Бумеранг и чук – нашето минало неразказано

Както вече много пъти съм писал, разговорът за нашето близко минало не се е сътоял досега. И ето, че в блога той започва. С истории на хора, които нямаше да „пробият“ в т.н. медии. Провокиран от темата за съветските паметници, техните поклоници в София и любовта им към окупатора Росен Йорданов дава своя принос ( публикувам го с незначителна редакция, спестявам предимно онова, което изисква познаване на коментарите във форума на блога):

„Действието се развива в едно добруджанско селце само няколко дни след 05.09.1944 на нивата – не пред паметника на Съветската армия “освободителка”, а пред реалния “освободител” , който по думите на разказващия също имал невероятно внушителни размери.

Разказът е на баща ми, който орял на нивата с брат си , чичо ми , който бил пък само на 12 г и му помагал. Знаели са, че съветската армия е навлязла в България и са знаели (защо ли?), че трябва да се пазят. Въпреки всичко дядо ми ги е изпратил на работа като ги предупредил да внимават.

Та по някое време отдалече се задала фигурата на човек, който вървял пеш и отивал към тях. Скоро 15 годишният младеж разпознал в него руския солдат. И вместо да се затича към него и да му се хвърли на врата със заветните на всички ни думи , той го идентифицирал като агресор и реакцията му моментално била да вдигне плуга , да свирне на братчето си и да побягнат към каруцата. Тя не била близо и за по – пряко трябвало да минат през една чужда царевична нива, което те и направили, обзети от ужас. Там моментално откачили плуга от конете и скочили на тях.

В последния момент той видял от коня, как нещо огромно “мачка царевичака” , настъпва към тях и вече излиза от него , аха да ги хване. Преди да побягнат, видели величествения запотен и псуващ “освободител”.

Избягали. После стигнали селото и казали на дядо ми , който отишъл до сайванта , повдигнал една керемида откъдето извадил пищов, омотан с омаслена кърпа , взел торба със сирене и хляб и изчезнал в гората с конете. Върнал се след една седмица. Тях пазел човекът. После ги дал за българската армия – четири коня , най-хубавите коне е имал в селото и винаги печелел кошиите за Тодоровден.

След войната им казали да отидат в Русе. Той отишъл, но нищо не намерил.
Няколко дни след това единият кон се върнал сам, 120 километра от Русе.

След още няколко години този кон станал кооперативен, а след още 60 години цялата ни страна не струва и един кон като него, а е една миризлива кранта в Европа, яхната от “освободителя” си.

А аз си обяснявам защо дядо ми беше ужасно мълчалив и затворен човек, и беше събитие да се забележи усмивка на лицето му. “

А ето какво добавя Дончо Тонев:

“Странни спомени имат някои и много избирателна им е паметта…
Спомнят си с умиление детството, когато са си играли в подножието на ботушите на съветския войник и заявяват, че разрушаването на Альоша е нищо друго, освен акт на вандализъм и неуважение към историята и паметта на поколенията.
Струва ми се, че хората с такава селективна памет, не могат, няма как да си спомнят, че без 4-5 политически изпита не можеше да се дипломира никой лекар, агроном, инженер, учител, геолог и т.н. без всякакво изключение. Някъде след 1970 г. пък единият от кандидатстуденските изпити стана обезателно политически.
Такива хора няма как да си спомнят и елекрическия режим 2 часа има, 2-няма ток, постановлението за самозадоволяване на населението, задължителните манифестации, на които трябваше радостно и благодарствено да приветстваме другарите по трибуните, корекомите, опашките за банани, портокали, маслини…
Уважаеми другари, защитници на комунистическите символи, в т.ч. и на паметниците на окупатора, наложил един азиатски, непатриотичен и човеконенавистен обществен строй, искам да споделя с вас един мой детски спомен – бил съм 8-9 годишен. Та добре си спомням как във Варна през 1958 или 1959г. само за една нощ изчезна огромният, безупречно бял паметник на Сталин. И не антикомунистически вандали, а самите управници организираха това по заповед от Москва.
Затова сега съм 100 процента сигурен, че ако по някаква причина, дойде команда от Москва за разрушаване на всички паметници на съветската армия в България, първи ще се присъедините.
И запомнете, не само аз – много са българите, които не вярват на демагогиите и кродилските ви сълзи!”

