същото би могло да се каже и за придворния му клакьор Ангел Грънчаров.
  Един съвет от мене. Престанете да пишете безсмислици. Всуе се хабите. Хората нямат нужда от такива фанфарони като вас.

  V.

 18. Не съм съгласен ”другари”наскоро бях в пловдив и ако има нещо което трябва да се взриви там това е мола съсипал едно от тепетата паметниците които искате да взривите са част от националното и културно богатство в германия пазят дори национал-социалистическите си паметници ,и щом не ви харесва ,че ”палачите са се погрижили за децата си ми променете го нали сте народ,истината обаче е друга след 89-та вие вече не сте нация а стадо кланящо се на този които плаща повече.Аз господа съм патриот,може би и комунист но това е защото съм дете на ”демокрацията” на 22 съм и виждам на каво приличат връсниците ми спомням си тежките моменти на 90-те когато играчките ти се броят на пръсти и семеиството ти се разпада под икономическо-социялен натиск бързо разбираш истинските значения на думи като социялност,солидарност,демокрация,граждански права.Това не са символи на окопация това са символи на народна спотеност и единодеиствие(не на единомислие)1-ния ми дядо ми беше открит антикомунист другия работеше в убо съседани беше слуйител на дс и като изключим национализацията на къща с мелница за 45 години семеиството ми е живяло много добре никои не е бил в белене въпреки ,че мъжете от рода ми са разказвали вицове за тато (ето затова не мога да повярвам на Кошлуков), а сега за 30 години пазарна икономика останките от рода ми оцеляват благодарение на успешната реализация на брат ми които е учил за символични суми днес аз уча за 3 пъти повече пари и трудно оспявам да се осигуря,майка ми участвала в създаването на радарна система ”калиакра сега е безработна и няма да доживее пенсия заради сивата икономика през 90-те и поредния сляп тотю.русия ни протегна ръка не един път въпреки пълната ни неетичност какво направи западфа за нас освен че настаниха военните си бази тук(кой е окупатора? ) и ни затвориха аец-а сега гледаите нарастващите цени на газа и тока и продължаваите да плюете”мръсните комунисти те ни докара до тук затова трябва да ги гръмнем тези паметници на робството ако се уважаваме а след това да вдигнем на тяхно място братска могила на загиналите български и американски реинджари в ирак или като косово паметник на някои американски президент… какво ще кайете за реиган все пак нямаше да се освободим ако не беше той.”

 19. а не е ли по-добре да се остави паметника, но до него да се напише истината за окупаторите и техните жертви?
  Нека се помни, нека всички палачи и техните наследници видят имената си изписани там – на една стена – стената на националните предатели и расипници!
  И нека миналото им ги преследва докато не поискат и не им се даде опрощение!

 20. Ами не е лошо като идея.. Нали знаеш, защо евреите са обикаляли пустинята 40 години – за да не остане нито един жив човек, който да помни робството. Горе-долу и ние тогава ще се оправим… 🙂

 21. Изключително комплексарско поведение е да обвиняваш други за собствените си проблеми. Не е ли по-добре да се вгледаме в собствения си начин на поведение и в настоящетото, отколкото да копаем в миналото и да тръбим колко ни пречи миналото ни и 2 паметника. Това е смешно. Основният проблем в България е това как се относят хората един към друг и това че мислят доста краткосрочно, а не 2 паметника. Вместо да си влагаме енергията в трошене на камъни, не е ли по-добре да помогнем на човек в нужда или да построим нещо със собствените си ръце!

 22. Защо ли ремонтирахме Хаинбоаз?
  Тесният път събираше спомените на толкова щастливи баби.
  Откъснати от патриархалното целомъдрие, те са забравили и обичая, да се изгаря постелята след тежко боледуване.
  Явно сме забравили правилата на здравословния начин на живот, а нови още не сме си изградили.

 23. За Гари Бекет:
  Във времена на мобифонна политика редовият гербер излъчва неяснота и послушание,като 1-2 свои единствени лидери,които са прегърбени в мътния поток на сбъркана и не успяла докрай “нежна революция”,изместена от вулгарна контареволюция под формата на триумвират.
  Дори истински политик като И.Костов по широкия друм от макроикономист до политик от висок ранг, не е по-различен от политици егоисти като Т.Живков,
  Ж.Желев,Симеон II,Б.Борисов,до които пристъпват техните подгласници,което априори е решено в монархическия режим на управление.
  Тук всеки ще сбърка,ако тъпо и безогледно,ме причисли към монархизма.
  Първият консул е безалтернативен засега защото има хъс,желание и страст…а успешно бори и тшеславието,докато егото още мъчи дясното и по този критерий мънкането е противопоказно….не само за политииц-еднодневки!
  Защо,освен топинформацията,един ерген от село,ни припомни,че “стиска палци!…!
  Значи е противопоставил природни дадености като президентски усет -вече не и късмет!!!-срещу премиерски инстинкт…
  Ако сте следял коментарите,около прозорливитие статии на Иво Инджев
  за събитията последните години,
  бързо ще стигнете да извода,какво ще се зароди на “Върха на иглата!”..сега,са залегнали
  на пусия из храстите,но “гласовете се долавят”,ако пожелаеш и м о ж е ш!!
  Светът е малък,а и близки и далечни съседи дават достатъчни примери как не трябва да се изпада в революционен амок пред държавността…
  Тази фраза е повтаряна вече стотици пъти,но е необходима на едно деморалзирано общство….
  Има изпитания,когато се налагат: необходими разум,хладнокръвие и дипоматическа гъвкавост.
  Нито Самуил,нито Борис III,са били лишени от гъвкавост или и суеверни владетели,но върховни напрежения са допринесли за фаталния край на техния живот
  …..а и този за съдбата на техния народ…!!!
  В думата разум,а не “в истерията на талибани!”,се съдържа и отговорът на дилемата,която е решил Стамболов и която предстои тъпърва на Първия консул,след преброяването на “дивите зайци”!

 24. Знаех си аз, че ще бъде труднично да се обясни на някои, “Ама…”.

  Пак ще се пробвам:

  neotbirashta , no znaeshta pogovorki…, Няма втасване… Няма и да има.

