И без халваджийски тефтер намирисва на “халваджията за бозаджията”

Вярвам на вътрешния министър Цветанов, че няма „халваджийски тфтер“ с имена на подлежащи да полицейско преследване хора, но с коментарите си след оправдаването на сливенския кмет Лечков той остави впечатлението, че следва старото правило „халваджията за бозаджията“.

Може да е сто пъти прав в суперлативите за кмета на града на стоте войводи, но е абсолютно на грешен път да сипе похвали за оправдателното решение на съда по цели 7 обвинения на прокуратурата срещу Лечков. Още повече, че самият той , от позицията на вицепремиер и вътрешен министър, на политик с най-високия реитинг, си е заложил името в борбата срещу несправедливостта или неефективността на… същия този съд.

Но и това не изчерпва неадекватността на жест на Цветанов към Лечков към униформени служители, особено що се отнася до неприличния кметски жест към униформени представители на държавата. Какво излиза от потулването на случая с показания от сливенския кмет среден пръст на пътни полицаи в София?

Вярва ли господин министъра на своите служители, които съобщиха за това деяние на Лечков и изпаднаха в положението „дума срещу дума“? Чия дума тежи повече?Ако не им врява, а приема за истина отрицанието на Лечков, да ги обяви за лъжци и веднага да ги уволни. Защото утре ще ме спрат и ще ме наклеветят, че съм ги псувал на майка и …жална ми майка. Нямам си вицепремиер да ме защити от полицейския произвол!

Цветанов обаче не ги уволнява. Налага се да вярвам, че не лъжат.

Боя се, при цялата симпатия към борбата срещу престъпността, че нейното лице даде силен коз на всички, които са скептично настроени към мотивацията за тези усилия и особено по отношение на справедливия подход към нарушителите. Не Брюксел, а самият Господ да посочи съдът като по-виновен за нерадостната картинка в раздаването на справедливост в България, една такава „дреболия“, като изявата на Цветанов, налива вода в мелниците на всички, които говорят обратното- че изпълнителната власт се меси в работата на съда.

А най-лошото е, че Цветанов няма как да даде такъв жокер от глупост. Той със сигурност знае, какви негативи си навлича и постъпката му издава преднамереност . Което означава, че има някаква твърде важна причина за нея. Догадките го поставят в графата на заподозрените за корупция и фактът, че е поел този риск за реномето си, подсилва подозренията.

12 мнения за “И без халваджийски тефтер намирисва на “халваджията за бозаджията””

 1. Kade li e spravedlivostta?!!No tova zaslujavame!Sami sme si vinovni!

 2. Починал е Дончо Цончев.В началото
  на 90-те го харесвах,приемах го за интелигент-демократ.Нищо,че е бил в ловната дружинка на Живков.Един и същи факт не се тълкува еднакво за всички,подробностите са важни.И Георги Марков е бил,но ТЕ го убиха.Но после Д.Цончев реши да се намести в червената каляска и всичко се пречупи в мен към него/а може би и не само в мен/.Защото първо,не е нормално писател да демонстрира открито политически пристрастия,защото става партиен писател,а не за всички хора.И второ,от червената каляска се разнасяше подозрителна миризма с яхването и от синчетата и техните бързо забогатяващи другарчета.А после,както се и очакваше,миризмата стана непоносима и вонята покри с пелина цялата страна.Докато поредната буря я издуха.Но очевидно,за него,зелените пари са били по-важни от достойнството на уважаван интелектуалец.
  Лека му пръст.

 3. Г-н Инджев, не разбирам защо този път сте написали нещо толкова витиевато по адрес на вътрешния министър- сакън да не си помислим, че поведението му си е направо нахално. Значи когато съдът ОПРАВДАВА правилния човек, той е за похвала, а когато ОПРАВДАВА нарочените от властта за суперпрестъпници, без да са събрани от органите на МВР и прокуратурата нужните по ЗАКОН доказателства за това им качество -съдът веднага се нарича корумпиран. Не разбирам защо казвате, че Брюксел и дори Господ могат да определят българския съд като “по-виновен за нерадостната картинка в раздаването на справедливост.” По-виновен от кого? По-малко виновният с перо ли да го галим? Не може да незнаете, че съдът не раздава справедливост “изобщо”, а по винаги КОНКРЕТЕН казус. Ако в него няма доказателства, а само хаотично събрани документи в кашони, тогава как да постъпи човекът, защото като казваме “съд”, това винаги означава човек с професия “съдия”. Има такъв всеобщ за континенталната / разбирай европейска без UK/правна система, принцип – “каквото не съществува за правото, не съществува за света”.С други думи – щом го няма между кориците на делото, няма го въобще. Присъди и съдебни решения не се издават на основата на предположения. В противен случай ще се върнем в Бериевите времена, а защо не и в средновековната инквизационна процедура. Много добре разбирам, че изложението ми тежи с повече емоция от допустимото, но Вие не сте невежа и Ваше писание като горното ме разочарова. Да се държи едно общество постоянно в комфорта на справедливостта е дело на всеобщо усилие, а не прерогатив на отделен и единствен по нарочване орган. А обективният прочит на доклада от ЕК изобщо не съдържа и беглото внушение за “по-голяма виновност” на българския съд.