48 мнения за “Бумеранг и чук – нашето минало неразказано”

 1. Kolko istina i kolko tochno e vsichko, koeto vinagi kazvate g-n Indjev. Narodat e oprostachen i siakash vsichko e beznadejdno……

 2. ТОВА Е ИСТИНАТА!!! ТОЧНО ТАКИВА НЕЩА СЪМ СЛУШАЛ ОТ БАБА МИ!ТЕЗИ МЕРЗАВЦИ РАЧИТАХА ЧЕ ЗА 20Г. ВСИЧКО ЩЕ СЕ ЗАБРАВИ,И МОЖЕ БИ УСПЯХА???ГОРКО НИ……

 3. Всичко е вярно, но те никога не си го признават, те мразят истината, действат само със заповед, спусната отгоре!

 4. Nedei taka ROSSITSA,ti,az ,mnogo kato nas ve4e ne govorim ;pod surdinka;,ne mal4im,ne se saglasiavame bezprekoslovno-i tova e neshto,nali? Blagodaria vi g-n Indjev!

 5. Ей, не им омръзва на хората да говорят, пишат, вършат, да се занимават с глупости. На някои целият свят им е крив, а виждам, че и едно време е имало такива… сигурно по наследство се предавя, зная ли.

 6. Няма място за песимизъм.Мощно нахлува поколението от 1980 год,които пет пари не дават за комунистическата носталгия и искат да са европейци,а не феодални бушмени.Родените от тогава са близо половината от населението на България и всяка година се добавят още 120 хил свободомислещи.За тях идол е Европа и Америка,а към Русия гледат с насмешка.Не Първанов или Станишев,а пет Обами да ги агитират в обратното,те ще му се изсмеят.

 7. Аз за 20 години преход разбрах, че интелигентния човек е десен, понеже обича да задава въпроси и да търси отговори.В ляво останаха такива които не обичат да задават въпроси, а отговорите си ги получават на готово.Точно на това ги научи социализъма да не мислят със собственните си глави, а да ползват чужди такива от Политбюра, Висши съвети, ЦеКаТа и други подобни.Със такива другари за едни 10-20 години назад няма еднозначен прочит, камо ли за разговори за по далечното минало.Аз отдавна съм се отказал да ги правя.

 8. Тъй като разговорът за нашето минало все още не се е състоял, по думите на автора – това за паметниците поне се написа. Един от многото българи,които преживяха тези години и не вярват в демагогията и посредствеността на руската политика съм и аз.Ще се пише по темата още …Браво на автора за пореден път бие в целта.

 9. Към Г.Бекет,N.Т e n e v,Valeria,
  Janet,ДСБАР…
  Настрана от факта,че стратега Симон Розенберг,предвижда по още един 1-2 мандата за демократите,
  които намериха език и с пробуждащи се демократични кълнове в руския елит до 2012 г.самото топене на у нас на постоталитарните ледове в Югоизточна Европа е вече тръгнало…
  Ако изпреварваме вятъра,и се гневим на привидната мудност на управленския екип,означава сами до го торпилираме…
  Иначе е и тъжно, и смешно,че дори водещият “остава незабелязан…”

 10. Моят малък принос, към преразказа на неразказаното ни минало, не може дори да се нарече история. Просто предлагам по един споделен с мен спомен от майка ми и баща ми, свързан с времето на войната.
  След като авиационна бомба успява да се самопокани един ден на празничната им трапеза, семейството на майка ми решава да се евакуира от София при свои приятели в провинцията. Къщата, в която са се настанили е била на главен път и оттам са минавали редовно немски части. На майка ми, която тогава е била наскоро завършила гимназия, й е направило впечатление, че въпреки, че германските войници винаги са изглеждали много спретнати и поддържани, често са искали позволение да влязат в двора и да използват външната чешма за да се мият и то до кръста. Още семейството й не се е било върнало в София, когато по този път са се заточили и съветски части. Това, което основно й се беше врязало в съзнанието от тях, е било „уханието” им на вкиснато примесено с миризмата на алкохол. Никой от разпърпаните солдати, не е и помислял да използва повече чешмата за миене. Нахлували са в двора и къщата и са тършували за храна и пиячка, докато майка ми се е прикривала зад баща си.
  Моят баща пък не е имал досег с руснаците, но ми разправяше за впечатленията си от италианските войници, които му се е случило да охранява като военнопленници. Била са винаги в добро настроение, сърдечни и всяка вечер си устройвали концерт с китари. По-късно обаче, доброто настроение, вече в родните поделения, е само далечен спомен. Въпреки че той, като действащ офицер е участвал и в двете фази на т.н. Отечествена война (и не е преследвал партизани), фактът, че е изпълнявал задълженията си като военен интендант на ЖП депото в Скопие, го е квалифицирало като окупатор в очите на новите български службаши на московска отчетност и замалко е щял да бъде разстрелян от някакъв си войнишки комитет, сформиран за саморазправа на място с „царското” офицерство.

