Мексикамчийският залив

“Морето на един от най-красивите плажове по северното Черноморие се превърна в кални бани.

Причина за това са вливащите се води на придошлата от поройни дъждове река Камчия, чието устие се е разширило и тонове кална вода се вливат в морето. Според местни туроператори се наблюдава отлив на туристи, заради мръсното море ( БГНЕС)“

Видях с очите си калния феномен на това наистина изключително красиво място от Черноморието. Познавам го от много години и рядко пропускам лято да го посетя, но такова чудо не бях виждал. Практически целият залив е залят от кал. Само природен феномен ли е обаче тази „туристическа драма“?

Кал има и от гумите на тежките камиони по асфалта на тесния участък от локалния път на подхода към устието и плажа. А завали ли дъжд, става още по – кално. Защото „строежът на Лужков“( както всички го наричат под сурдинка) в такива дни рязко засилва оборотите по изкопните дейности наоколо в отсъствието на плажуващи. Тук се готвят да посрещат Путин да открие обекта през септември, като писаха столични вестници.

Някой в дъравата, уж нашата, ще се поинтересува ли защо това е единственото място на българското морско крайбрежие, за което не важат правилата за спиране на строителството в активния туристически сезон. Строят се два грамадни корпуса за детски санаториум, както пише на табелите, на които някак скромно се премълчава, че ще е само за руснаци. Както само за руските деца в момента работят душовете на плажа щом ги приберат в хотела под строй ( за целта страховити въоръжени охранители спират движението на колите, докато не пресекат). Отидат ли на обяд, на единствения останал охраняем плаж на цялата огромна пясъчна ивица, българин не може да се изкъпе. Лужков не спонсорира подобни глезотии за аборигените.

Всичко наоколо, извън „руския плаж“ ( където всички надписи са на руски, без превод), тъне в ужасна разруха. Нито едно „капанче“ на плажа не е останало. А в гората е пълно с руини на някогашни бунгала, магазини, механи и ресторанти. Като декор за филм на ужасите насред красивия природен резерват, който си отмъщава с контраофанзивата на бурените срещу нанесените от човека рани.

Местните се приспособяват. Един чешит се е нарекъл Робинзон и си е направил „битово заведение“ с това название- единственото място, за което има указателни табели наоколо ( саморъчно направени като от Петкан). Влизаш вътре и освен картофки и вносна замразена рибка, можеш да консумираш на воля носталгия по СССР. Огромно съветско знаме ви посреща, надлежно опънато на стената. А навън Робинзон е паркирал своята амфибия. Атракцията на крайбрежието! Истинска верижна бойна машина, която изпълзява от паркинга на заведението, прекосява дюните и с гръм и трясък влиза в морето, предлагайки разходка на туристите срещу мизерните (като за курортните цени другаде) 6 лева. Познайте отново на какъв език се рекламира тази услуга – на същия, който се връзва с петолъчките, изрисувани по корпуса на боядисаната за контраст в бяло машина.

На целия този фон на очевидно съзнателно обезценения чрез фалит бивш туристически обект, да попитам отново: някой в държавата (ни?) ще провери ли дали разширяването на устието на Камчия има нещо общо с изкопните дейности? Или ще чакаме виновните да се самонакажат, като превърнат райското място в кална солена локва, на която дори и здравите руски деца няма да пожелаят да летуват. Би било някакво възмездие за мегаломанските амбиции на инвеститорите, но на твърде висока цена за България, която отсъства от тази българска територия. Там , както вече писах, единственото реставрирано място, е паметната плоча на диверсантите от български произход, изпратени от СССР през Втората световна война. Българският надпис е запазен, но има и нов, доминиращ отгоре на руски, за да е ясно за какво иде реч: „Вечная память“!

