Комсомолската правда с(ъ)ветва руснаците за мрака в България

“Курортите по Черноморската Ривиера, включително и Слънчев бряг, останаха без електричество, угасна уличното осветление, затвориха дискотеките, в хотелите започна масов спиритуалистичен сеанс със запалени свещи”, надсмива се “Комсомолска правда”.
Статията дава думата на главния редактор на в. „Съветски спорт” Игор Коц, който описва ситуацията в Обзор.
“Мисля, че става дума за повреда в електроснабдяването. Но на нас ни остава само да гадаем. Не работят нито телевизорите, нито има интернет. Електричество имахме само два часа сутринта”,

“Комсомолска правда” с(ъ)ветва руснаците, тръгнали за България:
– синоптиците обещават бури в България до края на юли, което може да доведе до повторение на кризата с електричеството
– купете свещи, вземете си портативно зарядно за телефон, защото контактите не работят
ако спре токът не работят и банкоматите, така че се примирете с курса на аерогарите във Варна и Бургас.

От една страна, подигравката е напълно заслужена. Но от друга…Прави ли ви впечатление какво липсва в насмешката?

Липсва най-важното, най-задължителното припомняне на „традиционните връзки“, „близостта между народите“ и други подобни атрибути на „вечната дружба“. Но за сметка на това не липса обобщението, че липсата на ток е нещо характерно за България ( вместо за конкретния район край морето). А спирането на тока в България днес е голямо изключение, за разлика от времето на „развития социализъм“ и неговата най-висша фаза преди смърттта му, когато сами иронизирахме, че живеем в една „дискотека“ с примигване на електричеството по разни графици в цялата страна.

Да, когато енергийната ни мрежа, градена под премрежения поглед на съветските другари, даде фира, спира измисленият от американците интернет и захранването на произведените на Запад, в Китай и Южна Корея телефони. Това е факт и много сериозен повод за размисъл. До аварията се е стигнало след като се е скъсала брънка от веригата на електропреносната ни система, градена във времената на „вечната дружба“. Но по този повод „братята“ получават удобна амнезия.

Да, гафове и сривове е имало на много места по света. Наскоро,чудо чудо невиждано, на Ню Йорк му се е случи да потъне в мрак. Но когато от чужбина ти се подиграват за качеството на услугата, но услужливото премълчават собствените „заслуги“ , лицемерието си заслужава коментара. И изводите за бъдещето.

Иначе в България, която натискат да стане още по-зависима от Русия в енергетиката, разумът наистина със свещ да го търсиш. Шушукането как тази зависимост да се обоснове и „продаде“ като изгодно предложение продължават на междудържавно ниво. Разумът не го побира, че те изобщо са възможни в една отделна страна от ЕС и НАТО.

Отговорът на този въпрос не трябваше ли вече да бъде даден и да бъде „не“, както ни зарибяваха с очаквания преди изборите сегашните управляващи?

23 мнения за “Комсомолската правда с(ъ)ветва руснаците за мрака в България”

 1. В същност, добре че ги има руснаците, та срамът ми, че съм българин да не е пълен! Има и по-големи роби от нас. Феодална империя на злото.

 2. Tovarishtchi,

  vie koito jiveete oshte v zemlianki na iztok ot Ural,

  vie koito ste vav vechno alkoholno opianenie i ne znaete koga e den i koga e nosht

  vie koito ste prevarnati sashto (kakto i balgarite) vav feodalni tvorenia ot vashia vasal drugaria Putin

  vie koito ste opriali do malka BG za da si prodavate dopotopnite iadreni i drugi tehnologii (zashtoto niama drug koito da gi kupi – tolkova sa zle)

  Vie se podigravate ne BG?!.

  Ami vie ste za oplakvane i za podigravka
  poveche ot vseki drug.

 3. Още в началото на лятото коментирах, някои Ваши статии че комсомолското усърдие подхранва тшеславие на различни нива след “охридската злополука”,с размяна на гневни стрели между институции на елита и леко опипване на почвата за “любовта” на македонския електорат към “наши” историци.
  Тогава се ограничих само “тихо и на пръсти” с лек намек,че меко казано,не ни отива,да щрапаме през просото,за да разбъркваме живи въглени в балканския оджак..
  Днес когато месец, преди да излагаме български премиер като натоварено “магаре с кемер,пред рабойници!” ,сме длъжни повече от всеки друг път,да се съпикасаме и
  отчетем,
  __________________________________
  ..че сме аут от свалките!!!
  ———————————-
  на Балканите,а на удобни сватби,и поводи за министерски годишнини,ще приглася само “Труд”.
  Комсомолска правда е правдива но мракът е повсеместен и без Тато,Тито,БКП или КПСС,но и с младост или липса на опит,не върви!
  Проявяват твърдост коравите му сърби,а Турция,Гърция и Румъния,
  ни гледат само сеира с упорит консенсус,дори и да са наясно с липсата на перспектива за успех,макар и с американско и европейко посредничество!