 11. Наистина разбирам мнението на хората, които казват: “какво толкова ви пречат тия паметници. Аз ги отминавам и толкоз. Това е история…”

  Ама тия паметници са много големи. Искат подръжка. JORO даже подаде линк към Паметника на Съветската армия. Ами ТОЙ МОЖЕ И ДА СИ ПАДНЕ САМ! И е опасен. Значи трябва ремонт. Тия дето ги направиха и са им мили, сигурно не желаят само те да плащат. Ще искат всички да се включат. Ако си ги подържат – ок. Ама като гледам как е Бузлуджа, не вервам…
  И сега какво излиза, да подържаме паметниците на една партия?! И от десет дерета ще ми носят вода, да ми доказват, че са ценни за всички и трябва да ги запазим.
  Ама много не сме съгласни! Понеже сме “лумпени” и “идиоти”. 😉

  Ако ще ги подържаме и аз ще плащам, искам до надписа: “На съветската армия освободителка от признателния български народ” да се намеря и аз там. Иначе пари от мен – йок.

 12. Георги Константинов е потомствен анархист. На 19 години организира взривяването на паметника на Сталин в Борисовата градина в София. Това се случва на 3 март 1953 г. Два дни по-късно съветският диктатор умира. Влиза в затвора и излежава 10 от общо 20-те години, на които е осъден. След амнистия през 1962 г. е освободен, но остава под постоянен контрол от страна на Държавна сигурност. През 1973 г. успява да избяга през Югославия. Установява се във Франция и живее там до 1991 г. След амнистия се завръща тук (има задочна смъртна присъда), за да доживее старините си в България.

 13. Уважаеми ГАРИ БЕКЕТ,
  не мога да приема “свободомислещи” да имат “идоли”, защото тогава се превръщат автоматочно в идолопоклонници т.е. несвободомислещи.
  Точно несвободомислещите ще попаднат в капана на коментара на /Трите звезди/ над вас.
  В този капан няма място за истина,за история- истински рай за безродници.Ако следващите поколения не се чувстват българи, виновници за това ще сме ние.
  Избора на следващите поколения ще бъде пълноценен, само ако им завещаем една нефалшифицирана история. Забравата ще означава повтаряне на стари грешки.

 14. Е и аз да кажа нещо което съм чул от по възрастни хора:
  Когато идват “освободителите” влизат в селската кръчма да пият.Един от селяните прос човечец ги поздравява и се присламчва на техната маса.Този човек и аз лично го познавам.”Освободителите поръчват смело ядене и пиене.Бързо на масата сядат други съселяни да пийнат нещо на чужда сметка.По едно време братушките казват – детка става много топло свали си кожухчето.Така и направил човека но накрая му казали – детка Платил сметка земал кожухче неплатил сметка нема кожухче.На другия ден дедото едвам събрал пари за да си вземе кожухчето.

  И друг случай – когато интелегентните хора на селото вече ги нямало , новия кмет (който смътно си спомням) в една от речите казва. -Тази гора е фашиска требе да се изсече до корен а ние ще си насадим наша гора социалистическа и нема да да дадем пиле да кацне в нея.- Ето това са хората които ни управляваха и за съжаление още съществуват ,но малко повече ограметени

 15. Правилното е да се напише “кушии”, а не “кошии”.

 16. Отказът от решително скъсване с комунистическото минало е коренът на всички проблеми. То позволи бившите слуги и господари на диктаторския режим да прелеят спокойно в демократични води,превръщайки ги в зловонно блато.Административно-управленческия апарат на държавно-феодалната социалистическа система се подстрига,преоблече и си остана на същото място където си беше и преди.Икономика,финанси,силови структури,международни канали,всичко си остана в общи линии по старите места. Само дето контрола на държавата почти изчезна.“Куче влачи рейс,диря няма хей“….
  В нормалните,развити и богати страни „комунист“ е мръсна дума.Символ на екстремизъм,нихилизъм и политическа безотговорност.Колкото е по-изостанала и бедна една страна,толкова повече „матриал“ има за идеите на „общия казан“. В България,като бивша страна от СССР нещата си останаха шизофренично разкрачени.Както и прехода.Както и цялото общество.
  Престъпленията на комунизма в човешката история вече не са тайна,заключена в стоманени сейфове с гриф „строго секретно“.Тази идеология на гладните,слабограмотни, неквалифицирани и социално озлобени тълпи от зората на индустриалната революция отдавна е на бунището на историята. Но нейното наследство не е! Комунистите ни принудиха да продължим да живеем в руините на техните коптори. Да ни управляват техните деца, да минаваме покрай паметника на съветската армия и да слушаме Лили Иванова.
  Толерантноста към комунистите е гаранция за продължаването на техните издевателства над обществото.Те друго не знаят.Както и техните синове-бизнесмени,които съществуват само защото са се впили като паразити в държавата и смучат. Това е реалността. И ако някой си мисли,че у нас „нещата са сбъркани“,нека отскочи до Русия за да види чий модел следваме и кой поръчва музиката!