Г-н Борисов сочи хипотезата за превръщането на Бургаския залив в Мексикански като достатъчна причина да не се строи петролопроводът до Александруполис. Камчийският обаче вече е превърнат в нещо подобно със спонсорството на московския кмет, с когото самият Борисов обича да се прегръща и да „играе мачле“. Ако и Путин се включи лично в мача на разкаляния терен, както вече медиите ни обещаха, дали хората в България ще прогледат? Или трябва Обама да дойде и да „срита някои задници“, както той се изрази по повод екокатастрофата край американския бряг?

35 мнения за “Мексикамчийският залив”

 1. Както разбирам, таваришч Лужков си строи и прави на българска територия своя лична съветска колония (щом табелите са само на руски, за какво друго да си помисля?)! Подобно усещане имах тази зима в Пампорово, което също е колонизирано почти напълно от съветско-руски новобогаташи с комунистически генезис и мислене. Значи не им стига да си слагат, благодарение на много пари свои собствени услужливи и слугински правителства и президенти (емисарят на Путин Гоце Първанов какво е? Ами правителството на Серьога Дмитрич какво беше?), не им стига че ни превърнаха в свой троянски кон в ЕС и НАТО, не им стига, че искат да си строят собствена атомна централа на българска територия, и собствен газопровод, и собствен нефтопровод, но ето, както виждам, направо си колонизират и правят по свой съветски вкус цели парчета от иначе неголямата българска земя, с охраната му, със съветските забранителни табели и т.н.?! Г-н Инджев, не забелязахте ли да се вее там и кърваво-червеното съветско знаме, или поне трицветното руско знами, та да съм спокоен, че всичко си е на мястото, че всичко е “както трябва”?! А наш Гоце дали ще реже лентата на това морско имение на Лужков – наред със своя кремълски началник, с бойния си другар по лония на ДС-КГБ, таваришч Путин?

 2. Другарката Станка Щопова работи там и отговаря за всички въпроси,които ни вълнуват. Съюзът на антифашистите също дава отговори. Остава ни само да попитаме чия е територията…Поредният позор.

 3. Населението на ТЕРИТОРИЯТА българия е оскотяло (с активното участие на медии и политици) до такава степен, че не му пука, дали ще изнасилят жена му или дъщеря му!
  Достатъчно му е “освободителя” да го пожелае, а Слави, “Бор”, Сергеевич и Сиришников да обяснят, че това е най-доброто за него.
  За какви реки, гори и полета му губите времето на “умния електорат”? А, за някакво море ли става дума? Онова, за което ония с валенките воюват от стотици години? Дето не можаха да го превзеват с миризливите и кални ботуши? А, сега го нагазиха с джапанки – БЪЛГАРСКИ!!!

 4. Много тъжно, но и много вярно написано. За съжаление “някой в държавата ни”, който да внимава какво се прави по северното черноморие вече има. Една известна на всички организация, която от години тихо зашитава руските интереси в северното крайбрежие. В замяна получава правото, да управлява всичко което не е пряк руски интерес. Организацията е ТИМ (Холдинг Варна, Химимпорт, …) – едно сдружение от бивши морски спец военни, свикнали през годините на руско поданичество.

 5. Ропотамо,Пампорово,Пирин са повод за носталгия г-н Инджев,но юлските
  жеги не пречат на др.Станишев,
  бодро,да призове за стягане редици за още схватки през 2011 г.,когато рейтингът на “ГЕРБ”
  и Бойко Борисов,ще трябва да е
  паднал повече от този на СДС и Иван Костов през 1999 г.
  Освен че се подобрявала кондицията
  на Ръководство и партиен актив,
  от полза щяло да бъде и мнението на действащия президент с подходящи политически партньорства
  на местно ниво,за спечелване, и на местните, и президентските избори.
  Има нещо,и еднакво, и едва доловимо между виждания на г-н С.Станишев и г-ца Т.Дончева за българските граждани като партньор
  и съюзник?
  Дали пък не се загатва неразбираем за нас проект-промяна с изчерпана политическа система и такава,в която съотечествениците ни лично да участват?
  А блогът “горкият”,и неразбрал!!, и недочул!!,само си повтаря Вазов и заветното му:”Иде ли?”

