Пробив за подбив

Изчаках няколко дни, за да се осведомя в какво се състои „пробивът за газа“(според в. „ 24 часа“). Но по-скоро ще се постигне пробив за Газа и непробиваемата за световната дипломация заплетена ситуация в Близкия изток, отколкото в мъглата около преплетените интереси на руските енергийни проекти в България.

Понеже през годините сме чували за доста „пробиви“ от този род, но руският монопол само ни се надсмива, редно е да сме скептични. Последният „пробив“ ни беше съобщен на 19 януари 2008 г. от министъра на енергетиката Петър Димитров, който оприличи българската позиция на т.н. преговори с Путин в София на „сталинградска битка“. Пръв му се подигра колегата му Христенко, който не го остави и един ден да развива тезата си за „Сталинград“ . В мълниеносна реакция на твърденията за някакви руски отстъпки, го опроверга пред руските медии. Кореспондентът на руския „Комерсант“ пък написа жлъчна статия за „превъзбудения Първанов“ с неговия голям шлем, което му прозвучало като „голям член“.

Първанов не пропусна и сега да се превъзбуди, като „стисна палци“ на Борисов. В зле прикрит опит да „позволи“ на София малък триумф, руската страна се опита да окаже политическа подкрепа с недомлъвки за някакво облекчение на цените на газа за България. Но било тайна какво точно било то.

Истинската тайна е въпросът: срещу какво евентуално ни облекчават? България няма никакъв инструмент за влияние върху формирането на въпросните цени. Единственият руски интерес, който би могъл да даде коз на София, е меракът на Москва да си осъществи „в пакет“ плановете. А сред тях абсолютен приоритет е гигантският обект АЕЦ „Белене“. Да сте чули обаче да се споменава нещо по темата тези дни? Не е ли „малко странно“ тъкмо по този въпрос да се мълчи солидарно и от двете страни?

Чий е пробивът? И ако е руски, което е около 99% сигурно ( при известното разположение на силите), защо ни лъжат?

17 мнения за “Пробив за подбив”

 1. Е, в една статия от в. “Дневник” министър Трайков каза, че България нямало да плати тези 280 милиона, които били за реактор, уж божем, и ако не сме били намерили инвеститор сме щели да се съдим с рашките. Все пак надеждата ми, че няма да има АЕЦ Белене не е съвсем умряла. Въпреки че, както се опитах да загатна с условното наклонение, всяка дума на това правителство е предпоследна.

  Според мен рашките натискат повече за Южен поток. Те самите си знаят, че не могат да строят централи, в самата Русия централите се строят от френски фирми, така че, мисля си, Белене може и да не се построи.

 2. Когато събитията се”накълцат” времево по географски признак,няма
  как да не се стигне до извода,че се трампи един комплекс “в пакет”,с друг,и се натрапват невесели аналагогий около тандема Кенеди-Хрушчов,криза,ракети и отстъпки с турски армаган….
  Когато преди дни се подсказа,че около Евксиноград,”жребият е хвърлен!”,се имаще предвид,че ако в Техеран август 1943 г. България е прецакана с осуетения англо-американски десант,историческата грешка-ако се окаже такава-все пакт един ден трябва,да бъде поправена.Въпросът не е защо ни лъжат,а защо се заблуждаваме с посредствена изобретателност?

 3. Чий е пробивът? И ако е руски, което е около 99% сигурно ( при известното разположение на силите), защо ни лъжат? ВЕЛИКОЛЕПНО!

 4. Наскоро Русия гръмогласно призна, че Иран е в състояние да произведе атомна бомба! Срещу което получи съвсем умерени реакции от САЩ и подозрително мълчание от ЕС относно енергийните си проекти в България! И най-вече относно най добрия проект за атомни реактори в света – АЕЦ Белене, който имал само 8000 забележки, но на които било отговорено! Пази Боже ако отговорите са от сорта на изявлението за атомните възможности на Иран! А ние вместо да си защитаваме интересите се писахме шампиони по Канадска борба!

 5. Аз нямам информация за тайните пробиви на българската дипломация и нейните постижения на българо-руския фронт,но имам представа за нейният характер и традицията на тези отношения.И без да се имам за пророк съм готов да се обзаложа,че ако са “пробили” някого,то това по традиция е наведеният задник на родните ни държавници!И по традиция Бойко казва “хоп” преди да е скочил!

 6. А що се отнася до по-реална информация за “добросъседските” ни отношения с Голямата Мутра от североизток,четете руските медии!Там лъсва пренебрежително-арогантното им отношение към Задунайская губерния!!!