 17. Пиша това в противовес на някойси, който се нарича (***) и нарича тази дискусия “занимаване с глупости”. Това много ме подразни, защото въпросите за националната ни памет, гордост, идентичност и независимост са наречени занимания с глупости!
  Ако сравним два паметрника, този на Шипка и “Альошата” в Пловдив веднага всеки ще разбере за какво става дума. Всеки паметник е по конкретен шповод и е свързан с конкретно събитие. Ако паметникът на Шипка е издигнат от народа и е свързан с героичния подвиг и на нашите опълченци и на руските воини сражавали се там и победили в една тежка и неравна битка за свободата на България, то какво симжолизира “Альошата”? Символизира една окупация на страната ни, това символизира. И дали е издигнат от народната любов? Силно се съмнявам. Дори вида му потиска. Стърчи, като комин на някоя ТЕЦ, несъразмерно огромен и се вижда отдалече, още от километри разстояние от влаковете приближаващи града и буди потрес и недоумение. Създава същото мрачно и потискащо настроение, което човек изпитва виждайки останки на концлагер, мавзолей от култовски времена или крематориум. Ако вместо някой си солдат Альоша беше издигнат бюста на Сталин в цял ръст нещата щяха да са пределно ясни, но принципът е абсолютно същият. Символизира се деспотизмът на Съветския Съюз спрямо нас, като суверенна държава! А и колко трябва да са паметниците от този род у нас? Не са ли прекалено много. Самият този факт говори за насилственото им изграждане. Премахването на тези паметници би бил равносилен акт на едноп ново освобождение! Равносилно е на обявяването на нашата независимост!Освобождението на самите нас от собствените ни окови в мозъците ни! Издигане на националното ни самосъзнание до степен да осъзнаем и разберем най-накрая, че сме наистина СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ и че нашата съдба си зависи преди всичко от нас самите. И че ако нещо не ни е наред, ние трябва да си го оправим и няма нужда повече да чакаме някой “велик брат” да ни оправя. А това неминуемо ще доведе до резултат, историята ни го показва. И на всичко това някой (добре известно кой) казва занимание с глупости!

 18. Attn.: G a r i B e c k e t
  Being surprised by a message from Michelle O b a m a about the successfully Health care Reform covering 59 millions adults and 11 millions children,was necessary,to use in my short answer Y O U R vision,WHO IS GROWING UP AS NEW AND YOUNG GENERATION IN BULGARIA,TO FACE THE REST FROM AN IDEOLOGICALLY TOXIC,PAST.It is merit of the blog,s owner and not mine!!!

 19. Moiat myj-holandec-bog da go prosti,mnogo se smia i divi na pametnika na bylgarosyvetskata drujba,vse pitashe,kak taka sme bili s Germania vyv tazi voina a posle sme bili sys SSR,kakvo mojeh da kaja-vsiaka malka dyrjava e satelit na golemite,sigurno e triabvalo da oceleem,niakak si,znam li

 20. Понеже си говорим за истината в нашето минало ето и история от моята баба:
  – през периода 1942-1945 г. в България е имало много малко золуми от страна на германски войски и безброй безчинства и изнасилвания от страна на руските “братушки”.
  Историята се е случила на леля на моята баба, която по това време е била на възраст около 50 г. Група руски войници влизат в двора на къщата им, като предвидливо залостват вратата на едната пристройка, където вътре са синът и дъщерята на тази жена. След това влизат в стаята където е сама жената и последва групово изнасилване. Синът и дъщерята са се опитвали по всякакъв начин да се измъкнат и да помогнат на майка си – но беуспешно. След гаврата войниците си тръгват а синът и дъщерята най-после се измъкват.
  След тази случка жената се затваря в себе си и не след дълго време се разболява и почива. Синът й, които е бил висок и снажен мъж се поболява и стопява от мъка и от преживяното насилие над майка му, без той да има каквато и да е възможност да я защити.