 6. Ако ли пък,дай Боже ЕК,в з е м е,че си в з е ме думите назад …”за първи път в България” и си посипе с пепел “главата”а БСП зъмне и заобщува
  с хората по друг начин,ще подам молба за участие в “Движение 21”!

 7. Може да се канят да снимат нова версия на “Сталкер”.

 8. “Световната икономическа криза показа: делата ни съвсем не вървят по най-добрия начин. 20 г. на бурни преобразувания така и не ни избавиха от унизителната зависимост от суровини. Настоящата ни икономика взе от съветската най-лошия порок – тя до голяма степен игнорира човешките нужди. Родният бизнес, с малки изключения, не създава необходимите на хората вещи и технологии. Търгува с това, което не е направено от него – суровини или вносни стоки. Произведените в Русия изделия като цяло не се отличават с много висока конкурентоспособност”, казва Медведев. И продължава: “Енергоефективността и производителността на нашите предприятия са позорно ниски. Демократичните институции са формирани и стабилизирани, но качеството им е твърде далеч от идеала. Гражданското общество е слабо. С всяка година ставаме по-малко. Алкохолизмът, пушенето, пътните произшествия, екологичните проблеми отнемат живота на милиони хора. А раждаемостта засега не компенсира тези загуби. Терористичните атаки срещу Русия продължават.” “Това са много големи проблеми, дори и за страна като Русия”, категоричен е Медведев.
  “Първо, нека си отговорим на един прост, но много важен въпрос. Трябва ли да занесем и в бъдещето си нашата примитивна икономика, основана на суровините, хроничната корупция, остарелия навик да оставяме проблемите да се решават от държавата, зад граница, от някое “всемогъщо учение”, който и каквото и да е, само не ние? И има ли Русия свое бъдеще, претоварена с такова наследство?”
  С този апел се обръща към руснаците президентът Дмитрий Медведев в статия, публикувана на сайта на Кремъл.
  Статията е със заглавие “Напред, Русия”.10.09.2009г.

 9. г-н Инджев,
  Отдавна варненци са се превърнали в “мухлясали” свидетели на всичко,което се върши пред очите им!То не беше бетонирането на третата част на морската градина/наречена от варненския кмет”руски зет”-приморски парк?/,превземането и ограждането на курорта св.св.Константин и Елена от проруската групировка тим,чиито постройки загрозяват Варна с черния си цвят.Навсякъде в най-красивите квартали можеш да чуеш руска реч!Те са навсякъде-като във филм на ужасите!И ако това не е руска инвазия в “европейска”България!

 10. Пак ще отворим Белене гниди.Но не само “АЕЦ” Белене,а и лагера.И тогава жална ви майчица.
  Американската мухлясала царевица и американските лекарства с изтекъл срок на годност през нослетата ще гиу изкараме.Само почакайте……
  Чичко Обама и чичко Путин вече са се разбрали.Още малко ще дишате…

 11. Костадин,Медведев няколко пъти прави подобни изказвания,но не знам колко искрено прави опити нещо да промени/или му позволяват/.Поне от руските форуми си личи точно обратното мнение.Тази му реч е във връзка със направеният по негова инциатива ,през септември 2009 в Москва,бизнес форум с много от високотехнологичните компании в света.Цел-сключване на контракти с руски фирми за модерни технологии.Резултат-нула,всички руски милиардери са предлагали суровини за износ и никакво желание за дългосрочни инвестиции в нанотехнологии.Дереджето на което са в момента,може най-добре да се охарактеризира с една цифра-59.4год-това е средния живот на днешния руснак.За сравнение българинът живее средно 69.7 год,а сме най-зле на Балканите.Но те не само че са последни в Европа,но освен с Африка,с друг не може да се сравняват.