 4. В нормалните държави, където ЗАКОНЪТ Е НАД ВСИЧКИ И ЗА ВСИЧКИ, няма по-важна, по-авторитетна личност от полицая на пътя. Там пътен полицай санкционира без притеснение вътрешния си министър за превишена скорост и всяко друго нарушение на пътя. Такъв пример мога да дам с Норвегия преди доста години, когато вътрешният им министър е бил осъден на 1 месец пробация в тухларна фабрика за шофиране след употреба на алкохол, след което се завръща на поста си.
  С това си действие министър Цветанов само демонстрира в каква посока води подчиненото му ведомство. Така той само затвърждава убеждението ми, че хора с мутренски манталитет като Бойко, Лечков и него самия България няма да отиде много далеч.
  Представям си и колко демотивиращо е това за личния състав на МВР(нямам по-точен израз от този, израз който свободно и тревиално се използва във вътрешното министерство и показва отношението, недоверието, неуважението към подчинения)!

 5. Първо Емил Кюлев, след това Манол Велев, после Алексей Петров-трактора сега и Петър Стоянова –вожда ….тоя човек президент ли е бил или лидер на организирана престъпан група?

  Защо мълчи ГОЦЕ? Още не е отговорил на Цветанов, който го призова да си каже за смъртта на Емил Кюлев! ГОЦЕ КАЖИ СИ!

 6. С цялото ми най-искрено уважение Ви призовавам,да уважите уважите гъвкавостта и витиевия изказ на журналиста,който не казвайки всичко всъщност е казал много….
  Аз съм възръстен човек,но много видял и въртян на шиш във времето и пространството…нещо повече накрая и след като се уморих и отвратих от безумието на трите скопени светски власти,привлякох вниманието на клира, а може би и като отговорни пред Всевишния,
  те бяха по-откровени,което не е пример за подражание и поведение,
  но поне честно,макар и “проклето” отношение….
  Ако е рекъл Бог,ще ни трябва върховно търпение,а моженето и знанието е още “по-проклето…”
  Замислете се поне малко,колко повече сте привилегировани в този блог,от тъмнината наоколо?
  Работата не е,да се пъчим,но ако не бях изпълнил своя граждански дълг,когато зависеше от мен,
  България щеше да бъде охулена непоправимо,много преди,да си отидат “знакови” фигури и да дойдат п о с т а в е н и такива.
  С г-н Инджев имаме едно единствено
  различие и то само,защото е въпрос на неизменно отношние към правилната България,а н е к ъ м о д е ж д а т а
  на нейната държавност….
  За какво говорим всъщност,ако съберем на върха на иглата Ж.Желев,П.Стоянов,Г.Първанов – можаха ли?
  И ако е така,защо още цапаме в тресавището?
  Пропуснати бяха неповторими истрически възможности,а сега само забили се в отреденотоно ни географско място,със съседи оплели кошницата си по-рано,ще служим на транзитни интереси до края на 2015 г.,ако не съумеем да изпозваме ключовото ни кръстопътно положение и не се окопаем трайно в частната пройзводителна и прозападна инициатива…

 7. На “Кардинал Ришельо”;
  Абе “БАТЕ”,че нямаш достойнство е ясно.Обозначи се КОЙ СИ? и престани с тази “АКАДЕМИЧНОСТ” и “МНОГОЗНАЙСТВО”!!!Не смятам,че е възможно и “СРЕДНОИНТЕЛИГЕНТЕН” българин да те разбере???
  За втори път Ви правя обструкций,НО,вярвам че не съм единствен във възможността си да Ви разбера.НЕ си единствен с два,три езика,НО,прекалено много ЗНАЕШ и ЦТИРАШ!!!Интелигент???

 8. Господин Инджев,няма повече да Ви безпокоя,представям си как още филтрирате простотии,а ако все пак някои намират място,са задавени с пяна на уста,от злоба и завист и – дали си с псевдоним,
  свое име,или си “Бате”/знам те!!!/,няма значение,те са уверени,че не си единственият с два-три езици,прекалено много знаеш и цитираш /откъде и това?!!/
  ..но без да се и усещат,миришат
  /познато Ви е!/ отвсякъде,и ако е за цитати,той и Н.Хайтов казваше,
  че порът също не знае защо мирише!!!

 9. G-n Indjev,

  az lichno ne ochakvam ot Cv Cv chudesa v oblastta na misleneto.

  Ne ochakvam chovek, koito absoljutno sluchaino e stanal ministar, pridobie izvednaj aurata na diplomat i darjavnik.
  za tova se iskat ne samo lichni kachestva no i specialno obrazovanie.

  S fakulteto po fizkultura samo ne stava.

  Prost narod – slaba darjava.
  Tova e.

 10. От всички в у-то на ГЕРБ, признавам, само министър Цветанов ми е симпатичен. Струва ми се, че само той иска да направи нещо, но сериозно му се пречи. Глашатая ББ не може да позволи някой да засенчи осанката му. Предполагам че това е и причината, ЦЦ да е на прима виста в президентските избори. Голяма грешка, между другото.

 11. Кардинале,вие сте честен и мъдар Български гражданин и само честните и разумни хора в България разбират болката ви, за съборената в калта Българска корона (символа на националната ни Българска чест и достойнство), която е неделима част от националната ни ценостна система.Няма на света дъго просъществувала нация в държава в която врагове са успели да я одрежат от нейните исторически корени, традиций и култура.В западно европейските държави съм виждал имигранти облечени на празници с националната носия на държавата в която живеят, давам този пример за да видим бъдещето си в правилната България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.