  Нека всички защитници на “руското” и на руските паметници да си помислят ако това им се беше случило на тях дали ще запазят възторга си и възхитата си от всичко руско..
  Ситуацията в момента не е много по-различна – само че в ролята на руските войници за руските политици и бизнес а в ролята на българската жена сме всички ние – редовно изнасилвани и мачкани от руските имперски интереси…

 21. Преди 24-25 години баба ми ми разказваше, че когато немците били в България, показали на хората в селото много полезни неща, например как да отсичат купчините с торта за да не се катерят кокошките по нея и да не я разпиляват и много други, а като дошли братушките им взели добитака. Не и повярвах тогава, бях 12-13 годишен възпитан да вярвам в светлото бъдеще и любовта към големия брат и си мислех, че говори глупости…..

 22. Г-н Божинов,съжелявам,ако погрешно сте изтълкували цитираното от мен”идоли”.Там то е упоменато в смисъла на трезва оценка на качеството на живота,който различните страни предоставят.Както знаете и най-отявлените русофили НЕ изпращат децата си да учат и работят в Русия.И самите те използват западните банки.А иначе аз съм категорично против всякакво “идолопоклонничество”,било към хора или държави.За това бях писал,че съм против манията ни по паметници и наименования на улици,училища,заводи,детски градини и какво ли още не.Помислете си само,защо американците,известни със своя национализъм,кръщават улиците с номера,училища и университети с географски термини и т.н.
  А под последното ти изречение-за нефалшифицираната история-се подписвам с две ръце.Но как ли ще стане това,когато единият от фалшификаторите-Божидар Димитров-ежедневно облъчва от екрана?!

 23. moeto mnenie za sywetskite pametnici e slednoto: da se premahnat ot ulicite, ploshtadite i tepetata i da se slojat w specialen muzei na gluposta i lujata – neka wseki da gi gleda i da pomni minaloto, no ne da ni se natrapwa po ulici i hulmove, tam da ima simwoli na nowoto i na budeshteto.

 24. ….Пропуснах нещо важно-наименуването на футболни и спортни клубове с човешки имена е върхът на робската комплексарщина!

 25. Паметниците трябва да ги има, за да помним. За да питат децата защо са тук и какво означават, за да се помни докъде може да стигне човекът в падението си. Говорите за ужасиите на съветската окупация, но никой не помни и не споменава царския режим и труповете по мегданите, пред които трябва да се изреди селото. Моят дядо ги помнеше обаче. Той беше комунист – до 9 септември и стана комунист отново след 10 ноември. Доста тъжно. Не е крал мандри или каквото и да било през живота си, но е имал убеждения. За тях е бил влачен по затворите без съд и присъда и инвалид до края на живота си – колко демократично. След 9-ти се отврати от ставащото в България и се отказа от привилегиите, които можеше да ползва. След 10-ти отново стана комунист, защото се ужаси, че истината отново не е най-важното нещо. В паметниците няма нищо лошо стига ИСТИНАТА да не е залог на нечии интереси или цели. Паметниците не пречат, когато духът е буден и се бори за свободата си. Те са свидетелства на епохата. Ако ги махнем това няма да заличи унижението от поставянето им. Звучи като комплекс, който искаме да забравим, да изтрием, все едно не го е било. Но то не само, че го е било, ами продължава да го има и авторът на блога го илюстрира ежедневно. Просто утре на тяхно място ще се появят нови паметници – на витяза от Сиришник или на героя от Банкя. Издигнаха паметник на Живков, ще им издигнат и на тях. Борбата трябва да е с овчедушието и конформизма, а не с червените бабички, които скоро и неизбежно ще си отидат. Те не са проблема, нито пък паметниците. Проблем са тези, които искат да вдигат новите паметници на овчедушието и робството – дали от гранит, мрамор и бронз в центъра на града или като тръби на Голям Член, опасали цялата Татковина за вечни времена.

 26. Това, че нашето минало е неразказано е неоспорим факт.Но според мен трябва да се започне от самото така наречено освобождение. Въпросът обаче е КОЙ НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ ИМА СМЕЛОСТТА да каже и напише всичко. Историци много та дори и Гоце е историк.
  А аз искам да попипат дали някой е чул родопска народна песен, в която да се пее за клане над българското население???? Родопите са преминали в България 1912 г., така че има съвсем пресни спомени и очевидци. Не разтягам темата, всичко е вързано, защото комунизма е и си остава тежко наследствено болестно състояние. Ние българите сме все нещастни, някой ни е клал но после чакаме някой друг да ни помогне. Или просто никой не ни е клал ама е страшно удобно да оправдаеш мързела си с някаква трагедия. А когато си имаш и голям брат, който дели с теб всичко по братски е тогава всичко ни е наред и храна ти обещават и газ ти дават и празник на славянска писменост си имаш и паметници разбирасе.Та питам, кой и кога ще напише поне част от истината? А тя ни е необходима защото ние още незнаем какви сме, защо сме. Да в младите хора ни е надеждата, но те се възпитават директно като хора консуматори от европейски съюз, а то е икономическо понятие, а не геогровско

 27. Благодарност към г-н Инджев за предоставената възможност да установя савпадение на мненията с толкова приятни събеседници.
  Заслужават внимание усилията на млади историци, за които истинската българска история вече е цел на живота им.
  Поздрави!