  GOGO, Споко! НДК ще оставим. И … не мисля да се самоубивам, че и аз съм роден при комунизъма.

  JORO, знаех си, че ще споменеш Германия. Много е удобна. Само искам да ми кажеш/покажеш ЕДИН паметник на съветската армия в Германия. Моля. И млъквам. Ама го избери някой с “размах”, “виден” и “мащабен”. Не някоя нацвъкана с червена боя плоча, трудно разбираема и без боята.
  Ааа… Австрия. То е се едно Германия, нали ?! И двете държави говорят немски… Архитектурата им същата…
  Да … ама не. Едните “по братски” ги окупираха. И там руснаците са си освободители. Не само защото изгониха немската армия от там, ами и защото не се застояха там… Ама много им се искаше. Но я спазариха Австрия, и каза Сталин: Ну, пусть живет! … И тя си наистина си поживея… А нас вълците ни яли.

  L: Миличка, и на мен детството ми е мило. Смея да кажа, че имах прекрасно детство. … Това е щото Партията ми го даде! Мама и тате нямат нищо общо тук. Те горките учители… Нейсе, размечтах се. Специално за теб L (ей ти си по-законспирирана и от мен бе) ще оставя Римския стадион. Няма да го взривявам. Щото си ми симпатична, не за друго.

  Г-н Инджев, “ВЪПРОСНАТА ТОПОНИМИЯ” е много голема бе, г-н Инджев. Кво да я правим. Мислил съм, мислил… Нали съм ангажиран човек. Да я преместим в специален музей на тоталитарния комунистически режим, ама много е мащабна, бе. “Що пара ще отиде да я преместим. А колко деца можем да нахраним с тях. Или поне да закърпим някоя дупка. Грехота е!”. А иначе е гъделичкащо. Хем ще ги опазим от хулиганите да не ги цвъкат с червена боя. И защо само червена използват? Не могат ли за баланс да плеснат и синьо? Особено синьо … Щото нямат усещане за естестика. За красота. Простаци!

  Унгарците пак изкяриха. Лесно им е на тях! Нямат такива величествени паметници, та си пренесоха бързо и лесно едно-друго в техния музей на тоталитарния режим. А при нас… Няма да бъде нито бързо, нито лесно… Пак ни прецакаха. Мамицата им!

 25. Омразата ви преминава всички граници. Ако имахте власт, вероятно бихте изтезавали в името на демокрацията. Добре, че нямате.

  Не съм анонимен: Петър Славков

 26. Имаше един стар български филм, където учителката пита кой, каква професия изпълнява, та единият от отговорите беше: “РУШИТЕЛ”. Император Нерон запали Рим, с идеята да УНИЩОЖИ Християните. На времето, турците като превзели Пловдив, РАЗРУШИЛИ прекрасната крепостна стена, опасваща го отвсякъде и построили с камъка над 150 джамии в града на древните траки, за да УНИЩОЖАТ Християните. По-късно, драгуните под командването на капитан Бураго, вързали тенекиени консерви на конете, и така спасили Пловдив от поредното разрушение, планирано от турците, сполетяло за съжаление София, дни преди това. По-късно, вече в Българско, РАЗРУШИЛИ два от разкошните хълма в града, за да направят паветата в София, за да могат философите, взимащи “умни” решения да не си цапат обувките; по-късно, в “демокрацията”, пак в Българско, РАЗРУШИЛИ СГРАДА в центъра на София, след три неуспешни взрива, платени с “народна” пара. По-късно, един “умен” кмет, Спас Гърневски, рещи да РАЗРУШИ “Альоша” и да го направи на бутилка от “Кока-Кола”, но не успя. По-късно, с друг кмет, се намериха пари за да се ИЗГРАДИ паметника на Филип Македонски в Пловдив. Пак там, има един паметник, ИЗГРАДЕН и увековичил Примера на войника Гюро Михайлов, но се “намериха” отново философи, които дълго време го държаха обкован с дъски, за да не се вижда. Даже имаха мерзостта, ГЕРОИЗМЪТ на този “обикновен” войник, изпълнил дълга си пред града и Отечеството, да бъде РАЗРУШЕН и “тълкуван” в обратния смисъл. На чувствителните философи, които не са Пловдивчани, а са първо поколение “пришълци” в най-старият град в Европа, които нямат корен и детство свързани с вековния град, искам да напомня една стара философска мъдрост: “лозето не ще молитва, иска мотика”. Само така се оправят дупките по пътищата, а не с рушене. Да се руши е лесно, да се гради е трудно. А за да се възвиличи Българската слава, в Пловдив има “свободни” хълмове, и може да се построи паметник ( на генерал Владимир Вазов), увековечаващ нашета военна слава и история, без да ни е “страх”, че англичаните или някой “друг” ще се “обиди”. Но за това се иска работа, работа и пак работа. Искат се инжинери, машини, майстори-занаятчии, а не “празни” приказки. Но “лошото” е, че този “вид” хора са на изчезване в Българско. Повечето остаряха или измряха, обвинени че не “били живяли правилно”, а “другите” емигрираха и сега извършват “чудеса”, само че далеч от България.

 27. Прав е БАЛТИМОР! Премахването на “Паметника на Съветската Армия” не е просто премахване или преместване на един паметник, това е изпитание за нашата идентичност и самочувствие като суверенна държава. Ние нямаме грехове за изкупуване към съвременната европейска история, каквито има Германия, например. Но докато немците гледат на съветските паметници като на “СОЦ-КИЧ” останал да стърчи в едно модерно богато общество, ние българите живеейки в опосканото мутренско-мафиозо-посткомунистическо ежедневие ги свързваме носталгично с нашата младост, защото настоящето ни бе отнето, а за бъдещето не смеем и да си помислим.

 28. До Неотбираща… Знаенето на поговорки и самите поговорки са израз на робската народопсихология на голяма част от нас… Казвам нас, защото всички, за добро и лошо, с умните и глупавите си постъпки, с доброто и злото, което правим, създаваме и съдържанието на понятията “народ” и “държава”…

 29. Пояснение: JORO, паметниците В бившата ГДР не се броят в сметката. 😉

 30. Към post skriptum:

  Къде виждате омраза в уважението към истината, свободата и Родината. Официалният статут на страната ни след нахлуването на СССР в неутрална България е окупация. От същите онези, към които има изразена благодарност за това
  на паметника в София.
  Обаче вашата наглост да ми приписвате предполагаеми гадости( плод на гузно въображение), характерни за окупатори и техните лакеи, действително минава всякакви граници.

