Мер(итокр)аци!

“… недоволството на някои политически сили от това, че президентът Първанов е получил награда на името на Стефан Стамболов е неправилно адресирана към това как е възможно президент русофил да получава награда на името на най – известния русофоб.

Проблемът е, че държавният глава, който възглавява онова, което се нарича система на меритокрацията – т. е. йерархията на заслугите, човекът, който раздава ордените – най-висшите държавни награди, самият той получава награда от едно частно сдружение.

Тук е принципният въпрос, че един държавен глава не трябва да получава подобни награди, не трябва да оставя или да се поставя под форма на морална зависимост от едни или други обществени среди, които си позволяват да раздават награди.

…у нас допускаме явления, които при една развита демокрация чисто и просто нямат място. И ако се вгледаме по-внимателно ще видим, че същите тези среди, които раздават наградите за политика, раздават и наградите “Черноризец Храбър“ за журналистика. И това са неестествени, това са нередни неща и трябва да се опитаме да създадем една нетърпимост към такива прояви, за да можем да ориентираме обществото към онова, което е действително свързано с нова демократична политическа традиция.“

Ако си мислите, че като домакин на блога, познат на някои читатели като Иво Инджев, цитирам своя статия (писал съм за наглостта да бъде награден Първанов с почетен знак на името на Стамболов и за цирка с подкупването на журналисти от работодателите ), грешите. Извадките са от интервю на БГНЕС с професор Георги Близнашки, бивш червен депутат, правист и конституционалист, който си позволява да се „цепи от стадото“.

Мер(итокр)аци! Лакомите за порции слава, раздавачи и получатели, преяли с незаслужени почести, опротивяват и на близките си, като Близнашки.

2 мнения за “Мер(итокр)аци!”

  1. Отдавна не следя БГНЕС,защото съм приел,че публикува тенденциозно,но интервюто с професор Георги Близнашки приятно ме изненада.Защото той беше един от малката броеница хора във висшето БСП,които заслужават сериозно уважение и признание.А това,че ТЕ не го признаха,даже е много добре,защото месомелачката щеше премеси с останалата кайма.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.