 12. Kъм K O S T A D I N:
  Освен, че прави задълбочен анализ на предизвикателствата,призвани да бъдат решавани от “кремълския” Светая Светих,неспособността,още от 1913 г.,да осъдиш и своя народ,
  и потенциалните ти партньори със собствен примитивизъм,тепърва ще изостря центробежните тенденции
  спрямо Метрополията,които в личностен план с процесите на “отлюспвания”,умело услужиха на Утопията вече повече от 20 години.Така се отдалечи безвъзвратно,и България от нейната едниствено правилна посока…
  Било,Мекскокамчийският залив,било Драва,правешщи компютри или всяка другакал,са само още едни от горчивите хапове, и за прост народ, и за слаба държава!

 13. “Станишев констатира, че се подобрява кондицията на БСП, а партийният актив е в добро състояние“.Брех, че кой ще да е тоя митичен кондиционен треньор на червените.Ако не е г-ца Т.Дончева с нейните движения 1…4…21 и прозренията и за „султандемокрация” по нашите земи, а звездите казват по скоро не от колкото да, то гражданина Станишев е слънчасал нещо.А на това „Наш основен партньор и съюзник ще бъдат българските граждани” съм упълномощен от група граждани да заявя „Не, мерси”.
  Г-н Taлейран не бъдете наивен, това става само в сънищата.

 14. До “Гари Бекет”:
  Напълно съм съгласен с казаното от теб. На всички ни е ясно,че подобни изказвания са за пред чужденците.На руснаците им се набива в главите,че са супер и скапаните западняци всеки момент ще се скапят съвсем,докато Русия ще върви само напред и нагоре! Познато,нали? Може да изглежда смешно,но си е самата истина!И тук има достатъчно зомбирани,които са убедени в същото!

 15. Александър Христов е безкрайно прав, нещо повече – точен е като хирургически скалпел в сигурна ръка! Точно ТИМ са в основата на всичко това и за голямо мое съжаление всички знаем за топлите им взаимотношенията с най-готиния пич на България – бати ни Бойко, този позорен “антикомунист” и псевдоантидоганист и още по-псевдоантицарист.

 16. Това, което болшевиките правят е гадно, но не е болка за умиране. Работата е там, че сделаното им е по един калъп и в края на краищата всичко е за бунището.Каквото им “Кремиковци” такова им курортното строителство.Ще минат булдозерите,ще се залеси и помен няма да остане от простотиите им.По-зле са нещата с руските подлоги тук.Тези 66 години,откакто държат властта, показаха,че тази биомаса няма как да мине в друг етап на еволюцията.Единственият вариант е да бъдат изринати и това ще стане рано или късно. Най-големият проблем сме ние, дето ги търпим!ЕС, НАТО, нищо и половина.Другото ще се оправи. Ние как да се оправим?

 17. Вижте днешната карта на Грузия как е нахапана от руснаците(най-вече при морето) Това ни чака и нас. Балчик, Албена, Кранево – всичко са завладяли. Какво влиза в държавата от тези летовници или те са си собственици на базата?
  Извън темата: На 21.07 2010г. се навършват 6 години от смътта на Радой Ралин. Бог да га прости, Бог да го помилва,Бог да го поживи.

 18. Казваш:”Русия ще върви само напред ”
  Аз допълвам :”Върху плаващия лед”

 19. Ей този Димитър е класик, да беше жив Хайтов веднага щеше да му открадне коментарчето.

 20. За любителите на актуалната статистика и информация за всички страни в света препоръчвам сайта cia.gov и после бързият линк World Factbook.Има и други,но този е 100% актуален.Чрез обективната статистика човек маже да си направи разностранни изводи.