 31. Към Vil:

  Хем “бегло” преглеждаш ( защото са ти неописуемо тъпи и си тъп да не надничаш , където не ти е работа), хем пък “често” си задаваш въпроса.

 32. – През Втората Световна Война България защитава всички малцинствени етнически и религиозни групи, преследвани навсякъде в Европа.

  – Не води военни действия на чужда територия

  – Не изпраща войници на източния фронт

  – Спасява собственото си население от разруха

  От какво трябва да се чувстваме освободени? И на кого и за какво трябва да сме благодарни?

  Защо руснаците не ни благодариха, заради това, че отказахме да се бием срещу тях през първата и втора световна война.

 33. Лично мое мнение.Държавите/нормалните/не си гърмят историята била тя лоша или добра.Нека поколенията да виждат и да знаят.Ми добре-гръмнете паметниците и сложете нови – на Маргините,на Баретата,на бай Миле и хилядите боклуци на новото време.После прекръстете държавата на Чалгария,играите си кючеци,гледайте Листопад и чакайте някой да дойде да ви оправи.Че ше дойде,ше дойде,но си носете за всеки случай вазелин.

 34. Аз съм за махането на паметника на съветската армия. Ще стане много хубава градинка там. А след това, нека да махнат и четириъгълния петоху. дето е пред НДКто – поредният паметник на глупостта.

 35. KARANDASH, моля те избери подходящото място и вмъкни в хронологичния си опис долното, за да сме по-прецизни: 😉

  “после дойдоха болшевиките, и поставиха на власт комунистическите им марионетки в България, и те забраниха другите партии, и проведоха т.н. “Народен съд”, и “постанови в Името на Народа” тоя “Народен съд” 2680 смъртни присъди, а други изпратиха чак в Сибир, и съградиха Куциян, Белене, Богданов дол, Скравена …, и взеха земята на селяните, и фабрики, работилници и дюкяни на “гадовете-кулаци”, и разрушаваха храмове…”.

 36. Пловдив е хилядолетен град и Альоша може да е негов ˝символ˝ само за съвсем увредени от комунизъм глави. За жалост такива глави има твърде много в България, което и обяснява защо сме в дереджето, в което се намираме… само това мога да кажа на така горчиво плачещите за Альошката другари и другарки 🙂

 37. как да се оттървем от съветските паметници,когато всички управляващи след 1989 год.с изключение на и.костов са демагози спрямо ориентацията на българия!въртят,сучат все договори подписват с “братска”русия!не може да членуваш в нато и евр.съюз и до късни доби да подписваш”конфедациални”договори с русия!това е наглост и безочие!американският посланик ни напомня къде сме,но докога ще продължава?отвратен съм от демагогията на б.борисов!

 38. Към “LUTCHEZAR”.Само една препоръка умнико.Научи се да пишеш,за да може хората да те разбират.Независимо от това колко си “учил”.Нищо лично,но мразя да ме поучават неуки.

 39. Един поувлякъл се другар или другарка заяви по-горе, че в Германия били пазили и уважавали даже националсоциалистическите си паметници! Нещо твърде много си се объркал(а), драги (драга) другарю (другарко)? 🙂 Взривиха ги тия паметници още в 1945 година – и затова Германия възкръсна от пожарищата…

 40. Със завети на Раковски в действие едно време дядото на Симеон II се е домогвал до ключовите позиции за контрол над Проливите,а баща му Борис III,поне за неутрална България в огромен световен пожар,за което освен Хитер са го гледали накриво,не само Словакия,
  Унгария и Румъния.
  Типичният страх за поемане на отговорност в свръхкритични ситуации е преодолян достойно,
  единствено от Стамболов и Малинов.
  Сега е наред Б.Борисов!
  За съжаление нашият управленски елит на управленско изпълнителско равнище при коренно противоположни
  върховни закони на разделени власти и до днес,не е в състояние при балкански,европейски и световни проблеми и взаимоотношения,да използва целия потенциал на българския народ,и моделира разумно и в допустими граници по-достойно бъдеще за най-голямата и
  н а й-п е р с п е к т и в н а
  н а р о д н о с т н а
  Б а л к а н и т е.!
  При цялото ми окаяно дередже и като свидетел на духовната ни и др.мизерия,ще опитам в подтискаща самоглъбеност,да окажа помощ на две природни сили,
  каквито са Стамболийски и Борисов последните два века.При това,доброволно и като “нещатен”
  пенсионер,за да не тежа на бюджета!
  Дали ще му е полезно,вече не зависи от мен!
  Г.Първанов си остана
  чужд на собствените си миражи,да се опре на съвкупния талант на целия народ,а стискането на палци при него бе по друг критерий за партийна вярност!

 41. Някой може ли да ми каже с какво ни обогатява огромния брой паметници, останали от периода 1944 – 1989 г.? С историческа памет? Едва ли, вижте поста на Vil, той е бил малък и не помни с каква интензивност рухваше всичко в периода след 1985 г. (голямото спиране на тока), как всичко беше заприличало на време след военно поражение, накъде вървеше град като София, как хората, премръзнали по автобусните спирки, псуваха безредно и ред неща, сочещи много мрачна перспектива. Само да попитам – от какъв зор излезе Указ 56, ако всичко е било по мед и масло, защо самият Тодор Живков казваше, че социализмът е недоносче?
  Естетика? Хайде да се опитаме да калкулираме колко ръбове се падат на единица площ от лицата на персонажите.
  Вяра в справедливостта? Някой опитвал ли се е да преброи колко единици въоръжение се пада на единица от тези паметници. В наши дни паметникът на Альоша в Пловдив и този на Съветската армия в София много повече приличат на реклами на отдавна неизползваемо оръжие, отколкото на символи на епоха. Искам да си призная нещо – понякога се улавям, че си тананикам Интернационала, увлечен в някаква работа. Текстът е създаващ илюзии, но мелодията ми харесва и с нещо дипринася за настроението ми. Нещо като големите катедрали от схоластичното средновековие – символ на мрачен период, но с приятна прохлада и стимулиране на проникване в самия себе си. А многобройните паметници, за които говоря, в по-голямата си част, не са нищо друго, освен прибързано схлопан знак, че сме по-католици от папата. Не знам, в къщите на привържениците им пренатрупват ли се празни консервени кутии?

