Давам показания първо на вас

Това е история, която може и да не е вярна по отношение на адресата. Но може и да е.

Някой се обадил на възрастните ми родители и им казал, че ме търси като свидетел от името на МВР. Представил се, казал име, но загадъчно не споделил по какъв въпрос. Не се поинтересувах за името, защото научих за обаждането по преразказ на моя близка. Тя говорила с родителите ми, които (както доста пенсионери) по принцип не звънят на мобилни телефони, включително и на моя.

Телефонен измамник? Едва ли. Не станало дума за пари. Шегаджия? Възможно. Защото е смешно да ме търсят на адрес, на който съм живял като дете. Напуснал съм го (практически като непълнолетен, взеха ме войник на 17 години, навърших пълнолетие в казармата и после поех по т.н. широк свят) десетилетия преди края на миналия век.

През 2006 г., малко след като напуснах и Би Ти Ви, бях изумен да видя екип на „Господари на ефира“ да ме чака със „златен скункс“ на входа на новия ми адрес, където току- що се бях преместил. Доста по- късно разбрах как са ме намерили без да съм бил още адресно регистриран. „От службите”, казаха ми лаконично. И по-точно, в екипа имало жена, чиито мъж бил „ от службите“. Как обаче са се ориентирали, че не съм у дома и че ще се върна тъкмо по времето, когато ме причакват, и до днес си остава загадка за мен. Професионалисти! Ако се окаже, че обаждането на прастария ми адрес от детството ми е автентично, от МВР ще трябва да минат курс на обучение при „Господари на ефира“.

Отказах „честта“ на шегобийците с телевизионната камера да получавам подигравателната антинаграда. Препоръчах им да я връчат на един лъжец на върха на държавата, комуто дължа напускането на работата си и който наистина я заслужава. Май ме разбраха. Така и не излъчиха репортажа. Не знам дали „Господари на ефира“ имат друг случай, когато не са излъчвали заснет материал с обект на тяхното внимание, отказал да се възхити от номинацията. Но ако го пазят, ще бъде интресно да го излъчат -вече написах книга по казуса и доказах твърдението си. Имат информационен повод. Но се съмнявам да стане – днес симпатягите (наистина са такива) работят за БиТи Ви, а там с др. президент шега не бива. Той си е близък с др. собственик.

Пиша това преди да знам дали наистина съм призован като свидетел от МВР по някаква причина. Ако се окаже истина и ме накарат да подпиша документ, че не бива да разгласявам разговора, ще имам проблем с публичността. До момента нямам. Не съм призован официално, а по призвание съм журналист. Призоваващите ме трябва да знаят, че журналистите по призвание имат приоритет: изповядват се на публиката.

Дали в МВР четат блога ми и искат да узнаят нещо повече около написаното от мен, че години наред съм бил свидетел като съсед как Петър Стоянов- Вожда се е движил с въоръжена охрана ( но това едва сега става „важно“)? Трябва да ги разочаровам. Това е единственото ми наблюдение върху неговата внушителна персона. Не съм си пил ракията с него, макар да живеех само няколко етажа по-долу ( по принцип така и не пих ракия по съседски там с никого, сигурно са ме сметнали за надут пуяк от телевизията). Чак сега чувам,че гигантът, охраняван от охранители лилипути ( в сравнение с него) е бил доста етажи по-долу – направо подземен бос.

Ами ако ме призовават във връзка с книгата ми „Президент на РъБъ“, но са се развълнували толкова, че ме търсят на друг адрес от друг век?

Както казват безсилните да кажат нещо определено ( за да не обидят някого) родни коментатори: бъдещето ще покаже!

12 мнения за “Давам показания първо на вас”

 1. Г-н Инджев, много ми е чудно защо сте още в България? Та тук интелигентните хора не са желани, още повече като журналисти.Мисля си, че в чужбина бихте бил по-ценен и по-спокоен за семейството си.
  Впечатлена съм от майсторския Ви изказ!! Успех!

 2. Господин Инджев, време е да заведеш семейството си на сигурно място в някоя европейска правова държава защото с книгата си президента на Ръ Бъ и с блога си дърпаш опашките на червените дяволи а те не прощават на никой.Методиката им за саморасправа е непробиваема и за това не ги ловят нито българските нито международните закони.

 3. От израелтяните един лаф запомних, понеже при тях всичко е така нагнетено, че тук в България просто няма как човек да си го представи. те казват: Щом не е влязъл в леглото ти, да спи в него докато и ти спиш там, остави го – нямаш повод да се тревожиш.

  Те не си служат с иносказания и преносни смисли. става дума за буквалният смисъл на думите и понятията.

  Така че, нямате повод да се тревожите.

 4. Приятелю Иво,
  губиш форма.Пишеш сантиментално, вкарваш се в дребнотемие, допускаш някакви обиди и разочарования да те владеят.Стилът ти е по-скоро злобничък, от колкото обективен.Какво ти става? Лишаваш макрожурналистиката от истинския си талант….

 5. Щом не е влязъл в леглото ти, да спи в него докато и ти спиш там, остави го – нямаш повод да се тревожиш.

  tova tvardenie ne vaji za komuniagite. Naprotiv.
  Biagai ot tiah daleche. Vidish li gi okolo tebe, obadiat li ti se – badi gotov za goliama jertva. V imeto na partiata.
  A dnes v imeto na tehnite kuklovodi.

  g-n Indjev, poneje znam che mnogo gi draznite, vnimavaite. Tezi sa sposobni na vsichko.
  I nai-loshoto e che niama na koi da se oplache chovek. ako idesh v policiata vse edno se oplakvash na tvoia idevatel.

 6. PS

  g-n Indjev govori istinata, a istinata e vrag na komunista.
  Osobeno na iztok ot Berlin.

 7. ‘…Приятелю Иво,
  губиш форма…”
  Иво,твоето предимство е в това,че я губиш заедно с нас -всичките тези българи ,които не се страхуват да се страхуват:) вероятно само тези,които не знаят нищо за комунистическото ни минало -именно те не разбират твоите показания ,които са ценни за нас,хората ,които ценят твоят талант:пишеш неповторимо и с обич !Бъди здрав!

 8. Г-н Инджев споделя с приятелите си. Това, което споделя изобщо не е дребна тема. Да притесняват родителите или близките ти се случва само в нецивилизована държава. Това изобщо не е детайл. Това е може би по-голям проблем за България отколкото договора за газа. Много ми се иска г-н Бойко Стефанов (по-горе във форума)да е прав. Във всички случаи неговия съвет е най-точен. Бих го казал малко по-различно, г-н Инджев не се тревожете, но пишете, за да се знае, а и за да се осветляват тъмните страни на ежедневието ни, където там, в тъмнината, следите от миналото се чувстват единствено конфортно.
  Поздрави!

 9. Един виц за настроение.

  Във времето на соца.
  Милиционер си купува в аптеката презервативи.

  – Аха – обажда се един от опашката – милицията пак се готви да ни е**.

  – Че ще ни e**, ще ни е** – казва друг, – ама щом купуват презервативи, значи ще ни пази…

  И продължението…

  Ако някое продажно братство
  граби от народното богатство,
  истината днес е само тази –
  родната полиция ни пази.

 10. За успокоение на всички ще кажа, че след смъртта на Франк Синатра излезе на бял свят, че имал досие 1500 страници във ФБР. Съмнявали се, че имал връзки с Коза Ностра.

  Не знам дали някой повече се вълнува от това. В крайна сметка остава това, което издържа на времето.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.