 7. Драги GB,за руснаците може би 8000 забележки по технологията и безопасността на реакторите е пренебрежимо малка цифра.Като се сравни с колата им Лада,може би с 800 забележки.Е,не че те са ги отстранили за 45 год.когато купиха лиценза на автомобил номер 1 за 1964 год-Фиат 124.За Москвича не говоря-него оценъчна скала не го лови.
  За преговорите за газа повече няма да научим.Но за мен са показателни публикуваните снимки при подписването на т.н.пътна карта/т.е. протокол за намерения/.Там Медведев изглежда смутен и притеснен,а нашите юнаци-мрачни,но твърди….Ще има интересни развития до една година..

 8. Енергините проблеми за управляващите в Р.България се оказват изключително сложни (не,че другите ги решават ей така) , но май ние всички трябва да поизмръзнем една зима и да решим веднъж завинаги тези проблеми.Малко съм крайна, но мисля, че и на децата е ясно, че като няма конкуренция или право на избор седиш и си мълчиш.Гледах по телевизията министър Трайков и все по мъчно ми става, че трябва да го слушаме и да зависи нещо от него.

 9. Г-н Йорданов,не само Трайков каза,че няма да им платим и ще се съдим с руснаците,но и министър Дянков,което е още по-важно.За да се казва това открито,може са доказани някои неща,напр.:
  -че по реактора нищо не е направено,освен купчина желязо
  -че няма утвърдена от ЕС безопасна технология за производство.
  -че много от изхарчените досега 1 млрд евро за гьола са отишли на североизток.
  -че ЕС не е съгласен в общоевропейската енергийна система да има шалтер в чужди ръце.
  Аз,продължавам да имам предчувствието,че ако АЕЦ Белене се строи,той ще бъде по френска или американска технология от 4-то поколение,а не руска от второ-неодобрено.

 10. G-jo d.m.

  ne se izmachvaite tolkova, zashtoto ot Traicho nishto ne zavisi.

  Ot nego zavisi tolkova kolkoto i ot mene.

  Do tam sme ia dokarali. Mdaaa.

  i nikoi v tunela svetlinka ne vidi…

 11. Отпадането на посредниците е една лъжа. Дали от Газпром или от “промгаз” цената на Исакча е все тая. Тия посредници са за крадене на руска почва.

 12. Към Д.М. и Гари Бекет:
  Казал сте го още по-точно:”веднъж завинаги ..и не с “неоживковизъм”,
  а са истинско капиталистическо лице на прозападна,пройзводителна,
  духовно богата и правилна България,без чалга,малцинствени простотии и опоскан пенсионен фонд!!!.
  Всеки чака ред за европеизиране,
  като не припомня мрачно задунайско
  минало ,а издига в култ постоянно
  и достойно поведение!

 13. Руснаците е ясно ,че както винаги замъгляват информацията и представят фактите както им е изгодно.Аз съм поразена обаче от поведението на българското правителство,което се държи като наакано дете,което не смее са си признае ,че е направило белята.Как може изобщо да се постигне нещо добро за България при едни неравностойни преговори и що за партньори могат да са две страни, при условие че си “извиват ръцете”?
  Кой дърпа конците на Б.Борисов,от чиито ръце управлението на страната се изплъзва и защо смятат отново да заробят България с 10 годишни договори за доставка на газ,при условие, че при сегашната ситуация на пазара ,по-изгодни са краткосрочните договори.Ясно е че Газпром иска да запази монопола си на всяка цена и за целта за пореден път извади оръжието си наречено газ,за да притисне “партньора”.

 14. До Kostadin . Какви ги говорите – ” ако са „пробили“ някого,то това по традиция е наведеният задник на родните ни държавници!”

  Родните ни държавници са нагмуцали и те нещо срещу своето послушание и раболепие.

  Трябва ли да споменавам чий задник всъщност е продупчен.

 15. Знаете ли, за АЕЦ Белене ще Ви кажа следното и мисля, че всички ще ме разберете. Самата площатка е построена за определен тип реактори. За да се направи друг тип АЕЦ е необходима нова площаттка, което значи ново строителство. Американците, французите и германците извършиха модерницацията на V и VІ блок на АЕЦ”Козлодуй”, те биха имали интерес да построят нов блок на тази територия. Но най-страшното е, че в България няма никакъв човешки капацитет за стартиране на един толкова голям проект, да може да ползваме чужди специалисти но началото зависи от НАС!! Малкото специалисти които имахме напуснаха страната. Същото стана в началото на прехода със специалистите от електрониката всички заминаха!!! Ние сме хора които мислят и Ви е ясно, че специалисти се създават трудно и когато не им осигуриш развитие те си търсят средата.Та исках да кажа да се обединим около едно АЕЦ Белене да не се строи, защото освен парите ги няма и хората, а да се помисли за алтернативни източници на газ.

 16. Срещу какво ни “облекчават” ли, ами срещу валутния резерв на страната.

 17. Ако ника на БАТ ИЛИЯ има нещо общо с името му, ЧИД и Гръмовержеца да му помага! Пажелания за много точни и поразяващи попадения, громящи лъжата!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.