 42. Здравейте, аз лично съм против разрушаването на паметници, тъй като не смятам, че това би могло да реши какъвто и да е проблем. Ако не можем да правим разлика между история и настояще, значи сме много зле. Французите като са република да взривят Версай ли? В Чехия са направили музей на комунизма и е с голяма посещаемост. Трябва да впрегнем енергията си в съзидание, а не в разрушаване, иначе подаваме сэъвсем погрешно послание към младите.

 43. Rusnacite mnogo ni obichat, nali?

  I sa zagrijeni nie da sme dobre.

  Shto togava ne si otvoriat pak pazarite za BG cigari a si kupuvat zapadni. Shto ne vnasiat svejie iabloni ot Bolgarii a ot turcia i ot vsiakade drugade?

  Zapomnete edno – na chovek koito pipa chashata ne moje da se razchita.

 44. Тук съм защото господин Инджев за мен години наред е бил източник на информация. Т.е. според мен си е вършел съвестно и компетентно работата. Затова и си позволявам да изразя несъгласието си с някои от тезите,изразени в настоящата полемика. По отношение на анонимността : тя винаги е била нагла г-н Инджев и потвърждение може да намерите в недостойните отговори на въпросния анонимен към “L”/включително и псувни и открити подигравки/. Не виждам и с какво,чак толкова Ви разгневи Петър Славков, та даже игнорирате името му. Вярно неговата позиция е противоположна на опитващия се да Ви удуши в прегръдките си от много време Ангел Грънчаров. И малко крайна. Но тя в крайна сметка си е една констатация, неподкрепена с аргументи.
  Вярно подхванатата дискусия е актуална и има широк отзвук в обществото, или за да не правя некоректни обобщения, подобни идеи чувам всеки ден от околните си. Много аргументи могат да се приведат против тях, но понеже не това е моята цел с това писание, ще спомена само два. Първо Ангела Меркел намери начин да присъства на празника “День победьi” в руската столица, въпреки че можеше да се оправдае с вулканичния облак,както повечето отсъстващи. И второ,често съм споменавал сред познати личната си констатация, че в Берлин след провъзгласяването му за столица на Обединена Германия/ точна дата ми е трудно да дам/, с очите си видях не само Вечния огън в памет на загиналия съветски войник, но и живия караул пред него. Вярно мемориала е строен в бивша ГДР. Вярно не мога да потвърдя съществуването му към днешна дата. Вярно поради езикови затруднения/мои лични/,може да не съм разбрал че това вече е символ на почит към всички загинали Втората Световна. Но мемориала го видях с очите си,намираше се на две крачки от Бранденбургската врата и Райхстага.
  Наистина рушенето на никого не е помогнало. И си е едно долно занимание. И като казвам това нямам предвид само исторически паметници. Много хора се опитват да рушат /волно или неволно/ историята, такава каквато е. Господин Инджев, вярно е, че България е била окупирана от войските на бившия Съветски Съюз. Вярно е и това, че се смята за извратено от повечето българи да изразяваш благодарност към окупатора си. Но както много добре всички знаем, Втората световна е война между два военни блока. И по силата на този факт и англичаните са ни били окупатори. Ма ния на тях не им търсим сметка. И ако вярно тогава България е била “неутрална” държава във военния конфликт, как да си обясним системните бомбандировки на София. Че те съюзниците така си бомбандират неутрални държави. Минат над София и квото артиса, айде на Берн и Цюрих. И така не изличавате ли подвига на доста храбри българи защитавали Родината си със стара и амортизирана техника. До 09/09/1944г.
  И изцяло не съм съгласен да се приписва на комунистите всичко създадено в България по време на социализма. И да се оправдава рушенето му с късане на някаква въображаема “пъпна връв”. Според мен създаденото и тогава и по всяко друго време си е заслуга на народа български и рушенето му не може да се разглежда по друг начин освен като национално предателство.

 45. Нито една съвременна Велика страна-САЩ,Англия,Франция,Германия не робува да увековечава с паметници,улици,училища,фабрики,детски градини и какво ли още не,имената на свои значими предшественици,камоли на чужди войски..Обикновено това е скромно,семпло и в единични случеи, с барелефи и рядко с единични паметници.Защото умните народи и правителства в тези страни са преценили,че акцента върху миналото подтиска развитието на настоящето.Отдаване на почит към най-най-най заслужилите ,но не боговеене.Иначе народът се принизява до глутница кучета,които роболепно гледат господаря,дори и от снимката.Но това е в генезиса на комунистическата идеология-да подтиска всеки независим и свободен порив у човека.Не случайно комунизмът е приравнен и заклеймен наравно с фашизма от Европейския съюз.Щетите ,които остави на всички просъветски народи са очевадни-те 20 год немогат да се отлепят от дъното.А за 20 год след ВСВ демократичните държави от разрухата направиха райски градини.

 46. Удивлява ме страстта с която анонимници изпитващи омраза към автора на статията се изтрепват да посещават този омразен и противен им блог.Иво Инджев бил лъжец, американско мекере, слуга на империализма и дори(О,ужас!)Учил бил в СССР!!!! Едва ли не всеки втори коментар е ругатня и анатемосване на автора!
  АБЕ,ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ…..КАТО ГО МРАЗИТЕ ТОЛКОВА ТОЗИ ГАДЕН ИВО ИНДЖЕВ И ПЛАТЕНИТЕ МУ ОТ ЦРУ СТАТИИ,БИХТЕ ЛИ МИ ОТГОВОРИЛИ ЩО ЩЕТЕ В НЕГОВИЯ БЛОГ!!! АЗ НАПРИМЕР НЕ ИЗПИТВАМ ПОТРЕБНОСТ ДА СЛЕДЯ ЗАДЪХАНО УМОТВОРЕНИЯТА НА ВАШИТЕ ПАРТАЙГЕНОСЕТА. НАПРОТИВ. ДОРИ ИЗПИТВАМ ПОГНУСА ОТ ВАС! ЗА ЧИЙ ЧЕП ВИЕ СЕ ИЗТРЕПВАТЕ ДА СИ РЪСИТЕ МНЕНИЯТА ТУК,А? ИЛИ СЕ МЪЧИТЕ ДА СПАМИТЕ ОТЧАЯНО РУГАЕЙКИ,ИЛИ КОЛКОТО И ДА ГО МРАЗИТЕ,ВСЕ ПАК УВАЖАВАТЕ НЕГОВОТО МНЕНИЕ,А! АЗ МИСЛЯ,ЧЕ Е ПО МАЛКО И ОТ ДВЕТЕ,НО НАЙ-ВИ ВБЕСЯВА НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА МУ ЗАТВОРИТЕ УСТАТА С РИТНИК,КАКТО СТЕ ПРАВИЛИ ВИНАГИ С ТЕЗИ,НА КОИТО ИМ ЗНАЕ МНОГО УАСТАТА! НАЛИ,МИЛИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ!!!!!!