 21. До D I M I T A R:
  1.Каквото им маталургичното им,такова и курортно им строителство,но нашата проста биомаса,няма дори да мине на друг етап на човешката еволюция и ще бъде изрината на бунището.
  2.Тъй като най-новият ви рефрен е как се били разброли чичко Путин и чичко Обама-и не че-можете някога въобще да схванете,какво ви казва Медведев,но…
  3.Когато,а и дори да бъдат нарушени тайно ограниченията на ядрените глави подписано на 8 април 2010 с още един срок за 10 години,т.е. – СНВ всичко 800 – и бойни заряди всичко – до 1500-,размерът и структурата на американския арсенал е такъв,че САЩ и съюзниците им/?/ не трябва да забравят,как ще бъде компенсирано всяко действие от Москва.
  Съмнявам се,че е разбрано,но Грци,Турция,Сърмия,Албания,Македония и дори Албания,са се оплели другоя че кошницата,и отдавна.
  Само вашата биомаса ,не ще и не ще,да че за досотйнство!
  Друг е въпросът,че отмъстителността е заложена в природата ви,и скапания чип пък на американския тъп идеализам,е рано да се каже,как ще я кара така Русия до 2012 г.
  По-тъжното е,ако НОВИТЕ ни подведат и с Белене,защото A N T I C O M е прав,човекът: и ЕС и НАТО…нищо и половина…!!!
  Това е тя старата Европа забравила,къде беше,когато разпъваха 3-4 пъти България,но и да ви се пее Пенке ле,кой ли ми те слуша!

 22. Драги ДСБАР,тъй като все пак сте ме пощадил да степента на наивност и ако е само,до сънища,жални ни много други неща!
  Но едва ли някай друг,би могъл да Ви го каже с опита,багажа и горестта на настоящето,бъдещето и най-новото ни далечно и тъжно минало,ще добавя,а Вие оттам насетне,както пожелаете!
  Ако сте прочел,както преполагам убийствения анализ на проф.Михайлов,какво може да детронира ХАРИЗМАТА или интервюто на Петър Бояджиев,колко акъл е трябвал на БКП за акъла на един дървен философ скапал се от завист срещу Ф.Димитров пагубно отпршщил отлюспването,за да последват всеки един от следващите
  герои на прехода,колкото и да Ви е приятно,ще трябва,поне сега или един ден,да се съгласите,че не случайно,Царят ги е изчаквал,да се “изтепат” философски като празноглавци.
  И тук отново,пренесено в международен план:ако всяка реколта празноглавци,бслужва собственитехси егоиизъм и тшеславие,от какъв зор чуждият и нашият марксизъм-ленинизъм,ще бърза,ако му е удобно за него и поколенията му като бит, реализация и т.н.
  Трябва ли да припомням умело подбраните думи на Люба Ризова към Иво Инджев…но къде и тя и къде е той?
  Те са Ви разбрали,а и не им пука за Малчика, Й.Чанкова или М.Гръбчева примерно!
  Сега остава само да се възмутите от сравненията,които възмущават седесаската Ви душа например!!!
  Никак не Ви подценявам,но ми е тъжно при всекипорив на Гео Милев или Х.Смирненски,или фернскута Марсилеза и българските дебри,лесове и т.н.Все същото от времето на Гракхите,популарите и оптиматите!!!!
  Ха да спрем до тук,защото си умират от смях!
  или

 23. Г-н Инджев,
  Разбирам много добре защо сте побликували коментара на DIMITAR.
  Много интересно да кажете какъв е процента на подобни коментари.
  Това е много важно и показателно, защото от него зависи дали можем да храним някаква надежда за бъдещето на България. Очевидно е, че на такива с извинение “хора” дължим сегашното си състояние и цялата си съвременна история. Правим някакви отчаяни опити, но ако този процент надхвърля някакви поносими или допустими граници просто всичко е безсмислено! Като знам всички мъки и лишения, които понесохме, понасяме и очевидно дълго още, поколения наред има да понасяме отчаянието ми става непосилно! Страхувам се, че не мога да издържам повече. Защото ме налягат и мисли, че ако процентът е доста голям, за което много се опасявам, такава нация просто няма право и не може да съществува! Тогава не ни остава друго освен, като някакво аморфно народонаселение да се надяваме на някакъв здрав смисъл да победи в самата Русия, тъй като продължавайки по този начин тя самата също ще се затрие! Та нали именно в това се състои сгромолясването и загубата на така наречената “студена война” и започването на промените! Знам, че очакването спасението да дойде от самата Русия е жалко и недостойно за нас, но това го сочат и историческите ни традиции. Същото е както по турско да се надяваме на добрата воля на султана или да чакаме да допйде някой, като Ататюрк, та да се пооправим и ние!
  Другото е да се разпилеем поединично по света и всеки да се спасява интегрирайки се в други по достойни и уредени общества. Всъщност и света натам отива, към световна интеграция, но като гледам егоизма и безгрижието на Европа, много далеч напред във времето е все още това!
  Поздрави!