 4. Молейки се премиерът,да бъде все така силен и нопоколебим в инстинкта с “пътите в меренето и рязането”, му добавих,че било в пакет,било частично,или за това с транзита,дори и на парче с нефта
  и АЕЦ-а,още от сега умно,да вземе мерки и тръгне в компания със САЩ,Япния и Канада,до 2030 г.,
  когато само по този път и България,ще е още по-достойна и по-уважавана от тъжно известно рудиментарно съседство и сбъркано “друже”любно приятелство.
  Тъй като Иран каза доста за 2012 и 2019г.,може би и впечатленията на г-н Медведев от Силицииевата долина,са били полезни за бъдеща Русия.

 5. Достатъчно е само името на изданието – “КомсомольскаЯ правда”, за да се предизвикат някой физиологични реакции в организма на човек, какво остава за съдържанието. Подобни парцали изобщо не заслужават внимание.

 6. Манипулаторите от “Комсомолска Правда” ако искат да напишат нормален материал трябва да ходят не на Слънчев бряг а да отидат да се разходят из тяхния си заден двор където могат да напишат невероятно бляскав репортаж , че и с елементи на екшън , който ще заслепи всичко наоколо .
  Даже Холивуд могат да пратят ряпа да яде.
  Първо , времената на “дискотеките” са отминали отдавна и сега се предлагат значително по-силни усещания – гигантски взривявания на газопроводи , мощни мегаватови турбини хвърчащи във въздуха, взривове по ж.п. линии и метростанции и влакове търкалящи се по степите, автобуси препълнени с пътници хвърчащи извън трасето като болиди от Ф-1, разпадащи се самолети , пръскащи се се канализации и водопроводи, изгнили електропроводи падащи сами от ръжда, общежития и домове за деца и възрастни изгарящи заедно с обитателите им , и т.н. , и т.н. съветската инфраструктура се разсипва пред очите на всички и накъдето и да се обърнеш е един непрекъснат и несекващ “РАШЪН ИКСТРИЙМ”.
  По същия начин както преди 30-40 години ударници доячки и комбайнери идваха на Слънчев бряг и се пльосваха на дюните с думите “ОЙ КАК ХАРАШО , КАК В РАЮ!!!”- лично съм ги виждал и чувал да произнасят точно тези думи, така и сега България е рай за тях. Изключение от това правило са шепа хора съсредоточени в големия им “бизнес” , които са пък другата крайност.
  Е , сега по всичко личи ще имат възможност да оправят и нашата инфраструктура, почва се с морето , после тръбите , енергетиката , след това ще дойдат и другите неща , пътища, обслужване , лека и особено и най-вече ТЕЖКА, ГИГАНТСКА промишленост.
  Достатъчно е да ядосаме Европа с нашето “праволинейно” поведение , тя да ни накаже показвайки ни ъгъла като непослушно и хитреещо хлапе както се канеше да направи с Гърция и после от този ъгъл никой и никога не може да ни извади.
  Ще дойде мама Раша (някои хора много силно ще се просълзят), ще си прибере нескопосника и след това ще се заеме тя самата да оправя положението – какво ще стане от това всеки може сам да гадае.
  Може да очакваме преди всичко нова , съвременна монументалистика (за да се запълнят все още много пустеещи парцели), а и като се видя тия дни много хора копнеят за такава , нов евроазиатски епос и музика възпяващи този път може би “отприщването”, като нещо повече от освобождение a и много нова “инфраструктура” за която са вече готови с проектите си , при това “ Най-добрите в света” както наскоро ни убеди и даже ни шашна един техен министър.
  Очакват ни и други подобни, също нови и също “Най-добри в света” руски проекти , като този , чийто презентейшън може жа се види на следващия линк:
  http://www.slideshare.net/…/the-attractive-roads-of-russia-presentation
  Така може би ще изглеждат магистралите Хемус и Тракия след завършването им от руснаците.

 7. Дали пък тази авария с тока нямаше за цел да попромени нагласите в региона относно необходимостта от “големия шлем”, да млъкнат малко под заплахата от големия ботуш и се продължава с наследените директиви безапелационно.