 47. ЕМИ НИЕ 20г.ВЕЧЕ ТЪРСИМ ВСЕ ОЩЕ МОИСЕЙ,ИСИГОРНО ОЩЕ ТОЛКОВА ЩЕ ГО ТЪРСИМ,И ТОГАВА КАТО НИ ВОДИ 40г.ЩЕ СТИГНЕМ ИЗБАВЛЕНИЕТО ЗА КОЕТО НЯКОЛКО ПКОЛЕНИЯ СА ГО ОЧЕКВАЛИ.

 48. Не разбирам тук какво пише. Когато ми го напишете на български ще го попълня. А Иво Инджев го помня от телевизията преди 1989. Той беше строителя на тези паметници. Сега не познавам такава личност, камо ли да коментирам нещо надраскано от него.

  P.S. можело и на български ама после.

 49. Пак не разбирам какво пише. Вие българи ли сте в този сайт?
  Your comment is awaiting moderation.
  Тук за българи ли е или за чужденци?

 50. Поне на руски да го бяхте написали та да го разбера нали е братски, славянски език.

 51. Господин иво нали знаехте руски превеждайте , че не разбирам нищо. Аз съм от поколението дето градеше, не рушеше.

 52. Г-н Инджев , с Ваше позволение бих споменал и за още един паметник, не такъв мастодонт като тези за които стана дума но с не по-малко поразяващ ефект върху съзнанието ни, тъй като беше във всичките ни учебници
  Линкът по-долу е към сайта на Пейо Колев “Изгубената България”.
  http://www.lostbulgaria.com/?p=1129
  Така както този фотомонтаж е една нагла фалшификация така и паметниците в София , Пловдив и другаде са паметници на безочливата фалшива пропаганда , на нашето преклонение пред нея и същевременно на нашето унизително раболепие.
  Необходима е ИСТИНАТА. Има още много живи свидетели на събитията от този период.
  Аз лично съм чувал свидетелства на очевидци и участници в преки контакти с “освободителите” и те не си приличат с това което е изобразено на картинката.
  Грубата фалшификация на истината е престъпление. По такъв начин ние се прекланяме пред едно престъпление.
  И това е в страна , член на ЕС който неотдавна официално осъди еднакво и двата режима.
  Абсурдно е да съхраняваме подобни фалшификати и да им се прекланяме. Докато стоят не можем да се надяваме да ни уважават нито от изток нито от запад нито от Африка дори.
  Ако в лодката в която сме има 27 гребци, то ние сме този който гребе точно напротив в случая. Навярно другите очакват да се сетим и да си коригираме сами посоките и то съвсем не само по този въпрос, а ако това не стане , колко дълго ще ни търпят преди да ни изхвърлят зад борда? На кого му трябва такъв “съюзник”?
  А доколкото си спомням не ни качваха насила в лодката а ние напирахме със всички сили да се качим.
  Така че тук трябва най-сетне да се отучим от нашето ”карай да върви” към което ни призовават разни поклонници на фалшивата комунистическа пропаганда.

 53. Имам предложение. Да взривим Альоша и на негово място да изградим един сиенитен мамул. Да помнят хората за мухлясалата царевица -помощ от братските САЩ. Около мамула две сиенитени бомби хвърляни върху София и Пловдив от американската авиация.
  Така ще се получи прекрасен монумент стърчащ над Пловдив, излъчващ чувствата на народа ни към САЩ

 54. Аз съм за..най малкото че винаги когато отида там се сещам как сам седял с автомата там и 1.5 год от живота ми е заминал в полза на една измислена система!

 55. И аз съм от Пловдив, въпреки, че от 1975 живея в София и вече не знан откъде съм:))
  Честно казано, това с “Альошата” ми е все едно – дали ще го има или не, ми е все едно. Всички “стари” пловдивчани наричат този хълм “Бунарджика”, заради бунара, който е бил там. И аз като L имам много спомени с този хълм. Но едва ли са свързани с монумента с “шмайзера”. По-скоро със св. св. “Петър и Павел”. Но не това ми е мисълта. В нашата страва има много “паметници” от соц. времената и те се поддържат и пазят. Искам да попитам защо по-късните паметници като “Кръста” на “Черната скала” близо до “Боровец” или “Чамкория” са почти напълно съсипани

 56. Тази година за пореден път ходих там – “Черната скала” си е била наречена така много преди т.нар. “комунисти” да закарат и изхвърлят в бездната долу много хора, които не са им били “удобни”.Кръстът все още стои, но надписите са замацани с червена боя. Затова смятам, че си заслужава усилието да запазим паметниците, показващи геноцида на “комунистите” към собствения им народ. “Другите паметници” всички ще ги забравят, независимо дали продължават да съществуват физически. Това е моето мнение. Защото смятам, че децата, които карат скейт пред т.нар.паметник на “Съветската армия” едва ли му обръщат някакво внимание – както аз на него и на “Альоша”. Но на местата, свързани с геноцида, на комунистите спрямо българския народ, трябва да се издигнат паметници и да се опазват, за да има историческа памет!