 28. Там е работата, че Альоша не е символ на “на окупатора, наложил един азиатски, непатриотичен и човеконенавистен обществен строй …”

  Той е символ на войника/войниците паднали срещу хитлеризма. Затова е на надживял този на Сталин. Не мисля, че трябват каквито и да е историци за да тълкуват каквото и да било.

  И мисля, че затова хората скачат, а именно защото е кощунство срещу падналите. Къде колко паметници са построени, тази статистика няма значение вече.

  Този паметник по един или друг начин вече е построен и ни е поверен. И както чух, например, че англичаните полагат добри грижи за паметниците на българи паднали в бой срещу тях (т.е. избивайки техни сънародници), то не ще да е престъпление и ние да полагаме грижи за този.

  Виж, някой спомена Бузлуджа – защо да не почнем от там комунистическото разкрепостяване. Аз лично ще занеса една дебела бургия с видий от баша ми, друг да донесе кангото, трябва и само няколко тротилови шашки и ще се уреди работата.

 29. Бай Илия. Виж първо колко съветски войници са паднали в „битката срещу хитлеризма“ в България, пък после говори за конщунства.
  г-н Инджев ще ме извинте, но ще линкна една реч на Първан Дрангов, бивш министър на Външните Работи пред Народното събрание от 22 август 1944г. Там става ясно за кво иде реч, как се разбира от българите по това време понятието Родина с главна буква и България
  http://publicistika.blogspot.com/2010/05/blog-post_7363.html

 30. От родителите ми знам за разликата между “фашистите”и “освободителите-руснаци”. Разказаха ми, че руските войници пиели, крадяли, изнасилвали и дори убивали за да грабят, а българите се криели от “освободителите”.
  Не трябва да забравяме, че тоталитарната върхушка чрез смяна на името и чрез внушението, че “Всички са маскари” избегнаха от отговорноста за съсипаната държава и за това, че превърнаха българите в послушни и мързеливи “мъртви” души, без памет за род и без гордост от родина.
  Не трябва да позволим да запазят
  паметниците на руските окупатори и да ги ползват за да подменят историята ни, защото след години ще сочат паметниците ище заблужзават внуците ни, че са “изградени от благодарност”.

 31. бат илия, недоумявам защо тогава паметникът, наречен гальовно “альоша” е в съветска унифирма, а не в бъларска военна – и ние сме участвали във ВСВ и сме дали своя макар и малък принос. къде е паметникът на Българския Воин, загинал в борбата срещу хитлеристите? на Марково тепе ли?!

 32. И Бургас си има свой и то доста високо издигнат Альоша – на централния градски площад “Тройката”.

 33. @ ФЕН :
  Поредната грешна теза. Много българи мислят като вас. Не че вярват на това, което символизират паметниците или харесват съветите, но не искат, видиш ли да се “изтривала историята”.
  Никой не иска да изтрива историята. Искаме да изтрием отношението към нея. По същия начин, по който цяла Германия разрушава всеки един нацистки паметник, малък или голям…всеки един орел, всяка една свастика. Да, споменът за епохата им е останал – в Аушвиц, в Треблинка, в многото музеи. Те за за помненето и поуките. Паметниците са за друго нещо.
  НЕ МОЖЕ В ДВАТА НАЙ-ГОЛЕМИ БЪЛГАРСКИ ГРАДА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И ЦЕНТРАЛНИ ПАМЕТНИЦИ ДА СА НА ЧУЖДИ ВОЙНИЦИ – това да се разбере веднъж завинаги. При все, че и тези войници НЕ СА ЗАГИВАЛИ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ.
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=128187&p=7
  Хората са започнали вече, кога ли ще ги стигнем ?

 34. из спомени на баба ми….
  баща ми е роден в първата година на 2-та световна
  дошли германците в града
  видяли баба ми с баща ми на ръце, край пътя от софия в самото начало на града
  германците спрели викали странни думи като ГУТ-ГУТ… и пъхали пари в пелените му….