 8. “Комсомолска правда” преди да започне безвкусните си гаври в стил “Мак Доналдс”, които най-комплексарски си прави с България, (защото едвали може да си ги позволи с някой друг)би трябвало първо да се замисли по един много важен въпрос. Дали подигравките с източника на буквичките, с които има възможност да пише подигравателните си с(ъ)ветвания към руските “товарисчи” и “товарисчутки” не лъхат на низка култура, първенющина и зле прикрита грандомания. Защото има и културни хора в Русия, които могат “да отсяват житото от плявата”, независимо, че и те са в низвергнато положение пак от такива, като “Комсомолска правда”. Не им отива точно на косомолците изтънчения и ехиден западен стил. И да не забравят, че точно в това отнощение само копират от нас. Даже и Путин днеска се направи на рокер и яхна “Харли Дейвидсън” (в Украйна засега, все още не в Русия), вземайки пример от …Станишев!!! Та да пос(ъ)ветне по-добре Руснаците, че това, което става в България, ги чака тях в едно по-близко или по-далечно бъдеще, ако не се затрият преди това и най-вече ако по-малко обръщат внимание на такива сурогатни мелези, като самата “Комсомолска правда”.

 9. Нямам какво да споделя по повод статията на Иво, просто искам да покажа, че не съм в панделата и никого не съм утепал (засега). Апропо, ако следите Комсомолская правда, там правдата я има толкова много, колкото и комсомолците.

 10. Уважаеми г-н Инджев,
  очевидно с блога си ядосвате “видни” политици от столетницата,защото от месеци червени агитатори активно пишат в него.
  Така наречената българо-съветска или българо-руска дружба беше изфабрикувана от камунистическите лидери и русофили.Цитираната от Вас публикация в Комсо…. не се различава от реалното отношение на Русия и СССР към България.
  Питам се,ако построим АЕЦ”Беляне”, с който Русия ще ни зароби за десетилетия, и не го въведем в експлоатация поради възбрана от ЕС заради стария, чернобилски реактор и риск от екокатастрофа? Дали така ехидно ще подиграват България, след като го правят относно енергийна ни система, изградена и проектирана по руски модел и техни специалисти?

 11. Какво ви учудва.Хоррата прдупреждават чв е българските курорти тока спира.Това през соца не се случваше.В курортите-не.
  То при нас ако нещата бяха нормални нямаше българите да почиват в Турция.
  Радвайде се че има още заблудени руснаци,иначе с нашето бетонирано черноморие туризма не умрял хептен.

 12. Прочетох репортажа в КП, и честно казано, ирония и лицемерие не намерих. Просто предупреждават, че след бурята е възникнала авария в електроснабдяването. Препоръките са да се обменят ЧАСТ от парите на летищата, защото курса не е изгоден, но пък и “съвсем без пари няма да е удобно”. Същият Игор Коц, дори казва:”….Супермаркет маленький, в него внушительная очередь, запускают по одному – два человека. Но не беда: вино – фрукты пока есть, значит продержимся.” Дори няма и намек да се “плашат” туристите, които имат вече така наречените “путевки” на ръка. Просто им се дават “разумни” съвети, докато премине ремонта на ел.снабдяването. Мисля че това е и една от ролите на “правилната” журналистика, да информира и съветва своите читатели…. Но това е само мое мнение, “продиктувано” от степента на разбиране на руския език.

 13. deistwitelno ima doza 4eren p.r. ,no da ne zabrawqme za otwratitelnoto otno6enie kym sobstweniq ni turizym dogodina tezi hora nqma da se wyrnat.wreme be6e rusnacite da ni pernat po golqmata osta s koqto ot 20 godini pokazwame kolko sme neblagodarni….

 14. Нещо леко втсрани от тази тема, но в крак с многото теми разглеждани от Г-н Инджев.

  От екип нюз.

  Гоце дава ордени на “Щурците”. Отврат

  Няколко цитата: Това е нагла, комунистическа, нечовешка ирония: комунистите забраняваха музиката на “Щурците”, милиционерите стрижеха до кожа нейните почитатели и ги въдворяваха, Кирил Маричков беше заклеймяван като убиец от комунистическата пропаганда, а сега Гоце награждава баш тази музика.

  Предлагайки за орден “Щурците”, Първанов иска да се докосне до онова благородство на духа, на свободата и мисълта, което никога не е споделял, никога не е разбирал и даже активно и съзнателно се е борил срещу него. Иска да се отърка о нормалността, та белким и той бъде възприеман като нормален.