 57. Скоро единственият, материален спомен за “комунистите” у нас ще са величествените в безмислието им паметници окупаторите.
  Съветското нашествие е единствената политическа и културна връзка на българския болшевизъм с нашата история.
  Приемник на саморазпадналата се Страна на Съветите е Руската Федерация.
  За наш късмет ние членуваме в НАТО и Европейския Съюз.
  Всеки сам избира своята идейно-политическа принадлежност.
  За пребоядисаните български комунисти няма по-подходяща барикада от паметниците на една загубена цивилизационна битка.

 58. Към Ангел Грънчаров – По-наивно нещо отдавна не бях чела – че като бутнем паметниците, ще си решим проблема с цената на газа, дупките по пътищата и жилищната криза. А икономическата криза? Дали и нея не може да решим по този начин?:)) Ако ми го гарантирате, веднага ще ви подкрепя. Честно казано, г-н Грънчаров, имах по-добро мнение за вас, направо ми паднахте в очите с тия невероятно наивни коментари.

 59. Къде виждам омразата ли? Всеки, който е разрушил направеното от предишни поколения е ивал или с мотив да заличи напълно историята и да възвелечи себе си, или да си затвори очите за това, че предишните поколения също са били хора, макар и с различно виждане и убеждения. Това, бе бащами беше член на БКП не го прави звяр – напротив беше много честен и трудолюбив човек. Такива честни и трудолюбиви бивши комунисти още са живи и освен да демострираме почит към старостта им, не ни остава нищо друго.
  Между другото, аз съм против комунистите и това, което са направили – те са разрушили всичко, постигнато преди тях, като не са се посвенили да разрушават и църкви. Като тях ли искате да бъдете г-н Анонимен и г-н Инджев? Наистина примерът даден по-горе с Германия е добър, защото показва как миналото може да бъде оставено, да се гледа напред, да се уважават поколенията. Останалото е тесногръдие.
  И се чудя – какво ви пречат толкова тези два паметника? Като ги разрушим ще станем ли по-добри? Едва ли… Но със сигурност ще нараним много хора и ще се покажем отново слаби.

  Неанонемн: Петър Славков

 60. Образование му трябва на тоя народ, обраование!
  Само така мога да си обясня писаното от този нов “колос” на общественото мнение.Прост народ- слаба държава! Ето къде трябва да търсим разковничето на сегашното ни състояние. Не е виновен за написаното. Преди хиляди години предците ни са си обяснявали всичко около тях с водата, огъня , гръмотевицата. Сега той си го обяснява с памениците.Да ама както казах това е било преди хиляди години, а какво парави сега този мисловен неандерталец. Има ли такива в нашето време?!
  Претендиращият за онеправдан, борец за човешки свооди, започва краткото си “есе” с индулгенцията-“Когато се събрахме през 1990 г. на Цариградско шосе…”.Тя според него би трябвало автоматично да го включи в кохортата на великите, неразбрани човешки умове. Да, ама не!Не говореха ли така едно време и комунистите? Ами да-едно към едно. И на тях първата им задача беше да унищожат всички символи на “експлоатацията”.И така амплитудите в развитието ни като нация стават все по-резки и чести. все по-често ние се занимаваме с рушене , вместо съзидание. Все по-често се занимаваме с останалите, вместо със себе си. Докога?
  Може би докато разрушим всичко което е останало. И тогава на чисто, ще построим нов , по-справедлив живот!
  Това обаче бяха идеите на комунистите. Да виждате някаква прилика с написаното от “гения”?

 61. …ние българите живеейки в опосканото мутренско-мафиозо-посткомунистическо ежедневие ги свързваме носталгично с нашата младост, защото настоящето ни бе отнето, а за бъдещето не смеем и да си помислим.
  Това е истината! подписвам се с две ръце под думите на Росен.

 62. Четейки повечето от коментарите, разбирам колко дълъг още път ни предстои из пустинята на прехода. Темата тук е за символиката, за идентичността свързана със самоосъзнанието и самочувствието на нацията. Можеш да си за или против и да изразиш просто мнението си, но не, трябва непременно да го обвържем с познатата ни материалистическа философия и да направим съответния „практически” извод за водещата проблематика на дупките по пътищата и окаяността на пенсионерите; да посочим „историческите” грешки от миналото и неадекватността на тогавашните примитивни реакции; да се обвържем със сравнителен анализ за „братското” отношение в другите държави по въпрос, който вълнува изключително нас, българите. – Колко малко са всъщност тези, които осъзнават, че става дума за ценностна система, за духовни и народностни, а не за материални приоритети! (Изкушавам се да добавя на това място известното „Народе ????.”) Ами да, май че ще се въртим още дълго време в кръг, точно както е описано в книгата „Битие”, докато и последните измежду нас забравят за това „Що е то социализъм и …?”.

 63. Някой си Мирослав Чернев по-горе се опитва да разсъждава на основата на недостатъчна информация.

  А именно твърди, че англичаните също били “окупатори” на България, защо нищо не сме говорили срещу тях, ами сме говорели само спрямо съветския окупатор.

  Таваришч Чернев, за Ваше сведение ще вметна, че Царство България през Втората световна война обяви война на Англия и Съединените щати, докато на СССР то не е обявявало война, напротив, поддържало е дипломатически отношения; война на България обявява СССР в началото на септември 1944 г., поради което съветските войски, нахлули в страната ни, заслужават името окупатори.

  А що се отнася до “окупаторите” ни англичани (и американци) искам да подхвърля само това: ако бяхме окупирани от англичаните и американците (всъщност за това си и мечтаели и е работил Цар Борис Трети, той е искал да ни спаси от болшевишката чума, мъдро обявявайки война само на Англия и САЩ, т.е. канейки ги да дойдат у нас и да ни окупират!), та ако бяхме окупирани от западните съюзници, България сега щеше да е процъфтяла и развита страна – на нивото на западните демокрации, на нивото на Швейцария, Белгия, Холандия.

  Сега чатка ли умната Ви глава, драги Чернев, какво дължим на съветската окупация?! Сещате ли се сега какво по-точно увековечаваме с паметниците на съветския окупатор, осеяли страната ни?! Ще Ви помогна: увековечаваме своята национална унизеност, склонността ни към национален мазохизъм, бедността си увековечаваме с тия паметници, мизерията, духовна и всякаква, в която пребивахме 65 години и ще продължим да пребиваваме, ако не намерим сили да се измъкнем от зловещата сянка на съветско-руския ботуш!