  минали години…
  дошли руските освободители, миришели ужасно, мръсни, гладни… изяли всичко което имало в къщата и си заминали….
  да ви е честито освобожденито от фашистко!

 35. Първата “работа” на всяка диктатура е да се увековечи с огромни паметници, бюстове, паметни плочи и музеи, за да поддържа в съзнанието на хората мита за своето величие и “неповторимост”. Ако на това му казвате история!? Въпросът, кому са необходими тези грозни, бетонни чудовища днес, оставям без отговор.
  За такива, като дядо ми, осъден от “народния съд” на 20 год. Белене, влезъл с тегло 90 кг. и излезъл жив, но без стомах, 48 кг. кожа и кости,починал няколко години след това – няма паметници, а за извергите доживяли дълбока старост и тяхните покровители – има, и ние дискутираме, дали да Им ги пазим и дундуркаме!?
  Зная,че мечтая, но цялата тази “историческа” помия, трябва да бъде изметена от територията на България.

 36. медичи, съсжалявам нямам отговор на всички въпроси. Ако има проект за такъв български паметник, на българският войник, аз ще го подкрепя.

  hinkoff, не мисля, че има значение точно “колко съветски войници са паднали в „битката срещу хитлеризма“ в България”. Факт е че хитлеризма като цяло си е отишъл с тяхната жертва. А това и пряко и косвено е повлияло на държавата ни. Както и на цяла Европа.

  Цял свят официално е приел хитлеризма като зло и всичко свързано с борбата срещу него като добро. Това не съм го измислил аз. Альоша не е виновен, че момента когато е бил извикан да си изпълни дълга, на власт е бил Сталин. Той шеше да тръгне дори ако беше на власт Чингиз Хан, Разпутин или който и да е друг.

  Моята позиция се оформи от това което споменах и по-горе. Мисля, че го чух в едно от Божидар Димитровите предавания – това, че англичаните се грижат за паметниците на българските войници. Т.е. на тези които са стреляли и убивали техните.

  Слушайки логиката на този форум би трябвало да не е така, а да са гръмнали тези паметници с 6 атомни и 12 водородни бомби едновременно.

  За всички които споменаха, дисциплинирания добър, измит, ухаещ на сапун немски воиник и съответно вкисналият пиян руснак само да припомня няколко думи -Аушвиц, Треблинка, Заксенхаусен и др. Или идете на гугъл “избражения” и напишете “холокост” и поразгледайте. И ако решите по някое време се “самосезирайте” . Т.е. да така е било, но и онака. Между другото и моя дядо ми е разказвал подобни руски пиянски историй от фронта. Но както казах …

 37. Преди няколко дни, по руския ТВканал Время,четирима професори взаимно се убеждаваха колко е наложително официално Сталин да бъде заклеймен както Хитлер и,че трябва да се махне мавзолейното чучело/по техните думи/от Червеният площад…..Макар и бавно,полека ,и при тях нетърпимостта към”историческите истини”набира скорост.През 21 век,идващите млади поколения,с широко отворени очи към реалностите в света,много трудно ще бъдат манипулирани с псевдоисторически внушения.
  Противно на внушения и самовнушенията,колко велика и древна е България,де факто ние сме реална държава от 1908год или най-много от 1885год,Съединението.И само след 50 год,страната ни стана като телефонен указател с хиляди табелки с имена по всякакви градски, географски,културни,спортни обекти.С тезата на комунистите-да отдадем почит към борците-всъщност се прикриваше основният им лайтмотив-да се подтиска свободното мислене и оценки и да се внушава,че бкп започва едва ли не от Ботев и Левски,а даже и хан Аспарух е имал соц виждания/може би чрез избиването на почти цялото мирно население на Балканите/.Всички,наистина велики държави,почитат своята история.Но това го правят скромно,деликатно,не подтискащо съвремениците.И много избирателно.Ние,без да имаме реални партизани,сме увековечили хиляди имена,а какво да правят французите с техните реални милиони партизани?-всяко паве на Шанзелизе трябваше да го кръстят.

 38. @ Бат Илия
  “Цял свят официално е приел хитлеризма като зло и всичко свързано с борбата срещу него като добро.”
  Няма твърдение, което да е по-далеч от истината. Цял свят е приел хитлеризма като зло – факт, но цял свят е приел и комунизма като зло, това забравяме ли го? Фактът, че си си победил лошите не те прави автоматично добър. Сентенцията “доброто е добро, защото е победило” няма как да важи в 21 век. Да имаме паметници на съветски войници в най-големите ни градове е равносилно на това да имаме паметници на немски войници. Обаче какъв вой би се надигнал срещу това ? Защо обаче сега само малка част от обществото разбира проблема ?
  И друго – на няколко места се споменава как англичаните се грижели за наши паметници. Двата случая нямат нищо общо. При въпросните съветски паметници не се отдава чест на заигнали войници – както е например с паметника във Виена. На територията на България СЪВЕТИ НЕ СА УМИРАЛИ, разберете го това нещо.