 24. Руският флаг на стената на заведението още е половин беда, в сравнение с развяването му на плажната ивица от покрива на пицария до прибоя, каквато картинка видях в Кранево миналото лято, а плажната ивица е и гранична зона.

 25. Уважаеми г-н Инджев. Извинете ме за реторичния въпрос, но….във вашия блог, публикувате ли статии на други теми, освен: Русия; Руски интереси; Енергийни проекти; Гоце; Комунизъм; Държавна сигурност. Аз лично не можах да намеря такива. Това ми прилича по скоро на платена пропаганда (а може би, безплатна) отколкото на обективна и независима журналистика за каквато претендирате вие.

 26. Към Аlex:

  За онова, което не можете да откриете, макар да е на показ, няма как да отговарям.
  Това си е Ваш проблем. Но щом желаете да го споделите под формата на глупаво заяждане, да ви съобщя, че не бива да се измъчвате с непостижими за вас задачи, само за да имате повод за страдание.Което на нищо не прилича – дори на платен опит за дискредитиране на автор, чието творчество не е сред задължителната литература за шестокласници. Защото заяждането дискредитира само вас ( с лекота мога да дам десетки примери по дати и заглавия, но не ми е работа да ви осведомявам вторично, след като на първично ниво не се справяте).
  А какво пиша в личния си блог- това вече е моя лична работа.

 27. към Таня Стоянова:

  Не за руския, за съветския – на една несъществуваща държава, става дума…

 28. Дълго време още ще гледаме и преглъщаме “законните”далавери на тройното правителство.Но руските чиновници-туристи,превъртели през 2008год/данни на агенция към ООН/ над 300 млрд.$ “взятки”,след време ще изпразнят торбите и ще се изтеглят,както от Испания.Освен това те са писури и дори обикновен курорт не могат да поддържат.Всъщност тяхното присъствие ще отвори очите и на слепите какво всъщност са ТЕ.

 29. г-н Тайлеран, няколко пъти прочетох оставеното от Вашето философско перо и за мен самия вече не е ясно какво съм искал да кажа.А и след “убийствения “анализ на проф.Михайлов няма отговор на въпроса “Какво да се прави“.Или пък може Вие да имате.

 30. Къде е “Атака” с Волен Сидеров да свие знамето и да го предаде на собствениците!Да ,ама-не! СЪВЕТСКАТА територия е неприкосновена,дори анексирана!

 31. Do Dimitar,

  Drugarju,

  vzemi si chervenata knijka i agenturnia pasport i si gi zavri v divia.
  sled koeto, se preseli v okolnostite na sirishtnik kadeto ti e miastoto.

  pozdravi

 32. Към PREGO:
  Точно Н.Хайтов, мир на праха му, едва ли би го направил – по идеологически съображения и пристрастия. Но все пак сте много прав – човекът кърти мивки със завидна лекота! Сполай му! Майстор е!

 33. Нека всички гости да се чувстват като у дома си, но да не забравят, че са у нас.И за първото и за второто трябва да се погрижим като дамакини с достоинство.
  И ако на изток нещата от доста време са оцапани, на запад -в Кюстендил имаме радващи явления:
  Забрана за пушене на публични места.
  Прекратиха кражбите на череши.
  Младежи, водени от чувството за красота, преди сватбата си , със свой труд и средства, подновиха ритуалната сграда в града.

  Добро начало!
  Нека българщината и човещината се възраждат!

 34. Към автора, по повод забележката към мен от 10.59ч.:
  О.К. Но на плажа – гранична зона в Кранево се развява актуалното руско знаме.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.