  А сега обясни как съм искал да “задуша в прегръдките си” уважавания г-н Инджев? Нещо искаше да кажеш, ама не се получи, доизкажи се, щото не се разбира. Впрочем, с г-н Инджев лично не се познаваме, така че досега не съм имал и възможност, и намерение да го задушавам в прегръдките си 🙂

 64. Krume,

  i ti si kato tvoia guru Gotze ot Sirishtnik.

  Ne razbirash chujdi izici.

  PArtiata vi e izpbirala po tapotia i ogranichenost iavno.

  Kato gledam Goce, Sergo et Co i vsichki “viSHi partiini i darjavni rakovoditeli” si predstaviam kakvo e nadolupo verigata na partiata i DS. Kaltak do kaltaka, mizernik do mizernika, podlec do podleca.

  I vsichkite do edin specialisti po vsichko… Daje i po Voleyball (tazi poslednata duma e na angliiski – shte ti ia preveda ako ne ia razbirash) – na BG e voleibol.

  Pishata na latinica, no e na BG vsepak.
  OK?

 65. Към Петър Славков.А нас нормалните, докога ще ни нараняват?!Комуноидите не са нормални, и “честните комунисти” не са нормални щом гласуват под строй срещу децата си.

 66. Към Роланд,Георги Георгиев,
  Гари Бекет и мн.др.
  Текат вече повече от 60 коментара,
  измежду които и на лайнометите срещу този омразен Инджев,които напомнят обезумелите есесовци и фронтоваци от Източния фронт на Вермахта,когато се кефили зловещо с безумни лектори,за да се
  наслаждават с Истината,в т.ч. и по тяхна вина,било с Героя от Льйпциг,с “храбрия Янко”,било с известния в блога “Октавиан” или “Царят” на пернишката аналитична мисъл.
  Точно в този блог съм разказвал
  спомени за Младен Стоянов,бодигард
  на този герой и виц за командира на Първа българска армия,
  ген.Стойчев,тъй като и двамата са били истински мъже,ценители на неоценимата българска женска хубост…и съдия Бунге/?/ парира нашия докато “пее на приличен немски”/слушал съм го!/за великата заслуга с вечното!!!!първо!!! и разбира се единствено антифашистко въстание,и.т.н и т.н. :
  ….bulgarishe Geschichte interessiert uns nicht *1933*, добавяйки и въпроса на чий прелести се е възхищавал в купето на влака..!!!
  – Може и да съм комунист,г-н съдия,но не съм импотентен!
  И точно и ясно тогава,както и по-късно с ген. Стойчев,на когото
  запитал по “случая с Нанси”:поне представите ли се като български мъж-офицер?
  – Безусловно,г-н министър председател!/1947/
  На историческите водачи Бог възлага мисия,както и на първите консули,но не иска от тях да са хермафродити,както си го представят увредените мозъци на комунистите,драги Roland!
  A образованието били в киилйното училище,било в Харвард е и лично дело и родителска саможертва,
  настрана от държавническата политика за приемственост и съхраняване на власт.
  И по този въпрос пъпната връв на ДПС БКП,е въпрос за наследени от турците -с векове- източни умения!
  Но както пролича и последната година,върши работа,ако не си поне,късоглед и освободен от тешславието!!!
  Не личи необходимост то превод на
  нюансите в блог,чиято заслуга е на охуления домакин!

 67. Я го виж ти тоя! Простак! Анонимник такъв! Даже “анонимче”. Може и олигофренче.

  А как взриви форумът, моля ти се?! Не е за вярване? И що така? Като говори глупости що му се връзвате? Такова внимание?! Форумът щеше да е свършил вече. “Next title please”. Ама като гледам и … тая година няма да свърши, май.

  През началото на ’90-те трябва да беше препечатка от в-к. “Шпигел”, не помня точно. По случай падането на режима на Живков имаше статия за нас. Започваше така: “Малкото име на българите е Георги, а фамилното им е Димитров.”

  Мавзолея с мумията на Геоги Димитров въобще не ми липсва. Честно. Сега от дистанцията на времето мога да го кажа. Не само, че не ми липсва, АМИ СЪМ ГОРД С ТОВА! “А и кой ще го подържа? Струва пари?” Въобще в държави с мавзолеи с мумии избягвайте хабитат. Не че съм голям заяждач, ама все ще намеря нещичко. И за да успокоя някои веднага декларирам, че Хеопсовата пирамида НЯМА ДА ВЗРИВЯВАМ!

  DEMOKRATOR, съгласен съм с теб. Плоча ли, друго ли, ама нещо трябва да има, което да не ни легитимира като балъци. “Умреха баламите”! 😉

  За всички, които дадоха за пример Ангела Меркел на тазгодишния парад по случай края на Втората Световна, ще кажа: примерът ви е неудачен. Меркел нямаше как да не е там. Ама за други имаше вулканична пепел. … И догодина ще има пепел.

  Мирослв Чернев е написал: “„L“/включително и псувни и открити подигравки/.” Къде господине видяхте псувни в писанията ми спрямо “L”?

  На RОLAND да му кажа нещо по неандерталки, та да ме разбере: “онеправдан, борец за човешки свооди”, “великите, неразбрани човешки умове” – къде ме хвърли ти бе, пич! “Все по-често се занимаваме с останалите, вместо със себе си. Докога?” – И кой се занимава с теб? Защо го примаш лично? “Може би докато разрушим всичко което е останало. И тогава на чисто, ще построим нов…” – Какво да разрушим всичко, бе?
  Росен ти е отговорил. Ако го разбереш.

  post scriptum:
  “Това, бе бащами беше член на БКП не го прави звяр – напротив беше много честен и трудолюбив човек. Такива честни и трудолюбиви бивши комунисти още са живи и освен да демострираме почит към старостта им, не ни остава нищо друго.”. Г-н Славков, знаете ли колко честни и трудолюбиви комунисти и аз познавам. Съвсем обикновени хора – скромни, честни, трудолюбиви. Мисля, че сме се събрали интелигентни хора тук. Никой не е гонил комунисти по лагери и затвори след 10.10.89. А дали ще ги “нараним”? Ееее сега. Ами те като отидат на 9 IХ или 7 ноември да поднасят цветя не ни ли нараняват? И аз съм чувствителен. Със слабо сърце. Ама не ме питат. И предполагам, че знаят, че ме нараняват и ей на, пак го правят. Не е честно.