 39. Сашо, при цялото ми уважение към това което казваш, имам една малка забележка: те не разбират ТОВА, а и много други МНОГО ВАЖНИ НЕЩА – едни, понеже са загубили привилегии и заграбено, други пък от страх, че ще ги загубят, трети просто по инерция и страх от новото, четвърти – от обикновена тъпота и т.н. и т.н.
  Това са непоправими чугунени глави.
  Оставам с най-добри чувства към тебе, Сашо!

 40. Към Бат Илия :
  Не знам господине дали си давате сметка, дали съзнателно го допускате, но Вашият последен коментар е с манипулативно представяне на фактите. Написали сте, че: «Альоша не е виновен, че момента когато е бил извикан да си изпълни дълга, на власт е бил Сталин.», но достатъчно е да се замени името Альоша с Ханс и Сталин с Хитлер, за да остане фразата също толкова валидна, но вече в полза на противната страна.
  Друг от изводите Ви също е показателен за “обективния” Ви начин на интерпретация.: « За всички които споменаха, дисциплинирания добър, измит, ухаещ на сапун немски воиник и съответно вкисналият пиян руснак само да припомня няколко думи -Аушвиц, Треблинка, Заксенхаусен и др. » – И тук е достатъчно само да се заменят имената на нацистките концлагери с руските им комунистически еквиваленти от системата ГУЛАГ – 53 лагера с 425 колонии в продължение на 30 години, през които са преминали около 10 млн. човека от десетки националности, между които и хиляди евреи, за да се разбере, че и в това отношение, няма принципна разлика между двата режима. Остава обаче показателният факт за отношението на руския човек към самия себе си. Или може би във Вашите представи чистоплътността не е свързана с личното достойнство, или пък кражбите се оправдават когато произтичат от социалната ситуация ? – такава е логиката на малцинствените ни сънародници, когато ги изправят на съд за присвояване.
  «Моята позиция се оформи от това което споменах и по-горе. Мисля, че го чух в едно от Божидар Димитровите предавания – това, че англичаните се грижат за паметниците на българските войници. Т.е. на тези които са стреляли и убивали техните. » – Изглежда не правите разлика между идол и паметник. Англичаните (нападателите) почитат българите (защитниците) като равностоен на тях противник. Съветските паметници в България обаче не са свидетелство за героично сражение, а символ на доминацията на една тоталитарна идеология, чиито капища те се явяват, за да внушават, че летоброенето е започнало от нейната окупация на държавата ни.

 41. Последно само ще кажа, че ако някой мисли, че съм толкова тъп, че един паметник да ми пречи да си разкрепостя мисленето и съответно бутането на паметника ще създаде магическа хипноза в моето съзнание и ще ме разкрепости от кумунизма – значи наистина ме мисли за много тъп.

  Ако някой за себе си е решил така, добре.

  Със здраве.

 42. Или с други думи това е комунистическо мислене само, че в обратен ред.

 43. Т.е. куминистите мислят, че ще ни “набият” комунизма слагайки паметнци.

  Вие сте решили, че ще го избиете бутайки паметници.

  Бравоооо.

 44. Със здраве, Илия ,ако беше само един паметник…, с мед да го намажеш, с ракия да го полееш и т.н.!!
  Вие само си мислите, че някой си мисли, че сте толкова тъп. Вие просто не сте правили скоро обиколка на България, за да си припомните безбройните бетонни чудовища, дебнещи на входа, в,, и изхода на всеки(ВСЕКИ) град, град от селски тип, село от градски тип и по пътищата между тях. Впечатляващо е, особенно, ако сте отсъствали по дълго време от родината. Предизвикват обезателно усмивките на “недостатъчно образованите” западни наши приятели и доволни улiьбки у друзята, и тези, които им стискат палци у нас.
  Както не искаме да има мръсотия в къщата ни, така не искаме да я виждаме на улицата, града и страната ни. Нашата !!!

 45. Със здраве и от мен, Илия. Както сам си признаваш, твоsта чистоплътност (праволинейност, демократичност и т.н.) е също като нечистоплътността ти, само че в обратен ред. Или с други думи, колкото и да се преобличаш, пак ще си с тия.

 46. Борис Танушев, като нямате аргументи хайде поплюцнете си да ви олекне.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.