  Но не може.

  Този човек раздаде ордени на професионални доносници, на оръжейни търговци, на медийни слуги и на кого ли не.Повече от щетите, които нанесе, прекроявайки задкулисно и пряко волята на хората българската политика, Първанов навреди и вреди на Божиите и на човешките представи за нравственост. Той разврати и развращава българското общество, давайки закрила и опрощение, па и държавни почести на хора, работили и работещи трайно за съсипване на ценностите на българското общество, на вярата, че нещата могат да стават, без да се налага да се извършват подлости, тарикатщини, измами и далавери.

  Чудовищно е сега, в края на втория си мандат, да се опитва да си купи индулгенция с държавни ордени по този нагъл, комунистически, безчовечен начин.

  Отврат.

 15. И сега Бачо Киро Маричков и сие имат възможност да кажат и направят неща които се чуят и видят от много хора и да въздействат на поколения напред.

  Да видим какво ще е то.

 16. С всичко написано съм съгласен, но.. Бих приел по-широка позиция: няма толерантност за непрофесионалната работа на когото и да било, на мало и голямо, на чистачи и на компютърни специалисти – от най-ниско до най-високо ниво. Е, какво като са руснаци…? Вижда се, че публикуват повече новини и обективни коментари по общите енергийни проекти например, отколкото бг пресата..

 17. Очаквах и с удовлетворение забелязах,
  че се е появил сравнителен анализ напомнящ прочутата песен на Т.Колев,
  “как ще ги стигнем американците?”,
  но вече и заслужено осъвременена:
  “Как ще ги стигнем сърбите!” – с очевадни факти и данни по много въпроси,третирани във връзка със статии на Иво Инджев.Разликата е,в музикалните предпочитания на Г.Димитров и Й.Б.Тито, и “п р е в о д а” на песните: “Товарищ Сталин,вы большой ученный,а за съпровода 2010 как се сравняват и разбират явления за “Чавес” или “Пол Пот”…с пленумни шаблони,
  са излишни безумни думи!

 18. Сал една ВМРО ли остана,за да подсказва,че бодряшки “комсомолски” изявления в стил – необмислено,
  недоопечено евроатлантическо,още повече, и “глетаво” слушкане,рано или късно,отново ще ни запрати там,
  накъдето вазовият дядо Йоцо “гледа”
  п р а в д и в о,а и ТОЙ и България не заслужават!

 19. Г-н Инджев,
  През лятото на 2009 година бяхте написали за руските строежи в Камчия. Нашият сайт пусна този материал с добавен снимков такъв.
  http://greentech-bg.net/?p=4339
  През изминалата седмица отново посетихме любимия на семейството ни курорт. Оказа се, че въпреки забраните за строителство през летните месеци, строежът си върви с бързи темпове. Движението на крановете не преставаше от сутрин до вечер. Но не това се оказа големият проблем пред туристи, собственици и персонал. Поради повишената консумация на ел. енергия от “руския” обект всички бяхме принудени да търпим честите токови удари в курорта. Ходим всяка година там, но подобно изживяване ни се случи за първи път.

 20. Тънкостите в руския език като насмешки, намеци, лицемерие и подигравки са действително проблем за много хора които се затрудняват в откриването и схващането им. За хора които не жонглират с руските падежи и окончания опасност да бъде криворазбрано посланието от следващия линк като че ли няма, достатъчно е да вярват на очите си. Та тук се вижда как ще бъде организирана охраната на стратегическите руски обекти в нашата страна , което трябва да се смята като “|част от проекта” според новите им доктрини.
  Така че, ако сте абсолютно убедени че колата ви или вие самите няма да бъдете припознати може и да се разхождате наблизо.
  Не говорим ако сте хвърлили някой поглед “накриво” ( в превод “посмотрел не так”) което смятат също за ужасно подозрително..
  Няма що, добри покупки си направихме.
  http://video.drom.ru/2522/

 21. Страхотен линк на Росен Йорданов. Вот это – да,а,а! Вот это здорово!

 22. Няма лошо някъкъв вестник да си запълва страниците с каквото си иска. Проблема не е и в проектантите и строителите на инраструктурата, а в това, че е изграждана преди повече от 50 години и от тогава не се прави нищо за нейната рекунструкция, модернизиране и поддръжка.
  Така ги научихме – всеки може да дойде и да лапа, а след това ни вест ни косъм…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.