  Мисля, че все още за много от нас малкото име им е Герги, а фамилното Димитров. А за мен си е Гошо (Тарабата). 🙂

 68. Виждам, че емоциите тук надделяват над здравия разум.
  Аз лично се наемам да финансирам разрушаването на паметника Альоша, ако това ще помогне на България както споменава Ангел Грънчаров да бъде нормална държава.
  Но искам от тези, които смятат, че точно тези паметници са причината за нашите неуспехи да ми покрият разходите, ако се окаже, че са сгрешили.
  Понеже съм далеко от “комунистите” и “демократите” в България и заемам неутрална позиция давам правото на защитниците на паметниците да решат дали да направим експеримента.

 69. Странно се води този безкраен спор – или всички паметници да се разрушат, или всички да се оставят. Някои от тях наистина са дело на майстори и изразяват духа и мотивите на епохата, аз лично никога не съм споделял идеята, но съм се възхищавал от начина, по който творецът е въплътил това в безжизнения материал. Но колко са такива паметници? Колко са тези, които са набързо сглобен израз на роболепие? Трябва, според мен, да се прецени обективно, от знаещи и безпристрастни историци, а не да изпадаме в банална запалянковщина. Важно е и съотношението, окото лесно го хваща. Вярно, поколенията трябва да знаят и за това, че сме си подлагали “г…” в определени посоки, но чрез запазването на всички тези паметници без корекции и така да поставяме акцент върху тази изява на България просто няма да е типично. Много е важно, мисля, един народ да има повсеместна символика, даваща образна и обективна представа за същността му и нейното развитие през вековете, добра или лоша, важно е да си се знаем, ние, обикновените хора, какви сме колкото може по-обективно. А такава символика трябва да е преди всичко дело на майстори, способни дълбоко да проникнат в текущата същност на народа и да имат необходимите художествени средства да направят вижданията си достояние за всички. Опитайте се да изчислите средната честота на създаване на паметници от възникването на държавата ни до днес, от освобождението от Турско Робство до днес и от 1944 до 1989 г. Ще получите потресаваща разлика в честотите. И какъв извод ще направят изследователите за нас след 3 века, когато описаните интервали ще се размият? Сещате ли се? Тогава какво значи публичното изкуство да отразява същността и развитието на един народ?
  Не става въпрос за грозната дума рушене, а за привеждане мащаба и същността на публичните символи към обективните оценки за нашето развитие, лутания и манталитет. За да намали вероятността да се повтарят избежими исторически грешки от обикновените хора.

 70. Бай Ганьо, ти самият си най-голямото доказателство, че България е съвсем ненормална държава, какво друго доказателство искаш?! 🙂

 71. До автора на статията,който и да е той. Това си е Ваше:”Специално за теб L (ей ти си по-законспирирана и от мен бе) ще оставя Римския стадион. Няма да го взривявам. Щото си ми симпатична, не за друго.””А при нас… Няма да бъде нито бързо, нито лесно… Пак ни прецакаха. Мамицата им!”
  Достатъчно беше да си прегледате писаното. Или може би е трудно уловима подигравката. Или странно защо ползвате термини от игра на карти.
  По интересно за мен е от над 500 думи и над 3000 знака само това ли прочетохте? Или с другото сте съгласен и затова оспорвате очевидното?

 72. И докато се бореха да “гръмнат” мавзолея и нашите погледи бяха вперени натам,някои другари си уредиха своето бъдеще.Е,някои и “Бъдеще за България” уреждаха.

 73. Сто пъти помолих за една елементарна добавка към WordPress,с чиято помощ ще бъде възможно модерирането на коментари в рамките на зададеното време.Ето какво намерих….
  http://news.ibox.bg/news/id_1023152800
  В тази връзка може и сам да си падне.Не стойте под Альоша!!!

 74. Към Ангел Грънчаров.
  Съгласен съм с тебе, че съм доказателство за ненормалноста ни.
  Ако бяхме нормална държава, щях да имам музей като на Ал Капоне в щатите, ама нейсе.
  Ще го преживея някак.

 75. Музей на ненормалността в една ненормална държава е съвсем уместен, тук си напълно прав; приеми, че такъв музей обаче са дискутираните съветски паметници у нас; от тази гледна точка благодарение на тях е зачетена и възхвалена и ненормалността на байганювците, които търпят тия паметници, не чувствайки унижението…

 76. И аз съм “ЗА”,т.е.против тия 2 паметника;но скоро се сетих,че вместо да се харчат пари за събарянето на тоя в София,той може да стане паметник на убитите от комунистите след 9.ІХ.1944.,както и от окупаторската армия – нека се напише там,че българия е единстве- ната страна,на която Сталин е обя- вил война;а понеже правителството тогава е обявило неутралитет,тази война е обявена на нас,на народа!

 77. Да, много болна тема… За жалост и аз като Стамен Станев и много други българи ще си отида от тази земя с болка в сърцето… Не вярвам да доживея да видя хълма на Бунарджика СВОБОДЕН ОТ РУСКИЯ ВОЙНИК! Никога на ходя на Бунарджика, никога не поглеждам нагоре и никога от магистралата или влака не поглеждам към този хълм – не мога да понеса позора и срама, унижението и отвратата, просто не мога! /и се наистина не разбирам как тази унизителна гледка се харесва на “пловдивчани”???/.
  И друг път съм казвала, докато имаме този паметник над Пловдив, Пловдив ще тъне в бездуховност, в мрак и безпътица… СИМВОЛИТЕ играят огромна, явно неподозирана от повечето хора роля в живота ни! Има много литература,четете, учете, не повтаряйте заучени неща от простите комунисти, от “бетонните глави” и убийците на цвета на нацията и народа ни – разширете кръгозара си, разширете мисловния си процес, вижте какво има в сърцата ви – любов и загриженост за България или нещо друго?! /извинявам се за резкия тон, по този въпрос съм повече от чувствителна…/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.